Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the 45th anniversary celebrations of The Art of Living in Bengaluru
10 MAY 2026 2:01PM by PIB Delhi
Honourable Shri Shri Ravi Shankar ji, all the saints present here, brothers and sisters, Ellarigu Namaskara.
This morning has brought a very special feeling. The welcome with Vedic chants by children, the darshan of Lord Shri Ganesh, the 70 years of Shri Shri Ravi Shankar ji, and 45 years of Art of Living-these are moments that will always remain in my memory. I am grateful to all of you for inviting me to this wonderful celebration.
Just now Gurudev said many things. You may feel he was praising me, but I felt he was assigning me work. You said rightly that I cannot be thanked, I belong to you, I have come among you and for you, and wherever I am, it is because of you. Today is the program of Gurudev’s 70 years, but since I am part of the family, I say openly that when your centenary celebration comes, I will come again.
Today the divine and grand Meditation Temple has been inaugurated. When the resolve is clear and work is done with the spirit of service, every effort yields a pleasant result. Whatever else may or may not happen, we are all under the shade of the Lotus. As understanding grows, keep clapping. And with Gurudev’s blessings, the shade of the Lotus will take the nation to new heights. I extend many congratulations to the Art of Living family for this Meditation Temple.
Friends,
The atmosphere of Bengaluru is always unique. This city is known worldwide for software and services. But this city has also given new heights to India’s cultural identity, spirituality, and spiritual consciousness. Yoga, meditation, pranayama have always been integral parts of India’s traditions. And as Gurudev said, today people all over the world are influenced by these spiritual traditions of India, and many institutions of India have drawn inspiration from these ancient traditions.
Friends,
From this inspiration, Shri Shri Ravi Shankar ji sowed the seed of Art of Living 45 years ago. Today it stands before us as a huge banyan tree. The thousands of branches of this banyan tree are touching the lives of countless people across the world. And wherever I go abroad for government work, I always meet someone connected with you.
Friends,
India is a country full of diversity. So many languages, so many traditions, different customs, different ways of worship-when we see all this, a natural question arises in our minds: what is the fundamental element that unites all these beautiful diversities? The answer is-living not for oneself but for others. Our scriptures say: Ashtadasha Purāṇeṣu Vyāsasya Vacanadvayam. Paropakāraḥ Puṇyāya Pāpāya Parapīḍanam. That is, serving others is virtue, and causing pain is sin. Service is the supreme dharma, this is the natural character of our society. Generation after generation, this stream of values has shaped us, inspired us, energized us. Many spiritual movements of India have ultimately expressed themselves through service to humanity. I am glad that in every effort of Art of Living, this spirit of service is reflected. The video just shown was full of service, full of welfare of people. I extend my heartfelt congratulations to every volunteer associated with the journey of Art of Living.
Friends,
Any campaign succeeds only when the power of society joins it. Therefore, for every important mission, it is very necessary to awaken the power of society. I have always believed that society is more powerful than politics and governments. And any government can succeed only when society itself actively participates in nation-building. Take our Swachh Bharat Abhiyan for example. It is not just a government program, it has become a natural part of people’s lives. It is moving forward with the power of society.
Friends,
When society becomes active, collective solutions can be found even for the biggest challenges of the country. It is very pleasant to see that the Art of Living organization has always carried the power of society along. You have given great importance to the social approach in development-related programs. Whether it is tree plantation campaigns, rural smart village centers, programs to empower women and tribal communities, or campaigns to improve the mental health of prisoners-all these efforts contribute significantly to the country’s and society’s development journey.
Friends,
I must also praise everyone present here for one more thing, and that is the focus on youth power. In today’s world, big changes are happening very fast. Every day science is opening new doors of possibilities. New innovations are transforming entire economies. India is not only participating in this change, it is also leading in many fields. Our digital revolution has made India a global leader in digital payments. Today infrastructure is also advancing at unprecedented speed and with a futuristic vision. India has rapidly become the third largest startup ecosystem in the world. Our youth are sending satellites into space. The biggest reason for all these achievements of the country is our youth, and the Art of Living. Gurudev and Art of Living are greatly helping the youth to find solutions to the challenges of today’s modern age.
Friends,
Today, because of technology, people sitting far away are connecting with each other in a moment. But it is necessary that whether we connect with the world or not, we must connect with ourselves. And the ability to connect with oneself, whether it is sowing the seed, nurturing it, or empowering it, is possible through this great tradition. A developed India will be built by such youth who are mentally calm, socially responsible, and sensitive towards society. That is why your important activities working on spiritual well-being, mental health, yoga, meditation, and other such institutions are very important. Such institutions strengthen the sense of connection, belonging, and collective responsibility among people. At the same time, such institutions also give people the opportunity to know and understand their culture. I am confident that the Meditation Temple inaugurated today will become a center of peace and healing for thousands of people for generations to come.
Friends,
You are all fulfilling your duties towards the country and society very well. But whenever I come among you, I cannot stop myself from making some requests. Gurudev has already said before I spoke that your nine requests are accepted, so nothing is left to say, but habits don’t go away. For the holistic development of India, collective efforts are needed at many levels. Organizations like Art of Living can play an important role and become stronger guardians of this transformation. Many of you work with farmers and rural communities. As shown in the film here, more efforts are needed to connect farmers with natural farming. Today, even in illness, people are searching for natural healing, so our Mother Earth also needs natural healing. Chemical fertilizers have devastated our fields, our Mother Earth. Saving our Mother Earth from chemicals is also the Art of Living. You can give great strength to expand the “One Tree for Mother” campaign. Because protecting the environment is also the Art of Living. Ecology and economy cannot be separated. Through “Per Drop More Crop,” farmers are being taught better use of water. With your cooperation, even better results will come. Because saving every drop of water is also the Art of Living. In a few weeks, the monsoon will arrive. This is the right time to spread widespread awareness about water conservation. Similarly, saving electricity, avoiding single-use plastic, promoting local products-all these are also Art of Living. Today the country is also emphasizing Mission LiFE. This is a living campaign to live life with more responsibility and awareness. It calls for adopting a lifestyle that moves in balance with nature. And in my view, Mission LiFE is also a manifestation of Art of Living. I am confident that in the coming days, you will continue to expand and develop the various aspects of Art of Living as you have always done. You will give more priority to connecting a larger section of society, and when we celebrate Gurudev’s centenary, we will have fulfilled all these goals. Once again, I extend many congratulations to Shri Shri Ravi Shankar ji, Gurudev. I heartily congratulate every volunteer of the Art of Living family for their spirit of service and dedication. Once again, you have given me the opportunity to come among you, to spend some moments in this sacred atmosphere, to think under the shade of the Lotus. For this, I thank you all very much from the heart. Jai Gurudev.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বেংগালুৰুত দ্য আৰ্ট অব লিভিঙৰ ৪৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
10 MAY 2026 2:01PM by PIB Guwahati
শ্ৰদ্ধাৰ শ্ৰীশ্ৰী ৰবিশংকৰজী, ইয়াত উপস্থিত থকা আন সকলো সন্ত-মহন্ত, ভাই-ভনী, সকলোলৈ নমস্কাৰ।
আজিৰ এই পুৱাটোৱে কঢ়িয়াই আনিছে এক অনন্য অভিজ্ঞতা। বৈদিক মন্ত্ৰৰে শিশুসকলৰ আদৰণি, ভগৱান শ্ৰী গণেশৰ দৰ্শন, শ্ৰীশ্ৰী ৰবিশংকৰজীৰ ৭০ বছৰীয়া জয়ন্তী আৰু আৰ্ট অব্ লিভিঙৰ ৪৫ বছৰীয়া জয়ন্তী আদি মুহূৰ্ত মোৰ স্মৃতিত আজীৱন খোদিত হৈ থাকিব। এই সুন্দৰ অনুষ্ঠানলৈ মোক আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত কৃতজ্ঞ।
গুৰুদেৱে এতিয়া ইমানবোৰ কথা ক’লে। আপোনালোকে হয়তো ভাবিব পাৰে যে তেওঁ মোক প্ৰশংসা কৰিছে, কিন্তু মই অনুভৱ কৰিছোঁ যে তেওঁ মোক কৰিবলগীয়া কামবোৰৰ কথা উনুকিয়াইছে। আপুনি ঠিকেই কৈছে যে মোক ধন্যবাদ দিব নালাগে, কিয়নো মই আপোনালোকৰে, আপোনালোকৰ মাজলৈ আপোনালোকৰ বাবেই আহিছোঁ, আৰু মই য’তেই আছোঁ আপোনালোকৰ কাৰণেই আছোঁ। আজি গুৰুদেৱৰ ৭০ বছৰীয়া জয়ন্তী, সেয়েহে মই আগতীয়াকৈ ক'ব বিচাৰিছোঁ যে যিহেতু মই আপোনালোকৰ ঘৰৰে, শতবাৰ্ষিকী উদযাপন অনুষ্ঠানত মই আকৌ নিশ্চয় আহিম।
আজি এই ঐশ্বৰিক আৰু মহত্ ধ্যান মন্দিৰৰ উদ্বোধন কৰা হয়। যেতিয়া সংকল্প স্পষ্ট হয় আৰু সেৱাৰ মনোভাৱেৰে কাম কৰা হয়, তেতিয়া প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই ইতিবাচক ফল দিয়ে। আৰু যিয়েই নহওক কিয়, আমি সকলোৱে পদুমৰ সুৰক্ষাত আছোঁ। যেতিয়াই বুজি পায়, হাত চাপৰি বজাওক। আৰু গুৰুদেৱৰ আশীৰ্বাদত পদুমৰ সুৰক্ষাই দেশখনক নতুন শিখৰলৈ লৈ যাব। এই ধ্যান মন্দিৰৰ বাবে আৰ্ট অব লিভিং পৰিয়াললৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
বেংগালুৰুৰ পৰিৱেশ, ইয়াৰ পৰিৱেশ পৃথক। এই চহৰখন ছফটৱেৰ আৰু সেৱাৰ বাবে বিশ্বজুৰি পৰিচিত। কিন্তু এই চহৰখনে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয়, আধ্যাত্মিকতা, আধ্যাত্মিক চেতনাকো নতুন শিখৰলৈ উন্নীত কৰিছে। যোগ, ধ্যান, প্ৰাণায়াম ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ আহিছে। আৰু গুৰুজীয়ে কোৱাৰ দৰে আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহ ভাৰতৰ এই আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছে, আৰু এই প্ৰাচীন পৰম্পৰাই ভাৰতৰ বহু প্ৰতিষ্ঠানক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই পৰাই অনুপ্ৰাণিত