Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays the foundation stone, inaugurates and dedicates to the nation multiple development projects worth around ₹9,400 crore in Hyderabad, Telangana
This is a major push towards better infrastructure and seamless connectivity across Telangana: PM
Today, India is advancing on the Reforms Express; Simultaneously, the India of today is constructing modern infrastructure: PM
In the past, our textile industry played a huge role when India was a major global economy; We are now strengthening that legacy again; The PM MITRA Park in Warangal will accelerate the nation's textile revolution: PM
Over the past 12 years, modern connectivity has also been a major priority for the Government of India; Whether it is roads, railways, or airports, unprecedented investment is being made in every mode of connectivity: PM
The significance of energy security is being felt by every individual across the globe today; Consequently, our Union Government is making unprecedented investments to ensure India's energy security: PM
10 MAY 2026 5:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects worth around ₹9,400 crore in Hyderabad, Telangana. Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted Hyderabad’s transformational significance as a centre of both national and global importance. Underscoring the region's pivotal role in driving rapid development for Telangana and the entire nation, he outlined how multiple large-scale projects launched today will establish Telangana as a major manufacturing hub. Noting that these project inaugurations will generate thousands of new employment opportunities while strengthening regional connectivity, the Prime Minister extended congratulations to Telangana's people for these projects.
Emphasizing India's progress on the Reforms Express while building modern infrastructure across sectors, the Prime Minister identified the Zaheerabad Industrial Area as a cornerstone of this transformation, representing the Government of India's national mission to develop industrial corridors. He noted that the emerging complex will function as an Industrial Smart City, equipped with world-class infrastructure, excellent power supply, and advanced ICT networks, offering global investors every facility required to establish operations. Detailing the substantial financial commitment, the Prime Minister observed that thousands of crores of rupees from the Union Government will fund these facilities, creating employment pathways for thousands of young citizens in Telangana and Hyderabad. Highlighting the multiplier effect, Shri Modi emphasized, “vehicles, machinery manufactured here, and food processing industries established in the zone will empower Telangana's workers and farmers alike.”
Recalling India's historical prominence as a global economic power when textile industries played a transformational role, the Prime Minister affirmed the Government's commitment to revitalizing this strategic sector through contemporary initiatives. He underscored how the PM MITRA Park in Warangal will catalyze a national textile revolution while providing participating units with comprehensive benefits from Union Government schemes including the PLI scheme. Noting that beneficiary enterprises have already commenced availing PLI scheme support, Shri Modi emphasized ,"This textile park will create employment for a large number of people, especially for our sisters and daughters."
Detailing the Government of India's unprecedented 12-year investment trajectory in modern connectivity infrastructure across roads, railways, and airports, the Prime Minister noted that nearly One lakh seventy-five thousand crore rupees has been allocated to National Highways development alone. He observed that Telangana has realized substantial benefits from this national focus, with the state's National Highway network doubling over the past 12 years. Highlighting immediate benefits from the Telangana-Karnataka National Highway widening project, which will reduce travel time and decrease transportation costs, the Prime Minister underscored the tangible impact of systematic infrastructure investment. "The widening of the National Highway connecting Telangana and Karnataka will bring great convenience," noted Shri Modi.
Comparing Telangana's transformed railway investment profile with its pre-2014 baseline, the Prime Minister noted a dramatic escalation: while undivided Andhra Pradesh's railway budget stood at less than one thousand crore rupees prior to 2014, Telangana's current annual railway allocation exceeds five and a half thousand crore rupees. Observing that approximately 50 thousand crore rupees of railway projects are under concurrent implementation, he highlighted the introduction of five Vande Bharat and six Amrit Bharat trains serving Telangana, exemplifying the transformation in modern rail transport. Referring to the inauguration of select sections of the Kazipet-Vijayawada Multi-Tracking Project and the dedication of the Kazipet Rail Under Bypass Line, Shri Modi asserted, "These facilities will make travel easier and speed up transportation."
Emphasizing the criticality of energy security in the 21st century global context, where energy disruptions can halt all economic activity, the Prime Minister noted that every person worldwide now comprehends energy security's strategic importance. He underscored that the Government of India is making unprecedented investments to strengthen national energy security, identifying the inauguration of Indian Oil's new terminal in Malkapur as a significant strategic step. Detailing the project's importance for sustained regional development, Shri Modi affirmed, "This terminal will meet Telangana's growing energy needs and strengthen the supply chain."
Highlighting India's remarkable ascent to the top tier of global solar power producers in recent years, the Prime Minister noted unprecedented progress in ethanol blending within petrol while detailing the government's sequential energy diversification strategy. He outlined how initial emphasis on universal LPG coverage has evolved toward promoting cheaper piped natural gas distribution and advancing CNG-based systems nationwide. Acknowledging that such comprehensive initiatives enable India to navigate the current global energy crisis, the Prime Minister asserted the imperative of energy conservation, emphasizing that imported energy products must be consumed judiciously in accordance with genuine necessity. Underscoring both financial and geopolitical benefits of restraint, Shri Modi stressed, "We must make efforts to use only as much as is needed to save foreign currency and reduce the adverse effects of war crises."
Recognizing Telangana's youth as architects of new aspirations and the state's farming communities as harbingers of renewed hope, the Prime Minister acknowledged the collective determination of industries, MSMEs, and startups to contribute meaningfully to constructing a developed Telangana. He asserted the fundamental principle that Telangana's development constitutes an integral component of national development, establishing a causal relationship between state and national prosperity. Offering a solemn assurance to every family across Telangana, the Prime Minister committed that the Government of India will sustain its development-focused efforts to realize the collective dreams and aspirations of the state's citizens. "Because if Telangana develops, then India will develop," asserted Shri Modi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ପ୍ରାୟ ₹୯,୪୦୦ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
10 MAY 2026 5:59PM by PIB Bhubaneswar
ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସୁଗମ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୟାସ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, ଭାରତ ‘ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ’ରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଆଜିର ଭାରତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅତୀତରେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଥିଲା ସେତେବେଳେ ଆମର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଏକ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା; ଆମେ ଏବେ ସେହି ଐତିହ୍ୟକୁ ପୁଣି ମଜଭୁତ କରୁଛୁ; ୱାରାଙ୍ଗଲର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କ ଦେଶର ବୟନ ବିପ୍ଳବକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ଧରି, ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛି; ତାହା ରାସ୍ତା, ରେଳ, କିମ୍ବା ବିମାନବନ୍ଦର ହେଉ, ସଂଯୋଗୀକରଣର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦ୍ଧତିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି; ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନାର ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ପ୍ରାୟ ₹୯,୪୦୦ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ସେ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟନଗୁଡ଼ିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା ସହିତ ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାହିରାବାଦ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ମିଶନକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଉଦୀୟମାନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏକ ଶିଳ୍ପ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଆଇସିଟି ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ହେବ, ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଯଥେଷ୍ଟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବ, ଯାହା ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ହଜାର ହଜାର ଯୁବ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଗୁଣାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ, "ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ଯାନବାହାନ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଏହି ଜୋନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରିବ।"
ବୟନ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ପ୍ରମୁଖତାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସାମୟିକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ୱାରାଙ୍ଗଲର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କ କିପରି ଏକ ଜାତୀୟ ବୟନ ବିପ୍ଳବକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଯୋଜନା ସମେତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାରୁ ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଲାଭାର୍ଥୀ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଯୋଜନା ସମର୍ଥନ ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ, "ଏହି ବୟନ ପାର୍କ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ।"
ରାସ୍ତା, ରେଳ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଭୂତପୂର୍ବ ୧୨ ବର୍ଷର ନିବେଶ ପଥ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କେବଳ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଚସ୍ତରି ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟିତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏହି ଜାତୀୟ ଧ୍ୟାନରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ହାସଲ କରିଛି, ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନେଟୱର୍କ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ତେଲେଙ୍ଗାନା-କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ତୁରନ୍ତ ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶର ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ "ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ବହୁତ ସୁବିଧା ଆଣିବ"।
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ରେଳ ନିବେଶ ପ୍ରୋଫାଇଲକୁ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ମୂଳ ଆଧାର ସହିତ ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ନାଟକୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି: ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଅବିଭକ୍ତ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ରେଳ ବଜେଟ୍ ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା ବେଳେ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବର୍ତ୍ତମାନର ବାର୍ଷିକ ରେଳ ଆବଣ୍ଟନ ସାଢ଼େ ପାଞ୍ଚ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରୁଛି। ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନାଧୀନ ଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି, ସେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ସେବା କରୁଥିବା ପାଞ୍ଚଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ଛଅଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ପ୍ରଚଳନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଯାହା ଆଧୁନିକ ରେଳ ପରିବହନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଉଦାହରଣ। କାଜିପେଟ-ବିଜୟୱାଡା ମଲ୍ଟି-ଟ୍ରାକିଂ ପ୍ରକଳ୍ପର କିଛି ଅଂଶର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ କାଜିପେଟ ରେଳ ଅଧୀନରେ ବାଇପାସ୍ ଲାଇନର ସମର୍ପଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ, "ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ପରିବହନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।"
୨୧ଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେଲେ ସମସ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅଟକିଯାଇପାରେ। ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିପାରୁଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତ ସରକାର ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରୁଥିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ମାଲକାପୁରରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରଣନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ସହାୟତା କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଏହି ଟର୍ମିନାଲ୍ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବଢ଼ୁଥିବା ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବ।”
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱ ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦକଙ୍କ ଶୀର୍ଷ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉତ୍ଥାନକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ କ୍ରମିକ ଶକ୍ତି ବିବିଧତା ରଣନୀତି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସହିତ ପେଟ୍ରୋଲ ମଧ୍ୟରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କିପରି ସାର୍ବଜନୀନ ଏଲପିଜି କଭରେଜ ଉପରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଶସ୍ତା ପାଇପ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସିଏନଜି-ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ତାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହିପରି ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ସଙ୍କଟକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ, ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରକୃତ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସତର୍କତାର ସହିତ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ। ସଂଯମର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଭୂରାଜନୈତିକ ଲାଭ ଉଭୟକୁ ବୁଝାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, "ଆମକୁ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ସଙ୍କଟର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ।"
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷାର ନିର୍ମାତା ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଚାଷୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ନୂତନ ଆଶାର ପ୍ରେରକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବିକଶିତ ତେଲେଙ୍ଗାନା ନିର୍ମାଣରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସେ ମୌଳିକ ନୀତି ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶ ଜାତୀୟ ବିକାଶର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଉପାଦାନ, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏକ କାରଣ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରେ। ତେଲେଙ୍ଗାନାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଆଶ୍ୱାସନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ନିଜର ବିକାଶମୁଖୀ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବେ। “କାରଣ ଯଦି ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶ ହୁଏ, ତେବେ ଭାରତର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ହେବ,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।