Ministry of Development of North-East Region
Ministry of DoNER Explores Fusion of North-East's Eri Silk with Kota Doria to Create Premium Fabric
Initiative Embodies Prime Minister's 5F Vision and Make in India Mission
17 MAY 2026 7:30PM by PIB Delhi
In a significant step towards fostering economic linkages between the North East Region and Rajasthan's iconic textile heritage, Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), along with Shri Piyush Samaria, District Collector, Kota, and Shri Mara Kocho, representing the North Eastern Handicrafts and Handlooms Development Corporation (NEHHDC), visited the Kaithoon Common Facility Centre (CFC) in Kota on May 17, 2026.
The purpose of the visit was to explore the feasibility of blending Eri silk — a prized, peace silk native to the North Eastern Region — with the world-renowned Kota Doria fabric, traditionally crafted at Kaithoon. The proposed fusion aims to develop a distinctive, premium-grade textile that uniquely combines the soft, luxurious texture of Eri silk with the characteristic lightness and transparent weave of Kota Doria, targeting premium market positioning both domestically and internationally.
High-Level Engagement with Lok Sabha Speaker
During the visit, the delegation called upon Shri Om Birla, Hon'ble Speaker of the Lok Sabha, at his residence in Kota. The team, accompanied by select fashion designers from Kota, apprised the Speaker of the innovative textile fusion proposal and its potential to create new livelihood opportunities for artisans of both regions while elevating India's handloom exports on the global stage.
Formal MoU on the Horizon
The initiative is expected to be formalized through a Memorandum of Understanding (MoU) between NEHHDC and the District Industries Centre (DIC), Government of Rajasthan. The MoU will establish the institutional framework for collaboration, including joint design development, artisan training, and market linkage support.
Significance of the Initiative
Eri silk, known for its warmth, durability, and ethical production, is a flagship product of the North Eastern Region. Its fusion with Kota Doria — a GI-tagged fabric celebrated for its distinctive check patterns and breathability — is expected to produce a one-of-a-kind fabric that speaks to both heritage and contemporary fashion sensibilities.
Aligned with Hon'ble Prime Minister's Vision
This initiative is a direct embodiment of Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi's transformative 5F Vision — Farm to Fibre, Fibre to Fabric, Fabric to Fashion, Fashion to Foreign — which envisions an integrated, end-to-end value chain that connects Indian farmers and artisans to global markets. By sourcing Eri silk from the farms and forests of the North East and transforming it into a premium fashion fabric at Kaithoon for export to the world, this collaboration traverses the entire 5F continuum.
The initiative also resonates strongly with the Make in India mission, championing indigenous craftsmanship, boosting domestic manufacturing, and positioning India's handloom sector as a globally competitive force. The fusion of two distinct regional textile traditions — Eri silk from the North East and Kota Doria from Rajasthan — is a testament to India's rich and diverse textile heritage being harnessed for modern, premium markets.
This initiative further aligns with the Government of India's vision of "Ek Bharat, Shreshtha Bharat," promoting cultural integration while driving the economic empowerment of weavers and artisans across regions.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক্কী এরি সিল্ক অমসুং কোতা দোরিয়ানা পুনশিন্নদুনা প্রিমিয়ম ফেব্রিক পুথোক্নবা DoNER মন্ত্রালয়না থিজিনখ্রে
অনৌবা থৌরাং অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী 5F ভিজন অমসুং মেক ইন ইন্দিয়া মিসনগী মশক তাক্লি
17 MAY 2026 7:30PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক লমদম অমসুং রাজস্থানগী ময়েক লারবা তেক্সতাইল হেরিতেজকী মরক্তা শেন্মিৎলোনগী মরী হেনগৎহন্নবা মরুওইবা খোংথাং অমা ওইনা, অৱাং-নোংপোক লমদমগী দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় (DoNER)গী সেক্রেতরী, শ্রী সঞ্জয় জাজু, কোতাগী দিস্ত্রিক্ত কলেক্তর, শ্রী পিয়ুশ সামারিয়া অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী হেন্দিক্রাফ্স অমসুং হেন্দলুমস দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (NEHHDC)গী মীহুৎ ওইরিবা শ্রী মারা কোচোনা 2026গী মে 17দা কোতাগী কৈথুন কম্মন ফেসিলিতী সেন্তর (CFC)দা চৎখি।
খোঙচৎ অদুগী পান্দমদি এরি সিল্ক - অৱাং-নোংপোক লমদমগী মমল য়াম্লবা, শান্তিগী সিল্ক অমা - অসি কৈথুনদা চৎনবীগী মতুং ইন্না শাজবা মালেমদা মমিং চৎলবা কোতা দোরিয়া ফেব্রিক্কা পুনশিন্নবগী ওইথোকপা য়াবশিং নৈনবনি। প্রোপোজ তৌরিবা ফ্যুজন অসিনা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল অনিমক্তা প্রিমিয়ম মার্কেত পোজিসনিং তৌনবা পান্দম থমদুনা কোতা দোরিয়াগী মওং-মতৌগা মান্নবা মওং-মতৌগা লোয়ননা এরি সিল্ককী য়াম্না মোল্লবা, য়াম্না ফজরবা তেক্সচরবু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা মশক থোকপা, প্রিমিয়ম-গ্রেদ তেক্সতাইল অমা পুথোক্নবা পান্দম থম্লি।
লোক সভাগী স্পিকরগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্কী মীফম পাংথোকখ্রে
খোঙচৎ অদুগী মনুংদা মীহুৎ কাংবু অসিনা লোক সভাগী স্পীকর, শ্রী ওম বির্লাগা কোতাদা লৈবা মহাক্কী ময়ুমদা উনখি। কোতাগী খনগৎলবা ফেশন দিজাইনরশিংগা লোয়ননা তীম অসিনা স্পীকরদা ইন্নোবেতিব তেক্সতাইল ফ্যুজন প্রোপোজেল অমসুং মালেমগী থাক্তা ভারতকী হেন্দলুম এক্সপোর্ত হেনগৎহন্দুনা লম অনিমক্কী আর্তিসানশিংগীদমক অনৌবা পুন্সি মহিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মসিগী পোতেন্সিয়েলগী মতাংদা খঙহনখি।
হোরাইজন্দা ফোর্মেল MoU
ইনিসিয়েতিব অসি NEHHDC অমসুং রাজস্থান সরকারগী দিস্ত্রিক্ত ইন্দস্ত্রীজ সেন্তর (DIC)গী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (MoU) অমগী খুত্থাংদা ফোর্মেল ওইগনি হায়না পানরি। MoU অসিনা জোইন্ত দিজাইন দিবেলপমেন্ত, আর্তিসান ত্রেনিং অমসুং মার্কেত লিঙ্কেজ সপোর্ত য়াওনা কোলাবোরেসনগী ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক শেমগনি।
ইনিসিয়েতিব অসিগী মরুওইবা
এরি সিল্ক অসি নুংশি চান্নবা, শাফবা অমসুং ইথিক ওইবা মওংদা পুথোকপদা মমিং চৎলি। মসি অৱাং নোংপোক লমদমগী মরুওইবা পোৎলম অমনি। কোতা দোরিয়াগা পুন্সিনবা - GI-তেগ তৌরবা ফ্যাব্রিক অসি মসিগী তোপ তোপ্পা চেক পেতর্নশিং অমসুং শ্বর হোনবা ঙম্বগীদমক শকখঙনরি - অসি হেরিতেজ অমসুং মতমগা চুনবা ফ্যাশন সেন্সিতিভিতি অনিমক্তা ৱা ঙাংলিবা অমত্তা ঙাইরবা ফ্যাব্রিক অমা পুথোক্কনি হায়না পানরি।
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজনগা চুনবা
মসিগী অনৌবা খোংথাং অসি ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ত্রান্সফোর্মেতিব 5F ভিজন - ফার্ম তু ফাইবর, ফাইবর তু ফেব্রিক, ফেব্রিক তু ফেশন, ফেশন তু ফোরেনগী হকথেংননা মওং ওই - মসিনা ইন্তিগ্রেতেদ, এন্দ তু এন্দ ভেল্যু চেন অমা শেমগৎলগনি, মসিনা ভারতকী লৌমীশিং অমসুং আর্তিসানশিংবু মালেমগী কৈথেলগা শম্নহল্লগনি। অৱাং-নোংপোক্কী ফার্মশিং অমসুং উমংশিংদগী এরি সিল্ক পুথোক্তুনা অমসুং মালেমদা এক্সপোর্ত তৌনবগীদমক কাইথুনদা প্রিমিয়াম ফেশন ফেব্রিক অমদা ওন্থোক্তুনা, মসিগী কোলাবোরেসন অসিনা 5F কন্তিন্যুম পুম্নমক কোনশিল্লি।
মসিগী অনৌবা খোঙথাং অসিনা মেক ইন ইন্দিয়া মিসনগা মপাঙ্গল কন্না শম্নহল্লি। মসিনা লমদমসিগী শিন্মীশিংবু শৌগৎলি, লমদমসিগী মেন্যুফেকচরিংবু হেনগৎহল্লি অমসুং মালেমগী থাক্তা ভারতকী হেন্দলুম সেক্তরবু কম্পিতিতিব ফোর্স অমা ওইহল্লি। অৱাং নোংপোক লমদমগী এরি সিল্ক অমসুং রাজস্থানগী কোতা দোরিয়া হায়রিবা তোঙান- তোঙানবা লমদমগী তেক্সতাইলগী চৎনবী অনি অসি পুনশিনবা অসিনা মোদর্ন, প্রিমিয়ম মার্কেতশিংগীদমক শীজিন্নরিবা ভারতকী মরাং কায়রবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা তেক্সতাইল হেরিতেজ অদুগী খুদম অমনি।
মসিগী খোঙথাং অসিনা ভারত সরকারগী এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী মীৎয়েংগা লোয়ননা চৎনবীগী লিপুন হেনগৎহন্দুনা লমদম শিনবা থুংনা ৱিভরশিং অমসুং আর্তিসানশিংগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।