Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement at the 3rd India-Nordic Summit
19 MAY 2026 8:00PM by PIB Delhi
Leaders and delegates from all the Nordic countries,
Friends from the media,
My greetings to all of you!
I am very pleased to participate in the third India–Nordic Summit today. First of all, I sincerely thank the Prime Minister of Norway for hosting this summit. I also warmly welcome all the Nordic leaders present here.
Our shared commitment to democracy, the rule of law, and multilateralism makes us natural partners. At the same time, our shared priorities in technology and sustainability fill our relationship with immense opportunities. That is why, eight years ago, we established this format to bring greater energy and momentum to our relations with the Nordic countries.
Friends,
I am very pleased that, over the past few years, we have achieved significant progress in our relations. In the last ten years, our bilateral trade has increased nearly fourfold.
Investment funds from the Nordic countries are also becoming important partners in India’s rapid growth journey. Over the past decade, investments from the Nordic countries into India have grown by nearly 200 percent.
The rapidly growing trade and investment have not only contributed to India’s growth story, but have also played a highly positive role in the economies of the Nordic countries and created thousands of new jobs. Building upon this strong foundation, we have recently undertaken several important initiatives to take our relationship to the next level.
Friends,
Since October 2025, we have implemented the Trade and Economic Partnership Agreement with Norway, Iceland, and the other European Free Trade Association countries. And just a few months ago, we concluded the India–European Union Free Trade Agreement, in which Denmark, Finland, and Sweden are also partners. Through these ambitious trade agreements, we are ushering in a new golden era in the relations between India and the Nordic countries.
Friends,
Today, we have decided to shape India–Nordic relations into a Green Technology and Innovation Strategic Partnership. Through this Green Technology Partnership, we will combine Iceland’s expertise in geothermal energy and fisheries, Norway’s strengths in the blue economy and the Arctic, and the maritime and sustainability expertise of all the Nordic countries with India’s scale, in order to secure a better future for the entire world.
And through the formation of this unique strategic partnership between us, we will combine Sweden’s advanced manufacturing and defence capabilities, Finland’s expertise in telecommunications and digital technology, and Denmark’s strengths in cybersecurity and health-tech with India’s talent pool, in order to develop trusted solutions for the world.
Friends,
An important pillar of the India–Nordic partnership is also our extensive research and innovation ties. To strengthen these further, we will work together to enhance linkages between universities, laboratories, and startup ecosystems. We will deepen our cooperation in Arctic and polar research. We will also create new opportunities for skill development and talent mobility between India and the Nordic countries.
Friends,
Today, all of us also exchanged views on global issues. In this period of global tensions and conflicts, India and the Nordic countries will continue to work together to strengthen a rules-based global order. Whether it is Ukraine or West Asia, we will continue to support efforts aimed at the early end of conflicts and the restoration of peace.
We are in agreement that the reform of multilateral institutions is both necessary and urgent. And on terrorism as well, our stand is clear and united - no compromise, and no double standards.
Your Excellencies,
Although we all speak different languages, sometimes even a single word is enough to reflect our natural partnership. Today, I used the word "Sambandh” several times. In many Nordic languages, the word "Sambandh” signifies connection, relations, or a bond. In Hindi too, "Sambandh” carries the very same meaning.
This is not merely a similarity of words, it reflects the closeness of our thinking. Let us further deepen the bonds between us in every field, and make the India–Nordic partnership a model of shared prosperity, innovation, and a sustainable future.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অহুমশুবা ভারত-নোর্দিক সম্মিৎতা পাংথোকপা অপুনবা প্রেস স্তেৎমেন্ত মনুংদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী প্রেস স্তেৎমেন্ত
19 MAY 2026 8:00PM by PIB Imphal
নোর্দিক লৈবাকশিংগী লিদর্স দেলিগেৎ পুম্নমক,
মীদিয়াগী মরুপশিং,
ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না খুরুমজরি!
ঙসি অহুমশুবা ভারত-নোর্দিক সম্মিৎতা শরুক য়াবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। অহানবদা, সমিৎ অসি শীনবগীদমক নোর্ৱেগী প্রধান মন্ত্রীবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। মফম অসিদা নোর্দিক লুচিংবা পুম্নমকপু ঐহাক্না তরাম্না ওকচরি।
