Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates Innovation & Incubation Centre at National Institute of Design (NID) in Ahmedabad
The objective of the NID is to promote the culture of design in the country and to realize its commercial potential one hundred percent
NID will now expand its reach to high-tech design sectors, including semiconductor chips
The Incubation and Innovation Centre of National Institute of Design will provide a strong platform to talented individuals who have a passion for design
Whether it is an industrial park or the development of any technical project, the discipline of design already exists in India; it only needs to be recognized and explored
Whether it is music, design, or any other art form, the potential of any field can be explored cent percent only by adopting it as a career
17 MAY 2026 5:38PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the Innovation & Incubation Centre (IIC) at the National Institute of Design (NID) in Ahmedabad, Gujarat. Union Minister of Commerce & Industry Shri Piyush Goyal, Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Deputy Chief Minister Shri Harsh Sanghavi and several other dignitaries were present on the occasion.
Addressing the gathering, Shri Amit Shah said that NID is an institution that connects creativity, innovation and entrepreneurship. Shri Shah said that traditionally, design is considered a discipline, but beyond that, it is also an art that presents things in a refined and meaningful manner.
Shri Amit Shah said that NID was established with the understanding that every individual possesses some degree of design sensibility, but due to the pressures of daily life, many people with the potential to excel in design are unable to pursue it seriously. He said one of the objectives behind establishing NID was to provide a platform to people who possess an inherent inclination towards design and help bring their potential before society. Shri Shah said that in order to fully explore the potential of any field from a national perspective, it has to be accepted as a career. Whether it is songwriting, music or design, all these are forms of art, but they ultimately also need to be accepted as professions. Shri Shah said NID was established in Gujarat so that the commercial potential of design and art could be explored to its fullest extent.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that NID must encourage refinement in the design sector. He said that while the establishment of the Innovation & Incubation Centre is a commendable initiative, it is equally important to connect youth choosing design as a career with opportunities that address their professional concerns and aspirations. He said a separate vertical would have to be created for this purpose because designers are experts in creativity, not necessarily in commercialization. Shri Shah said that in the coming years, NID will have to bring together professionals from both fields. Only then will India be able to fully explore the country’s design potential and encourage young people to adopt design as a career without hesitation.
Shri Amit Shah said that design has importance in every sector. Even in the construction of a large industrial park, there is a need for design. The discipline of design already exists in India; it only needs to be recognized and explored. We must move forward in the field of high-tech design, whether it is semiconductors or chips. All those areas where the quality, nature, and interest in design exist must be explored. The National Institute of Design should take up the task of connecting these areas with careers. A dedicated vertical should be created in all campuses to take this forward.
Shri Amit Shah said that significant efforts are also needed to ensure that design becomes an integral part of every sector of society and daily life. Referring to Patan Patola, he said that those who have seen the traditional textile art would understand the extraordinary precision, detailing and scientific approach involved in its design, especially in the blending of colours. He said that India already possesses such rich traditions of design and craftsmanship, but these need to be explored further. For this to happen, more young people must adopt design as a career. Shri Shah said that efforts should also be made to create awareness about the utility of design and to expand the sector further.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ দ্বাৰা আহমেদাবাদৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজাইন প্ৰতিষ্ঠানত (NID) ‘উদ্ভাৱন আৰু ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ’ মুকলি
দেশত ডিজাইন সংস্কৃতিৰ প্ৰসাৰ আৰু ইয়াৰ বাণিজ্যিক সম্ভাৱনাক এশ শতাংশ বাস্তৱায়িত কৰাই হৈছে NID-ৰ মূল উদ্দেশ্য
এতিয়াৰে পৰা ছেমিকণ্ডাক্টৰ চিপকে ধৰি হাই-টেক ডিজাইন খণ্ডলৈকে নিজৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজাইন প্ৰতিষ্ঠানে
ডিজাইনৰ প্ৰতি আগ্ৰহ থকা প্ৰতিভাশালী ব্যক্তিসকলক এক শক্তিশালী মঞ্চ প্ৰদান কৰিব ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজাইন প্ৰতিষ্ঠানৰ ‘ইনকিউবেচন এণ্ড ইনোভেশ্যন চেন্টাৰ’এ
ঔদ্যোগিক উদ্যান হওক বা যিকোনো কাৰিকৰী প্ৰকল্পৰ বিকাশ—ভাৰতত ডিজাইনৰ শৃংখলা ইতিমধ্যে বিদ্যমান, কেৱল ইয়াক স্বীকৃতি দিয়া আৰু অন্বেষণ কৰাৰহে প্ৰয়োজন
সংগীত, ডিজাইন বা অন্য যিকোনো কলা সংস্কৃতিয়েই নহওক কিয়, ইয়াক কেৰিয়াৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিলেহে যিকোনো ক্ষেত্ৰৰ সম্ভাৱনীয়তাক এশ শতাংশ অন্বেষণ কৰিব পৰা যায়
17 MAY 2026 5:38PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ আহমেদাবাদস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজাইন প্ৰতিষ্ঠানত (NID) ‘উদ্ভাৱন আৰু ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ’ (IIC) উদ্বোধন কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ূষ গোৱেল, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, উপমুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হৰ্ষ সংঘৱীকে ধৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
সমাবেশত উপস্থিত ৰাইজক সম্বোধন কৰি শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে NID হৈছে এক এনে প্ৰতিষ্ঠান যিয়ে সৃজনীশীলতা, উদ্ভাৱন আৰু উদ্যমিতাক সংযোগ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পৰম্পৰাগতভাৱে ডিজাইনক এটা শৃংখলা হিচাপে গণ্য কৰা হয়, কিন্তু তাৰো উৰ্ধ্বত, এয়া হৈছে এক কলা যিয়ে বস্তুবোৰক এক পৰিশোধিত আৰু অৰ্থপূৰ্ণ ৰূপত উপস্থাপন কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰে কিছু পৰিমাণে ডিজাইন সম্পৰ্কীয় জ্ঞান বা অনুভূতি থাকে—এই ধাৰণাৰেই NID প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল, কিন্তু দৈনন্দিন জীৱনৰ চাপৰ বাবে ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰত পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাব পৰা সম্ভাৱনা থকা বহু লোকে ইয়াক গুৰুত্বসহকাৰে আগবঢ়াই নিবলৈ সক্ষম নহয়। তেওঁ কয় যে NID প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ অন্যতম উদ্দেশ্য আছিল ডিজাইনৰ প্ৰতি জন্মগত প্ৰৱণতা থকা লোকসকলক এক মঞ্চ প্ৰদান কৰা আৰু তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনীয়তাক সমাজৰ সমূখলৈ অনাত সহায় কৰা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিকোণৰ পৰা যিকোনো ক্ষেত্ৰৰ সম্ভাৱনীয়তাক সম্পূৰ্ণৰূপে অন্বেষণ কৰিবলৈ হ’লে ইয়াক এক কেৰিয়াৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। সেয়া গীত ৰচনা, সংগীত বা ডিজাইনেই নহওক কিয়, এই সকলোবোৰেই একো একোটা কলাৰ ৰূপ, কিন্তু অৱশেষত এইবোৰক বৃত্তি হিচাপেও গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গুজৰাটত NID এই বাবেই প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল, যাতে ডিজাইন আৰু কলাৰ বাণিজ্যিক সম্ভাৱনাক ইয়াৰ সৰ্বোচ্চ পৰিসৰলৈকে অন্বেষণ কৰিব পৰা যায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে NID-য়ে ডিজাইন খণ্ডত পৰিশোধন বা উৎকৰ্ষতাক উৎসাহিত কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে ‘উদ্ভাৱন আৰু ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ’ৰ প্ৰতিষ্ঠা এক প্ৰশংসনীয় পদক্ষেপ হ’লেও, ডিজাইনক কেৰিয়াৰ হিচাপে বাছনি কৰা যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ পেছাগত চিন্তা আৰু আকাংক্ষাসমূহ পূৰণ কৰিব পৰা সুযোগসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ আৰু কয় যে এই উদ্দেশ্যৰ বাবে এটা সুকীয়া শাখা সৃষ্টি কৰিব লাগিব, কিয়নো ডিজাইনাৰসকল সৃজনীশীলতাতহে বিশেষজ্ঞ হয়, বাণিজ্যিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত নহয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অনাগত বছৰবোৰত NID য়ে এই দুয়োটা ক্ষেত্ৰৰে পেছাদাৰীসকলক একগোট কৰিব লাগিব। তেতিয়াহে ভাৰতে দেশৰ ডিজাইন সম্ভাৱনীয়তাক সম্পূৰ্ণৰূপে অন্বেষণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব আৰু যুৱ প্ৰজন্মক কোনো দ্বিধাবোধ নোহোৱাকৈ ডিজাইনক কেৰিয়াৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব পাৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰতিটো খণ্ডতে ডিজাইনৰ গুৰুত্ব আছে। আনকি এখন বৃহৎ ঔদ্যোগিক উদ্যান নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো ডিজাইনৰ প্ৰয়োজন হয়। ভাৰতত ডিজাইনৰ শৃংখলা ইতিমধ্যে বিদ্যমান; ইয়াক কেৱল স্বীকৃতি দিয়াৰ আৰু অন্বেষণ কৰাৰহে প্ৰয়োজন। আমি হাই-টেক ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যাব লাগিব, সেয়া লাগিলে ছেমিকণ্ডাক্টৰেই হওক বা ছিপ নিৰ্মাণেই হওক। ডিজাইনৰ গুণগত মান, প্ৰকৃতি আৰু আগ্ৰহ থকা সেই সকলোবোৰ ক্ষেত্ৰ অন্বেষণ কৰিব লাগিব। ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজাইন প্ৰতিষ্ঠানে এই ক্ষেত্ৰসমূহক কেৰিয়াৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ দায়িত্ব ল’ব লাগে। ইয়াক আগুৱাই লৈ যাবলৈ সকলো চৌহদতে একোটা সমৰ্পিত শাখা সৃষ্টি কৰিব লাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ডিজাইন যাতে সমাজৰ প্ৰতিটো খণ্ড আৰু দৈনিক জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰে, তাৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন। পাটান পাটোলাৰ (Patan Patola) প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে যিসকলে এই পৰম্পৰাগত বস্ত্ৰশিল্প কলা দেখিছে, তেওঁলোকে ইয়াৰ ডিজাইনত, বিশেষকৈ ৰঙৰ সংমিশ্ৰণত থকা অসাধাৰণ নিখুঁততা, সূক্ষ্মতা আৰু বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিভংগী অনুভৱ কৰিব পাৰিব। তেওঁ কয় যে ভাৰতত ইতিমধ্যে ডিজাইন আৰু কাৰুশিল্পৰ এনে চহকী পৰম্পৰা বিদ্যমান, কিন্তু এইবোৰক অধিক অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। এয়া সম্ভৱ হ’বলৈ হ’লে অধিক সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে ডিজাইনক কেৰিয়াৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ডিজাইনৰ উপকাৰিতা বা উপযোগিতা সন্দৰ্ভত সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈ আৰু এই খণ্ডটোক অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈও প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব।