Prime Minister's Office
Prime Minister visits Afsluitdijk Dam
17 MAY 2026 3:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi accompanied by the Prime Minister of the Netherlands, H.E. Rob Jetten visited the iconic Dutch water management structure, the Afsluitdijk.
The visit underscored the shared commitment of both nations to innovative water management solutions, climate resilience, and sustainable infrastructure. The Afsluitdijk, a 32-kilometer-long dam and causeway, is a global benchmark in flood control and land reclamation, protecting large parts of the Netherlands from the North Sea while enabling freshwater storage.
The visit to the Dam put a spotlight on the parallels between the Afsluitdijk and India’s ambitious Kalpasar project in the state of Gujarat. The Kalpasar project aims to create a freshwater reservoir across the Gulf of Khambhat, integrating tidal power generation, irrigation, and transportation infrastructure. In this regard, the two sides welcomed the signing of the Letter of Intent between Ministry of Jal Shakti of India and Ministry of Infrastructure and Water Management of the Netherlands for technical cooperation on the Kalpasar project.
The two leaders noted that Dutch expertise in hydraulic engineering and India’s scale of implementation present opportunities for mutually beneficial partnerships. The visit reaffirms the India-Netherlands Strategic Partnership on Water, highlighting shared commitment to innovation and sustainability.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আফশ্লুইটডাইক বান্ধ পৰিদৰ্শন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
17 MAY 2026 3:38PM by PIB Guwahati
নেদাৰলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাননীয় ৰব জেটেনৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নেদাৰলেণ্ডৰ ঐতিহাসিক জল ব্যৱস্থাপনা গাঁথনি আফশ্লুইটডাইক বান্ধ পৰিদৰ্শন কৰে।
এই ভ্ৰমণে দুয়োখন দেশৰ উদ্ভাৱনীমূলক জল ব্যৱস্থাপনাৰ সমাধান, জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু বহনক্ষম আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি ভাগ-বতৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ৩২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এই মথাউৰি আৰু পথ সংলগ্ন আফশ্লুইটডাইক বান্ধ বান নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ভূমি পুনৰুদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক গোলকীয় উদাহৰণ; ই নেদাৰলেণ্ডৰ এক বৃহৎ অংশক উত্তৰ সাগৰৰ পৰা ৰক্ষা কৰাৰ লগতে বিশুদ্ধ পানী সংৰক্ষণৰ সুবিধাও প্ৰদান কৰে।
বান্ধটো ভ্ৰমণৰ সময়ত আফশ্লুইটডাইক আৰু ভাৰতৰ গুজৰাটত নিৰ্মাণ কৰিবলগীয়া অভিলাষী কল্পসৰ প্ৰকল্পৰ মাজত থকা সাদৃশ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়। কল্পসৰ প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ খামভাত উপসাগৰত জোৱাৰ-ভাটাৰ পৰা বিদ্যুতশক্তি উৎপাদন, জলসিঞ্চন আৰু পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি একত্ৰিত কৰি বিশুদ্ধ পানীৰ জলাশয় সৃষ্টি কৰা। এনে পৰিপ্ৰেক্ষিতত উভয় পক্ষই কল্পসৰ প্ৰকল্পত কাৰিকৰী সহযোগিতাৰ বাবে ভাৰতৰ জল শক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু নেদাৰলেণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনি তথা জল ব্যৱস্থাপনা মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত এখন উদ্দেশ্যপত্ৰ স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে যে হাইড্ৰলিক ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ ক্ষেত্ৰত নেদাৰলেণ্ডৰ আভিযান্ত্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞতা আৰু ভাৰতত বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ ক্ষমতাই দুয়োখন দেশৰ বাবে পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক অংশীদাৰিত্বৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। এই ভ্ৰমণে জল খণ্ডত ভাৰত-নেদাৰলেণ্ডৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক পুনৰ দৃঢ় কৰি তুলিছে আৰু উদ্ভাৱন তথা বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰতি দুয়ো দেশৰ ভাগ-বতৰা কৰা দায়বদ্ধতাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।