Cabinet
Cabinet approves Emergency Credit Line Guarantee Scheme 5.0
To provide credit guarantee coverage through National Credit Guarantee Trustee Company Limited to Member Lending Institutions for extending additional credit support to eligible business borrowers in view of West Asia situation
Targets total additional credit flow of Rs.2,55,000 crore (including Rs.5,000 crore for airlines)
05 MAY 2026 6:48PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) 5.0. The scheme aims to provide credit guarantee coverage of 100% for MSMEs and 90% for non-MSMEs as well as airline sector, to Member Lending Institutions (MLIs) by National Credit Guarantee Trustee Company Limited (NCGTC) for the amount in default under the additional credit facility extended to the eligible borrowers to tide over any short-term liquidity mismatches in view of West Asia Crisis.
Salient features of the scheme:
• Eligible borrowers: MSMEs and non-MSMEs with existing working capital limits and scheduled passenger airlines having outstanding credit facilities, as of March 31, 2026, provided their accounts are standard.
• Guarantee coverage: 100% for MSMEs and 90% for non-MSMEs as well as airline sector.
• Guarantee Fee: Nil.
• Quantum of Support: Additional credit up to 20% of peak working capital utilised during Q4 FY 26 (capped at Rs.100 crore). For airlines up to 100% (capped at Rs.1,500 crore per borrower, subject to satisfying certain specific conditions).
• Tenor of Loan:
• For MSMEs/Non MSMEs (except Airline sector): 5 years from the date of first disbursement including moratorium of 1 year.
• For airline sector: 7 years from the date of first disbursement including moratorium of 2 years.
• Tenure of Guarantee Cover: Maximum period of guarantee cover shall be co-terminus with the tenor of the loan.
• Duration of the Scheme: The Scheme would be applicable to all loans sanctioned during the period from the date of issue of these guidelines by NCGTC upto 31.03.2027
Impact:
The scheme aims to enable businesses to tide over the challenges arising from the West Asia conflict. Additionally, this is expected to help businesses maintain their operations, protect jobs, and sustain supply chains. The proposed credit guarantee scheme is a major step to help businesses, particularly MSMEs and airline sector, to ensure their additional working capital needs, are catered by the Banks & FIs. By providing timely liquidity, the scheme will sustain the businesses and prevent job losses. It will also promote uninterrupted domestic production and maintain the resilience of the ecosystem.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଜରୁରୀକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ୫.୦କୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ସଦସ୍ୟ ଋଣ ପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ନେସନାଲ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଟ୍ରଷ୍ଟି କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
ମୋଟ ୨,୫୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି (ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ପାଇଁ ୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସମେତ)
05 MAY 2026 6:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଜରୁରୀକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା (ଇସିଏଲଜିଏସ) ୫.୦କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି । ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯେକୌଣସି ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ଅଭାବକୁ ଭରଣା କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ସୁବିଧା ଅଧୀନରେ ଡିଫଲ୍ଟ ପରିମାଣ ପାଇଁ ନେସନାଲ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଟ୍ରଷ୍ଟି କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଜିଟିସି) ଦ୍ୱାରା ସଦସ୍ୟ ଋଣ ପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥା (ଏମଏଲଆଇ)ଗୁଡ଼ିକୁ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଫଳରେ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ୧୦୦% ଏବଂ ଅଣ-ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୯୦% ଋଣ ଯୋଗାଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ।
ଯୋଜନାର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ:
ଯୋଗ୍ୟ ଋଣଗ୍ରହିତା ଆକାଉଣ୍ଟ ମାନକ ବା ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ସ୍ଥିତିରେ ଥିଲେ, ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ସୀମା ଥିବା ଏମଏସଏମଇ ଓ ଅଣ-ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ଯାତ୍ରୀ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଖରେ ବକେୟା ଋଣ ସୁବିଧା ଅଛି ।
ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ୍: ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ୧୦୦% ଏବଂ ଅଣ- ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୯୦%।
ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଶୁଳ୍କ: ଶୂନ୍ୟ।
ସହାୟତାର ପରିମାଣ: ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୬ର ଚତୁର୍ଥ ତ୍ରୈମାସରେ ବ୍ୟବହୃତ ସର୍ବାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜିର ୨୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ (୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ)। ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ୧୦୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ପ୍ରତି ଋଣଗ୍ରହୀତା ପାଇଁ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ, କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ତ୍ତ ପୂରଣ କରିବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ)।
ଋଣ ଅବଧି
ଏମଏସଏମଇ/ଅଣଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ (ଏୟାରଲାଇନ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଛାଡ଼ି): ପ୍ରଥମ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ତାରିଖରୁ ୫ ବର୍ଷ, ଯେଉଁଥିରେ ୧ ବର୍ଷର ମହଲତ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି ।
ଏୟାରଲାଇନ୍‌ କ୍ଷେତ୍ର: ପ୍ରଥମ ବିତରଣ ତାରିଖଠାରୁ ୭ ବର୍ଷ, ଯେଉଁଥିରେ ୨ ବର୍ଷର ମହଲତ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଅବଧି: ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ସର୍ବାଧିକ ଅବଧି ଋଣର ଅବଧି ସହିତ ସହ-ଶେଷ ହେବ।
ଯୋଜନାର ଅବଧି: ଏହି ଯୋଜନା ଏନସିଜିଟିସି ଦ୍ୱାରା ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି ହେବା ତାରିଖଠାରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଋଣ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ।
ପ୍ରଭାବ:
ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷ କାରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା। ଏହା ସହିତ, ଏହା ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଚାକିରି ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରସ୍ତାବିତ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ହେଉଛି, ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ, ବିଶେଷକରି ଏମଏସଏମଇ ଓ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ। ସମୟୋଚିତ ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରଦାନ କରି, ଏହି ଯୋଜନା ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବ ଏବଂ ଚାକିରି ହାନିକୁ ରୋକିବ । ଏହା ନିରନ୍ତର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ପରିବେଶର ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବ।