Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the Somnath Amrut Mahotsav in Prabhas Patan, Gujarat
11 MAY 2026 3:26PM by PIB Delhi
Hail Somnath!
Hail Somnath!
Har Har Mahadev!
Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel, Deputy Chief Minister Bhai Harsh Sanghavi Ji, ministers of the Gujarat government, Members of Parliament and legislators, all distinguished guests, ladies and gentlemen,
Today, the sacred land of Prabhas Patan is filled with a divine radiance. This vision of Mahadev, this beauty, the shower of flowers from the earth and the sky, the glow of saffron flags, these magnificent presentations of art, music, and dance, the chanting of Vedic hymns, the uninterrupted recitation of the Shiva Panchakshari in the sanctum sanctorum, and along with all this, the roaring chants of the sea waves—it feels as though the entire creation is speaking in one voice: Hail Somnath! Glory to Somnath!
Friends,
Today we are celebrating 75 years of the consecration of the idol of Lord Mahadev, He by whose will time itself manifests, who is eternal, who is the embodiment of time itself. He from whom this universe is created and into whom it dissolves:
“Yato jayate palyate yena vishwam, tamisham bhaje leeyate yatra vishwam.”
Today we are celebrating the reconstruction of His sacred abode. He who drank poison and became Neelkanth—in His refuge, this Somnath Amrit Mahotsav is being celebrated today. All this is but the divine play of Lord Sadashiva.
Friends,
As a devoted worshipper of Somnath Dada, I have come here countless times and bowed before Him many times. But today, while coming here, this journey through time was giving me a unique and blissful feeling. Just a few months ago, I came here when we celebrated the Somnath Swabhiman Parv. Even a thousand years after its first destruction, we celebrated the pride of Somnath’s immortality, and today we mark 75 years of the consecration of this modern form. We are not merely participants in two ceremonies; Lord Shiva has given us the opportunity to experience a thousand-year journey of immortality.
Friends,
Seventy-five years ago, on this very day, the restoration of Somnath Temple was no ordinary event. If India became independent in 1947, then the consecration of Somnath in 1951 proclaimed the awakening of India’s independent spirit. At the time of independence, Sardar Vallabhbhai Patel united more than 500 princely states to shape the modern form of one India. Simultaneously, through the reconstruction of Somnath, he told the world that India had not merely become free—India had also embarked upon the path of reclaiming its ancient glory.
Friends,
Therefore, on this occasion, I am not merely seeing a glimpse of 75 years. Here I see the resolve of creation amid destruction, which Somnath has embodied. Here I see the victory of truth over falsehood, which Prabhas Patan has lived repeatedly. Here I see thousands of years of spiritual consciousness that taught the welfare of all humanity to the world. Here I see that immortal spirit of India which could neither be erased nor defeated despite centuries of malicious attempts. And I see that this Somnath Amrit Mahotsav is not merely a celebration of the past; it is also a grand festival of inspiration for India’s next thousand years. I extend heartfelt congratulations to all citizens of the country and to the millions of devotees of Somnath Dada on this occasion.
Friends,
Today is also special for another reason. On this very day, 11 May 1998, India conducted nuclear tests at Pokhran. On 11 May, the country carried out its first three nuclear tests. Our scientists demonstrated India’s strength and capability before the world, and it created a storm globally. The world reacted angrily—how could India dare conduct nuclear tests? Powerful nations from around the world came forward to pressure India. Various sanctions were imposed. Paths leading to economic stability were blocked. Anyone could have been shaken under such pressure. But we are made of different soil. After 11 May, the world turned against us. The scientists had done their work on 11 May, but on 13 May, two more nuclear tests were conducted, showing the world how resolute India’s political will truly was. Despite global pressure, under Atal Ji’s leadership, the BJP government demonstrated that for us, the nation comes first. No power in the world could bend India or force it into submission.
Friends,
The Pokhran nuclear tests were named “Operation Shakti.” Because the worship of Shakti alongside Shiva has always been part of our tradition. Ardhanarishvara Shiva Himself becomes complete only with Shakti. You may recall that when India’s Chandrayaan mission succeeded, we named the landing site of the rover on the Moon “Shiv Shakti Point.” In our faith, the Moon is associated with Shiva, and Shiva with Shakti. How wonderful it is that this Jyotirlinga itself is called Somnath—linked to Soma, the Moon.
Friends,
The philosophy of our worship of Shiva and Shakti has now become an inspiration for the nation’s scientific progress as well. On this occasion, from the holy feet of Lord Somnath, I extend greetings to all citizens on the anniversary of Operation Shakti.
Friends,
When I came here last time, I had said: How can something that carries “Som,” meaning nectar and immortality, in its very name ever be destroyed? Throughout history, this temple faced numerous invasions. Invaders such as Mahmud Ghazni and Alauddin Khilji tried to erase the grandeur of Somnath. They treated Somnath as merely a physical structure and attacked it repeatedly. Again and again, the temple was destroyed—and every time it rose again. Those who tried to destroy it did not understand the ideological strength of our civilization. We consider the physical body mortal, but we know that the soul within is immortal. And Shiva is the universal soul itself. Therefore, Shiva manifested in the resolve of different people in different eras. Kings like Bhoja, Bhimdev I, Kumarapala, Mahipala I, and Rao Khangar repeatedly rebuilt Somnath Temple. Great thinkers like Lakulish and Som Sharma preserved the heritage of Prabhas Patan and made it a great center of Shaivite philosophy and spiritual practice. Bhava Brihaspati, Pashupata acharyas, and many scholars kept the spiritual traditions of this pilgrimage alive. Personalities like Vishaldeva and Tripurantaka protected the intellectual consciousness of this region.
Friends,
Veer Hamirji Gohil, Veer Vegadji Bhil, Punyashlok Ahilyabai Holkar, the Gaekwads of Baroda, Jam Saheb Maharaja Digvijay Singh Ji—so many great personalities dedicated everything in service of Somnath. Today, I respectfully bow before Sardar Vallabhbhai Patel, Dr. Rajendra Prasad, Shri K. M. Munshi, and all known and unknown noble souls. Their memory inspires us not only to preserve and advance our cultural heritage but also to pass this responsibility on to future generations.
Friends,
Our cultural sites have been India’s identity for thousands of years. We inherited such a rich legacy, yet ironically, for decades we failed to understand its importance. Around the world, there are many examples where foreign invaders destroyed places tied to national identity. But when the people of those nations got the opportunity, they came together to restore and honor those symbols again. In our country, however, even matters of national pride became subjects of politics. Somnath itself is the biggest example of this. One of the first responsibilities after independence should have been the restoration of Somnath Temple. That is why Sardar Vallabhbhai Patel and Dr. Rajendra Prasad made such determined efforts for it. But we all know how much opposition they faced from Nehru Ji. I will not go into details today, but it was Sardar Patel’s determination that despite all opposition, he did not waver. Somnath Temple was rebuilt, and the country erased centuries of humiliation.
Friends,
Unfortunately, even today there are forces in the country for whom appeasement is more important than national pride. We saw this during the construction of the Ram Temple as well, when there was opposition to it. We must remain cautious of such mindsets. We must move beyond such narrow politics. We must progress while taking development and heritage together.
Friends,
In recent years, I have had the opportunity to serve Somnath Dada as the chairman of the Somnath Trust. The historic work carried out for the development of this temple and this region is visible to all of us today. At the same time, this service has also personally benefited me. The opportunity I now have to develop sacred pilgrimage sites across the country is itself the grace of Lord Somnath.
Friends,
Today, after centuries, Kashi Vishwanath Dham has witnessed a grand expansion. Today, in Ujjain, we are witnessing the magnificent Mahakal Mahalok. Kedarnath Dham has also been reconstructed. As I said earlier, the 500-year wait in Ayodhya has finally ended, and Ram Lalla now resides in a grand temple there.
Friends,
There are countless such sacred pilgrimage sites, monasteries, temples, and spiritual regions whose glory we once only heard about in the Puranas, but today we are beginning to witness that rich tradition with our own eyes. And all this has happened within just 10–12 years.
Friends,
The neglect of our cultural centers was a major obstacle to India’s development. Our pilgrimage sites are not only centers of India’s spiritual and social order but also sources of economic progress. Today, projects such as the Char Dham Highway Project, the ropeway from Govindghat to Hemkund Sahib, the Kartarpur Corridor, and the development of the Buddhist Circuit have increased economic activity in pilgrimage regions. The Somnath complex itself is a strong example of this. Hundreds of families are associated with the Somnath Temple Trust today. Thousands of livelihoods are connected to this region. People who come here from across India and the world also travel to other parts of Gujarat. This opens new doors of progress for the state and the country.
Friends,
Our faith also teaches us how to live. We believe:
“Sarvam khalvidam brahma.”
Meaning, every component of creation and nature itself is a manifestation of the divine. Therefore, our faith resides in rivers, in trees. We view forests with reverence. We see sanctity in mountains as well. And today, when the world is returning to natural lifestyles, we too must recognize this strength of ours. Along with developing our pilgrimage sites and temples, we must remain conscious of preserving their dignity. We should adopt lifestyles that protect nature and the environment. At the same time, we should develop our sacred sites as examples for the entire world. We must connect these resolutions with our faith and live by them.
Friends,
When new generations connect with their history, their faith, and their cultural values, the nation’s self-confidence grows stronger. The confidence with which India is progressing today is deeply connected to this cultural continuity. Modernity and heritage are not opposites in India; they move together and strengthen one another. Somnath reminds us that a nation remains strong for a long time only when it stays connected to its roots—when it passes its heritage to future generations with the same faith and devotion. Seventy-five years ago, when the consecration of the rebuilt Somnath Temple took place, India began a new journey of consciousness. Today, 75 years later, that same journey stands before us in a much broader form. We must take it to even greater heights. May the blessings of Somnath Dada always remain with us in fulfilling our resolutions. Once again, I extend heartfelt greetings to all citizens, to everyone who believes in heritage, and to all of you on this occasion.
Say with me—
Hail Somnath!
Hail Somnath!
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ প্ৰভাস পাটনত সোমনাথ অমৃত মহোৎসৱত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 MAY 2026 3:26PM by PIB Guwahati
জয় সোমনাথ !
জয় সোমনাথ !
হৰ হৰ মহাদেৱ !
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী ভূপেন্দ্রভাই পেটেল, উপ-মুখ্যমন্ত্রী, হর্ষ সংঘবী জী, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্রীবৰ্গ, সাংসদ আৰু বিধায়কসকলৰ লগতে সভাত উপস্থিত আন বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল৷
আজি প্ৰভাস পাটনৰ পবিত্ৰ অঞ্চলটো এক আচৰিত উজ্জ্বলতাৰে ভৰি পৰিছে। মহাদেৱৰ এই দৰ্শন, এই সৌন্দৰ্য্য, পৃথিৱী আৰু আকাশৰ পৰা পুষ্পবৃষ্টি, গেৰুৱা পতাকাৰ আভা, শিল্প, সংগীত, নৃত্যৰ আচৰিত প্ৰদৰ্শন, বৈদিক মন্ত্ৰৰ জপ, অভয়াৰণ্যত শিৱ পঞ্চক্ষৰীৰ অবিৰত আবৃত্তি আৰু গুঞ্জৰিত সাগৰীয় ঢৌ, যেন সমগ্ৰ বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডই সমস্বৰে কৈছে: জয় সোমনাথ! জয়-জয় সোমনাথ!
