Ministry of Commerce & Industry
Indian economy has shown resilience in times of global crisis: Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal at CII Annual Business Summit
All-time high export figure this year and trade deficit much lower than annual remittances indicate strong economic performance: Shri Goyal
India must use global challenges as a wake-up call to become more efficient, reduce waste, improve productivity and lower the import bill to collectively strengthen the economy: Shri Piyush Goyal
FTAs with developed economies will help India leverage large global markets to boost exports: Shri Goyal
AI will make businesses more efficient and Indian industry should use it to increase productivity: Shri Goyal
Exports from GCCs growing 40-50 per cent annually and present huge growth potential: Shri Goyal
USD 2 trillion export target within reach through innovation and global competitiveness; 15 per cent annual export growth can help India achieve the target: Shri Piyush Goyal
India must move from “assembled in India” to “designed, engineered and manufactured in India”: Shri Piyush Goyal
Quality should be non-negotiable in manufacturing and Indian standards must rise to global levels: Shri Goyal
12 MAY 2026 5:20PM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal addressed the Confederation of Indian Industry (CII) Annual Summit today in New Delhi and said that the Indian economy has continued to show resilience amid global geopolitical and economic challenges, with strong fundamentals and growing global confidence in India.
Shri Goyal said India remains the fastest-growing large economy and highlighted that the country has nearly 11 months of import cover in foreign exchange reserves. Referring to India’s export performance, he said the country is set to achieve an all-time high export figure of nearly USD 863 billion this year. He added that India’s trade deficit in goods and services together is much lower than the country’s annual remittances, reflecting strong economic performance.
The Minister said India has consistently turned crises into opportunities and noted that the country has always emerged stronger during periods of adversity. He said the current global situation should be viewed as a wake-up call for India to become more efficient, productive and self-reliant.
Referring to the vision of Atmanirbhar Bharat, Shri Goyal said the doctrine of self-reliance and confidence in Indian capabilities has remained consistent under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. He said the government and industry must work together to strengthen the India growth story.
The Minister stressed the need for Indian industry to support one another and said collective growth of Indian industry would strengthen the country’s future. He referred to earlier statements made over the years on self-reliance, quality, productivity, innovation and collective action, and said these principles continue to guide the government’s economic thinking.
Shri Goyal highlighted several initiatives aimed at improving efficiency and reducing wastage, including the LED lighting programme launched in 2015. He said energy efficiency measures have helped save nearly USD 10 billion annually in energy costs while also contributing to sustainability and environmental protection.
Calling for greater efficiency across sectors, Shri Goyal urged industry to focus on reducing waste, improving productivity and bringing down the import bill in every possible way. He said investments in public transport infrastructure, including metros and rapid rail systems, along with conscious efforts by industry and citizens, would collectively strengthen the economy.
On India’s Free Trade Agreements, Shri Goyal said the nine FTAs signed in the last three-and-a-half years with 38 countries are all with developed economies and will help India attract investments and expand exports. He said these countries complement rather than compete with India and provide access to large global markets with significant import demand.
Shri Goyal said countries such as Switzerland, the United States and nations in the European Union have much higher per capita incomes and cannot manufacture products at costs lower than India. He noted that while these economies possess strong technological and industrial capabilities, India has the advantage of competitive manufacturing and talent, which can help the country leverage these large markets more effectively.
The Minister said the FTAs are intended to strengthen India’s export capabilities, increase investments and create new opportunities for Indian businesses in global markets. He urged industry to leverage these agreements to expand their international presence and accelerate export growth.
Referring to the changing nature of global trade, Shri Goyal also said that modern trade agreements increasingly include strong mobility partnership components, reflecting the growing importance of movement of skilled professionals and services in global commerce. He highlighted that more than 10 million Indians are currently working in Gulf countries, while the number of Indians working in the UAE alone has increased from around 1.8 million to 4.5 million over the last 12-13 years, underlining India’s growing contribution to the global services economy.