দেমোক্রেসী, আইনগী কাঙলোন অমসুং মল্তিলেতরেলিজমগীদমক ঐখোয়গী মান্নবা ফিরেপ অসিনা ঐখোয়বু মহৌশাগী ওইবা পার্তনর ওইহল্লি। মসিগী মথক্তা, তেক্নোলোজী অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী লমদা ঐখোয়গী মান্নবা মরুওইবশিংনা ঐখোয়গী মরীদা খুদোংচাবশিং পীরি। মরম অসিনা, চহি ৮গী মমাংদা, ঐখোয়না নোর্দিক লৈবাকশিংগা লৈনরিবা ঐখোয়গী মরীদা পাঙ্গল অমসুং খোঙজেল হাপ্নবা মসিগী ফোর্মেৎ অসি লিংখৎখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী মরীদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। চহি ১০ খক্তদা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অসি শরুক মরি হেনগৎলে।
নোর্দিক লৈবাকশিংগী ইনভেস্তমেন্ত ফন্দশিং অসিসু ভারতকী য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা অসিদা মরু ওইবা পার্তনরশিং ওইরক্লি। হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অসিদা ভারত্তা নোর্দিক লৈবাকশিংদগী শেল থাদরকপা অসি চাউরাক্না চাদা ২০০ হেনগৎখ্রে।
য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লিবা ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্তনা ভারতকী গ্রোথ স্তোরীদা মতেং পাংবতা নত্তনা নোর্দিক লৈবাকশিংগী শেন্মিৎলোনদা অনৌবা থবক লিশিং কয়া শেমদুনা য়াম্না পোজিতিব ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মপাঙ্গল লৈরবা য়ুম্ফম অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, অমসুং ঐখোয়গী মরীবু মথংগী থাক্তা পুখৎনবা ঐখোয়না হৌখিবা মতম খরদা মরু ওইবা ইনিসিএতিব কয়া অমা পায়খৎলে।
মরুপশিং,
২০২৫গী ওক্তোবরদগী, নোরৱে, আইসলেন্দ অমসুং অতোপ্পা ই.এফ.তি.এ. লৈবাকশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না ত্রেদ অমসুং ইকোনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত চৎনহনখি। অমসুং থা খরগী মমাংদা, ঐখোয়না দেনমার্ক, ফিনলেন্দ অমসুং স্বিদেননা পার্তনর ওইরিবা ভারত-য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসিসু লোইশিনখি। মসিগী অচৌবা ত্রেদ এগ্রীমেন্তশিংগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না ভারত অমসুং নোর্দিক লৈবাকশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরীদা অনৌবা গোল্দন ইরা অমা হৌদোক্নবা শেম-শারি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না ভারত অমসুং নোর্দিক লৈবাকশিংগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি গ্রীন তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনগীদমক স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী মওং অমা পীনবা ৱারেপ লৌরে। গ্রীন তেক্নোলোজী পার্তনরশিপ অসিগী খুত্থাংদা জিওথর্মেল ইনর্জী অমসুং ফিসরিজদা আইসলেন্দগী এক্সপর্তিস, ব্লু ইকোনোমী অমসুং আর্কতিক্তা নোর্ৱেগী মপাঙ্গল, অমসুং মেরিতাইম এফিয়র্স অমসুং সস্তেনেবিলিতীদা নোর্দিক লৈবাক পুম্নমক্কী অপুনবা এক্সপর্তিস ভারতকী স্কেলগা লোয়ননা পুনশিন্নদুনা ঐখোয়না মালেম পুম্বগীদমক হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা ওইহনবা ঙমগনি।
অমসুং ঐখোয়গী মরক্তা মসিগী অখন্নবা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসি লিংখৎতুনা, ঐখোয়না স্বিদেনগী এদভান্স মেন্যুফেকচরিং অমসুং দিফেন্স কেপাসিতীশিং, তেলিকোম অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংদা ফিনলেন্দগী এক্সপর্তিস অমসুং সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং হেল্থ-তেকদা দেনমার্ক্কী পাঙ্গলশিং অসি মালেম পুম্বগীদমক থাজবা য়াবা সোলুসনশিং পুথোক্নবা ভারতকী তেলেন্তকা পুনশিন্নগনি।
মরুপশিং,
ভারত-নোর্দিক পার্তনরশিপকী মরুওইবা য়ুম্বী অমা হায়রগদি রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা ঐখোয়গী পাক চাউরবা মরীশিংনি। মসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না য়ুনিভর্সিতীশিং, লেবোরেতরীশিং অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমশিংগী মরক্তা মরী হেনগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। ঐখোয়না আর্ক্তিক অমসুং পোলর রিসর্চতা ঐখোয়গী মতেং পাংনবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং ভারত অমসুং নোর্দিক লৈবাকশিংগী মরক্তা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং তেলেন্ত মোবিলিতীগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়না মালেমগী ওইবা ইসুশিংদা ঐখোয়গী মীৎয়েং পুন্না ফোংদোক্নখি। মালেমগী ওইবা তেন্সন অমসুং চয়েৎনবগী মতম অসিদা, ভারত অমসুং নোর্দিক লৈবাকশিংনা রুলস-বেজ গ্লোবেল ওর্দর অমা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। অমসুং - য়ুক্রেনদা ওইগেরা নত্রগা নোংচুপ এসিয়াদা ওইগেরা - ঐখোয়না খুদোংচাদবা অসি অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা অমসুং শান্তিগীদমক হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংগনি।
মল্তিলেতরেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী রিফোর্ম অসি তঙাইফদবা অমসুং অথুবা মতমদা পাংথোকপা মথৌ তাই হায়না ঐখোয়না য়ানরে। অমসুং তেরোরিজমগী মতাংদসু, ঐখোয়গী ময়েক শেংবা অমসুং অপুনবা ফিরেপ অমা লৈরি – য়াশিন্নবা তৌদবা, দবল স্তেন্দর্দ লৈতবা।
য়োর এক্সিলেন্সী,
ঐখোয় পুম্নমক্না তোঙান তোঙানবা লোন ঙাংবসি অচুম্বা ওইজরবসু, করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়গী মহৌশাগী ওইবা পার্তনরশিপ অসিবু ময়েক শেংহন্নবা ৱাহৈ অমা খক্তনা য়াই। ঙসি ঐহাক্না "সম্বন্ধ" হায়বা ৱাহৈ অসি কয়ারক হন্না শীজিন্নখি। নোর্দিক্কী লোন কয়াদা, "সম্বন্ধ" হায়বা ৱাহৈ অসিনা কন্নেক্সন, মরী, নৎত্রগা বোন্দ অমা তাকই; অমসুং হিন্দীদসু, "সম্বন্ধ" অসিনা মান্নবা ৱাহন্থোক পীরি।
মসি ৱাহৈশিংগী মান্নবা খক নত্তে; মসিনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনগী নক্নবা অদু উৎলি। ঐখোয়না লম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী মরীশিং হেন্না চেৎশিলহল্লসি অমসুং ইন্দিয়া-নোর্দিক পার্তনরশিপপু পুন্না চাউখৎপা, ইন্নোবেসন অমসুং তুংলমচৎ অমগী মোদেল অমা ওইহল্লসি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।