হৈ শ্ৰীশ্ৰী ৰবিশংকৰজীয়ে ৪৫ বছৰ পূৰ্বে আৰ্ট অব লিভিঙৰ বীজ ৰোপণ কৰিছিল। আজি সেয়া এক বিশাল বটবৃক্ষ হৈ আমাৰ সন্মুখত থিয় হৈ আছে। এই বটবৃক্ষৰ হাজাৰ হাজাৰ ডালে বিশ্বৰ অগণন মানুহৰ জীৱন স্পৰ্শ কৰিছে। আৰু বিদেশৰ যি যি ঠাইলৈ মোৰ যাবলগীয়া হয়, তাতেই আপোনালোকৰ দৰে কোনোবা এজনক বিচাৰি পাওঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ভাৰতবৰ্ষ বৈচিত্ৰ্যৰে পৰিপূৰ্ণ এখন দেশ। ইমানবোৰ ভাষা, ইমানবোৰ পৰম্পৰা, বিভিন্ন ৰীতি-নীতি, আৰু বিভিন্ন ধৰণৰ উপাসনা। এইবোৰ দেখিলেই এটা স্বাভাৱিক প্ৰশ্ন উত্থাপন হয়। এই সকলোবোৰ সুন্দৰ বৈচিত্ৰ্যক সংযোগ কৰা মৌলিক উপাদানটো কি? উত্তৰটো হ’ল- নিজৰ বাবে নহয় আনৰ বাবে জীয়াই থাকিব লাগে। আমাৰ দেশত কোৱা হয়, "অষ্টদশ পুৰাণশু ব্যাচ্য বাচনদ্বয়ম। পৰপকাৰ পুণ্যয় পাপায় পৰপীদনম।" অৰ্থাৎ আনৰ সেৱা কৰাটো এটা গুণ, আৰু দুখ দিয়াটো পাপ। সেৱাই পৰম ধৰ্ম; ই আমাৰ সমাজৰ অন্তৰ্নিহিত চৰিত্ৰ। প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্মই এই মূল্যবোধৰ ধাৰাটোৱে আমাক সকলোকে উজ্জীৱিত কৰে, অনুপ্ৰাণিত কৰে আৰু শক্তিশালী কৰে। ভাৰতৰ বহু আধ্যাত্মিক আন্দোলনে অৱশেষত মানৱতাৰ সেৱাৰ জৰিয়তে নিজকে প্ৰকাশ কৰিছে। আৰ্ট অব লিভিঙৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাতে এই সেৱাৰ মনোভাব প্ৰতিফলিত হোৱাত মই আনন্দিত হৈছোঁ। এইমাত্ৰ যিটো ভিডিঅ দেখুওৱা হল- "সেৱাই সেৱা", ইয়াত কেৱল জনসাধাৰণৰ কল্যাণত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আৰ্ট অব লিভিং যাত্ৰাৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিজন স্বেচ্ছাসেৱকলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
যিকোনো অভিযান সফল হয় যেতিয়া ই সমাজৰ শক্তিৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত হয়। গতিকে এনে প্ৰতিটো গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযানৰ বাবে সমাজৰ শক্তি জাগ্ৰত কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই সদায় বিশ্বাস কৰি আহিছোঁ যে ৰাজনীতি আৰু চৰকাৰতকৈ সমাজ অধিক শক্তিশালী। আৰু যিকোনো চৰকাৰ তেতিয়াহে সফল হ’ব পাৰে যেতিয়া সমাজে নিজেই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে আমাৰ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান এতিয়া কেৱল চৰকাৰী কাৰ্যসূচী নহয়; বৰঞ্চ ই মানুহৰ জীৱনৰ স্বাভাৱিক অংশ হৈ পৰিছে। এতিয়া ই কেৱল সমাজৰ শক্তিৰ দ্বাৰাহে আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
সমাজ যেতিয়া সক্ৰিয় হৈ উঠে, তেতিয়া দেশৰ ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ক্ষেত্ৰতো সামূহিক সমাধান বিচাৰি উলিয়াব পৰা যায়। আৰ্ট অব লিভিং সংগঠনে এই সামাজিক শক্তিক সদায় আঁকোৱালি লোৱা দেখিবলৈ পোৱাটো অতি আনন্দদায়ক। আপোনালোক সকলোৱে উন্নয়ন কাৰ্যসূচীত সামাজিক দৃষ্টিভংগীক অধিক গুৰুত্ব দিছে। বৃক্ষৰোপণৰ অভিযানেই হওক, গ্ৰাম্য স্মাৰ্ট গাঁৱৰ কেন্দ্ৰই হওক, মহিলা আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক সবলীকৰণৰ কাৰ্যসূচীয়েই হওক, বা কয়দীসকলৰ মানসিক স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ অভিযানেই হওক, এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই দেশ আৰু সমাজৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত উল্লেখযোগ্য অৰিহণা যোগায়।
বন্ধুসকল,
ইয়াত উপস্থিত থকা সকলোকে আৰু এটা কথাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰিছোঁ- যুৱ শক্তিৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ মনোনিৱেশ। আজিৰ পৃথিৱীত প্ৰচণ্ড পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। প্ৰতিদিনে বিজ্ঞানে নতুন নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰি আছে। নতুন নতুন উদ্ভাৱনে সমগ্ৰ অৰ্থনীতিক ৰূপান্তৰিত কৰিছে। ভাৰতে কেৱল এই পৰিৱৰ্তনত অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, বহু ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আছে। আমাৰ ডিজিটেল বিপ্লৱে ভাৰতক ডিজিটেল পেমেণ্টৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে। আজি আন্তঃগাঁথনি অভূতপূৰ্ব গতিৰে আৰু ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। ভাৰত দ্ৰুতগতিত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশতন্ত্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে মহাকাশলৈ উপগ্ৰহ প্ৰেৰণ কৰিছে। দেশৰ এই সকলোবোৰ সাফল্যৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ হৈছে আমাৰ যুৱক-যুৱতী আৰু আৰ্ট অব লিভিং। আজিৰ আধুনিক যুগৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰি যুৱক-যুৱতীসকলক গুৰুদেৱ আৰু আৰ্ট অব লিভিঙে বহুখিনি সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি প্ৰযুক্তিৰ কৃপাত দূৰৈত বসবাস কৰা মানুহে ইজনে সিজনৰ লগত নিমিষতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। কিন্তু এইটো অতি প্ৰয়োজনীয় যে আমি পৃথিৱীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰোঁ বা নকৰোঁ, আমি নিজৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব লাগে। আৰু নিজৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ এই ক্ষমতা, সেয়া বীজ সিঁচাই হওক, লালন-পালন কৰাই হওক, বা শক্তিশালী কৰাই হওক, এই মহান পৰম্পৰাই সম্ভৱ কৰি তুলিছে। এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তুলিব পাৰে মানসিকভাৱে শান্ত, সামাজিকভাৱে দায়বদ্ধ, সমাজৰ প্ৰতি সংবেদনশীল যুৱক-যুৱতীসকলে। গতিকে আধ্যাত্মিক সুস্থতা, মানসিক স্বাস্থ্য, যোগাসন আৰু ধ্যান-ধাৰণাৰ ওপৰত আপোনাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্য্যকলাপ আৰু অনুৰূপ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা অন্যান্য সংস্থাসমূহে এই সকলোবোৰতেই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এনে প্ৰতিষ্ঠানে মানুহৰ মাজত সংযোগ, অন্তৰ্নিহিত হৈ থকা আৰু সামূহিক দায়িত্ববোধক শক্তিশালী কৰে। তদুপৰি এনে অনুষ্ঠানসমূহে মানুহক নিজৰ সংস্কৃতি শিকিবলৈ আৰু বুজিবলৈ সুযোগ প্ৰদান কৰে। মোৰ বিশ্বাস যে আজি উদ্বোধন কৰা ধ্যান মন্দিৰটো হাজাৰ হাজাৰ মানুহৰ বাবে, আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে শান্তি আৰু নিৰাময়ৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে পৰম উদ্যমেৰে দেশ আৰু সমাজৰ প্ৰতি নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰি আছে। কিন্তু যেতিয়াই তোমালোকৰ মাজলৈ আহোঁ তেতিয়াই দুই-এটা অনুৰোধ নকৰাকৈ থাকিব নোৱাৰোঁ। মই কথা কোৱাৰ আগতেই গুৰুজীয়ে ঘোষণা কৰিলে যে তেওঁ আপোনালোকৰ নটা অনুৰোধ মানি লৈছে, গতিকে ক’বলৈ একো বাকী নাথাকিল, কিন্তু অভ্যাসটো নাইকিয়া হৈ নাযায়। ভাৰতৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে বহু স্তৰত সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন। আৰ্ট অব লিভিঙৰ দৰে সংস্থাই উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে আৰু এই পৰিৱৰ্তনৰ ৰক্ষক হ’বলৈ আমাক শক্তিশালী কৰিব পাৰে। আপোনালোকৰ বহুতেই কৃষক আৰু গ্ৰাম্য জনগোষ্ঠীৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰে। আনকি ছবিত দেখুওৱাৰ দৰে কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ অধিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন। আজি অসুস্থতা হৈও মানুহে প্ৰাকৃতিক নিৰাময় বিচাৰিছে, আমাৰ ধৰিত্ৰী মাতৃকো প্ৰাকৃতিক নিৰাময়ৰ প্ৰয়োজন। ৰাসায়নিক সাৰে আমাৰ পথাৰ, আমাৰ ধৰিত্ৰী মাতৃক ধ্বংস কৰি পেলাইছে। আমাৰ ধৰিত্ৰী মাতৃক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ পৰা ৰক্ষা কৰাটোও জীৱনৰ কলা। "এক পেড মা কে নাম" অভিযানৰ ব্যাপক সম্প্ৰসাৰণত আপুনিও ব্যাপক অৰিহণা যোগাব পাৰে, ইয়াক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰে। পৰিৱেশ ৰক্ষা কৰাটোও একপ্ৰকাশ আৰ্ট অব লিভিং। আমি পৰিৱেশ আৰু অৰ্থনীতি পৃথক কৰিব নোৱাৰো। কিন্তু "ড্ৰপ মোৰ ক্ৰপ "ৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক পানী কেনেকৈ সুদক্ষভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে সেই বিষয়ে শিকোৱা হৈছে। আপোনালোকৰ সমৰ্থনে আৰু এইক্ষেত্ৰত উন্নত ফলাফল দিব। প্ৰতিটোপাল পানী সঞ্চয় কৰাটোও একপ্ৰকাৰ জীয়াই থকাৰ কলা। কেইসপ্তাহমানৰ পাছত বাৰিষা আহিব। পানী সংৰক্ষণৰ বিষয়ে ব্যাপক সজাগতা বিয়পোৱাৰ বাবে এইটোৱেই উপযুক্ত সময়। একেদৰে বিদ্যুৎ ৰাহি কৰা, এবাৰ ব্যৱহাৰ্য প্লাষ্টিক পৰিহাৰ কৰা, স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ-প্ৰসাৰ আদি সকলো আৰ্ট অব লিভিঙেই। আজি দেশত মিছন লাইফতো গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এয়া অধিক দায়িত্ব আৰু সজাগতাৰে জীৱন যাপনৰ এক সক্ৰিয় অভিযান। ইয়াত প্ৰকৃতিৰ সৈতে ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰা জীৱনশৈলী গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে। আৰু মোৰ মতে মিছন লাইফো জীৱন কলাৰ প্ৰকাশ। মোৰ বিশ্বাস যে আগন্তুক দিনত আপোনালোকে সদায় কৰি অহাৰ দৰে আৰ্ট অব লিভিঙৰ বিভিন্ন দিশৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু বিকাশ কৰিব। সমাজৰ এক বহল শ্ৰেণীক সংযোগ কৰিবলৈ আপুনি অধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিব, আৰু আমি যেতিয়া গুৰুজীৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিম, তেতিয়া আমি এই সকলোবোৰ লক্ষ্যত উপনীত হম। পুনৰ এবাৰ শ্ৰীশ্ৰী ৰবিশংকৰজীলৈ, গুৰুদেৱলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আৰ্ট অব লিভিং পৰিয়ালৰ প্ৰতিজন স্বেচ্ছাসেৱকক তেওঁলোকৰ সেৱাৰ মনোভাব আৰু নিষ্ঠাৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোৱে মোক ইয়াত আপোনালোকৰ মাজত থাকিবলৈ, এই পবিত্ৰ পৰিৱেশত কেইটামান মুহূৰ্ত কটাবলৈ, পদুমৰ ছত্ৰছায়াত চিন্তা কৰাৰ সুযোগ দিছে। ইয়াৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকক অন্তৰৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছোঁ। জয় গুৰুদেৱ।