Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Acceptance Speech for the FAO Agricola Medal
20 MAY 2026 11:00PM by PIB Delhi
Director-General of the FAO,
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar!
I sincerely thank the Director-General of the Food and Agriculture Organization for the warm welcome and for conferring upon me the "Agricola Medal.” I also commend him for his gracious words towards India and for his years of contribution to the FAO.
This is not merely an honour for me. It is an honour for the millions of farmers, livestock rearers, fisherfolk, agricultural scientists, and workers of India. It is also a recognition of India’s unwavering commitment to human welfare, food security, and sustainable development. Accepting this medal with deep humility, I dedicate it to the "annadatas” of India.
Friends,
In Indian civilisation, agriculture is not merely a means of growing crops. It is regarded as a profound and sacred relationship between human beings and Mother Earth.
In India, agriculture is the very foundation of life. It is an integral part of our culture and a reflection of our core values. In our tradition, the Earth is revered as "Mother,” and the farmer is described as the "son of the soil.” These timeless values, rooted in thousands of years of heritage, continue to inspire our efforts even today.
Friends,
Building upon thousands of years of learning and India’s rich agricultural traditions, our country today is advancing the agriculture sector through a science, technology, and innovation-driven approach.
We are working not only to increase production, but also to create a farming ecosystem that is sustainable, climate-resilient, and future-ready. That is why scientific agriculture is being advanced across India in mission mode.
Through Soil Health Cards, we are providing farmers with scientific soil testing and nutrient-based guidance.
Campaigns such as "Per Drop More Crop” are promoting micro-irrigation and precision farming, enabling farmers to achieve higher crop yields with lower water usage.
Friends,
Today, technology is emerging as a new strength of Indian agriculture. Digital Public Infrastructure initiatives such as AgriStack, AI-based advisory systems, drones, remote sensing technologies, and sensor-based machinery are making farming in India smarter and more data-driven. Today, even a small farmer in a village can access weather updates, crop advisories, and market information through mobile technology.
India is also working rapidly towards climate-resilient agriculture. Over the past ten years, nearly 3,000 climate-resilient crop varieties have been developed in the country. Three thousand. Millions of farmers across the nation are benefiting from these innovations.
Friends,
We believe that the future of farming lies not merely in "Produce More,” but in "Produce Better.” Guided by this vision, emphasis is being placed on enhancing biodiversity and reducing dependence on chemical fertilisers. India’s experience is demonstrating to the world that scale and sustainability can progress together, that technology and inclusion can strengthen one another, and that science-driven agriculture can become a strong foundation for global food security.
Friends,
Today, India’s agriculture sector is changing very fast. Along with becoming self-sufficient in food production, India is also playing an important role in global food security. India is the world’s largest producer of milk and spices. The country is also among the top producers of rice, wheat, fruits, vegetables, and cotton. India’s agricultural exports have grown strongly, rising from $35 billion in 2020 to more than $51 billion last year.
Friends,
These achievements are remarkable because India has only 2.5% of the world’s agricultural land, while nearly 18% of the world’s population lives here. India’s success has become an inspiration for the entire Global South and gives many countries the confidence to move ahead. For India, food security is not just a policy issue — it is a responsibility towards humanity.
Friends,
India’s partnership with the FAO goes back many decades. We are proud that renowned scientists like M. S. Swaminathan and Binay Ranjan Sen made major contributions to global food security through their work with the Food and Agriculture Organization. India has always believed that real change happens when science, policy, and human values come together. As a founding member, India has actively worked with the FAO to promote global food security, sustainable agriculture, and a hunger-free world. One of the best examples of our partnership was seen during the International Year of Millets. Through our joint efforts with the Food and Agriculture Organization, the world once again understood the importance and strength of millets. We will continue to work closely together in the future as well. I have noticed that whenever I talk about millets, most people mainly focus on their nutritional value. But millets are also an environmentally friendly crop. They need very little water and can be grown without chemical fertilizers. In India, nearly 85% of farmers are small farmers who cultivate on limited land. In many areas where irrigation facilities are not available and farming depends only on rainfall, millet cultivation not only improves nutrition but also helps protect the environment in a big way.
Friends,
In India, we say, "Jai Jawan, Jai Kisan.” When a farmer sows a seed, he does not merely grow a crop; he sows hope for future generations. Today, as the world navigates a period of uncertainty and instability, the contribution of farmers becomes even more significant. The honour given today will further strengthen the determination of every farmer in India. India will also continue to fully support global efforts to fight hunger, poverty, and malnutrition. And as it was mentioned that you will celebrate "Tea Day” tomorrow, a "Chaiwala” has reached among you a day earlier to celebrate the occasion. India is known for its wide variety of teas, and tea truly has a special power.
Once again, I express my heartfelt gratitude to the Director General of the FAO.
I also extend my warmest greetings to all of you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏଫ୍ଏ ଓ ଏଗ୍ରିକୋଲା ପଦକ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ବିକୃତି
20 MAY 2026 11:00PM by PIB Bhubaneswar
ଏଫ୍ଏ ଓର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ,
ମହାମହିମ ,
ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ,
ନମସ୍କାର!
ମୋତେ ଏତେ ସୁନ୍ଦର ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ଏଗ୍ରିକୋଲା ପଦକ" ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏଫ୍ଏଓ ସଂଗଠନର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ ଭାବରେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଭାରତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର କୃତଜ୍ଞତାପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ଏବଂ ଏଫ୍ଏ ଓ ରେ ତାଙ୍କର ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ରହିଥିବା ଅବଦାନ ପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଏହା କେବଳ ମୋ ପାଇଁ ସମ୍ମାନ ନୁହେଁ। ଏହା ଭାରତର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ମାନ। ଏହା ମାନବ କଲ୍ୟାଣ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଭାରତର ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି। ଗଭୀର ନମ୍ରତାର ସହିତ ଏହି ପଦକ ଗ୍ରହଣ କରି, ମୁଁ ଏହାକୁ ଭାରତର "ଅନ୍ନଦାତା"ଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାରେ, କୃଷି କେବଳ ଫସଲ ଚାଷର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ। ଏହାକୁ ମଣିଷ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ମାତା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗଭୀର ଏବଂ ପବିତ୍ର ସମ୍ପର୍କ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ।
ଭାରତରେ, କୃଷି ହେଉଛି ଜୀବନର ମୂଳ ଅଧାର ଅଟେ। ଏହା ଆମର ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ଏବଂ ଆମର ଜିବନ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପ୍ରତିଫଳନ। ଆମର ପରମ୍ପରାରେ, ପୃଥିବୀକୁ "ମାତା" ଭାବରେ ପୂଜା କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ କୃଷକକୁ "ମାଟିର ପୁତ୍ର" ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଏହି କାଳଜୟୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ କୃଷି ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଆମର ଦେଶ ଆଜି ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ-ଚାଳିତ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି।
ଆମେ କେବଳ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ, ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କୃଷି ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛୁ। ସେଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ କୃଷିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଉଛି।
ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର-ଆଧାରିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ।
"ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ" ଭଳି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ସଠିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଯାହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କମ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ସହିତ ଅଧିକ ଫସଲ ଅମଳ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭାରତୀୟ କୃଷିର ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପ ଯେପରିକି ଏଗ୍ରିଷ୍ଟ୍ୟାକ୍, ଏଆଇ-ଆଧାରିତ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଣାଳୀ, ଡ୍ରୋନ୍, ରିମୋଟ୍ ସେନ୍ସିଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସେନ୍ସର-ଆଧାରିତ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଭାରତରେ ଚାଷକୁ ଅଧିକ ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ତଥ୍ୟ-ଚାଳିତ କରୁଛି। ଆଜି, ଏକ ଗାଁର ଜଣେ ଛୋଟ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ମୋବାଇଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣିପାଗ ଅପଡେଟ୍, ଫସଲ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ବଜାର ସୂଚନା ପାଇପାରିବେ।
ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ କୃଷି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩,000 ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ଫସଲ କିସମ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ତିନି ହଜାର। ଦେଶର କୋଟ-କୋଟି ଚାଷୀ ଏହା ଦ୍ବାରା ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ ଯେ କୃଷିର ଭବିଷ୍ୟତ କେବଳ "ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତୁ" ତା ‘ନୁହେଁ, ବରଂ "ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତୁ" ରେ ନିହିତ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ଯେ ସ୍କେଲ୍ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଏକତ୍ର ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ପରସ୍ପରକୁ ମଜବୁତ କରିପାରିବ, ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ-ଚାଳିତ କୃଷି ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହୋଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେବା ସହିତ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷୀର ଏବଂ ମସଲା ଉତ୍ପାଦକ। ଦେଶ ଚାଉଳ, ଗହମ, ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ କପା ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଭାରତର କୃଷି ରପ୍ତାନି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୦ ରେ ୩୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଗତ ବର୍ଷ ୫୧ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାରଣ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର କେବଳ୨.୫% କୃଷି ଜମି ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୧୮% ଜନସଂଖ୍ୟା ଏଠାରେ ବାସ କରନ୍ତି। ଭାରତର ସଫଳତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଅନେକ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି। ଭାରତ ପାଇଁ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କେବଳ ଏକ ନୀତିଗତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ - ଏହା ମାନବତା ପ୍ରତି ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଫ୍ଏ ଓ ସହିତ ଭାରତର ସହଭାଗୀତା ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରହିଛି। ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଡ଼. ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ ଏବଂ ବିନୟ ରଞ୍ଜନ ସେନ୍ ଭଳି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି ସଂଗଠନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ପ୍ରମୁଖ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ କରିଆସିଛି ଯେ ବିଜ୍ଞାନ, ନୀତି ଏବଂ ମାନବୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏକାଠି ହେଲେ ପ୍ରକୃତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ। ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ଏକ କ୍ଷୁଧାମୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଫ୍ଏ ଓ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଆମର ସହଭାଗୀର ଏକ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍ସ ବର୍ଷ ସମୟରେ ଦେଖାଯାଇଥିଲା। ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି ସଂଗଠନ ସହିତ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ବିଶ୍ୱ ପୁଣି ଥରେ ମିଲେଟ୍ସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝିପାରିଥିଲା। ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଏକାଠି ମିଶି କାମ କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ। ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମିଲେଟ୍ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ମୁଖ୍ୟତଃ ସେମାନଙ୍କର ପୁଷ୍ଟିକର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ମିଲେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଏକ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଫସଲ। ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ କମ୍ ପାଣି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାର ବିନା ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ। ଭାରତରେ, ପ୍ରାୟ ୮୫ % ଚାଷୀ ହେଉଛନ୍ତି ଛୋଟ ଚାଷୀ ଯେଉଁମାନେ ସୀମିତ ଜମିରେ ଚାଷ କରନ୍ତି। ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯେଉଁଠାରେ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ ଏବଂ ଚାଷ କେବଳ ବର୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ସେଠାରେ ବାଜରା ଚାଷ କେବଳ ପୁଷ୍ଟିକର ଉନ୍ନତି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ, ଆମେ କହିଥାଉ, "ଜୟ ଜବାନ, ଜୟ କିଷାନ।" ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଚାଷୀ ବିହନ ବୁଣେ, ସେ କେବଳ ଫସଲ ଚାଷ କରେ ନାହିଁ; ସେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଆଶା ବୁଣେ। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତାର ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, କୃଷକମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଏ। ଆଜି ଦିଆଯାଇଥିବା ସମ୍ମାନ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଭାରତ ମଧ୍ୟ କ୍ଷୁଧା, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ କୁପୋଷଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରିବା ଜାରି ରଖିବ। ଏବଂ ଯେପରି ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଆପଣମାନେ ଆସନ୍ତାକାଲି "ଚା ଦିବସ" ପାଳନ କରିବେ, ଏହି ଅବସରକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏକ "ଚା ବାଲା" ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଭାରତରେ ବିଭିନ୍ନ୍ ପ୍ରକାରର ଚା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଏବଂ ଚା’ରେ ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ବିଶେଷ ଶକ୍ତି ରହିଛି।
ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଏଫ୍ଏ ଓ ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ - ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ - ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।