Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development projects in Hyderabad
10 MAY 2026 5:51PM by PIB Delhi
Governor of Telangana Shri Shiv Pratap Shukla ji, Chief Minister Shri Revanth Reddy ji, my colleagues in the Union Cabinet G. Kishan Reddy, Bandi Sanjay Kumar, my fellow parliamentarian Konda Vishweshwar Reddy ji, ministers of the Telangana government, other public representatives, ladies and gentlemen!
The strength of Cyberabad is both national and global. It is a major center of Telangana’s and the country’s rapid development. Therefore, today from Cyberabad, many major projects are being launched to make Telangana a big manufacturing powerhouse of the nation. The projects whose foundation stones and inaugurations have taken place today will create thousands upon thousands of new jobs here, and Telangana’s connectivity will also be strengthened. I extend my heartfelt congratulations to the people of Telangana for these projects.
Friends,
Today India is running on the Reform Express. At the same time, today’s India is also building modern infrastructure. The construction of the Zaheerabad Industrial Area is part of this very goal. This industrial area is part of the national campaign of the Government of India to develop industrial corridors. It is going to become a kind of Industrial Smart City. Here there will be world-class infrastructure, excellent power supply, advanced ICT network-meaning every facility needed for industry will be available here for investors from around the world. Thousands of crores of rupees from the Government of India will be invested in building these facilities, and thousands of youth of Telangana and Hyderabad will get employment. The vehicles, machinery, food processing industries that will be set up here will also empower the workers and farmers of Telangana.
Friends,
In the past, when India was one of the world’s largest economies, our textile industry played a major role. Now we are strengthening that heritage once again. The PM MITRA Park in Warangal will accelerate the textile revolution in the country. The units set up in the PM MITRA Park will get full benefits of the central government’s schemes. They will also get support from the central government’s PLI scheme. This textile park will create a large number of jobs. Many opportunities will be created especially for our sisters and daughters.
Friends,
In the past 12 years, a very big priority of the Government of India has been modern connectivity. Be it roads, railways, airports-unprecedented investment is being made in every mode of connectivity. Nearly 1.75 lakh crore rupees have been invested only in national highways. Telangana too has greatly benefited from this. In the past 12 years, the national highway network in Telangana has doubled. The widening of the national highway connecting Telangana and Karnataka will bring great convenience. Travel time will be reduced and fares will also be saved.
Friends,
Before 2014, the railway budget for undivided Andhra Pradesh was less than one thousand crore rupees. Revanth ji, are you listening? At the time of united Andhra, the railway budget was less than one thousand crore rupees. Today I am not talking about united Andhra, today only Telangana’s railway budget itself is about five and a half thousand crore rupees. Currently, railway projects worth about 50 thousand crore rupees are underway here. Five Vande Bharat and six Amrit Bharat trains are also running in Telangana.
Friends,
Just a short while ago, some sections of the Kazipet–Vijayawada multi-tracking project were inaugurated. In addition, the Kazipet rail under the bypass line has also been dedicated to the nation. These facilities will make travel easier and speed up transportation.
Friends,
In the 21st century world, without energy, everything comes to a halt. Every person today feels the importance of energy security. Therefore, our central government is making unprecedented investments in India’s energy security. The inauguration of Indian Oil’s new terminal at Malkapur is a big step in this direction. This terminal will meet Telangana’s growing energy needs and strengthen the supply chain.
Friends,
In recent years, India has reached the top among countries in solar power. Unprecedented work has been done in ethanol blending in petrol. First we focused on 100% LPG coverage, now we are focusing on cheaper piped gas, promoting CNG-based systems. Because of such efforts, India is facing this huge global energy crisis strongly. But now the demand of the time is also that petrol, diesel, gas-such things should be used with great restraint. These energy products that we import from abroad-we must try to use only as much as needed. This will save foreign exchange and also reduce the adverse effects of the crisis of war.
Friends,
Today the youth of Telangana are dreaming new dreams. The farmers here want to move forward with new hopes. The industries here, the MSMEs here, the startups here-all want to play their role in building a developed Telangana. Because when Telangana develops, India develops. I assure every family of Telangana that the central government will continue to work at even greater speed to fulfill your dreams. Now our Revanth ji said that we will not talk politics, so I too will not. Therefore, in a non-political way I say to Revanth ji that in 10 years of governance, whatever the Government of India gave to Gujarat, I am ready to give to you. But let me tell you from my knowledge that as soon as I do that, what you are getting now will be halved. You will not reach where you want to go. Therefore, it is better to stay connected with me.
