Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Address at the European Round Table for Industry
18 MAY 2026 5:00AM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Ulf Kristersson,
Your Excellency Ursula von der Leyen,
Your Royal Highness,
President and CEO of the Volvo Group,
Chairman of the European Round Table for Industry,
Distinguished business leaders of Europe present here,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar!
First of all, I sincerely thank Prime Minister Ulf Kristersson for inviting me to this Round Table. I am pleased that this meeting is being held in Gothenburg - a city that is not only known for innovation but also stands as a vibrant symbol of Europe’s manufacturing spirit.
Friends,
It is an honour for me to address a distinguished platform such as the European Round Table for Industry.
I have met some of you before, while I am meeting some of you for the first time today. But one thing is certain - all of you are connected with India in one way or another.
For some, manufacturing operations are based in India. For others, research and development activities are in India. Some have their talent base in India, while others have supply chains linked to India. And many among you are making major investments in India. Today’s meeting is an opportunity to further strengthen this partnership.
Friends,
Today, relations between India and Europe stand at a new turning point. At the governmental level, we have established an ambitious and strategic agenda.
Consensus has been reached on the India–EU Free Trade Agreement. As Ursula von der Leyen said, this truly is the "Mother of all Deals.” Our endeavour is to ensure its implementation at the earliest possible opportunity.
The Security and Defence Partnership, as well as the Mobility Agreement, have also given a new direction to our cooperation. The India-EU Trade and Technology Council has provided new institutional strength to our partnership. India and Europe are working together across areas such as digital technologies, supply chains, and innovation.
Historic initiatives such as the India-Middle East-Europe Economic Corridor are accelerating connectivity and economic integration. Our thinking and priorities are also aligned with regard to green transition and sustainable growth.
In other words, if we look at the bigger picture, there is deep political, economic, and strategic convergence between us. India and Europe are strategic partners for a balanced, secure, and sustainable world.
But friends,
Governments can only provide the framework, institutional support, and policy direction. Real transformation at the ground level can only be achieved through the efforts of all of you. That is why I am here today to invite you to work together with India.
As the world’s fastest-growing major economy, India today is moving forward with a renewed sense of confidence. India is a nation of 1.4 billion aspirations. Our young population, expanding middle class, and rapid infrastructure expansion are giving new momentum to India’s growth.
Over the past twelve years, India has advanced with the mantra of "Reform, Perform, and Transform.” Backed by the government’s political will, this reform express is moving ahead at full speed.
The Goods and Services Tax has taken India forward towards the vision of "One Nation, One Tax, One Market.” The Insolvency and Bankruptcy Code has brought greater accountability to business culture. Corporate tax reforms have made manufacturing more competitive, while labour codes have simplified and made compliance more transparent.
FDI reforms have opened numerous sectors to global capital. Production Linked Incentive (PLI) schemes have created strong manufacturing momentum across sectors such as electronics, pharmaceuticals, auto components, solar modules, telecommunications, and textiles.
We have reduced the burden of compliances and abolished thousands of outdated regulations. Ease of Doing Business has been made an integral part of governance. The Digital India initiative has made public services more transparent, efficient, and accessible.
Today, India has the world’s third-largest startup ecosystem. Our startups are developing global solutions in areas such as AI, fintech, space, drones, biotech, climate technology, and mobility.
Today, India has talent, scale, demand, and stability - and above all, India has the determination and aspirations of 1.4 billion people. That is why the time has now come for us to move from intent to investment.
In this regard, I would like to place five suggestions before you.
First: Telecom and digital infrastructure. Companies such as Vodafone, Ericsson, Nokia, and Orange have extensive experience in India. India can become a major partner in the transition from 5G to 6G, AI-enabled networks, secure connectivity, and digital inclusion. All of you can contribute towards making India a global R&D hub.
Second: AI, semiconductors, electronics, and deep-tech manufacturing. Leaders such as ASML, NXP Semiconductors, SAP, and Capgemini are present here today. I invite all of you to become partners in India’s rapidly evolving end-to-end technology ecosystem.
India’s vision is clear: the next wave of technological innovation should be co-created in India.
Third: Green transition and clean energy. In an uncertain global environment, India is focusing on strengthening energy security and expanding clean energy capacity. Companies such as ENGIE, TotalEnergies, Shell, and Umicore are global leaders in clean energy, hydrogen, energy storage, electric vehicles, and decarbonisation. You can make large-scale investments in India.
Fourth: infrastructure, mobility, and urban transformation. Volvo Group, Maersk, Airbus, Saab AB, ArcelorMittal, and Heidelberg — the expertise of all these companies is directly aligned with India’s transformation. In areas such as sustainable cement, green steel, mobility, logistics, aerospace, and defence, the partnership between India and Europe can deliver world-class outcomes.
Fifth: healthcare and life sciences. Companies such as AstraZeneca, Roche, Merck, Philips, Nestlé, and Unilever have shared a long-standing relationship with India. Now, we must take this partnership to the next level.
There is immense scope in vaccines, cancer care, digital health, nutrition, and medical devices. You can move forward with the model of "Design for India, Make in India, and Export from India.”
Due to the constraints of time, I could not mention every company present here, but the opportunities in India are for everyone, and my invitation is extended to all of you.
Friends,
After placing these suggestions before you, I would also like to present a challenge. Can every company present here make a new major commitment towards India? Can we identify flagship projects to be launched in India over the next five years?
The Government of India will extend its full support to ensure the timely implementation of all these projects. We can also establish an institutional mechanism for the regular review and monitoring of these initiatives.
Friends,
We can organise an India–Europe CEO Roundtable once every year. Industry bodies from both India and Europe can be associated with this platform, and sector-specific working groups can also be established.
I would also suggest that the European Round Table for Industry create an India Desk or an India Action Group. Its mandate can be simple: to support the expansion of companies already operating in India; to facilitate the entry of new companies wishing to invest in India; and to proactively address business concerns.
Friends,
The partnership between India and Europe is not confined merely to economic figures. It is a partnership based on shared values. It is a partnership of democracy and diversity. It is a partnership of trust and transparency. It is a partnership of innovation and inclusion.
At a time when the world is facing uncertainty, supply chains are under pressure, technological competition is intensifying, and both energy security and climate action are being challenged, India and Europe together can emerge as strong pillars of stability, sustainability, and shared prosperity.
With this spirit, I invite all of you to become partners in India’s development journey. I am confident that the dialogue beginning today in Gothenburg will, in the years ahead, write a new chapter in the industrial partnership between India and Europe.
I sincerely thank all of you for participating here in such large numbers and for giving me the opportunity to share my thoughts with you at this summit. I express my heartfelt gratitude to each one of you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୟୁରୋପୀୟ ଶିଳ୍ପ ଗୋଲଟେବୁଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଇଂରାଜୀ ଅନୁବାଦ
18 MAY 2026 5:00AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଫ କ୍ରିଷ୍ଟରସନ୍,
ମହାମହିମ ଉର୍ସୁଲା ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେଏନ୍,
ମହାମହିମ ରୋୟାଲ୍ ହାଇନେସ୍,
ଭଲଭୋ ଗ୍ରୁପ୍ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସିଇଓ,
ୟୁରୋପୀୟ ରାଉଣ୍ଡ ଟେବୁଲ୍ ଫର୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ୟୁରୋପର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟବସାୟ ନେତାମାନେ,
ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିବୃନ୍ଦ,
ନମସ୍କାର!
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ଏହି ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକକୁ ମୋତେ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଫ କ୍ରିଷ୍ଟରସନଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଏହି ବୈଠକ ଗୋଥେନବର୍ଗରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବାରୁ ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏହି ସହର ଯାହା କେବଳ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ନୁହେଁ ବରଂ ୟୁରୋପର ଉତ୍ପାଦନ ମନୋଭାବର ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ପରିଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ୟୁରୋପୀୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ଭଳି ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ମଞ୍ଚକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଗୌରବର ବିଷୟ।
ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକଙ୍କୁ ଭେଟିଛି, ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଆଉ କେତେକଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରୁଛି। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ନିଶ୍ଚିତ - ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଭାବରେ ଭାରତ ସହିତ ଜଡିତ।
କେତେଜଣଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟଭିତ୍ତି ଭାରତରେ ଅଛି। ଆଉ କେତେକଙ୍କର, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭାରତରେ ଚାଲିଛି। କେତେକଙ୍କର ଭାରତରେ ପ୍ରତିଭା ଭଣ୍ଡାର ଅଛି ତ ଆଉ କେତେକଙ୍କର ଭାରତ ସହିତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଯୋଡ଼ି ସଂଯୁକ୍ତ। ଏଥିସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଭାରତରେ ବ୍ୟାପକ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜିର ବୈଠକ ଏହି ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଏକ ନୂତନ ମୋଡ଼ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ, ଆମେ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଏବଂ ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛୁ।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇସାରିଛି। ଯେପରି ଉର୍ସୁଲା ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେଏନ୍ କହିଥିଲେ, ଏହା ପ୍ରକୃତରେ "ସମସ୍ତ ଚୁକ୍ତିର ଜନନୀ"। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ସୁରକ୍ଷା ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ମୋବିଲିଟି ଚୁକ୍ତିନାମା ମଧ୍ୟ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିଷଦ ଆମର ସହଭାଗୀତାକୁ ନୂତନ ସଂସ୍ଥାଗତ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଭଳି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମନ୍ୱୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ।
ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଯଦି ଆମେ ବୃହତ ଚିତ୍ରକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ରାଜନୈତିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସମନ୍ୱୟ ରହିଛି। ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ଅଂଶୀଦାର।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରମାନେ କେବଳ ଏକ ଢାଞ୍ଚା, ସଂସ୍ଥାଗତ ସମର୍ଥନ ଓ ନୀତିଗତ ଦିଗନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ। ଭୂମି ସ୍ତରରେ ପ୍ରକୃତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଭାରତ ସହିତ ଏକାସାଥିରେ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଆସିଛି।
ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ବିକାଶଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ, ଭାରତ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭାରତ ହେଉଛି ୧.୪ ବିଲିୟନ ଆକାଂକ୍ଷାର ଏକ ଦେଶ। ଆମର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା, ବିସ୍ତାରିତ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଓ ଦ୍ରୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଗତ ବାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ "ସଂସ୍କାର, କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର" ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛି। ସରକାରଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ, ଏହି ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି।
ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା କର (ଜିଏସଟି) ଭାରତକୁ “ଏକ ଦେଶ, ଏକ କର, ଏକ ବଜାର” ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଡ଼କୁ ଆଗକୁ ନେଇଛି। ଇନସଲଭେନ୍ସି ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କରପ୍ସି କୋଡ୍ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍କୃତିରେ ଅଧିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଆଣିଛି। କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ସଂସ୍କାର ଉତ୍ପାଦନକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଛି, ଏଥିସହିତ ଶ୍ରମ କୋଡଗୁଡ଼ିକ ସରଳୀକରଣ କରିଛି ଏବଂ ଅନୁପାଳନକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିଛି।
ଏଫଡିଆଇ ସଂସ୍କାର ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶ୍ୱ ପୁଞ୍ଜି ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଉତ୍ପାଦନ ଲିଙ୍କ୍ଡ୍ ଇନସେଣ୍ଟିଭ୍ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଔଷଧ, ଅଟୋ ଉପାଦାନ, ସୋଲାର ମଡ୍ୟୁଲ୍, ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଓ ବୟନଶିଳ୍ପ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଦୃଢ଼ ଉତ୍ପାଦନ ଗତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଆମେ ଅନୁପାଳନର ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିଛୁ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ପୁରୁଣା ନିୟମାବଳୀକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛୁ। “ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସ୍”କୁ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ କରାଯାଇଛି। “ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ” ପଦକ୍ଷେପ ସରକାରୀ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଓ ସହଜଲଭ୍ୟ କରିଛି।
ଆଜି, ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ଗୁଡ଼ିକ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ), ଫିନଟେକ୍, ମହାକାଶ, ଡ୍ରୋନ୍, ବାୟୋଟେକ୍, ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ଗତିଶୀଳତା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଆଜି, ଭାରତ ପାଖରେ ପ୍ରତିଭା, ବିସ୍ତୃତ କ୍ଷମତା, ଚାହିଦା ଓ ସ୍ଥିରତା ଅଛି - ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି, ଭାରତରେ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଏବେ ସମୟ ଆସିଛି ଯେ, ଆମେ କେବଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରୁ ନିବେଶ ଦିଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଥମ: ଟେଲିକମ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି। ଭୋଡାଫୋନ୍, ଏରିକ୍ସନ୍, ନୋକିଆ ଓ ଅରେଞ୍ଜ ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଭାରତରେ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି। ୫ଜି ରୁ ୬ଜି କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ନେଟୱାର୍କ, ସୁରକ୍ଷିତ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାବେଶ ଦିଗରେ ଭାରତ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇପାରିବ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ।
ଦ୍ୱିତୀୟ: ଏଆଇ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଡିପ୍-ଟେକ୍ ଉତ୍ପାଦନ। ଏଏସଏମଏଲ୍, ଏନଏକ୍ସପି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଏସଏପି, ଏବଂ କ୍ୟାପଜେମିନି ଭଳି ଅଗ୍ରଣୀ କମ୍ପାନୀମାନେ ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି।
ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସ୍ପଷ୍ଟ: ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନବସୃଜନର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଲହର ଭାରତରେ ସହ-ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଉଚିତ।
ତୃତୀୟ: ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି। ଏକ ଅନିଶ୍ଚିତ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ବିସ୍ତାର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି। ଇଞ୍ଜି, ଟୋଟାଲଏନର୍ଜିଜ୍, ଶେଲ୍ ଓ ଉମିକୋର ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନବାହନ ଏବଂ ଡିକାର୍ବୋନାଇଜେସନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ରଖୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଭାରତରେ ବ୍ୟାପକ ନିବେଶ କରିପାରିବେ।
ଚତୁର୍ଥ: ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଗତିଶୀଳତା ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଭଲଭୋ ଗ୍ରୁପ୍, ମାର୍ସ୍କ, ଏୟାରବସ୍, ସାଆବ୍ ଏବି, ଆର୍ସେଲରମିତ୍ତଲ ଏବଂ ହାଇଡେଲବର୍ଗ - ଏହି ସମସ୍ତ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ପାରଦର୍ଶିତା ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୁକ୍ତ। ସ୍ଥାୟୀ ସିମେଣ୍ଟ, ସବୁଜ ଇସ୍ପାତ, ଗତିଶୀଳତା, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ।
ପଞ୍ଚମ: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଓ ଜୀବ ବିଜ୍ଞାନ। ଆଷ୍ଟ୍ରାଜେନେକା, ରୋଚେ, ମର୍କ, ଫିଲିପ୍ସ, ନେସଲେ ଏବଂ ୟୁନିଲିଭର ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ସହିତ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ, ଆମକୁ ଏହି ସହଭାଗୀତାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ।
ଟୀକା, କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା, ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପୁଷ୍ଟିସାର ଓ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅପାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆପଣ "ଡିଜାଇନ୍ ଫର୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଫ୍ରମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ମଡେଲ୍ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ।
ସମୟର ସୀମାବଦ୍ଧତା ଯୋଗୁଁ, ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କମ୍ପାନୀର ନାମ ଉଲ୍ଲେଖ କରିପାରିଲି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ସୁଯୋଗ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ରହିଛି ଏବଂ ମୋର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକ ରଖିବା ପରେ, ମୁଁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କମ୍ପାନୀ କ’ଣ ଭାରତ ପ୍ରତି ଏକ ନୂତନ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିପାରିବ? ଆମେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବୁ କି?
ଭାରତ ସରକାର ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଆମେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ତଦାରଖ ପାଇଁ ଏକ ସାଂସ୍ଥାଗତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଥରେ ଏକ ଭାରତ-ୟୁରୋପ ସିଇଓ ଗୋଲଟେବୁଲ ଆୟୋଜନ କରିପାରିବା। ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପ ଉଭୟର ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇପାରିବ, ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର-ଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇପାରିବ।
ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବି ଯେ, ୟୁରୋପିୟ ରାଉଣ୍ଡ ଟେବୁଲ୍ ଫର୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଏକ “ଇଣ୍ଡିଆ ଡେସ୍କ” କିମ୍ବା “ଇଣ୍ଡିଆ ଆକ୍ସନ୍ ଗ୍ରୁପ୍” ସୃଷ୍ଟି କରୁ। ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାଦେଶ ସରଳ ହୋଇପାରିବ; ଭାରତରେ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା; ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ନୂତନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରିବା; ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଚିନ୍ତାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା କେବଳ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହା ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ସହଭାଗୀତା। ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବିବିଧତାର ସହଭାଗୀତା। ଏହା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଏକ ସହଭାଗୀତା। ଏହା ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିର ଏକ ସହଭାଗୀତା।
ଏପରି ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଚାପ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ତୀବ୍ର ହେଉଛି, ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଉଭୟକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପ ମିଳିତ ଭାବରେ ସ୍ଥିରତା, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ସାମୂହିକ ସମୃଦ୍ଧିର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇପାରିବେ।
ଏହି ମନୋଭାବ ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଆଜି ଗୋଥେନବର୍ଗରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ଏହି ଆଲୋଚନା ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ସହଭାଗୀତାରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ରଚନା କରିବ।
ଏଠାରେ ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗଦେଇଥିବାରୁ ଏବଂ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଭାବନା ବାଣ୍ଟିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପ୍ରତି ମୁଁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ସ୍ୱିକାରୋକ୍ତି: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।