The Minister urged industry to leverage artificial intelligence, robotics and quantum computing as force multipliers for growth and competitiveness. He said AI should not be viewed merely as a cost-cutting tool but as an instrument for business expansion, efficiency and market growth. Shri Goyal called upon industry bodies such as CII to deeply reflect on the transformative potential of artificial intelligence and examine areas where AI can make businesses smarter, more productive and globally competitive.
Shri Goyal advised industry to run dedicated programmes for employees to train them in smarter uses of AI and said companies should use AI to improve productivity, capture larger markets and grow businesses rather than simply reduce manpower. He added that while some sectors may face technological disruption, India has consistently adapted to changing technologies by moving from call centres to BPOs, software services and higher-end business solutions.
He further said that sectors such as hospitality, jewellery and several people-centric industries would continue to rely heavily on human creativity and skills, even in the age of artificial intelligence.
Highlighting the rapid growth of Global Capability Centres (GCCs), Shri Goyal said nearly 1,800 GCCs are already operating in India and another 500 are expected in the coming years. He said exports from GCCs are growing by nearly 40-50 per cent annually and currently stand at around USD 50 billion, employing nearly two million people directly.
Shri Goyal also pointed to emerging opportunities in sectors such as lab-grown diamonds, renewable energy-based manufacturing and artificial jewellery, saying these sectors can generate large-scale employment and create new export opportunities.
Calling upon industry to work towards achieving the target of USD 2 trillion exports over the next five to six years, Shri Goyal said the target was achievable with annual export growth of around 15 per cent. He expressed confidence in the capabilities of Indian industry and said sectors across the economy, including automobiles, steel and startups, have the potential to drive this growth through innovation, competitiveness and expansion into global markets.
The Minister concluded with a four-point call to action for industry and urged businesses to move from “assembled in India” to “designed, engineered and manufactured in India.” He called upon industry to move up the value chain, enter deeper value chains, focus on higher value addition and become self-reliant in critical components. Shri Goyal suggested that industry bodies and companies could create scorecards to measure progress in areas such as indigenisation, localisation, exports over imports and net foreign exchange earnings over the coming years.
Emphasising that quality should be non-negotiable, Shri Goyal called for a focus on “zero defect, zero effect” manufacturing and said sustainability and climate consciousness must become integral to India’s manufacturing growth story. He said Brand India should reflect high quality standards and become a global benchmark in the future.
The Minister also stressed the importance of increasing investments in research and development and innovation and called for attracting global investments in R&D to India. He urged Indian industry to bring domestic standards at par with global standards and adopt a more globally competitive outlook.
Shri Goyal further urged industry to take leadership in emerging technologies such as artificial intelligence, machine learning and quantum computing. He said that just as India led the world during the IT revolution, Indian talent has the capability to lead the world in the new-age technology era as well.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মালেমগী অৱাবা তারবা মতমদা ভারতকী শেন্মিৎলোননা মপাঙ্গল কন্না লৈ হায়বা উৎলি: সি.আই.আই.গী চহিগী বিজিনেস সমিৎতা কেন্দ্রগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
চহি অসিদা খ্বাইদগী ৱাংবা এক্সপোর্ত ফিগর অমসুং ত্রেদ দিফিসিৎ অসি চহিগী রেমিতেন্সীদগী য়াম্না হন্থরকপা অসিনা শেনমিৎলোনগী মপাঙ্গল কনবা উৎলি: শ্রী গোয়ল
ইকনোমী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক ভারতনা মালেমগী শিংনবশিং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, অশোই-অঙাম থোকপা হন্থহন্নবা, পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং ইম্পোর্ত বিল হন্থহন্নবা ৱেক-অপ কোল অমা ওইনা শিজিন্নগদবনি: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
চাউখৎলবা শেন্মিৎলোনশিংগা লোইননা এফ.তি.এ.শিংনা ভারতপু এক্সপোর্তশিং হেনগৎহন্নবা মালেমগী পাক চাউরবা কৈথেলশিংদা মতেং পাংগনি: শ্রী গোয়ল
এ.আই.না ললোন-ইতিকপু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি অমসুং ভারতকী ইন্দস্ত্রীনা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা শিজিন্নগদবনি: শ্রী গোয়ল
জি.সি.সি.গী এক্সপোর্ত অসি চহি খুদিংগী চাদা ৪০-৫০ হেনগৎলক্লি অমসুং চাউখৎপগী অপুনবা পোতেন্সিএল লৈ: শ্রী গোয়ল
ইনোবেসন অমসুং গ্লোবেল কম্পিতিতিবনেসকী খুত্থাংদা য়ু.এস. দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ২গী এক্সপোর্তকী পান্দম ফংবা ঙম্লে। চহিগী ওইনা এক্সপোর্তকী চাদা ১৫গী গ্রোথনা ভারতকী পান্দম ফংবা ঙমহনগনি: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
ভারতনা 'এসেম্বল্দ ইন ইন্দিয়া'দগী 'দিজাইন্দ, ইঞ্জিনীয়র্দ অমসুং মেন্যুফেকচর্দ ইন ইন্দিয়া' দা ওন্থোক্কদবনি: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
মেনুফেকচরিংদা ক্বালিতীগী মতাংদা খন্নিংঙাই অমত্তা লৈহল্লোইদবনি অমসুং ভারতকী স্তেন্দর্দ অসি মালেমগী থাক্তা লৈগদবনি: শ্রী গোয়ল
12 MAY 2026 5:20PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঙসি নই দিল্লীদা কনফেদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.) গী চহিগী মীফমদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি মালেমগী জিওপোলিতিকেল অমসুং শেন্মিৎলোনগী শিংনবশিংগী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা অমসুং মালেমগী ওইনা ভারতকী থাজবা হেনগৎলক্লিবা অসিগা লোয়ননা লেপ্তনা মপাঙ্গল কনবা উৎলি।
শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি ভারত অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা শেন্মিৎলোন অমা ওইরি অমসুং লৈবাক অসিনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্বশিংদা থা ১১গী ইম্পোর্ত কভরেজ লৈরে। ভারতকী এক্সপোর্ত পর্ফোমেন্সকী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা চহি অসিদা অমেরিকা দোল্লর বিল্লিয়ন ৮৬৩ রোমগী এক্সপোর্তকী অৱাংবা মশিং অমা ফংলগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভারতকী পোৎলমশিং অমসুং সর্ভিসশিংগী ত্রেদ দিফিসিৎ অসি লৈবাক অসিগী চহিগী রেমিতেন্সীদগী য়াম্না নেম্না লৈরি, মসিনা মপাঙ্গল লৈবা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং উৎলি।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মতম পুম্নমক্তা খুদোংচাদবশিংবু খুদোংচাবদা ওন্থোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মতম পুম্নমক্তা অৱাবা মতমদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক মালেমগী ওইরিবা ফীভম অসি ভারতপু হেন্না মপাঙ্গল কনবা, পোত্থোক পুথোকপা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ওইহন্নবা ৱেক-অপ কল অমা ওইনা লৌগদবনি।
আত্মানির্ভর ভারতকী মঙলানগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী গোয়ালনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা আত্মনির্ভর অমসুং ভারতকী তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা অসি লেপ্তনা লৈরি। মহাক্না হায়খি ভারতকী গ্রোথ স্তোরি অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকার অমসুং ইন্দস্ত্রীনা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
ভারতকী ইন্দস্ত্রীনা অমগা অমগা মতেং পাংনবগী তঙাইফদবা অদু মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী অপুনবা চাউখৎপা অসিনা লৈবাক অসিগী তুংলমচৎপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না চহি কয়া অসিদা মশা-মরোমদোম লেপচবা, মগুন লৈবা, পোত্থোক পুথোকপা, অনৌবা পুথোকপা অমসুং অপুনবা থবক পায়খৎনবা ঙাংখিবা ৱারোলশিং অদু পনখি। হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা সরকারগী শেন্মিৎলোনগী ৱাখল্লোনবু মখা তানা লমজিংলি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী গোয়লনা ২০১৫দা হৌদোকখিবা এল.ই.দি. লাইতিং প্রোগ্রাম য়াওনা ইফিসিএন্সী ফগৎহন্নবা অমসুং ৱেস্তেজ হন্থহন্নবা পান্দম থম্লিবা খোংথাং কয়া পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইনর্জী ইফিসিএন্সীগী খোঙথাংশিংনা চহি খুদিংগী ইনর্জীগী শেনফমদা চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন ১০ কনবা ঙমখ্রে। মসিনা তুং কোইনা চৎপা ঙম্নবা অমসুং অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেনবদা মতেং পাংলি।
সেক্তর পুম্নমক্তা হেন্না ফবা থবক পায়খৎনবা হায়দুনা শ্রী গোয়লনা ইন্দস্ত্রীদা অপনবা হন্থহন্নবা, প্রদক্তিবিতী ফগৎহন্নবা অমসুং ইম্পোর্ত বিল অসি য়ারিবা মওং খুদিংমক্তা হন্থহন্নবা পুক্নিং চিংশিন্নবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্দস্ত্রী অমসুং নাগরিকশিংগী কনবা হোৎনবা য়াওনা মেত্রো অমসুং রেপিদ রেল সিস্তেমশিং য়াওনা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেন থাদবনা পুন্না শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
ভারতকী ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্তশিংগী মতাংদা, শ্রী গোয়ালনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি অহুম অমসুং মঙাদা লৈবাক ৩৮গা লোয়ননা খুৎয়েক পীনখিবা এফ.তি.এ. মহাক্না হায়খি লৈবাকশিং অসিনা ভারতকা চাংদম্নবগী মহুত্তা মতেং পাংলি অমসুং ইম্পোর্তকী দিমান্দ য়াম্না লৈবা মালেমগী অচৌবা কৈথেলশিংদা খুদোংচাবা ফংহল্লি।
শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি স্বিৎজর্লেন্দ, য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী লৈবাকশিং অসি মী অমগী ইনকম অসি য়াম্না ৱাংই অমসুং মখোয়না ভারত্তগী হন্থবা মমলদা পোত্থোক পুথোকপা ঙমদে। শেন্মিৎলোনশিং অসিনা তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রীএল কেপাসিতী মপাঙ্গল লৈরি, অদুগা ভারতনা কম্পিতিতিব মেন্যুফেকচরিং অমসুং তেলেন্তকী খুদোংচাবা লৈ, মসিনা লৈবাক অসিনা অচৌবা কৈথেলশিং অসি হেন্না ইফেক্তিব ওইবা মওংদা শিজিন্নবদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এফ.তি.এ.শিং অসি ভারতকী এক্সপোর্ত তৌবা ঙম্বশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা ভারতকী বিজিনেসশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীদা মখোয়গী ইন্তর্নেস্নেল প্রসিদেন্স পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং এক্সপোর্ত গ্রোথ খুমাং চাউশিলহন্নবা এগ্রীমেন্তশিং অসি শিজিন্ননবা হায়খি।
মালেমগী ওইবা ললোন-ইতিক্কী হোংলক্লিবা মওং-মতৌগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি অনৌবা ললোন-ইতিক্কী এগ্রীমেন্তশিংদা মপাঙ্গল কনবা মোবিলিতী পার্তনরশিপ কম্পোনেন্তশিং য়াওরক্লি। মসিনা মালেমগী ওইবা ললোন-ইতিক্তা স্কিল লৈরবা প্রোফেস্নেলশিং অমসুং সর্বিসশিংগী খোঙচৎকী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অদু উৎলি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি হৌজিক্তি ভারত মচা মিল্লিয়ন ১০ হেনবনা গল্ফ লৈবাকশিংদা থবক তৌরি। হৌখিবা চহি ১২-১৩ অসিদা য়ু.এ.ই.দা থবক তৌরিবা ভারত মচাশিংগী মশীং অসি চাউরাক্না মিল্লিয়ন ১.৮দগী মিল্লিয়ন ৪.৫দা হেনগৎলে। মসিনা মালেমগী সর্ভিস ইকোনোমীদা ভারতকী চাওখৎলক্লিবা থৌদাং অদু উৎলি।
মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রীদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, রোবোতিক্স অমসুং ক্বান্তম কম্প্যুতিংবু গ্রোথ অমসুং কম্পিতিতিবনেসকীদমক ফোর্স মলতিপ্লাইয়রশিং ওইনা শিজিন্ননবা তকশিনখি। মহাক্না হায়খি এ.আই. অসি শেনফম হন্থহন্নবা খুৎলাই অমা ওইনা খক উরোইদবনি অদুবু বিজিনেস পাকথোক চাউথোকহনবা, ইফিসিএন্সী অমসুং মার্কেত গ্রোথকী খুৎলাই অমা ওইনা উগদবনি। শ্রী গোয়লনা সি.আই.আই.গুম্বা ইন্দস্ত্রী বোদীশিংদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী ত্রান্সফোর্মেতিব পোতেন্সিএলগী মতাংদা কুপ্না খন্ননবা অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সনা বিজিনেসশিংবু হেন্না স্মার্ত, হেন্না প্রদক্তিব অমসুং মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্নবা লমশিং থিজিনবা হায়খি।
শ্রী গোয়লনা ইন্দস্ত্রীদা এ.আই.বু হেন্না হৈথোই-শিংথোইনা শীজিন্ননবা মখোয়দা ত্রেনিং পীনবগীদমক্তা অখন্নবা প্রোগ্রামশিং পায়খৎনবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কম্পেনীশিংনা এ.আই.বু মেনপাৱর হন্থবগী মহুত্তা প্রদক্তিবিতী হেনগৎনবা, পাক-চাউবা মার্কেৎশিং লৌশিনবা অমসুং বিজিনেসশিং চাউখৎহন্নবা শীজিন্নগদবনি। সেক্তর খরদা তেক্নোলোজিকেল দিসরপ্তি মায়োক্নবসু, ভারতনা কোল সেন্তরশিংদগী বি.পি.ও.শিং, সোফৱেয়র সর্ভিসশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী বিজিনেস সোলুসনশিংদা চৎতুনা তেক্নোলোজীশিং হোংদোকপদা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি হোস্পিতালিতী, জুৱেলরী অমসুং মীওইবদা মরুওইবা ইন্দস্ত্রী কয়া অসি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মতম অসিদসু মীওইবগী ক্রিএতিবিতী অমসুং স্কিলশিংদা মখা তানা য়ুম্ফম ওইগনি।
গ্লোবেল কেপবিলিতী সেন্তরশিং (জি.সি.সি.শিং) য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি ভারত্তা জি.সি.সি. ১৮০০ রোম হৌজিক মথৌ তৌরি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা অতোপ্পা ৫০০ হেন্না মথৌ তৌরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি জি.সি.সি.গী এক্সপোর্ত অসি চহি খুদিংগী চাউরাক্না ৪০-৫০% হেনগৎলক্লি অমসুং হৌজিক্তি চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন ৫০ য়ৌরে অমসুং মীওই মিলিয়ন অনিরোম হকথেংননা থবক ফংহল্লি।
শ্রী গোয়লনা লেব-গ্রোথ দাইমন্দশিং, রিন্যুএবল ইনর্জীদা য়ুম্ফম ওইবা মেনুফেকচরিং অমসুং আর্তিফিসিএল জুৱেলরীগুম্বা সেক্তরশিংদা থোরক্লিবা খুদোংচাবশিং অদুসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সেক্তরশিং অসিনা অচৌবা থবক পীবা অমসুং অনৌবা এক্সপোর্তকী খুদোংচাবশিং শেম্বা ঙম্মি।
লাক্কদৌরিবা চহি মঙাদগী তরুক ফাওবদা য়ু.এস.দোল্লর ত্রিলিয়ন ২গী এক্সপোর্তকী পান্দম ফংনবা হোৎননবা ইন্দস্ত্রীদা হায়জদুনা শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি পান্দম অসি চহিগী ওইনা এক্সপোর্ত গ্রোথ চাদা ১৫গী চাংদা ফংহনবা ঙম্মি। মহাক্না ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা ফোংদোকখি অমসুং ওতোমোবাইল, স্তীল অমসুং স্তার্ত-অপশিং য়াওনা শেন্মিৎলোনগী সেক্তরশিংদা ইনোবেসন, কম্পিতিতিবনেস অমসুং গ্লোবেল মার্কেৎশিংদা পাকথোক চাউথোকপগী খুত্থাংদা চাউখৎপা অসি পুরকপগী ওইথোকপা লৈ হায়না মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রীগীদমক পোইন্ত মরিগী ওইবা খোংথাং অমা লোইশিনখি অমসুং বিজিনেসশিংবু "ভারত্তা পুন্সিনবা"দগী "ভারত্তা দিজাইন তৌবা, ইঞ্জিনীয়র তৌবা অমসুং মেন্যুফেকচর তৌবা"দা ওন্থোক্নবা তকশিনখি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীদা ভেল্যু চেনদা খুমাং চাউশিলহন্নবা, ভেল্যু চেন হেন্না চেৎশিলহন্নবা, হেন্না ৱাংবা ভেল্যু এদিসনদা মীৎয়েং থম্নবা অমসুং মরুওইবা কম্পোনেন্তশিংদা মশা-মরোমদোম লেপচিনবা হায়খি। শ্রী গোয়লনা ইন্দস্ত্রীগী বোদীশিং অমসুং কম্পেনীশিংনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ইন্দিজেনাইজেসন, লোকেলাইজেসন, ইম্পোর্তকী মথক্তা এক্সপোর্ত তৌবা অমসুং নেৎ ফোরেন এক্সচেঞ্জকী শেন্দোয় অসিগুম্বা লমশিংদা মাংজিল থানা চংশিনবা ঙম্নবা স্কোরকার্দশিং শেম্বা য়াই হায়না ফোংদোকখি।
ক্বালিতী অসি খন্ন-নৈনবা য়াদবা ওইগদবনি হায়না মরুওইনা পল্লদুনা শ্রী গোয়ালনা "জিরো দিফেক্ত, জিরো ইফেক্ত" মেনুফেকচরিংদা মীৎয়েং চংনবা হায়খি অমসুং ভারতকী মেনুফেকচরিং গ্রোথ স্তোরিদা সস্তেনেবিলিতী অমসুং ক্লাইমেৎ এৱারনেস অসি ইন্তিগ্রেন্ত ওইগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ব্রেন্দ ইন্দিয়ানা অৱাংবা থাক্কী থাকশিং উৎকদবনি অমসুং তুংলমচৎতা মালেমগী বেঞ্চমার্ক অমা ওইগদবনি।
মন্ত্রীনা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্নোবেসনদা ইনবেস্তমেন্ত হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদুসু পনখি অমসুং আর.এন্দ.দি.দা মালেমগী ইনবেস্তমেন্তশিং ভারত্তা লাকহন্নবা হায়খি। মহাক্না ভারতকী ইন্দস্ত্রীদা গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিংগা মান্নবা দোমেস্তিক স্তেন্দর্দশিং পুরক্নবা অমসুং মালেমগী থাক্তা হেন্না কম্পিতিতিব ওইবা মীৎয়েং অমা লৌনবা হায়খি।
শ্রী গোয়লনা ইন্দস্ত্রীদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, মেছিন লর্নিং অমসুং ক্বান্তম কম্প্যুতিংগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা লুচিংদুনা চৎনবা তকশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা আই.তি.গী রিভোলুসনগী মতমদা মালেমগী লুচিংবা ওইখিবগুম্না, ভারতকী তেলেন্তনা অনৌবা মতমগী তেক্নোলোজীগী মতমদা মালেমগী লুচিংবা ওইবগী মপাঙ্গল লৈ।