Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the 45th Anniversary Celebrations of The Art of Living in Bengaluru, Karnataka
The atmosphere of Bengaluru,the environment here, is something quite unique;This city is known worldwide for software and services, but this city has also taken India's cultural identity, Spirituality, and spiritual consciousness to new heights: PM
Seva Paramo Dharma (Service is the supreme duty), is the natural character of our society: PM
Our Swachh Bharat Abhiyan, is not just a government programme, but it has become a natural part of people's lives; Now, it is advancing driven by the strength of the society: PM
The realization of Viksit Bharat will only be possible through such youth, who are mentally calm, who are socially responsible, and who are sensitive towards society: PM
10 MAY 2026 2:20PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today participated in the 45th Anniversary Celebrations of The Art of Living in Bengaluru, Karnataka. Reflecting on the auspiciousness of the occasion, the Prime Minister described the uniqueness of the morning enriched by the welcome through Vedic mantras by children, the darshan of Lord Ganesha, Shri Shri Ravi Shankar Ji's 70th year, and Art of Living's 45th anniversary celebrations. "These are moments that will always remain in my memories," remarked Shri Modi.
Marking the inauguration of the divine and grand Meditation Temple, the Prime Minister affirmed the importance of such dedicated institutions and extended best wishes to the Art of Living family for their newest sanctuary. "When resolve is clear and work is done with the spirit of service, then every effort yields pleasant results," Shri Modi asserted.
Appreciating the distinct ambience of Bengaluru, the Prime Minister highlighted how the city is globally recognized not only for software and services but also for elevating India's cultural identity and spiritual consciousness. "Spirituality and spiritual consciousness too have been given new heights by this city," observed Shri Modi.
Tracing the deep roots of yoga, meditation, and pranayama as integral parts of India's values, the Prime Minister noted the global influence of India's spiritual heritage and its role in inspiring numerous institutions. "Today people across the world are influenced by India's spiritual values, and from these ancient values many institutions of India too have been drawing inspiration," affirmed Shri Modi.
Drawing inspiration from these ancient spiritual values, the Prime Minister recalled how Shri Shri Ravi Shankar Ji sowed the seed of Art of Living 45 years ago, which has now grown into a huge banyan tree. "Today it stands before us as a huge banyan tree whose thousands of branches are touching the lives of countless people across the world," remarked Shri Modi.
Highlighting India's rich tapestry of diversity encompassing languages, traditions, customs, and worship practices, the Prime Minister posed the fundamental question about what binds these beautiful diversities together. "The answer is living not for oneself but for others," asserted Shri Modi.
Quoting the ancient wisdom from the Puranas, the Prime Minister emphasized that serving others is virtue while causing pain is sin, underscoring that service is the natural character of Indian society. "Seva Paramo Dharma is the natural character of our society," affirmed Shri Modi.
Noting that India's many spiritual movements have ultimately expressed themselves through service to humanity, the Prime Minister expressed happiness at witnessing the same spirit reflected in every effort of Art of Living. Extending heartfelt wishes to every volunteer associated with Art of Living's journey, the Prime Minister commended their dedication and service orientation.
Stressing that societal engagement is essential for any mission's success, the Prime Minister emphasized that awakening social strength is fundamental to achieving important goals. He underscored his longstanding conviction that society possesses greater power than political systems and governments, and that no administration can truly succeed unless communities actively participate in nation-building. He cited the Swachh Bharat Mission as exemplary, noting that what began as a government initiative has become woven into the natural fabric of people's lives, now advancing through society's own momentum.Emphasizing that any campaign becomes successful when the power of society joins it, Shri Modi stressed, "Awakening the power of society for every such important mission is very necessary."
Observing that active societal engagement enables collective solutions to the nation's greatest challenges, the Prime Minister commended Art of Living for consistently channeling society's strength in its initiatives. He praised the organisation's social approach across development programs, whether through tree-planting campaigns, rural smart village centers, women's and tribal empowerment initiatives, or mental health programs for incarcerated individuals. "These efforts contribute significantly to the country's and society's development journey," Shri Modi noted.
Commending every individual present for prioritising youth empowerment, the Prime Minister emphasized the urgency of this focus given today's rapid global transformations driven by scientific advancement and innovation. He observed that India is not merely participating in these changes but leading in numerous sectors, with particular achievements in digital payments, infrastructure expansion, and startup ecosystems. He highlighted that India's youth are pioneering space technology and contributing to all such national successes. "India is not just participating in this change, it is also leading in many areas," asserted Shri Modi .Crediting India's youth for these achievements, the Prime Minister acknowledged Art of Living's role in helping youth find solutions to modern-era challenges.
Acknowledging technology's power to instantly connect distant individuals, the Prime Minister stressed the parallel necessity of strengthening people's ability to connect with themselves. He asserted that India's developed future depends on cultivating youth who are mentally peaceful, socially responsible, and sensitive to societal needs. He emphasized the critical role of institutions working on spiritual wellbeing, mental health, yoga, and meditation in fostering connection, belongingness, and collective responsibility, while simultaneously providing opportunities for cultural understanding. "A Viksit Bharat will be built through such youth,mentally peaceful, socially responsible, and sensitive toward society," Shri Modi asserted.
Expressing confidence that the newly inaugurated meditation temple will serve as a sanctuary of peace and healing for thousands, the Prime Minister acknowledged that while society is already fulfilling its duties toward the nation admirably, he wished to place before them several important appeals for holistic national development.
Highlighting the crucial role organisations like Art of Living must play in advancing India's comprehensive development, the Prime Minister urged particular attention to connecting farmers with natural farming practices. He framed sustainable agriculture as an expression of the Art of Living itself, emphasizing that preserving Mother Earth from chemicals constitutes both spiritual practice and environmental stewardship. "Adopting natural farming and saving Mother Earth from chemicals,this too is Art of Living," Shri Modi affirmed.
Encouraging broader expansion of the "Ek Ped Maa Ke Naam" campaign, the Prime Minister linked environmental protection directly to the philosophy of living well. "Protecting the environment is also Art of Living," he asserted, calling for renewed commitment to this mission.
Advocating for improved water management practices among farming communities through the "Per Drop, More Crop" initiative, the Prime Minister emphasized that societal cooperation would enhance outcomes. He stressed the urgency of this work given the approaching monsoon season, making it the ideal moment for widespread water conservation awareness. "Saving every drop of water is also Art of Living," Shri Modi affirmed.
Expanding this vision of responsible living to encompass electricity conservation, elimination of single-use plastics, and promotion of locally-produced goods, the Prime Minister connected all these practices to the Art of Living philosophy. He highlighted the government's Mission LiFE initiative, which promotes living with greater responsibility and awareness while maintaining harmony with nature. "This lifestyle that balances with nature is also Art of Living," asserted Shri Modi.
