Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses Press Conference in Jagdalpur, Chhattisgarh
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Bastar has become Naxal-free, Now, the journey—from security to trust, trust to development, development to prosperity, and prosperity to fulfillment—must be completed within the next five years
The goal for the coming five years is to increase Bastar's income by up to six times
Credit for a Naxal-free India goes to jawans of our security forces and their families, who made the supreme sacrifice in this battle; I pay my humble tributes to all of them
Merely becoming Naxal-free is not enough; the objective is to make a developed Bastar by 2031
In 2031, when Bastar will become fully developed, the world will witness that it was Naxalism that had hindered its progress
Union Home Minister emphasized the psychological mapping, skill development and education of surrendered Naxals, says, those who were victims have every right to live with dignity within the society
In next 6 months, Bastar is set to emerge with a vast network of cooperative dairies; every tribal woman will be provided with one cow and one buffalo
To eradicate Naxalism in Bastar, 200 security camps were established; one-third of these camps will now be transformed into "Veer Shaheed Gundadhur Deras"
Preparations are underway to bring the government to the very doorsteps of villages through the "Seva Dera" model; achieving 100% saturation of every government scheme is what will truly create a developed Bastar
In Bastar, the entire profit generated from forest produce and agriculture will now directly benefit the tribal communities
"Bastar Olympics" and "Bastar Pandum" serve as exemplary models for tribal youth engagement and the revival of tribal culture
Following the end of Naxalism, Maoists may re-emerge under new guises and aliases—do not fall prey to anyone's deceptive influence
19 MAY 2026 8:16PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed a press conference in Jagdalpur, Chhattisgarh.
Addressing the press conference, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that when our party’s government was formed in Chhattisgarh under the leadership of Shri Vishnu Deo Sai, at that time our party’s government was also in power at the Centre under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. He added that immediately after our party’s government was formed here on 13 December 2023, we restarted the campaign to eliminate the remaining Naxals in Bastar. Shri Shah said that after the meeting of all State Directors General of Police on 24 August 2024, it was announced that the country would be made Naxal-free by 31 March 2026. He stated that due to the valour, courage, and sacrifices of our security forces, the complete elimination of Naxalism from the country has been achieved even before the target date of 31 March 2026.
Shri Amit Shah said that the date of 19 May 2026 also holds great significance. He said that ever since Naxalism began spreading from Naxalbari, its supporter intellectuals used to argue that Naxalism existed because development had not reached certain areas. He clarified that this was not the truth, because there were many parts of the country that were even more backward than the Naxal-affected regions, yet Naxalism did not spread there, and all those areas gradually progressed towards development. He added that, however, our Bastar and many other Naxal-affected areas could not develop.
Union Home Minister said that on 19 May 2026, the vision of comprehensive development is being launched in the same previously Naxal-affected area. He informed that the Veer Shaheed Gundadhur Seva Dera was inaugurated just yesterday. To free Bastar’s seven districts from Naxalism, the Ministry of Home Affairs, Government of India, had established nearly 200 security camps in the region. He said that now that Bastar has become Naxal-free, it has been decided that in the first phase, 70 of these 200 camps will be converted into Veer Shaheed Gundadhur Seva Deras. The purpose of these Seva Deras is to take government facilities and services to the doorstep of every tribal brother and sister in Bastar. Each Seva Dera will provide banking facilities, Aadhaar card services, all digital services, and benefits of 371 schemes of the State and Central Governments through the Common Service Centres (CSCs). All development-related services will be available under one roof. The objective is to ensure that citizens deprived of development for 50 years receive 100% benefits of all government schemes. Shri Shah said that a Primary Agricultural Credit Society (PACS) and a dairy facility will also be established in these Seva Deras, enabling every tribal woman to supply milk from her animals. He added that through these Seva Deras, the government will provide one cow and one buffalo to every tribal family in Bastar, so they can market their milk across India through the cooperative system. In the next six months, a large dairy network is being developed across the Bastar division.
Shri Amit Shah said that earlier this area was under the shadow of the guns and bayonets, but now development will reach there. Until now, the entire region remained deprived of development because of Naxalites. People here did not get ration cards, nor the benefit of free foodgrain schemes, nor health insurance of up to ₹5 lakh. Their produce was not procured at ₹3,100 per quintal. There was no trace of employment, electricity did not reach the villages, water did not reach, and schools were not built. He said that through the Seva Deras, we are going to provide all these facilities across Bastar. The Veer Shaheed Gundadhur Seva Dera will become a major vehicle to transform Naxal-affected Bastar into a Naxal-free and developed Bastar. He added that forest produce will be processed through cooperatives and the entire profit from it will be given to the tribal communities.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has undertaken several major works for the development of Bastar. We have completed the construction of 12,211 kilometres of roads at a cost of ₹20,557 crore. A total of 13,000 mobile towers have been planned, out of which 5,000 towers have already been installed across Naxal-affected areas of the country. 1,804 bank branches have been opened, 1,321 ATMs have been installed, and the work of opening 890 post offices has also been completed. 259 Eklavya Model Schools have been opened, 46 ITIs and 49 Skill Development Centres have been established, and skill training has been provided to more than 90,000 youth and women. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India has prepared a comprehensive development plan for tribal areas across the country, including Naxal-free Bastar. Under this plan, there will be full saturation of development schemes, complete security arrangements, a scientific programme for the future-oriented empowerment of youth and women, and the preservation and promotion of tribal culture and traditions while protecting and advancing the local heritage.
Shri Amit Shah said that we have initiated Bastar Pandum here. He added that Prime Minister Modi had inspired us to make sincere efforts and prepare a plan to preserve tribal culture. Under Bastar Pandum, a major platform has been provided for tribal dance, songs, language, traditional attire, cuisine, and other cultural elements. One year ago, 45,000 people participated in Bastar Pandum and contributed to promoting all these activities. Similarly, two Bastar Olympics have already been organised. In the previous Bastar Olympics, 3 lakh 94 thousand athletes participated, including a team of our former Naxal brother-sister comrades who had accepted rehabilitation. Notably, this team delivered the best performance. Shri Shah said that Prime Minister Modi wants to send a clear message to the entire Naxal-free region that violence can never be a solution to any dispute. Democratic values, mutual cooperation, and the idea of development alone can form the foundation for the progress of individuals. No development - of a person, a village, or a region - is possible through violence. The myth that Naxalism spread because of poverty will be dispelled by the Veer Shaheed Gundadhur Seva Dera.
Union Home Minister said that once this entire region becomes fully developed, a powerful message will go out to the entire world that schools could not be built here because the Naxalites had destroyed them, roads could not be constructed because the Naxalites had created hurdles, hospitals could not function because the Naxalites had killed the hospital staff, and banks did not come because the Naxalites had looted them and forced them to shut down. Shri Shah said that the Shaheed Veer Gundadhur Seva Dera in Bastar will present a democratic model of development before all those across the country who have taken up arms in the name of carving out a path to development.
Shri Amit Shah assured all residents of Bastar on behalf of the Government of India and Prime Minister Shri Narendra Modi, saying that there is no need to live in fear anymore - a new sunrise has dawned here. He said that the tribal youth and women of the region should move forward with full confidence, as both the Government of India and the Chhattisgarh Government stand firmly with them. Shri Shah cautioned that as the previously Naxal-affected region of Bastar is now set to become a developed area, the people must remain vigilant. Those inspired by Maoist ideology who once tried to destroy Bastar with guns may now return in disguise. He urged the people not to be misled by their propaganda. He emphasised that both the Chhattisgarh Government and the Government of India are governments elected by the people and will carry forward the development of Bastar through democratic means.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Government of India and the Chhattisgarh Government are committed to working shoulder to shoulder to transform this region into the most developed tribal division in the entire country, and that within the next five years, Bastar will become the most developed tribal division among all tribal regions of India with an increase in income of Bastar by 6 times. He added that the entire credit for a Naxal-free India goes to the jawans of our security forces who made the supreme sacrifice and to their families.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ ছত্তীশগড়ৰ জগদলপুৰত সংবাদমেল সম্বোধন
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বাস্তাৰ নক্সাল-মুক্ত হৈ পৰিছে, এতিয়া নিৰাপত্তাৰ পৰা বিশ্বাসলৈ, বিশ্বাসৰ পৰা উন্নয়নলৈ, উন্নয়নৰ পৰা সমৃদ্ধিলৈ আৰু সমৃদ্ধিৰ পৰা পূৰ্ণতালৈ যাত্ৰা অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব
অনাগত পাঁচ বছৰৰ লক্ষ্য হৈছে বাস্তাৰৰ আয় ছয়গুণলৈ বৃদ্ধি কৰা
নক্সাল-মুক্ত ভাৰতৰ কৃতিত্ব আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ জোৱান আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ যায়, যিসকলে এই যুদ্ধত সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিছিল; মই তেওঁলোক সকলোকে মোৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো
কেৱল নক্সাল-মুক্ত হোৱাটো পৰ্যাপ্ত নহয়; ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ২০৩১ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত বাস্তাৰ গঢ়ি তোলা
২০৩১ চনত যেতিয়া বাস্তাৰ সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত হ’ব, বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিব যে নক্সালবাদেই ইয়াৰ প্ৰগতি বাধাগ্ৰস্ত কৰিছিল
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰা নক্সালসকলৰ মনস্তাত্ত্বিক মেপিং, দক্ষতা বিকাশ আৰু শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, ভুক্তভোগীসকলৰ নিজৰ সমাজৰ ভিতৰত মৰ্য্যাদাৰে জীয়াই থকাৰ সম্পূৰ্ণ অধিকাৰ আছে
অহা ৬ মাহৰ ভিতৰত, বাস্তাৰ সমবায় দুগ্ধশালাৰ এক বিশাল নেটৱৰ্কৰ সৈতে উদ্ভৱ হ'বলৈ সাজু হৈছে; প্ৰতিগৰাকী জনজাতীয় মহিলাক এটা গৰু আৰু এটা ম'হ প্ৰদান কৰা হ'ব
বস্তৰত নক্সালবাদ নিৰ্মূল কৰিবলৈ ২০০টা নিৰাপত্তা শিবিৰ স্থাপন কৰা হৈছিল; এই শিবিৰৰ এক তৃতীয়াংশ এতিয়া ‘বীৰ শ্বহীদ গুণ্ডাধুৰ দেৰা’ লৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব
‘সেৱা দেৰা’ আৰ্হিৰ জৰিয়তে চৰকাৰক গাঁওসমূহৰ দুৱাৰমুখলৈ অনাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলি আছে; প্ৰতিখন চৰকাৰী আঁচনিৰ ১০০শতাংশ পৰিপূৰ্ণতা অৰ্জন কৰাটোৱে সঁচাকৈয়ে এক উন্নত বাস্তাৰ সৃষ্টি কৰিব
বাস্তাৰত বনজ সামগ্ৰী আৰু কৃষিৰ পৰা হোৱা সম্পূৰ্ণ লাভে এতিয়া জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহক পোনপটীয়াকৈ লাভান্বিত কৰিব
‘বাস্তাৰ অলিম্পিক’ আৰু ‘বাস্তাৰ পাণ্ডুমে’ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীৰ অংশগ্ৰহণ আৰু জনজাতীয় সংস্কৃতিৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ বাবে দৃষ্টান্তমূলক আৰ্হি হিচাপে কাম কৰে
নক্সালবাদৰ সমাপ্তিৰ পাছত, মাওবাদীসকলে নতুন ছদ্মৱেশ আৰু উপনামেৰে পুনৰ উদ্ভৱ হ'ব পাৰে-কাৰো প্ৰতাৰণাৰ প্ৰভাৱৰ বলি নহ'ব
19 MAY 2026 8:16PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ জগদলপুৰত এখন সংবাদ মেলত ভাষণ দিয়ে।
সংবাদ মেল সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া শ্ৰী বিষ্ণু দেও ছাইৰ নেতৃত্বত ছত্তীশগড়ত আমাৰ দলৰ চৰকাৰ গঠন কৰা হৈছিল, সেই সময়ত আমাৰ দলৰ চৰকাৰ কেন্দ্ৰতো প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ক্ষমতাত আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ২০২৩ চনৰ ১৩ ডিচেম্বৰত ইয়াত আমাৰ দলৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে আমি বাস্তাৰত বাকী থকা নক্সালসকলক নির্মূল কৰাৰ বাবে পুনৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০২৪ চনৰ ২৪ আগষ্টত সকলো ৰাজ্যিক আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানৰ বৈঠকৰ পাছত ঘোষণা কৰা হৈছিল যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত দেশক নক্সাল-মুক্ত কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বীৰত্ব, সাহস আৰু ত্যাগৰ ফলত দেশৰ পৰা নক্সালবাদৰ সম্পূৰ্ণ নিৰ্মূল লক্ষ্য ৰ ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ আগতেই সম্ভৱ হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০২৬ চনৰ ১৯ মেৰ তাৰিখটোও যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে নক্সালবাৰীৰ পৰা নক্সালবাদ বিয়পিবলৈ আৰম্ভ কৰাৰ পাছৰে পৰা ইয়াৰ সমৰ্থক বুদ্ধিজীৱীসকলে যুক্তি দেখুৱাইছিল যে নক্সালবাদৰ অস্তিত্ব আছিল কাৰণ উন্নয়ন কিছুমান অঞ্চলত হোৱা নাছিল। তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে এইটো সত্য নহয়, কিয়নো দেশৰ বহুতো অংশ নক্সাল-প্ৰভাৱিত অঞ্চলতকৈ অধিক পিছপৰা আছিল, তথাপিও তাত নক্সালবাদ বিয়পি পৰা নাছিল আৰু সেই সকলোবোৰ অঞ্চল ক্ৰমান্বয়ে উন্নয়নৰ দিশে আগবাঢ়িছিল। তেওঁ লগতে কয় যে অৱশ্যে, আমাৰ বাস্তাৰ আৰু আন বহুতো নক্সাল-প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰ বিকাশ হ’ব পৰা নাছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০২৬ চনৰ ১৯ মে’ত, পূৰ্বতে নক্সাল-প্ৰভাৱিত একেটা অঞ্চলতে ব্যাপক উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগী আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে বীৰ শ্বহীদ গুণ্ডাধুৰ সেৱা দেৰা কালিহে উদ্বোধন কৰা হৈছে। বাস্তাৰৰ সাতখন জিলাক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ মন্ত্ৰালয়ে অঞ্চলটোত প্ৰায় ২০০ টা নিৰাপত্তা শিবিৰ স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে এতিয়া বাস্তাৰ নক্সাল মুক্ত হোৱাৰ লগে লগে সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে যে প্ৰথম পৰ্যায়ত এই ২০০ টা শিবিৰৰ ভিতৰত ৭০ টা শিবিৰক বীৰ শ্বহীদ গুণ্ডাধুৰ সেৱা দেৰালৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ'ব। এই সেৱা দেৰাৰ উদ্দেশ্য হৈছে চৰকাৰী সুবিধা আৰু সেৱাসমূহ বাস্তাৰৰ প্ৰতিজন জনজাতীয় ভাই-ভনীৰ দুৱাৰমুখলৈ লৈ যোৱা। প্ৰতিটো সেৱা দেৰাই কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ (চিএছচি) ৰ জৰিয়তে বেংকিং সুবিধা, আধাৰ কাৰ্ড সেৱা, সকলো ডিজিটেল সেৱা তথা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ৩৭১ খন আঁচনিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় সকলো সেৱা একেখন ছাদৰ তলত উপলভ্য হ’ব। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৫০ বছৰ ধৰি উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত নাগৰিকসকলে যাতে সকলো চৰকাৰী আঁচনিৰ ১০০ শতাংশ সুবিধা লাভ কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সেৱা দেৰাত এটা প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (পিএচিএছ) আৰু এটা দুগ্ধ সুবিধাও স্থাপন কৰা হ'ব, যাৰ ফলত প্ৰতিগৰাকী জনজাতীয় মহিলাই তেওঁৰ পশুধনৰ পৰা গাখীৰ যোগান ধৰিব পাৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই সেৱা দেৰাৰ জৰিয়তে চৰকাৰে বাস্তাৰৰ প্ৰতিটো জনজাতীয় পৰিয়ালক এটা গৰু আৰু এটা ম'হ প্ৰদান কৰিব, যাতে তেওঁলোকে সমবায় ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ ভাৰতত তেওঁলোকৰ গাখীৰ বজাৰ কৰিব পাৰে। অহা ছমাহৰ ভিতৰত সমগ্ৰ বাস্তাৰ খণ্ডত দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ এক বৃহৎ নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলা হৈছে।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পূৰ্বতে এই অঞ্চলটো বন্দুক আৰু বেয়েনেটৰ ছাঁত আছিল, কিন্তু এতিয়া উন্নয়ন তাত উপনীত হ'ব। এতিয়ালৈকে নক্সালবাদীসকলৰ বাবে সমগ্ৰ অঞ্চলটো উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল। ইয়াৰ লোকসকলে ৰেচন কাৰ্ড লাভ কৰা নাছিল, বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য আঁচনিৰ সুবিধাও পোৱা নাছিল, ৫লাখ টকালৈকে স্বাস্থ্য বীমাও পোৱা নাছিল। তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী প্ৰতি কুইণ্টলত ৩,১০০ টকাত ক্ৰয় কৰা হোৱা নাছিল। কৰ্মসংস্থাপনৰ কোনো চিহ্ন নাছিল, গাঁওসমূহত বিদ্যুৎ সংযোগ নাছিল, পানী নাছিল আৰু বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে সেৱা দেৰাৰ জৰিয়তে আমি সমগ্ৰ বাস্তাৰত এই সকলোবোৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ গৈছো। বীৰ শ্বহীদ গুণ্ডাধুৰ সেৱা দেৰা নক্সাল-প্ৰভাৱিত বাস্তাৰক নক্সাল-মুক্ত আৰু উন্নত বাস্তাৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ এক প্ৰধান বাহন হৈ পৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে বনজ সামগ্ৰী সমবায়ৰ জৰিয়তে প্ৰক্ৰিয়া কৰা হ’ব আৰু ইয়াৰ পৰা হোৱা সম্পূৰ্ণ লাভ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক দিয়া হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে বাস্তাৰৰ উন্নয়নৰ বাবে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম হাতত লৈছে। আমি ২০,৫৫৭ কোটি টকা ব্যয়েৰে ১২,২১১ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰিছো। মুঠ ১৩ হাজাৰ মোবাইল টাৱাৰৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত ৫,০০০ টাৱাৰ ইতিমধ্যে দেশৰ নক্সাল-প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহত স্থাপন কৰা হৈছে। ১,৮০৪ টা বেংক শাখা খোলা হৈছে, ১,৩২১ টা এ টি এম স্থাপন কৰা হৈছে, আৰু ৮৯০ টা ডাকঘৰ খোলাৰ কামো সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। ২৫৯ খন একলব্য মডেল বিদ্যালয় খোলা হৈছে, ৪৬ খন আই টি আই আৰু ৪৯টা দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু ৯০,০০০ তকৈও অধিক যুৱক-যুৱতীক দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে নক্সাল মুক্ত বাস্তাৰকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ বাবে এক ব্যাপক উন্নয়ন পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছে। এই পৰিকল্পনাৰ অধীনত, উন্নয়ন আঁচনিসমূহৰ সম্পূৰ্ণ পৰিপূৰ্ণতা, সম্পূৰ্ণ নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা, যুৱ আৰু মহিলাৰ ভৱিষ্যতমুখী সবলীকৰণৰ বাবে এক বৈজ্ঞানিক কাৰ্যসূচী আৰু স্থানীয় ঐতিহ্য সুৰক্ষিত কৰি আগুৱাই নিয়াৰ লগতে জনজাতীয় সংস্কৃতি তথা পৰম্পৰাৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰ হ'ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি ইয়াত বাস্তাৰ পাণ্ডুমৰ সূচনা কৰিছো। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আমাক আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা চলাবৰ বাবে আৰু জনজাতীয় সংস্কৃতি সংৰক্ষণৰ বাবে এক পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। বাস্তাৰ পাণ্ডুমৰ অধীনত জনজাতীয় নৃত্য, গীত, ভাষা, পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাক, ৰন্ধন প্ৰণালী আৰু অন্যান্য সাংস্কৃতিক উপাদানৰ বাবে এক মুখ্য মঞ্চ প্ৰদান কৰা হৈছে। এবছৰ পূৰ্বে, ৪৫,০০০ লোকে বাস্তাৰ পাণ্ডুমত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু সকলো কাৰ্যকলাপৰ প্ৰচাৰত অৰিহণা যোগাইছিল। একেদৰে ইতিমধ্যে দুখন বাস্তাৰ অলিম্পিক আয়োজন কৰা হৈছে। পূৰ্বৰ বাস্তাৰ অলিম্পিকত ৩ লাখ ৯৪ হাজাৰ খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, যাৰ ভিতৰত আমাৰ প্ৰাক্তন নক্সাল ভাতৃ-ভগ্নী সহকৰ্মীৰ এটা দলে পুনৰ্বাসন গ্ৰহণ কৰিছিল। উল্লেখযোগ্য যে এই দলটোৱে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ নক্সাল মুক্ত অঞ্চলটোলৈ এটা স্পষ্ট বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব বিচাৰে যে হিংসা কেতিয়াও কোনো বিবাদৰ সমাধান হ’ব নোৱাৰে। গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, পাৰস্পৰিক সহযোগিতা আৰু কেৱল উন্নয়নৰ ধাৰণাই ব্যক্তিৰ প্ৰগতিৰ ভেটি গঠন কৰিব পাৰে। হিংসাৰ জৰিয়তে কোনো ব্যক্তি, গাওঁ বা অঞ্চলৰ উন্নয়ন সম্ভৱ নহয়। দৰিদ্ৰতাৰ বাবে নক্সালবাদ বিয়পি পৰাৰ ধাৰণাটো বীৰ শ্বহীদ গুণ্ডাধুৰ সেৱা দেৰাই দূৰ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এবাৰ এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত হ'লে সমগ্ৰ বিশ্বলৈ এক শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰা হ'ব যে ইয়াত বিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিব পৰা হোৱা নাছিল, কাৰণ নক্সালবাদীসকলে সেইবোৰ ধ্বংস কৰিছিল, পথ নিৰ্মাণ কৰিব পৰা হোৱা নাছিল, কাৰণ নক্সালবাদীসকলে বাধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল, চিকিৎসালয়সমূহত কাম হোৱা নাছিল, কাৰণ নক্সালবাদীসকলে চিকিৎসালয়ৰ কৰ্মচাৰীসকলক হত্যা কৰিছিল আৰু বেংকসমূহ চলা নাছিল, কাৰণ নক্সালবাদীসকলে তেওঁলোকক লুট কৰি বন্ধ কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বাস্তাৰৰ শ্বহীদ বীৰ গুণ্ডাধুৰ সেৱা দেৰাই সমগ্ৰ দেশতে উন্নয়নৰ পথ তৈয়াৰ কৰাৰ নামত অস্ত্ৰ তুলি লোৱা সকলোৰে সন্মুখত উন্নয়নৰ এক গণতান্ত্ৰিক আৰ্হি উপস্থাপন কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে ভাৰত চৰকাৰ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ হৈ বাস্তাৰৰ সকলো বাসিন্দাক আশ্বাস দি কয় যে এতিয়া আৰু ভয়ত জীয়াই থকাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই-ইয়াত এক নতুন সূৰ্যোদয় আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ কয় যে অঞ্চলটোৰ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলে সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসৰে আগবাঢ়ি যোৱা উচিত, কিয়নো ভাৰত চৰকাৰ আৰু ছত্তীশগড় চৰকাৰ দুয়োটাই তেওঁলোকৰ সৈতে দৃঢ়ভাৱে থিয় দিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পূৰ্বতে নক্সাল-প্ৰভাৱিত অঞ্চল বাস্তাৰ এতিয়া এখন উন্নত অঞ্চলত পৰিণত হ’বলৈ সাজু হোৱাৰ বাবে জনসাধাৰণ সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব। এসময়ত বন্দুকৰে বাস্তাৰ ধ্বংস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা মাওবাদী আদৰ্শৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হোৱাসকলে এতিয়া ছদ্মৱেশত ঘূৰি আহিব পাৰে। তেওঁ জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ প্ৰচাৰৰ দ্বাৰা বিপথে পৰিচালিত নহ’বলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ছত্তীশগড় চৰকাৰ তথা ভাৰত চৰকাৰ দুয়োটাই জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা নিৰ্বাচিত চৰকাৰ আৰু গণতান্ত্ৰিক পদ্ধতিৰে বাস্তাৰৰ উন্নয়ন আগবঢ়াই নিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত চৰকাৰ আৰু ছত্তীশগড় চৰকাৰে এই অঞ্চলক সমগ্ৰ দেশৰ আটাইতকৈ উন্নত জনজাতীয় খণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত বাস্তাৰৰ আয় ৬ গুণ বৃদ্ধিৰ সৈতে ভাৰতৰ সকলো জনজাতীয় অঞ্চলৰ ভিতৰত বাস্তাৰ আটাইতকৈ উন্নত জনজাতীয় খণ্ড হৈ পৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে নক্সাল-মুক্ত ভাৰতৰ সম্পূৰ্ণ কৃতিত্ব আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ জোৱানসকল আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ যায়, যিসকলে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিছিল।