Ministry of Railways
With Reforms, Railways Carries 170 Per Cent More Cement in Last Four Months; Eyes Fly Ash Market Now
Environment-Friendly New Container Wagons Simplify Loading & Unloading, while Reducing Material Cost and Turnaround Time
Turnaround Brings Silent Revolution in Construction Industry; Cheaper Cement Cost Helps in Affordable Housing for Poor & Middle Class
More Cement Moving by Railways Reduces Truck Load on Roads, Lowers Congestion and Improves Freight Efficiency
Railway Minister Urges Officials to Realise the Vast Potential in Fly Ash Transportation Market and Help Convert The Waste of Power Plants into National Wealth
14 MAY 2026 6:55PM by PIB Delhi
In a major success for railway reforms, Indian Railways has recorded a 170 per cent rise in cement movement in the last four months. The increase comes after Railways introduced a series of reforms in cement transportation last year in November. These reforms are based on innovative bulk cement tank containers for seamless end-to-end logistics. The Union Railway Minister, Ashwini Vaishnaw reviewed container sector reforms and their implementation today.
The cement reforms were introduced to increase rail-based movement of bulk cement and encourage a shift from road transport to cleaner and more efficient rail logistics. Railways introduced customised tank containers and bulk cement terminal policy to support multimodal handling of cement.
The Union Minister said the new system has made loading and unloading easier and is also reducing material loss. Cement manufactured at one place can now move directly to consumption centres in specialised tank containers, reducing multiple handling processes and improving plant-to-market efficiency. Since the containers are of standard shape and compatible with Ready-Mix Concrete (RMC) machines, cement reaches construction sites in ready-to-use form. This has reduced two stages of handling, leading to lower logistics cost and faster turnaround.
The improved turnaround in cement logistics is bringing a silent revolution in the construction industry. By reducing handling stages and logistics costs, the overall delivered cost of cement is expected to come down, which can translate into more affordable construction inputs. This cost efficiency is particularly significant for housing demand, as it supports the goal of making housing more affordable for the poor and middle class by easing pressure on construction costs across the value chain.
The innovative “Make in India” tank containers are designed for seamless movement from train to trailer and back to train, enabling efficient door-to-door logistics solutions. Each container supports mechanised loading and unloading, while also reducing spillage and packaging losses compared to conventional bagged cement transportation.
The Union Minister said the reform is also environment friendly as dust generation during loading and unloading has been significantly reduced. The shift towards bulk movement through containers is lowering fuel consumption, reducing emissions and promoting cleaner logistics while also reducing congestion on roads.
After the success in cement transportation, Railways is now working on a similar reform for fly ash transportation. Reviewing the sector with senior officials, Shri Vaishnaw urged officials to tap the vast potential in the fly ash transportation market and convert the waste generated by thermal power plants into national wealth.
The Union Minister noted that nearly 300 million metric tonnes of fly ash is produced in the country, but only about 13 million tonnes is currently transported by Railways. He asked officials to significantly increase Railways’ share and facilitate movement of fly ash to brick kilns, cement industries and construction sites across the country. Calling it a major “waste to wealth” opportunity, he said fly ash, often treated as waste by power plants, is actually a valuable resource for road construction, cement manufacturing and brick production.
Wider transportation and utilisation of fly ash will help reduce pollution, promote recycling of industrial waste and lower the cost of construction materials such as bricks and cement. It can also be used in several construction activities, supporting sustainable infrastructure development.
The reforms in cement transportation, coupled with the rollout of innovative container wagons, mark a significant step towards more efficient, cost-effective and scalable freight logistics in Indian Railways. Building on this momentum, the focus on fly ash is expected to further strengthen the “waste to wealth” approach, while expanding sustainable freight movement across key infrastructure sectors.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗତ ଚାରି ମାସରେ ରେଳବାଇର ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ ୧୭୦% ବୃଦ୍ଧି; ଏବେ ପାଉଁଶ ବଜାର ଉପରେ ନଜର
ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ନୂତନ କଣ୍ଟେନର୍ ୱାଗନ୍‌ରେ କମିବ ଖର୍ଚ୍ଚ ଓ ସମୟ; ସହଜ ହେବ ଲୋଡିଂ-ଅନଲୋଡିଂ
ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପରେ ନୀରବ ବିପ୍ଳବ; ଶସ୍ତା ସିମେଣ୍ଟରେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଆବାସ ନିର୍ମାଣକୁ ସହାୟତା
ରେଳବାଇରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନରେ କମିଛି ଟ୍ରକ୍ ଭିଡ଼, ବଢ଼ିଛି ମାଲ ପରିବହନ ଦକ୍ଷତା
ପାଉଁଶ ପରିବହନର ସମ୍ଭାବନାକୁ କାମେ ଲଗାଇ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବର୍ଜ୍ୟକୁ ଜାତୀୟ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
14 MAY 2026 6:55PM by PIB Bhubaneswar
ରେଳ ସଂସ୍କାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ସ୍ୱରୂପ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଗତ ଚାରି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନରେ ୧୭୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି। ଗତ ବର୍ଷ ନଭେମ୍ବରରେ ରେଳବାଇ ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନରେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାଇଁ ଅଭିନବ ବୃହତ୍ ପରିମାଣର ସିମେଣ୍ଟ ଟ୍ୟାଙ୍କ କଣ୍ଟେନର ଉପରେ ଆଧାରିତ। କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି କଣ୍ଟେନର କ୍ଷେତ୍ରର ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ପରିମାଣର ସିମେଣ୍ଟର ରେଳ ଦ୍ବାରା ପରିବହନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସଡ଼କ ପରିବହନରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ରେଳ ପରିବହନ ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସିମେଣ୍ଟ ସଂସ୍କାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଥିଲା। ସିମେଣ୍ଟର ବହୁମୁଖୀ ପରିଚାଳନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଣ୍ଟେନର ଏବଂ ବୃହତ୍ ସିମେଣ୍ଟ ଟର୍ମିନାଲ ନୀତି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଖାଲିକରିବା ସହଜ ହୋଇଛି ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀର କ୍ଷତି ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମିତ ସିମେଣ୍ଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ୟାଙ୍କ କଣ୍ଟେନରରେ ସିଧାସଳଖ ଉପଭୋକ୍ତା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇପାରିବ, ଯାହା ଏକାଧିକ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ-ଟୁ-ମାର୍କେଟ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ଯେହେତୁ କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକ ମାନକ ଆକୃତିର ଏବଂ ରେଡି-ମିକ୍ସ କଂକ୍ରିଟ୍ (ଆର୍. ଏମ୍. ସି.) ମେସିନ୍ ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ, ସିମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୂପରେ ନିର୍ମାଣ ସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚେ। ଏହା ପରିଚାଳନାର ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି।
ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନରେ ଉନ୍ନତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପରେ ଏକ ନୀରବ ବିପ୍ଳବ ଆଣୁଛି। ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି, ସିମେଣ୍ଟର ସାମଗ୍ରିକ ବିତରଣ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଅଧିକ ସୁଲଭ ନିର୍ମାଣ ନିବେଶରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇପାରିବ। ଘର ନିର୍ମାଣ ଚାହିଦା ପାଇଁ ଏହି ମୂଲ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ବିଶେଷ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ଏହା ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ନିର୍ମାଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ଚାପ ହ୍ରାସ କରି ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଘରକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ।
ଅଭିନବ "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ଟ୍ୟାଙ୍କ କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକ ଟ୍ରେନରୁ ଟ୍ରେଲର୍ ଏବଂ ଟ୍ରେନକୁ ଆଣିବାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗତିବିଧି ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦକ୍ଷ ଡୋର-ଟୁ-ଡୋର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସମାଧାନକୁ ସକ୍ଷମ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣ୍ଟେନର୍ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଲୋଡିଂ ଏବଂ ଅନଲୋଡିଂକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ଯେତେବେଳେ କି ପାରମ୍ପାରିକ ବ୍ୟାଗ୍ ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ ଲିକେଜ୍‍ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ କ୍ଷତିକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରେ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାର ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ମଧ୍ୟ, କାରଣ ଲୋଡିଂ ଏବଂ ଅନଲୋଡିଂ ସମୟରେ ଧୂଳି ଉଡିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। କଣ୍ଟେନର୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବୃହତ୍ ପରିବହନ ଦିଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା, ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ରାସ୍ତାରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା।
ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନରେ ସଫଳତା ପରେ, ରେଳବାଇ ଏବେ ତାପଜ ପାଉଁଶ ପରିବହନ ପାଇଁ ସମାନ ସଂସ୍କାର ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସମୀକ୍ଷା କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ପାଉଁଶ ପରିବହନ ବଜାରରେ ଥିବା ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପନ୍ନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ତାପଜ ପାଉଁଶ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ମାତ୍ର ୧୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ପରିବହନ କରାଯାଉଛି। ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ରେଳବାଇର ଅଂଶକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଇଟାଭାଟି, ସିମେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ସ୍ଥଳକୁ ତାପଜ ପାଉଁଶ ପରିବହନକୁ ସୁଗମ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ। ଏହାକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ "ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ" ସୁଯୋଗ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାପଜ ପାଉଁଶ, ଯାହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ ତାପଜ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ବର୍ଜ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, ବାସ୍ତବରେ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ, ସିମେଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଇଟା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଉତ୍ସ ।
ତାପଜ ପାଉଁଶର ବ୍ୟାପକ ପରିବହନ ଏବଂ ଉପଯୋଗ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ, ଶିଳ୍ପ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପୁନଃଚକ୍ରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏବଂ ଇଟା ତଥା ସିମେଣ୍ଟ ପରି ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଅନେକ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
ସିମେଣ୍ଟ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ସହିତ ଅଭିନବ କଣ୍ଟେନର୍ ୱାଗନର ପ୍ରଚଳନ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ବ୍ୟୟବହୁଳ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ଗତିଶୀଳତାକୁ ଆଧାର କରି, ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀ ମାଲ ପରିବହନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସହିତ ତାପଜ ପାଉଁଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଦ୍ୱାରା "ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ" ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।