The Prime Minister concluded by expressing confidence that the organisation will increasingly prioritise such critical issues in the coming days.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত আৰ্ট অব্ লিভিঙৰ ৪৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপনত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
বেংগালুৰুৰ বাতাবৰণ আৰু পৰিৱেশ সম্পূৰ্ণ পৃথক; চহৰখন চফটৱেৰ আৰু সেৱাৰ বাবে বিশ্বজুৰি পৰিচিত, কিন্তু ই ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয়, আধ্যাত্মিকতা আৰু আধ্যাত্মিক চেতনাকো নতুন শিখৰলৈ লৈ গৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
'সেৱাই পৰম ধৰ্ম' হ'ল আমাৰ সমাজৰ অন্তৰ্নিহিত চৰিত্ৰ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ কেৱল চৰকাৰী কাৰ্যসূচী নহয়, মানুহৰ জীৱনৰ স্বাভাৱিক অংশ হৈ পৰিছে; এতিয়া ই সমাজৰ শক্তিৰ সৈতে আগবাঢ়িছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘বিকশিত ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগী তেতিয়াহে বাস্তৱায়িত হ’ব যেতিয়া আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল মানসিকভাৱে শান্ত, সামাজিকভাৱে দায়বদ্ধ, আৰু সমাজৰ প্ৰতি সংবেদনশীল হ’ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
10 MAY 2026 2:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত আৰ্ট অব লিভিঙৰ ৪৫ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই শুভ অনুষ্ঠানৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিশুসকলে বৈদিক মন্ত্ৰৰে আদৰণি জনোৱা, ভগৱান শ্ৰীগণেশৰ দৰ্শন, শ্ৰীশ্ৰী ৰবিশংকৰজীৰ ৭০ সংখ্যক জয়ন্তী, আৰু আৰ্ট অব লিভিঙৰ ৪৫ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ হোৱা ৰাতিপুৱাৰ স্বকীয়তা বৰ্ণনা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "এইবোৰ এনেকুৱা মুহূৰ্ত যিবোৰ মোৰ স্মৃতিত চিৰদিন খোদিত হৈ থাকিব।”
ঐশ্বৰিক আৰু মহৎ ‘ধ্যান মন্দিৰ’ উদ্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এনে নিষ্ঠাবান অনুষ্ঠানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি আৰ্ট অৱ লিভিং পৰিয়ালক তেওঁলোকৰ নতুন আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "যেতিয়া সংকল্প স্পষ্ট হয় আৰু সেৱাৰ মনোভাৱেৰে কাম কৰা হয়, তেতিয়া প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই ফলপ্ৰসূ ফলাফল দিয়ে।”
বেংগালুৰুৰ অনন্য পৰিবেশৰ শলাগ লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে যে চহৰখন কেৱল চফটৱেৰ আৰু সেৱাৰ বাবেই বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি পোৱাই নহয়, ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয় আৰু আধ্যাত্মিক চেতনাক নতুন শিখৰলৈ লৈ যোৱাৰ বাবেও পৰিচিত। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই চহৰখনে আধ্যাত্মিকতা আৰু আধ্যাত্মিক চেতনাকো নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে।
যোগ, ধ্যান, প্ৰাণায়ামৰ গভীৰ শিপাক ভাৰতৰ মূল্যবোধৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ গোলকীয় প্ৰভাৱ আৰু অসংখ্য প্ৰতিষ্ঠানক অনুপ্ৰাণিত কৰাত ইয়াৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহ ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক মূল্যবোধৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছে, আৰু ভাৰতৰ বহু প্ৰতিষ্ঠানেও এই প্ৰাচীন মূল্যবোধৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰিছে।
এই প্ৰাচীন আধ্যাত্মিক মূল্যবোধৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪৫ বছৰ পূৰ্বে শ্ৰীশ্ৰী ৰবিশংকৰে যেতিয়া আৰ্ট অব লিভিঙৰ বীজ সিঁচিছিল, যিটো বীজ এতিয়া পৰিস্ফুট হৈ উঠিছে, সেই মুহূৰ্তটোৰ কথা স্মৰণ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি ই আমাৰ সন্মুখত এজোপা বিশাল বটবৃক্ষ হিচাপে থিয় দিছে, যাৰ হাজাৰ হাজাৰ ডালে সমগ্ৰ বিশ্বৰ অগণন লোকৰ জীৱন স্পৰ্শ কৰিছে।
ভাষা, পৰম্পৰা, ৰীতি-নীতি, উপাসনা পদ্ধতিকে ধৰি ভাৰতৰ চহকী বৈচিত্ৰ্যক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এটা মৌলিক প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি কয় যে প্ৰকৃততে এই সুন্দৰ বৈচিত্ৰ্যক কিহৰ দ্বাৰা বান্ধি ৰখা হৈছে? শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ইয়াৰ উত্তৰটো হ'ল— নিজৰ বাবে নহয়, আনৰ বাবে জীয়াই থাকক।”
পুৰাণৰ প্ৰাচীন প্ৰজ্ঞাৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আনৰ সেৱা কৰাটো গুণ, আনহাতে দুখ-কষ্টৰ সৃষ্টি কৰাটো পাপ; তেওঁ আলোকপাত কৰি কয় যে সেৱা হৈছে ভাৰতীয় সমাজৰ অন্তৰ্নিহিত চৰিত্ৰ। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "সেৱা পৰমো ধৰ্মঃ— এইটোৱেই হৈছে আমাৰ সমাজৰ অন্তৰ্নিহিত চৰিত্ৰ।”
ভাৰতৰ বহু আধ্যাত্মিক আন্দোলনে অৱশেষত মানৱতাৰ সেৱাৰ জৰিয়তে নিজকে প্ৰকাশ কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সুখ প্ৰকাশ কৰে যে দ্য আৰ্ট অৱ লিভিঙৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাতে একেই মনোভাৱ প্ৰতিফলিত হৈছে। দ্য আৰ্ট অৱ লিভিঙৰ যাত্ৰাৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিজন স্বেচ্ছাসেৱকলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ নিষ্ঠা আৰু সেৱাৰ মনোভাৱক প্ৰশংসা কৰে।
যিকোনো অভিযানৰ সফলতাৰ বাবে সামাজিক সংযোগ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে "সামাজিক শক্তি" জাগ্ৰত কৰাটো প্ৰাথমিকতা। ৰাজনৈতিক ব্যৱস্থা আৰু চৰকাৰতকৈ সমাজৰ ক্ষমতা অধিক বুলি তেওঁ দীৰ্ঘদিনীয়া বিশ্বাসক পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে; লগতে কয় যে ৰাষ্ট্ৰ গঠনত মানুহে সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ নকৰালৈকে কোনো প্ৰশাসনে প্ৰকৃততে সফল হ’ব নোৱাৰে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ উদাহৰণ দি তেওঁ কয় যে চৰকাৰী পদক্ষেপ হিচাপে যি কাম আৰম্ভ হৈছিল সেয়া এতিয়া মানুহৰ জীৱনৰ স্বাভাৱিক অংশ হৈ পৰিছে আৰু এতিয়া ই সমাজৰ গতি আৰু শক্তিৰে আগবাঢ়িছে। সমাজৰ শক্তিক একত্ৰিত কৰিলেহে যিকোনো অভিযান সফল হয় বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "সমাজৰ শক্তিক জাগ্ৰত কৰাটো এনে প্ৰতিটো গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযানৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।”
দেশৰ বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সামূহিক সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয় সামাজিক সংযোগেই মূল কথা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দ্য আৰ্ট অৱ লিভিঙৰ বিভিন্ন পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সমাজৰ শক্তিক সঠিক দিশত ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰসাৰ কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ সংস্থাটোৰ উন্নয়নমূলক কামৰ সামাজিক দৃষ্টিভংগীক অতিশয় প্ৰশংসা কৰে— লাগিলে সেয়া বৃক্ষৰোপণৰ অভিযান হওক, গ্ৰাম্য অঞ্চলত স্মাৰ্ট ভিলেজ চেণ্টাৰ স্থাপন হওক, মহিলা আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক সবলীকৰণৰ পদক্ষেপ হওক, বা কাৰাগাৰৰ বন্দীসকলৰ মানসিক স্বাস্থ্যৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যসূচী হওক। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই সকলো প্ৰচেষ্টাই দেশ আৰু সমাজৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে।
যুৱ সৱলীকৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ বাবে উপস্থিত সকলোকে প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বৈজ্ঞানিক প্ৰগতি আৰু উদ্ভাৱনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আজিৰ দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত বিশ্ব পৰিৱেশত এই বিষয়টোৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে কেৱল এই পৰিৱৰ্তনসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, বহু ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আছে; বিশেষকৈ ডিজিটেল পেমেণ্ট, আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰত ভাৰতে উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি দেশৰ বহু সফলতাত অৰিহণা যোগাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে "ভাৰতে এই পৰিৱৰ্তনত অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয় বহু ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আছে।" এই সাফল্যসমূহ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আধুনিক যুগৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱাত সহায় কৰা দ্য আৰ্ট অৱ লিভিঙৰ ভূমিকাকো প্ৰশংসা কৰে।
