Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chairs 26th meeting of the Central Zonal Council (CZC) in Bastar, Chhattisgarh
Home Minister congratulates and expresses gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi on the historic milestone of a Naxal-free India
It is a matter of great satisfaction that the meeting is being held in Bastar, and even before the meeting, the entire Bastar region has become Naxal-free
With a Whole of the Government Approach, all state governments and every department of the central government worked to ensure that development reaches Naxal-free areas
Our fight will not end until the Naxal-free regions are brought at par with the rest of the country in terms of development
Entire region is now not only Naxal-free but also dispute-free; no pending inter-state or Centre–state disputes in the region is a major achievement
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Zonal Council meetings have become a strong platform for dialogue and resolution, with improved continuity and outcomes
Zonal Council meetings have nearly tripled compared to 2004–2014, with over 200% increase in issues discussed
Union Home Minister called upon all Chief Ministers and Chief Secretaries to join hands with the Government of India in the fight against malnutrition
Calls for reducing school dropout rates, improving education quality, curbing adulteration, and ensuring 100% conviction in POCSO and rape cases
High Courts should set up special courts for speedy disposal of cases pending for more than five years
States directed to upgrade cyber security helpline 1930 call centres in line with MHA guidelines
Just as we have freed the country from Naxalism, similarly, we must achieve the target of disposing of every criminal case right up to the Supreme Court within 3 years, before 2029
19 MAY 2026 6:26PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today chaired the 26th meeting of the Central Zonal Council (CZC) in Bastar, Chhattisgarh. The meeting was attended by Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai, Madhya Pradesh Chief Minister Dr. Mohan Yadav, Uttar Pradesh Chief Minister Shri Yogi Adityanath, and Uttarakhand Chief Minister Shri Pushkar Singh Dhami, along with senior officials from these member states and the Central Government. The meeting was organised by the Inter-State Council Secretariat, functioning under the Ministry of Home Affairs, with the Chhattisgarh Government as the host.
Addressing the meeting, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that it is a matter of great joy that this meeting is being held in Bastar after achieving the historic milestone of a Naxal-free India. The entire credit for making India Naxal-free goes to the hard work and bravery of the jawans of our security forces. Our agencies collected inputs with great precision and, in coordination with the police forces of all states and the Central Armed Police Forces (CAPFs), took timely and decisive action on every input. Along with this, under the 'Whole of the Government Approach', all state governments and all departments of the Central Government worked together to deliver development to the areas freed from Naxalism.
Shri Amit Shah said that our fight is not over yet because the Naxal-affected areas have been lagging behind in the race for development for nearly five decades. He added that until these areas are brought at par with the rest of the country in terms of development, our fight will not end. On the occasion of the entire country becoming Naxal-free, the Union Home Minister extended his heartfelt congratulations to the Prime Minister Shri Narendra Modi.
Union Home Minister said that whatever was needed by the Chhattisgarh Government in the fight against Naxalism, they coordinated with the Ministry of Home Affairs, Government of India, and ensured it was provided. Wherever leadership was required, the Chief Minister and Deputy Chief Minister provided it. This is the result of their efforts that today Bastar has become Naxal-free.
Shri Amit Shah said that after resolving all disputed issues between the states as well as between the states and the Centre, we are holding this meeting today in a very positive and cordial atmosphere. Shri Shah said that all the agenda items in today’s meeting were related to the monitoring of development works. He added that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, our federal structure has become stronger and meetings of the Zonal Councils are being held regularly. As a result, in a vast region covering four states, no disputes remain either among the four states or between these states and the Centre. This is a very significant achievement.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Central Zonal Council comprises the states of Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, and Uttarakhand. This zone stretches from the Himalayan region in the north to the Gangetic plains and further to the plateau regions of central India, which are rich in forests and minerals. These areas are undoubtedly very important for the country’s development. He said that this region greatly helps in filling the country’s food-grain reserves. The rich mineral deposits of this area provide momentum to the nation’s development, and its rich heritage and culture have played a key role in advancing the country. It is also in this region that almost all the major centres of faith in the country are located in close proximity to one another. He added that Chhattisgarh connects nearly seven states, which gives the entire Central Zone immense strategic importance. The Home Minister said that today this entire region has become not only Naxal-free but also free from disputes, which is a matter of great joy for all of us.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a robust and vibrant mechanism for Zonal Council meetings has been established. We have made it decisive, brought continuity to it, and made it result-oriented. In the 10 years from 2004 to 2014, only 11 meetings of the Zonal Councils were held. This number has increased to 32 meetings between 2014 and 2026. During 2004 to 2014, the Standing Committee held only 14 meetings, which have risen 2.5 times to 35 meetings between 2014 and 2026. He said that between 2004 and 2014, discussions were held on just 569 issues, whereas from 2014 to 2026, discussions have taken place on 1,729 issues, out of which nearly 80% have also been resolved. A large number of the pending issues are related to monitoring, in which there is no dispute of any kind.
Union Home Minister said that we should focus on Jal Jeevan Mission-2 and arrangements should be done to provide tap water to every household. He said that health, nutrition, and social welfare are extremely sensitive issues. The Home Minister called upon all the Chief Ministers and Chief Secretaries to join hands and move forward shoulder to shoulder with the Government of India in the fight against malnutrition. He added that a lot of work still needs to be done in the field of education to reduce school dropout rates and improve the quality of schools. Financial inclusion and power sector reforms can make a very significant contribution in transforming this developing region into a fully developed one.
Shri Amit Shah said that work should proceed with even greater momentum in the four sectors of urban planning, public health, financial inclusion, and power sector reforms. The Home Minister appealed that at least 50% of our attention should remain focused on rural development and schemes that empower individuals.
The Home Minister said that ensuring the availability of banking facilities within a 5-kilometre radius is a significant achievement, because all our government schemes are based on Direct Benefit Transfer (DBT). Therefore, all states need to make concrete and serious efforts in this direction.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that if timely DNA testing is conducted in POCSO and rape cases, the conviction rate in these cases can increase to 100 per cent. Shri Shah said that High Courts should establish special courts for the speedy disposal of cases pending in courts for more than five years. The administration must demonstrate such seriousness in dealing with serious crimes. He urged the Chief Ministers of all four states to implement their state-level 1930 helpline in accordance with the model format of the Union Ministry of Home Affairs (MHA) and to update the call centres of the state helplines.
Shri Amit Shah said that in cases of adulteration, wherever a case is registered and a penalty is imposed, there should be proper arrangements to publicise it widely. He added that this would make the public aware that adulterated items are being sold in those guilty shops.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the three Naveen Nyaya Sanhita of the criminal justice system have been implemented very effectively. He added that there are still many issues in their implementation on which we need to put greater emphasis. The Home Minister said that just as we have freed the country from Naxalism, similarly, we must achieve the target of disposing of every criminal case - right up to the Supreme Court - within three years, before 2029.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ ছত্তীশগড়ৰ বাস্তাৰত কেন্দ্ৰীয় আঞ্চলিক পৰিষদৰ ২৬ সংখ্যক বৈঠকত সভাপতিত্ব
গৃহ মন্ত্ৰীয়ে নক্সাল মুক্ত ভাৰতৰ ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক অভিনন্দন আৰু কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে
এইটো অতি সন্তুষ্টিৰ বিষয় যে বৈঠকখন বাস্তাৰত অনুষ্ঠিত হৈছে আৰু বৈঠকৰ আগতেই সমগ্ৰ বাস্তাৰ অঞ্চলটো নক্সাল-মুক্ত হৈ পৰিছে
চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ দৃষ্টিভংগীৰে, সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিটো বিভাগে নক্সাল-মুক্ত অঞ্চলসমূহত উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ কাম কৰিছে
উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত নক্সাল-মুক্ত অঞ্চলসমূহক দেশৰ বাকী অংশৰ সমান নকৰালৈকে আমাৰ যুঁজ শেষ নহ’ব
সমগ্ৰ অঞ্চলটো এতিয়া কেৱল নক্সাল-মুক্ত নহয় বৰঞ্চ বিবাদ-মুক্তও; অঞ্চলটোত কোনো আন্তঃৰাজ্যিক বা কেন্দ্ৰীয়-ৰাজ্যিক বিবাদ নোহোৱাটো এক ডাঙৰ সাফল্য
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আঞ্চলিক পৰিষদৰ বৈঠকসমূহ উন্নত ধাৰাবাহিকতা আৰু ফলাফলৰ সৈতে আলোচনা আৰু সমাধানৰ বাবে এক শক্তিশালী মঞ্চ হৈ পৰিছে
আঞ্চলিক পৰিষদৰ বৈঠকবোৰ ২০০৪-২০১৪ ৰ তুলনাত প্ৰায় তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে, আলোচনা কৰা বিষয়বোৰত ২০০ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি হৈছে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলো মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মুখ্য সচিবক অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে হাত মিলাবলৈ আহ্বান জনায়
বিদ্যালয় এৰি যোৱাৰ হাৰ হ্ৰাস কৰা, শিক্ষাৰ মান উন্নত কৰা, ভেজাল ৰোধ কৰা আৰু
প’ক্স’ তথা ধৰ্ষণৰ গোচৰত ১০০ শতাংশ দোষী সাব্যস্ত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ আহ্বান
উচ্চ ন্যায়ালয়ে পাঁচ বছৰতকৈ অধিক সময় ধৰি চলি থকা গোচৰৰ দ্ৰুত নিষ্পত্তিৰ বাবে বিশেষ আদালত স্থাপন কৰিব লাগে
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি চাইবাৰ সুৰক্ষা হেল্প লাইন ১৯৩০ উন্নত কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে
ঠিক যেনেকৈ আমি দেশক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰিছো, ঠিক তেনেদৰেই আমি ২০২৯ চনৰ আগতে ৩ বছৰৰ ভিতৰত উচ্চতম ন্যায়ালয়লৈকে প্ৰতিটো অপৰাধমূলক গোচৰ নিষ্পত্তি কৰাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'ব লাগিব
19 MAY 2026 6:26PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ বাস্তাৰত কেন্দ্ৰীয় আঞ্চলিক পৰিষদৰ ২৬ সংখ্যক বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে। এই বৈঠকত ছত্তীশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণু দেও ছাই, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ মোহন যাদৱ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামিৰ লগতে সদস্য ৰাজ্যসমূহ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল। ছত্তীশগড় চৰকাৰৰ উদ্যোগত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত কাম কৰা আন্তঃৰাজ্যিক পৰিষদ সচিবালয়ে এই বৈঠকৰ আয়োজন কৰে।
বৈঠকত সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নক্সাল-মুক্ত ভাৰতৰ ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰাৰ পাছত বাস্তাৰত এই বৈঠক অনুষ্ঠিত হোৱাটো অতি আনন্দৰ বিষয়। ভাৰতক নক্সাল-মুক্ত কৰাৰ সম্পূৰ্ণ কৃতিত্ব আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ জোৱানসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু সাহসিকতালৈ যায়। আমাৰ সংস্থাসমূহে অতি নিখুঁতভাৱে তথ্য সংগ্ৰহ কৰি সকলো ৰাজ্যৰ আৰক্ষী বাহিনী তথা কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ (চি এ পি এফ) সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি প্ৰতিটো তথ্যৰ ওপৰত সময়োপযোগী আৰু নিৰ্ণায়ক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰ লগতে, 'সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগী' ৰ অধীনত, সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিভাগসমূহে নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে একেলগে কাম কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ যুঁজ এতিয়াও শেষ হোৱা নাই কাৰণ নক্সাল প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহ প্ৰায় পাঁচ দশক ধৰি উন্নয়নৰ দৌৰত পিছ পৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়ালৈকে এই অঞ্চলসমূহক উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ বাকী অংশৰ সমান কৰা নহয়, তেতিয়ালৈকে আমাৰ সংগ্ৰামৰ অন্ত নপৰিব। সমগ্ৰ দেশ নক্সাল মুক্ত হোৱা বাবে কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ছত্তীশগড় চৰকাৰৰ যি প্ৰয়োজন আছিল, তেওঁলোকে ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সমন্বয় কৰি সেয়া নিশ্চিত কৰিছিল। য'তেই নেতৃত্বৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে সেয়া প্ৰদান কৰিছিল। এয়া তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফল যে আজি বাস্তাৰ নক্সাল-মুক্ত হৈ পৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাজ্যসমূহৰ লগতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰৰ মাজত সকলো বিতৰ্কিত বিষয় সমাধান কৰাৰ পাছত, আমি আজি অতি ইতিবাচক আৰু সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ পৰিৱেশত এই বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিছো। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজিৰ বৈঠকত সকলো বিষয়সূচী উন্নয়নমূলক কামৰ নিৰীক্ষণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত । তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আমাৰ যুক্তৰাষ্ট্ৰবাদৰ গাঁথনি অধিক শক্তিশালী হৈ উঠিছে আৰু নিয়মিতভাৱে আঞ্চলিক পৰিষদসমূহৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈ আহিছে। ফলস্বৰূপে, চাৰিখন ৰাজ্যক সামৰি লোৱা এক বিশাল অঞ্চলত, চাৰিখন ৰাজ্যৰ মাজত বা এই ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰৰ মাজত কোনো বিবাদ নাথাকে। এইটো এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কৃতিত্ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় আঞ্চলিক পৰিষদ ছত্তীশগড়, মধ্যপ্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ডক লৈ গঠিত। এই অঞ্চলটো উত্তৰে হিমালয় অঞ্চলৰ পৰা গাঙ্গেয় সমভূমিলৈকে আৰু তাৰ পাছত মধ্য ভাৰতৰ মালভূমি অঞ্চললৈকে বিস্তৃত, যিবোৰ অৰণ্য আৰু খনিজ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ। এই অঞ্চলসমূহ নিঃসন্দেহে দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে এই অঞ্চলটোৱে দেশৰ খাদ্যশস্যৰ ভাণ্ডাৰ পূৰণ কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰে। এই অঞ্চলৰ সমৃদ্ধ খনিজ ভাণ্ডাৰে ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নক গতি প্ৰদান কৰে আৰু ইয়াৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য তথা সংস্কৃতিয়ে দেশক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। তদুপৰি এই অঞ্চলতেই দেশৰ প্ৰায় সকলো প্ৰধান কেন্দ্ৰ পৰস্পৰৰ ওচৰতে অৱস্থিত। তেওঁ লগতে কয় যে ছত্তীশগড়ে প্ৰায় সাতখন ৰাজ্যক সংযোগ কৰে, যিয়ে সমগ্ৰ কেন্দ্ৰীয় অঞ্চলক অপৰিসীম কৌশলগত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো কেৱল নক্সাল-মুক্ত হোৱাই নহয়, বিবাদৰ পৰাও মুক্ত হৈছে, যিটো আমাৰ সকলোৰে বাবে অতি আনন্দৰ বিষয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আঞ্চলিক পৰিষদৰ বৈঠকৰ বাবে এক শক্তিশালী আৰু স্পন্দনশীল ব্যৱস্থা প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। আমি ইয়াক নিৰ্ণায়ক কৰি তুলিছো, ইয়াৰ ধাৰাবাহিকতা আনিছো আৰু ইয়াক ফলাফলমুখী কৰি তুলিছো। ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে ১০ বছৰত আঞ্চলিক পৰিষদৰ মাত্ৰ ১১ খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল। ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৬ চনৰ ভিতৰত এই সংখ্যা ৩২ খন বৈঠকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে স্থায়ী সমিতিয়ে মাত্ৰ ১৪ খন বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিছিল, যি ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৬ চনৰ ২.৫ গুণ বৃদ্ধি পাই ৩৫ খন বৈঠকলৈ বৃদ্ধি হৈছে। তেওঁ কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত মাত্ৰ ৫৬৯ টা বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হৈছিল, আনহাতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৬ চনলৈকে ১,৭২৯ টা বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত প্ৰায় ৮০ শতাংশ সমাধান কৰা হৈছে। অমীমাংসিত বিষয়সমূহৰ এক বৃহৎ সংখ্যা নিৰীক্ষণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, য"ত কোনো ধৰণৰ বিবাদ নাই।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমি জল জীৱন মিছন-২ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া উচিত আৰু প্ৰতিটো ঘৰলৈ নলৰ পানী যোগান ধৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে স্বাস্থ্য, পুষ্টি আৰু সমাজ কল্যাণ অত্যন্ত স্পৰ্শকাতৰ বিষয়। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলো মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মুখ্য সচিবক অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই আগবাঢ়ি যাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে বিদ্যালয় এৰি যোৱাৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু বিদ্যালয়ৰ মান উন্নত কৰিবলৈও কয়, যিহেতু শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত এতিয়াও বহু কাম কৰিব লাগিব। বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু শক্তি খণ্ডৰ সংস্কাৰে এই উন্নয়নশীল অঞ্চলক সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত অঞ্চললৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নগৰ পৰিকল্পনা, জনস্বাস্থ্য, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু শক্তি খণ্ডৰ সংস্কাৰৰ চাৰিটা খণ্ডত কাম আৰু অধিক গতিৰে আগবাঢ়িব লাগে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আহ্বান জনায় যে আমাৰ অতি কমেও ৫০ শতাংশ মনোযোগ গ্ৰাম্য উন্নয়ন আৰু ব্যক্তিসকলক সবলীকৰণ কৰা আঁচনিসমূহৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত হৈ থাকিব লাগে।
গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৫ কিলোমিটাৰ ব্যাসাৰ্ধৰ ভিতৰত বেংকিং সুবিধাৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰাটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য, কিয়নো আমাৰ সকলো চৰকাৰী আঁচনি প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ (ডিবিটি) ওপৰত আধাৰিত। সেয়েহে, সকলো ৰাজ্যই এই দিশত দৃঢ় আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যদি প’ক্স’ আৰু গোচৰবোৰত সময়মতে ডিএনএ পৰীক্ষা কৰা হয়, তেন্তে এই গোচৰবোৰত দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ ১০০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উচ্চ ন্যায়ালয়সমূহে পাঁচ বছৰতকৈও অধিক সময় ধৰি আদালতত চলি থকা গোচৰসমূহৰ দ্ৰুত নিষ্পত্তিৰ বাবে বিশেষ আদালত স্থাপন কৰা উচিত। প্ৰশাসনে গুৰুতৰ অপৰাধৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এনে গম্ভীৰতা প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগিব। তেওঁ চাৰিখন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ মডেল ফৰ্মেট অনুসৰি তেওঁলোকৰ ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ ১৯৩০ ৰ হেল্প লাইন ৰূপায়ণ কৰিবলৈ আৰু ৰাজ্যিক হেল্প লাইনৰ কল চেণ্টাৰসমূহ আপডেট কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভেজালকৰণৰ ক্ষেত্ৰত, য’তেই এটা গোচৰ পঞ্জীয়ন কৰা হয় আৰু জৰিমনা আৰোপ কৰা হয়, ইয়াক ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰ কৰাৰ বাবে সঠিক ব্যৱস্থা থাকিব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ ফলত জনসাধাৰণ সচেতন হ’ব যে সেই দোকানসমূহত ভেজাল সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰা হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ তিনিটা নবীন ন্যায় সংহিতা অতি ফলপ্ৰসূভাৱে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে সেইবোৰৰ ৰূপায়ণত এতিয়াও বহুতো বিষয় আছে যাৰ ওপৰত আমি অধিক গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যেনেকৈ আমি দেশক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰিছো, ঠিক তেনেদৰেই আমি ২০২৯ চনৰ আগতে তিনি বছৰৰ ভিতৰত উচ্চতম ন্যায়ালয়লৈকে প্ৰতিটো অপৰাধমূলক গোচৰ নিষ্পত্তি কৰাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব লাগিব।