Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah meets families of martyrs, CAPFs personnel and victims of naxal violence in Jagdalpur, Chhattisgarh
I can declare with my head held high that India is now Naxal-free
In just 3–4 years, Modi government achieved the goal of making the country Naxal-free—a feat that once seemed daunting to accomplish even over a lifetime
The pledge to create a Naxal-free India was taken on August 24, 2024, and this resolve was fulfilled well before March 31, 2026.
Kashmir, the Northeast, and Naxalism—the Modi government has triumphed over the country's three major internal security challenges
The greatest contribution to making India Naxal-free comes from our brothers and sisters in the DRG and our brave COBRA commandos
Maoism did not spread due to a lack of development; rather, it was the armed Naxals themselves who obstructed development
The dream of a 'Developed India by 2047' remains incomplete without a 'Developed Bastar'
Naxalism had suppressed the art, music, and traditions of Bastar; now, a new dawn is breaking
Over the next five years, Bastar is set to emerge as the most developed region among all the tribal belts of the country
I derived far greater inner satisfaction from interacting with 400 tribal people in Netanar village in Bastar than addressing rallies of hundreds of thousands—a feeling that is difficult to express in words
Alongside the rehabilitation of nearly 3,000 surrendered Naxals, the government is also making arrangements to provide them with skill training
18 MAY 2026 8:23PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today met and interacted with the families of martyrs, personnel of Central Armed Police Forces (CAPFs), and victims of Naxal violence in Jagdalpur, Chhattisgarh. On this occasion, Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai, Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director of Intelligence Bureau (IB) Shri Tapan Deka, Directors General of Police from Naxal-free States, and several other dignitaries were present.
Addressing the gathering, Shri Amit Shah said that today I can proudly say that India has now become free from Naxalism. He said this was a dream for which thousands of security personnel sacrificed everything. Shri Shah said that for 6 decades, country had suffered through a nightmare marked by bloodshed, underdevelopment, and a bleak future for the youth in Naxal-affected regions. Even people living in non-Naxal-affected states remained deeply concerned about the suffering in these areas. He expressed happiness that a goal which once seemed impossible within a lifetime had been achieved by the brave security forces within just three to four years.
Shri Amit Shah stated that the three dates—January 21, 2024; August 24, 2024; and March 31, 2026—will be written in golden letters in the history of Naxal eradication. Following the formation of our government in Chhattisgarh, the first meeting regarding Naxalism was held on January 21, 2024; a pledge to eradicate Naxalism by March 31, 2026, was taken on August 24, 2024; and the fulfillment of this pledge occurred on March 31, 2026—these three dates will be etched in golden letters in the history of the 'Naxal-Free India' campaign. By the grace of Goddess Danteshwari, our goal of making Bastar Naxal-free has finally been realized today, March 31, 2026.
Union Home Minister said that the Shaheed Veer Gunda Dhur Seva Dera Project was launched in Bastar today. He said that there are nearly 200 CAPF camps in Chhattisgarh which have so far protected tribal communities, farmers, women, and children from Naxal violence. Out of these, 70 camps will now be transformed into Shaheed Veer Gunda Dhur Seva Dera camps and developed as models for regional development. He said these centres would facilitate online access to 370 government schemes. Ration cards and Aadhaar cards will be made at the Jan Seva Kendra, and complaints regarding non-availability of subsidised food grains can also be registered there. Bank accounts will also be operated from this centre. Health-related services will be made available. It will also function as a dairy milk collection centre. Guidance from the Agriculture Department will be provided for better farming practices. Here, a skill development centre will become a source of employment for rural youth, and adult education programmes will also be initiated. He said that within three months, with the assistance of NID, a complete blueprint of this initiative will be prepared and implemented on the ground as a comprehensive development project named 'Shaheed Veer Gunda Dhur Seva Dera.' He said that this will also send a message to intellectuals supporting Maoists. Shri Shah said that Maoism did not spread because there was no development, but because armed Naxal activities obstructed development. Now that the armed movement has ended, development can finally move forward.
