Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Prime Minister’s Employment Generation Programme Drives Inclusive Growth with Strong Support for Women and Rural Entrepreneurs
MSME Ministry’s PMEGP Achieves Record Growth in Micro-Enterprise Development Generates 36.33 Lakh Employment Opportunities, Strengthens Rural Entrepreneurship
Surpasses Targets, Driving Growth of Micro-Enterprises and Employment During the 15th Finance Commission Cycle
Outperforms Targets with Full Utilization of ₹13,554 Crore Budget Outlay
Rural Industrialization Gets Major Boost as 80% of PMEGP Units Come Up in Villages
Women and SC/ST/OBC Entrepreneurs Lead PMEGP Success Story
07 MAY 2026 10:52AM by PIB Delhi
The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises flagship scheme, the Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP), implemented through the Khadi and Village Industries Commission (KVIC), continues to play a pivotal role in promoting entrepreneurship and employment generation across the country.
PMEGP supports prospective entrepreneurs in establishing new micro-enterprises in the non-farm sector by providing Margin Money (MM) subsidy on bank loans. The scheme primarily aims to create self-employment opportunities for first-generation entrepreneurs and promote sustainable livelihoods in the manufacturing and services sectors, especially in rural areas.
Strong Performance During the 15th Finance Commission Cycle
During the 15th Finance Commission cycle (FY 2021–22 to FY 2025–26), PMEGP has demonstrated robust performance, reaffirming its contribution to strengthening India’s micro-enterprise ecosystem.
Against an approved budgetary outlay of ₹13,554.42 crore, the scheme achieved full utilization of funds and facilitated the establishment of 4,03,706 micro-enterprises, surpassing the target of 4,02,000 enterprises. This achievement reflects effective implementation and sustained demand for entrepreneurship-led initiatives.
The programme also generated sustainable employment opportunities for approximately 36.33 lakh individuals, significantly contributing to livelihood creation and grassroots economic development across the country.
Inclusive Growth and Rural Outreach
PMEGP has continued to promote inclusive development through targeted support to women and socially disadvantaged communities.
• Women beneficiaries account for nearly 40% of the total micro-enterprises assisted under the scheme.
• Around 45% of the total Margin Money subsidy disbursed has been provided to women entrepreneurs, encouraging women-led enterprises.
• Approximately 54% of the beneficiaries belong to SC/ST/OBC categories, highlighting the scheme’s strong focus on social inclusion.
• Nearly 80% of the enterprises established under PMEGP are located in rural areas, supporting rural industrialization and balanced regional development.
Driving Self-Reliance and Grassroots Entrepreneurship
The achievements during the 15th Finance Commission cycle reaffirm PMEGP’s role as a key driver of micro-enterprise development and employment generation in India. By facilitating access to credit-linked subsidies and fostering entrepreneurship at the grassroots level, the scheme continues to contribute significantly to inclusive economic growth and the vision of self-reliant India.
The Ministry remains committed to further strengthening PMEGP in the forthcoming cycle with an enhanced focus on innovation, scalability, and wider outreach.

ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিয়োগ সৃষ্টি কাৰ্যসূচীয়ে মহিলা আৰু গ্ৰাম্য উদ্যোগীসকলৰ বাবে শক্তিশালী সমৰ্থনযুক্ত অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশক চালিত কৰে
এম এছ এম ই মন্ত্ৰালয়ৰ পি এম ই জি পি-য়ে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ উন্নয়নত অভিলেখ বৃদ্ধি লাভ কৰিছে, ৩৬ লাখ ৩৩ হাজাৰ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে, গ্ৰাম্য উদ্যোগশীলতাক শক্তিশালী কৰিছে
পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগ চক্ৰৰ সময়ছোৱাত, লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰা, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু নিযুক্তিৰ বিকাশক চালিত কৰা হয়
১৩,৫৫৪ কোটি টকাৰ সম্পূৰ্ণ বাজেট ব্যয় ব্যৱহাৰৰ লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিছে
৮০ শতাংশ পি এম ই জি পি গোট গাঁৱত স্থাপন হোৱাৰ ফলত গ্ৰাম্য উদ্যোগীকৰণত ব্যাপক উৎসাহৰ সৃষ্টি হৈছে
মহিলা আৰু এছ চি/এছ টি/অ’বি চি উদ্যোগীসকলে পি এম ই জি পি-ৰ সফলতাৰ কাহিনীত নেতৃত্ব দিয়ে
07 MAY 2026 10:52AM by PIB Guwahati
অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ ধ্বজাবাহী আঁচনি, খাদী আৰু গ্ৰাম্য উদ্যোগ আয়োগ (কেভিআইচি)ৰ জৰিয়তে ৰূপায়ণ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিযুক্তি সৃষ্টি কাৰ্যসূচী (পিএমইজিপি) য়ে সমগ্ৰ দেশতে উদ্যোগশীলতা আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিৰ প্ৰচাৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। পিএমইজিপিয়ে বেংক ঋণৰ ওপৰত মাৰ্জিন মানি (এমএম) ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰি অনা-কৃষি খণ্ডত নতুন ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ স্থাপনত সম্ভাৱ্য উদ্যোগীসকলক সমৰ্থন কৰে। এই আঁচনিখনৰ মূল লক্ষ্য হৈছে প্ৰথম প্ৰজন্মৰ উদ্যোগীসকলৰ বাবে আত্ম-নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা আৰু উৎপাদন তথা সেৱা খণ্ডত, বিশেষকৈ গ্ৰাম্য অঞ্চলত বহনক্ষম জীৱিকাৰ প্ৰসাৰ কৰা।
পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগ চক্ৰত শক্তিশালী প্ৰদৰ্শন
পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগ চক্ৰৰ সময়ত (বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২১-২২ৰ পৰা বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৫-২৬), পিএমইজিপি-য়ে শক্তিশালী প্ৰদৰ্শন কৰিছে, ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ অৱদানক পুনৰ নিশ্চিত কৰিছে।
অনুমোদিত বাজেট ব্যয় ১৩,৫৫৪.৪২ কোটিৰ টকাৰ বিপৰীতে, আঁচনিখনে পুঁজিৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ লাভ কৰে আৰু ৪,০২,০০০ উদ্যোগৰ লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰি ৪,০৩,৭০৬ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ স্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। এই সাফল্যই উদ্যোগশীলতা-নেতৃত্বাধীন পদক্ষেপসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ আৰু ধাৰাবাহিক চাহিদা প্ৰতিফলিত কৰে।
এই কাৰ্যসূচীয়ে প্ৰায় ৩৬ লাখ ৩৩ হাজাৰ লোকৰ বাবে বহনক্ষম নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশতে জীৱিকা সৃষ্টি আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাইছে।
অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশ আৰু গ্ৰাম্য প্ৰসাৰ
• পি এম ই জি পি-য়ে মহিলা আৰু সামাজিকভাৱে বঞ্চিত সম্প্ৰদায়সমূহক লক্ষ্য কৰি সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ জৰিয়তে সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ প্ৰচাৰ অব্যাহত ৰাখিছে
• আঁচনিখনৰ অধীনত সহায় কৰা মুঠ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ প্ৰায় ৪০ শতাংশ মহিলা হিতাধিকাৰীৰ।
• মহিলা নেতৃত্বাধীন উদ্যোগসমূহক উৎসাহিত কৰি বিতৰণ কৰা মুঠ মাৰ্জিন মানি ৰাজসাহায্যৰ প্ৰায় ৪৫ শতাংশ মহিলা উদ্যোগীসকলক প্ৰদান কৰা হৈছে।
• প্ৰায় ৫৪ শতাংশ হিতাধিকাৰী এছ চি/এছ টি/অ’ বি চি শ্ৰেণীৰ অন্তৰ্গত, যিয়ে আঁচনিখনৰ সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
• পি এম ই জি পি-ৰ অধীনত স্থাপিত উদ্যোগসমূহৰ প্ৰায় ৮০ শতাংশ গ্ৰাম্য অঞ্চলত অৱস্থিত, যিয়ে গ্ৰাম্য ঔদ্যোগিকৰণ আৰু সমতাযুক্ত আঞ্চলিক উন্নয়নত সহায় কৰে।
আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ৰ উদ্যোগশীলতাক চালিত কৰা
পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ চক্ৰৰ সময়ত লাভ কৰা সাফল্যই ভাৰতত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ উন্নয়ন আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিৰ মূল চালিকা শক্তি হিচাপে পিএমইজিপিৰ ভূমিকাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে। ঋণ-সংযুক্ত ৰাজসাহায্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ জৰিয়তে তৃণমূল পৰ্যায়ত উদ্যোগশীলতাক উৎসাহিত কৰি, আঁচনিখনে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াই আছে।
মন্ত্ৰালয়ে অনাগত চক্ৰত উদ্ভাৱন, পৰিসৰযোগ্যতা আৰু ব্যাপক প্ৰসাৰৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দি পিএমইজিপি অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে।