Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Sardardham Hostel in Vadodara, Gujarat
For changes to be sweeping and outcomes to be enduring, it is imperative that society and the government work in tandem; That is why, today, initiatives in the education sector are being driven by ground realities,The National Education Policy is a prime example of this: PM
Major startups are emerging from small towns; Women's participation in startups is also steadily rising;Sectors that were once deemed risky, are now becoming the preferred choice of the youth: PM
If the Covid-19 pandemic was the greatest crisis of this century, then the situation arising from the war in West Asia is one of the major crises of this decade; Just as we collectively tackled the pandemic, we will undoubtedly overcome this crisis too: PM
The government is making relentless efforts to ensure that impact of West Asia war crisis on our citizens is kept to an absolute minimum: PM
As citizens of India, we must give precedence to our duties; In previous decades, whenever the nation navigated through wars or other major crises, every citizen stepped up to fulfill their obligations at the government's call, Today, there is once again a need for all of us to collectively discharge our duties,and ease the burden on the nation's resources: PM
Through every effort, big or small, we must reduce our consumption of imported products, and we must also avoid personal activities that lead to the expenditure of foreign exchange: PM
It is the need of the hour that we transform 'Vocal for Local' into a mass movement; We must adopt local products instead of foreign goods, and empower the entrepreneurs of our villages, our cities, and our nation: PM
11 MAY 2026 9:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated Sardardham Hostel in Vadodara, Gujarat. Addressing a distinguished gathering at Sardar Dham in Vadodara on the same day Somnath Temple celebrated its 75th consecration anniversary, the Prime Minister marked the auspicious coincidence of educational institution inaugurations with spiritual commemoration. Inaugurating the Dr. Dushyant and Daksha Patel Complex alongside launching the Teaching Assistance Scheme and conducting ground-breaking ceremonies for multiple educational projects, the Prime Minister characterized these initiatives as launching pads for the youth's future careers. "Just hours ago, I was celebrating Somnath Amrit Mahotsav in Prabhas Patan, and now here we are inaugurating transformative educational institutions, this synchronicity symbolizes how heritage and progress advance together," observed Shri Modi.
Reflecting on the 75-year lineage of Sardar Dham's educational mission while cataloguing the organization's expanding institutional footprint across Indian geography, the Prime Minister recalled his 2021 visit when the girls' hostel's ground-breaking ceremony took place, subsequently noting the institution's presence in Surat, Rajkot, Bhuj, Mehsana, and Delhi. Celebrating the simultaneous launch of a new thousand-capacity girls' hostel in Ahmedabad's Nicol neighborhood, he highlighted tangible transformations. "Last year's inauguration saw thousands of daughters receiving education there, charting new directions for their futures, and today's ground-breaking for this hostel demonstrates Sardar Dham's unwavering commitment to expanding educational access for daughters across the nation," affirmed Shri Modi.
Contextualizing educational transformation within broader frameworks of societal evolution while grounding reform in empirical reality, the Prime Minister asserted that comprehensive change requires collaborative effort between government and civil society. Highlighting the National Education Policy as exemplifying an evidence-based approach to systemic transformation, he detailed the policy's multifaceted innovations, from eliminating language-based discrimination to embedding skill development and innovation within curricula. "For change to be comprehensive and results to be enduring, society and government must work in concert, and our youth complete their degrees with apprenticeship opportunities that prevent post-graduation disorientation," noted Shri Modi.
Projecting the demographic dividend emerging from educational investments while celebrating Gujarat's distinctive entrepreneurial culture, the Prime Minister declared that the state's youth possess innate business acumen increasingly mobilized through Startup India mission frameworks. Detailing the recent surge in startup formations from smaller cities alongside accelerating women's participation in entrepreneurial ventures, he observed that previously risk-averse sectors now attract young innovators. "In the coming times, the country will possess such a large skilled workforce that the nation's manufacturing sector will experience unprecedented acceleration, with sports to space technology demonstrating this transformation over the last decade," asserted Shri Modi.
Identifying female labor force participation as civilization's foundational progress metric while crediting Gujarat with recognizing this principle two decades prior, the Prime Minister traced the state's pioneering gender-inclusive development model. Documenting national replication through the opening of crores of bank accounts crore bank accounts for women alongside sanitation, water, and energy access provision, he highlighted Mudra scheme empowerment and Ayushman Bharat protective frameworks. "Gujarat understood that societal progress fundamentally depends on the participation of its female population and took firm steps accordingly, with these benefits now extending across the entire nation," noted Shri Modi.
Documenting female workforce integration across historically male-dominated sectors while celebrating daughters' emergence in leadership roles previously foreclosed to them, the Prime Minister acknowledged accelerating changes in military, aviation, and political spheres. Referencing unsuccessful attempts to pass the Nari Shakti Vandan Amendment through parliament while acknowledging political obstruction, he reiterated unwavering commitment to gender equity objectives. "Female cadets are training at the National Defence Academy, our daughters are becoming fighter pilots, and continuous efforts are advancing women's political participation, though political reasons prevented the amendment's passage, our commitment remains unrelenting," affirmed Shri Modi.
Assigning responsibility for gender-inclusive opportunity expansion across societal sectors beyond government purview while declaring civil society organizations as sharing equal accountability, the Prime Minister positioned Sardar Dham's particular dedication as exemplary institutional practice. Acknowledging the organization's comprehensive engagement with women's empowerment across multiple domains, he extended institutional recognition. "I am pleased that Sardar Dham is undertaking this responsibility with complete dedication and demonstrates through action that societal transformation requires sustained organizational commitment," stated Shri Modi.
Characterizing Gujarat's distinctive cultural attribute as rapid recognition of temporal direction while identifying the state's competitive advantage as organizational capacity to convert disruption into opportunity, the Prime Minister positioned contemporary manufacturing transformation within the historical continuum. Detailing sectoral diversification into advanced domains including semiconductors, aerospace, advanced engineering, green energy, and financial services, he documented the state's institutional adaptability. "Converting change into opportunity, adopting new possibilities, and preparing for the future in time have been part of Gujarat's work culture, enabling the state to create new identities across every emerging sector," affirmed Shri Modi.
Documenting domestic semiconductor production capability while positioning contemporary manufacturing transformation as critical infrastructure development, the Prime Minister noted made-in-India semiconductors being manufactured in Sanand with production already commenced at Kaynes Semiconductor Plant. Detailing new semiconductor projects advancing in both Dholera and Surat alongside articulating national aspiration for supply chain centralization, he identified regional nodes within global networks. "Gujarat is positioning itself as a critical node in global semiconductor supply chains, with Vadodara increasingly playing important roles in this transformation as metro coaches from here already reach international markets," observed Shri Modi.
Detailing Vadodara's manufacturing specialization across diverse sectors while highlighting the city's emergence as a robust hub for engineering, heavy machinery, chemicals, pharmaceuticals, and power equipment, the Prime Minister noted concurrent professional development infrastructure. Acknowledging Gatishakti University's transport and logistics professional preparation alongside aerospace projects positioning Vadodara for emergence as an aviation manufacturing center, he projected comprehensive economic transformation. "Vadodara has become a manufacturing powerhouse across multiple sectors, with emerging aerospace capabilities suggesting the city's evolution into a globally recognized aviation hub," noted Shri Modi.
Acknowledging global instability emanating from multiple concurrent crises while contextualizing contemporary challenges within the historical continuum of uncertainty, the Prime Minister identified pandemic, economic disruption, and West Asian conflict as sequential pressure points. Characterizing West Asian conflict as defining the crisis of the current decade while drawing parallel to pandemic-era collective mobilization, he positioned government action within broader social responsibility frameworks. "From the Corona crisis through global economic disruptions to West Asia tensions, the world faces unprecedented instability that affects every nation, yet just as we collectively overcame Corona, we will certainly overcome this crisis through persistent government effort," affirmed Shri Modi.
Invoking public participation as an essential resource during systemic stress while appealing for collective commitment to national resilience, the Prime Minister detailed how citizens must prioritize duty and reduce burden on national resources. Quantifying India's import dependency through crude oil analysis while identifying energy security as acute vulnerability, he noted global supply chain disruptions created by regional conflict. "The country desperately needs power of public participation, as a very large portion of India's imports constitutes crude oil sourced from regions today embroiled in conflict, creating dual crises of scarcity and price escalation," asserted Shri Modi.
Prescribing collective action through small individual pledges while detailing petrol-diesel reduction strategies, the Prime Minister advocated for public transport prioritization alongside car-pooling initiatives. Extending conservation appeals to workplace digitalization through virtual meeting prioritization and work-from-home arrangements, he identified technology-enabled solutions as force multipliers. "Wherever possible, reduce consumption of petrol and diesel by using metro, electric buses, and public transport more; both government and private offices must prioritize virtual meetings and work-from-home arrangements to significantly reduce unnecessary fuel consumption," urged Shri Modi.
Expanding foreign currency conservation imperatives to culinary and precious metal domains while addressing leisure consumption patterns, the Prime Minister appealed for reduced cooking oil consumption with health co-benefits alongside postponement of gold purchases during crisis periods. Observing escalating foreign currency outflows through international vacation trends and destination wedding fashionability, he quantified impact across multiple sectors. "The nation spends significant foreign currency on cooking oil and gold imports while destination weddings consume reserves that could strengthen national resilience, making restraint essential during this period of global uncertainty," appealed Shri Modi.
Redirecting vacation consumption toward domestic alternatives while leveraging Statue of Unity as a strategic tourism alternative, the Prime Minister advocated for India-centric travel patterns and positioned the monument as a sophisticated wedding venue. Highlighting exceptional facilities and cultural significance alongside economic multiplier effects, he integrated tourism development with currency conservation imperatives. "It is essential we spend vacations within India and choose Indian locations for weddings, with Gujarat alone offering exceptional destinations, and the Statue of Unity offers magnificent facilities perfect for destination weddings while keeping foreign currency within our nation," urged Shri Modi.
Synthesizing conservation appeals into a comprehensive national movement through the "Vocal for Local" framework while articulating agricultural dimension through indigenous fertilizer and natural farming promotion, the Prime Minister invoked localization across multiple economic sectors. Emphasizing solar pump adoption alongside reduced diesel dependence, he integrated environmental sustainability with foreign currency conservation objectives. "Instead of foreign goods, adopt local products and empower entrepreneurs from your villages, cities, and nation; in agriculture specifically, promote indigenous fertilizers and natural farming while increasing solar pump adoption to reduce both foreign currency outflow and environmental burden," asserted Shri Modi.
Synthesizing conservation appeals into a collective action framework while invoking the power of mass civic commitment, the Prime Minister identified 140 crore citizens' coordinated pledge-making as a transformative force. Reiterating the necessity for unified national response while expressing confidence in collective capacity for crisis navigation, he called for comprehensive mobilization across society affirming national resilience. "These efforts may seem small, but when 140 crore people collectively make pledges, small efforts become the nation's greatest strength. Once again, we must unite so that this crisis does not affect our progress or development, and I am confident that together we will fulfill these pledges and strengthen our beloved nation," affirmed Shri Modi.
Expressing deep gratitude for the Sardar Gaurav Ratna conferred upon him, the Prime Minister acknowledged the profound responsibility that comes with an award associated with Sardar Patel's name, noting with characteristic humor that Gagajibhai had cleverly bound him to the cause. Reflecting on what he described as his destiny, he stated that completing Sardar Saheb's unfinished dreams and continuing the work he initiated has become his life's mission, assuring the gathering that the blessings received from the people, the values imbibed, and the lessons learned from Gujarat's soil would sustain his unwavering commitment.
Drawing upon an anecdote about General Cariappa who once remarked that while global honors were gratifying, recognition from one's own home carried a unique joy, the Prime Minister observed that while India's growing strength brings international respect, blessings from home multiply one's capacity to serve.
Concluding with appreciation for Sardar Dham's educational contributions while extending institutional recognition for transformative work undertaken, the Prime Minister acknowledged the organization's role in nation-building through educational access expansion. Recognizing today's project inaugurations as emblematic of societal commitment to youth empowerment, he offered final commendation. "I extend my congratulations for today's projects, which represent the collective commitment of society to building the nation's future through education and opportunity," remarked Shri Modi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ বদোদৰাত চৰ্দাৰধাম শিক্ষাৰ্থী নিবাস উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
পৰিবৰ্তনসমূহ ব্যাপক হোৱাৰ বাবে আৰু ফলাফলসমূহ স্থায়ী হোৱাৰ বাবে, সমাজ আৰু চৰকাৰে একেলগে কাম কৰাটো জৰুৰী; সেয়েহে, আজি শিক্ষা খণ্ডত পদক্ষেপবোৰ বাস্তৱিকতাৰ জৰিয়তে পৰিচালিত হৈছে, ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ইয়াৰ এক প্ৰধান উদাহৰণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সৰু চহৰৰ পৰা ডাঙৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহ ওলাই আহিছে; ষ্টাৰ্টআপত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণো ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে; এসময়ত শংকাজনক বুলি গণ্য কৰা খণ্ডবোৰ এতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলৰ অধিক পছন্দ হৈ পৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যদি ক’ভিড-১৯ মহামাৰী এই শতিকাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকট আছিল, তেন্তে পশ্চিম এছিয়াৰ যুদ্ধৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতি এই দশকৰ অন্যতম ডাঙৰ সংকট; আমি সামূহিকভাৱে মহামাৰী মোকাবিলা কৰাৰ দৰে নিঃসন্দেহে এই সংকটকো অতিক্ৰম কৰিমঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ নাগৰিকসকলৰ ওপৰত পশ্চিম এছিয়াৰ যুদ্ধ সংকটৰ প্ৰভাৱ যাতে ন্যূনতম হয়, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ নাগৰিক হিচাপে আমি আমাৰ কৰ্তব্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব; বিগত দশকবোৰত যেতিয়াই ৰাষ্ট্ৰই যুদ্ধ বা আন ডাঙৰ সংকটৰ সন্মুখীন হৈছিল, প্ৰতিজন নাগৰিকে চৰকাৰৰ আহ্বানত তেওঁলোকৰ দায়বদ্ধতা পূৰণ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছিল, আজি, আমি সকলোৱে পুনৰ এবাৰ সামূহিকভাৱে আমাৰ কৰ্তব্য পালন কৰাৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সম্পদৰ ওপৰত বোজা হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰয়োজনঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ডাঙৰ বা সৰু প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি আমদানি কৰা সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিব লাগিব আৰু আমি বিদেশী মুদ্ৰাৰ ব্যয় হ’ব পৰা ব্যক্তিগত কাৰ্যকলাপ পৰিহাৰ কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ক এক গণ আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাটো সময়ৰ প্ৰয়োজন; আমি বিদেশী সামগ্ৰীৰ পৰিবৰ্তে স্থানীয় সামগ্ৰী গ্ৰহণ কৰিব লাগিব আৰু আমাৰ গাওঁ, চহৰ তথা আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ উদ্যমীসকলক শক্তিশালী কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
11 MAY 2026 9:53PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ বদোদৰাত চৰ্দাৰধাম ছাত্রাবাস উদ্বোধন কৰে। সোমনাথ মন্দিৰে ইয়াৰ ৭৫ সংখ্যক অভিষেক বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰাৰ দিনটোতে বদোদৰাৰ চৰ্দাৰ ধামত এক বিশেষ সমাৱেশক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধ্যাত্মিক স্মৰণৰ সৈতে শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান উদ্বোধনক শুভ কাকতালীয় ঘটনা বুলি অভিহিত কৰে। ড দুষ্যন্ত আৰু দক্ষ পেটেল কমপ্লেক্স উদ্বোধন কৰাৰ লগতে শিক্ষাদান সাহায্য আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰা আৰু একাধিক শৈক্ষিক প্ৰকল্পৰ বাবে ভূমি পূজন অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে পথ মুকলি হ’ব বুলি উল্লেখ কৰে। ‘মাত্ৰ কেইঘণ্টামান পূৰ্বে মই প্ৰভাস পাটানত সোমনাথ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছিলো আৰু এতিয়া ইয়াত আমি পৰিবৰ্তনশীল শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহ উদ্বোধন কৰিছো, এই সমন্বয়ৰ জৰিয়তে ঐতিহ্য আৰু প্ৰগতি একেলগে আগবাঢ়ি যোৱাটো প্ৰতিফলিত হৈছে’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
ভাৰতীয় ভূগোলত সংস্থাটোৰ সম্প্ৰসাৰিত প্ৰাতিষ্ঠানিক ব্যক্তি তালিকাভুক্ত কৰাৰ সমান্তৰালকৈ চৰ্দাৰ ধামৰ শৈক্ষিক অভিযানৰ ৭৫ বছৰীয়া পৰিক্ৰমা প্ৰতিফলিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০২১ চনত ছাত্রী নিবাসৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানৰ সময়ত তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰাৰ লগতে পৰৱৰ্তী সময়ত চুৰাট, ৰাজকোট, ভুজ, মেহছানা আৰু দিল্লীত প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ব্যাপ্তিৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। আহমেদাবাদৰ নিকোল চুবুৰীত একে সময়তে অধিক সামৰ্থ্যৰ নতুন ছাত্রী নিবাসৰ শুভাৰম্ভ কৰি তেওঁ স্পষ্ট পৰিবৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ‘যোৱা বছৰৰ উদ্বোধনত হাজাৰ হাজাৰ কন্যাই তাত শিক্ষা লাভ কৰিছিল, তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে নতুন দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল আৰু এই ছাত্রী নিবাসৰ বাবে আজিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাটোৱে সমগ্ৰ দেশতে কন্যাৰ বাবে শৈক্ষিক প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত চৰ্দাৰ ধামৰ অটল দায়বদ্ধতাক প্ৰদৰ্শন কৰে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
সামাজিক বিবর্তনৰ বিস্তৃত পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত শৈক্ষিক পৰিবৰ্তন সন্দৰ্ভত পৰীক্ষামূলক বাস্তৱত সংস্কাৰৰ ভেটি স্থাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ব্যাপক পৰিবৰ্তনৰ বাবে চৰকাৰ আৰু নাগৰিক সমাজৰ মাজত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিক পদ্ধতিগত পৰিবৰ্তনৰ বাবে এক প্ৰমাণ-আধাৰিত দৃষ্টিভংগীৰ উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি তেওঁ ভাষা-আধাৰিত বৈষম্য আঁতৰ কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পাঠ্যক্ৰমৰ ভিতৰত দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্ভাৱন অন্তৰ্ভুক্ত কৰালৈকে নীতিৰ বহুমুখী উদ্ভাৱনৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰে। ‘পৰিবৰ্তন ব্যাপক হ’বলৈ আৰু ফলাফল স্থায়ী হ’বলৈ, সমাজ আৰু চৰকাৰে একেলগে কাম কৰিব লাগিব আৰু আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে শিক্ষানবিচৰ সুবিধাসহ তেওঁলোকৰ ডিগ্ৰী সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব, যিয়ে স্নাতকোত্তৰ কালত দিশ সলনি হোৱাটো প্ৰতিহত কৰে’, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
গুজৰাটৰ বিশিষ্ট উদ্যোগশীলতা সংস্কৃতি উদযাপন কৰাৰ সময়ত শৈক্ষিক বিনিয়োগৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা জনগাঁথনিগত লাভালাভৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে ৰাজ্যখনৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া মিছন ফ্ৰেমৱৰ্কৰ জৰিয়তে ক্ৰমান্বয়ে সংগঠিত হোৱা সহজাত ব্যৱসায়িক দক্ষতাৰ অধিকাৰী। উদ্যোগমূলক পদক্ষেপত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে সৰু চহৰৰ পৰা ষ্টাৰ্টআপ গঠনৰ ক্ষেত্ৰত পৰিলক্ষিত হোৱা শেহতীয়া বৃদ্ধিৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে পূৰ্বতে শংকাযুক্ত হিচাপে বিবেচিত খণ্ডসমূহে এতিয়া যুৱ উদ্ভাৱকসকলক আকৰ্ষণ কৰে। ‘আগন্তুক সময়ত দেশত ইমান বৃহৎ দক্ষ কৰ্মশক্তি থাকিব যে দেশৰ উৎপাদন খণ্ডই অভূতপূৰ্ব ত্বৰণৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব, য’ত ক্ৰীড়াৰ পৰা মহাকাশ প্ৰযুক্তিয়ে যোৱা দশকত এই পৰিবৰ্তন ইতিমধ্যে প্ৰদৰ্শন কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
মহিলা শ্ৰমিক শক্তিৰ অংশগ্ৰহণক সভ্যতাৰ প্ৰাথমিক প্ৰগতিৰ সূচক হিচাপে আখ্যা দিয়াৰ লগতে গুজৰাটক দুই দশক পূৰ্বে এই নীতিক স্বীকৃতি দিয়াৰ কৃতিত্ব প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্যখনৰ অগ্ৰণী লিংগ-অন্তৰ্ভুক্তিমূলক উন্নয়ন আৰ্হিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি। অনাময় ব্যৱস্থা, পানী আৰু শক্তি প্ৰৱেশাধিকাৰৰ ব্যৱস্থাৰ লগতে মহিলাসকলৰ বাবে কোটি কোটি বেংক একাউণ্ট খোলাৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিলিপিকৰণ নথিভুক্ত কৰি তেওঁ মুদ্ৰা আঁচনিৰ সবলীকৰণ তথা আয়ুষ্মান ভাৰত সুৰক্ষামূলক পৰিকাঠামোৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ‘সামাজিক প্ৰগতি মৌলিকভাৱে ইয়াৰ মহিলা জনসংখ্যাৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰাৰ বিষয়টো গুজৰাটে উপলব্ধি কৰি দৃঢ় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত এই সুবিধাসমূহ এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে’, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
ঐতিহাসিকভাৱে পুৰুষ-অধ্যুষিত খণ্ডসমূহত মহিলা কৰ্মশক্তিৰ একত্ৰীকৰণৰ বিষয়টোত আলোকপাত কৰাৰ লগতে পূৰ্বতে তেওঁলোকৰ বাবে বন্ধ থকা নেতৃত্বৰ ভূমিকাত কন্যাৰ উত্থানৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সামৰিক, বিমান পৰিবহণ আৰু ৰাজনৈতিক ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত পৰিবৰ্তনৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। ৰাজনৈতিক বাধা স্বীকাৰ কৰি সংসদৰ জৰিয়তে নাৰী শক্তি বন্দন সংশোধনী গৃহীত কৰাৰ অসফল প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ লিংগ সমতাৰ উদ্দেশ্যসমূহৰ প্ৰতি অটল প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে। ‘মহিলা কেডেটসকলে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীত প্ৰশিক্ষণ লৈ আছে, আমাৰ ছোৱালীবোৰ যুঁজাৰু পাইলট হৈ পৰিছে আৰু নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাই মহিলাৰ ৰাজনৈতিক অংশগ্ৰহণক আগুৱাই লৈ গৈছে, যদিও ৰাজনৈতিক কাৰণত সংশোধনীখন গৃহীত নহ’ল, আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি নিৰন্তৰ হৈ আছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
চৰকাৰৰ পৰিসীমাৰ বাহিৰত সামাজিক খণ্ডত লিংগ-অন্তৰ্ভুক্তিমূলক সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰাৰ লগতে নাগৰিক সমাজ সংগঠনসমূহক সমান দায়বদ্ধতাৰ অংশীদাৰী হিচাপে ঘোষণা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰ্দাৰ ধামৰ বিশেষ সমৰ্পণক দৃষ্টান্তমূলক প্ৰাতিষ্ঠানিক অনুশীলন হিচাপে স্থান দিয়ে। একাধিক ক্ষেত্ৰত মহিলা সবলীকৰণৰ সৈতে সংগঠনটোৰ ব্যাপক সম্পৰ্কক স্বীকাৰ কৰি তেওঁ প্ৰাতিষ্ঠানিক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰে। ‘মই আনন্দিত যে চৰ্দাৰ ধামে সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে এই দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে আৰু কাৰ্য্যৰ জৰিয়তে প্ৰদৰ্শন কৰিছে যে সামাজিক পৰিবৰ্তনৰ বাবে স্থায়ী সাংগঠনিক দায়বদ্ধতাৰ প্ৰয়োজন’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
গুজৰাটৰ বিশিষ্ট সাংস্কৃতিক বৈশিষ্ট্যক সাময়িক দিশৰ দ্ৰুত স্বীকৃতি হিচাপে চিহ্নিত কৰাৰ সমান্তৰালকৈ সাংগঠনিক ক্ষমতা হিচাপে ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিযোগিতামূলক সামৰ্থ্যৰ জৰিয়তে ব্যৱধান সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমসাময়িক উৎপাদন খণ্ডৰ ৰূপান্তৰক ঐতিহাসিক ধাৰাবাহিকতাৰ ভিতৰত স্থান দিয়ে। ছেমিকণ্ডাক্টৰ, এৰ’স্পেচ, উন্নত অভিযান্ত্ৰিক, সেউজ শক্তি আৰু বিত্তীয় সেৱাকে ধৰি উন্নত ক্ষেত্ৰসমূহত খণ্ডগত বিচিত্ৰতাৰ বিশদ বিৱৰণ দি তেওঁ ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিষ্ঠানিক অভিযোজনযোগ্যতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। ‘পৰিবৰ্তনক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা, নতুন সম্ভাৱনা গ্ৰহণ কৰা আৰু সময়ত ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলোৱাটো গুজৰাটৰ কৰ্ম সংস্কৃতিৰ অংশ হৈ আহিছে, যিয়ে ৰাজ্যখনক প্ৰতিটো উদীয়মান খণ্ডত নতুন পৰিচয় সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
সমসাময়িক উৎপাদন পৰিবৰ্তনক গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন হিচাপে স্থাপন কৰাৰ সময়ত ঘৰুৱা ছেমিকণ্ডাক্টৰ উৎপাদন সামৰ্থ্যৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেইনছ ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰকল্পত ইতিমধ্যে উৎপাদন আৰম্ভ হোৱাৰ লগতে সানন্দত ভাৰতত নিৰ্মিত ছেমিকণ্ডাক্টৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যোগান শৃংখল কেন্দ্ৰীকৰণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় আকাংক্ষা ব্যক্ত কৰাৰ লগতে ধোলেৰা আৰু চুৰাট দুয়ো স্থানতে গঢ় ল’ব ধৰা নতুন ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বিশদ বিৱৰণ দি তেওঁ আন্তৰ্জাতিক নেটৱৰ্কৰ ভিতৰত আঞ্চলিক কেন্দ্ৰসমূহৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। ‘গুজৰাটে বিশ্বৰ ছেমিকণ্ডাক্টৰ যোগান শৃংখলাত নিজকে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছে, বদোদৰাই এই পৰিবৰ্তনত ক্ৰমান্বয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে কিয়নো ইয়াৰ পৰা মেট্ৰ’ কোচবোৰ ইতিমধ্যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত উপনীত হৈছে’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
অভিযান্ত্ৰিক, গধুৰ যন্ত্ৰপাতি, ৰাসায়নিক, ফাৰ্মাচিউটিকেল আৰু শক্তি সঁজুলিৰ এক শক্তিশালী কেন্দ্ৰ হিচাপে চহৰখনৰ উত্থানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি বিভিন্ন খণ্ডত বদোদৰাৰ উৎপাদন বিশেষীকৰণৰ বিশদ বিৱৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে একেসময়ৰ পেছাদাৰী উন্নয়ন আন্তঃগাঁথনিৰ কথা উল্লেখ কৰে। গতিশক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰিবহণ আৰু লজিষ্টিক পেছাদাৰী প্ৰস্তুতিৰ লগতে এৰ’স্পেচ প্ৰকল্পসমূহে বদোদৰাক বিমান নিৰ্মাণ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশটো ইতিবাচকভাৱে উল্লেখ কৰি তেওঁ ব্যাপক অৰ্থনৈতিক পৰিবৰ্তনৰ আশা প্ৰকাশ কৰে। ‘বদোদৰা একাধিক খণ্ডত এক উৎপাদন শক্তি কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে, উদীয়মান এৰ’স্পেচ ক্ষমতাসমূহে চহৰখন আন্তৰ্জাতিক স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত বিমান পৰিবহণ কেন্দ্ৰলৈ বিকশিত হোৱাটো প্ৰতিফলিত কৰে’, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
একাধিক সমসাময়িক সংকটৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা আন্তৰ্জাতিক অস্থিৰতাক স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনিশ্চয়তাৰ ঐতিহাসিক ধাৰাবাহিকতাৰ ভিতৰত সমসাময়িক প্ৰত্যাহ্বানসমূহক প্ৰাসংগিক কৰি মহামাৰী, অৰ্থনৈতিক ব্যাঘাত আৰু পশ্চিম এছিয়াৰ সংঘাতক ক্ৰমিক চাপ বিন্দু আখ্যা দিয়ে। মহামাৰী-যুগৰ সামূহিক সংহতিৰ সমান্তৰালভাৱে পশ্চিম এছিয়াৰ সংঘৰ্ষক চলিত দশকৰ সংকটক সংজ্ঞায়িত কৰা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ চৰকাৰী পদক্ষেপক বিস্তৃত সামাজিক দায়বদ্ধতাৰ পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত থকা বুলি প্ৰকাশ কৰে। ‘কোৰোনা সংকটৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক ব্যাঘাতৰ পৰা পশ্চিম এছিয়াৰ উত্তেজনালৈকে, বিশ্বই