Friends,
We firmly believe that in democracy, having different types of governments in states is not a bad thing. But for the development of the country, the development of the states is equally important. Without the development of states, the development of the country is not possible. Therefore, at the center of all our plans is the development of states, rapid development, and with this spirit we all move forward together, and see before our eyes the dream of a developed India in 2047 fulfilled. This is my wish for everyone. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হায়দৰাবাদত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
10 MAY 2026 5:51PM by PIB Guwahati
তেলেংগানাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী শিৱ প্ৰতাপ শুক্লাজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰেৱান্থ ৰেড্ডী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহযোগী জি কিষাণ ৰেড্ডী, বন্দী সঞ্জয় কুমাৰ, সংসদত মোৰ সহযোগী কোণ্ডা বিশ্বেশ্বৰ ৰেড্ডীজী, তেলেংগানা চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিবৰ্গ, ভদ্ৰ লোক আৰু ভগ্ৰ মহিলাসকল!
ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু গোলকীয় দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে চাইবেৰাবাদৰ শক্তি অটুট। তেলেংগানা আৰু দেশৰ দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে ই এটা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ। সেয়েহে আজি তেলেংগানাক দেশৰ এক বৃহৎ উৎপাদন শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ চাইবেৰাবাদৰ পৰা কেইবাটাও বৃহৎ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। আজি যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে, সেইবোৰে হাজাৰ হাজাৰ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব আৰু তেলেংগানাৰ যোগাযোগ শক্তিশালী কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে তেলেংগানাৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে যাত্ৰা কৰিছে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত। একে সময়তে আজিৰ ভাৰতে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিও গঢ়ি তুলিছে। জহীৰাবাদ ঔদ্যোগিক এলেকা নিৰ্মাণৰ আঁৰতো বিদ্যমান এই লক্ষ্য। এই ঔদ্যোগিক অঞ্চলটো ভাৰত চৰকাৰৰ উদ্যোগিক কৰিড’ৰ উন্নয়নৰ বাবে কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানৰ অংশ। ই একপ্ৰকাৰৰ ঔদ্যোগিক স্মাৰ্ট চিটি হ’বলৈ গৈ আছে। ইয়াত বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি, উৎকৃষ্ট শক্তি যোগান আৰু উন্নত আইচিটি নেটৱৰ্ক থাকিব, অৰ্থাৎ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বিনিয়োগকাৰীৰ হাতত উদ্যোগৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো সুবিধা উপলব্ধ হব। এই সুবিধাসমূহৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ হ’ব আৰু তেলেংগানা তথা হায়দৰাবাদৰ হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিব। ইয়াত নিৰ্মিত বাহন, যন্ত্ৰপাতি আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগে তেলেংগানাৰ শ্ৰমিক আৰু কৃষকসকলকো সবল কৰিব।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বতে ভাৰত যেতিয়া বিশ্বৰ এক বৃহৎ অৰ্থনীতি আছিল, তেতিয়া আমাৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল। এতিয়া আমি সেই উত্তৰাধিকাৰক পুনৰ সজীৱ কৰি তুলিছোঁ। ৱাৰংগলৰ পি এম মিত্ৰ পাৰ্কে দেশত বস্ত্ৰ বিপ্লৱ ত্বৰান্বিত কৰিব। পি এম মিত্ৰ পাৰ্কত স্থাপন কৰা গোটসমূহেও কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিৰ দ্বাৰা লাভৱান হ’ব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পিএলআই আঁচনিৰ দ্বাৰাও তেওঁলোক লাভৱান হ’ব। অৰ্থাৎ এই বস্ত্ৰ উদ্যানখনে বৃহৎসংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব। ইয়াৰ ফলত বিশেষকৈ আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ বাবে অসংখ্য সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
বিগত ১২ বছৰে ভাৰত চৰকাৰৰ বাবে আধুনিক সংযোগে এক প্ৰধান অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে কাম কৰি আহিছে। পথ, ৰেলৱে বা বিমানবন্দৰেই হওক, যোগাযোগৰ প্ৰতিটো পদ্ধতিতে অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰা হৈছে। কেৱল ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথত প্ৰায় ১.৭৫ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ পৰা তেলেংগানাও যথেষ্ট লাভৱান হৈছে। তেলেংগানাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নেটৱৰ্ক বিগত ১২ বছৰত দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেলেংগানা আৰু কৰ্ণাটক সংযোগী ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ সম্প্ৰসাৰণৰ ফলত যাতায়াতৰ সময় বহুখিনি হ্ৰাস পাব আৰু ভাড়াও ৰাহি হ’ব।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগতে অবিভক্ত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বাবে ৰেল বাজেট আছিল ১,০০০ কোটি টকাতকৈও কম। ৰেভান্থজী, আপুনি শুনি আছেনে? সংযুক্ত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ সময়ত ৰেল বাজেট আছিল ১,০০০ কোটি টকাতকৈও কম। আজি মই কেৱল ঐক্যবদ্ধ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ কথা কোৱা নাই; কেৱল তেলেংগানাৰ বাবেই ৰেল বাজেট হৈছে প্ৰায় ৫,৫০০ কোটি টকা। বৰ্তমান প্ৰায় ৫০,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ ৰেল প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। তেলেংগানাতো পাঁচখন বন্দে ভাৰত আৰু ৬খন অমৃত ভাৰত ৰে’ল চলি আছে।
বন্ধুসকল,
কিছু সময়ৰ আগতে কাজিপেট-বিজয়ৱাড়া মাল্টি ট্ৰেকিং প্ৰকল্পৰ কিছু অংশ উদ্বোধন কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰি কাজিপেট ৰেল আণ্ডাৰ বাইপাছ লাইনটোও ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছিল। এই সুবিধাসমূহৰ দ্বাৰা যাতায়াত সহজ হ’ব আৰু সৰবৰাহ ক্ষিপ্ৰ হ’ব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ এই পৃথিৱীত শক্তি অবিহনে সকলো স্তব্ধ হৈ পৰে। শক্তি সুৰক্ষাৰ গুৰুত্ব বিশ্বৰ সকলোৱে অনুভৱ কৰিছে। গতিকে আমাৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰিছে। মলকাপুৰত ইণ্ডিয়ান অইলৰ নতুন টাৰ্মিনেল উদ্বোধন এই দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ। এই টাৰ্মিনেলে তেলেংগানাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ লগতে যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰিব।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰতে সৌৰশক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষত উপনীত হৈছে। পেট্ৰ’লৰ সৈতে ইথানল মিহলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব কাম আৰম্ভ হৈছে। প্ৰথমে আমি ১০০% এল পি জি কভাৰেজৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিলোঁ, এতিয়া আমি সুলভ মূল্যৰ পাইপ গেছ আৰু চি এন জি ভিত্তিক ব্যৱস্থাৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছোঁ। এই সকলো প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই ভাৰত এই বৃহৎ বিশ্ব শক্তি সংকটৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু সময়ৰ দাবী আমি পেট্ৰ’ল, ডিজেল, গেছ কমকৈ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। আমি বহিঃৰাজ্যৰ পৰা শক্তি সামগ্ৰী আমদানি কৰোঁ। আমি কেৱল আমাৰ প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগিব। ইয়াৰ ফলত বৈদেশিক মুদ্ৰা ৰাহি হ’ব আৰু যুদ্ধ সংকটৰ বিৰূপ প্ৰভাৱ লাঘৱ হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি তেলেংগানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন সপোন দেখিছে। ইয়াৰ কৃষকসকলে নতুন আশাৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ বিচাৰিছে। ইয়াৰ উদ্যোগসমূহ, ইয়াৰ এমএছএমইসমূহ আৰু ইয়াৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহ- সকলোৱে এখন উন্নত তেলেংগানা গঢ়ি তোলাত নিজৰ ভূমিকা পালন কৰিব বিচাৰে। কাৰণ তেলেংগানাৰ বিকাশ হ’লে ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব৷ মই তেলেংগানাৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালক আশ্বাস দিছোঁ যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আপোনালোকৰ সপোন পূৰণৰ বাবে অধিক দ্ৰুতগতিত কাম কৰি যাব। এতিয়া আমাৰ ৰেভান্থজীয়ে কৈছিল যে আমি ৰাজনীতিৰ কথা নকওঁ, গতিকে ময়ো নকওঁ। গতিকে অৰাজনৈতিক টোকাত ৰেভান্থজীক ক’ম যে ভাৰত চৰকাৰে ১০ বছৰীয়া শাসনকালত গুজৰাটক যিখিনি দিলে এতিয়া মই আপোনালোকক সেয়া দিবলৈ সাজু। কিন্তু মোৰ জ্ঞানৰ ভিত্তিত মই আপোনালোকক ক’ব পাৰোঁ যে মই তেনে কৰাৰ লগে লগে বৰ্তমান আপুনি যি পাই আছে সেয়া আধালৈ হ্ৰাস পাব। আপুনি য'ত থাকিব বিচাৰে তাত উপনীত হ'ব নোৱাৰিব। আৰু সেইবাবে মোৰ লগত যোগাযোগ স্থাপন কৰাটো ভাল।
বন্ধুসকল,
আমি দৃঢ় বিশ্বাস কৰোঁ যে গণতন্ত্ৰত ৰাজ্যসমূহত বিভিন্ন ধৰণৰ চৰকাৰ থকাটো বেয়া কথা নহয়, কিন্তু দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়ন অবিহনে দেশৰ উন্নয়ন অসম্ভৱ। গতিকে ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়ন আমাৰ সকলো পৰিকল্পনাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হ’ব লাগে, প্ৰধানকৈ দ্ৰুত উন্নয়ন। আহক আমি সকলোৱে এই মনোভাবেৰে একত্ৰিত হৈ আগবাঢ়ি যাওঁ আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন বিকশিত ভাৰতৰ সপোন আমাৰ চকুৰ সন্মুখত বাস্তৱায়িত হোৱা দেখিবলৈ পাওঁ। সকলোলৈ মোৰ এই শুভেচ্ছা। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!