Union Home Minister expressed confidence that Bastar would emerge as the most developed tribal division in the country. He said the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has introduced numerous welfare schemes for the poor, backward classes, Dalits, and tribal communities. He said that despite schemes such as procurement of paddy at ₹3100 per quintal, distribution of 7 kg rice per person per month, but these benefits could not reach the people earlier before our government came to power. He praised Bastar’s cuisine, art, music, dance, sports, and traditions, stating that these rich cultural aspects had suffered greatly due to Naxal violence. However, Bastar is now witnessing a new dawn and moving forward on the path of development. Shri Shah acknowledged the sacrifices made by families who lost loved ones, including security personnel and innocent tribal citizens. He also appreciated those former Naxals who joined the District Reserve Guard (DRG) and contributed to the success of the anti-Naxal campaign.
Shri Amit Shah said the success of the anti-Naxal operations was largely due to the courage and dedication of DRG personnel and CoBRA commandos. He credited the combined efforts of CRPF, BSF, ITBP, SSB, Chhattisgarh Police, DRG, STF, Bastar Fighters, and police forces from various states for achieving victory over Naxalism. He also appreciated the contributions of civil society members, journalists, and public representatives in encouraging the surrender and rehabilitation of Naxals.
Home Minister said Prime Minister Shri Narendra Modi, after assuming office in 2014, had prepared a comprehensive roadmap to strengthen both internal and external security. Jammu & Kashmir, Northeast, and Naxalism were among the country’s biggest challenges, and today India has largely overcome all three and moved firmly on the path of development. Referring to the inauguration of Gunda Dhur Seva Dera in Netanar village, Shri Shah said he could see hope and optimism on the faces of tribal residents. He assured that surrendered Naxalites and their families will be rehabilitated with education and skill development, enabling them to rejoin mainstream society with dignity. He said that a detailed rehabilitation plan has been prepared for around 3,000 surrendered cadres, with ₹20 crore allocated initially for their skilling and education. He said that the Modi Government will ensure that they live with dignity and respect.
Shri Amit Shah expressed confidence that the people of Bastar would welcome 3000 surrendered Naxals with compassion and help them live with dignity. He said that Prime Minister Modi’s vision of a fully developed India by 2047 would remain incomplete without a developed Bastar. He said that while Naxalism has ended, the responsibility of the government is to compensate for the losses of the last 50 years within the next five years and bring Bastar at par with the rest of the country. He said that the Ministry of Home Affairs will ensure all necessary infrastructure and services including roads, rural development, banking, postal services, gas supply, clean water, electricity and food security.
Paying tribute to all CAPF personnel, Home Minister Shri Amit Shah said that during Operation Black Forest, jawans did not worry about supplies despite the 45-degree temperature and advanced up the hills. Thousands of mines had been planted there, yet the forces successfully cleared Maoist camps from these difficult terrains. He said that without Operation Black Forest and the evacuation of that hilltop stronghold, a Naxal-free Bastar would not have been possible. Once the Maoists were forced to descend from the hills, they began surrendering, encounters intensified, and many Maoists were neutralised. He said that during this campaign, many personnel lost their limbs, suffered dehydration, and endured immense hardships. Whether it was Operation Black Forest, Operation Prahar, Operation Octopus, or Operation Double Bull, these operations cleared vast areas stretching from Jharkhand and Bihar to Bastar and Telangana, while also paving the way for development in the region. Shri Shah credited the CAPF personnel entirely for the emergence of a peaceful and progressive Bastar. He said hundreds of tribal homes were burned down by naxals on several occasions. Despite such large-scale violence and massacres, the security forces fought courageously and sacrificed everything, without concern for their own lives, to save countless innocent people. He appreciated the contribution of leaders from various tribal communities, stating that they deserve recognition for protecting Bastar and giving courage and confidence to society during difficult times.
Shri Amit Shah said that no innocent tribal will be harmed anymore, schools will remain open, electricity will not be disrupted, and farmers will receive full benefits directly in their bank accounts. He said that initiatives like Bastar Olympics and Bastar Pandum aim to revive the region’s cultural heritage.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛତିଶଗଡ଼ର ଜଗଦଲପୁରରେ ସହିଦ, ସିଏପିଏଫ୍ ଜବାନ ଏବଂ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ ପୀଡିତଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଭେଟିଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
18 MAY 2026 8:23PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତ ଏବେ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି
• ମାତ୍ର ୩ରୁ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଦେଶକୁ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି-ଏପରି ଏକ ସଫଳତା ଯାହା ସାରା ଜୀବନ ହାସଲ କରିବା କଷ୍ଟକର ମନେ ହେଉଥିଲା
• ଏକ ନକ୍ସଲ-ମୁକ୍ତ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ଅଗଷ୍ଟ ୨୪, ୨୦୨୪ ରେ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୨୬ ପୂର୍ବରୁ ପୂରଣ ହୋଇଥିଲା
• କାଶ୍ମୀର, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦ-ମୋଦୀ ସରକାର ଦେଶର ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି
• ଭାରତକୁ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ହେଉଛି ଡିଆରଜି ରେ ଥିବା ଆମର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଆମର ସାହସୀ କୋବ୍ରା କମାଣ୍ଡୋମାନଙ୍କର
• ମାଓବାଦ ବିକାଶର ଅଭାବରୁ ବ୍ୟାପି ନଥିଲା, ବରଂ ସଶସ୍ତ୍ର ନକ୍ସଲମାନେ ହିଁ ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ
• '୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ’ ର ସ୍ୱପ୍ନ ' ବିକଶିତ ବସ୍ତର’ ବିନା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି
• ନକ୍ସଲବାଦ ବସ୍ତରର କଳା, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଦମନ କରିଦେଇଥିଲା; ଏବେ ଏକ ନୂଆ ସକାଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି
• ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବସ୍ତର ଦେଶର ସମସ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି
• ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ରାଲିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ଅପେକ୍ଷା ବସ୍ତରର ନେତାନାର ଗ୍ରାମରେ ୪୦୦ ଜନଜାତି ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ମୁଁ ବହୁତ ଅଧିକ ଆତ୍ମ ସନ୍ତୋଷ ପାଇଛି-ଏକ ଭାବନା ଯାହା ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରିବା କଷ୍ଟକର
• ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିବା ନକ୍ସଲଙ୍କ ପୁନର୍ବାସ ସହିତ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ଜଗଦଲପୁରରେ ସହିଦଙ୍କ ପରିବାର, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ) ର କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ ପୀଡିତଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଛତିଶଗଡ଼ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି) ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ତପନ ଡେକା, ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ଭାରତ ଏବେ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀ ନିଜର ସର୍ବସ୍ୱ ତ୍ୟାଗ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୬ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶ ରକ୍ତପାତ, ଅବିକଶିତ ବିକାଶ ଏବଂ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ଧକାରମୟ ଭବିଷ୍ୟତ ଭଳି ଦୁଃସ୍ୱପ୍ନ ଦେଇ ଗତି କରିଛି। ଏପରିକି ଅଣ-ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ରାଜ୍ୟରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତିତ ରହିଥିଲେ। ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯାହା ଥରେ ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଅସମ୍ଭବ ମନେ ହେଉଥିଲା, ମାତ୍ର ତିନିରୁ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାହସୀ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ତିନୋଟି ତାରିଖ ଜାନୁଆରୀ ୨୧, ୨୦୨୪, ଅଗଷ୍ଟ ୨୪, ୨୦୨୪ ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୨୬ ନକ୍ସଲ ବିଲୋପ ଇତିହାସରେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲେଖାଯିବ। ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ, ନକ୍ସଲବାଦ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଜାନୁଆରୀ ୨୧, ୨୦୨୪ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା; ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳପୋଛ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ଅଗଷ୍ଟ ୨୪, ୨୦୨୪ରେ ନିଆଯାଇଥିଲା; ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପର ପରିପୂରଣ' ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧, ୨୦୨୬ ରେ ହୋଇଥିଲା-ଏହି ତିନୋଟି ତାରିଖ 'ନକ୍ସଲ-ମୁକ୍ତ ଭାରତ "ଅଭିଯାନର ଇତିହାସରେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିବ। ଦେବୀ ଦନ୍ତେଶ୍ୱରୀଙ୍କ କୃପା ଦ୍ୱାରା, ବସ୍ତରକୁ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ କରିବାର ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଶେଷରେ ଆଜି ସାକାର ହୋଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବସ୍ତରରେ ସହିଦ ବୀର ଗୁଣ୍ଡ ଧୁର୍ ସେବା ଡେରା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ପାଖାପାଖି ୨୦୦ଟି ସି. ଏ. ପି. ଏଫ୍. ଶିବିର ରହିଛି, ଯାହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, କୃଷକ, ମହିଳା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନକ୍ସାଲ ହିଂସାରୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୭୦ଟି ଶିବିରକୁ ଏବେ ସହିଦ ବୀର ଗୁଣ୍ଡ ଧୁର୍ ସେବା ଡେରା ଶିବିରରେ ପରିଣତ କରାଯିବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ୩୭୦ଟି ସରକାରୀ ଯୋଜନାକୁ ଅନ୍ଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଜନସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ରାସନ କାର୍ଡ ଏବଂ ଆଧାର କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ଏବଂ ରିହାତି ଦରରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିବା ଅଭିଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇପାରିବ। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳିତ ହେବ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ। ଏହା ଏକ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗ୍ରହ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଉନ୍ନତ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ପାଇଁ କୃଷି ବିଭାଗର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏଠାରେ ଏକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଉତ୍ସ ହେବ ଏବଂ ବୟସ୍କ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏନ୍. ଆଇ. ଡି. ସହାୟତାରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ଏବଂ 'ସହିଦ ବୀର ଗୁଣ୍ଡ ଧୁର୍ ସେବା ଡେରା ’ ନାମରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମାଓବାଦୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମାଓବାଦ କୌଣସି ବିକାଶ ହୋଇନଥିବାରୁ ବ୍ୟାପି ନଥିଲା, ବରଂ ସଶସ୍ତ୍ର ନକ୍ସାଲ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ବ୍ୟାପିଥିଲା। ଏବେ ଯେହେତୁ ସଶସ୍ତ୍ର ଆନ୍ଦୋଳନ ଶେଷ ହୋଇଛି, ବିକାଶ ଶେଷରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତର ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ଜନଜାତି କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ଗରିବ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ଦଳିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୩୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ ଧାନ କ୍ରୟ, ମାସକୁ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ୭ କିଲୋଗ୍ରାମ ଚାଉଳ ବଣ୍ଟନ ଭଳି ଯୋଜନା ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ସୁବିଧା ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରି ନଥିଲା। ସେ ବସ୍ତରର ରନ୍ଧନ ପ୍ରଣାଳୀ, କଳା, ସଙ୍ଗୀତ, ନୃତ୍ୟ, କ୍ରୀଡା ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ନକ୍ସଲ ହିଂସା କାରଣରୁ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି। ତଥାପି, ବସ୍ତର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ନୂତନ ସକାଳର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି ଏବଂ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀ ଏବଂ ନିରୀହ ଆଦିବାସୀ ନାଗରିକଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କୁ ହରାଇଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ବଳିଦାନକୁ ଶ୍ରୀ ଶାହ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେ ସେହି ପୂର୍ବତନ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଜିଲ୍ଲା ରିଜର୍ଭ ଗାର୍ଡ (ଡିଆରଜି) ରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଡି. ଆର୍. ଜି. କର୍ମୀ ଏବଂ କୋବ୍ରା କମାଣ୍ଡୋମାନଙ୍କ ସାହସ ଏବଂ ସମର୍ପଣ କାରଣରୁ ଏହି ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନ ସଫଳ ହୋଇଛି। ସେ ସିଆରପିଏଫ୍, ବିଏସ୍ଏଫ୍, ଆଇଟିବିପି, ଏସ୍ଏସବି, ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସ୍, ଡିଆରଜି, ଏସ୍. ଟି. ଏଫ୍., ବସ୍ତର ଫାଇଟର୍ସ୍ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ନକ୍ସଲବାଦ ଉପରେ ବିଜୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ନାଗରିକ ସମାଜର ସଦସ୍ୟ, ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୪ରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଉଭୟ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ। ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା, ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ଏହି ତିନିଟିକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଅତିକ୍ରମ କରି ବିକାଶ ପଥରେ ଦୃଢତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ନେତାନାର ଗ୍ରାମରେ ଗୁଣ୍ଡା ଧୁର୍ ସେବା ଡେରାର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଜନଜାତି ଲୋକଙ୍କ ମୁହଁରେ ଆଶା ଏବଂ ଆଶାବାଦ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିବା ନକ୍ସଲ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ସହିତ ପୁନର୍ବାସ କରାଯିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିବା ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦ କ୍ୟାଡରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ପୁନର୍ବାସ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାବେ ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ ସେମାନେ ସମ୍ମାନ ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହ ବଞ୍ଚିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତରର ଲୋକମାନେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଥିବା ୩୦୦୦ ଜଣ ନକ୍ସଲଙ୍କୁ ସହାନୁଭୂତିର ସହ ସ୍ୱାଗତ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହ ବଞ୍ଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନା ଏକ ବିକଶିତ ବସ୍ତର ବିନା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନକ୍ସଲବାଦ ସମାପ୍ତ ହୋଇଯାଇଥିବା ବେଳେ, ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଗତ ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ଭରଣା କରିବା ଏବଂ ବସ୍ତରକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଭାଗ ସହିତ ସମାନ କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଡ଼କ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ଡାକ ସେବା, ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ, ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସମେତ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ସମସ୍ତ ସିଏପିଏଫ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରେସନ ବ୍ଲାକ ଫରେଷ୍ଟ ସମୟରେ ଯବାନମାନେ ୪୫ ଡିଗ୍ରୀ ତାପମାତ୍ରା ସତ୍ତ୍ୱେ ଯୋଗାଣ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ ଏବଂ ପାହାଡ଼ ଉପରକୁ ଯାଇଥିଲେ। ସେଠାରେ ହଜାର ହଜାର ଭୂତଳ ବୋମା ଖଞ୍ଜା ଯାଇଥିଲା, ତଥାପି ସୈନ୍ୟମାନେ ଏହି କଠିନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ମାଓବାଦୀ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳତାର ସହ ସଫା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ବ୍ଲାକ ଫରେଷ୍ଟ ଏବଂ ସେହି ପାହାଡ଼ିଆ ଦୁର୍ଗକୁ ଖାଲି କରିନଥିଲେ, ଏକ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ବସ୍ତର ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥାନ୍ତା। ଯେତେବେଳେ ମାଓବାଦୀମାନେ ପାହାଡ଼ରୁ ତଳକୁ ଓହ୍ଲାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଲେ, ସେମାନେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଏନକାଉଣ୍ଟର ତୀବ୍ର ହେଲା, ଏବଂ ଅନେକ ମାଓବାଦୀଙ୍କୁ ନିପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ଅନେକ କର୍ମଚାରୀ ନିଜର ଅଙ୍ଗ-ପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗ ହରାଇଥିଲେ, ଡିହାଇଡ୍ରେସନର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଅପାର କଷ୍ଟ ସହିଥିଲେ। ଅପରେସନ୍ ବ୍ଲାକ୍ ଫରେଷ୍ଟ ହେଉ, ଅପରେସନ୍ ପ୍ରହାର ହେଉ, ଅପରେସନ୍ ଅକ୍ଟୋପସ୍ ହେଉ, କିମ୍ବା ଅପରେସନ୍ ଡବଲ୍ ବୁଲ୍ ହେଉ, ଏହି ଅପରେସନଗୁଡ଼ିକ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ବିହାରରୁ ବସ୍ତର ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଫା କରିଥିଲା, ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ମାର୍ଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥିଲା। ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ବସ୍ତରର ଉତ୍ଥାନ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଶାହ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସି. ଏ. ପି. ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଥର ନକ୍ସଲମାନେ ଶହ ଶହ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଘରକୁ ଜାଳି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏତେ ବଡ଼ ଧରଣର ହିଂସା ଏବଂ ଗଣହତ୍ୟା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ସାହସର ସହିତ ଲଢ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ଅଗଣିତ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ଲୋକଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନର ଚିନ୍ତା ନକରି ସବୁକିଛି ତ୍ୟାଗ କରିଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନେତାମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ କଠିନ ସମୟରେ ସମାଜକୁ ସାହସ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ସେମାନେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ଆଉ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଯିବ ନାହିଁ, ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଖୋଲା ରହିବ, ବିଦ୍ୟୁତ ସେବା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ବସ୍ତର ପାଣ୍ଡୁମ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା।