Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the Somnath Amrut Mahotsav in Prabhas Patan, Gujarat
11 MAY 2026 3:26PM by PIB Delhi
Hail Somnath!
Hail Somnath!
Har Har Mahadev!
Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel, Deputy Chief Minister Bhai Harsh Sanghavi Ji, ministers of the Gujarat government, Members of Parliament and legislators, all distinguished guests, ladies and gentlemen,
Today, the sacred land of Prabhas Patan is filled with a divine radiance. This vision of Mahadev, this beauty, the shower of flowers from the earth and the sky, the glow of saffron flags, these magnificent presentations of art, music, and dance, the chanting of Vedic hymns, the uninterrupted recitation of the Shiva Panchakshari in the sanctum sanctorum, and along with all this, the roaring chants of the sea waves—it feels as though the entire creation is speaking in one voice: Hail Somnath! Glory to Somnath!
Friends,
Today we are celebrating 75 years of the consecration of the idol of Lord Mahadev, He by whose will time itself manifests, who is eternal, who is the embodiment of time itself. He from whom this universe is created and into whom it dissolves:
“Yato jayate palyate yena vishwam, tamisham bhaje leeyate yatra vishwam.”
Today we are celebrating the reconstruction of His sacred abode. He who drank poison and became Neelkanth—in His refuge, this Somnath Amrit Mahotsav is being celebrated today. All this is but the divine play of Lord Sadashiva.
Friends,
As a devoted worshipper of Somnath Dada, I have come here countless times and bowed before Him many times. But today, while coming here, this journey through time was giving me a unique and blissful feeling. Just a few months ago, I came here when we celebrated the Somnath Swabhiman Parv. Even a thousand years after its first destruction, we celebrated the pride of Somnath’s immortality, and today we mark 75 years of the consecration of this modern form. We are not merely participants in two ceremonies; Lord Shiva has given us the opportunity to experience a thousand-year journey of immortality.
Friends,
Seventy-five years ago, on this very day, the restoration of Somnath Temple was no ordinary event. If India became independent in 1947, then the consecration of Somnath in 1951 proclaimed the awakening of India’s independent spirit. At the time of independence, Sardar Vallabhbhai Patel united more than 500 princely states to shape the modern form of one India. Simultaneously, through the reconstruction of Somnath, he told the world that India had not merely become free—India had also embarked upon the path of reclaiming its ancient glory.
Friends,
Therefore, on this occasion, I am not merely seeing a glimpse of 75 years. Here I see the resolve of creation amid destruction, which Somnath has embodied. Here I see the victory of truth over falsehood, which Prabhas Patan has lived repeatedly. Here I see thousands of years of spiritual consciousness that taught the welfare of all humanity to the world. Here I see that immortal spirit of India which could neither be erased nor defeated despite centuries of malicious attempts. And I see that this Somnath Amrit Mahotsav is not merely a celebration of the past; it is also a grand festival of inspiration for India’s next thousand years. I extend heartfelt congratulations to all citizens of the country and to the millions of devotees of Somnath Dada on this occasion.
Friends,
Today is also special for another reason. On this very day, 11 May 1998, India conducted nuclear tests at Pokhran. On 11 May, the country carried out its first three nuclear tests. Our scientists demonstrated India’s strength and capability before the world, and it created a storm globally. The world reacted angrily—how could India dare conduct nuclear tests? Powerful nations from around the world came forward to pressure India. Various sanctions were imposed. Paths leading to economic stability were blocked. Anyone could have been shaken under such pressure. But we are made of different soil. After 11 May, the world turned against us. The scientists had done their work on 11 May, but on 13 May, two more nuclear tests were conducted, showing the world how resolute India’s political will truly was. Despite global pressure, under Atal Ji’s leadership, the BJP government demonstrated that for us, the nation comes first. No power in the world could bend India or force it into submission.
Friends,
The Pokhran nuclear tests were named “Operation Shakti.” Because the worship of Shakti alongside Shiva has always been part of our tradition. Ardhanarishvara Shiva Himself becomes complete only with Shakti. You may recall that when India’s Chandrayaan mission succeeded, we named the landing site of the rover on the Moon “Shiv Shakti Point.” In our faith, the Moon is associated with Shiva, and Shiva with Shakti. How wonderful it is that this Jyotirlinga itself is called Somnath—linked to Soma, the Moon.
Friends,
The philosophy of our worship of Shiva and Shakti has now become an inspiration for the nation’s scientific progress as well. On this occasion, from the holy feet of Lord Somnath, I extend greetings to all citizens on the anniversary of Operation Shakti.
Friends,
When I came here last time, I had said: How can something that carries “Som,” meaning nectar and immortality, in its very name ever be destroyed? Throughout history, this temple faced numerous invasions. Invaders such as Mahmud Ghazni and Alauddin Khilji tried to erase the grandeur of Somnath. They treated Somnath as merely a physical structure and attacked it repeatedly. Again and again, the temple was destroyed—and every time it rose again. Those who tried to destroy it did not understand the ideological strength of our civilization. We consider the physical body mortal, but we know that the soul within is immortal. And Shiva is the universal soul itself. Therefore, Shiva manifested in the resolve of different people in different eras. Kings like Bhoja, Bhimdev I, Kumarapala, Mahipala I, and Rao Khangar repeatedly rebuilt Somnath Temple. Great thinkers like Lakulish and Som Sharma preserved the heritage of Prabhas Patan and made it a great center of Shaivite philosophy and spiritual practice. Bhava Brihaspati, Pashupata acharyas, and many scholars kept the spiritual traditions of this pilgrimage alive. Personalities like Vishaldeva and Tripurantaka protected the intellectual consciousness of this region.
Friends,
Veer Hamirji Gohil, Veer Vegadji Bhil, Punyashlok Ahilyabai Holkar, the Gaekwads of Baroda, Jam Saheb Maharaja Digvijay Singh Ji—so many great personalities dedicated everything in service of Somnath. Today, I respectfully bow before Sardar Vallabhbhai Patel, Dr. Rajendra Prasad, Shri K. M. Munshi, and all known and unknown noble souls. Their memory inspires us not only to preserve and advance our cultural heritage but also to pass this responsibility on to future generations.
Friends,
Our cultural sites have been India’s identity for thousands of years. We inherited such a rich legacy, yet ironically, for decades we failed to understand its importance. Around the world, there are many examples where foreign invaders destroyed places tied to national identity. But when the people of those nations got the opportunity, they came together to restore and honor those symbols again. In our country, however, even matters of national pride became subjects of politics. Somnath itself is the biggest example of this. One of the first responsibilities after independence should have been the restoration of Somnath Temple. That is why Sardar Vallabhbhai Patel and Dr. Rajendra Prasad made such determined efforts for it. But we all know how much opposition they faced from Nehru Ji. I will not go into details today, but it was Sardar Patel’s determination that despite all opposition, he did not waver. Somnath Temple was rebuilt, and the country erased centuries of humiliation.
Friends,
Unfortunately, even today there are forces in the country for whom appeasement is more important than national pride. We saw this during the construction of the Ram Temple as well, when there was opposition to it. We must remain cautious of such mindsets. We must move beyond such narrow politics. We must progress while taking development and heritage together.
Friends,
In recent years, I have had the opportunity to serve Somnath Dada as the chairman of the Somnath Trust. The historic work carried out for the development of this temple and this region is visible to all of us today. At the same time, this service has also personally benefited me. The opportunity I now have to develop sacred pilgrimage sites across the country is itself the grace of Lord Somnath.
Friends,
Today, after centuries, Kashi Vishwanath Dham has witnessed a grand expansion. Today, in Ujjain, we are witnessing the magnificent Mahakal Mahalok. Kedarnath Dham has also been reconstructed. As I said earlier, the 500-year wait in Ayodhya has finally ended, and Ram Lalla now resides in a grand temple there.
Friends,
There are countless such sacred pilgrimage sites, monasteries, temples, and spiritual regions whose glory we once only heard about in the Puranas, but today we are beginning to witness that rich tradition with our own eyes. And all this has happened within just 10–12 years.
Friends,
The neglect of our cultural centers was a major obstacle to India’s development. Our pilgrimage sites are not only centers of India’s spiritual and social order but also sources of economic progress. Today, projects such as the Char Dham Highway Project, the ropeway from Govindghat to Hemkund Sahib, the Kartarpur Corridor, and the development of the Buddhist Circuit have increased economic activity in pilgrimage regions. The Somnath complex itself is a strong example of this. Hundreds of families are associated with the Somnath Temple Trust today. Thousands of livelihoods are connected to this region. People who come here from across India and the world also travel to other parts of Gujarat. This opens new doors of progress for the state and the country.
Friends,
Our faith also teaches us how to live. We believe:
“Sarvam khalvidam brahma.”
Meaning, every component of creation and nature itself is a manifestation of the divine. Therefore, our faith resides in rivers, in trees. We view forests with reverence. We see sanctity in mountains as well. And today, when the world is returning to natural lifestyles, we too must recognize this strength of ours. Along with developing our pilgrimage sites and temples, we must remain conscious of preserving their dignity. We should adopt lifestyles that protect nature and the environment. At the same time, we should develop our sacred sites as examples for the entire world. We must connect these resolutions with our faith and live by them.
Friends,
When new generations connect with their history, their faith, and their cultural values, the nation’s self-confidence grows stronger. The confidence with which India is progressing today is deeply connected to this cultural continuity. Modernity and heritage are not opposites in India; they move together and strengthen one another. Somnath reminds us that a nation remains strong for a long time only when it stays connected to its roots—when it passes its heritage to future generations with the same faith and devotion. Seventy-five years ago, when the consecration of the rebuilt Somnath Temple took place, India began a new journey of consciousness. Today, 75 years later, that same journey stands before us in a much broader form. We must take it to even greater heights. May the blessings of Somnath Dada always remain with us in fulfilling our resolutions. Once again, I extend heartfelt greetings to all citizens, to everyone who believes in heritage, and to all of you on this occasion.
Say with me—
Hail Somnath!
Hail Somnath!
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ପ୍ରଭାସ ପାଟଣରେ ଆୟୋଜିତ ‘ସୋମନାଥ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 MAY 2026 3:26PM by PIB Bhubaneswar
ସୋମନାଥଙ୍କର ଜୟ!
ସୋମନାଥଙ୍କର ଜୟ!
ହର-ହର ମହାଦେବ!
ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ; ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ହର୍ଷ ସଂଘଭୀ; ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳ; ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟ; ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ।
ଆଜି, ପ୍ରଭାସ ପାଟଣର ଏହି ପବିତ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ଚମତ୍କାର ଆଲୋକରେ ଝଲସୁଛି। ମହାଦେବଙ୍କର ଏହି ଦିବ୍ୟ ପ୍ରକାଶ - ଏହି ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ପୃଥିବୀ ଓ ଆକାଶ ଉଭୟରୁ ହେଉଥିବା ପୁଷ୍ପବର୍ଷା, ଭବ୍ୟ ପତାକାର ଆଲୋକମୟ ଆଭା, କଳା, ସଙ୍ଗୀତ ଓ ନୃତ୍ୟର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ବୈଦିକ ମନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ଜପ, ଗର୍ଭଗୃହ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁଥିବା ‘ଶିବ ପଞ୍ଚାକ୍ଷରୀ’ର ଅଖଣ୍ଡ ପାଠ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ସମୁଦ୍ର ତରଙ୍ଗର ପ୍ରକମ୍ପିତ ଗର୍ଜନ; ଏମିତି ଅନୁଭବ ହେଉଛି ଯେପରି ସମଗ୍ର ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ଏକ ସ୍ୱରରେ କଥା କହୁଛି: "ସୋମନାଥଙ୍କର ଜୟ! ସୋମନାଥଙ୍କର ଜୟ!"
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯାହାଙ୍କ ଇଚ୍ଛାରେ ସମୟ ସ୍ୱୟଂ ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ; ଯିଏ ସ୍ୱୟଂ କାଳାତୀତ; ଯିଏ ସ୍ୱୟଂ କାଳସ୍ୱରୂପ – ଆଜି ଆମେ ସେହି ଦେବାଧିଦେବ ମହାଦେବଙ୍କର ବିଗ୍ରହ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଯାହାଙ୍କଠାରୁ ଏହି ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ଯାହାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଶେଷରେ ବିଲୀନ ହୁଏ- ‘ଯତୋ ଜୟତେ ପାଲ୍ୟତେ ଯେନ ବିଶ୍ୱମ୍, ତମ-ଐଶମ୍ ଭଜେ ଲୀୟତେ ଯାତ୍ରା ବିଶ୍ୱମ୍!’ ଆଜି, ଆମେ ତାଙ୍କର ଦିବ୍ୟ ଧାମର ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଯିଏ ଘାତକ ବିଷ ‘ହଳାହଳ’ ପାନ କରି ନୀଳକଣ୍ଠ ହୋଇଥିଲେ, ଆଜି ତାଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଶରଣରେ ଏଠାରେ ‘ସୋମନାଥ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଏସବୁ ଭଗବାନ ସଦାଶିବଙ୍କର ଦିବ୍ୟ ଲୀଳା ମାତ୍ର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦାଦା ସୋମନାଥଙ୍କ ଜଣେ ଅନନ୍ୟ ଭକ୍ତ ଭାବରେ, ମୁଁ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଅନେକ ଥର ପରିଦର୍ଶନ କରିଛି; ଅନେକଥର ମୁଁ ତାଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ନତମସ୍ତକ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ, ଆଜି ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ସମୟରେ, ଏହି ଯାତ୍ରା ମୋତେ ଏକ ସୁଖଦ ଅନୁଭୂତି ଦେଉଥିଲା। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲି। ସେହି ସମୟରେ, ଆମେ ‘ସୋମନାଥ ସ୍ୱାଭିମାନ ପର୍ବ’ ପାଳନ କରୁଥିଲୁ। ପ୍ରଥମ ବିଧ୍ୱଂସର ୧୦୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ସୋମନାଥଙ୍କ ଅବିନାଶୀ ରୂପର ଗୌରବ ଏବଂ ଆଜି ଏହି ଆଧୁନିକ ସ୍ୱରୂପର ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ ବର୍ଷ - ଆମେ କେବଳ ଦୁଇଟି ଆୟୋଜନର ଅଂଶୀଦାର ନୁହେଁ, ବରଂ, ଭଗବାନ ଶିବ ଆମକୁ ଏହି ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଐତିହ୍ୟର ଅମର ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ – ଆଜିର ଏହି ଦିନରେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା କୌଣସି ସାଧାରଣ ଘଟଣା ନଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ୧୯୪୭ରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଥିଲା, ୧୯୫୧ରେ ସୋମନାଥଙ୍କର ‘ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା’ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନ ଚେତନାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଘୋଷଣା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ, ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗଡ଼ଜାତ ରାଜ୍ୟକୁ ଏକୀକୃତ କରି ଏକ ଅଖଣ୍ଡ ଭାରତର ଆଧୁନିକ ରୂପରେଖ ଗଢ଼ିଥିଲେ। ସେହି ସମୟରେ, ସୋମନାଥଙ୍କର ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା ମାଧ୍ୟମରେ, ସେ ବିଶ୍ୱକୁ ସଙ୍କେତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ କେବଳ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିନାହିଁ; ଭାରତ ତାହାର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବକୁ ପୁନଃ ପ୍ରାପ୍ତି କରିବାର ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଚାଲିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତେଣୁ, ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ କେବଳ ବିଗତ ୭୫ ବର୍ଷର ଏକ ସାରଣୀ ଦେଖୁନାହିଁ। ଏଠାରେ, ମୁଁ ବିନାଶ ମଧ୍ୟରେ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ଦେଖିପାରୁଛି, ଏକ ସଂକଳ୍ପ ଯାହାକୁ ସୋମନାଥ ଏତେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସାର୍ଥକ କରିଛନ୍ତି। ଏଠାରେ, ମୁଁ ଅସତ୍ୟ ଉପରେ ସତ୍ୟର ବିଜୟ ଦେଖିପାରୁଛି, ଏକ ବିଜୟ ଯାହାକୁ ପ୍ରଭାସ-ପାଟଣ ବାରମ୍ବାର ଜୀବନ୍ତ କରିଛି। ମୁଁ ଏଠାରେ ହଜାର ବର୍ଷର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାକୁ ଦେଖୁଛି, ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ମାନବ କଳ୍ୟାଣର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି। ଏଠାରେ, ମୁଁ ଭାରତର ସେହି ଅବିନାଶୀ ସ୍ୱରୂପକୁ ଦେଖିପାରୁଛି, ଯାହାକୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀର କୁଟିଳ ପ୍ରୟାସ ହଟାଇ ପାରିବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ପରାସ୍ତ କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଏଠାରେ, ମୁଁ ସୋମନାଥ ‘ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ଦେଖିପାରୁଛି ଯାହା କେବଳ ଅତୀତର ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ମହୋତ୍ସବ ଅଟେ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏବଂ ଭଗବାନ ସୋମନାଥଙ୍କ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ମହାନ ପର୍ବରେ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦିନଟି ଆଉ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରଖେ। ୧୧ ମଇ ୧୯୯୮, ଅର୍ଥାତ୍ ଆଜିର ଏହି ଦିନରେ, ଦେଶ ପୋଖରଣରେ ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲା। ୧୧ ମଇ ଦିନ, ଦେଶ ଏହିପରି ପ୍ରଥମ ତିନୋଟି ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲା। ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ପରାକ୍ରମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଏହା ଏମିତି ଏକ ଘଟଣା ଯାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ହଇଚଇ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଭାରତ-ତାହାର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ! କିଏ ଭାରତ, ଯେ, ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବ? ଦୁନିଆର ଆଖି ଲାଲ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ବଡ଼ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତକୁ କୋଣଠେସା କରିବା ପାଇଁ ସଂଗଠିତ ହୋଇଥିଲା; ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବନ୍ଦ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମୂଳଚୂଳ ହଲାଇ ଦେଇଥାନ୍ତା। ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ବଡ଼ ଆକ୍ରମଣ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ଆଗକୁ ଯିବାର ପଥ ପ୍ରାୟତଃ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏକ ଭିନ୍ନ ଶକ୍ତିରୁ ତିଆରି। ୧୧ ମଇ ପରେ, ବିଶ୍ୱ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆମ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା। ୧୧ ମଇରେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ସଫଳତାର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ; କିନ୍ତୁ, ୧୩ ମଇରେ ଆଉ ଦୁଇଟି ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇଥିଲା ଯେ, ଭାରତର ରାଜନୈତିକ ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରକୃତରେ କେତେ ଅଟଳ। ସେହି ସମୟରେ, ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସାମୂହିକ ଚାପର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା; ତଥାପି, ଅଟଳ-ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ବିଜେପି ସରକାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ଯେ, ଆମ ପାଇଁ, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମେ। ପୃଥିବୀର କୌଣସି ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଦବାଇ ପାରିବ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଚାପରେ ଆମକୁ ହାର ମାନିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିପାରିବ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ପୋଖରଣ ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣକୁ 'ଅପରେସନ୍ ଶକ୍ତି' ନାମ ଦେଇଥିଲା। କାରଣ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ସହିତ ‘ଶକ୍ତି’ ର ଆରାଧନା ସର୍ବଦା ଆମର ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହୋଇଆସିଛି। ପ୍ରକୃତରେ, ସ୍ୱୟଂ ଭଗବାନ ଶିବ ତାଙ୍କ ‘ଅର୍ଦ୍ଧନାରୀଶ୍ୱର’ ରୂପରେ - କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୁଅନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ‘ଶକ୍ତି’ ସହିତ ଏକୀଭୂତ ହୁଅନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରାୟ ମନେ ଥିବେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶର ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ ମିଶନ ସଫଳତା ପାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଚନ୍ଦ୍ରମାରେ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ରୋଭର ଅବତରଣ କରିଥିଲା, ସେହି ସ୍ଥାନର ନାମ ମଧ୍ୟ ଆମେ “ଶିବଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟ” ରଖିଥିଲୁ। କାରଣ, ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବିଶ୍ୱାସରେ, ଚନ୍ଦ୍ରମା ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ସହିତ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଭାବରେ ଜଡିତ ଏବଂ ଭଗବାନ ଶିବ‘ଶକ୍ତି’ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହା କେତେ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଯେ, ଏହି ‘ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ’ - ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ - ଯାହାକୁ ଆମେ ସୋମନାଥ ଭାବରେ ପୂଜା କରୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଶିବ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପୂଜା ପଛରେ ଥିବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଏହା ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ - ଏହା ଆଜି ଏକ ସଂକଳ୍ପ ଯାହା ଆମେ ସାକାର ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛୁ। ଏହି ଅବସରରେ, ପ୍ରଭୁ ସୋମନାଥଙ୍କ ପାଦତଳେ ଠିଆ ହୋଇ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ‘ଅପରେସନ ଶକ୍ତି’ର ବାର୍ଷିକୀରେ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବଥର ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ, ଯାହାଙ୍କ ନାମରେ ହିଁ ‘ସୋମ’ ଅର୍ଥାତ୍ ‘ଅମୃତ’ ଯୁକ୍ତ ଅଛି, ତାଙ୍କୁ କିଏ ନଷ୍ଟ କରିପାରିବ? ଇତିହାସର ଦୀର୍ଘ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ମନ୍ଦିର ଅଗଣିତ ଆକ୍ରମଣର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି। ଗଜନୀର ମହମୁଦ ଏବଂ ଆଲାଉଦ୍ଦିନ ଖିଲଜୀଙ୍କ ପରି ଅନେକ ଆକ୍ରମଣକାରୀ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ; ଲୁଟେରାମାନେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ବୈଭବକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ସୋମନାଥଙ୍କୁ କେବଳ ଏକ ଭୌତିକ ଗଠନ ଭାବରେ ଦେଖି, ସେମାନେ ବାରମ୍ବାର ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲେ। ବାରମ୍ବାର, ଏହି ମନ୍ଦିର, ଏହି ଭୌତିକ କୋଠାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବାରମ୍ବାର, ଏହାକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ପୁଣି ଗଢିଉଠୁଥିଲା। କାରଣ ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଆମ ଜାତିର ପ୍ରକୃତ ଆଦର୍ଶଗତ ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝିପାରିଲେ ନାହିଁ। ଆମେ ଏପରି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଭୌତିକ ଶରୀରକୁ ନଶ୍ୱର ବୋଲି ଭାବିଥାଉ। କିନ୍ତୁ, ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ, ଏଥିରେ ବାସ କରୁଥିବା ଆତ୍ମା ​​ଅବିନାଶୀ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଶିବ ହେଉଛନ୍ତି ବିଶ୍ୱ ଆତ୍ମା ‘ସର୍ବାତ୍ମା’। ସେଥିପାଇଁ, ବିଭିନ୍ନ ଯୁଗରେ, ଶିବ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଆସୁଛନ୍ତି। ରାଜା ଭୋଜ, ରାଜା ଭୀମଦେବ ପ୍ରଥମ, ରାଜା କୁମାରପାଳ, ରାଜା ମହୀପାଳ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ରାଓ ଖଙ୍ଗାର ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ - ଶିବଙ୍କ ଅନେକ ଭକ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ - ସମୟ ସମୟରେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ଲକୁଳୀଶ ଏବଂ ସୋମ ଶର୍ମା ଭଳି ଅନେକ ଋଷି ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନ, ପ୍ରଭାସ ପାଟଣ ଅଞ୍ଚଳର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଏହାକୁ ଶୈବ ସାଧନା ଏବଂ ଦର୍ଶନର ଏକ ମହାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ଭବ ବୃହସ୍ପତି, ପଶୁପତ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ତୀର୍ଥସ୍ଥଳର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିଥିଲେ। ବିଶାଲଦେବ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାନ୍ତକ ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏହି ସ୍ଥାନର ବୌଦ୍ଧିକ ଚେତନାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର ପବିତ୍ର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାହସୀ ହମୀରଜୀ ଗୋହିଲ, ବୀର ୱେଗଡ଼ାଜୀ ଭୀଲ, ପୂଜ୍ୟ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକର, ବଡୋଦାର ଗାଏକୱାଡ, ଜାମ ସାହେବ ମହାରାଜା ଦିଗବିଜୟସିଂହ - ଏମିତି ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସୋମନାଥଙ୍କ ସେବାରେ ନିଜର ସର୍ବସ୍ୱ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ, ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ ଏବଂ ଶ୍ରୀ କେ.ଏମ୍. ମୁନସିଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ଜଣା ଓ ଅଜଣା ମହାନ ଦିବ୍ୟାତ୍ମାମାନଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ମାନଜନକ ବିନମ୍ର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି। ତାଙ୍କର ସ୍ମରଣ ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ଯେ, ଆମେ କେବଳ ନିଜ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଆସନ୍ତା ପିଢ଼ୀଙ୍କ ହାତରେ ମଧ୍ୟ ସମର୍ପଣ କରିଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି, ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ପରିଚୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସିଛି। ଆମକୁ ଏତେ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ମିଳିଛି। କିନ୍ତୁ ଦେଖନ୍ତୁ କି ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ, ଦଶକ ଧରି, ଆମେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବୁଝିପାରିଲୁ ନାହିଁ। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏପରି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ଏକ ଜାତିର ପରିଚୟ ସହିତ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଭାବରେ ଜଡିତ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ସେହି ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଲୋକମାନେ ସୁଯୋଗ ପାଇଲେ, ସେମାନେ ନୂତନ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ପରିଚୟକୁ ପୁନର୍ବାର ସଂରକ୍ଷଣ, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ହେଲେ। କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାଭିମାନ ସହ ଜଡିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରାଜନୀତି ହୋଇଆସିଛି। ସୋମନାଥ ନିଜେ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର। ଏହି କାରଣ ପାଇଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ ଏତେ ପ୍ରବଳ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ, ଯେପରି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ, ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସେମାନଙ୍କୁ ନେହେରୁଙ୍କ ତରଫରୁ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ବିରୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା। ମୁଁ ଆଜି ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ବିଷୟରେ କହିବି ନାହିଁ; ଏତିକି କହିବା ଯଥେଷ୍ଟ ଯେ, ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି - ତାଙ୍କର ଅଟଳ ସଂକଳ୍ପ - ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ​​ଯେ, ଏତେ ତୀବ୍ର ବିରୋଧ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇନଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ପ୍ରକୃତରେ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଲାଗି ରହିଥିବା ଏକ କଳଙ୍କକୁ ଧୋଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁଃଖର ବିଷୟ, ଆମ ଦେଶରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ କିଛି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଶକ୍ତି ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ଶକ୍ତିମାନେ ଜାତୀୟ ଗର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ତୁଷ୍ଟିକରଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି। ଆମେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ମାନସିକତା ଦେଖିଛୁ, ଦେଖିଛୁ ଯେ, ସେହି ମହାନ ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ କିପରି ବିରୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା। ଆମକୁ ଏପରି ମାନସିକତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରକାରର ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ରାଜନୀତିକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ମୋତେ ସୋମନାଥ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଦାଦା ସୋମନାଥଙ୍କ ସେବା କରିବାର ଯେଉଁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ଏହି ମନ୍ଦିର ଓ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ - ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଜି ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଦେଖୁଛୁ। କିନ୍ତୁ, ଏହା ସହିତ, ମୁଁ ଏହି ସେବାରୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ପାଇଛି। ଆଜି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମସ୍ତ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ଭଗବାନ ସୋମନାଥଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଦିବ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ - ଏହା ଭଗବାନ ସୋମନାଥଙ୍କ କୃପା ପ୍ରସାଦ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି କାଶୀରେ, ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ, ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ଏତେ ଭବ୍ୟ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି। ଆଜି ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ, ଆମେ ମହାକାଳ ମହାଲୋକର ମହାନ ଦୃଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ। କେଦାରନାଥ ଧାମର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି, ଅଯୋଧ୍ୟାରେ, ୫୦୦ ବର୍ଷର ପ୍ରତୀକ୍ଷାର ଅନ୍ତ ଘଟିଛି। ଆଜି ସେଠାରେ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ରାମଲଲା ବିରାଜମାନ ଅଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପରି ଅନେକ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥ, ପବିତ୍ର ମଠ, ମନ୍ଦିର ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହାର ମହିମା ଆମେ ପୁରାଣରେ ଶୁଣିଥିଲୁ - ଆଜି ଆମେ ସେହି ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରାକୁ ଆମ ଆଖି ଆଗରେ ଜୀବନ୍ତ ଦେଖିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହା ସବୁ କେବଳ ୧୦-୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଅବହେଳା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶର ବିକାଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇଆସିଛି। କାରଣ ଆମର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତର ସଭ୍ୟତାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ କେନ୍ଦ୍ର ନୁହେଁ; ସେଗୁଡ଼ିକ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ; ଚାରିଧାମ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଗୋବିନ୍ଦଘାଟରୁ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ, କର୍ତ୍ତାରପୁର କରିଡର, ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟର ବିକାଶ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଦେଶରେ ତୀର୍ଥକ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ସୋମନାଥ ପରିସର ଏହି ଘଟଣାର ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଆଜି, ଶହ ଶହ ପରିବାର ସିଧାସଳଖ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକା ଏହାର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ସହିତ ଜଡିତ। ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ପରିଦର୍ଶକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଗୁଜରାଟର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଆନ୍ତି। ଏହା, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ପଥ ଖୋଲିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଆମକୁ ଜୀବନଯାପନର ଏକ ପଥ ଶିଖାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। କାରଣ ଆମେ ଏହି ନୀତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ- “ସର୍ଵଂ ଖଲ୍ଵିଦଂ ବ୍ରହ୍ମ”! ଅର୍ଥାତ୍ ସୃଷ୍ଟିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପାଦାନ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟ ଈଶ୍ୱରୀୟତାର ଏକ ପ୍ରକାଶନ। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଆସ୍ଥା ନଦୀମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ବୃକ୍ଷମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଆମେ ଜଙ୍ଗଲକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛୁ। ଆମେ ପର୍ବତ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ପବିତ୍ରତାର ଭାବନା ପୋଷଣ କରୁ। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରକୃତି-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଫେରି ଆସୁଛି, ଆମକୁ ଆମର ଏହି ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଏବଂ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ସହିତ, ଆମକୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରକ୍ଷା କରିବା ପ୍ରତି ସଚେତନ ରହିବାକୁ ପଡିବ। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏପରି ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଯାହା ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆସନ୍ତୁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଅନୁକରଣୀୟ ମଡେଲ ଭାବରେ ସେବା କରିବା ନିମିତ୍ତ ଆମର ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରିବା। ଆମକୁ ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏକୀକୃତ କରି ଆମର ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କର ଇତିହାସ, ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶକ୍ତି ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ​​ହୁଏ। ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ତାହା ଆମର ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ। ଆଧୁନିକତା ହେଉ କି ଐତିହ୍ୟ - ଭାରତରେ ଏହାକୁ କେହି ଅଲଗା କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ସେମାନେ ଏଠାରେ ପରସ୍ପର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶକ୍ତି ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ, ସେମାନେ ପରିପୂରକ ଶକ୍ତି ଯାହା ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତି । ଏହା ଏପରି ଶକ୍ତି ଯାହା ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଣ ସଞ୍ଚାର କରିଥାଏ। ସୋମନାଥ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ, କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର ସେତେବେଳେ ହିଁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରହିପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ସେ ନିଜ ମୂଳ ସହିତ ଜଡିତ ରହିବ; ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିଜ ଐତିହ୍ୟକୁ ସେହି ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆସନ୍ତା ପିଢ଼ୀଙ୍କ ହାତରେ ସମର୍ପଣ କରିବୁ। ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ପୁନର୍ନିର୍ମିତ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜାଗରଣର ଏକ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଆଜି, ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ, ସେହି ସମାନ ଯାତ୍ରା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ରୂପରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଆମକୁ ଏହାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ସମୟରେ ‘ଦାଦା’ ସୋମନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସର୍ବଦା ଆମ ସହିତ ରହୁ ବୋଲି ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନା। ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ଆମ ଐତିହ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ, ଏହି ଅବସରରେ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ :
ଜୟ ସୋମନାଥ!
ଜୟ ସୋମନାଥ!
ହର-ହର ମହାଦେବ!