Ministry of Rural Development
Historic Commencement of Viksit Bharat – G RAM G Act Across Rural India from July 1st 2026
125 Days of Statutory Employment Guarantee to Strengthen Rural Livelihoods
Seamless Transition from MGNREGA to Viksit Bharat G RAM G to be ensured
₹95,692 Crore Historic Allocation to Accelerate Employment, Livelihoods and Rural Transformation
Existing job cards to remain valid, ongoing works to continue without interruption.
11 MAY 2026 12:09PM by PIB Delhi
Marking a major milestone in India’s rural development journey, the Government of India on 11 May 2026 notified the implementation of the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) [VB–G RAM G] Act, 2025, to be rolled out nationwide from 1 July 2026.
With the coming into force of the VB–G RAM G Act, the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), 2005 shall stand repealed from the same date. This marks a historic transition in India’s rural development framework and ushers in a new era of integrated, future-ready and productivity-oriented rural transformation aligned with the national vision of Viksit Bharat @2047.
Under the new framework, every rural household whose adult members volunteer to undertake unskilled manual work shall be entitled to a statutory guarantee of 125 days of wage employment in every financial year. The enhanced guarantee is intended to strengthen livelihood security, improve rural incomes and support sustainable village-level development.
Click here to view the Gazette Notification for the Commencement of the VB–G RAM G Act.
Employment shall be provided to workers against their demand for work within the prescribed timeframe, failing which workers shall remain entitled to unemployment allowance in accordance with the provisions of the Act.
The Act places strong emphasis on timely and transparent wage payments. Wages shall continue to be transferred directly into workers’ bank or post office accounts through Direct Benefit Transfer (DBT). Wages are to be paid on a weekly basis or within fifteen days from the closure of the muster roll, failing which workers shall be entitled to delay compensation in accordance with the provisions of the Act.
The Government of India has ensured comprehensive financial provisions for effective implementation of the Viksit Bharat – G RAM G Act, 2025. For the financial year 2026–27, the Central Government has made a budgetary allocation of ₹95,692.31 crore, which is the highest-ever allocation at the Budget Estimate stage for a rural employment programme.
Including the likely contribution of the States, the total programme outlay is estimated to exceed ₹1.51 lakh crore. This allocation is expected to provide fresh momentum to rural infrastructure development, large-scale employment generation and enhancement of rural incomes.
In order to ensure seamless, smooth and worker-centric transition, employment under MGNREGA shall continue uninterrupted till the date of commencement of the new Act. Ongoing works under MGNREGA as on June 30th shall be saved and carried over in the new framework seamlessly by ensuring consistency with the provisions of Viksit Bharat G RAM G. Timely availability of work and prompt payment of wages to rural workers remain the priority of the Government.
The Government has made adequate labour budget provisions available to States and Union Territories in alignment with demand patterns and field requirements so that no eligible rural household faces inconvenience during the period prior to the commencement of the VB–G RAM G Act.
The existing e-KYC verified MGNREGA Job Cards shall remain valid under VB–G RAM G until Gramin Rozgar Guarantee Cards are issued. Workers without Job Cards may continue to register at the Gram Panchayat level. Workers shall not be denied employment merely due to pending e-KYC, and facilitation arrangements for e-KYC completion shall continue at the field level by the State Governments.
Various draft rules under the VB–G RAM G Act, 2025 are being prepared by the Ministry of Rural Development in consultation with the States and Union Territories.
• Rules on Objective Parameters for Normative Allocation
• Transitional Provisions Rules
• National Level Steering Committee Rules
• Central Gramin Rozgar Guarantee Council Rules
• Administrative Expenditure Rules
• Grievance Redressal Rules
• Rules on the Manner of Payment of Wages and Unemployment Allowance
• Rules on manner and procedure to bear excess expenditure
• Rules regarding manner to bear the expenses of Scheme for Union Territories without legislature.
To ensure a smooth transition from Mahatma Gandhi NREGA to VB–G RAM G, appropriate provisions are being incorporated in the Transitional Provisions Rules, which are expected to be published shortly. Various other rules, as listed above, have also been drafted and will be published soon for public consultation.
The Viksit Bharat – G RAM G Act, 2025 is expected to provide new momentum to employment generation, rural development and self-reliance in villages. By positioning Gram Panchayats as the central pillar of rural transformation, the Act is poised to become a significant milestone in building an empowered, prosperous and developed rural Bharat.
