Ministry of Rural Development
Historic Commencement of Viksit Bharat – G RAM G Act Across Rural India from July 1st 2026
125 Days of Statutory Employment Guarantee to Strengthen Rural Livelihoods
Seamless Transition from MGNREGA to Viksit Bharat G RAM G to be ensured
₹95,692 Crore Historic Allocation to Accelerate Employment, Livelihoods and Rural Transformation
Existing job cards to remain valid, ongoing works to continue without interruption.
11 MAY 2026 12:09PM by PIB Delhi
Marking a major milestone in India’s rural development journey, the Government of India on 11 May 2026 notified the implementation of the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) [VB–G RAM G] Act, 2025, to be rolled out nationwide from 1 July 2026.
With the coming into force of the VB–G RAM G Act, the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), 2005 shall stand repealed from the same date. This marks a historic transition in India’s rural development framework and ushers in a new era of integrated, future-ready and productivity-oriented rural transformation aligned with the national vision of Viksit Bharat @2047.
Under the new framework, every rural household whose adult members volunteer to undertake unskilled manual work shall be entitled to a statutory guarantee of 125 days of wage employment in every financial year. The enhanced guarantee is intended to strengthen livelihood security, improve rural incomes and support sustainable village-level development.
Click here to view the Gazette Notification for the Commencement of the VB–G RAM G Act.
Employment shall be provided to workers against their demand for work within the prescribed timeframe, failing which workers shall remain entitled to unemployment allowance in accordance with the provisions of the Act.
The Act places strong emphasis on timely and transparent wage payments. Wages shall continue to be transferred directly into workers’ bank or post office accounts through Direct Benefit Transfer (DBT). Wages are to be paid on a weekly basis or within fifteen days from the closure of the muster roll, failing which workers shall be entitled to delay compensation in accordance with the provisions of the Act.
The Government of India has ensured comprehensive financial provisions for effective implementation of the Viksit Bharat – G RAM G Act, 2025. For the financial year 2026–27, the Central Government has made a budgetary allocation of ₹95,692.31 crore, which is the highest-ever allocation at the Budget Estimate stage for a rural employment programme.
Including the likely contribution of the States, the total programme outlay is estimated to exceed ₹1.51 lakh crore. This allocation is expected to provide fresh momentum to rural infrastructure development, large-scale employment generation and enhancement of rural incomes.
In order to ensure seamless, smooth and worker-centric transition, employment under MGNREGA shall continue uninterrupted till the date of commencement of the new Act. Ongoing works under MGNREGA as on June 30th shall be saved and carried over in the new framework seamlessly by ensuring consistency with the provisions of Viksit Bharat G RAM G. Timely availability of work and prompt payment of wages to rural workers remain the priority of the Government.
The Government has made adequate labour budget provisions available to States and Union Territories in alignment with demand patterns and field requirements so that no eligible rural household faces inconvenience during the period prior to the commencement of the VB–G RAM G Act.
The existing e-KYC verified MGNREGA Job Cards shall remain valid under VB–G RAM G until Gramin Rozgar Guarantee Cards are issued. Workers without Job Cards may continue to register at the Gram Panchayat level. Workers shall not be denied employment merely due to pending e-KYC, and facilitation arrangements for e-KYC completion shall continue at the field level by the State Governments.
Various draft rules under the VB–G RAM G Act, 2025 are being prepared by the Ministry of Rural Development in consultation with the States and Union Territories.
• Rules on Objective Parameters for Normative Allocation
• Transitional Provisions Rules
• National Level Steering Committee Rules
• Central Gramin Rozgar Guarantee Council Rules
• Administrative Expenditure Rules
• Grievance Redressal Rules
• Rules on the Manner of Payment of Wages and Unemployment Allowance
• Rules on manner and procedure to bear excess expenditure
• Rules regarding manner to bear the expenses of Scheme for Union Territories without legislature.
To ensure a smooth transition from Mahatma Gandhi NREGA to VB–G RAM G, appropriate provisions are being incorporated in the Transitional Provisions Rules, which are expected to be published shortly. Various other rules, as listed above, have also been drafted and will be published soon for public consultation.
The Viksit Bharat – G RAM G Act, 2025 is expected to provide new momentum to employment generation, rural development and self-reliance in villages. By positioning Gram Panchayats as the central pillar of rural transformation, the Act is poised to become a significant milestone in building an empowered, prosperous and developed rural Bharat.
Click here to see FAQ
Click here to see Detailed Explainer

ग्रामीण विकास मन्त्रालय
1 जुलाई 2026 देखि ग्रामीण भारतमा विकसित भारत - ग्रामीण विकास अधिनियमको ऐतिहासिक प्रारम्भ
ग्रामीण आजीविकालाई मजबुत पार्नका लागि 125 दिनको वैधानिक रोजगार ग्यारेन्टी
एमजीएनआरईजीएद्वारा विकसित भारत ग्रामीण विकास अधिनियममा सुगम परिवर्तन सुनिश्चित गरिनेछ
रोजगार, आजीविका र ग्रामीण परिवर्तनलाई गति दिनका लागि ₹ 95,692 करोड़को ऐतिहासिक आवन्टन
विद्यमान जब कार्ड वैध रहनेछ र चलिरहेको कार्य बिना कुनै रोकावटको जारी रहनेछ।
11 MAY 2026 12:09PM by PIB Gangtok
भारतको ग्रामीण विकासको दिशामा एक महत्त्वपूर्ण उपलब्धि हासिल गर्दै भारत सरकारले 11 मई 2026 मा रोजगार तथा आजीविका मिशन (ग्रामीण) [वीबी-जी-आरएएम जी] अधिनियम, 2025 को कार्यान्वयनको अधिसूचना जारी गरेको छ, जसलाई 1 जुलाई 2026 देखि पूरा देशमा लागू गरिनेछ।
वीबी-जी राम जी अधिनियम लागू हुनका साथै महात्मा गान्धी राष्ट्रीय ग्रामीण रोजगार ग्यारेन्ट अधिनियम (एमजीनरेगा), 2005 सोही तिथिबाट निरस्त हुनेछ। यो भारतको ग्रामीण विकास ढाँचाको एक ऐतिहासिक परिवर्तन हो अनि यसले एकीकृत, भविष्यका लागि तयार, उत्पादकता-उन्मुख र ग्रामीण परिवर्तनको एक नयाँ युगको शुरुआत गर्दछ, जुन 2047 सम्म विकसित भारतको राष्ट्रीय दृष्टिकोण अनुरूप छ।
नयाँ ढाँचा अन्तर्गत, प्रत्येक ग्रामीण परिवार जसको वयस्क सदस्य अकुशल शारीरिक श्रम गर्नका लागि स्वेच्छाले अघि आउँछन्, प्रत्येक वित्तीय वर्षमा 125 दिनको मजदुरी रोजगारको वैधानिक ग्यारेन्टीको हकदार हुनेछन्। यो बढ़ेको ग्यारेन्टीको उद्देश्य आजीविका सुरक्षालाई मजबुत गर्नु, ग्रामीण आयमा सुधार गर्नु र ग्राम स्तरमा सतत विकासलाई समर्थन दिनु हो।
वीबी-जी राम जी अधिनियम लागू भएको राजपत्र अधिसूचना हेर्नका लागिका यहाँ क्लिक गर्नुहोस्।
कामदारहरूलाई उनीहरूको माग अनुसार निर्धारित समय सीमाभित्र रोजगार उपलब्ध गराइनेछ, अन्यथा कामगार अधिनियमका प्रावधानहरू अनुसार बेरोजगारी भत्ता पाउने हकदार बनिरहने छन्।
यस अधिनियममा समयमा अनि पारदर्शी वेतन भुक्तानमा विशेष बल दिइएको छ। वेतनको हस्तान्तरण प्रत्यक्ष लाभ हस्तान्तरण (डीबीटी) को माध्यमबाट श्रमिकहरूको ब्याङ्क या डाकघर खातामा सीधै गरिनेछ। वेतनको भुक्तान साप्ताहिक आधारमा या हाजिरी सूची बन्द भएको पन्ध्र दिनभित्र गरिन्छ, अन्यथा श्रमिकहरूलाई अधिनियमका प्रावधानहरू अनुसार विलम्बित क्षतिपूर्तिको अधिकार हुनेछ।
भारत सरकारले विकसित भारत ग्राम रोजगार अधिनियम, 2025 को प्रभावी कार्यान्वयनका लागि व्यापक वित्तीय प्रावधान सुनिश्चित गरेको छ। वित्तीय वर्ष 2026-27 को लागि, केन्द्र सरकारले ₹ 95,692.31 करोड़को बजेटीय आवन्टन गरेको छ, जुन ग्रामीण रोजगार कार्यक्रमको लागि बजेट अनुमान स्तरमा अहिलेसम्मको सबैभन्दा अधिक आवन्टन हो।
राज्यहरूको सम्भावित योगदानलाई सामेल गर्दै, कुल कार्यक्रम परिव्यय ₹ 1.51 लाख करोड़भन्दा अधिक हुने अनुमान छ। यस आवन्टनबाट ग्रामीण अवसंरचना विकास, ठूलो मात्रामा रोजगार सृजन र ग्रामीण आयमा वृद्धिलाई नयाँ गति मिल्ने आशा छ।
सुचारू, सुगम र श्रमिक-केन्द्रित परिवर्तन सुनिश्चित गर्नका लागि, एमजीएनआरईजीए अन्तर्गत रोजगार नयाँ अधिनियम लागू हुने तिथिसम्म निर्बाध रूपमा जारी रहनेछ। 30 जूनसम्म एमजीएनआरईजीए अन्तर्गत चलिरहेका कार्यहरूलाई संरक्षित राखिन्छ र विकसित भारत ग्राम एवं विकास अधिनियमका प्रावधानसहरू अनुरूप सुनिश्चित गर्दै उनीहरूसँग नयाँ ढाँचा सुचारू रूपले सामेल गरिनेछ। ग्रामीण श्रमिकहरूलाई समयमा कार्य उपलब्ध गराउनु र मजदुरीको शीघ्र भुक्तान गर्नु सरकारको प्राथमिकता बनिरहनेछ।
सरकारले माग अनुरूप र जमिनी आवश्यकताहरूलाई ध्यानमा राख्दै राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूको लागि पर्याप्त श्रम बजेट प्रावधान उपलब्ध गर्एको छ ताकि वीबी-जी-राम एवं विकास अधिनियम लागू हुन अघिको अवधिमा कुनै पनि पात्र ग्रामीण परिवारलाई असुविधा नहोस्।
विद्यमान ई-केवाईसी सत्यापित एमजीएनआरईजीए जब कार्ड ग्रामीण रोजगार ग्यारेन्टी कार्ड जारी हुनेसम्म वीबी-जी-राम विकास अधिनियम अन्तर्गत वैध रहनेछ। जब कार्ड बिना श्रमिक ग्राम पञ्चायत स्तरमा पञ्जीकरण गराउन सकिनेछ। ई-केवाईसी प्रक्रिया लम्बित हुॅदा मात्रले श्रमिकहरूलाई रोजगारबाट वञ्चित गर्न सकिँदैन, अनि राज्य सरकारहरूद्वारा जमिनी स्तरमा ई-केवाईसी प्रक्रिया पूरा गर्नका लागि सुगम्य व्यवस्था जारी राखिनेछ।
ग्रामीण विकास मन्त्रालय, राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूको परामर्शद्वारा, वीबी-जी राम जी अधिनियम, 2025 अन्तर्गत विभिन्न मसौदा नियम तयार गरिरहेको छ।
• मानक आवन्टनको लागि उद्देश्य मापदण्ड सम्बन्धी नियम
• संक्रमणकालीन प्रावधान नियम
• राष्ट्रीय स्तरको सञ्चालन समितिको नियम
• केन्द्रीय ग्रामीण रोजगार ग्यारेन्टी परिषदको नियम
• प्रशासनिक व्यय नियम
• शिकायत निवारण नियम
• बेरोजगारी मजदुरी भत्ताको भुक्तानको तरिका
• अतिरिक्त व्यय वहन गर्ने तरिका र प्रक्रिया
• विधानसभा रहित केन्द्र शासित प्रदेशहरूको लागि योजनाको व्यय वहन गर्ने तरिका सम्बन्धी नियम।
महात्मा गान्धी एनआरईजीएबाट वीबी-जी आरएएमजीमा सुचारू परिवर्तन सुनिश्चित गर्नका लागि, संक्रमणकालीन प्रावधान नियमहरूमा उचित प्रावधान सामेल गरिँदैछ, जुन शीघ्र नघ प्रकाशित हुने आशा छ। उपर्युक्त सूचीबद्ध विभिन्न अन्य नियम पनि तयार गरिसकेको छ अनि सार्वजनिक परामर्शका लागि शीघ्र नै प्रकाशित गरिनेछ।
विकसित भारत - ग्राम पञ्चायत अधिनियम, 2025 बाट गाउँमा रोजगार सृजन, ग्रामीण विकास र आत्मनिर्भरतालाई नयाँ गति मिल्ने आशा छ। ग्राम पञ्चायतहरूलाई ग्रामीण परिवर्तनको केन्द्रीय स्तम्भ बनाएर यो अधिनियम एक सशक्त, समृद्ध तथा विकसित ग्रामीण भारतको निर्माणमा एक महत्त्वपूर्ण माइलस्टोन साबित हुनेछ।
प्रायः सोधिने प्रश्न हेर्नका लागि यहाँ क्लिक गर्नुहोस्।
विस्तृत व्याख्या हेर्नका लागि यहाँ क्लिक गर्नुहोस्।