Prime Minister's Office
Joint Statement on the State Visit of the President of the Republic of Cyprus
22 MAY 2026 9:31PM by PIB Delhi
The President of the Republic of Cyprus, Mr. Nikos Christodoulides, paid a State Visit to India from 20-23 May 2026, at the invitation of the Prime Minister of the Republic of India, Shri Narendra Modi. The visit holds particular significance as it is taking place during the Cyprus’ Presidency of the Council of the European Union.
This visit builds upon the historic momentum generated by Prime Minister Shri Narendra Modi’s visit to Cyprus in June 2025, which laid the foundation for a strategic partnership, and marks the transition of India-Cyprus relations into a results-oriented and implementation-driven phase.
The two Leaders welcomed the substantial progress achieved in implementing the Joint Declaration issued in 2025, including the advancement of political dialogue, increased business engagement, enhanced defence contacts, and the initiation of cooperation in innovation and technology. Recognizing the evolving geopolitical landscape and the deepening of the India-Cyprus partnership, the Leaders agreed to elevate the bilateral Comprehensive Partnership to a Strategic Partnership, to reflect new realities and opportunities.
President Christodoulides was warmly welcomed by the Hon’ble President of India, H.E. Smt. Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan on 22 May 2026. He paid homage to Mahatma Gandhi, father of the Indian nation, at Rajghat. Hon’ble President also hosted a State Banquet in honour of the visiting dignitary.
During the visit, Prime Minister Modi and President Christodoulides held bilateral talks in New Delhi on 22 May 2026. The two Leaders held wide-ranging discussions on bilateral relations and expressed satisfaction at the renewed momentum in bilateral engagement across different sectors. They reaffirmed the close and trusted partnership between India and Cyprus, based on shared democratic values, rule of law and mutual respect. They also exchanged views on India-EU relations, as well as regional and global issues of mutual interest.
The two Leaders welcomed the regular contact at the high political level as an important aspect of the India-Cyprus Comprehensive Partnership. They welcomed the significant progress made in the implementation of the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029 announced during the visit of Prime Minister Modi in 2025. Both sides also agreed to commemorate the 65th anniversary of establishment of diplomatic relations between the two countries in 2027 through the organization of special events.
President Christodoulides congratulated Prime Minister Modi on the successful hosting of the AI Impact Summit 2026. Cyprus was represented by the Deputy Minister for Research, Innovation and Digital Policy, and endorsed the Summit Declaration. Both Leaders shared their views on working towards safe, trustworthy, and inclusive development of AI.
Shared Values and Multilateral Cooperation
The two Leaders underscored their shared commitment to peace, democracy, the rule of law, effective multilateralism, and sustainable development. They reaffirmed their support for a rules-based international order, grounded in the UN Charter and international law, placing particular emphasis on the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), with regard to freedom of navigation and overflight, unimpeded commerce and sovereign maritime rights.
Both Leaders reiterated their call for addressing pressing global challenges and to prepare the world for emerging developments through reformed and effective multilateralism. In this context, they expressed their intention to strengthen coordination within international organizations, including within the United Nations and the Commonwealth.
The two Leaders stressed the urgent need for the reform of the United Nations Security Council, including ways to make it more effective, efficient, and representative of the contemporary geopolitical challenges. They agreed to coordinate closely in multilateral fora, including on UNSC matters, and to continue supporting efforts to conclude inter-governmental negotiations on the reform of the United Nations Security Council. Cyprus reiterated its firm support for India’s permanent membership of a reformed United Nations Security Council. Both sides also agreed to engage in close cooperation and support each other at the United Nations and other multilateral fora including each other’s candidacies.
Support for Sovereignty and Peace
Cyprus and India expressed their strong commitment to the resumption of negotiations to achieve a comprehensive, just and lasting settlement of the Cyprus Question on the basis of a bizonal, bicommunal federation with political equality, in accordance with the agreed UN framework and the relevant United Nations Security Council resolutions. They underlined the important role of the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP) and their full support for its mandate. President Christodoulides expressed his appreciation for India’s valuable contribution to UNFICYP.
India reiterated its unwavering and consistent support for the independence, sovereignty, territorial integrity, and unity of the Republic of Cyprus. Both sides emphasized the need for full respect of the relevant United Nations resolutions and International Law, so as not to undermine efforts towards a negotiated peaceful solution.
Security, Defence and Counter-Terrorism
Both Leaders categorically and unequivocally condemned terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. Cyprus expressed solidarity and unwavering support to India in its fight against cross-border terrorism.
The two Leaders condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025 and the terror incident near Red Fort, New Delhi on 10 November 2025. They emphasized that those responsible for the attacks should be held accountable. Both Leaders called for decisive and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner and in accordance with international law.
Emphasizing the need for a comprehensive, coordinated, and sustained approach to combating terrorism across borders, they underscored the importance of working collaboratively, both bilaterally and within the multilateral system.
In this context, the Leaders called for strengthening multilateral efforts to combat terrorism and the expeditious finalization and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism within the UN framework. They urged for strong and concerted action against all UN- and EU-designated terrorists and terrorist entities, including those under 1267 UNSC Sanctions Committee, their associated proxy groups, facilitators, sponsors, financiers and backers.
They underlined the need for cooperation to counter violent extremism and radicalization, financing of terrorism and money-laundering as well as to prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes and to tackle terrorist recruitment. Both sides also called for eliminating terrorist safe havens and infrastructure as well as disrupting terrorist networks and combating the financing of terrorism, at the United Nations and the Financial Action Task Force (FATF).
They reiterated their zero-tolerance approach to terrorism, rejecting double standards, state sponsored terrorism and any justification for such acts, under any circumstances. The Leaders welcomed the signing of an MoU on establishing a Joint Working Group (JWG) on Counter Terrorism, which will provide a framework to enhance bilateral cooperation in counter-terrorism through information and knowledge sharing and capacity building and agreed to hold the first meeting of the JWG as early as possible.
The two Leaders noted the ongoing close cooperation between relevant agencies of both countries, especially to address new and emerging threats in the cyberspace. In this context, the Leaders welcomed the establishment of Cybersecurity Dialogue between the two countries.
They agreed to deepen defence and security cooperation, including through collaboration between their respective defence industries, with a special focus on cybersecurity and emerging technologies. In this context, the Leaders welcomed the signing of the MoU between Cyprus Defence & Space Industries Cluster (CyDSIC) and Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM).
Welcoming the India-Cyprus Bilateral Defence Cooperation Programme signed in February 2026, the two Leaders underscored the potential for significant cooperation in the defence sector. They also welcomed the signing of the Technical Arrangement for the establishment of Official Coordination and Cooperation on Search and Rescue (SAR) matters. These will provide an institutional framework for promoting defence industrial cooperation and technology partnership, building on the momentum of the India-EU Defence and Security Partnership signed on 27 January 2026, as well as facilitate exchanges, training and capacity building. The Leaders welcomed the conclusion of the Roadmap for Bilateral Defence Cooperation between the Ministries of Defence of the two countries for the period 2026-2031.
India and Cyprus being maritime nations with deep-rooted naval traditions, both Leaders encouraged expanding cooperation in the maritime domain, including regular port calls by Indian naval vessels and exploring opportunities for joint maritime training and exercises to enhance maritime domain awareness and regional security.
Trade, Investment and Innovation
Both Leaders emphasized that significant potential exists for further expanding bilateral trade, investment and technology partnerships. They agreed to enhance cooperation on building trusted, reliable and resilient supply chains, as well as safeguarding their economic security.
The Leaders welcomed the sustained growth of investments from Cyprus into India, making Cyprus an important source of investments into India. They reaffirmed their commitment to fully realizing the untapped economic potential, including through startups, digitalization, AI and innovation-driven enterprises. They encouraged the business community in both countries to actively explore trade and investment opportunities in priority sectors including, inter alia, financial services, maritime, connectivity, logistics, clean and green energy, waste management, space, science & technology, and research and innovation. The Leaders also highlighted the opportunities that will arise through the implementation of the historic India-EU Free Trade Agreement (FTA) concluded earlier this year.
Through Fintech connectivity, not only cross border transactions but also cross border connections will be strengthened. The Leaders noted the deepening of economic engagement in the financial sector, including the MoU signed between NIPL and Eurobank Cyprus in 2025. They also welcomed the establishment of a framework for interoperability of India’s Unified Payments Interface (UPI) with Target Instant Payment Settlement System (TIPS System) of the European Central Bank (ECB), which will facilitate seamless cross-border transactions, benefiting both tourists and businesses of both the countries.
The two Leaders also welcomed the growing momentum in trilateral and bilateral economic cooperation. In this context, they appreciated the establishment of the India-Greece-Cyprus (IGC) Business and Investment Council as an important platform for strengthening business-to-business linkages, promoting investment flows, and fostering collaboration among the three countries.
Building upon the momentum generated by the India-Cyprus investors roundtable held in Limassol in June 2025, an India-Cyprus Business Forum was organised in Mumbai during the visit which aimed at further strengthening the bilateral economic and commercial partnership as well as fostering new avenues of collaboration. The Leaders welcomed the signing of B2B MoUs on the sidelines of the Business Forum in Mumbai.
The Leaders welcomed continued collaboration between the startups, unicorns, innovation ecosystems and venture capital networks of the two countries. In this context, they welcomed the signing of an MoU on Innovation & Technology which would provide a framework for exchanges between startups, incubators, accelerators and the innovation agencies of both countries.
The Leaders noted the importance of maritime and shipping cooperation in strengthening trade and connectivity between the two countries, and for connecting the Indo-Pacific to Europe through trusted maritime partnerships. Recognizing Cyprus’ role as a gateway to Europe and the potential to serve as a regional hub for transshipment, storage, distribution, and logistics, they encouraged strengthening of maritime cooperation through joint ventures involving Cyprus-based and Indian maritime service providers for mutual benefit. In this context, both Leaders agreed to take forward the positive momentum in maritime cooperation under the existing Bilateral Agreement on Merchant Shipping.
Considering the strong complementarities between Cyprus’ globally recognized maritime services ecosystem and India’s rapidly expanding maritime and port infrastructure capabilities, the two Leaders agreed to strengthen cooperation in the maritime sector as a strategic pillar of the bilateral partnership.
In this context, they acknowledged the potential of Cyprus to serve as a European maritime gateway and operational base for Indian shipping interests and welcomed closer engagement between Indian maritime stakeholders and Cyprus’ shipping and ship management community. The two sides agreed to promote cooperation in maritime services, port connectivity, logistics, maritime training and skills development, as well as green shipping and regulatory compliance, with a view to generating practical and mutually beneficial outcomes in the near term.
The Leaders noted that cooperation in disaster resilience and infrastructure is an area of growing importance to both countries, particularly in the context of increasing climate-related challenges. In this context, Prime Minister Modi welcomed Cyprus’ expression of interest in joining the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), and both the Leaders underscored CDRI’s role as a global platform for advancing technical cooperation, capacity building and knowledge sharing, as well as promoting investments in disaster-resilient infrastructure systems.
Science & Technology
Acknowledging the transformative potential of new and emerging technologies, the Leaders noted that the MoU on Innovation and Technology, will promote collaboration among research centers, startups, and academic institutions, as well as joint research and innovation projects in emerging and sustainable technologies, including ethical and responsible AI.
Recognizing the importance of space sector as a critical infrastructure underpinning global economic progress, security, innovation, and technological advancement, both sides expressed interest in partnerships in addressing global challenges. Prime Minister Modi informed that India’s Space Policy 2023 provides an enabling and dynamic framework for non-governmental entities to undertake end-to-end activities in the space domain. Both sides welcomed the ongoing efforts to enhance collaboration for mutual benefit. In this context, the Leaders welcomed the ongoing engagement between ERATOSTHENES Centre of Excellence (ECoE) and Indian National Space Promotion and Authorization Centre (IN-SPACe).
Education, Mobility and Skills Development
The Leaders welcomed growing exchanges at the academic level including students and researchers. In this context, they welcomed the signing of an MoU in the field of Higher Education and Research, which they noted would provide a strong foundation for higher education institutions and research organizations in both countries to strengthen engagement, enhance exchanges, and explore opportunities for collaboration, including through joint research initiatives, faculty and student mobility, and institutional partnerships.
The Leaders welcomed the signing of an MoU on Diplomatic Training between the Sushma Swaraj Institute of Foreign Service (SSIFS) and the Diplomatic Academy, MoFA, Cyprus which will strengthen bilateral ties by cooperation in the training of diplomats.
The Leaders committed to continuing negotiations with a view to concluding a Migration and Mobility Partnership Agreement, which will provide a framework to facilitate collaboration on safe, regular and orderly migration, and support sustainable workforce mobility of highly skilled workers, students, and researchers. Both Leaders also agreed on the commencement of negotiations for a Social Security Agreement at the earliest.
In this context, the Leaders also welcomed the signing of the MoU between the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) and the Institute of Certified Public Accountants of Cyprus (ICPAC) which would provide a good opportunity for young accountants to contribute to developing professional and regulatory standards, exchanging best practices in accounting and auditing, and enhancing mutual recognition and employability in the fields of finance and business services.
Cultural Cooperation and People-to-People ties
The Leaders highlighted the need to expand cultural exchanges between India and Cyprus. They welcomed the signing of an MoU on Cultural Cooperation, which is expected to facilitate exchanges in the fields of visual arts, performing arts, educational programs for the arts, heritage conservation, and creative industries. The Leaders encouraged closer collaboration between museums, academic institutions, and cultural bodies to promote joint initiatives, exhibitions, and capacity-building efforts, and appreciated the growing interest in Yoga, Ayurveda and Indian culture in Cyprus.
The Leaders recognized the potential for further growth in two-way tourism which would contribute to fostering greater understanding between the people of both countries. Both sides agreed to work to expand tourist flow in both directions by collaboration between tourism stakeholders.
The Leaders noted that cooperation on consular matters remained an area of continued interest to both countries, given the growing movement of people and expanding people-to-people ties. In this context, they welcomed the launch of a Consular Dialogue, noting that it would provide a structured framework for addressing consular issues and strengthening cooperation.
India–EU Relations
The two Leaders welcomed the conclusion of the India-EU Free Trade Agreement during the India-EU Summit on 27 January 2026. Both sides also endorsed the Joint India–EU Comprehensive Strategic Agenda for 2030, aimed at further reinforcing the strategic partnership by broadening, deepening and better coordinating EU-India cooperation to deliver mutually beneficial, concrete and transformative outcomes for both partners and for the wider world.
Hailing the India-EU Free Trade Agreement as a historic milestone in the strategic partnership, the Leaders called for its early signing and timely implementation for realizing the true potential for trade and investment collaboration through diversifying critical value chains and opening new markets.
The Leaders agreed to further enhance the work of the India-EU Trade and Technology Council (TTC) to address key trade, technology, and economic security issues, and looked forward to the results of the TTC Ministerial meeting in July.
The signing of the India-EU Security and Defence Partnership will deepen cooperation in areas of shared interests, including maritime security, defence industry and technology, cyber and hybrid threats, space and counter terrorism. The two Leaders also called for early conclusion of the India-EU Security of Information Agreement in this regard.
Welcoming the signing of the MoU on Comprehensive Framework of Cooperation on Mobility and the launch of a pilot European Union Legal Gateway Office in India, the Leaders noted its role in promoting legal pathways for movement of professionals, skilled workforce and students and strengthening people-to-people ties between India and the EU.
Indo-Pacific, Connectivity and Regional & Global Issues
The Leaders reiterated their shared commitment to promoting a free, open, peaceful, prosperous and rules-based Indo-Pacific, in accordance with international law, including the UNCLOS. Prime Minister Modi appreciated Cyprus for joining the Indo-Pacific Oceans Initiative, underscoring its potential to deepen cooperation in maritime security as well as the sustainable use of marine resources.
Both Leaders recognized the India–Middle East–Europe Economic Corridor’s (IMEEC) transformational potential in reshaping and promoting global trade, connectivity and prosperity. They reiterated their shared commitment to promoting stability in the Eastern Mediterranean and the wider Middle East and emphasized the importance of fostering deeper engagement and corridors of interconnection from India through the wider Middle East to Europe. They discussed the establishment of a Bilateral Connectivity Dialogue.
The Leaders expressed their support for the early resolution of the conflict in Ukraine through dialogue, diplomacy and constructive engagement between the key stakeholders, in order to achieve a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine, in accordance with international law and the principles of the UN Charter.
On the recent developments in West Asia, both the Leaders underscored the importance of dialogue and diplomacy to resolve the underlying issues in a peaceful manner, including safe and unimpeded passage of maritime shipping.
The two Leaders also discussed the importance of upholding the global non-proliferation architecture, recognizing the value of India joining the Nuclear Suppliers Group.
Conclusion
Both Leaders expressed satisfaction at the deepening of India–Cyprus relations and in order to take forward the cooperation under the India-Cyprus Strategic Partnership, they directed both sides to work for the timely implementation of the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029. The Leaders agreed to maintain regular interaction building upon the shared spirit of mutual respect and collaboration.
The President of Cyprus thanked the Prime Minister of India for the excellent arrangements during his State Visit extended by the Government and the people of India.
The Leaders reaffirmed their shared vision of Cyprus and India as strategic partners and vital connectors between Europe, the Mediterranean, and the Indo-Pacific, committed to advancing peace, stability, connectivity, and prosperity.
They reaffirmed their commitment to delivering tangible outcomes under the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029 and to further strengthening India-Cyprus cooperation as a dynamic pillar of the broader India-EU strategic partnership.
The Leaders agreed that the present visit marks a decisive step in transforming a historically strong relationship into a new stage in bilateral relations, elevating the partnership into a more ambitious, modern, strategic, and future-oriented framework of cooperation.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସାଇପ୍ରସ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମ୍ପର୍କରେ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
22 MAY 2026 9:31PM by PIB Bhubaneswar
ସାଇପ୍ରସ୍ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ନିକୋସ୍ କ୍ରିଷ୍ଟୋଡୋଲିଡେସ୍, ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ୨୦ - ୨୩ ମେ’ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହା ସାଇପ୍ରସର ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପରିଷଦର ସଭାପତିତ୍ୱ ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବାରୁ ଏହି ଗସ୍ତର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି।
ଏହି ଗସ୍ତ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସାଇପ୍ରସ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଐତିହାସିକ ଗତିକୁ ତ୍ଵରାନ୍ଵିତ କରିଛି। ଏହା ଏକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ ସମ୍ପର୍କକୁ ଫଳାଫଳ-ମୁଖୀ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ-ଚାଳିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରତୀକ।
ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନାର ଅଗ୍ରଗତି,ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପୃକ୍ତି, ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗର ଆରମ୍ଭ ସମେତ ୨୦୨୫ ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ମିଳିତ ଘୋଷଣାପତ୍ରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଯଥେଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ବିକଶିତ ଭୂ ରାଜନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ ଏବଂ ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ୍ ସହଭାଗୀତାର ଗଭୀରତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ନୂତନ ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟାପକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାରେ ଉନ୍ନୀତ କରିବାକୁ ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କ୍ରିଷ୍ଟୋଡୋଲିଡେସ୍‌ଙ୍କୁ ୨୨ ମେ’ ୨୦୨୬ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଜଘାଟରେ ଜାତିର ପିତା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗସ୍ତରେ ଥିବା ମହାମହିମଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭୋଜିର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କ୍ରିଷ୍ଟୋଡୋଲିଡେସ୍ ୨୨ ମଇ, ୨୦୨୬ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ନବୀକରଣର ଗତି ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ସାଇପ୍ରସ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଭାଗୀତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସମାନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଆଇନର ଶାସନ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ। ସେମାନେ ଭାରତ - ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସମ୍ପର୍କ, ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ ବ୍ୟାପକ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଭାବରେ ଉଚ୍ଚ ରାଜନୈତିକ ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ୨୦୨୫ - ୨୦୨୯ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୦୨୭ ମସିହାରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନର ୬୫ତମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କ୍ରିଷ୍ଟୋଡୋଲିଡେସ୍ ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସାଇପ୍ରସର ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ନୀତିର ଉପମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀର ଘୋଷଣାପତ୍ରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ଏଆଇର ନିରାପଦ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ।
ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ
ଦୁଇ ନେତା ଶାନ୍ତି, ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଆଇନର ଶାସନ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବହୁପାକ୍ଷିକତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନରେ ଆଧାରିତ ନିୟମ -ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ନୌଚାଳନା ଏବଂ ଉଡ଼ାଣର ସ୍ୱାଧୀନତା, ଅବାଧ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଧିକାର ସମ୍ପର୍କରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ଉପରେ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍) ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ଆହ୍ଵାନ ଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ସଂସ୍କାରପୂର୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବହୁପାକ୍ଷିକତା ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦୀୟମାନ ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କର ମତକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ସମେତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିପ୍ରାୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଂସ୍କାରର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ଭୂରାଜନୈତିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାର ଉପାୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେମାନେ ୟୁଏନଏସସି ବିଷୟ ସମେତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଏବଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆନ୍ତଃ-ସରକାରୀ ଆଲୋଚନା ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସାଇପ୍ରସ ଏକ ସଂସ୍କାରିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ନିଜର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲା। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ପରସ୍ପରର ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱ ସମେତ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଏବଂ ପରସ୍ପରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସମର୍ଥନ
ସାଇପ୍ରସ ଏବଂ ଭାରତ ରାଜି ହୋଇଥିବା ଜାତିସଂଘ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁଯାୟୀ ରାଜନୈତିକ ସମାନତା ସହିତ ଏକ ଦ୍ୱି-ଜୋନାଲ, ଦ୍ୱି-ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଫେଡେରେସନ ଆଧାରରେ ସାଇପ୍ରସ ପ୍ରଶ୍ନର ଏକ ବ୍ୟାପକ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସାଇପ୍ରସରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ୟୁଏନଏଫଆଇସିୱାଇପି)ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏବଂ ଏହାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କ୍ରି କ୍ରିଷ୍ଟୋଡୋଲିଡେସ୍ ୟୁଏନଏଫଆଇସିୱାଇପି ରେ ଭାରତର ମୂଲ୍ୟବାନ ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ସାଇପ୍ରସ ଗଣରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାଧୀନତା, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ଏକତା ପ୍ରତି ନିଜର ଅଟଳ ଏବଂ ସ୍ଥିର ସମର୍ଥନକୁ ଭାରତ ଦୋହରାଇଛି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଜାତିସଂଘ ପ୍ରସ୍ତାବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଏକ ଆଲୋଚନାମୂଳକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୃଢ କରାଯିବ।
ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ
ଉଭୟ ନେତା ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ସାଇପ୍ରସ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତ ସହି ରହିଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଇପ୍ରସ୍ ର ଅଟଳ ସମର୍ଥନ ରହିଛି ବୋଲି ଜଣାଇଥିଲା।
ଉଭୟ ନେତା ୨୨ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାଓଁରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ୧୦ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲା ନିକଟରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାର କଡ଼ା ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆକ୍ରମଣ କରାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଦାୟୀ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଉଭୟ ନେତା ଆତଙ୍କବାଦକୁ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ରୟାସକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଶୀଘ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂସ୍ଥା, ୟୁଏନଏସସି ୧୨୬୭ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କମିଟି ଅଧୀନରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ସମେତ - ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରକ୍ସି ଗୋଷ୍ଠୀ, ସୁବିଧାଦାତା, ପ୍ରାୟୋଜକ, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ ସମର୍ଥକମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ମୌଳବାଦ, ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ମନି- ଲଣ୍ଡରିଂକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଶୋଷଣକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ କାର୍ଯ୍ୟ ବଳ (ଏଫଏଟିଏଫ୍)ରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନେଟୱାର୍କକୁ ବାଧା ଦେବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
ସେମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦୋମୁହାଁ ନୀତି, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରାୟୋଜିତ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ଯଥାର୍ଥତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଜେଡବ୍ଲୁଜି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସୂଚନା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେମାନେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଜେଡବ୍ଲୁଜିର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ, ବିଶେଷ କରି ସାଇବରସ୍ପେସରେ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ସାଇପ୍ରସ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ ଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟର (ସିୱାଇଡିଏସଆଇସି) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନିର୍ମାତା ସମାଜ (ଏସଆଇଡିଏମ୍) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ଦୁଇ ନେତା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର (ଏସଏଆର୍) ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସରକାରୀ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାଂସ୍ଥାଗତିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଜାନୁଆରୀ ୨୭, ୨୦୨୬ ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଭାଗୀର ଗତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯିବ। ଏହା ସହିତ, ଏହା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ସହଜ କରିବ। ୨୦୨୬ - ୨୦୩୧ ଅବଧି ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ପାଇଁ 'ରୋଡମ୍ୟାପ୍' ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରାଯିବାକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ସାଇପ୍ରସ ଉଭୟ ଗଭୀର ନୌସେନା ପରମ୍ପରା ସହିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇଥିବାରୁ, ଉଭୟ ନେତା ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଜାହାଜ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ବନ୍ଦର କଲ୍ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଚେତନତା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ତାଲିମ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ବୋଲି ଉଭୟ ନେତା ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ବିଶ୍ୱସ୍ତ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ସାଇପ୍ରସ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତରେ ନିବେଶର ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସାଇପ୍ରସକୁ ଭାରତରେ ନିବେଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ କରିଛି। ସେମାନେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍, ଏଆଇ ଏବଂ ନବସୃଜନ-ଚାଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ଅବ୍ୟବହୃତ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣିଥରେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟାବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର, ଯଥା : ଆର୍ଥିକ ସେବା, ସାମୁଦ୍ରିକ, ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ମହାକାଶ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ନେତାମାନେ ଏହି ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ ହୋଇଥିବା ଐତିହାସିକ ଭାରତ - ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଟିଏ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଥିବା ସୁଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଫିନଟେକ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ, କେବଳ ସୀମାପାର କାରବାର ନୁହେଁ ବରଂ ସୀମାପାର ସଂଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଏନଆଇପିଏଲ୍ ଏବଂ ୟୁରୋବ୍ୟାଙ୍କ ସାଇପ୍ରସ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସମେତ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତା ଉପରେ ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ୟୁରୋପୀୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଇସିବି) ର ଟାର୍ଗେଟ୍ ଇନଷ୍ଟାଣ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ ସେଟେଲମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ (ଟିଆଇପିଏସ ସିଷ୍ଟମ୍) ସହିତ ଭାରତର ଏକୀକୃତ ପେମେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ) ର ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସୀମାପାର କାରବାରକୁ ସହଜ କରିବ, ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଉଭୟଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ଦୁଇ ନେତା ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଭାରତ – ଗ୍ରୀସ୍ - ସାଇପ୍ରସ୍ (ଆଇଜିସି) ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପରିଷଦର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ବ୍ୟବସାୟ-ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ନିବେଶ ପ୍ରବାହକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ତିନୋଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ ଲିମାସୋଲରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ୍ ନିବେଶକ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଗତି ଉପରେ ଆଧାର କରି, ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକ ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ୍ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମ୍ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ସହିତ ସହଯୋଗର ନୂତନ ମାର୍ଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲା।
ମୁମ୍ବାଇରେ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମର ଅବସରରେ ବି୨ବି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ନେତାମାନେ ଦୁଇ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ, ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଇନକ୍ୟୁବେଟର, ତ୍ୱରିତକାରୀ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ନେତାମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ୟୁରୋପ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ୟୁରୋପର ପ୍ରବେଶପଥ ଭାବରେ ସାଇପ୍ରସର ଭୂମିକା ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସସିପମେଣ୍ଟ, ଷ୍ଟୋରେଜ, ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସେମାନେ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ପାଇଁ ସାଇପ୍ରସ-ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ନେତା ବାଣିଜ୍ୟ ପରିବହନ ଉପରେ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅଧୀନରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗରେ ସକାରାତ୍ମକ ଗତିକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ସାଇପ୍ରସର ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ସେବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିସ୍ତାରିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ପରିପୂରକତାକୁ ବିଚାର କରି, ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ରଣନୈତିକ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ପରିବହନ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଏକ ୟୁରୋପୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରବେଶପଥ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଆଧାର ଭାବରେ ସାଇପ୍ରସର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସାଇପ୍ରସର ଜାହାଜ ପରିଚାଳନା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଫଳାଫଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସେବା, ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ସାମୁଦ୍ରିକ ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଏବଂ ସବୁଜ ଜାହାଜ ପରିବହନ ଏବଂ ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଦୁଇ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଫଳାଫଳ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ।
ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧକତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ, ବିଶେଷ କରି ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସହଯୋଗ ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱର ବିଷୟ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 'ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକାଠି କାର୍ଯ୍ୟକରିବା' (ସିଡିଆରଆଇ) ରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସାଇପ୍ରସର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ସିଡିଆରଆଇର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା
ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର , ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହା ସହିତ ନୈତିକ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏଆଇ ସମେତ ଉଦୀୟମାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି, ସୁରକ୍ଷା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଗତିକୁ ଆଧାର କରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲାରେ ସହଭାଗୀତା ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ମହାକାଶ ନୀତି ୨୦୨୩ ବେସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁ ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ପାଇଁ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ଇରାଟୋସ୍ଥେନ୍ସ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ( ଇସିଓଇ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପ୍ରାଧିକରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଇନ୍ - ସ୍ପେସ୍) ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷା, ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ
ନେତାମାନେ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଗବେଷକଙ୍କ ସମେତ ଶୈକ୍ଷିକ ସ୍ତରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶର ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପଦକ୍ଷେପ, ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଛାତ୍ର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନୀୟ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ସୁଷମା ସ୍ୱରାଜ ଇନଷ୍ଟିଚୁ୍ଟ୍ ଅଫ୍ ଫରେନ୍ ସର୍ଭିସ୍ (ଏସଏସଆଇଏଫଏସ୍) ଏବଂ ଡିପ୍ଲୋମାଟିକ ଏକାଡେମୀ , ଏମଓଏଫଏ , ସାଇପ୍ରସ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ତାଲିମ ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା କୂଟନୀତିଜ୍ଞଙ୍କ ତାଲିମରେ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବ।
ଏକ ପ୍ରବାସନ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାକୁ ନେତାମାନେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ, ଯାହା ସୁରକ୍ଷିତ, ନିୟମିତ ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ପ୍ରବାସନ ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଉଚ୍ଚ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକ, ଛାତ୍ର ଏବଂ ଗବେଷକଙ୍କ ସ୍ଥାୟୀ କର୍ମଶକ୍ତି ଗତିଶୀଳତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ। ଉଭୟ ନେତା ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ନେତାମାନେ ଭାରତୀୟ ଚାଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ୍ ସଂସ୍ଥାନ (ଆଇସିଏଆଇ) ଏବଂ ସାଇପ୍ରସର ପ୍ରମାଣିତ ପବ୍ଲିକ୍ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟସ୍ ସଂସ୍ଥାନ (ଆଇସିପିଏସି) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଯାହା ଯୁବ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟମାନଙ୍କୁ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ନିୟାମକ ମାନଦଣ୍ଡ ବିକାଶ, ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ଏବଂ ଅଡିଟିଂରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ
ନେତାମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ସାଇପ୍ରସ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୃଶ୍ୟ କଳା, ପ୍ରଦର୍ଶନ କଳା, କଳା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ନେତାମାନେ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାଇପ୍ରସରେ ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆଗ୍ରହକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ଆହୁରି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ବୁଝାମଣା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଦିଗରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ପ୍ରବାହକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗତିବିଧି ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଥିବା ହେତୁ, କନସୁଲାର ମାମଲାରେ ସହଯୋଗ ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଆଗ୍ରହର କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇ ରହିଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଏକ କନସୁଲାର ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା କନସୁଲାର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଂରଚିତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସମ୍ପର୍କ
୨୭ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ଭାରତ- ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ଭାରତ - ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ସମ୍ପୂର୍ଣ ହେବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୦୩୦ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାରତ - ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉଭୟ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ, କଂକ୍ରିଟ୍ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଇୟୁ - ଭାରତ ସହଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର, ଗଭୀର ଏବଂ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ କରି ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରି, ନେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବିବିଧ କରି ଏବଂ ନୂତନ ବଜାର ଖୋଲିବା ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସହଯୋଗର ପ୍ରକୃତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଶୀଘ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର ଏବଂ ସମୟୋଚିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଷଦ (ଟିଟିସି) ର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଜୁଲାଇରେ ଟିଟିସି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକର ଫଳାଫଳକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା ସ୍ୱାକ୍ଷର ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାଇବର ଏବଂ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବିପଦ, ମହାକାଶ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା ସମେତ ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ - ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସୂଚନା ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ନେତା ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ସହଯୋଗର ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର ଏବଂ ଭାରତରେ ଏକ ପାଇଲଟ୍ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଆଇନଗତ ପ୍ରବେଶ ପଥ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଆରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ନେତାମାନେ ବୃତ୍ତିଗତ, ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଗତିବିଧି ପାଇଁ ଆଇନଗତ ପଥକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ-ଜନ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ -ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର, ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ
ନେତାମାନେ ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍ ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାଇପ୍ରସକୁ ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ବଳର ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାରରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ, ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପୁନଃରୂପ ଦେବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଭାରତ – ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ - ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇଏମଇଇସି) ର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ପୂର୍ବ ଭୂମଧ୍ୟସାଗର ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଲେ। ଭାରତରୁ ବ୍ୟାପକ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଦେଇ ୟୁରୋପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ କରିଡରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କଲେ। ସେମାନେ ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବାର୍ତାଳାପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କଲେ।
ନେତାମାନେ ଆଲୋଚନା, କୂଟନୀତି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଠନମୂଳକ ସମ୍ପର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁକ୍ରେନରେ ସଂଘର୍ଷର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ୟୁକ୍ରେନରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ଉପରେ, ଉଭୟ ନେତା ସାମୁଦ୍ରିକ ଜାହାଜର ନିରାପଦ ଏବଂ ଅବାଧିତ ପଥ ସମେତ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ପରମାଣୁ ଯୋଗାଣକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଭାରତର ଯୋଗଦାନର ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅପ୍ରସାର ଢାଞ୍ଚାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କଲେ।
ଉପସଂହାର
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ୍ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତାରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ୍ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ସେମାନେ ଉଭୟ ପକ୍ଷକୁ ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ୍ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ୨୦୨୫ - ୨୦୨୯ ର ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ନେତାମାନେ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସହଯୋଗର ସମାନ ଭାବନା ଉପରେ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ସାଇପ୍ରସ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ସାଇପ୍ରସ୍ ଏବଂ ଭାରତକୁ ରଣନୈତିକ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ୟୁରୋପ, ଭୂମଧ୍ୟସାଗର ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗକାରୀ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା, ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ସେମାନେ ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ୍ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ୨୦୨୫ - ୨୦୨୯ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆଖିଦୃଶିଆ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀର ଏକ ଗତିଶୀଳ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଭାରତ - ସାଇପ୍ରସ୍ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଗସ୍ତ ଏକ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ, ଏହି ସହଭାଗୀତାକୁ ଅଧିକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ, ଆଧୁନିକ, ରଣନୈତିକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ-ମୁଖୀ ସହଯୋଗ ଢାଞ୍ଚାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ।