Prime Minister's Office
India-Italy Joint Declaration
20 MAY 2026 7:33PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the Council of Ministers of the Italian Republic, Giorgia Meloni, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, paid an official visit to Italy on 19-20 May 2026. The visit, following Prime Minister Modi’s visit to Italy in June 2024 for the G7 Summit and Prime Minister Meloni’s visit to India for the G20 Summit in 2023, provided renewed momentum to the bilateral ties. The two leaders decided to elevate India-Italy relations to the level of a Special Strategic Partnership.
Political Dialogue
The two Prime Ministers welcomed the strong momentum of high-level exchanges and agreed to hold annual meetings of leaders including on the sidelines of multilateral events, as well as regular Ministerial and institutional-level meetings.
They appreciated the concrete progress achieved across the diverse pillars of the Joint Strategic Action Plan 2025-2029 adopted by the two leaders in their meeting during the G20 Summit held in Rio de Janeiro in November 2024. They agreed to establish Foreign Ministers-led mechanism to review the India-Italy Joint Strategic Action Plan 2025-29 and provide strategic guidance to India-Italy Special Strategic Partnership.
Economic Cooperation and Investments
Both leaders expressed satisfaction at the growing dynamism of bilateral economic and industrial cooperation, with three high level business fora held since the last year. Building on the opportunities arising from India’s rapid and consistent economic growth and the successful conclusion of the negotiations for the EU–India Free Trade Agreement, they reaffirmed the shared objective of expanding bilateral trade in both direction with aim to reach to € 20 billion by 2029.
They welcomed the increase of bilateral investments in key sectors and encouraged the respective industries to forge industrial and technology partnerships in order to build resilient supply chains. They welcomed the prospect of greater investments, particularly in textiles, clean technologies, semiconductors, automotive, energy, tourism, pharmaceuticals and medical technologies, digital technologies, critical raw materials, steel, ports and infrastructure. They encouraged industries to utilize the policy incentives and schemes in place in both countries which seek to enhance business linkages and production facilities.
Both Prime Ministers agreed to encourage dialogue and cooperation among stock exchanges, investment funds, venture capital, banks, insurance companies and financial institutions.
They agreed to facilitate industrial partnerships, including between SMEs, to foster deeper integration of supply chains. They encouraged new sectoral missions in the coming months in priority areas of mutual interest.
The two Prime Ministers welcomed the signing of the Memorandum of Understanding for cooperation in Critical Minerals. They agreed to further strengthen and expand bilateral cooperation in field of critical minerals by establishing a structured framework for collaboration, with particular emphasis on sustainability and resilient supply chains. They underscored the importance of promoting joint efforts in recovery of critical minerals from unconventional sources, including electronic waste and mine tailings, as an integral component of circular economy initiatives. They also expressed satisfaction on signing of the Memorandum of Understanding for cooperation in the field of agriculture and agricultural research between respective ministries and institutions.
Connectivity
The two Prime Ministers reaffirmed their commitment to cooperate on the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC), recognising its transformational potential in reshaping and promoting global trade, connectivity and prosperity. Appreciating the preliminary discussions around the project, they encouraged the first IMEC Ministerial meeting to take concrete steps for advancing this initiative in 2026.
They welcomed the signing of an MoU on maritime transport and ports and directed their respective ministries/departments to establish a joint working group to implement the MoU at the earliest.
Science, Technology, Innovation, Start-ups and Artificial Intelligence
The two Prime Ministers reaffirmed that innovation, science and technology are core drivers of the India-Italy partnership.
They announced the creation of INNOVIT India, an innovation hub located in India aimed at strengthening cooperation between the respective innovation ecosystems, support startup acceleration programs, market access and business matching, joint research, university collaboration, and talent mobility in sectors including fintech, healthcare, semiconductors, logistics and supply chains, agritech, energy, quantum computing, and artificial intelligence. Both leaders welcomed the inaugural Science and Innovation Dialogue between Indian and Italian universities and research centres held in Delhi in April 2025 and look forward to holding its next edition in Italy later this year.
Both leaders underlined the importance of an open, free, secure, stable, accessible and peaceful ICT environment, which is an enabler for innovation and economic growth. PM Modi thanked PM Meloni for Italy’s constructive participation in the AI Impact Summit that took place on 19th February 2026 in New Delhi. Both leaders reaffirmed their commitment to a human-centric, secure, trustworthy and robust Artificial Intelligence. They agreed to collaborate in this domain including in third countries.
The two Prime Ministers placed particular emphasis on opportunities for cooperation in the field of supercomputing.
Building on the 2025–2027 Executive Program for Scientific Cooperation, they supported the implementation of joint projects and the facilitation of mobility of researchers in area of quantum technologies, renewable energy, green hydrogen and sustainable blue economy. They also welcomed the ongoing implementation of the Memorandum of Understanding for cooperation in the field of scientific research and the launching of a joint call for proposals to fund research projects.
The two Prime Ministers acknowledged the longstanding scientific collaboration between the Indian Academia and the International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in Trieste and welcomed the signing of a Letter of Intent between the Indian Department of Science and Technology and the Elettra Sincrotrone center in Trieste, Italy in support of activities related to the access of synchrotron radiation facility at Elettra for Indian researchers.
Space
While appreciating the ongoing collaboration between Italian Space Agency and the Indian Space Research Organisation, the two leaders agreed to strengthen the partnership on Earth observation, heliophysics and space exploration, with focused thematic engagement and to explore cooperation on access to space and protection of space infrastructures. They expressed satisfaction with the recent reciprocal visits of their respective space industry delegations and looked forward to further promote commercial collaboration through exchanges of experts and joint initiatives also in third countries.
Defence
Both Prime Ministers expressed satisfaction with the deepening of defence cooperation including through Ministerial exchanges, service-to-service ties, port visits, and welcomed the adoption of a Joint Declaration of Intent and a Defence Industrial Roadmap which will promote partnerships for technological cooperation, co-production and co-development projects, including helicopters, naval platforms, marine armament and electronic warfare. They also recognized the importance of protecting critical infrastructures and their related supply chains through the strengthening of industrial resilience.
The two sides agreed to examine the feasibility of establishing an annual high level military structured dialogue, complementing the work of the Joint Defence Committee and the Military Cooperation Group, and to promote joint exercises and inter-force courses.
Both leaders agreed to launch a Dialogue on Maritime Security, with the aim of increasing maritime security cooperation, coordination, and the exchange of information and best practices in the maritime domain.
Security
The two leaders strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including cross border terrorism. The two leaders strongly condemned the April 2025 Pahalgam terror attack and reiterated their commitment to cooperate in the fight against terrorists and terrorist groups and their affiliates including those listed in the UN Security Council 1267 Sanctions regime. They called upon all countries to continue to work towards eliminating terrorist safe havens and infrastructure, disrupting terrorist networks and combating the financing of terrorism, consistent with the Financial Action Task Force’s guidelines. Both leaders reiterated their commitment to work together at the UN, FATF and other multilateral platforms.
Both leaders welcomed the first meeting of the Permanent Task Force between India and Italy on countering the financing of terrorism and the upcoming meeting of the Joint Working Group on Counter Terrorism.
Both leaders welcomed the conclusion of an MoU between the Italian Guardia di Finanza and the Directorate of Enforcement of India and looked forward to early conclusion of the Agreement on Exchange and Mutual Protection of Classified Information and the Agreement on strengthening of Police Cooperation. They also welcomed the ongoing discussions on other agreements including Extradition Treaty and Mutual Legal Assistance Treaty.
Migration and Mobility
The two leaders agreed to enhance mobility of students, researchers and skilled workers, particularly in STEM sectors, and to expand cooperation on skills development, in line with the needs of the labour market, including through a specific Joint Declaration of Intent on the facilitation of mobility of nurses from India to Italy. In this context, they welcomed the ongoing discussions between relevant agencies on Social Security Agreement (SSA).
They welcomed the launch of "ICI - Italy Calls India: a University-Enterprise talent bridge” aimed at enhancing the talent of Indian students enrolled in Italian universities by offering concrete pathways for guidance, matching, and qualified integration into Italian enterprises.
They also discussed the possibility of strengthening the cooperation to fight against irregular migration, labour exploitation and human trafficking to ensure safe and legal migration.
Culture and Educational Exchanges
The two leaders highlighted culture as a key pillar of bilateral dialogue and welcomed the signing of an MoU regarding Italy’s participation in the development of the National Maritime Heritage Complex in Lothal. They acknowledged the Indian National Pavilion at the Venice Art Biennale in 2026. They expressed their intention to celebrate 2027 as the "Year of Culture and Tourism between Italy and India”, which will feature a broad calendar of initiatives, and pave the way to a major exhibition on ancient cultural relations between Italy and India to be co-organized by the two Ministries of Culture.
The two leaders encouraged the organization of an Italy–India Cultural Forum, bringing together institutions, experts, and representatives of the creative industries. The two leaders appreciated the launching of the twinning program between Indian and Italian sites inscribed on the UNESCO World Heritage List, aimed at strengthening cooperation in the protection, enhancement and management of cultural heritage.
The two leaders agreed to further develop the film and audio-visual cooperation between the two Nations, building on the strength and innovative capacities of their industries and on the legal framework provided by the bilateral co-production agreement.
The two Prime Ministers reaffirmed their intention to strengthening cooperation in higher education and welcomed the adoption of the Indo-Italian Roadmap on Higher Education and Research. Prime Minister Modi invited Italian universities and institutions of excellence to open campuses in India under India’s New Education Policy.
India-EU Relations
The Leaders welcomed the new Joint India–EU Comprehensive Strategic Agenda agreed at the India–EU Summit on 27 January 2026 and the conclusion of negotiations of the India–EU Free Trade Agreement which would elevate ties to a new level by enhancing market access, reducing trade barriers, and strengthening economic security and resilience through diversified value chains and new market opportunities.
They also reaffirmed their support for strengthening the India–EU Trade and Technology Council as a key platform for cooperation in trade, critical technologies, and economic security. The leaders welcomed the India–EU Security and Defence Partnership and appreciated progress in mobility cooperation, including the MoU on a Comprehensive Framework for Mobility.
Multilateral Cooperation
Both Leaders stressed the urgent need to reform the United Nations to make it more representative and suited to present-day realities.
Both Leaders emphasized the importance of working together in the United Nations and other global platforms including G20 to protect multilateralism and uphold a rules-based international order.
Recognizing the strategic priority both countries attach to Africa, the two Prime Ministers agreed to work together in trilateral initiatives with African partners in areas such as Digital Public Infrastructure (DPI), agriculture, education, healthcare, artificial intelligence, connectivity and infrastructure and renewable energy in line with India’s development partnership in Africa and Italy’s Mattei Plan.
The Leaders reaffirmed their shared commitment to a free, open, peaceful and prosperous Indo-Pacific, in line with international law, including UNCLOS. They look forward to their continued partnership in Science and Technology and Academic cooperation pillar of Indo-Pacific Ocean Initiatives.
Both leaders expressed deep concern over the situation in the West Asia/the Middle East and its effects in the region as well as the rest of the world. The leaders welcomed the ceasefire announced on 8 April 2026 and underlined the importance of de-escalation, dialogue and diplomacy for a lasting peace in the West Asia/the Middle East. They also called for freedom of navigation and the resumption of global flows through Strait of Hormuz.
Both leaders expressed concern over the ongoing war in Ukraine, which continues to cause immense human suffering and negative global consequences. They agreed to continue to support efforts towards the achievement of a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine through dialogue and diplomacy, in accordance with the international law and the principles of the UN Charter.
Conclusion
Noting the impressive growth and deepening of India-Italy Special Strategic Partnership, the two leaders reaffirmed their commitment to further expand cooperation across all sectors and continue close high-level consultations on key global and regional developments.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Meloni for the warm hospitality extended by the Government and the people of the Italian Republic and invited Prime Minister Meloni to visit India at a mutually convenient time.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଇଟାଲୀ ମିଳିତ ଘୋଷଣା
20 MAY 2026 7:33PM by PIB Bhubaneswar
ଇଟାଲୀ ଗଣରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ ଜିଓର୍ଜିଆ ମେଲୋନିଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ, ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୯-୨୦ ମେ ୨୦୨୬ ରେ ଇଟାଲୀକୁ ଏକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ୨୦୨୪ ଜୁନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଇଟାଲୀ ଗସ୍ତ ଏବଂ ୨୦୨୩ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଲୋନିଙ୍କ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପରେ ଏହି ଗସ୍ତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ-ଇଟାଲୀ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ।
ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନା
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଦୃଢ଼ ଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପାର୍ଶ୍ଵରେ ନେତାମାନଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ବୈଠକ, ନିୟମିତ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ ରେ ରିଓ ଡି ଜେନେରିଓରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ମିଳିତ ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ୨୦୨୫-୨୦୨୯ ର ବିବିଧ ସ୍ତମ୍ଭରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାରତ-ଇଟାଲୀ ମିଳିତ ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ୨୦୨୫-୨୯ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଭାରତ-ଇଟାଲୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ରଣନୈତିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମେକାନିଜିମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ନିବେଶ
ଗତ ବର୍ଷ ଠାରୁ ତିନୋଟି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ମଞ୍ଚ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବା ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗତିଶୀଳତାରେ ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଇୟୁ-ଭାରତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ଆଲୋଚନାର ସଫଳ ସମାପ୍ତିରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସୁଯୋଗ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି, ସେମାନେ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ୨୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋରେ ପହଞ୍ଚିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଉଭୟ ଦିଗରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତା ଗଠନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ବିଶେଷକରି ବୟନଶିଳ୍ପ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍‌ଟର, ଅଟୋମୋଟିଭ୍, ଶକ୍ତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଞ୍ଚାମାଲ, ଇସ୍ପାତ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ନିବେଶର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଉଭୟ ଦେଶରେ ଥିବା ନୀତିଗତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଯାହା ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟକ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ, ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି, ଉଦ୍ୟୋଗ ପୁଞ୍ଜି, ବ୍ୟାଙ୍କ, ବୀମା କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଏସଏମଇ ମଧ୍ୟରେ ଶିଳ୍ପ ସହଭାଗୀତାକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ମିଶନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ସଂରଚିତ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଅପଚୟ ଏବଂ ଖଣି ଟେଲିଂ ସମେତ ଅଣପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ସରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। କୃଷି ଏବଂ କୃଷି ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ଉପରେ ସେମାନେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ସଂଯୋଗୀକରଣ
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇଏମଇସି) ଉପରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ, ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପୁନଃଆକୃତି ତଥା ପ୍ରୋତ୍ସାହନରେ ଏହାର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆଲୋଚନାର ପ୍ରଶଂସା କରି, ସେମାନେ ୨୦୨୬ ରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଥମ ଆଇଏମଇସି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ସେମାନେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନ ଏବଂ ବନ୍ଦର ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବସୃଜନ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭାରତ-ଇଟାଲୀ ସହଭାଗୀତାର ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରେରକ। ସେମାନେ ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏକ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର ଇନୋଭିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଗଠନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମ୍ପୃକ୍ତ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ, ମିଳିତ ଗବେଷଣା, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, କୃଷି, ଶକ୍ତି, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ସମେତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଉଭୟ ନେତା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଇଟାଲୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ ଶେଷରେ ଇଟାଲୀରେ ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଏକ ଖୋଲା, ମୁକ୍ତ, ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ଥିର, ସୁଗମ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇସିଟି ପରିବେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସହାୟକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୧୯ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଇଟାଲୀର ଗଠନମୂଳକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଲୋନିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ଏକ ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ, ସୁରକ୍ଷିତ, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ଦୃଢ଼ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ତୃତୀୟ ଦେଶ ସମେତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ୨୦୨୫-୨୦୨୭ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଆଧାର କରି, ସେମାନେ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ଆହ୍ୱାନ ଆରମ୍ଭକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଏକାଡେମିୟା ଏବଂ ଟ୍ରାଇଷ୍ଟେରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ତତ୍ତ୍ୱାତ୍ମକ ଭୌତିକ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇସିଟିପି) ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲେଟ୍ରାରେ ସିଙ୍କ୍ରୋଟ୍ରନ୍ ବିକିରଣ ସୁବିଧାର ପ୍ରବେଶ ସହିତ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ ତଥା ଇଟାଲୀର ଟ୍ରାଇଷ୍ଟେରେ ଏଲେଟ୍ରା ସିଙ୍କ୍ରୋଟ୍ରୋନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ମହାକାଶ
ଇଟାଲୀୟ ମହାକାଶ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ, ଦୁଇ ନେତା ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, ହେଲିଓଫିଜିକ୍ସ ଏବଂ ମହାକାଶ ଗବେଷଣାରେ ସହଭାଗୀତାକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ସହିତ ଏବଂ ମହାକାଶକୁ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ମହାକାଶ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପାରସ୍ପରିକ ଗସ୍ତରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତୃତୀୟ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆଶା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ସେବା-ରୁ-ସେବା ସମ୍ପର୍କ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗର ଗଭୀରତା ପ୍ରତି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ମିଳିତ ଆଗ୍ରହ ଘୋଷଣାନାମା ଏବଂ ଏକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯାହା ହେଲିକପ୍ଟର, ନୌସେନା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଯୁଦ୍ଧ ସମେତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗ, ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସହ-ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ସେମାନେ ଶିଳ୍ପ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ମିଳିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମିଟି ଏବଂ ସାମରିକ ସହଯୋଗ ଗୋଷ୍ଠୀର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପରିପୂରକ କରି ବାର୍ଷିକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସାମରିକ ସଂରଚିତ ଆଲୋଚନା ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଏବଂ ମିଳିତ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ଫୋର୍ସ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଏକ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସୁରକ୍ଷା
ଦୁଇ ନେତା ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ନେତା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଓ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଯୁଦ୍ଧରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ୧୨୬୭ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ। ସେମାନେ ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କାର୍ଯ୍ୟ ବାହିନୀର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଦୂର କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦୀ ନେଟୱାର୍କକୁ ବାଧା ଦେବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ଜାତିସଂଘ, ଏଫଏଟିଏଫ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଆତଙ୍କବାଦର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀର ଆଗାମୀ ବୈଠକକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ଇଟାଲୀୟ ଗାର୍ଡିଆ ଡି ଫିନାଞ୍ଜା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ସମାପ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ଗୀକୃତ ସୂଚନାର ବିନିମୟ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୋଲିସ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତି ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଚୁକ୍ତିନାମା ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରବାସ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା
ଦୁଇ ନେତା ଛାତ୍ର, ଗବେଷକ ଏବଂ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଷ୍ଟେମ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏବଂ ଶ୍ରମ ବଜାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ, ଭାରତରୁ ଇଟାଲୀକୁ ନର୍ସଙ୍କ ଗତିଶୀଳତା ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା ମାଧ୍ୟମରେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏସଏସଏ) ଉପରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ସେମାନେ "ଆଇସିଆଇ – ଇଟାଲି କଲ୍‌ସ ଇଣ୍ଡିଆ: ଏ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜ୍ ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟ ବ୍ରିଜ୍" ଆରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଇଟାଲୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନାମ ଲେଖାଇଥିବା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ବିକାଶ କରିବା, ଇଟାଲୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ କଂକ୍ରିଟ୍ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା।