অভূতপূৰ্ব অস্থিৰতাৰ সন্মুখীন হৈছে যিয়ে প্ৰতিখন দেশক প্ৰভাৱিত কৰে, তথাপিও আমি সামূহিকভাৱে কোৰোনাক অতিক্ৰম কৰাৰ দৰে নিশ্চিতভাৱে নিৰন্তৰ চৰকাৰী প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে এই সংকটো অতিক্ৰম কৰিম’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰণালীবদ্ধ চাপৰ সময়ত জনসাধাৰণক এক অত্যাৱশ্যকীয় সম্পদ হিচাপে অংশগ্ৰহণৰ আহ্বান জনোৱাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰতি সামূহিক প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নাগৰিকসকলে কেনেদৰে কৰ্তব্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদৰ ওপৰত বোজা হ্ৰাস কৰিব লাগে সেই বিষয়ে বিশদভাৱে বৰ্ণনা কৰে। খাৰুৱা তেল বিশ্লেষণৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ আমদানি নিৰ্ভৰশীলতাৰ পৰিমাণ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ লগতে শক্তি সুৰক্ষাক তীব্ৰ দুৰ্বলতা হিচাপে চিনাক্ত কৰি তেওঁ আঞ্চলিক সংঘাতৰ ফলত বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলাত হোৱা জন্মা ব্যাঘাতৰ কথা উল্লেখ কৰে। ‘দেশখনক জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ শক্তিৰ অত্যন্ত প্ৰয়োজন, কিয়নো ভাৰতৰ আমদানিৰ এক বৃহৎ অংশই হৈছে আজি সংঘাতত লিপ্ত অঞ্চলসমূহৰ পৰা আহৰণ কৰা খাৰুৱা তেল, যাৰ ফলত অভাৱ আৰু মূল্য বৃদ্ধিৰ দ্বৈত সংকটৰ সৃষ্টি হয়’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
পেট্ৰ’ল-ডিজেল হ্ৰাসৰ কৌশলৰ বিশদ বিৱৰণ দি সৰু সৰু ব্যক্তিগত প্ৰতিশ্ৰুতিৰ জৰিয়তে সামূহিক পদক্ষেপ নিৰ্ধাৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গাড়ী-পুলিং পদক্ষেপৰ লগতে ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ পোষকতা কৰে। ভাৰ্চুৱেল বৈঠকৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু ঘৰৰ পৰা কাম কৰাৰ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে কৰ্মক্ষেত্ৰৰ ডিজিটেলাইজেচনলৈ সংৰক্ষণ আবেদন সম্প্ৰসাৰিত কৰি তেওঁ প্ৰযুক্তি-সক্ষম সমাধানসমূহক শক্তি গুণক হিচাপে চিনাক্ত কৰে। ‘য’তেই সম্ভৱ, মেট্ৰ’, বৈদ্যুতিক বাছ আৰু ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱহাৰ কৰি পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰক; চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত কাৰ্যালয় দুয়ো স্থানতে অপ্ৰয়োজনীয় ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিবলৈ ভাৰ্চুৱেল বৈঠক আৰু ঘৰৰ পৰা কাম কৰাৰ ব্যৱস্থাক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব’, শ্ৰী মোদীয়ে আহ্বান জনায়।
বিদেশী মুদ্ৰা সংৰক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ ৰন্ধন খণ্ড আৰু মূল্যৱান ধাতুৰ ক্ষেত্ৰলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ লগতে অৱসৰ সময়ৰ ব্যৱহাৰক সাঙুৰি লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সংকটৰ সময়ছোৱাত সোণ ক্ৰয় স্থগিত ৰখাৰ লগতে স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ সৈতে ৰন্ধন তেলৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। বিদেশ ভ্ৰমণৰ প্ৰৱণতা আৰু গন্তব্যস্থলীত বিবাহ আয়োজনৰ বিলাসৰ জৰিয়তে বৃদ্ধি পোৱা বিদেশী মুদ্ৰাৰ বহিৰ্গমনৰ প্ৰতি লক্ষ্য কৰি তেওঁ একাধিক খণ্ডত ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে প্ৰকাশ কৰে। ‘ৰন্ধন তেল আৰু সোণৰ আমদানিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰই যথেষ্ট বিদেশী মুদ্ৰা ব্যয় কৰে আনহাতে গন্তব্যস্থলীত আয়োজিত বিবাহসমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰিব পৰা সমল ব্যৱহাৰ কৰে, যাৰ ফলত বিশ্বব্যাপী অনিশ্চয়তাৰ এই সময়ছোৱাত নিয়ন্ত্ৰণ অত্যাৱশ্যকীয় হৈ পৰে’, শ্ৰী মোদীয়ে আহ্বান জনায়।
ষ্টেচু অৱ ইউনিটিক কৌশলগত পৰ্যটনৰ বিকল্প হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ সময়ত ছুটীৰ ব্যৱহাৰক ঘৰুৱা বিকল্পৰ ফালে নিৰ্দেশিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ ভিতৰতে ভ্ৰমণৰ পোষকতা কৰে আৰু এই স্মৃতিসৌধটো এক অত্যাধুনিক বিবাহৰ স্থান হ’ব পাৰে বুলি উল্লেখ কৰে। অৰ্থনৈতিক গুণক প্ৰভাৱৰ লগতে ব্যতিক্ৰমী সুবিধা আৰু সাংস্কৃতিক গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ পৰ্যটনৰ বিকাশক মুদ্ৰা সংৰক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰে। ‘আমি ভাৰতৰ ভিতৰতে ছুটীৰ দিনবোৰ কটাব লাগিব আৰু বিবাহৰ বাবে ভাৰতীয় স্থানসমূহ বাছনি কৰাটো জৰুৰী, কেৱল গুজৰাটেই ব্যতিক্ৰমী গন্তব্যস্থান প্ৰদান কৰে আৰু ষ্টেচু অৱ ইউনিটীয়ে আমাৰ দেশৰ ভিতৰত বিদেশী মুদ্ৰা ৰাখি গন্তব্যস্থলীত আয়োজিত বিবাহৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সুবিধা প্ৰদান কৰে’, শ্ৰী মোদীয়ে আহ্বান জনায়।
থলুৱা সাৰ আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে কৃষিৰ দিশটো স্পষ্ট কৰাৰ সময়ত ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ পৰিকাঠামোৰ জৰিয়তে সংৰক্ষণৰ আবেদনসমূহক এক ব্যাপক ৰাষ্ট্ৰীয় আন্দোলনত সংশ্লেষিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে একাধিক অৰ্থনৈতিক খণ্ডত স্থানীয়কৰণৰ আহ্বান জনায়। ডিজেলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে সৌৰ পাম্প গ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ পাৰিপাৰ্শ্বিক সুস্থিৰতাক বিদেশী মুদ্ৰা সংৰক্ষণৰ উদ্দেশ্যৰ সৈতে একত্ৰিত কৰে। ‘বিদেশী সামগ্ৰীৰ পৰিবৰ্তে স্থানীয় সামগ্ৰী গ্ৰহণ কৰক আৰু আপোনাৰ গাওঁ, চহৰ আৰু দেশৰ উদ্যোগীসকলক শক্তিশালী কৰক; বিশেষকৈ কৃষিক্ষেত্ৰত, বিদেশী মুদ্ৰাৰ বহিৰ্গমন আৰু পৰিবেশৰ বোজা দুয়োটা হ্ৰাস কৰিবলৈ সৌৰ পাম্প গ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাৰ সময়ত থলুৱা সাৰ আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰ কৰক’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
সামূহিক নাগৰিক দায়বদ্ধতাৰ শক্তিৰ আহ্বান জনোৱাৰ লগতে সংৰক্ষণৰ আবেদনসমূহক এক সামূহিক কাৰ্য্য পৰিকাঠামোলৈ সংশ্লেষিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ সমন্বিত প্ৰতিশ্ৰুতি-নিৰ্ধাৰণক এক পৰিবৰ্তনশীল শক্তি হিচাপে চিনাক্ত কৰে। সংকটৰ দিশ নিৰ্দেশনাৰ বাবে সামূহিক সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে একত্ৰিত ৰাষ্ট্ৰীয় সঁহাৰিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ দোহাৰি তেওঁ ৰাষ্ট্ৰীয় স্থিতিস্থাপকতা নিশ্চিত কৰি সমাজত ব্যাপক একত্ৰীকৰণৰ আহ্বান জনায়। ‘এই প্ৰচেষ্টাবোৰ সৰু যেন লাগিব পাৰে, কিন্তু যেতিয়া ১৪০ কোটি লোকে সামূহিকভাৱে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে, তেতিয়া সৰু প্ৰচেষ্টা দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰে। আকৌ এবাৰ আমি একত্ৰিত হ’ব লাগিব যাতে এই সংকটে আমাৰ প্ৰগতি বা উন্নয়নত প্ৰভাৱ পেলাব নোৱাৰে আৰু মই নিশ্চিত যে আমি একেলগে এই প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ পূৰণ কৰিম আৰু আমাৰ প্ৰিয় দেশক শক্তিশালী কৰিম’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
তেওঁক প্ৰদান কৰা চৰ্দাৰ গৌৰৱ ৰত্নৰ প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰ্দাৰ পেটেলৰ নামৰ সৈতে জড়িত এক বঁটাৰ সৈতে অহা গভীৰ দায়িত্বক স্বীকাৰ কৰে আৰু বৈশিষ্ট্যপূৰ্ণ হাস্যৰসৰ সৈতে উল্লেখ কৰে যে গগাজিভাইয়ে তেওঁক চতুৰতাৰে এই কাৰ্যৰ সৈতে বান্ধি ৰাখিছিল। এয়া নিজৰ ভাগ্য বুলি প্ৰকাশ কৰি তেওঁ কয় যে চৰ্দাৰ চাহেবৰ অসমাপ্ত সপোন পূৰণ কৰা আৰু তেওঁ আৰম্ভ কৰা কাম অব্যাহত ৰখাটো তেওঁৰ জীৱনৰ লক্ষ্য হৈ উঠিছে, জনসাধাৰণৰ পৰা লাভ কৰা আশীৰ্বাদ, মূল্যবোধ আৰু গুজৰাটৰ মাটিৰ পৰা শিকি লোৱা পাঠে তেওঁৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতি বজাই ৰাখিব বুলি সমাবেশত আশ্বাস দিয়ে।
বিশ্বব্যাপী সন্মান সন্তোষজনক যদিও নিজৰ ঘৰৰ পৰা লাভ কৰা স্বীকৃতিয়ে এক অনন্য আনন্দ বহন কৰে বুলি এবাৰ মন্তব্য কৰা জেনেৰেল কৰিয়াপ্পাৰ কাহিনীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ বৰ্ধিত শক্তিয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মান কঢ়িয়াই আনে, কিন্তু ঘৰৰ পৰা লাভ কৰা আশীৰ্বাদে সেৱা কৰাৰ ক্ষমতা বহুগুণে বৃদ্ধি কৰে।
পৰিবৰ্তনমূলক কামৰ বাবে প্ৰাতিষ্ঠানিক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰাৰ সমান্তৰালকৈ চৰ্দাৰ ধামৰ শৈক্ষিক অৱদানৰ প্ৰশংসাৰে সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শৈক্ষিক প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত সংস্থাটোৰ ভূমিকাৰ শলাগ লয়। আজিৰ প্ৰকল্প উদ্বোধনক যুৱ সবলীকৰণৰ প্ৰতি সামাজিক দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতীক হিচাপে স্বীকাৰ কৰি তেওঁ ভূয়সী প্ৰশংসা কৰে। ‘শিক্ষা আৰু সুযোগৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে সমাজৰ সামূহিক দায়বদ্ধতাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই অভিনন্দন জনাইছো’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।