Click here to see FAQ
Click here to see Detailed Explainer

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
ভারতকী খুঙ্গং শিনবা থুংবদা জুলাই ১, ২০২৬তগী হৌরগা বিকশিৎ ভারত – জি. আর.এ.এম. জি. এক্ত অসি পুৱারী ওইনা হৌরগনি
রুরেল দিভেলপমেন্তকী মপাঙ্গল লৈহন্নবা নুমিৎ ১২৫ শোইদনা থবক পীগনি
এম.জি.এন.আর.জি.এ.দগী বিকশিৎ ভারত জি. আর.এ.এম. জি. অসিদা নীংথিনা ওল্লগনি
থবক পীবা, পুন্সি মহিং অমসুং খূঙ্গংদা অওনবা পুরকপগী মতৌ হেনগৎহন্নবা লুপা করোর ৯৫,৬৯২ কাইথগনি
হৌজিক পায়নরিবা জোদ কার্দ অসি চৎনখিগনি, হৌজিক চত্থরিবা থবকশিং অরেপ্পা লৈতনা চত্থখিগনি
11 MAY 2026 12:09PM by PIB Imphal
ভারতকী রুরেল দিবেলপমেন্তকী খোঙচৎতা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরিবা, ভারত সরকারনা ২০২৬গী মে ১১দা ২০২৬গী জুলাই ১দগী লৈবাক শীনবা থুংনা চৎনগদবা, ভিক্সিৎ ভারত গেরেন্তী ফোর রোজগর এন্দ অজীবিকা মিসন (গ্রামীণ) [ভি.বি.-জি. আর.এ.এম. জি.] এক্ত, ২০২৫ চৎনহন্নবা খঙহনখ্রে।
ভি.বি.-জি. আর.এ.এম. জি. এক্ত চৎনবা হৌরকপগা লোয়ননা, মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী এক্ত (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.) ২০০৫ অসি চপ মান্নবা তাং অদুদগী লৌথোক্লগনি। মসিনা ভারতকী খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংগী ফ্রেমৱার্কদা পুৱারী ওইরবা অহোংবা অমা পোকহল্লি অমসুং বিক্সিত ভারত @ ২০৪৭গী নেস্নেল ভিজনগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেতেদ, ফ্যুচর-রেদি অমসুং প্রদক্তিবিতী-ওরিএন্তেদ রুরেল ত্রান্সফোর্মেসনগী অনৌবা য়ুগ অমা হৌহল্লি।
অনৌবা ফ্রেমৱার্ক অসিগী মখাদা, খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা মখোয়গী অহল ওইরবা মেম্বরশিংনা স্কিল লৈতবা শিন্মীগী থবকশিং মশানা য়ানা পাংথোক্কে হায়রবদি শেনবা চহি খুদিংগী নুমিৎ ১২৫গী শোইদনা থবক তৌবগী গেরেন্তী অমা ফংগনি। হেনগৎলবা গেরেন্তী অসিনা হিংনবগী খুদোংচাবা লৈহনবা, খুঙ্গংগী ইনকম ফগৎহনবা অমসুং খুঙ্গংগী থাক্তা তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ থৌরাংগী মতেং পাংনবা পান্দম থম্লি।
ভি.বি.- জি. আর.এ.এম. জি. এক্ত চৎনবা হৌবগী গেজেত নোতিফিসন অসি মফম অসিদা নমদুনা য়েংবীয়ু
এক্ত অসিনা মতম চানা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা শেনফম পীবদা অকনবা মিৎয়েং থম্লি। শেনফম অসি দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) গী খুত্থাংদা শিন্মীশিংগী বেঙ্ক নত্ত্রগা পোস্ত ওফিস একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌগনি। শেনফম অসি চয়োল অমদা নৎত্রগা রোল রোল লোইশিনবদগী নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা পীগনি। মসি য়াওদ্রবদি আইন অসিগী প্রোভিজনশীংগী মতুং ইন্না শিন্মীশীংনা কম্পেন্সেসন পীনবগী অয়াবা পীগনি।
ভারত সরকারনা ভিক্সিৎ ভারত-জি. আর.এ.এম. জি. এক্ত, ২০২৫বু ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক কমপ্রেহেন্সিব ফাইনান্সিএল প্রোভিজনশিং লৈহন্নবা থাজবা পীরি। শেনবা চহি ২০২৬-২৭গীদমক, কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ৯৫,৬৯২.৩১গী বজেৎ এলোকেসন তৌখ্রে। মসি রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত প্রোগ্রাম অমগীদমক বজেৎ এস্তিমেৎ স্তেজদা খ্বাইদগী ৱাংবা এলোকেসননি।
রাজ্যশিংগী ওইথোকপা য়াবা কন্ত্রিব্যুসন য়াওরগা, প্রোগ্রাম অসিগী অপুনবা শেনফম অসি লুপা করোর লাখ ১.৫১ হেনগনি হায়না পানরি। মসিগী এলোকেসন অসিনা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত, অচৌবা থবক পীবা অমসুং রুরেলগী ইনকম হেনগৎহনবদা অনৌবা ইনোৎ পীগনি হায়না পানরি।
লেপ্পা লৈতনা, শোয়দনা অমসুং শিন্মী-কেন্দ্রিক ওইবা ত্রাঞ্জিসন অমা লৈহন্নবগীদমক, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা থবক পীবা অসি অনৌবা এক্ত অসি চৎনবা হৌগদবা নুমিৎ ফাওবা লেপ্তনা চৎথগনি। জুন ৩০ ফাওবদা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং অসি 'ভিক্সিৎ ভারত জি.এ.এম.জি.'গী প্রোভিজনশিংগা চুনবা মওংদা লৈহন্দুনা অনৌবা ফ্রেমৱার্ক অসিদা লেপ্পা লৈতনা পুথোক্কনি। মতম চানা থবক ফংহনবা অমসুং খুঙ্গংগী শিন্মীশিংদা অথুবা মতমদা শেনফম পীবা অসি সরকারগী মরুওইবা অমনি।
সরকারনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা দিমান্দ পেতর্ন অমসুং লমগী মথৌ তাবশিংগা চুনবা মতুং ইন্না লেবর বজেৎকী মতিক চাবা প্রোভিজনশিং ফংহনখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা ভিবিজি রাম জি এক্ত চৎনবা হৌদ্রিঙৈগী মতম অদুদা ইলিজিবল ওইবা খুঙ্গংগী ইমুং অমত্তা খুদোংচাদবা মায়োক্নরোই।
হৌজিক লৈরিবা ই-কে.ৱাই.সি.দা ভেরিফাই তৌরবা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ. জব কার্দশিং অসি ভি.বি.জি. রাম জি.গী মখাদা গ্রামিন রোজগার গেরেন্তী কার্দশিং ইসু তৌদ্রিবা ফাওবা চৎনগনি। জব কার্দ লৈতবা শিন্মীশিংনা গ্রাম পঞ্চায়ত থাক্তা রেজিস্তর তৌবা য়াগনি। ই-কে.ৱাই.সি.গী থবক লেপ্তনা তৌবগী মরম খক্তনা মরম ওইরগা শিন্মীশিংবু থবক ফংহন্দবা য়ারোই। অমসুং ই-কে.ৱাই.সি.গী থবক লোইশিনবগীদমক লমদমগী থাক্তা রাজ্য সরকারশিংনা মতেং পাংনবা থৌরাংশিং মখা চত্থগনি।
ভি.বি.জি.আর.এ.এম.জি. এক্ত, ২০২৫গী মখাদা রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগা তান্নদুনা তোঙান তোঙানবা দ্রাফ্ত রুলশিং শেমগৎলি।
• নোর্মেতিব এলোকেসনগীদমক ওবজেক্তিব পেরামিতরশিংগী রুলশিং
• ত্রাঞ্জিস্নেল প্রোভিজন রুলশিং
• নেস্নেল লেভেল স্ত্রাইতিং কম্মিতীগী রুলশিং
• সেন্ত্রেল গ্রামিন রোজগার গেরেন্তী কাউন্সিলগী রুলশিং
• এদমিনিস্ত্রেতিব এক্সপেন্দেন্সকী রুলশিং
• কমপ্লেন্ট রিদ্রেসমেন্ত রুল্স
• শেল-থুম অমসুং থবক ফংদবগী এলাৱেন্স পীবগী মওং-মতৌগী কাংলোনশিং
• অহেনবা শেনফম লৌবগী মওং অমসুং থৌওংগী মতাংদা পীরিবা কাংলোনশিং
• লেজিস্লেচর য়াওদনা কেন্দ্রগী টেরিটোরিশিংগী স্কিমগী শেনফম লৌবগী মতাংদা চৎন-কাংলোনশিং।
মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এ.দগী ভি.বি.জি.আর.এ.এম.জি.দা শোয়দনা ওন্থোক্নবা, অতেনবা মতমগী প্রোভিজন রুলশিংদা চুনবা প্রোভিজনশিং য়াওরি। প্রোভিজনশিং অসি অথুবা মতমদা ফোঙদোক্কনি হায়না পানরি। মথক্তা পনখ্রিবা অসুম্না অতোপ্পা তোঙান তোঙানবা কাংলোন কয়া অমসু শেমখ্রে অমসুং অথুবা মতমদা মীয়ামগী খন্ন-নৈনবগীদমক ফোঙদোক্লগনি।
বিক্সিত ভারত-জি. আর.এ.এম. জি. এক্ত, ২০২৫না থবক ফংহন্নবা, খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং খুঙ্গংশিংদা মশা-মরোমদোম লেপচবা হেনগৎহনগনি হায়না পানরি। গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং অসি খুঙ্গংগী অহোংবা পুরক্নবা মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইহন্দুনা, এক্ত অসিনা শক্তি লৈরবা, চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপা খুঙ্গংগী ভারত অমা শেমগৎপদা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইহল্লগনি।
এফ.এ.ক্যু. পানবা মফম অসিদা নম্বীয়ু
শন্দোক্না তাকপা মরোল পানবা মফম অসিদা নম্বীয়ু