Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Centre Bets Big on Brahmaputra as Economic Lifeline: Union Minister Sarbananda Sonowal
Sarbananda Sonowal Push for Integrated River Development Strategy at High Level HPRB Meet
Meet Mooted the Vision of Transforming Brahmaputra Board into a Knowledge based River Basin Organisation (RBO)
Importance of traditional, indigenous and sustainable water management practices of NER must be intertwined with modern modern River Basin Management for optimal utility: Sarbananda Sonowal
Centre Plans ₹4,800 Crore Inland Waterways Push in Northeast Over Next Five Years: Sarbananda Sonowal
19 MAY 2026 9:25PM by PIB Delhi
PM Narendra Modi led Union Government is scaling up efforts to transform the Brahmaputra into a multi-functional economic corridor, with Union Minister for Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal spearheading an integrated push that combines transport, trade, tourism and river management.
The push was reviewed at the High Powered Review Board (HPRB) meeting of the Brahmaputra Board in Guwahati, Assam today, where ministers, technical experts and state representatives deliberated on strengthening scientific river basin planning, flood control and sustainable utilisation of water resources across the Northeast. The meeting also emphasised greater coordination among basin states and the adoption of advanced technologies such as GIS, LiDAR and hydrological modelling.
Speaking on the occasion, Union Minister Sarbananda Sonowal said, “At the heart of this strategy is the recognition of the Brahmaputra not merely as a river, but as a critical national asset capable of driving connectivity and economic growth across the Northeast. The Inland Waterways Authority of India (IWAI) has been working towards realising the true potential of Brahmaputra, declared as the National Waterway 2 (NW2), as it provides a vital inland transport corridor linking Assam, along with the other parts of Northeast, to Kolkata and Haldia ports through the Indo-Bangladesh Protocol Route (IBPR), reviving an environmentally sustainable, economic and efficient mode of transportation.”
In Assam, projects worth around ₹751 crore have already been completed, including key terminals at Pandu, Dhubri and Jogighopa, along with floating jetties and upgraded shore facilities. Ongoing works exceeding ₹1,100 crore include fairway development along the Brahmaputra, ship repair facilities, tourist jetties and the establishment of a Regional Centre of Excellence in Dibrugarh.
Adding further, Sarbananda Sonowal welcomed the move by the Union Government to launch the State Water Reforms Framework (SWRF) to strengthen sustainable water governance and reform initiatives across states.
“Developing the Brahmaputra is about creating a resilient and sustainable river ecosystem that supports connectivity, commerce and communities. Integrated river basin planning combining flood management, erosion control, dredging and infrastructure development is essential to ensure year-round navigability and long-term economic growth. With the adoption of modern technologies such as GIS-based planning and digital monitoring, we are working towards transforming our waterways into efficient, green and future-ready transport corridors while preserving the ecological balance of the region, as envisioned by our dynamic Prime Minister Shri Narendra Modi ji,” argued Sarbananda Sonowal while advocating strongly for Integrated River Development Strategy at the meet.
The government is also investing in a future pipeline of projects worth nearly ₹4,800 crore across the Northeast, including community jetties, cargo vessels, dredgers and cruise terminals. These initiatives are expected to strengthen last-mile connectivity, improve logistics efficiency and generate employment in riverine regions.
At the policy level, the Brahmaputra Board is being repositioned as a modern, technology-driven river basin organisation. Plans include digital governance systems, data-driven project monitoring and the revitalisation of research institutions such as the North Eastern Hydraulic and Allied Research Institute (NEHARI).
The Modi government also views the river as a “strategic lever for its Act East Policy”, enabling cross-border connectivity and regional trade, added Sonowal. Inland waterways are increasingly being positioned as a cost-effective and environmentally sustainable alternative to road and rail transport, reducing congestion, fuel consumption and emissions.
Under PM Narendra Modi’s government since 2014, the inland water transport in India and particularly in the Northeast has witnessed rapid growth. Cargo movement on national waterways has increased from 18 million metric tonnes in 2014 to over 218 million metric tonnes in 2025-26, underscoring the sector’s expanding role in the logistics chain.
In the ensuing period, the inland waterways sector in the NER region likely to witness development of 79 community jetties, expansion of key facilities such as the Regional Centre of Excellence (RCoE) in Dibrugarh and the ship repair facility at Pandu, and construction of supporting infrastructure for Customs and Immigration at strategic river ports. The plan also envisages procurement of dredgers, survey vessels and cargo fleets, alongside the introduction of urban water transport systems and cruise terminals in Assam. Officials said these investments are aimed at improving navigability, enhancing logistics efficiency and unlocking the economic potential of river-based transport, even as technical challenges such as heavy sediment load, shifting channels and recurring floods necessitate a scientific and integrated river basin management approach.
The HPRB meeting was also attended by Union Jal Shakti Minister C.R. Paatil; Union Minister of State (MoS) for Jal Shakti Raj Bhushan Choudhary; Assam Tourism Minister Ajanta Neog; Arunachal Pradesh Health Minister Biyuram Wahge; Manipur Tourism Minister Khuraijam Loken Singh; Meghalaya Water Resources Minister Metbah Lyngdoh; Mizoram IWRD Minister P.C. Vanlalruata; Sikkim PHE Minister Sonam Lama; and Tripura Industries Minister Santana Chakma. The meeting was also attended by advisors and the Chairman of the Brahmaputra Board, Dr Ranbir Singh.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনৈতিক আয়ুসৰেখা হিচাপে ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ ওপৰত কেন্দ্ৰৰ ডাঙৰ পণঃ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
উচ্চ পৰ্যায়ৰ এইচপিআৰবি বৈঠকত সংহত নদী উন্নয়ন ৰণনীতিৰ বাবে সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ গুৰুত্ব আৰোপ
ব্ৰহ্মপুত্ৰ বোৰ্ডক এক জ্ঞান-ভিত্তিক নদী অৱবাহিকা সংগঠনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ পৰিকল্পনা উত্থাপন
সৰ্বাধিক উপযোগিতাৰ বাবে উত্তৰ-পূবৰ পৰম্পৰাগত, থলুৱা আৰু বহনক্ষম জল ব্যৱস্থাপনা পদ্ধতিক আধুনিক নদী অৱবাহিকা ব্যৱস্থাপনাৰ সৈতে সাঙুৰি ল’ব লাগিব: সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
অহা পাঁচ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত কেন্দ্ৰৰ ৪,৮০০ কোটি টকীয়া আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ পৰিকল্পনা: সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
19 MAY 2026 9:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বাধীন কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ব্ৰহ্মপুত্ৰক এক বহুমুখী অৰ্থনৈতিক কৰিডৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা তীব্ৰতৰ কৰি তুলিছে। কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে পৰিবহণ, বাণিজ্য, পৰ্যটন আৰু নদী ব্যৱস্থাপনাৰ এক সংহত প্ৰচেষ্টাৰ নেতৃত্ব দিছে।
আজি অসমৰ গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত ব্ৰহ্মপুত্ৰ বোৰ্ডৰ উচ্চ পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনা বোৰ্ডৰ বৈঠকত এই প্ৰচেষ্টাৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়, য’ত মন্ত্ৰী, কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞ আৰু ৰাজ্যিক প্ৰতিনিধিসকলে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বৈজ্ঞানিক নদী অৱবাহিকা পৰিকল্পনা, বান নিয়ন্ত্ৰণ আৰু জলসম্পদৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰ সম্পৰ্কে আলোচনা কৰে। বৈঠকত অৱবাহিকাভুক্ত ৰাজ্যসমূহৰ মাজত অধিক সমন্বয় আৰু জিআইএছ, লিডাৰ (LiDAR) তথা হাইড্ৰ’লজিকেল মডেলিঙৰ দৰে উন্নত প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, “এই ৰণনীতিৰ মূলতে হৈছে ব্ৰহ্মপুত্ৰক কেৱল এখন নদী হিচাপেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত সংযোগ আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশক গতি প্ৰদান কৰিব পৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া। ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণে ২নং ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ হিচাপে ঘোষিত ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত কাম কৰি আহিছে, কিয়নো ই ভাৰত-বাংলাদেশ প্ৰট’কল ৰুটৰ জৰিয়তে অসমৰ লগতে উত্তৰ-পূবৰ অন্যান্য অংশক কলকাতা আৰু হালদিয়া বন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আভ্যন্তৰীণ পৰিবহণ কৰিডৰ প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত পৰিৱেশ অনুকূল, অৰ্থনৈতিক আৰু কাৰ্যক্ষম পৰিবহণ ব্যৱস্থা পুনৰুজ্জীৱিত হৈ উঠিছে।”
অসমত ইতিমধ্যে প্ৰায় ৭৫১ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে, যাৰ ভিতৰত পাণ্ডু, ধুবুৰী আৰু যোগীঘোপাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ টাৰ্মিনেল, ভাসমান জেটী আৰু উন্নত পাৰঘাটৰ সুবিধাসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত। আনহাতে ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ ফেয়াৰৱে উন্নয়ন, জাহাজ মেৰামতিৰ সুবিধা, পৰ্যটন জেটী আৰু ডিব্ৰুগড়ত এটা আঞ্চলিক উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনকে ধৰি ১,১০০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ কাম চলি আছে।
তদুপৰি সৰ্বানন্দ সোণোৱালে সমগ্ৰ ৰাজ্যসমূহত বহনক্ষম জল প্ৰশাসন আৰু সংস্কাৰমূলক পদক্ষেপসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা ৰাজ্যিক জল সংস্কাৰ পৰিকাঠামো মুকলি কৰাৰ পদক্ষেপক আদৰণি জনায়।
“ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ উন্নয়ন মানে হৈছে এক শক্তিশালী আৰু বহনক্ষম নদী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা যিয়ে সংযোগ, বাণিজ্য আৰু সমাজক সহায় কৰে। বছৰটোৰ সকলো সময়তে জাহাজ চলাচলৰ উপযোগী আৰু দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক বিকাশ নিশ্চিত কৰিবলৈ বান ব্যৱস্থাপনা, খহনীয়া নিয়ন্ত্ৰণ, খনন আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নক একত্ৰিত কৰি সংহত নদী অৱবাহিকা পৰিকল্পনা কৰাটো অপৰিহাৰ্য। আমাৰ গতিশীল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সপোন অনুসৰি এই অঞ্চলৰ পৰিৱেশৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰি জিআইএছভিত্তিক পৰিকল্পনা আৰু ডিজিটেল নিৰীক্ষণৰ দৰে আধুনিক প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ জৰিয়তে আমি আমাৰ জলপথসমূহক কাৰ্যক্ষম, সেউজ আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু পৰিবহণ কৰিডৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছোঁ,” বৈঠকত সংহত নদী উন্নয়ন ৰণনীতিৰ সপক্ষে তীব্ৰ যুক্তি দৰ্শাই সোণোৱালে এইদৰে কয়।
চৰকাৰে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰায় ৪,৮০০ কোটি টকাৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰকল্পৰ বাবেও বিনিয়োগ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত কমিউনিটি জেটী, কাৰ্গ’ জাহাজ, ড্ৰেজাৰ আৰু ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল অন্তৰ্ভুক্ত। এই পদক্ষেপসমূহে অন্তিম প্ৰান্তৰ সংযোগ শক্তিশালী কৰিব, লজিষ্টিক খণ্ডৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব আৰু নদী প্ৰধান অঞ্চলসমূহত কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
নীতিগত পৰ্যায়ত, ব্ৰহ্মপুত্ৰ বোৰ্ডক এক আধুনিক, প্ৰযুক্তি-চালিত নদী অৱবাহিকা সংগঠন হিচাপে নতুনকৈ গঢ়ি তোলা হৈছে। এই পৰিকল্পনাসমূহৰ ভিতৰত ডিজিটেল শাসন ব্যৱস্থা, তথ্য-আধাৰিত প্ৰকল্প নিৰীক্ষণ আৰু উত্তৰ-পূব জলবাহী আৰু আনুষংগিক গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ দৰে গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ অন্তৰ্ভুক্ত।
মোদী চৰকাৰে এই নদীখনক ইয়াৰ ‘এক্ট ইষ্ট পলিচি’ৰ বাবে এক কৌশলগত আহিলা হিচাপেও গণ্য কৰে, যাৰ ফলত আন্তঃসীমান্ত সংযোগ আৰু আঞ্চলিক বাণিজ্য সম্ভৱ হৈ পৰিছে বুলি সোণোৱালে লগতে কয়। আভ্যন্তৰীণ জলপথসমূহক ক্ৰমান্বয়ে পথ আৰু ৰে’ল পৰিবহণৰ এক সুলভ আৰু পৰিৱেশ অনুকূল বিকল্প হিচাপে স্থান দিয়া হৈছে, যাৰ ফলত যান-জঁট, ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ আৰু প্ৰদূষণ হ্ৰাস পাইছে।
২০১৪ চনৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ চৰকাৰৰ অধীনত ভাৰতত আৰু বিশেষকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণৰ ক্ষিপ্ৰ বিকাশ সাধন হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথত কাৰ্গ’ পৰিবহণ ২০১৪ চনৰ ১৮ নিযুত মেট্ৰিক টনৰ পৰা বৃদ্ধি পাই ২০২৫-২৬ বৰ্ষত ২১৮ নিযুত মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক হৈছে, যিয়ে লজিষ্টিক শৃংখলাত এই খণ্ডটোৰ বৰ্ধিত ভূমিকাক প্ৰমাণ কৰে।
অনাগত সময়ছোৱাত উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথ খণ্ডত ৭৯টা কমিউনিটি জেটীৰ উন্নয়ন, ডিব্ৰুগড়ৰ আঞ্চলিক উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ আৰু পাণ্ডুৰ জাহাজ মেৰামতি কেন্দ্ৰৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ সুবিধাসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু কৌশলগত নদী বন্দৰসমূহত সীমাশুল্ক আৰু প্ৰব্ৰজনৰ বাবে সহযোগী আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। এই পৰিকল্পনাত ড্ৰেজাৰ, জৰীপ জাহাজ আৰু কাৰ্গ’ ফ্লীট ক্ৰয় কৰাৰ লগতে অসমত নগৰীয়া পানী পৰিবহণ ব্যৱস্থা আৰু ক্ৰুজ টাৰ্মিনেল স্থাপনৰ কথাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। বিষয়াসকলে কয় যে গধুৰ পলিকণৰ বোজা, পৰিৱৰ্তনশীল গতিপথ আৰু বাৰে বাৰে অহা বানপানীৰ দৰে কাৰিকৰী প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বাবে এক বৈজ্ঞানিক আৰু সংহত নদী অৱবাহিকা ব্যৱস্থাপনাৰ প্ৰয়োজনীয়তা থকা স্বত্বেও, এই বিনিয়োগসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে জাহাজ চলাচলৰ যোগ্যতা উন্নত কৰা, লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰা আৰু নদী-ভিত্তিক পৰিবহণৰ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাসমূহ মুকলি কৰা।
এইচপিআৰবি বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী চিআৰ পাটিল; জলশক্তি বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ৰাজ ভূষণ চৌধুৰী; অসমৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰী অজন্তা নেওগ; অৰুণাচল প্ৰদেশৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী বিয়ুৰাম ৱাহগে; মণিপুৰৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰী খুৰাইজম লোকেণ সিং; মেঘালয়ৰ জলসম্পদ মন্ত্ৰী মেটবাহ লিংডো; মিজোৰামৰ আইডব্লিউআৰডি মন্ত্ৰী পি চি ভানলালৰুৱাতা; ছিকিমৰ জনস্বাস্থ্য কাৰিকৰী মন্ত্ৰী সোনাম লামা; আৰু ত্ৰিপুৰাৰ উদ্যোগ মন্ত্ৰী সান্তনা চাকমা উপস্থিত থাকে। বৈঠকত উপদেষ্টাসকলৰ লগতে ব্ৰহ্মপুত্ৰ বোৰ্ডৰ অধ্যক্ষ ড° ৰণবীৰ সিঙো উপস্থিত থাকে।