ସେମାନେ ନିରାପଦ ଏବଂ ଆଇନଗତ ପ୍ରବାସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନିୟମିତ ପ୍ରବାସ, ଶ୍ରମିକ ଶୋଷଣ ଏବଂ ମାନବ ଚାଲାଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ
ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଲୋଥାଲରେ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ ସଂକଳନର ବିକାଶରେ ଇଟାଲୀର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ୨୦୨୬ ମସିହାରେ ଭେନିସ୍ ଆର୍ଟ ବିଏନଲେରେ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ପାଭିଲିୟନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ୨୦୨୭ କୁ "ଇଟାଲୀ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବର୍ଷ" ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିପ୍ରାୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ବ୍ୟାପକ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ଓ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଚୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ଯାହା ଦୁଇ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସହ-ଆୟୋଜିତ ହେବ।
ଦୁଇ ନେତା ଏକ ଇଟାଲୀ-ଭାରତ ସାଂସ୍କୃତିକ ମଞ୍ଚର ସଂଗଠନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅନୁଷ୍ଠାନ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବ। ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା, ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପରିଚାଳନାରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଇଟାଲୀୟ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଶିଳ୍ପର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଚୁକ୍ତିନାମା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଭାରତ-ଇଟାଲୀୟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତରେ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଇଟାଲୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ-ଇୟୁ ସମ୍ପର୍କ
ନେତାମାନେ ୨୭ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ ଭାରତ-ଇୟୁ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ରାଜି ହୋଇଥିବା ନୂତନ ମିଳିତ ଭାରତ-ଇୟୁ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଏବଂ ଭାରତ-ଇୟୁ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଆଲୋଚନାର ସମାପ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯାହା ବଜାର ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରି, ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହ୍ରାସ କରି, ଏବଂ ବିବିଧ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ନୂତନ ବଜାର ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବ।
ସେମାନେ ବାଣିଜ୍ୟ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଭାରତ-ଇୟୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଷଦକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନକୁ ମଧ୍ୟ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସମେତ ଗତିଶୀଳତା ସହଯୋଗରେ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ
ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ବାସ୍ତବତା ସହିତ ଉପଯୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ସଂସ୍କାର କରିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ବହୁପାକ୍ଷିକତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଜି୨୦ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ଦେଶ ଆଫ୍ରିକା ସହିତ ଯେଉଁ ରଣନୈତିକ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ତାହା ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଫ୍ରିକାରେ ଭାରତର ବିକାଶ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଇଟାଲୀର ମାଟେଇ ଯୋଜନା ସହିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ଡିପିଆଇ), କୃଷି, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍ ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ସହିତ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ମୁକ୍ତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ଶୈକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ସ୍ତମ୍ଭରେ ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ/ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟର ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ନେତାମାନେ ୮ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ରେ ଘୋଷଣା ହୋଇଥିବା ଯୁଦ୍ଧବିରତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ / ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ନୌଚାଳନା ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରବାହ ପୁନଃଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ୟୁକ୍ରେନରେ ଚାଲିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିପୁଳ ମାନବୀୟ ଦୁଃଖ ଏବଂ ନକାରାତ୍ମକ ବିଶ୍ୱ ପରିଣାମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁକ୍ରେନରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଉପସଂହାର
ଭାରତ-ଇଟାଲୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଗଭୀରତାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି, ଦୁଇ ନେତା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ଉପରେ ନିକଟତମ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପରାମର୍ଶ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଇଟାଲୀୟ ଗଣରାଜ୍ୟର ସରକାର ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଲୋନିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସୁବିଧାଜନକ ସମୟରେ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଲୋନିଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।