Prime Minister's Office
India-Netherlands Joint Statement on the visit of Prime Minister of India to Netherlands
17 MAY 2026 3:45AM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of the Netherlands, Mr. Rob Jetten, Prime Minister Shri Narendra Modi paid an official visit to the Netherlands on 16-17 May 2026. This marked Prime Minister Modi’s second visit to Netherlands.
In the morning of May 16, Prime Minister Modi was hosted by Their Majesties King Willem Alexander and Queen Maxima of the Netherlands at the Royal Palace Huis ten Bosch in the Hague for a bilateral meeting. Their Majesties also hosted a luncheon for Prime Minister Modi.
Prime Minister Jetten and Prime Minister Modi met for restricted and delegation level talks, followed by a dinner in the evening of May 16. Both Prime Ministers recalled the longstanding and historical trade linkages, deep rooted people-to-people ties and robust bilateral relations between the two countries and expressed their desire for further expanding and deepening this multifaceted relationship. In this context, the two leaders noted with satisfaction the progress achieved in recent years across various cooperation programmes through regular interactions, including at the highest political level and through the fruitful collaboration during India’s Presidency of the G20 in 2023 and the AI Impact Summit in New Delhi in February 2026.
Acknowledging the strong momentum in the relationship and the growing convergences between the two countries, the two leaders decided to elevate the relations between India and the Netherlands to a 'Strategic Partnership'. In this context, they welcomed the adoption of a Strategic Partnership Roadmap under which both sides agreed to work through regular and structured cooperation in all areas, including political, trade and investment, defence & security cooperation, cyber security, critical & emerging technologies including semiconductors, space, AI & quantum system, science & innovation, sustainability, health, sustainable agriculture and food systems, water management, climate change and energy transition, sustainable transport, maritime development, education, culture and people-to-people ties. The two sides also agreed to explore exchanges in the domain of policy planning.
Both leaders welcomed in this regard the agreements concluded in December 2025 across different priority sectors, such as on defence, semiconductors and related emerging technologies, enhanced cooperation in digital and cyberspace, collaboration in pharmaceuticals and medical devices, the establishment of a Joint Trade and Investment Committee, as well as the cooperation between the maritime museums in Lothal and Amsterdam.
The two leaders noted the Pact for the Future and reaffirmed their commitment to upholding shared values and principles including democracy, human rights, international peace and security, and a rules-based international order in line with the purposes and principles of the UN Charter. Both governments also underscored their commitment to strengthen and reform the multilateral system including expansion of both permanent and non-permanent categories of membership of the UN Security Council to reflect contemporary realities and called for text-based negotiations within a fixed timeframe. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Jetten for the continued Dutch support to India’s permanent membership of a reformed and expanded UN Security Council.
Both leaders reaffirmed their commitment to further deepen the India-EU Strategic Partnership and welcomed in this regard the conclusion of negotiations for a mutually beneficial India-EU Free Trade Agreement in January this year. They agreed that the free trade agreement will strengthen political and economic ties between the world's second and fourth largest economies, at a time of rising geopolitical tensions and global economic challenges and highlight the joint commitment to economic openness and rules-based trade. The two leaders further welcomed the simultaneous signing of the Security and Defence partnership that will strengthen EU and India’s dialogue and cooperation on security and defence, and deliver concrete results in areas such as maritime security, cyber, counterterrorism and defence industrial collaboration.
The leaders agreed on the importance of a free, open, secure and peaceful lndo-Pacific, based on respect for international law, sovereignty and territorial integrity, freedom of navigation, and absence of coercion and conflicts. Recalling the EU Strategy on the Indo-Pacific, Prime Minister Jetten announced the decision of the Netherlands to join the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) and co-lead the Capacity Building & Resource Sharing pillar along with Germany and the European Union.
On Ukraine, the two sides expressed concern over the ongoing war, which continues to cause immense human suffering and carries global consequences. Both leaders agreed to continue to support efforts towards the achievement of a comprehensive, just, and lasting peace in Ukraine through dialogue and diplomacy, based on the principles of the UN Charter and international law.
Both leaders expressed deep concern over the situation in West Asia / the Middle East, noting its serious implications for the region and the wider world, including immense human suffering and disruptions to global energy supplies and trade networks. The leaders welcomed the ceasefire announced on 08 April 2026. They underscored the importance of de-escalation, dialogue and diplomacy and expressed hope for lasting peace in West Asia / the Middle East. They also called for freedom of navigation and global flow of commerce through the Strait of Hormuz, while opposing any restrictive measures, and reaffirmed their support for ongoing efforts and initiatives in this regard.
Economic Cooperation, Trade & Investment
Both leaders noted that the Netherlands–India economic partnership stands out as a model of cooperation, driven by shared priorities such as sustainability, innovation, and long-term growth, creating mutual prosperity for both nations. They welcomed the growth in bilateral trade between the two countries, supported by efficient supply chains and shared commitment to open markets. The Netherlands, with its world class logistics network also serves as a strategic gateway to Europe for Indian exporters, including via its Port of Rotterdam whilst India offers a vast and dynamic market for Dutch companies who will also benefit significantly from upscaling opportunities, its business friendly environment, and the availability of a vast and skilled talent pool in India. At the same time, Indian businesses can leverage advanced Dutch expertise, particularly in water management, sustainable agriculture, and smart cities.
Expressing satisfaction with the existing economic collaboration between the two countries, the leaders emphasized the immense potential for further growth particularly in light of opportunities arising from the India-EU Free Trade Agreement. The Netherlands continues to remain one of India’s major trade and investment partners, reflecting the depth and resilience of the bilateral economic ties.
In order to further facilitate trade and investment, the Prime Ministers welcomed the signing of the Agreement on Mutual Administrative Assistance in Customs Matters, enabling the exchange of information between the customs authorities of the countries and thus contributing to enhanced customs enforcement and the facilitation of legitimate trade between India and the Netherlands.
The leaders reaffirmed their commitment to further advancing bilateral trade and investment through, amongst others, the India–Netherlands Joint Trade and Investment Committee and the Fast Track Mechanism. They agreed to focus on enhancing investment facilitation and strengthening innovation ecosystems to support sustainable growth, job creation and resilient value chains.
Both Prime Ministers underscored the strong potential for cooperation in startups and innovation, noting that solutions developed in India and the Netherlands can scale globally, including across Indian and EU markets. They agreed to further connect both countries’ startup ecosystems, facilitate exchanges, and explore digital soft-landing programmes, as well as increased participation in trade missions, innovation missions and technology summits.
Defence & Security Cooperation
Both leaders welcomed the signing of the Letter of Intent on Defence Cooperation and emphasized the importance of deepening of the defence cooperation between the two countries including through regular interaction between respective Ministries of Defence and staff level talks, to coordinate exchanges of information, visits, research, innovation and training activities. They also concurred to move towards further expanding the scope of Defence Industrial Cooperation between the two countries.
Both leaders also agreed to enhance cooperation in the defence sector, under EU mechanisms and with other partners, and will explore possibilities of establishing a Defense Industrial Roadmap in which defence industrial collaboration for manufacturing of defence equipment, systems, components and other key capabilities through co-development, transfer of technology and setting up of joint ventures for co-production towards meeting the needs of the Armed Forces of both countries are laid down.
The leaders agreed to further enhance the security co-operation, including through regular exchanges between the National Security Apparatus of both countries on traditional and non-traditional security issues, including defence, maritime security, economic security, critical and emerging technologies, cyber security, counter terrorism and other mutually agreed matters of international security.
Both leaders expressed satisfaction with the annual bilateral cyber consultations as well as noted the holding of 8th session of the online cyber school, as means to further strengthen cooperation between the two countries to ensure an open, free and secure cyberspace. In this context, the leaders welcomed the signing of the Letter of Intent on enhanced collaboration in cyberspace, including closer coordination in multilateral fora and joint efforts on countering cyber threats and cybercrime through capacity building and the exchange of knowledge.
Both leaders underlined the importance of an open, free, secure, stable, accessible and peaceful ICT environment, which is seen as an enabler for innovation and economic growth and innovation. In this regard Prime Minister Modi thanked the Netherlands for its constructive participation in the AI Impact Summit that took place on 19 February 2026 in New Delhi.
Prime Minister Jetten strongly condemned the heinous and abhorrent terrorist attack on civilians in Pahalgam, Jammu & Kashmir, India in April 2025 and expressed Netherlands’ solidarity and unwavering support to India in its fight against terrorism, including cross-border terrorism and the two leaders called for holding the perpetrators accountable. The two Prime Ministers unequivocally condemned terrorism in all its forms and manifestations. They called for zero tolerance approach to terrorism and rejected double standards in countering terrorism.
The two leaders reaffirmed the need to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner through both bilateral and multilateral mechanisms, including in the UN and the FATF. They further called for concerted action against all terrorists and terrorist groups, including groups proscribed by the United Nations Security Council (UNSC) 1267 Sanctions Committee and their proxies, affiliates, sponsors, backers and financiers. Both sides also called upon all countries to continue to work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure as well as to disrupt terrorist networks and their financing and bring perpetrators of terrorism to justice swiftly, in accordance with international law. Prime Minister Jetten expressed support for India’s endeavors to establish a UN Comprehensive Convention on International Terrorism (CCIT).
Both leaders noted with concern the growing threats from the use of new and emerging technologies for terrorist purposes such as unmanned aircraft systems, use of virtual assets by terrorists, and terrorist entities and the misuse of information and communication technologies for radicalization.
Recognizing a shared commitment to combat terrorism and strengthen the framework for global cooperation in this regard, both leaders emphasized the importance of upholding international standards on anti-money laundering and combating the financing of terrorism by all countries.
Emerging technologies, Innovation, Science, and Education
Both leaders welcomed the signing of the MoU on a Partnership on Semiconductors and Related Emerging Technology, which provides the framework for intensified cooperation in semiconductors, including in the areas of investment, research and talent exchange.
Both leaders welcomed the ongoing cooperation in the field of science, technology and innovation, focusing on launching public-private partnerships and connecting the expertise of governments, businesses, and knowledge institutions, through the already active Joint Working Group on Science, Technology and Innovation, which facilitates joint R&D projects, talent mobility, and technology transfer, through regular bilateral dialogues. Both leaders reflected on the almost fifty large research and innovation programs which were jointly launched in the past years and underlined the growing importance of continued collaboration in the domain of key enabling technologies, aimed at addressing common societal challenges with shared solutions.
Both leaders also welcomed the initiative to connect the Dutch Semicon Competence Centre to the Indian Semiconductor Mission (ISM), which aims to support and strengthen the semiconductor sector, specifically industries, startups, scale-ups, SMEs, and their suppliers, through collaboration, technology and talent development. Further both Prime Ministers expressed their appreciation for the Indo-Dutch Semicon Online School and its continuation for next phase.
The two leaders welcomed the adoption of a Memorandum of Cooperation between Eindhoven University of Technology and University of Twente and six Indian leading Technical Institutes (IISc Bangalore, IIT Bombay, IIT Delhi, IIT Gandhinagar, IIT Guwahati and IIT Madras) for a brain bridge in semiconductors and related technologies, with industry partnership from NXP, ASML, TATA and CG Semi. This would catalyse the R&D and talent development with academia and industry participation from both sides.
Recognizing the strategic importance of critical minerals for continued innovation, and the need for global cooperation to build resilient and sustainable supply chains, the two leaders expressed their mutual interest in strengthening cooperation across the critical minerals value chain, including exploration, research and innovation, integration of value chains, supply chain resilience, circularity and ESG standards and related assessments. In this context, the leaders welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Critical Minerals.
The two leaders also welcomed the signing of a Memorandum of Understanding on Higher Education between the Ministry of Education of India and the Ministry of Education, Culture and Science of the Netherlands to promote cooperation between the higher education institutions of the two countries, in accordance with their respective academic and educational priorities and needs.
Both leaders also expressed satisfaction at the on-going institutional cooperation between Dutch and Indian universities including recent collaborations for example between: University of Groningen and Nalanda University; Delft University of Technology and Mumbai Metropolitan Regional Development Authority; Survey of India and ITC, University of Twente; Vrije Universiteit Amsterdam and Indian Institute of Technology Roorkee; and many more. Both leaders acknowledged that platforms like Indo-Dutch Education & Academic Network can play a significant part to further strengthen the educational and scientific collaboration.
Both leaders acknowledged the ongoing space partnership between India and the Netherlands and the possibility for intensifying the same, specifically on using space-based applications in addressing societal challenges including climate change, water issues, food security as well as air quality.
Energy Security and Transition / Circular Economy
Noting the active bilateral cooperation in biofuels and bio-chemicals, Prime Minister Modi welcomed the Netherlands joining the Global Biofuel Alliance that was launched during India’s Presidency of the G20. The two Prime Ministers also reaffirmed their commitment to work on bio-economy and reflected on the success of Mission Innovation Program on Biorefineries, co-chaired by India and the Netherlands.
Acknowledging the ongoing cooperation on ‘waste to value’, the leaders noted that the 2025 update of the Dutch National Circular Economy Programme 2023-2030 and the Indian presidency of the World Circular Economy Forum (WCEF) 2026 will provide the opportunity for expansion of the partnership in new areas. This includes industrial circularity, solid and liquid waste management for sustainable and climate resilient urban systems, by technology deployment in pilot and scalable projects, introduction of innovation, and opportunities for trade and investment promotion, such as through B2B partnerships for which Dutch companies were invited to join the Resource Efficiency and Circular Economy Industry Coalition (RECEIC). In the field of sustainable mobility, cooperation may be deepened in areas such as smart and inter operable charging infrastructure, battery technology and system integration, standardization and open protocols, heavy and medium-heavy zero-emission vehicles, smart urban mobility systems and multimodal integration, and, alternative fuels and active mobility.
With a view to further strengthening the partnership between India and the Netherlands in the field of Renewable Energy, the two leaders welcomed the establishment of a Joint Working Group under the Memorandum of Understanding on Renewable Energy which provides ample scope for a diversified agenda for cooperation in renewable energy, including innovative solar energy, green hydrogen, storage and investments in the renewable energy sector to facilitate energy transition.
To further strengthen the cooperation and two-way investments on renewable energy, the leaders launched the ambitious India-Netherlands Roadmap on the Development of Green Hydrogen. The leaders agreed that the roadmap will help support India’s ambition, vast potential and competitive advantages for production, usage and export of Green Hydrogen while also contributing to a swifter adoption of Green Hydrogen as a sustainable source of energy in both countries.
In addition to this, the renewal of the Joint Statement of Intent on Capacity Building for Energy Transition between NITI Aayog and the Netherlands will ensure continued collaboration in Energy Security and Transition areas.
The two leaders furthermore welcomed the signing of a Memorandum of Understanding between the University of Groningen (RUG) and 19 Indian Institutes for Technology (IITs) to strengthen academic cooperation. They also welcomed the establishment of a PhD Fellowship Programme on Hydrogen between the Department of Science and Technology of India and RUG.
Water Management
The two leaders noted the progress made under the Strategic Partnership on Water in building upon the synergies between the water related requirements of India and the expertise and experience of the Netherlands. Both Prime Ministers appreciated the joint efforts being undertaken in the field of water and river management, including partnership in the Namami Gange Mission, urban water management for climate resilience through Urban River Management Plans in combination with ‘Water as Leverage’, delta management, water quality management, waste water re-use and introduction of new water technologies. Both leaders emphasized the importance of safely managed sanitation and inclusive access to clean water and acknowledged the contribution of the Netherlands in sustainable finance for WASH related developmental projects internationally, aligned with India’s Swachh Bharat Mission goals.
Both leaders welcomed the establishment of a Centre of Excellence on Water under the aegis of Ministry of Jal Shakti, Government of India in collaboration with the Ministry of Infrastructure & Water Management, Government of the Netherlands at the Indian Institute for Technology (IIT) Delhi. The leaders also noted the progress under various ongoing joint programs in the states of Uttar Pradesh, Maharashtra, West Bengal, Tamil Nadu and Keralam.
Both leaders agreed to further enhance cooperation on the Kalpasar Project in Gujarat, where Dutch expertise and technical assistance in the Project can lead to the further strengthening of Strategic Partnership on Water.
The leaders noted the progress made so far on the Urban Water Infrastructure Resilience program of the India-led global Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), through which the Netherlands shares its expertise as part of its membership. Both leaders look forward to the roll-out of the developed training program both in Indian cities with the National Disaster Management Authority (NDMA) and globally in others of the 50+ CDRI member countries.
Maritime development
The two Prime Ministers noted the recently renewed Memorandum of Understanding on Maritime Cooperation and underscored the importance of continued collaboration towards a safe, secure and sustainable maritime sector, supporting the development of a strategic ‘Green and Digital Sea Corridor’ between India and the Netherlands, as outlined in the Letter of Intent signed in October 2025. In this context, they agreed to further deepen and broaden their partnership in the areas of smart and sustainable development of ports and inland waterways, supply chain optimization and green ports and shipping. As a next step, both Prime Ministers agreed to explore developing a comprehensive 'Strategic Roadmap on a Green and Digital Sea Corridor' which aims at working towards an environmentally sustainable, digitally integrated and economically efficient future-ready maritime corridor between India and the Netherlands.
Given the shared interest in global and regional maritime security, particularly in the Indo-Pacific region, both Prime Ministers agreed to exchange best practices – between relevant government entities, businesses and knowledge institutes – in the field of protecting critical infrastructure including cyber resilience in ports and inland waterways and promoting diversified and resilient supply chains (including critical raw materials, medicine and food).
Health Sector
Both leaders emphasized the importance of scaling up bilateral cooperation on health, particularly in addressing global public health risks such as infectious diseases and anti-microbial resistance, as well as the growing impact of non-communicable diseases. Both leaders agreed to encourage further cooperation in digital health (including AI and cybersecurity) and capacity building. They welcomed the renewal of the Memorandum of Understanding on Healthcare and Public Health and consideration of new co-operation initiatives in areas such as women’s health, capacity development for climate and health preparedness, and knowledge exchange on sustainable healthcare systems in both countries. In the light of this renewed Memorandum of Understanding. The two leaders also welcomed the recently signed Letter of Intent between the Dutch National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) and the Indian Council of Medical Research (ICMR), focusing on areas such as infectious diseases, vector-borne diseases, One Health and disease surveillance.
Both leaders further underscored that, within the framework of the India-Netherlands strategic partnership, enhanced focus will be given to collaboration in pharmaceuticals and medical devices, to ensure high-quality, accessible, safe, and sustainable healthcare. In 2026, the first Joint Working Group meeting will be convened under the newly signed Memorandum of Understanding to discuss the implementation and further development of the Memorandum of Understanding and its WorkPlan, and to identify key opportunities for collaboration, including through academic cooperation, regulatory cooperation, business engagement, and knowledge exchange on market access.
Agriculture & food systems
Both leaders noted with satisfaction the on-going India-Netherlands collaboration in the field of agriculture, food systems and responsible value chains, including the exchange of knowledge and experience sharing through the Joint Working Group on Agriculture. The leaders welcomed the growing presence of Dutch companies in India in the field of protected cultivation, food processing, dairy and poultry. The leaders underscored the importance of leveraging the opportunities for co-operation between Indian and Dutch companies related to the agricultural sector including agri-tech.
The leaders reviewed the progress in setting up of Centers of Excellence in agri-related sectors in India, with Dutch expertise. These Centres are promoting technology in high-tech greenhouse agricultural productions as well as improved agricultural inputs and capacity building for smallholder farmers, leading to more sustainable and higher quality/productivity and reduced water and agro-chemical use.
The leaders underscored their commitment to further enhancing the impact and effectiveness of the Centers through continued collaboration and knowledge exchange. They also agreed to explore expanded collaboration in vocational education across various aspects of the food systems.
The leaders further welcomed the signing of a Joint Declaration between the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying and the Ministry of Agriculture, Fisheries, Food Security and Nature of the Netherlands as well as the establishment of an Indo-Dutch Center of Excellence on Training in Dairy at the Center of Excellence for Animal Husbandry (CEAH), Bengaluru. Both sides agreed to continue to explore cooperation in Dairy and other allied agricultural sectors including food processing.
The leaders noted the work being undertaken, to boost Indian-Dutch cooperation in horticulture for establishment of Clean Plant Centres (CPCs) under India’s ongoing Clean Plant Programme in order to promote the availability of disease free, quality planting material of high value horticultural and fruit crops for global competitiveness of Indian Horticulture Sector. In this regard, the leaders welcomed the conclusion of the Memorandum of Understanding on capacity building and support between Naktuinbouw and National Horticulture Board, Department of Agriculture & Farmers’ Welfare, Government of India
Underscoring the importance of food safety and security, both leaders welcomed the Memorandum of Understanding between Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA) and Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
People-to-People Exchanges & Culture
The two Prime Ministers acknowledged the strong people-to-people ties which represent an important pillar of the India-Netherlands relationship. Prime Minister Jetten showed gratitude for the contribution made by the Indian community in the Netherlands to Dutch society. Both leaders reaffirmed their resolve to further facilitate people-to-people contacts between the two countries, particularly through youth, academia, professional workforce, sports, and cultural exchanges.
Noting the importance of facilitating fair migration and mobility between the two countries, both leaders welcomed the signing the Memorandum of Understanding on Migration and Mobility.
The two countries also agreed to further strengthen cooperation with a view to prevent and combat irregular migration and trafficking of human beings, and encourage the fair mobility of highly skilled professionals. This approach is guided by international standards that ensure migrant workers are treated with dignity and respect, including fair mobility, transparent visa processes, and the protection of workers' rights.
The two Prime Ministers agreed to deepen cultural ties between the two countries through enhanced cultural cooperation including by promoting exhibitions and cultural initiatives to deepen mutual knowledge, in fields such as, design, performing arts, visual arts, museum and heritage cooperation and exchanged views on the possible establishment of a Joint Working Group on Cultural Cooperation.
Highlighting the importance of mutual cultural appreciation, the leaders appreciated the efforts to showcase the artworks of Amrita Sher-Gil exhibition at the Drents Museum, as part of the Memorandum of Understanding between the Drents Museum and the National Gallery of Modern Art. They also looked forward to the return exhibition showcasing an artwork by Van Gogh and other Dutch artworks at the National Gallery of Modern Art.
Both Prime Ministers underscored the importance of cooperating in the return and restitution of cultural artifacts and in that regard welcomed the return of the Chola Era Copper Plates from the University of Leiden to the Indian authorities.
Recalling the centuries-old bilateral maritime history between India and the Netherlands, both leaders welcomed the signing of the Memorandum of Understanding for cooperation in development of the National Maritime Heritage Complex (NMHC) in Lothal (Gujarat), between National Maritime Museum of Amsterdam and the Ministry of Ports, Shipping and Waterways of India.
The talks were held in a friendly and cordial atmosphere, and both leaders expressed their confidence in the ample scope for further development of bilateral relations and of the multifaceted cooperation across sectors of India-Netherlands Strategic Partnership Roadmap. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Jetten for the warm hospitality and extended an invitation to Prime Minister Jetten to visit India at his earliest convenience.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଗସ୍ତ ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତ-ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
17 MAY 2026 3:45AM by PIB Bhubaneswar
ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ରବ ଜେଟେନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୬-୧୭ ମେ ୨୦୨୬ ରେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କର ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଗସ୍ତ ଥିଲା।
୧୬ ମେ ସକାଳେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ହେଗ୍‌ର ରାଜପ୍ରାସାଦ ହୁଇସ୍ ଟେନ୍ ବୋଶ୍‌ରେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ମହାରାଜ ୱିଲେମ୍ ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଏବଂ ମହାରାଣୀ ମ୍ୟାକ୍ସିମା ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ପାଇଁ ଆତିଥ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ମହାରାଜ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ।
ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଟେନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ତଥା ପ୍ରତିନିଧିସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ, ତା’ପରେ ୧୬ ମଇ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଏକ ରାତ୍ରୀଭୋଜନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ, ଗଭୀର ଜନ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ବହୁମୁଖୀ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ନେତା ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରାଜନୈତିକ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ୨୦୨୩ ରେ ଜି୨୦ ର ଭାରତର ସଭାପତିତ୍ୱ ଏବଂ ୨୦୨୬ ଫେବୃଆରୀରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଫଳପ୍ରଦ ସହଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କରେ ଦୃଢ଼ ଗତି ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସମନ୍ୱୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ 'ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା' ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉନ୍ନୀତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଏକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଅଧୀନରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜନୈତିକ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ମହାକାଶ, ଏଆଇ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ସିଷ୍ଟମ, ବିଜ୍ଞାନ ତଥା ନବସୃଜନ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଜଳ ପରିଚାଳନା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସ୍ଥାୟୀ ପରିବହନ, ସାମୁଦ୍ରିକ ବିକାଶ, ଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମିତ ଏବଂ ସଂରଚିତ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ସାଇବରସ୍ପେସ୍ରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣରେ ସହଯୋଗ, ଏକ ମିଳିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ କମିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଏବଂ ଲୋଥାଲ୍ ଏବଂ ଆମଷ୍ଟରଡାମ୍ରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ମାନବାଧିକାର, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସମେତ ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ନୀତି ତଥା ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି ସହିତ ଏକ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସମସାମୟିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ବର୍ଗ ସଦସ୍ୟତା ବିସ୍ତାର କରିବା ସହିତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ ଏବଂ ସଂସ୍କାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଡଚ୍ ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଟେନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀରେ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ବଢୁଥିବା ଭୂରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଉନ୍ମୁକ୍ତତା ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତି ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବ। ଉଭୟ ନେତା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତାର ଏକକାଳୀନ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏବଂ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ତଥା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ସାଇବର, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ନେତାମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା, ନୌଚାଳନା ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ସଂଘର୍ଷର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଉପରେ ଇୟୁ ରଣନୀତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଟେନ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ (ଆଇପିଓଆଇ) ରେ ଯୋଗଦେବା ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ବଣ୍ଟନ ସ୍ତମ୍ଭର ସହ-ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ୟୁକ୍ରେନ ଉପରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିଶାଳ ମାନବ ସମାଜ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଣାମ ବହନ କରୁଛି। ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁକ୍ରେନରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ / ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହାର ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରଭାବ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବିଶାଳ ମାନବ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ନେଟୱାର୍କରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ନେତାମାନେ ୦୮ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଯୁଦ୍ଧବିରତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ / ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରବାହ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ, ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରିଥିଲେ।
ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ
ଉଭୟ ନେତା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ-ଭାରତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ସହଯୋଗର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ଯାହା ସ୍ଥିରତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭଳି ସମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସମୃଦ୍ଧି ସୃଷ୍ଟି କରେ। ସେମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦକ୍ଷ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ଖୋଲା ବଜାର ପ୍ରତି ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ। ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଏହାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ୟୁରୋପକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ପ୍ରବେଶପଥ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏହାର ରୋଟରଡାମ୍ ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଡଚ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ବଜାର ପ୍ରଦାନ କରେ ଯେଉଁମାନେ ଉନ୍ନତ ସୁଯୋଗ, ଏହାର ବ୍ୟବସାୟ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ଏବଂ ଭାରତରେ ଏକ ବିଶାଳ ତଥା ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭା ପୁଲର ଉପଲବ୍ଧତାରୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଲାଭ ପାଇବେ। ସେହି ସମୟରେ, ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକ ଉନ୍ନତ ଡଚ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ବିଶେଷକରି ଜଳ ପରିଚାଳନା, ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିରେ ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟମାନ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି, ନେତାମାନେ ବିଶେଷକରି ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସୁଯୋଗକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆହୁରି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇ ରହିଛି।
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଆହୁରି ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ କଷ୍ଟମ୍ସ ମାମଲାରେ ପାରସ୍ପରିକ ପ୍ରଶାସନିକ ସହାୟତା ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶଗୁଡ଼ିକର କଷ୍ଟମ୍ସ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ଏବଂ ଏହିପରି ବର୍ଦ୍ଧିତ କଷ୍ଟମ୍ସ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଭାରତ ଓ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବୈଧ ବାଣିଜ୍ୟର ସୁବିଧାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ନେତାମାନେ ଭାରତ-ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମିଳିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ କମିଟି ତଥା ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ମେକାନିଜିମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ। ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ନିବେଶ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ସହଯୋଗର ଦୃଢ଼ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ବିକଶିତ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବଜାର ସମେତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରିବ। ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବା, ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଫ୍ଟ-ଲ୍ୟାଣ୍ଡିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ମିଶନ, ନବସୃଜନ ମିଶନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା, ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ଗସ୍ତ, ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମନ୍ୱୟ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗର ପରିସରକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଇୟୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ, ପ୍ରଣାଳୀ, ଉପାଦାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷମତା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ସହ-ବିକାଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ।
ନେତାମାନେ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପାରସ୍ପରିକ ସହମତ ବିଷୟ ସମେତ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଅଣ-ପାରମ୍ପରିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉଭୟ ଦେଶର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଉଭୟ ନେତା ବାର୍ଷିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାଇବର ପରାମର୍ଶ ପ୍ରତି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହିତ ଏକ ଖୋଲା, ମୁକ୍ତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ସାଇବର ସ୍ପେସ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ସାଇବର ସ୍କୁଲର ୮ମ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ସାଇବର ସ୍ପେସ୍ରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସାଇବର ବିପଦ ଏବଂ ସାଇବର ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଉଭୟ ନେତା ଏକ ଖୋଲା, ମୁକ୍ତ, ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ଥିର, ସୁଗମ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇସିଟି ପରିବେଶର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ସହାୟକ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୧୯ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଗଠନମୂଳକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଟେନ୍ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ଭାରତର ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଘୃଣ୍ୟ ଏବଂ ଘୃଣ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତକୁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଏକତା ଏବଂ ଅଟଳ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଦାୟୀ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲାରେ ଦ୍ୱୈତ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଏଫଏଟିଏଫ୍‌ ସମେତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ମୁକାବିଲା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ (ୟୁଏନଏସସି) ୧୨୬୭ ନିଷିଦ୍ଧୀକରଣ କମିଟି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକ୍ସି, ସହଯୋଗୀ, ପ୍ରାୟୋଜକ, ସମର୍ଥକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପାଣ୍ଠିକୁ ବାଧା ଦେବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଟେନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ଏକ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ମିଳନୀ (ସିସିଆଇଟି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ମାନବହୀନ ବିମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଆଭାସୀ ସମ୍ପତ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ମୌଳବାଦୀକରଣ ପାଇଁ ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅପବ୍ୟବହାର ଭଳି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାରରୁ ବଢ଼ୁଥିବା ବିପଦ ବିଷୟରେ ଉଭୟ ନେତା ଚିନ୍ତାର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ପାଣ୍ଠି ମୁକାବିଲା ଉପରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା
ଉଭୟ ନେତା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ନିବେଶ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବିନିମୟ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବିଡ଼ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଉଭୟ ନେତା ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ସାର୍ବଜନୀନ-ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ସରକାର, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଉପରେ ପୂର୍ବରୁ ସକ୍ରିୟ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ, ଯାହା ନିୟମିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପ୍ରତିଭା ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ଉଭୟ ନେତା ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାୟ ପଚାଶ ବୃହତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସକ୍ଷମ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗର ବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ସାମାଜିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସହଭାଗୀ ସମାଧାନ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବା।
ଉଭୟ ନେତା ଡଚ୍ ସେମିକନ୍ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଭାରତୀୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ (ଆଇଏସଏମ) ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହଯୋଗ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ କ୍ଷେତ୍ର, ବିଶେଷକରି ଶିଳ୍ପ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ସ୍କେଲ୍-ଅପ୍, ଏସଏମଇ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଡୋ-ଡଚ୍ ସେମିକନ୍ ଅନଲାଇନ୍ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଏହାର ଜାରି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଶଂସା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଏନଏକ୍ସପି, ଏଏସଏମଏଲ୍‌, ଟାଟା ଏବଂ ସିଜି ସେମିର ଶିଳ୍ପ ସହଭାଗୀତା ସହିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଏକ ବ୍ରେନ୍ ସେତୁ ପାଇଁ ଆଇଣ୍ଡହୋଭେନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଟ୍ୱେଣ୍ଟେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଛଅଟି ଭାରତୀୟ ଅଗ୍ରଣୀ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଏସସି ବାଙ୍ଗାଲୋର, ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେ, ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ, ଆଇଆଇଟି ଗାନ୍ଧୀନଗର, ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବ।
ନିରନ୍ତର ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ନେତା ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ, ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ସମନ୍ୱୟ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ଥିରତା, ବୃତ୍ତାକାର ଏବଂ ଇଏସଜି ମାନଦଣ୍ଡ ଓ ସମ୍ପର୍କିତ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଦେଶର ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ହୋଇପାରିବ।
ଉଭୟ ନେତା ଡଚ୍ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସହଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ: ଗ୍ରୋନିଙ୍ଗେନ ଏବଂ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ; ଡେଲଫ୍ଟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋପଲିଟାନ୍ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ; ସର୍ଭେ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆଇଟିସି, ଟ୍ୱେଣ୍ଟେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ; ଭ୍ରିଜେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଆମଷ୍ଟରଡାମ୍ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରୁର୍କି; ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ। ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଇଣ୍ଡୋ-ଡଚ୍ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଏକାଡେମିକ୍ ନେଟୱାର୍କ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ମହାକାଶ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଜଳ ସମସ୍ୟା, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ସମେତ ସାମାଜିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମହାକାଶ-ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୟୋଗ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ / ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତି
ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ଜୈବ-ରସାୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜି୨୦ ର ଭାରତର ସଭାପତିତ୍ୱ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସରେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍ ଯୋଗଦେବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୈବ-ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ଓ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍ ଦ୍ୱାରା ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଜୈବ-ବିଶୋଧନାଗାର ଉପରେ ମିଶନ ନବସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ।
'ଅବର୍ଜନାରୁ ମୂଲ୍ୟ' ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଡଚ୍ ଜାତୀୟ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୦୨୩-୩୦ ର ୨୦୨୫ ଅପଡେଟ୍ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତି ଫୋରମ୍ (ଡବ୍ଲୁସିଇଏଫ୍‌) ୨୦୨୬ ର ଭାରତୀୟ ସଭାପତିତ୍ୱ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗୀତା ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏଥିରେ ଶିଳ୍ପ ବୃତ୍ତାକାରିତା, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରତିରୋଧୀ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ କଠିନ ଏବଂ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ପାଇଲଟ୍ ଏବଂ ସ୍କେଲେବଲ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନିୟୋଜନ ଦ୍ୱାରା, ନବସୃଜନର ପରିଚୟ, ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ, ଯେପରିକି ବି୨ବି ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଯାହା ପାଇଁ ଡଚ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବଳ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତି ଶିଳ୍ପ ମିଳିତତା (ଆରଇସିଇଆଇସି) ରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସ୍ଥାୟୀ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବ୍ୟାଟେରୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସିଷ୍ଟମ ସମନ୍ୱୟ, ମାନକୀକରଣ ଏବଂ ଖୋଲା ପ୍ରୋଟୋକଲ, ଭାରୀ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ-ଭାରୀ ଶୂନ୍ୟ-ନିର୍ଗମନ ଯାନ, ସ୍ମାର୍ଟ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତା ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ସମନ୍ୱୟ, ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଗତିଶୀଳତା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରାଯାଇପାରିବ।
ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଦୁଇ ନେତା ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧୀନରେ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ନବୀକରଣ ଶକ୍ତିରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବିବିଧ ଏଜେଣ୍ଡା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ନବୀକରଣ ସୌର ଶକ୍ତି, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ, ନେତାମାନେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ବିକାଶ ଉପରେ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ-ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଭାରତର ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା, ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ଉତ୍ପାଦନ, ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସୁବିଧାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶରେ ଶକ୍ତିର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନକୁ ଦ୍ରୁତ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ଏହା ସହିତ, ନୀତି ଆୟୋଗ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ମିଳିତ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟର ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଦୁଇ ନେତା ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଶିକ୍ଷାଗତ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରୋନିଙ୍ଗେନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଆରୟୁଜି) ଏବଂ ୧୯ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଟି) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାରତର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ ଏବଂ ଆରୟୁଜି ମଧ୍ୟରେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉପରେ ଏକ ପିଏଚଡି ଫେଲୋସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଜଳ ପରିଚାଳନା
ଭାରତର ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଓ ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଜଳ ଉପରେ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଉଭୟ ନେତା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ମିଶନରେ ସହଭାଗୀତା, 'ଜଳ ଭାବରେ ଉତ୍ତୋଳନ' ସହିତ ସଂଯୋଜିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ନଦୀ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜଳ ପରିଚାଳନା, ଡେଲ୍ଟା ପରିଚାଳନା, ଜଳ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଚାଳନା, ଅପଚୟ ଜଳ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଏବଂ ନୂତନ ଜଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ପ୍ରଚଳନ ସମେତ ଜଳ ଏବଂ ନଦୀ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ କରାଯାଉଥିବା ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଡବ୍ଲୁଏଏସଏଚ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ଦିଲ୍ଲୀର ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଫର୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଆଇଆଇଟି)ରେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସରକାରଙ୍କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଜଳ ପରିଚାଳନା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଜଳ ଉପରେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କେରଳମ ରାଜ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଗୁଜରାଟରେ କଳ୍ପସର ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଡଚ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଜଳ ଉପରେ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିପାରିବ।
ନେତାମାନେ ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସିଡିଆରଆଇ) ର ସହରାଞ୍ଚଳ ଜଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏହାର ସଦସ୍ୟତାର ଅଂଶ ଭାବରେ ଏହାର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ରହିଛି। ଉଭୟ ନେତା ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଡିଏମଏ) ସହିତ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ୫୦+ ସିଡିଆରଆଇ ସଦସ୍ୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ବିକଶିତ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଚଳନ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ବିକାଶ
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ସମ୍ପ୍ରତି ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ନିରାପଦ, ନିରାପଦ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ରଣନୈତିକ 'ସବୁଜ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମୁଦ୍ର କରିଡର' ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ, ଯେପରି ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ପତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥର ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଅପ୍ଟିମାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ସବୁଜ ବନ୍ଦର ତଥା ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ, ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବ୍ୟାପକ 'ସବୁଜ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମୁଦ୍ର କରିଡର ଉପରେ ରଣନୈତିକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍' ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯାହା ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥାୟୀ, ଡିଜିଟାଲ୍ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦକ୍ଷ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମୁଦ୍ରିକ କରିଡର ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ବିଶେଷକରି ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଆଗ୍ରହକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥରେ ସାଇବର ସ୍ଥିତି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିବିଧ ଏବଂ ସ୍ଥିତି ସୁଦୃଢ଼ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ (ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଞ୍ଚାମାଲ, ଔଷଧ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସମେତ) ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର
ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷକରି ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ମାଇକ୍ରୋବାୟଲ୍ ପ୍ରତିରୋଧ ଭଳି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିପଦ ଏବଂ ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରଭାବକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଉପରେ। ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ (ଏଆଇ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସମେତ) ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣରେ ଆହୁରି ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ନବୀକରଣ ଏବଂ ମହିଳା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ କ୍ଷମତା ବିକାଶ, ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶରେ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସହଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପର ବିଚାରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ଡଚ୍ ଜାତୀୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆରଆଇଭିଏମ୍) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏମଆର) ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପ୍ରତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଇଣ୍ଟେଣ୍ଟ ପତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ, ଭେକ୍ଟର-ବାହନ ରୋଗ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ରୋଗ ନିରୀକ୍ଷଣ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥାଏ।
ଉଭୟ ନେତା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ-ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ, ଉଚ୍ଚମାନର, ସୁଗମ, ନିରାପଦ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ। ୨୦୨୬ ରେ, ନୂତନ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକ ଡକାଯିବ ଯାହା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଅଧିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବ, ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଶୈକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ, ନିୟାମକ ସହଯୋଗ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଏବଂ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଉପରେ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଉଭୟ ନେତା କୃଷି, ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସହଯୋଗରେ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ କୃଷି ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସଂରକ୍ଷିତ ଚାଷ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ କୁକୁଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ଡଚ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉପସ୍ଥିତିକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମେତ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଡଚ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ନେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଡଚ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ସହିତ ଭାରତରେ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିଶାଳୀ ଗ୍ରୀନହାଉସ୍ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କୃଷି ଇନପୁଟ୍ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା/ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଜଳ ଏବଂ କୃଷି-ରାସାୟନିକ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ନେତାମାନେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗରେ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷାରେ ବିସ୍ତାରିତ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଡାଏରୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମିଳିତ ଘୋଷଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବା ସହିତ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଇଏଏଚ୍)ରେ ଡାଏରୀ ତାଲିମ ଉପରେ ଏକ ଇଣ୍ଡୋ-ଡଚ୍ ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସମେତ ଡାଏରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଏବଂ ଫଳ ଫସଲର ରୋଗମୁକ୍ତ, ଗୁଣାତ୍ମକ ରୋପଣ ସାମଗ୍ରୀର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉଦ୍ୟାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉଦ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ର (ସିପିସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷିରେ ଭାରତ-ଡଚ୍ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ, ନାକଟୁଇନବୋଉ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବୋର୍ଡ ମଧ୍ୟରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ସମାପ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝାଇ, ଉଭୟ ନେତା ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ଉତ୍ପାଦ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଭିଡବ୍ଲୁଏ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଫଏସଏସଏଆଇ) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ-ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଦୃଢ଼ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଟେନ୍ ଡଚ୍ ସମାଜ ପ୍ରତି ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢ଼ି, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ବୃତ୍ତିଗତ କର୍ମଶକ୍ତି, କ୍ରୀଡା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିରପେକ୍ଷ ପ୍ରବାସ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସୁଗମ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରବାସ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଅନିୟମିତ ପ୍ରବାସ ଏବଂ ମାନବ ଚାଲାଣକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ କୁଶଳୀ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ନିରପେକ୍ଷ ଗତିଶୀଳତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସମ୍ମାନ ସହିତ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, ଯଥା-ନିରପେକ୍ଷ ଗତିଶୀଳତା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭିସା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା।
ଡିଜାଇନ୍, ପ୍ରଦର୍ଶନ କଳା, ଦୃଶ୍ୟ କଳା, ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସହଯୋଗ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ।
ପାରସ୍ପରିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଶଂସାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ନେତାମାନେ ଡ୍ରେଣ୍ଟସ୍ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଅଫ୍ ମଡର୍ଣ୍ଣ ଆର୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ଅଂଶ ଭାବରେ ଡ୍ରେଣ୍ଟସ୍ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଅମ୍ରିତା ଶେର-ଗିଲଙ୍କ କଳାକୃତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ନ୍ୟାସନାଲ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଅଫ୍ ମଡର୍ଣ୍ଣ ଆର୍ଟରେ ଭାନ ଗଗଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଏକ କଳାକୃତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଡଚ୍ କଳାକୃତି ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମଧ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଂସ୍କୃତିକ କଳାକୃତିର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପୁନଃସ୍ଥାପନରେ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଲିଡେନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଭାରତୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଚୋଳ ଯୁଗର ତମ୍ବା ପ୍ଲେଟ୍ ଫେରାଇବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ଇତିହାସକୁ ମନେ ପକାଇ, ଉଭୟ ନେତା ଲୋଥାଲ (ଗୁଜୁରାଟ)ରେ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ ସଂକଳନ (ଏନଏମଏଚସି) ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆମଷ୍ଟରଡାମର ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଭାରତର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଆଲୋଚନା ଏକ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଉଭୟ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଆହୁରି ବିକାଶ ଏବଂ ଭାରତ-ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ରୋଡମ୍ୟାପର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁମୁଖୀ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସୁଯୋଗ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଟେନଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଟେନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସୁବିଧା ଅନୁସାରେ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।