Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves one new project covering Ahmedabad District in the state of Gujarat, increasing the existing network of Indian Railways by about 134 Kms
The total estimated cost of the project is Rs 20,667 crore (approx.) and will be completed up to 2030-31
13 MAY 2026 3:34PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved Ahmedabad (Sarkhej) – Dholera Semi High-Speed Double Line project of Ministry of Railways with total cost of Rs. 20,667 crore (approx.). It will be Indian Railways 1st semi high-speed project, planned with indigenously developed technology.
The project section will provide faster connectivity between Ahmedabad, Dholera SIR, upcoming Dholera Airport and Lothal National Maritime Heritage Complex (NHMC). Connecting Ahmedabad with Dholera will cut down passenger travel time enabling comfortable daily commuting and same‑day return trips. This semi high speed railway would not only bring two cities closer but also bring the people living hundreds of kilometers away, closer to each other.
As India’s first semi high-speed rail project, the project will serve as a pioneer project acting as a reference model for the phased expansion of semi high-speed rail across the country.
The new line proposal will provide direct connectivity and improve mobility, providing enhanced efficiency and service reliability for Indian Railways. The project is in line with the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The project is planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. These projects will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The project covering Ahmedabad district in Gujarat will increase the existing network of Indian Railways by about 134 Kms.
The proposed projects will enhance connectivity to approx. 284 villages, which are having a population of about 5 lakhs.
The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (0.48 Crore Litres) and lower CO2 emissions (2 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 10 (Ten) Lakh trees.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଗୁଜରାଟରେ ୧୩୪ କିଲୋମିଟର ନୂଆ ରେଳ ନେଟୱର୍କକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ନୂତନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ; ରେଳ ନେଟୱାର୍କରେ ଯୋଡ଼ିବ ପ୍ରାୟ ୧୩୪ କିମି
ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୨୦,୬୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା (ପ୍ରାୟ) ଏବଂ ଏହା ୨୦୩୦ - ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହେବ
13 MAY 2026 3:34PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ଆଜି ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅହମ୍ମଦାବାଦ (ସରଖେଜ) - ଧୋଲେରା ସେମି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଡବଲ୍ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି। ଏହାର ମୋଟ ଆକଳନ ବ୍ୟୟ ପ୍ରାୟ ୨୦,୬୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିବ। ଏହା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରଥମ ସେମି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେବ, ଯାହା ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ବିକଶିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହ ପରିକଳ୍ପିତ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସେକ୍ସନ ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଧୋଲେରା ଏସଆଇଆର୍, ଆଗକୁ ହେବାକୁ ଥିବା ଧୋଲେରା ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଲୋଥାଲ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ (ଏନଏଚଏମସି) ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଅହମ୍ମଦାବାଦକୁ ଧୋଲେରା ସହିତ ସଂଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦୈନନ୍ଦିନ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ସେହି ଦିନ ଫେରିବା ଯାତ୍ରା ଆରାମଦାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଏହି ସେମି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରେଳପଥ କେବଳ ଦୁଇଟି ସହରକୁ ନିକଟତର କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଶହ ଶହ-କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପରର ନିକଟତର କରିବ।
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସେମି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସାରା ଦେଶରେ ସେମି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳର ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏକ ସନ୍ଦର୍ଭ ମଡେଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ନୂତନ ଲାଇନ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସେବା ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ନୂତନ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ଵିତ ହୋଇ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା "ଆତ୍ମନିର୍ଭର" କରିବ। ଏହା ଦ୍ଵାରା ସେମାନଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି / ଆତ‌୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଉପରେ ପରିକଳ୍ପିତ, ଯେଉଁଥିରେ ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବହୁ-ମୋଡାଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଜନସାଧାରଣ, ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାର ପରିବହନ ପାଇଁ ସୁଗମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ନେଟୱାର୍କକୁ ପ୍ରାୟ ୧୩୪ କିଲୋମିଟର ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୫ ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରାୟ ୨୮୪ ଟି ଗାଁକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ରେଳବାଇ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ପରିବହନର ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣକାରୀ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଥିବାରୁ, ଏହା ଜଳବାୟୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଏବଂ ଦେଶର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ସହିତ ତୈଳ ଆମଦାନୀ (୦.୪୮ କୋଟି ଲିଟର) ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ କାର୍ବନ ଅକ୍ସାଇଡ୍ ନିର୍ଗମନ (୨ କୋଟି କିଲୋଗ୍ରାମ) ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ୧୦ (ଦଶ) ଲକ୍ଷ ଗଛ ଲଗାଇବା ସହିତ ସମାନ।