Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's address at Norway-India Business and Research Summit
18 MAY 2026 11:49PM by PIB Delhi
Your Royal Highness,
Your Excellency Prime Minister,
Distinguished members of the business communities of both countries,
Today, we have had the opportunity to engage in discussions with the business and research leaders of Norway and India. I sincerely thank the Prime Minister of Norway for organising this summit on such a grand scale.
It is a matter of great pleasure for me to be here today among the business and research communities of Norway and India. I had the opportunity to listen to some of the participants, and hearing them gives me confidence that the foundation of our partnership is very strong.
This is not merely a partnership of possibilities; it is a proven partnership. Today, when food, fuel, and fertiliser security have become global challenges, India and Norway are working together to address them. Whether it is Orkla’s investments in India’s food sector, Equinor’s supply of LPG and LNG to India, or Yara International’s contribution to India’s fertiliser sector - these collaborations are strengthening our partnership.
I am very pleased that many among you, the CEOs present here, have consistently participated with great enthusiasm in Vibrant Gujarat and other investor summits in India. Now, we must increase the intensity of this partnership and take it towards new frontiers.
And now, merely moving forward one step at a time will not be sufficient. We will have to increase our pace, and we must also set our goals much higher.
Friends,
All of you who are connected with India, and the discussions you have had here regarding India - I believe there could not be a better time than this. Today is a moment of great opportunity, where the right use of the right time can make a significant difference.
In October 2025, we implemented the Trade and Economic Partnership Agreement, or "TEPA,” with the European Free Trade Association. This unique and special agreement is an agreement of talent, technology, and mutual trust between us.
Through this agreement, the EFTA countries have set a target of investing 100 billion dollars in India and creating one million jobs over the next fifteen years. This is an ambitious target, but it is also achievable. And I assure you with confidence that transforming your investments in India into tangible outcomes is our guarantee.
Friends,
I would like to mention two sectors that may be particularly beneficial for you. India’s rapidly growing middle class is creating major demand in the nutrition and healthcare sectors. Norway’s food, fisheries, and healthcare companies can become strong partners in meeting this demand in India.
Similarly, in the field of clean energy, India’s aspirations are unmatched anywhere in the world. By 2030, we have set targets of producing 500 gigawatts of clean energy and 5 million tonnes of green hydrogen. Clean energy investment is also a priority for the Norwegian Wealth Fund. I invite Norway to become an important partner in India’s clean energy future.
Friends,
Guided by the mantra of "Reform, Perform, and Transform,” as we move forward, if we look back at the past twelve years, we can see that we have fundamentally transformed the economic DNA of India.
We are continuously reducing compliances, and the government is taking highly proactive steps to further improve the Ease of Doing Business.
Recently, we have introduced next-generation reforms in areas such as taxation, labour codes, and governance. I believe that we are now offering some of the finest opportunities to take manufacturing in India to the next level. We are also providing incentives across several key sectors.
A shining example of this is our shipbuilding sector. We are working rapidly to develop this sector as a strategic manufacturing sector. We are building shipbuilding clusters and creating an end-to-end ecosystem for its growth.
Alongside shipbuilding, India is also emerging as a global hub for MRO, green shipping, and maritime services.
Today, nearly 10 percent of Norway’s ships are built in India. Can we increase this to 25 percent over the next five years? I believe this is not a difficult task. We have already gained momentum. What we need now are bigger steps backed by larger ambitions.
I invite all of you to become major partners in this sector by taking advantage of India’s policy stability and incentives.
Friends,
Today, the Prime Minister and I have elevated India–Norway relations to the level of a Green Strategic Partnership. Through this strategic partnership, Norwegian companies will receive full support in areas such as critical minerals, AI, cyber technologies, space, and defence. In all these sectors, I invite you to make India a base for innovation and manufacturing.
Friends,
Today, we are also transforming India–Norway relations into partnerships from lab to lab, university to university, and scientist to scientist. India’s Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), startup funds, and Norway’s research institutions are strengthening their cooperation with one another. This will connect the research and startup ecosystems of both countries.
Friends,
We have opened a dedicated trade facilitation desk for Norway within Invest India so that we can address your requirements in a focused manner. This desk will make your investment journey in India smoother, faster, and more effective.
Such a dedicated mechanism provides significant convenience. It also makes coordination with state governments much easier for you. And whenever there is a need for adjustments or support within decision-making processes, those too can be addressed with much greater speed. That is precisely why we have created this special arrangement.
Now, my principal message to all of you is this: come, expand both your scope and your ambitions in India. I warmly invite you to India.
You will also have the opportunity to witness these experiences firsthand. I, too, have conveyed my assurance and confidence to you from my side. In a way, the ball is now in your court.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নোর্ৱে-ইন্দিয়া বিজিনেস অমসুং রিসর্চ সমীত্তা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখ্রে
18 MAY 2026 11:49PM by PIB Imphal
ইয়োর রোয়েল হাইনেস,
ইয়োর এক্সেলেন্সী প্রধান মন্ত্রী,
লৈবাক অনিমক্কি বিজিনেস কোলিগশিং,
ঙসি নোর্ৱে অমসুং ভারতকি বিজিনেস অমসুং রিসর্চকি লুচিংবশিংগী মরক্তা ৱারি শানবগী খুদোংচাবা অমা ওইরে । ঐহাক্না নোর্ৱেগী প্রধান মন্ৎরিবু থমোই শেঙনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি মদুদি মহাক্না সমীৎ অসি অসুক য়াম্না চাওনা পাংথোকখি।
ঙসি নোর্ৱে অমসুং ভারতকি বিজিনেস অমসুং রিশরশ কমুনিতিশিংগী মরক্তা লৈবা অসি ঐগীদমকতদি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। ঐহাক্কি মরুপ খরদগী তাবা ফংজবদা ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়গী পার্ত্নরশিপকি য়ুমফম অসি য়াম্না চেৎলি।
মসি পোতেন্সিয়েলগী পার্ত্নরশিপ খক্তমক নত্তে; মসি খুদম লৈরবা পার্ত্নরশিপ অমনি। ঙসি ফুদ, ফ্যুএল, অমসুং ফর্তিলাইজরগী সেক্যুরিতি অসি মালেমগী ওইবা শিংনবা অমা ওইরকপা মতমদা, ভারত অমসুং নোর্ৱেনা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মখোয়বু কোকহল্লি। ভারতকি ফুদা সেক্তরদা ওরক্লানা শেল থাদবা ওইরবসু, ইকুই কুইদনা ভারত্তা এল.পি.জি. অমসুং এল.এন.জি. সপ্লাই তৌবগী ৱাফম ওইরো, নত্রগা য়ারাগী ভারতকী ফর্তিলাইজরগী লমদা লৌবা থৌদাং ওইরো।
ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি অদোম সি.ই.ও কয়ানা মতম পুম্নমক্তা ভারতকি ভাইব্রেন্ত গুজরাৎ অমসুং অতোপ্পাা ইনভেস্তর সমীৎশিংদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবিরি। হৌজিক ঐখোয়না পার্ত্নরশিপ অসিগী ইন্তেন্সিতি হেঙ্গৎহনগদবনি অমসুং মসিবু অনৌবা ফ্রন্তিয়রশিংদা পুখৎকদবনি।
অমসুং মসি খোঙথাং অমদা লৌখৎপা অসিনা থবক ওইনা পাঙথোক্লোই। ঐখোয়না খোঙজেল হেনগৎহনগদবনি অমসুং য়াম্না ৱাংবা পান্দমশিং থমগদবনি।
মরুপশিং,
ভারতকা শম্নরিবা অদোম, অমসুং মফম অসিনা ঐহাক্না অদোমগা ৱারি শানখিবা অদু... মসিদাগী হেন্না ফবা মতম অমা লৈবা ঙম্লোই হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঙসি ঐখোয়না মসিবু অচুম্বা মওংদা শিজিন্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংলিবা মতম অমনি।
২০২৫গী ওক্তোবরদা ঐখোয়না য়ুরোপিয়ন ফ্রী ত্রেদ এসোসিএসনগা লোয়ননা ত্রেদ অমসুং ইকোনোমিক পার্ত্নরশিপ এগ্রীমেন্ত নত্রগা "তেপা" ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। মসিগী অখন্নবা অমসুং অখন্নবা য়ানচে অসি ঐখোয়গী মরক্তা তেলেন্ত, তেক্নোলোজি, অমসুং নাকল অনিগী থাজবগী য়ানচে অমনি।
য়ানচে অসিগী খুৎথাংদা ঐখোয়না দোল্লর বিলিয়ন ১০০গী ইনভেস্তমেন্ত পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং মথংগী চহি তরাগী খুজিং মঙাদা ই.এফ.তি.এ.গী লৈবাকশিংদগী ভারত্তা থবক মিলিয়ন অমা পিনবা পান্দম থম্লি। মসি অচৌবা পান্দম অমনি, অদুবু মসি ফংবা য়াবা অমনি। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পিরি মদুদি ভারত্তা অদোমগী ইনভেস্তমেন্তশিং অদু আওতকমদা ওন্থোক্কনি হায়বগী গরেন্তি ঐখোয়না পিরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোমদা কান্নবা ওইরকপা য়াবা শেক্তর অনি পনজগে । ভারতকি খোঙজেল য়াংনা চাওখৎলকলিবা মিদল ক্লাস অসিনা ন্যুত্রিশন অমসুং হেল্থ সেক্তরদা অচৌবা দিমান্দ অমা শেমগৎলি। মসিগী দিমান্দা অসি ফংহনবদা নোর্ৱেগী ফুদ, ফিসরিজ, অমসুং হেল্থকেয়র কম্পেনিশিংনা ভারতকি অচেৎপা পার্ত্নর ওইবা য়াই।
মতৌ অসুম্না ক্লিন ইনরজিদা ভারতকি মঙলান অসি চাংদম্নবা ঙমদে। ২০৩০ ফাওবদা ঐখোয়না ক্লিন ইনরজি গীগাৱাৎ ৫০০ অমসুং গ্রীন হায়দ্রোজেন তন মিলিয়ন ৫ পুথোকনবা পান্দম থম্লে। ক্লিন ইনরজি ইনভেস্তমেন্ত অসিসু নোর্ৱেগী ৱেলথ ফন্দগীদমক মরু ওইবা অমনি। ভারতকি ক্লিন ইনরজি তুংলমচৎতা মরু ওইবা পার্ত্নর অমা ওইনবা ঐহাক্না নোর্ৱেবু কৌজরি ।
মরুপশিং,
ঐখোয়না রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, অমসুং ত্রান্সফোর্ম হায়বা মন্ত্র অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চঙশিল্লি। হৌজিক য়েংলুরগদি হৌখিবা চহি ১২ অসিনা ভারতকি ইকোনোমিক দি.এন.এ. অসি মপুং ওইনা য়াংশিলহনখ্রে।
ঐখোয়না লেপ্তনা কমপ্লাইএন্স হন্থহল্লি, অমসুং সরকারনা ললোন-ইতিক তৌবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা য়াম্না প্রোএক্তিব ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
হন্দক্তা ঐখোয়না তেক্স, লেবর কোদ, অমসুং গবর্নান্সগুম্বা হিরমশিংদা মথংগী মীরোলগী রিফোর্মশিং পায়খৎলে। হৌজিক ভারততা মেন্যুফেকচরিংবু মথংগী থাক অমদা পুখৎনবা ঐখোয়না খ্বাইদাগী ফবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি হায়না ঐনা থাজৈ। মরুওইবা সেক্তর কয়াদসু ঐখোয়না ইনশেন্তিবশিং পিরি।
মসিগী মঙাল নাইরবা খুদম অমদি ঐখোয়গী জহাজ শাবগী সেক্তরনি। স্ত্রেতেজিক মেন্যুফেকচরিং সেক্তর অমা ওইনা সেক্তর অসিবু য়াম্না থুনা মাংলোমদা পুখৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি। ঐখোয়না জহাজ শাবগী ক্লস্তরশিং শেমগৎলি অমসুং লোয়বা নাইদবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি।
জহাজ শাবগা লোয়ননা ভারত অসি এম.আর.ও., গ্রীন শিপিং, অমসুং মেরিতাইম সর্ভিসশিংগী মালেমগী হব অমা ওইরক্লি।
ঙসিদি নোর্ৱেগী জহাজশিংগী চাওরাক্না ১০%দি ভারত্তা শারি। মথংগী চহি মঙাদা মসি ২৫%দা হেনগৎহনবা ঙমগদ্রা? মসি অরুবা থবক অমনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়না হৌজিক খোঙজেল য়াংখৎলে। ঐখোয়না অচৌবা পান্দমশিংগা লোয়ননা অচৌবা খোঙথাংশিং মথৌ তাই।
ভারতকি পোলিসি তংদু লৈতাবা অমসুং ইন্সেন্তিবশিংগী কান্নবা লৌদুনা হীরম অসিনা অচৌবা পার্ত্নর অমা ওইনাবা ঐনা ময়াম পুম্নমকপু কৌজরি।
মরুপশিং,
ঙসি প্রধান মন্ৎরি অমসুং ঐহাক্না ভারত-নোর্ৱেগী মরি অসি গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অমদা হেঙ্গৎহল্লে। মসিগী স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অসিনা মরুওইবা মিনরেলশিং, এ.আই., সাইবর, স্পেস, অমসুং দিফেন্সগুম্বা সেক্তরশিংদা নোর্ৱেগী কম্পেনিশিংদসু মপূঙ ফানা মতেং পাংগনি। হীরম পুম্নমক অসিনা ভারতপু ইনোবেসন অমসুং মেন্যুফেকচরিং বেজ অমা ওইহন্নবা ঐহাক্না অদোমদা তকশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না লেব-তু-লেব, য়ুনিভর্সিতি-তু-য়ুনিবর্সিতি, অমসুং সাইন্তিস্ত-তু-সাইন্তিস্ত পার্ত্নরশিপ য়াওনা ভারত-নোর্ৱেগী মরি চেৎশিলহল্লি। ভারতকি সি.এস.আই.আর., স্তার্ত-অপ ফন্দশিং, অমসুং নোর্ৱেগী রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহল্লি। মসিনা লৈবাক অনিমক্কি রিসর্চ অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগা শম্নহল্লগনি।
মরুপশিং,
নোর্ৱেগী ওইনদি, ঐখোয়না ইনভেস্ত ইন্দিয়াদা কৎথোক্লবা ত্রেদ ফেসিলিতেসন দেস্ক অমা হাংদোক্লে, মসিনা ৱাফম অসি অকক্ননা কোকহনগনি। মসিগী দেস্ক অসিনা ভারততা অদোমগী ইনভেস্তমেন্তকি খোঙচৎ অদু হেন্না নিংথিনা, য়াম্না থুনা অমসুং হেন্না ইফেক্তিব ওইহল্লগনি।
অসিগুম্বা কৎথোক্লবা সিস্তেম অসিনা মশক থোকপা খুদোংচাবা পিরি। রাজ্যশিংগা কোওর্দিনেসন ফাওবা খুদোংচাই। অমসুং করিগুম্বা অদোম্না ৱারেপ লৌবগী থৌওংদা অহোঙবা অমা পুরকপা মথৌ তারবদি মদুসু য়াম্না থুনা থোকপা য়াই। অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়না অখন্নবা থৌরাং অমা শেম্লে।
হৌজিক অদোম পুম্নমক্তা ঐহাক্কি মরুওইবা পাওজেলদি মসিনি: লাকউ, ভারত্তা অদোমগী স্কোপ অমসুং এম্বিসন অনিমক পাকথোক চাওথোকহনবিয়ু। ঐহাক্না নখোয়বু ভারত্তা লাক্নবা কৌজরি।
অদোম্না এক্সপরিয়েন্স পুম্নমক অসিগী মতাংদসু খঙবিগনি। ঐহাক্না নখোয়দা ঐহাক্কি থাজবা অদুসু পিজরে। অমসুং মওং অমদা বোল অদু অদোমগী কোর্ততা লৈরিবগুম্বনি।
থাগৎচরি।