Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s remarks during the CEOs Roundtable in the Netherlands
16 MAY 2026 10:17PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Rob Jetten,
Delegates from both countries,
Business leaders of the Netherlands,
Namaskar!
It is a great pleasure for me to be here today among the leaders of some of the world’s most innovative companies. Today, more than 300 Dutch companies are part of the India story. Because of your vision and confidence in India, the Netherlands has become India’s largest investor from Europe and its second-largest trading partner.
Friends,
Your companies in India are not only well-known brands, but also brand ambassadors of India–Netherlands friendship. We are delighted that NXP, Philips, and Prosus are creating world-leading solutions together with India’s talent.
Companies like APM, Damen, and Royal Vopak are transforming India’s ports, shipping, and logistics sector. Many others are working with India in agriculture and sustainability to ensure a better future for the world.
Recently, an MoU was signed between ASML and Tata—now semiconductor chips will be manufactured in India with ASML’s equipment. Today, in all your words, the optimism towards India is clearly visible. Turning this optimism into outcomes is our guarantee.
Friends,
Today’s India is a symbol of scale and stability. Speaking of scale, we are the world’s fastest-growing major economy and also the largest talent pool. In infrastructure, clean energy, or connectivity—India’s speed cannot be matched anywhere in the world. That is why India today contributes seventeen percent to global growth.
And on stability—serving as the Prime Minister of the world’s largest democracy, today marks twelve years for me in this role. In these twelve years, through continuous reforms, we have transformed our economic DNA. Our direction has been clear—to provide policy predictability to the private sector and to expand opportunities for them.
Space, mining, or nuclear energy—we have opened every sector to the private sector. We are continuously reducing compliances and increasing ease of doing business. Recently, we carried out next-generation reforms in taxation, labor codes, and governance. Manufacturing in India is now becoming highly cost-effective.
Electronics, which earlier was a major import item for India, has today become India’s largest export item. To take this manufacturing growth to the next level, we are providing incentives in many important sectors. By taking advantage of this, you can manufacture in India for the entire world.
Similarly, in the services sector, India has become the engine of efficiency and innovation, powered by its talent. All global technology companies have opened their Global Capability Centers in India.
We invite all of you to design and innovate in India. And there could be no better time than today.
Friends,
From 2026, a new golden era in India–Europe relations has begun. This year, we signed the historic India–European Union Free Trade Agreement. This agreement between the world’s two largest democratic and responsible powers will become a strong foundation for shared prosperity.
To unlock the full potential of this FTA, Prime Minister Jetten and I are taking several important decisions today. We are elevating the trusted India–Netherlands partnership to a strategic partnership. We are launching an ambitious joint roadmap in green hydrogen. We are making our relations in technology future-ready.
We are also strengthening talent mobility, university partnerships, and joint R&D between our two countries. In other words, the future of the India–Netherlands partnership is brighter than ever before.
Friends,
The strengthening strategic partnership between India and Europe is giving new inspiration to our business relations. Moving forward rapidly in this direction is now in your hands. I am confident that you will expand your scope, investment, and ambition in India. And along with you, Europe’s entire innovation ecosystem will also come to India.
Friends,
There is a saying in the Netherlands:
“Ships are safe in harbour, but ships are not built to stay in harbour.”
Who can understand this better than the Dutch business community? Your country has for centuries advanced in search of new opportunities. I assure you—your search in India will be successful and meaningful. Now you must venture more boldly into India.
Bedankt.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নেদরলেন্দসতা সি.ই.ও.শিংগী রাউন্দতেবলদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
16 MAY 2026 10:17PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী প্রধান মন্ত্রী রোব য়েত্তেন,
লৈবাক অনিগী দেলিগেৎশিং,
নেদরলেন্দসকী বিজিনেসকী লুচিংবশিং,
খুরুমজরি!
মালেমগী খ্বাইদগী ইন্নোবেতিব ‌ওইবা কম্পনীশিংগী লুচিংবশিংগী মরক্তা ঙসি মফম অসিদা য়াওবা ফংজবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঙসিদি, দৎচ কম্পনী ৩০০ হেনবনা 'ইন্দিয়া স্তোরী'গী শরুক অমা ওইরে। অদোমগী মীৎয়েং অমসুং ভারতকী মফমদা অদোমগী থাজবগী মতুং ইন্না নেদরলেন্সসনা য়ুরোপকী ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা ইনভেস্তর অমসুং অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ত্রেদ পার্তনর ওইরে।
মরুপশিং,
অদোমগী কম্পনীশিং অসি ভারত্তা মমিং চৎলবা ব্রান্দশিং খক্তা নত্তে, ভারত অমসুং নেদরলেন্দসকী মরক্তা মরুপ-মপাং ওইবগী ব্রান্দ এম্বেসেদরশিংসু ওইরি। এন.এক্স.পি., ফিলিপ্স, অমসুং প্রোসসকুম্বা কম্পনীশিংনা ভারতকী তেলেন্তশিংগা খুৎশম্নদুনা মালেমদা মকোক থোংবা সোলুসনশিং পুথোক্লিবা অসিদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওই।
এ.পি.এম., দামেন, অমসুং রোয়েল ভোপাককুম্বা কম্পেনীশিংনা ভারতকী পোর্ত, শিপ্পিং, অমসুং লোজিস্তিক্স সেক্তরশিং শেমদোক্লি। মরক অসিদা, অতোপ্পা মীওই কয়ানা মালেমগী অফবা তুংলমচৎ অমা থম্নবা লৌউ-শিংউ অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী লমদা ভারতকা পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
মতম খরগী মমাংদা, এ.এস.এম.এল. অমসুং তাতাগী মরক্তা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখি। অমসুং হৌজিক্তি, সেমিকন্দক্তর চিপশিং অসি এ.এস.এম.এল.গী ইক্বিপমেন্ত শিজিন্নদুনা ভারত্তা পুথোক্কনি। ঙসি, ভারতকী মতাংদা অপেনবা পোকপগী ৱাখল্লোন অসি ময়াম পুম্নমক্না ফোংদোকখিবা ৱাফমশিংদা ময়েক শেংনা উবা ফংলে। অফবা ৱাখল্লোন অসি মশক থোকপা মহৈশিং ওইনা ওন্থোকপা অসি ঐখোয়গী গরেন্তীনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারত অসি স্কেল অমসুং স্তেবিলিতীগী খুদম অমা ওইরি। স্কেলগী মতাংদা হায়রবদা, ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমী ওইবতা নত্তনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তেলেন্ত পুলসু লৈরি। ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইগেরা, ক্লিন ইনর্জী ওইগেরা, কনেক্তিবিতী ওইগেরা, মালেমগী কনাগুম্বা অমত্তনা ভারতকী খোঙজেলগা মান্নবা ঙম্লোই। মরম অসিননি ঙসি ভারতনা মালেমগী গ্রোথতা চাদা ১৭ শরুক তম্মি।
অমসুং স্তেবিলিতীগী হীরমদা... মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসীগী প্রধান মন্ত্রী ওইনা থবক তৌরি। ঙসি ঐহাক্কী ওফিস অসিদা চহি ১২ মপুং ফারক্লি। চহি ১২ অসিদা, লেপ্পা লৈতনা শেমদোক-শাদোকপা তৌদুনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী দি.এন.এ. ঐখোয়গী মায়োল অসি ময়েক শেংনা লৈরি: প্রাইবেৎ সেক্তরদা পোলিসী প্রেদিক্তেবিলিতী পীবা অমসুং মখোয়গীদমক্তা খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা।
স্পেস ওইগেরা, মাইনিং ওইগেরা, নত্রগা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী ওইগেরা, ঐখোয়না সেক্তর খুদিংমক প্রাইবেৎ সেক্তরগীদমক হাংদোক্লে। ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা কমপ্লাইএন্স বোর্দ হন্থহল্লি অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহল্লি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ঐখোয়না তেক্সেসন, লেবর কোদশিং, অমসুং গবর্নান্সকুম্বা হিরমশিংদা ন্যু জেনরেসন রিফোর্মশিং পায়খৎলে। মসিনা মরম ওইদুনা, ভারত্তা মেন্যুফেকচরিং তৌবা অসি শেল য়াম্না চংদে।
ইলেক্ত্রোনিক্স অসি মমাংদা ভারতকী মরুওইবা ইম্পোর্ত আইতেম অমা ওইরম্মি। ঙসিদি মসিনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা এক্সপোর্ত আইতেম অমা ওইরে। মেন্যুফেকচরিংগী চাউখৎপা অসি মথংগী থাক্তা পুখৎনবা, ঐখোয়না মরুওইবা সেক্তর কয়াদা ইন্সেন্তিবশিং পীরি। মসিগী ইন্সেন্তিবশিং অসি শিজিন্নদুনা, অদোম্না মালেম পুম্বগীদমক ভারত্তা মেন্যুফেকচর তৌবা ঙমগনি।
মতৌ অসুম্না, সর্ভিস সেক্তরদসু, ভারতনা মসিগী তেলেন্তগী মপাঙ্গলনা লমজিংদুনা, ইফিসিএন্সী অমসুং ইনোবেসনগী ইঞ্জিন অমা ওইনা থোরক্লি। মালেম শিনবা থুংবগী তেক্নোলোজী কম্পনীশিংনা ভারত্তা মখোয়গী গ্লোবেল কেপবিলিতী সেন্তরশিং লিংখৎলে।
ঐখোয়না ময়াম পুম্নমকপু ভারত্তা দিজাইন অমসুং ইন্নোবেসন তৌনবা কৌজরি। অমসুং মসি পাংথোক্নবগীদমক্তা হৌজিক অসিদগী হেন্না অফবা মতম অমত্তা লৈতে।
মরুপশিং,
চহি ২০২৬ অসিনা ভারত অমসুং য়ুরোপকী মরক্তা লৈনরিবা মরীদা অনৌবা 'গোল্দন ইরা' অমগী হৌরকফম ওইগনি। চহি অসিদা, ঐখোয়না ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরক্তা পুৱারী ওইরবা ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অমা লোইশিনখ্রে। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসী অমসুং থৌদাং লৌবা শক্তিশিংগী মরক্তা শেমখিবা য়ানচে অসিনা শরুক য়ামিন্নবা চাউখৎপগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা ওইগনি।
এফ.তি.এ. অসিগী মপুং ফানা খুদোংচাবা ফংহন্নবা, প্রধান মন্ত্রী য়েত্তেন অমসুং ঐহাক্না ঙসি মরু ওইবা ৱারেপ কয়া অমা লৌনবা শেম-শারি। ঐখোয়না ভারত অমসুং নেদর্লেন্দগী মরক্তা থাজবা থম্বা পার্তনরশিপ অসিবু স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী থাক্তা পুখৎলি। ঐখোয়না গ্রীন হাইদ্রোজেনগী লমদা এম্বিসিয়স ওইবা জোইন্ত রোদমেপ অমা হৌদোক্লি। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না তেক্নোলোজী সেক্তরদা ঐখোয়গী মরীবু ‘ফ্যুচর-রেদী’ ওইহল্লি।
ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা তেলেন্ত মোবিলিতী, য়ুনিভর্সিতী পার্তনরশিপ অমসুং জোইন্ত আর অমসুং দিবু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না থৌরাং তৌরি। অতেনবা মওংদা হায়রবদা, ভারত-নেদরলেন্দস পার্তনরশিপকী তুংলমচৎ অসি হান্নদগী হেন্না মঙাল লৈরে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং য়ুরোপকী মরক্তা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎলকপনা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী মরীশিংদা অনৌবা ইনর্জী পীরি। মসিগী মাইকৈ অসিদা খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিনবা অসি হৌজিক্তি অদোমগী খুৎতা লৈ। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি হৌজিক্তি ভারত্তা অদোমগী স্কোপ, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং এম্বিসনশিং পাকথোক চাউথোকহল্লগনি। অমসুং অদোমগা লোয়ননা, য়ুরোপকী ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেম পুম্নমকসু ভারত্তা লাক্কনি।
মরুপশিং,
নেদর্লেন্দসতা হায়নবা ৱাহৈ অমা লৈ:
"জাহাজশিং অসি হীথাংফমশিংদা শাফনা লৈ, অদুবু জহাজশিং অসি হীথাংফমদা লেংদনা লৈনবগীদমক্তা শাবা নত্তে।"
দৎচ বিজিনেস কম্ম্যুনিতীদগী হেন্না মসিবু কনানা হেন্না খঙবা ঙমগনি? চহি চা কয়াদগী, অদোমগী লৈবাক অসিনা অনৌবা খুদোংচাবশিং থিদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঐনা অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি ভারত্তা অদোমগী অপাম্বা অসি মায় পাক্কনি, অমসুং কান্নবা ওইগনি। হৌজিক্তি, অদোম্না ভারত্তা হেন্না থৌনা লৈনা চৎকদবনি।
বে-দানক্ত
হন্না-হন্না থাগৎচরি।