সুদূৰৰ মানুহক নিমিষতে সংযোগ কৰিব পৰা প্ৰযুক্তিৰ শক্তিক স্বীকাৰ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মানুহৰ ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত সমানে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ উন্নত ভৱিষ্যৎ নিৰ্ভৰ কৰে মানসিকভাৱে শান্ত, সামাজিকভাৱে দায়বদ্ধ সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি সংবেদনশীল যুৱক-যুৱতীসকলক গঢ় দিয়াৰ ওপৰত। তেওঁ আধ্যাত্মিক সুস্থতা, মানসিক স্বাস্থ্য, যোগাসন, আৰু ধ্যান-ধাৰণাৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা সংস্থাসমূহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে সংযোগ, অন্তৰ্নিহিত আৰু সামূহিক দায়বদ্ধতাৰ ভাৱনাক প্ৰতিপালন কৰাৰ লগতে সাংস্কৃতিক বুজাবুজিৰ সুযোগো প্ৰদান কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘এখন ‘বিকশিত ভাৰত’ এনে যুৱক-যুৱতীসকলে গঢ়ি তুলিব— যিসকল মানসিকভাৱে শান্ত, সামাজিকভাৱে দায়বদ্ধ, সমাজৰ প্ৰতি সংবেদনশীল।
নতুনকৈ উদ্বোধন হোৱা ধ্যান মন্দিৰটো হাজাৰ হাজাৰ মানুহৰ শান্তি আৰু প্ৰশমনৰ আশ্ৰয়স্থল হৈ পৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমাজে ইতিমধ্যে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি নিজৰ কৰ্তব্যসমূহ অতিশয় প্ৰশংসনীয়ভাৱে পালন কৰি থকাৰ সময়তে দেশৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে সমাজলৈ কিছু গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুৰোধ আগবঢ়াব বিচাৰিছে।
ভাৰতৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াত আৰ্ট অব লিভিঙৰ দৰে সংগঠনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষি পদ্ধতিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ মনোযোগ দিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ বহনক্ষম কৃষিক আৰ্ট অব লিভিঙৰ প্ৰকাশ হিচাপে সংজ্ঞায়িত কৰি এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে পৃথিৱী মাতৃক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱৰ পৰা ৰক্ষা কৰাটো এটা আধ্যাত্মিক অভ্যাস হোৱাৰ বিপৰীতে ই পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ এক পবিত্ৰ কৰ্তব্যও। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "প্ৰাকৃতিক কৃষিক আঁকোৱালি লোৱা আৰু পৃথিৱী মাতৃক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ পৰা ৰক্ষা কৰা— এয়াও জীৱন কলা।”
"এক পেড় মা কে নাম" অভিযানৰ ব্যাপক সম্প্ৰসাৰণক উৎসাহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰিৱেশ সুৰক্ষাক আৰ্ট অব লিভিঙৰ দৰ্শনৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত কৰিছিল। পৰিৱেশ সুৰক্ষা কৰাটোও আৰ্ট অব লিভিঙৰ এটা অংশ বুলিও তেওঁ কয় আৰু এই অভিযানৰ প্ৰতি নতুনকৈ প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়।
"পাৰ ড্ৰপ, মোৰ ক্ৰপ" পদক্ষেপৰ জৰিয়তে কৃষক সম্প্ৰদায়ৰ মাজত উন্নত পানী ব্যৱস্থাপনা পদ্ধতিৰ পোষকতা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সামাজিক সহযোগিতাৰ ফলত আৰু উন্নত ফলাফল পোৱা যাব বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আগন্তুক বাৰিষাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই কামৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পানী সংৰক্ষণৰ বিষয়ে ব্যাপক সজাগতা বিয়পোৱাৰ এয়া এক আদৰ্শ সুযোগ বুলি অভিহিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "প্ৰতিটোপাল পানী ৰক্ষা কৰাটোও আৰ্ট অব লিভিং'।”
বিদ্যুৎ ৰাহি কৰা, একক ব্যৱহাৰ্য্য প্লাষ্টিক নিৰ্মূল কৰা, স্থানীয়ভাৱে নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰকে ধৰি দায়িত্বশীল জীৱন-যাপনৰ এই দৰ্শনক সম্প্ৰসাৰিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই সকলোবোৰ পদ্ধতিক ‘আৰ্ট অব লিভিং’ৰ দৰ্শনৰ সৈতে সংযোগ কৰে। তেওঁ চৰকাৰৰ ‘মিছন লাইফ’ পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিয়ে প্ৰকৃতিৰ সৈতে সমন্বয় বৰ্তাই ৰাখি অধিক দায়িত্ব আৰু সজাগতাৰে জীয়াই থকাৰ প্ৰেৰণা দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "প্ৰকৃতিৰ সৈতে ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰা এই জীৱনশৈলীও ‘আৰ্ট অব লিভিং’।”
শেষত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে আগন্তুক দিনত সংগঠনটোৱে এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়বোৰত আৰু অধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিব।