Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia launches Mission "Coffees of Nagaland"
Nagaland’s Coffee Poised for Global Rise Under Prime Minister Narendra Modi’s Viksit North East Vision
This is not merely a Whole of Government approach, but truly a Whole of India approach: Scindia
Union Minister Scindia highlights Nagaland's potential to emerge as India's premium specialty coffee destination
18 MAY 2026 6:35PM by PIB Delhi
The Union Minister for Development of North Eastern Region and Communications, Shri Jyotiraditya M. Scindia, today launched the Cluster-based Coffee Value Chain Development Mission for Nagaland. The launch was graced in the august presence of Shri Sukanta Majumdar, Minister of State, MDoNER; Shri Neiphiu Rio, Chief Minister, Government of Nagaland; Shri T. R. Zeliang, Deputy Chief Minister, Government of Nagaland; Shri G. Ikuto Zhimomi, MLA and Advisor (Land Resources), Government of Nagaland; Shri Sanjay Jaju, Secretary, MDoNER .
With an outlay of Rs. 175 crores, the Mission “ Coffees of Nagaland” has been designed through a whole-of-government approach and planned keeping in view the perspectives of all stakeholders, ensuring that interventions reflect ground realities and the aspirations of farming communities.
The mission adopts a cluster-based approach with two pilot coffee clusters identified at Tuophema village in Kohima district for Arabica coffee and Ghotovi village in Niuland district for Robusta coffee. The initiative seeks to address critical gaps across the coffee value chain by integrating plantation development, post-harvest processing, branding, marketing, traceability, export, tourism and capacity building.
The Union Minister, MDoNER, underscored Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi's commitment to ensuring that farmers become true stakeholders in the entire agricultural value chain. Emphasising the collaborative nature of the initiative, the Minister said:
"This is not merely a Whole of Government approach, but truly a Whole of India approach, bringing together governments, ministries, farmers, entrepreneurs, processors, branding experts, exporters and market leaders onto one common platform."
The Minister noted that the "Coffees of Nagaland" Mission has been designed as a full-value-chain development initiative aimed at transforming Nagaland from a raw coffee-producing region into a premium, traceable, single-origin coffee economy with strong domestic and international market presence.
He further highlighted that the initiative envisions Brand North East "Coffees of Nagaland", supported through media campaigns, participation in trade fairs, and experiential coffee tourism initiatives. The mission also seeks to promote coffee farm-stays and farm-to-cup tourism experiences in the pilot clusters, with the objective of positioning Nagaland as a niche destination for specialty coffee tourism. The Minister noted that the true success of the initiative would be reflected when "Coffees of Nagaland" secure premium shelf space in both domestic and international markets, while ensuring higher and more sustainable incomes for coffee-growing communities across the state. He assured farmers and stakeholders that the Government remains fully committed to developing a globally competitive specialty coffee ecosystem for Nagaland.
Hon'ble MoS Shri Sukanta Majumdar emphasised that by integrating organic certification, GI tagging, and digital traceability, the programme will significantly boost farmer incomes and empower smallholder households. This strategic roadmap not only secures direct access to premium international markets but also links the sector to local experiential tourism, ensuring long-term sustainable growth for the region.
The Hon'ble Chief Minister of Nagaland appreciated MDoNER for conceptualising and supporting the Coffee Value Chain Development Project, describing it as a milestone in the state's agricultural diversification and rural development strategy. He stated that coffee cultivation has emerged as an important alternative to shifting cultivation in many districts and has strong potential to promote environmentally sustainable farming systems while generating long-term income opportunities for farming communities.
Shri Sanjay Jaju, Secretary, MDoNER, in his introductory remarks, elaborated on the implementation framework of the mission and highlighted the immense potential of Nagaland's agro-climatic conditions for producing premium-quality Arabica and Robusta coffee. He noted that while coffee cultivation has expanded significantly across Nagaland over the past decade, interventions are now required to improve quality, productivity, value addition and market access. He further emphasised that the cluster-based model would enable small farmers to collectively benefit from shared infrastructure, technical support and branding initiatives.
The initiative is expected to create sustainable livelihoods, improve value capture at the farm gate and encourage rural youth participation in the coffee economy. The launch event was attended by officials of MDoNER and Government of Nagaland along with farmers, entrepreneurs and other stakeholders.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্দিয়ানা মিশন "কোফিজ ওফ নাগালেন্দ" হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিক্সিৎ নোর্থ ইস্ত ভিজনগী মখাদা কোফিজ ওফ নাগালেন্দ অসি মালেমগী ওইনা হেনগৎলক্নবা শেম শাখ্রে
মসি শুপ্নগী হোল ওফ গবর্নমেন্ত এপ্রোচ নত্তে, তৌইগুম্বসুং তশেঙনা হোল ওফ ইন্দিয়া এপ্রোচ অমনি: সিন্দিয়া
কেন্দ্রগী মন্ত্রী সিন্দিয়ানা ভারতকি প্রিমিয়ম স্পেসিএলিতি কোফি দেস্তিনেসন ওইনা থোরকপা নাগালেন্দগী পোতেন্সিয়েল অদু ফোঙদোকখি
18 MAY 2026 6:35PM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাওখৎ-থৌরাং অমসুং পাও ফাওনবগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম.সিন্দিয়ানা ঙসি নাগালেন্দগীদমক ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা কোফি ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত মিশন হৌদোকখ্রে। অগস্ততা হৌদোকখিবা থৌরম অসিদা দোনর মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সুকান্ত মজুমদার; শ্রী নেফিয়ু রিও, মুখ্য মন্ত্রী, নাগালেন্দ সরকার; শ্রী তি.আর.জেলিয়াং, নাগালেন্দ সরকারগী উপ-মুখ্য মন্ত্রী; শ্রী জি.ইকুতো ঝিমোমি, এম.এল.এ. অমসুং এদভাইজর (লেন্দ রিসোর্স), নাগালেন্দ সরকার; শ্রী শঞ্জয় জাজু, সেক্রেতরি, দোনর মন্ত্রালয়না শরুক য়াখি।
লুপা কোতি ১৭৫গী মিশন “ কোফিজ ওফ নাগালেন্দ ” অসি সরকার পুম্বগী থৌওংগী খুত্থাংদা দিজাইন তৌখ্রে অমসুং স্তেকহোলদর পুম্নমক্কিদা মীৎয়েং থমদুনা থৌরাং তৌখ্রে, মসিনা ইন্তরভেন্সনশিংনা গ্রাওন্দ রিএলিতিশিং অমসুং লোমী কাংলুপশিংগী অপাম্বশিং অদু উৎপা ঙমহল্লি।
মিশন অসিনা কোহিমা জিলাগী তুওফেমা খুঙ্গংদা অরাবিকা কোফিগীদমক অমসুং রোবুস্তা কোফিগীদমক নিয়ুলন্দ জিলাগী ঘোতোভি খুঙ্গংদা মশক খঙদোক্লবা পায়লোৎ কোফি ক্লস্তর অনিগা লোয়ননা ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা থৌঅোং অমা লৌখৎলি। থৌরাং অসিনা প্লান্তেসন দিবেলপমেন্ত, পোস্ত-হার্ভেস্ত প্রোসেশিং, ব্রান্দিং, মার্কেতিং, ত্রেসিবিলিতি, এক্সপোর্ত, তুরিজম অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং অসি পুনশিন্দুনা কোফি ভেল্যু চেন পুম্নমক্তা মরুওইবা গেপশিং কোকহন্নবা হোৎনরি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী এম. ইনিসিয়েতিব অসিগী কোলাবোরেতিব নেচরদা অকনবা ৱাফম থম্লদুনা মন্ত্রীনা হায়খি:
"মসি শুপ্নতগী হোল ওফ গবরমেন্ত এপ্রোচ নত্তে, অদুবু তশেঙনা ইন্দিয়াপুম্বগী এপ্রোচ অমনি, মসিনা সরকারশিং, মন্ত্রালয়শিং, লোমীশিং, ওন্তর্প্রিন্যোরশিং, প্রোসেসরশিং, ব্রান্দিং এক্সপর্তশিং, এক্সপোর্তরশিং অমসুং মার্কেৎ লিদরশিংবু কমন প্লেৎফোর্ম অমদা পুনশিল্লি।"
মন্ত্রীনা থোইদোক্না ফোংদোকখি মদুদি "কোফিজ ওফ নাগালেন্দ" মিশন অসি নাগালেন্দবু অকংবা কোফি পুথোকপা লমদম অমদগী প্রিমিয়ম, ত্রেসিবল, সিঙ্গল-ওরিজিন কোফি ইকোনোমি অমদা ওন্থোক্নবা পান্দম থম্লিবা মপূঙ ওইবা ভেল্যু-চেন দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব অমা ওইনা দিজাইন তৌখ্রে অমসুং মপাঙ্গল কনবা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেলগী কৈথেলদা লৈরি।
মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি মদুদি থৌরাং অসিনা ব্রান্দ নোর্থ ইস্ত "কোফিজ ওফ নাগালেন্দশিং" খনগৎলি, মসি মিদিয়া কেম্পেনশিং, ত্রেদ ফেয়রশিংদা শরুক য়াবা, অমসুং এক্সপিরিএন্সিএল কোফি তুরিজমগী থৌরাংশিংগী খুত্থাংদা মতেং পাংলি। মিশন অসিনা পায়লোৎ ক্লস্তরশিংদা কোফি ফারম-স্তে অমসুং ফার্ম-তু-কপ তুরিজমগী এক্সপরিয়েন্সশিং প্রমোত তৌবদসু হোৎনরি, মসিগী পান্দমদি নাগালেন্দবু স্পেসিএলিতি কোফি তুরিজমগীদমক নিংথিজরবা মফম অমা ওইনা থমলি। মন্ত্রীনা নোৎ তৌখি মদুদি খোঙথাং অসিগী অশেংবা মায় পাকাপা অসি "কোফিজ ওফ নাগালেন্দ"না দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেলগী কৈথেল অনীমক্তা প্রিমিয়ম শেনফমগী মফম শোয়দনা ফংহনবা মতমদা উবা ফংগনি, মসিগা লোয়ননা রাজ্য শিনবা থুংনা কোফি থাবা খুন্নাইশিংগীদমক্তা হেন্না ৱাংবা অমসুং তুং কোয়না চৎকদবা ইনকমশিং শোয়দনা ফংহনগনি। মহাক্না লোমীশিং অমসুং স্তেকহোলদরশিংদা থাজবা পিখি মদুদি সরকারনা নাগালেন্দগীদমক মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা য়াবা স্পেসিএলিতি কোফি ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা মপূঙ ফানা ৱাশক্লি।
ইকায় খুম্নজরবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সুকান্ত মজুমদারনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ওর্গানিক সর্তিফিকেসন, জি.আই. মসিগী স্ত্রেতেজিক রোদমেপ অসিনা প্রিমিয়ম ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎশিংদা হকথেংননা য়ৌবা ঙমহনবতা নত্তনা সেক্তর অসিবু লোকেল এক্সপিরিএন্সিএল তুরিজমগা শম্নহল্লি, মসিনা লমদম অসিগীদমক্তা মতম শাংনা তুং কোয়না চৎকদবা চাউখৎপা শোয়দনা লৈহল্লি।
নাগালেন্দগী ইকায় খুম্নজরবা মুখ্য মন্ত্রীনা এম. মহাক্না হায়খি মদুদি কোফি থাবা অসি জিলা কয়াদা হোংদোক হোংজিন তৌবগী মহুত্তা মরুওইবা অলতর্নেতিব অমা ওইনা থোরক্লে অমসুং লৌউ-শিংউগী খুন্নাইশিংদা মতম শাংনা শেন্থোক লম্বি পিবগা লোয়ননা অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা লৌউ-শিংউগী সিস্তেমশিং য়োকখৎপগী অচেৎপা পোতেন্সিয়েল লৈরি।
শ্রী শঞ্জয় জাজু, সেক্রেতরি, এম. মহাক্না নোৎ তৌখি মদুদি হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী নাগালেন্দ শিনবা থুংনা কোফি থাবা অসি য়াম্না চাওনা পাকথোক চাউথোকলবসু, হৌজিক্তি ক্বালিতি, প্রদক্তিবিতি, ভেল্যু এদিসন অমসুং মার্কেৎ এক্সেস ফগৎহন্নবা ইন্তরভেন্সনশিং মথৌ তাই। মহাক্না মখা তানা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা মোদেল অসিনা লোমী মচাশিংনা পুন্না সেয়র তৌরবা ইনফ্রাস্তরকচর, তেক্নিকেল সপোর্ত অমসুং ব্রান্দিং ইনিসিয়েতিবশিংদগী কান্নবা ফংহনবা ঙমগনি।
খোঙথাং অসিনা তুং কোয়না চৎকদবা পুন্সি মহিং অমা শেমগৎকনি, ফার্ম গেত্তা ভেল্যু কেপচর ফগৎহনগনি অমসুং কোফি ইকোনোমিদা খুঙ্গংগী নহাশিংনা শরুক য়াবদা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না থাজরি। হৌদোকপগী থৌরম অসিদা লোমীশিং, ওন্তর্প্রিন্যোরশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগা লোয়ননা এম.দি.ও.এন.ই.আর. অমসুং নাগালেন্দ সরকারগী ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।