বন্ধুসকল,
আজি আমি ভগৱান মহাদেৱৰ বিগ্ৰহ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৭৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিছো, যি স্বইচ্ছাই প্ৰকট হয়, যি নিজেই কালজয়ী, যি নিজেই সময়ৰ ৰূপ। এই সৃষ্টিবোৰ যাৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হয়, যাৰ মাজত ছন্দ সংঘটিত হয়, যাৰ পৰা বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ জন্ম আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ হয়, মই ভগৱানক পূজা কৰো য'ত বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ড একত্ৰিত হয়! আজি আমি তেওঁৰ মন্দিৰৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ উদযাপন কৰিছো। হলাহল প্ৰাণ কৰি নীলকণ্ঠ হৈ পৰা সকলৰ সুৰক্ষাত আজি ইয়াত অনুষ্ঠিত হৈছে সোমনাথ অমৃত মহোৎসৱ। এই সকলোবোৰ ভগৱান সদাশিৱৰ লীলা।
বন্ধুসকল,
দাদা সোমনাথৰ একান্ত ভক্ত হিচাপে মই ইয়ালৈ যিমানবাৰ আহো তেওঁৰ সন্মুখত শিৰণত কৰো। কিন্তু, আজি ইয়ালৈ আহি থকাৰ বাবে এই সময় ভ্ৰমণ এটা সুখকৰ অনুভৱ আছিল। মাত্ৰ কেইমাহমান আগতে ইয়ালৈ আহিছিলো। তেতিয়া আমি সোমনাথ স্বাভিমান উৎসৱ পালন কৰি আছিলো। প্ৰথম ধ্বংসৰ ১০০০ বছৰৰ পাছতো সোমনাথৰ অবিনশ্বৰতাক লৈ গৌৰৱান্বিত আৰু আজি এই আধুনিক ৰূপটোৰ পুনৰুজ্জীৱনৰ ৭৫ বছৰ, আমি কেৱল দুটা ঘটনাৰ অংশ নহয়, হাজাৰ বছৰীয়া অমৃত যাত্ৰাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
৭৫ বছৰ আগতে আজিৰ দিনটোতে সোমনাথ মন্দিৰৰ পুনৰুদ্ধাৰ কোনো সাধাৰণ কাম নাছিল। ১৯৪৭ চনত যদি ভাৰতে স্বাধীনতা লাভ কৰে, তেন্তে ১৯৫১ চনত সোমনাথৰ পবিত্ৰকৰণে ভাৰতৰ স্বাধীন চেতনা ঘোষণা কৰিছিল। স্বাধীনতাৰ সময়ত চৰ্দাৰ চাহাবে ৫০০ৰো অধিক ৰাজকীয় ৰাজ্যক একত্ৰিত কৰি এক সংযুক্ত ভাৰতৰ আধুনিক ৰূপ গঢ়ি তুলিছিল। তদুপৰি সোমনাথক পুনৰ নিৰ্মাণ কৰি তেওঁ বিশ্ববাসীক জনাইছিল যে ভাৰতে কেৱল স্বাধীনতা লাভ কৰাই নহয়, ইয়াৰ প্ৰাচীন গৌৰৱ পুনৰ লাভ কৰাৰ পথতো আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
গতিকে এই উপলক্ষে মই কেৱল ৭৫ বছৰৰ আভাস প্ৰত্যক্ষ কৰা নাই। ধ্বংসত সৃষ্টি কৰাৰ সংকল্প, যিটো সোমনাথে মূৰ্ত কৰি তুলিছে, সেই সংকল্প মই ইয়াত প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। ইয়াত মই সাক্ষী হৈ আছো মিথ্যাছাৰৰ বিপৰীতে সত্যৰ জয়, যিটো প্ৰভাস-পটনে বাৰে বাৰে জীয়াই আহিছে। মই ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ বছৰীয়া আধ্যাত্মিক চেতনাৰ সাক্ষী হৈ আছো, যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বক সকলো মানৱতাৰ কল্যাণৰ পাঠ শিকাইছে। মই ইয়াত ভাৰতৰ সেই অবিনাশী ৰূপটো দেখিছোঁ, যিটো শতিকাজুৰি চলি থকা অশুভ প্ৰচেষ্টাতো মচি পেলাব পৰা নাছিল বা পৰাস্ত কৰিব পৰা নাছিল। আৰু ইয়াত সোমনাথ অমৃত মহোৎসৱ দেখিছোঁ। এয়া কেৱল অতীতৰ উদযাপন নহয়; আগন্তুক হাজাৰ বছৰৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰেৰণাৰ উদযাপনো। আজিৰ দিনটোতে মোৰ সকলো দেশবাসীলৈ, দাদা সোমনাথৰ লাখ লাখ ভক্তক আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটো আন এটা কাৰণতো বিশেষ। ১৯৯৮ চনৰ ১১ মে', অৰ্থাৎ আজিৰ দিনটোতে পোখৰাণত পাৰমাণৱিক পৰীক্ষণ কৰা হৈছিল। দেশখনে ১১ মে'ত প্ৰথম তিনিটা পৰমাণু পৰীক্ষণ সম্পন্ন কৰে। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য, ভাৰতৰ সম্ভাৱনীয়তা বিশ্বৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিলে। ভাৰত, ইয়াৰ এই স্বৰূপ, কোন হয় ভাৰত, যি পাৰমাণৱিক পৰীক্ষণ কৰে আৰু বিশ্বৰ চকু ৰঙা হৈ পৰে, সমগ্ৰ বিশ্বৰ শক্তিয়ে ভাৰতক দমন কৰাৰ বাবে উঠিপৰি লাগে। বিভিন্ন ধৰণৰ নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হ'ল। অৰ্থনৈতিক সংকটৰ সম্ভাৱনাৰ বাবে সকলো পথ বন্ধ কৰি দিয়া হৈছিল। কোনোবা এজনৰ হ'ব পাৰে। যেতিয়া বিশ্বৰ বৃহৎ শক্তিসমূহে এনেদৰে আক্ৰমণ কৰে, তেতিয়া কোন পথে আগবাঢ়িব সেয়া দেখা নাযায়। কিন্তু আমি আন কোনো মাটিৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা নাই। ১১ মে'ৰ পাছত বিশ্ববাসী আমাৰ পিছত লাগি পৰিল। ১১ মে'ত বিজ্ঞানীসকলে তেওঁলোকৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিলে। কিন্তু ১৩ মে' তাৰিখে আৰু দুটা পৰমাণু পৰীক্ষণৰ পাছত সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ ৰাজনৈতিক ইচ্ছাক স্বীকৃতি দিলে। সেই সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বৰ চাপ ভাৰতৰ ওপৰত আছিল, কিন্তু অটলজীৰ নেতৃত্বত বিজেপি চৰকাৰে প্ৰদৰ্শন কৰিছিল যে আমাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম। বিশ্বৰ কোনো শক্তিয়ে ভাৰতক নমাব নোৱাৰে, চাপত ৰাখিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
দেশখনে পোখৰাণ পাৰমাণৱিক পৰীক্ষাৰ নাম অপাৰেচন শক্তি বুলি ৰাখে। কাৰণ শিৱৰ লগতে শক্তি পূজা কৰাটো আমাৰ পৰম্পৰা হৈ আহিছে। অৰ্ধনাৰীশ্বৰ শিৱ নিজেই কেৱল শক্তিৰে সম্পূৰ্ণ। আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে যে যেতিয়া দেশৰ চন্দ্ৰযান অভিযান সফল হৈছিল তেতিয়া ভাৰতৰ ৰভাৰখন চন্দ্ৰত অৱতৰণ কৰা ঠাইখনৰ নাম আমি "শিৱ শক্তি পইণ্ট" ৰাখিছিলো। কাৰণ, আমাৰ বিশ্বাসত চন্দ্ৰ শিৱৰ লগত জড়িত, আৰু শিৱ শক্তিৰ লগত জড়িত। আৰু ইমানেই উৎসাহজনক যে আমি চন্দ্ৰৰ নামেৰে এই জ্যোতিৰ্লিংগ সোমনাথ বুলি কওঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শিৱ আৰু শক্তিৰ পূজাও দেশৰ বৈজ্ঞানিক প্ৰগতিৰ অনুপ্ৰেৰণা যোগাওক; আজি আমি এই সংকল্প বাস্তৱায়িত হোৱা দেখিবলৈ পাইছো। এই উপলক্ষে ভগৱান সোমনাথৰ চৰণৰ পৰা অপাৰেচন শক্তিৰ বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে সকলো দেশবাসীকো অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
শেষবাৰৰ বাবে যেতিয়া ইয়ালৈ আহিছিলো তেতিয়া মই কৈছিলো, "যিজনৰ নাম নিজেই সোম অৰ্থাৎ অমৃতৰ লগত জড়িত, কোনে ধ্বংস কৰিব পাৰে?" ইতিহাসৰ বুকুত এই মন্দিৰে অগণন আক্ৰমণ সহ্য কৰি আহিছে। মেহমুদ গজনী আৰু আলাউদ্দিন খিলজীৰ দৰে বহু আগ্ৰাসী আৰু লুণ্ঠনকাৰীয়ে সোমনাথ মন্দিৰৰ শোভাক ধ্বংস কৰাৰ চেষ্টা চলাইছিল। তেওঁলোকে সোমনাথক কেৱল কায়িক নিৰ্মাণ বুলি গণ্য কৰিছিল, ইয়াক আক্ৰমণ কৰিছিল। বাৰে বাৰে এই মন্দিৰ, এই গঠন, ধ্বংস হৈছিল। তথাপিও পুনৰ নিৰ্মাণ হ’ল, বাৰে বাৰে উঠি আহিল, কাৰণ ইয়াক ধ্বংস কৰাসকলে আমাৰ জাতিৰ মতাদৰ্শগত শক্তি বুজি নাপালে। আমি ভৌতিক শৰীৰক মৰ্ত্য বুলি গণ্য কৰা মানুহ, কিন্তু আমি জানো যে ইয়াৰ ভিতৰৰ আত্মাটো অমৰ। তদুপৰি শিৱই পৰমাত্মা। গতিকে বিভিন্ন যুগত শিৱই বিভিন্ন সত্তাৰ ইচ্ছাশক্তিত প্ৰকাশ পাইছে। ৰাজা ভোজ, ৰাজা ভীমদেৱ প্ৰথম, ৰাজা কুমাৰপাল, প্ৰথম ৰাজা মহিপাল, ৰাও খংগাৰকে ধৰি বহু শিৱ ভক্তই বাৰে বাৰে সোমনাথ মন্দিৰ পুনৰ নিৰ্মাণ কৰি আহিছে। লাকুলিষা আৰু সোম শৰ্মাৰ দৰে জ্ঞানী ব্যক্তিয়ে প্ৰভাস পাটন অঞ্চলৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰি শৈৱ চৰ্চা আৰু দৰ্শনৰ এক মহান কেন্দ্ৰ কৰি তুলিছে। ভৱ বৃহস্পতি, পশুপাটাচাৰ্য আৰু অসংখ্য পণ্ডিতে এই তীৰ্থস্থানৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাক জীয়াই ৰাখিছিল। বিশালদেৱ আৰু ত্ৰিপুৰাণ্টকৰ দৰে ব্যক্তিয়ে ইয়াত বৌদ্ধিক চেতনা সংৰক্ষণৰ পবিত্ৰ কাম কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
বীৰ হামিৰজী গোহিল, বীৰ ভেগাদাজী ভীল, পুণ্যশলোক অহিল্যবাই হোলকৰ, বৰোদাৰ গেকৱাদ, জাম চাহেব মহাৰাজা দিগ্বিজয় সিং— ইমানবোৰ মহান ব্যক্তি আছে যিয়ে সোমনাথৰ সেৱাত নিজৰ সকলোখিনি উৎসৰ্গা কৰিছিল। এই উপলক্ষে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল, ড° ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদ, শ্ৰী কে.এম. মুন্সি, আৰু এনে সকলো জ্ঞাত আৰু অজ্ঞাত ঐশ্বৰিক আত্মা। তেওঁলোকৰ স্মৃতিয়ে আমাক কেৱল আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক আগুৱাই নিয়াৰ বাবেই নহয়, এই দায়িত্ব ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ আগবঢ়াই নিবলৈও অনুপ্ৰাণিত কৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সাংস্কৃতিক স্থানসমূহ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতৰ চিনাকি হৈ আহিছে। ইমান চহকী ঐতিহ্য আমি উত্তৰাধিকাৰী সূত্ৰে পাইছো। কিন্তু, বিড়ম্বনাৰ কথাটো হ’ল, আমি দশক দশক ধৰি ইয়াৰ তাৎপৰ্য্য বুজি নাপালোঁ। বিশ্বজুৰি এনে অগণন উদাহৰণ আছে য’ত বিদেশী আক্ৰমণকাৰীয়ে জাতীয় পৰিচয়ৰ সৈতে জড়িত ঠাইবোৰ ধ্বংস কৰিছিল। কিন্তু সেই দেশৰ জনসাধাৰণে সুযোগ পালে সকলোৱে একত্ৰিত হৈ নিজৰ পৰিচয় পুনৰুদ্ধাৰ কৰিলে, পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰিলে। কিন্তু আমাৰ দেশত জাতীয় গৌৰৱৰ লগত জড়িত বিষয়বোৰো ৰাজনীতিকৰণ অব্যাহত আছে। সোমনাথ নিজেই ইয়াৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ। স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথম দায়িত্বৰ ভিতৰত এটা আছিল সোমনাথ মন্দিৰ পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা। সেয়ে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল আৰু ড° ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদে এইখিনি লাভৰ বাবে ইমান প্ৰচেষ্টা চলাইছিল। অৱশ্যে নেহৰুজীৰ পৰা তেওঁলোকে সন্মুখীন হোৱা অপৰিসীম বিৰোধিতা আমি সকলোৱে জানো। আজি বিতংভাৱে নাযাওঁ, কিন্তু চৰ্দাৰ চাহেবৰ ইচ্ছাশক্তিহে নিশ্চিত কৰিলে যে ইমান বিৰোধিতা সত্ত্বেও তেওঁ নিৰুৎসাহিত হৈ থাকিব। সোমনাথ মন্দিৰ পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ল, আৰু দেশখনে শতিকাজুৰি চলি থকা কলংকক উটুৱাই লৈ গ’ল।
বন্ধুসকল,
দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে দেশত এতিয়াও জাতীয় গৌৰৱতকৈ তুষ্টিকৰণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া শক্তিসমূহে দখল কৰি আছে। আমি দেখিছোঁ যে কেনেকৈ, ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ দৰে অনুষ্ঠানতো ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ বিৰোধিতা কৰা হৈছিল। এনে মানসিকতাৰ পৰা আমি সাৱধান হ’ব লাগিব। আমি এই সংকীৰ্ণ ৰাজনীতি এৰিব লাগিব। উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমি আগবাঢ়িব লাগিব।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি সোমনাথ দাদাক সোমনাথ ট্ৰাষ্টৰ সভাপতি হিচাপে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছো। এই মন্দিৰ আৰু অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ বাবে যি ঐতিহাসিক কাম কৰা হৈছে আমি সকলোৱে প্ৰত্যক্ষ কৰি আছো। কিন্তু একে সময়তে এই সেৱাই মোৰ ব্যক্তিগত সুবিধাও কঢ়িয়াই আনিছে। দেশৰ সকলো পবিত্ৰ তীৰ্থস্থানৰ বিকাশৰ বাবে আজি যি সুযোগ পাইছো সেয়া ভগৱান সোমনাথৰ কৃপাৰ ফল।
বন্ধুসকল,
আজি যুগ যুগ ধৰি কাশীৰ বাবা বিশ্বনাথ ধামৰ ইমান ভয়ংকৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। আজি উজ্জয়িনত মহাকাল আৰু মহালোকৰ এক ভব্য দৰ্শন হ’ল। কেদাৰনাথ ধামো পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আগতে কোৱাৰ দৰে অযোধ্যাত ৫০০ বছৰীয়া অপেক্ষাৰ অন্ত পৰিল। আজি ৰাম লাল্লা তাত থকা এটা ভব্য মন্দিৰত বহি আছে।
বন্ধুসকল,
ইমানবোৰ এনে পবিত্ৰ তীৰ্থস্থান, পবিত্ৰ মঠ, মন্দিৰ, অঞ্চল, যাৰ মহিমা আমি পুৰাণত শুনিছো। আজি আমি তাত সেই চহকী পৰম্পৰাৰ সাক্ষী হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছো। আৰু এই সকলোবোৰ মাত্ৰ ১০-১২ বছৰৰ ভিতৰতে ঘটিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰসমূহৰ অৱহেলা দেশৰ উন্নয়নত ডাঙৰ বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছে। কাৰণ আমাৰ তীৰ্থস্থানসমূহ ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক আৰু সামাজিক ব্যৱস্থাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু নহয়, ই অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ উৎসও হৈ আহিছে। আজি চৰ্ধম ঘাইপথ প্ৰকল্প, গোবিন্দঘাটৰ পৰা হেমকুণ্ড চাহাবলৈকে ৰ’পৱে প্ৰকল্প, কৰতাৰপুৰ কৰিডৰ, বুদ্ধ চাৰ্কিটৰ উন্নয়ন আদিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ তীৰ্থস্থানত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰিছে। সোমনাথ কমপ্লেক্স ইয়াৰ এক শক্তিশালী উদাহৰণ। আজি শ শ পৰিয়াল সোমনাথ মন্দিৰ ন্যাসৰ লগত জড়িত হৈ আছে। হাজাৰ হাজাৰ মানুহৰ জীৱন এই অঞ্চলৰ সৈতে সংযুক্ত। দেশৰ লগতে বিশ্বৰ চুকে-কোণে ইয়ালৈ অহা লোকসকলেও গুজৰাটৰ আন আন ঠাইলৈ যায়। ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজ্য আৰু দেশৰ বাবে প্ৰগতিৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি হয়।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বিশ্বাসে আমাক কেনেকৈ জীয়াই থাকিব লাগে সেই বিষয়েও শিকাই। কাৰণ আমি বিশ্বাস কৰোঁ, "সৰ্বম খালবিদাম ব্ৰহ্ম!" অৰ্থ, সৃষ্টিৰ প্ৰতিটো উপাদান, এই সমগ্ৰ প্ৰকৃতি, ঈশ্বৰৰ এক ৰূপ। সেয়ে নদী-গছৰ প্ৰতি আমাৰ বিশ্বাস আছে। আমি অৰণ্যক শ্ৰদ্ধাৰে চাওঁ। আমি পবিত্ৰতাত পাহাৰ ধৰি ৰাখোঁ। আৰু আজি যেতিয়া পৃথিৱীখন স্বাভাৱিক জীৱনশৈলীলৈ ঘূৰি আহিছে, আমি আমাৰ এই শক্তিক চিনি পাব লাগিব। আমি আমাৰ তীৰ্থস্থান আৰু মন্দিৰসমূহৰ বিকাশ ঘটাব লাগিব, লগতে ইয়াৰ মৰ্যাদাৰ প্ৰতিও সচেতন হ’ব লাগিব। প্ৰকৃতি আৰু পৰিবেশ ৰক্ষা কৰা জীৱন আমি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। আমি আমাৰ পবিত্ৰ স্থানসমূহকো সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে আদৰ্শ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব। আমি এই সংকল্পবোৰক আমাৰ বিশ্বাসৰ সৈতে সংযোগ কৰি জীয়াই থাকিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া নতুন প্ৰজন্মই নিজৰ ইতিহাস, বিশ্বাস, সাংস্কৃতিক মূল্যবোধৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে, তেতিয়া জাতিটোৰ আত্মবিশ্বাস শক্তিশালী হয়। ভাৰত আজি যি আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছে তাত এই সাংস্কৃতিক ধাৰাবাহিকতাই উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে। আধুনিকতা আৰু ঐতিহ্য, আধুনিক হওক বা ঐতিহ্য ভাৰতত পৃথক কৰিব নোৱাৰি। ভাৰতত তেওঁলোক বিপৰীত নহয়; ইহঁত একেলগে আগবাঢ়ি যোৱা শক্তি, ইটোৱে সিটোৰ মাজত জীৱন উশাহ লোৱা শক্তি। সোমনাথে আমাক সোঁৱৰাই দিয়ে যে এটা জাতি নিজৰ শিপাৰ লগত সংযুক্ত হৈ থাকিলেহে দীৰ্ঘদিন ধৰি শক্তিশালী হৈ থাকিব পাৰে। যেতিয়া আমি একে শ্ৰদ্ধা আৰু বিশ্বাসেৰে আমাৰ ঐতিহ্য ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ হাতত তুলি দিওঁ। ৭৫ বছৰ পূৰ্বে সংস্কাৰ কৰা সোমনাথ মন্দিৰত যেতিয়া অভিষেক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল, তেতিয়া ভাৰতে চেতনাৰ নতুন যাত্ৰাত নামিছিল। আজি ৭৫ বছৰৰ পাছতো সেই একে যাত্ৰাই অধিক ব্যাপক ৰূপত আমাৰ সন্মুখত আছে। আমি ইয়াক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব লাগিব। আমাৰ সংকল্প পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত দাদা সোমনাথৰ আশীৰ্বাদ সদায় আমাৰ লগত থাকক, এয়া মোৰ প্ৰাৰ্থনা। আকৌ এবাৰ মোৰ সকলো দেশবাসীলৈ, ঐতিহ্যত বিশ্বাসী প্ৰতিজন নাগৰিকলৈ, আপোনালোক সকলোকে এই উপলক্ষে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। মোৰ লগত সমস্বৰে কওক:
জয় সোমনাথ।
জয় সোমনাথ।
হৰ হৰ মহাদেৱ।