Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Women’s Participation in India’s Maritime Sector Surges 340% Since 2020: Sarbananda Sonowal
“India remains committed to work with all partners to advance a safe, secure and stable Indian Ocean Region”: Sarbananda Sonowal
07 MAY 2026 7:52PM by PIB Delhi
Women’s participation in India’s maritime sector has increased by 340% since 2020, Union Minister of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal said here today, underscoring the government’s push to build a more inclusive, future-ready maritime workforce.
Delivering the keynote address at the 10th Indian Ocean Dialogue in New Delhi, Sonowal highlighted “Nari Shakti” as a central pillar of India’s maritime growth story. Union Minister Sarbananda Sonowal was joined by His Excellency, Dhananjay Ramful, Foreign Minister of Mauritius, and His Excellency, Waleed Mohammed Al-Qadimi, Minister of State of Yemen.
“Through initiatives like ‘Sagar Mein Samman’, we are advancing dignity, inclusion and leadership opportunities for women in the maritime sector, which has seen a remarkable rise of about 340% since 2020,” Sarbananda Sonowal said. “Under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, this transformation in the maritime sector is helping shape a more inclusive, resilient and future-ready workforce for the Indian Ocean Region.”
The Union Minister positioned the surge in women’s participation within India’s broader maritime vision, combining economic growth with social empowerment. He noted that the “human element” remains central to India’s maritime strategy, alongside efforts to enhance security, connectivity and sustainability.
“The Indian Ocean is not just a geographic space, but a global lifeline,” Sonowal said. “Its importance to global energy flows, trade and supply chains calls for stronger cooperation, resilience and inclusivity.”
Sonowal emphasized that India’s maritime initiatives are aligned with the vision of Prime Minister Narendra Modi, including frameworks such as SAGAR (Security and Growth for All in the Region) and MAHASAGAR, aimed at strengthening regional cooperation and ensuring equitable growth.
The 10th Indian Ocean Dialogue, hosted by India as Chair of the Indian Ocean Rim Association (IORA) for 2025–27, is themed “Indian Ocean Region in a Transforming World.” The forum brings together ministers, policymakers, academics and industry leaders to deliberate on maritime security, blue economy, disaster risk management and women’s empowerment.
Under India’s Chair of IORA, the forum focuses on “Innovation, Openness, Resilience and Adaptability,” with women’s economic empowerment identified as a key cross-cutting priority area.
Sonowal also highlighted India’s role as a “net security provider” in the region, pointing to initiatives in humanitarian assistance, maritime surveillance and disaster response. Sonowal stressed that no single country can address maritime challenges alone and called for collective action rooted in transparency and respect for international law.
“India remains committed to working with all partners to advance a safe, secure and stable Indian Ocean Region,” Sonowal said.
The Indian Ocean Dialogue (IOD), IORA’s flagship Track 1.5 platform launched in 2014 in Kochi, convenes ministers, policymakers, academics and industry leaders to deliberate on key regional issues. IORA comprises 23 member states and 12 dialogue partners, focusing on economic cooperation and sustainable development in the Indian Ocean Region, with women’s economic empowerment identified as a key cross-cutting priority alongside the blue economy. The 10th edition of the Dialogue, being held on May 7–8, 2026 in New Delhi, features dedicated sessions on maritime security, blue economy, disaster risk management, climate change and women’s empowerment.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ ২০২০ চনৰ পৰা ৩৪০% বৃদ্ধি পাইছে : সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
"ভাৰত মহাসাগৰৰ এক নিৰাপদ, সুৰক্ষিত আৰু সুস্থিৰ অঞ্চল আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ ভাৰত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ" : সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
07 MAY 2026 7:52PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ ২০২০ চনৰ পৰা ৩৪০% বৃদ্ধি পাইছে বুলি উল্লেখ কৰি আজি কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, চৰকাৰে অধিক সৰ্বাংগীণ, ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সামুদ্ৰিক কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলাৰ বাবে কাম কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত দশম ভাৰত মহাসাগৰীয় আলোচনাত মূল ভাষণ প্ৰদান কৰি সোণোৱালে “নাৰী শক্তি”ক ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক বিকাশৰ কাহিনীৰ এক কেন্দ্ৰীয় স্তম্ভ হিচাপে আলোকপাত কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ সৈতে মৰিচাছৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী মহামহিম ধনঞ্জয় ৰামফুল আৰু য়েমেনৰ গৃহমন্ত্ৰী মহামহিম ৱালিদ মহম্মদ আল কোৱাডিমীও উপস্থিত থাকে।
সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, ‘‘সাগৰত সন্মান’ৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি সামুদ্ৰিক খণ্ডত মহিলাসকলৰ স্বাভিমান, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু নেতৃত্বৰ সুযোগ প্ৰসাৰিত কৰিছোঁ, যিটো খণ্ডত ২০২০ চনৰ পৰা অংশগ্ৰহণ প্ৰায় ৩৪০% লক্ষণীয়ভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয়, “প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ গতিশীল নেতৃত্বত সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ এই পৰিৱৰ্তনে ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে অধিক সৰ্বাংগীণ, স্থিতিস্থাপক আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি সাজু কৰ্মশক্তি গঢ় দিয়াত সহায় কৰিছে।”
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ সৈতে সামাজিক সবলীকৰণৰ সংমিশ্ৰণ ঘটাই ভাৰতৰ বহল সামুদ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ ভিতৰত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণৰ উত্থানক স্থান দিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নিৰাপত্তা, সংযোগ আৰু বহনক্ষমতা বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাৰ সমান্তৰালভাৱে “মানৱ উপাদান” ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক কৌশলৰ কেন্দ্ৰীয় বিষয় হৈয়েই আছে।
সোণোৱালে কয়, ‘ভাৰত মহাসাগৰ কেৱল ভৌগোলিক স্থান নহয়, ই এক গোলকীয় জীৱনৰেখা।” তেওঁ লগতে কয়, “গোলকীয় শক্তিৰ প্ৰবাহ, বাণিজ্য আৰু যোগান শৃংখলৰ বাবে ইয়াৰ গুৰুত্বই অধিক শক্তিশালী সহযোগিতা, স্থিতিস্থাপকতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ আহ্বান জনাইছে।”
সোণোৱালে গুৰুত্বসহকাৰে কয় যে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পদক্ষেপসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল আছে, য’ত আঞ্চলিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা আৰু সমতাপূৰ্ণ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে সাগৰ (ছিকিউৰিটী এণ্ড গ্ৰোথ ফৰ অল ইন দ্য ৰিজিঅন) আৰু মহাসাগৰৰ দৰে কাঠামোকে ধৰি বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
২০২৫–২৭ বৰ্ষৰ বাবে ভাৰত মহাসাগৰীয় ৰিম এছ’চিয়েশ্যনৰ (আই অ’ আৰ এ) অধ্যক্ষ হিচাপে ভাৰতে আয়োজন কৰা দশম ভাৰত মহাসাগৰীয় বৈঠকৰ বিষয়বস্তু হৈছে ““পৰিৱৰ্তিত পৃথিৱীত ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চল”। এই মঞ্চত মন্ত্ৰী, নীতি নিৰ্ধাৰক, শিক্ষাবিদ আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলক একত্ৰিত কৰি সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, নীলা অৰ্থনীতি, দুৰ্যোগৰ বিপদ ব্যৱস্থাপনা আৰু মহিলা সবলীকৰণৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয়।
ভাৰতৰ আই অ’ আৰ এৰ অধ্যক্ষৰ অধীনত মঞ্চখনে “উদ্ভাৱন, মুক্ততা, স্থিতিস্থাপকতা আৰু অভিযোজন ক্ষমতা”ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, য’ত মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণক এটা মূল সামগ্ৰিক অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে।
সোণোৱালে এই অঞ্চলত “নেট ছিকিউৰিটি প্ৰভাইডাৰ” হিচাপে ভাৰতৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰি মানৱীয় সাহায্য, সামুদ্ৰিক নিৰীক্ষণ আৰু দুৰ্যোগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাৰ ক্ষেত্ৰত লোৱা পদক্ষেপৰ দিশটোলৈ আঙুলিয়ায়। কোনো এখন দেশেই সামুদ্ৰিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অকলে মোকাবিলা কৰিব নোৱাৰে বুলি মন্তব্য কৰি সোণোৱালে স্বচ্ছতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ প্ৰতি থকা সন্মানৰ ভিত্তিত সামূহিক পদক্ষেপ ল’বলৈ আহ্বান জনায়।
সোণোৱালে কয়, “ভাৰতে নিৰাপদ, সুৰক্ষিত আৰু সুস্থিৰ ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চলক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।”
২০১৪ চনত কোচিত মুকলি কৰা আইঅ’আৰএৰ ধ্বজাবাহী পদক্ষেপৰ ১.৫ প্লেটফৰ্ম ভাৰত মহাসাগৰীয় ডায়েলগ (আই অ’ ডি)ত মন্ত্ৰী, নীতি নিৰ্ধাৰক, শিক্ষাবিদ আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলক আমন্ত্ৰণ কৰি মূল আঞ্চলিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয়। আইঅ’আৰএই ২৩খন সদস্য ৰাষ্ট্ৰ আৰু ১২খন আলোচনা অংশীদাৰক সামৰি লৈছে, যিয়ে ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, নীলা অৰ্থনীতিৰ সমান্তৰালভাৱে মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণক এক মূল সামগ্ৰিক অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে। ২০২৬ চনৰ ৭–৮ মে’ত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই সংলাপৰ দশম সংস্কৰণত সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, নীলা অৰ্থনীতি, দুৰ্যোগৰ বিপদ ব্যৱস্থাপনা, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু মহিলা সবলীকৰণৰ ওপৰত নিবেদিত অধিবেশন অনুষ্ঠিত কৰা হয়।