Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement with the President of the Republic of Cyprus
22 MAY 2026 3:14PM by PIB Delhi
Your Excellency, President of Cyprus
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Kalimera
It is a great pleasure to welcome the President of Cyprus and his delegation to India. Mr. President, last year you gave us a very warm welcome in Cyprus. As a special gesture of friendship towards India, you also honoured me with Cyprus’s highest honour.
During your entire visit, we truly felt your warmth, friendship, and strong connection with India. Today, your visit to India marks another important milestone in our shared journey.
Friends,
The friendship between India and Cyprus is both strong and futuristic. A shared belief in values ​​such as democracy and the rule of law forms the foundation of our partnership. We respect the sovereignty and territorial integrity of all nations. India is fully committed to these principles and will continue to remain so.
Today, as India and Europe step into a new golden era of relations, Cyprus is not only serving as the President of the Council of the European Union but is also emerging as an important investment gateway connecting India with all of Europe.
Friends,
Cyprus is among India’s top 10 investors, and over the past decade, investments from Cyprus into India have nearly doubled. The trust between our two countries has grown even stronger. The India–European Union Free Trade Agreement has also created many new opportunities. Building on this momentum, we aim to double these investments again over the next five years. To achieve this shared vision, today we are elevating our trusted relationship to a Strategic Partnership.
Friends,
This Strategic Partnership between India and Cyprus will create new opportunities for trade and investment by connecting the financial and services hubs of both countries. It will open new doors for Indian companies in Cyprus’s infrastructure, energy, and agriculture sectors, while also encouraging greater investment in India’s fast-growing shipping and maritime industries.
Together with Cyprus, we will accelerate the vision of transforming GIFT City into a global financial and services hub, and enhance connectivity between the innovation and start-up ecosystems of both countries.
Friends,
Defence and security cooperation is an important pillar of our relationship. We are pleased that military exchanges and training cooperation between our two countries have grown in recent years. Today, we have also decided to further strengthen our partnership in cyber security, maritime security, and counter-terrorism. Moreover, we will also work together to ensure connectivity through key initiatives such as the Indo-Pacific Oceans Initiative and the India-Middle East-Europe Economic Corridor.
Friends,
Indian professionals and students living in Cyprus are further strengthening the people-to-people ties between our two countries. To deepen these connections further, we have agreed to work on a comprehensive Migration and Mobility Partnership, along with a Social Security Agreement, in the near future.
Today, we are also signing agreements on culture and higher education, which will deepen cultural exchange and research cooperation between the two countries.
Friends,
Today, we also discussed important global issues. Whether it is Ukraine or West Asia, we will continue to support early peace efforts and the swift end of conflicts. We also agree that reforming global institutions is both urgent and essential to address the growing challenges facing the world.
Your Excellency,
The bond between India and Cyprus has remained strong through the test of time. Today, with the establishment of the India–Cyprus Strategic Partnership, we are ready to take our relationship to new heights with renewed energy, ambition, and momentum.
Let us work together to transform our relationship from cooperation to co-creation, and from partnership to shared prosperity.
India and Cyprus—together, will build a secure, prosperous, and better future.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রিপব্লিক ওফ সাইপ্রসকি রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা জোইন্ত প্রেশ স্তেতমেন্তকি মতমদা প্রধান মন্ত্রীগী প্রেশ স্তেতমেন্ত
22 MAY 2026 3:14PM by PIB Imphal
ইয়োর এক্সেলেন্সী, সাইপ্রসকি রাস্ত্রপতি
লৈবাক অনিমক্কী মীহুৎশিং
মিদিয়াদগী ইচিল-ইনাওশিং,
খুরুমজরি !
কালিমেরা।
সাইপ্রসকি রাস্ত্রপতি অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাঙবুবু ভারত্তা তরাম্না ওকপা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। শ্রীমান রাস্ত্রপতি, মমাঙ চহিদা অদোম্না ঐখোয়বু সাইপ্রসতা য়াম্না নুংঙাইনা তরাম্না ওকপিখি। ভারতকি মায়কৈদা মরুপ-মপাং ওইবগী অখন্নবা ইঙ্গিৎ অমা ওইনা নখোয়না ঐহাকপুসু সাইপ্রসকি খ্বাইদগী ৱাংবা ইকায় খুম্নবা উৎখি।
অদোমগী খোঙচৎ পুম্নমক্তা অদোমগী নুংশিবা, মরুপ-মপাং ওইবগী মরি অমসুং ভারতকা অচেৎপা মরি অসি ঐখোয়না তশেঙনা ফাওখি। ঙসি অদোমগী ভারতকি খোঙচৎ অসি ঐখোয়গী সেয়র তৌরবা খোঙচৎ অসিদা অতোপ্পা মরুওইবা মায় পাকপগী নিংশিং য়ুম্বী অমা ওইরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং সাইপ্রসকি মরক্তা লৈরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরি অসি অচেৎপা অমদি তুংগী ওইবা মরি অমা ওইরি। গনতন্ৎর অমসুং রুল ওফ লোগুবা ভেল্যুশিংদা সেয়র তৌরবা থাজবা অমনা ঐখোয়গী পার্ত্নরশিপকি য়ুমফম ওইরি। ঐখোয়না জাতি পুম্নমক্কী সোভরেন্তি অমসুং তেরিতোরিগী ইন্তিগ্রীতিবু ইকায়খুম্নবা উৎলি। ভারতনা হায়রিবা প্রিন্সীপলশিং অসিদা মপূঙ ফানা লেপ্লি অমসুং মখা তানা মখা তানা লেপ্লগনি।
ঙসি ভারত অমসুং য়ুরোপনা মরিগী অনৌবা সনাগী মতম অমদা চঙশিল্লকপগা লোয়ননা সাইপ্রসনা য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী কাওন্সিলগী প্রসিদেন্ত ওইনা থবক তৌবতা নত্তনা ভারতপু য়ুরোপ পুম্নমক্কা শম্নহল্লিবা মরুওইবা ইনভেস্তমেন্ত গেৎৱে অমা ওইনা থোরক্লি।
মরুপশিং,
সাইপ্রস অসি ভারতকি মকোক থোঙবা ইনভেস্তর ১০গী মনুংদা অমনি, অমসুং হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী সাইপ্রসতাগী ভারত্তা শেল থাদবা অসি চাওরাক্না শরুক অনি হেনগৎলে। ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা থাজবা অসি হেন্না চেৎশিলহল্লে। ইন্দিয়া–য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্তনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমসু পিরে। মসিগী খোঙজেল অসিগী মখা পোন্না ঐখোয়না মথংগী চহি মঙাদা শেল থাদবশিং অসি অমুক হন্না শরুক অনি হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। সেয়র তৌরবা মীৎয়েং অসি ফংনবা ঙসি ঐখোয়না ঐখোয়গী থাজবা য়াবা মরি অসি স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অমদা হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং সাইপ্রসকি মরক্তা লৈরিবা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অসিনা লৈবাক অনিমক্কী ফাইনান্সিএল অমসুং সর্ভিস হবশিং শম্নহন্দুনা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকি অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলগনি। মসিনা সাইপ্রসকি ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইনর্জি, অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরশিংদা ভারতকি কম্পেনিশিংগীদমক্তা অনৌবা থোঙ হাংদোক্লগনি, মসিগা লোয়ননা ভারতকি খোঙজেল য়াংনা চাওখৎলক্লিবা শিপিং অমসুং মেরিতাইম ইন্দস্ত্রিশিংদা হেন্না শেল থাদবদা পুক্নিং থৌগৎকনি।
সাইপ্রসকা লোয়ননা ঐখোয়না জি.আই.এফ.তি.সি.তি.বু মালেমগী শেন্মিৎলোন অমসুং সর্ভিসশিংগী হব অমা ওইনা ওন্থোক্নবা মীৎয়েং অদু খোঙজেল য়াংশিনহনগনি, অমসুং লৈবাক অনিমক্কী ইনোবেসন অমসুং শ্তারৎ-অপ ইকোসিস্তেমগী মরক্তা কনেক্তিবিতি হেঙ্গৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
দিফেন্শ অমসুং সেক্যুরিতি কোওপরেসন অসি ঐখোয়গী মরিগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি। হৌখিবা চহি খরসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা মিলিতরি এক্সচেঞ্জ অমসুং ত্রেনিং কোওপরেসন হেনগৎলকপদা ঐখোয় নুংঙাইবা ফাওই। ঙসি ঐখোয়না সাইবর সেক্যুরিতি, মেরিতাইম সেক্যুরিতি, অমসুং তেরোরিজম থেংননবা ঐখোয়গী পার্ত্নরশিপ অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিদা নত্তনা ইন্দো-পেসিফিক ওশিন ইনিসিএতিব অমসুং ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরগুবা মরুওইবা ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা কনেক্তিবিতি শোয়দনা লৈহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
মরুপশিং,
সাইপ্রসতা লৈরিবা ভারতকি প্রোফেশ্নেলশিং অমসুং মহৈরোয়শিংনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা মিচম মিয়ামগী মরি হেন্না চেৎশিলহল্লি। হায়রিবা কনেক্সনশিং অসি মখা তানা হেন্না চেৎশিলহন্নবা ঐখোয়না অথুবা মতমদা সোসিএল সেক্যুরিতি এগ্রীমেন্ত অমগা লোয়ননা অপুনবা মায়গ্রেসন অমসুং মোবিলিতি পার্ত্নরশিপ অমদা থবক তৌনবা য়ানরে ।
ঙসি ঐখোয়না কলচর অমসুং হায়র এজুকেসনগী মতাংদসু য়ানচেশিং খুৎয়েক পিনরি, মদুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা কলচরেল এক্সচেঞ্জ অমসুং রিশরচ কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না মালেমগী মরুওইবা হিরমশিংদসু খন্ন-নৈনখি। য়ুক্রেন ওইগেরা নত্রগা ৱেস্ত এশিয়া ওইগেরা, ঐখোয়না ঙন্না শান্তি পুরক্নবা হোৎনরিবশিং অমসুং লানফমশিং থুনা লোয়শিনবদা মখা তানা মতেং পাংগনি। ঐখোয়না মসিমসু য়ানবা পুরক্লি মদুদি মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিং রিফোর্ম তৌবা অসি খুদক্কী ওইবা অমদি তঙাইফদবা অনিমক ওইবনা মালেম অসিনা মায়োক্নরিবা হেনগৎলক্লিবা খুদোংচাদবশিং অসি থেংননবা ।
ইয়োর এক্সেলেন্সী
ভারত অমসুং সাইপ্রসকি মরক্তা লৈনরিবা মরি অসি মতমগী চাংয়েংগী মনুংদা চেৎনা লৈরি। ঙসিদি ইন্দিয়া–সাইপ্রস স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ লিংখৎপগা লোয়ননা অনৌবা ইনরজি, এমবিসন, অমসুং মোমেন্তমগা লোয়ননা ঐখোয়গী মরি অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা শেম শারে।
ঐখোয়গী মরি অসি কোওপরেসনদগী কো-ক্রিএসন্দা, অমসুং পার্ত্নরশিপ্তগী সেয়র তৌরবা প্রোসপরিতিদা ওন্থোক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নশি।
ভারত অমসুং সাইপ্রস—পুন্না, শোয়দ-ঙামদবা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎকনি।
অদোম্বু য়াম্না থাগৎচরি।