Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi distributes more than 51,000 appointment letters to the newly appointed youth in Government Under Rozgar Mela
India’s youth are playing a vital role in accelerating the journey towards a Viksit Bharat: PM
Rozgar Mela reflects our Government’s commitment to empowering the Yuva Shakti with new opportunities: PM
The world is immensely excited by India's young demographic and technological progress; Today, the global community wants to partner in India's developmental journey: PM
Today, Sectors associated with clean energy, critical minerals, green hydrogen, and sustainable manufacturing are also advancing at a rapid pace; Partnerships in these areas are opening the doors to a new economy and new opportunities: PM
Every Indian is advancing with a strong commitment today; This commitment is to build a Viksit Bharat by the year 2047,to realize this objective, the nation is currently investing across multiple sectors, and these investments are generating millions of new job opportunities for the country's youth: PM
Today, Rapid transformation is clearly visible even in rural areas; Enhanced connectivity has opened new avenues for farmers, small traders, and students: PM
Indian youth are establishing their identity in every global sphere today; This very spirit and energy must also be reflected in public service, A Viksit Bharat will be built by the efforts of such youth who view their work as a means of national service: PM
23 MAY 2026 1:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today distributed more than 51,000 appointment letters to newly appointed youth in various Government departments and organisations at the 19th Rozgar Mela today at 11 AM via video conferencing. Addressing the gathering, he described the occasion as a profoundly significant day for thousands of young people across the nation. Welcoming the newest entrants into government service, he underscored their imminent contribution to India’s development across sectors including railways, banking, defence, health, and education. “In the years to come, all of you will play a crucial role in realizing the vision of a Vikasit Bharat,” asserted Shri Modi.
Honouring the dedication and rigorous preparation that brought the appointees to this milestone, the Prime Minister extended his heartfelt congratulations to each one of them. Recognising that no individual achievement stands alone, he also offered his best wishes to the families and parents whose support had been indispensable along the way.
Sharing insights from a just-concluded diplomatic tour spanning five countries, the Prime Minister conveyed the palpable excitement that leaders of global corporations, representing dozens of nations , had expressed about India’s youth and its technological advancement. He described a world eager to participate in India’s rise. “The world wants to be a part of India’s development journey,” remarked Shri Modi.
Elaborating on the diplomatic and economic outcomes of the tour, the Prime Minister outlined sector-specific agreements forged and dialogues held with each nation visited, which included discussions on semiconductors, water, agriculture, and advanced manufacturing with the Netherlands; talks on cooperation in the fields of AI and digital innovation with Sweden; discussions on green technology and maritime cooperation with Norway; MoUs on strategic energy and technology partnerships with the UAE; and agreements on defence, critical minerals, and science and technology with Italy. PM Modi made clear that India’s international partnerships are purposefully structured to serve its youth. “The purpose is that India’s youth get employment and global exposure,” asserted Shri Modi.
Conveying the direct relevance of each agreement to employment generation, the Prime Minister emphasised that every new investment, every technology partnership, and every industrial collaboration ultimately creates fresh opportunities for India’s young people. He further underlined the long-range significance of these collaborations. “These are the sectors that will shape industries defining global growth for the next 25 years,” asserted Shri Modi.
Citing the ASML–Tata Electronics agreement as a concrete example of India’s growing stature as a trusted global supply chain partner, the Prime Minister pointed out that India is among only a handful of countries with which the Dutch semiconductor giant has signed an accord. He added that partnerships with Sweden on AI and co-operation with UAE on supercomputing would similarly bolster India’s technological capabilities. “This single ASML–Tata Electronics agreement alone will create thousands of new employment opportunities in India,” noted Shri Modi.
Highlighting the rapid rise of clean energy, critical minerals, green hydrogen, and sustainable manufacturing as sectors of immense opportunity, the Prime Minister noted that growing collaboration with Sweden, Norway, and Italy in green transition and sustainable technology would position India strongly in the clean manufacturing industries of the future. “These partnerships are opening the doors of a new economy and new opportunities,” affirmed Shri Modi.
Pointing to accelerated work on ports, shipping, and maritime infrastructure agreements, the Prime Minister observed that partnerships with UAE and Norway would fortify India’s shipbuilding ecosystem, directly expanding the horizon of opportunity for the country’s engineers, technicians, and skilled workers. “New opportunities will be created for India’s engineers, technicians, and skilled workers,” asserted Shri Modi.
Noting that each new partnership simultaneously widens global connectivity for Indian startups, researchers, and young professionals, the Prime Minister reflected on a world that today respects nations which innovate, build, and deliver at scale. He expressed pride that India is advancing on all three fronts. “The greatest force behind this transformation is India’s youth, all of you,” affirmed Shri Modi.
Anchoring the moment within the larger national mission, the Prime Minister spoke of the collective resolve to build a Developed India, Viksit Bharat, by 2047, affirming that cross-sectoral investment by the government is generating millions of new employment opportunities as a direct consequence of this ambition. “This investment is creating millions of new employment opportunities for the country’s youth,” asserted Shri Modi.
Enumerating the scale of India’s emerging semiconductor ecosystem, the Prime Minister announced that a complete domestic supply chain for semiconductor manufacturing is being established and that ten major semiconductor units will soon make their mark on the global stage, with large numbers of young Indians already finding employment within them. “India’s semiconductor units will make their mark in the world,” asserted Shri Modi.
Drawing attention to India’s expanding shipbuilding, ship-repair, and overhauling ecosystem , backed by an investment of approximately ₹75,000 crore, the Prime Minister also highlighted the development of a complete MRO ecosystem, encompassing Maintenance, Overhaul, and Repair Facilities, which promises to transform the aviation sector. “A new employment sector is going to open up for India’s youth,” asserted Shri Modi.
Describing India’s rise as a major electronics manufacturer, the Prime Minister pointed to the Production Linked Incentive scheme as the engine driving record electronics production and generating jobs for youth in the millions, with the entire electronics value chain being built domestically. “The PLI scheme is resulting in record electronics production in the country,” noted Shri Modi.
Emphasising that both the public and private sectors are jointly channelling large-scale investment into these multiple initiatives, the Prime Minister also called upon the newly appointed government employees to remain mindful of their role in facilitating business and enterprise. “Ease of Doing Business is a great priority for the country,” asserted Shri Modi.
Underscoring the foundational role of infrastructure in driving employment generation and inclusive growth, the Prime Minister observed that the true dividend of national progress reaches its full potential only when villages, small towns, and remote regions are integrated into the development fabric. “When villages and remote areas connect with development, the benefit of the country’s progress reaches more people,” affirmed Shri Modi.
Cataloguing the breadth of infrastructure built over the past twelve years, spanning railways, highways, airports, logistics, ports, and digital networks, the Prime Minister observed that connectivity has opened new avenues for farmers, small traders, and students alike, with transformation now visibly reshaping even India’s villages. “Change is visibly occurring rapidly even in villages,” remarked Shri Modi.
Reflecting on the cascading social impact of basic amenities now delivered to crores of Indian households, permanent homes, household toilets, electricity, and tap water under the Jal Jeevan Mission, the Prime Minister noted that these foundational changes extend well beyond convenience. “The impact of these changes is not limited to just conveniences,” remarked Shri Modi.
Tracing how rural roads, improved electricity, and digital connectivity have each acted as multipliers for economic activity, easing access to markets, enabling small enterprises to thrive, and bringing villages into new digital systems, the Prime Minister observed that these interconnected improvements have together accelerated India’s economy and generated millions of new employment opportunities. “All of this has had a positive impact on employment generation,” noted Shri Modi.
Declaring that the opportunities available to India’s youth today, across manufacturing, technology, startups, digital services, railways, defence, and space, are unprecedented in the country’s history, the Prime Minister reaffirmed the government’s commitment to ensuring that the maximum number of young people can seize these opportunities and fully showcase their talent. “The opportunities India’s youth have today to fulfil their dreams were never there before,” asserted Shri Modi.
Outlining the government’s ongoing investment in skill development, industry-linked education, and future technology, including the modernisation of ITIs, the strengthening of National Skill Training Institutes, and the roll-out of the PM SETU initiative, the Prime Minister stressed the importance of continuous preparation to match the pace of a rapidly evolving economy. “There is continuous emphasis on skill development, industry-linked education, and future technology,” asserted Shri Modi.
Celebrating the emergence of a new culture of self-employment and entrepreneurship across the country, the Prime Minister noted that India has become the world’s third largest startup ecosystem, with over 2.3 lakh recognised startups, and that this transformation is no longer confined to metropolitan centres. “This change is not limited to just big cities,” observed Shri Modi.
Noting with pride that youth from Tier-2 and Tier-3 cities are entering the world of startups and innovation in large numbers, and that this movement has become an important component of the national economy, the Prime Minister highlighted the growing and decisive role of India’s women in this entrepreneurial surge. Recognising the financial empowerment of crores of women through the Mudra Yojana and the self-reliance enabled by schemes like PM SVANidhi, Shri Modi observed, “ Today, more women than ever before in villages and small towns are launching new ventures entirely on their own.”
Pivoting to address the new appointees directly, the Prime Minister reminded them that the true strength of any institution lies in its people, and that the system they are joining is intimately and directly connected to the lives of crores of citizens. He conveyed that a government job is first and foremost a vehicle for making people’s lives easier. “In whichever department you serve, your behavior, empathy, and way of working will be of immense significance,” noted Shri Modi.
Affirming the nation’s trust in the new appointees, the Prime Minister called upon every young Karmayogi to view their position as a living responsibility, to understand the growing aspirations of India’s people and to align their work accordingly. “Now it is your responsibility to strengthen that trust through your work,” affirmed Shri Modi.
Urging the new government servants to commit to lifelong learning and continuous adaptation to new technologies, systems, and evolving needs, the Prime Minister commended the iGOT Karmayogi Platform and the Karmayogi Prarambh module as powerful tools to help them understand and discharge their responsibilities with confidence. “I urge you to take maximum advantage of it,” affirmed Shri Modi.
Closing with an inspiring call to action, the Prime Minister expressed complete confidence that the youth receiving their appointment letters today carry within them the same spirit and energy with which India’s young people are making their mark in every field across the world , and that this spirit must animate their public service. “Viksit Bharat will be built through the efforts of youth who consider their work a means of serving the nation,” asserted Shri Modi.
Concluding the address, the Prime Minister reiterated his full confidence that the new appointees will impart fresh momentum to India’s development journey, and that through their work and decisions, the resolve of Viksit Bharat will be fulfilled. He extended his warmest best wishes to all the youth receiving appointment letters for the road ahead.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রোজগার মেলাগী মখাদা নৌনা সরকারগী থবক খল্লবা নহারোলশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৫১,০০০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে
বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ য়াংখৎহনবদা ভারতকী নহারোলশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি: প্রধান মন্ত্রী
অনৌবা খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা যুব শক্তি ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারগী থবক্কী মমি রোজগার মেলাদা তারে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী নহা ওইরিবা মীওইশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী চাউখৎপদা মালেম্না অঙকপা পোক্নরে; ঙসিদি, মালেমগী লৈবাকশিংনা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকী খোঙলোই ওইবা পাম্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, ক্লিন ইনর্জি, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং, গ্রিন হায়দ্রোজেন অমসুং ষ্টেনেবল মেনুফেকচরিংগা মরী লৈনবা হিরমশিংসু য়াম্না য়াংবা খোঙচেল অমদা চাউখৎলক্লি; হায়রিবা হিরমশিং অসিদা পুন্না থবক তৌমিন্নবনা অনৌবা শেন্মিৎলোন অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিংগী থোঙশিং হাংদোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি অচেৎপা থাজবা অমগা লোয়ননা ভারতমচা খুদিংমক চাউখৎলক্লি; মসিগী থাজবা অসিনা ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎকনি, মসিগী পান্দম অসি ফংনবা, হিরম কয়াদা লৈবাক অসিনা হৌজিক শেন থাদরি অমসুং থাদরিবা শেনফমশিং অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী অনৌবা থবক করোর কয়া ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়াংনা অওনবশিং পুরকপা উরে; লম্বী-থোঙ ফগৎলকপা অসিনা লৌমীশিং, অপীকপা ললোনবশিং অমসুং মহৈরোয়শিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি মালেমগী মফম খুদিংমক্ত ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী মশক তাক্লে; মসিগী অফবা ৱাখল্লোন অমসুং থৌনা অসি মীয়ামগী থবক তৌবদা মমি তাহনগদবনি, মখোয়গী থবক অসি লৈবাক্কী থবক তৌনবা পাম্বৈ অমা ওইনা উবা অসিগুম্বা নহারোলশিংগী থবকশিংনা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎকনি: প্রধান মন্ত্রী
23 MAY 2026 1:52PM by PIB Imphal
ঙসি অয়ুক পুং ১১ রোম তাবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রোজগার মেলাগী মখাদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা সরকারগী তোঙান তোঙানবা বিভাগশিং অমসুং লুপশিংদা নৌনা থবক খল্লবা নহারোলশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৫১,০০০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসি লৈবাক শীনবা থুংবগী নহারোল লিশিং কয়াগী মরুওইবা নুমিৎ অমনি। রেলৱেজ, বেঙ্কিং, দিফেন্স, হকশেল অমসুং লাইরিক-লাইশু য়াওনা হিরম কয়াদা ভারতকী চাউখৎপদা মখোয়না মতেং পাংলি। লাক্লিবা চহিশিংদা, বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহনবদা অদোম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
থবক খল্লবশিংগী কৎথোকপা অমসুং কন্না হোৎনবনা মাইপাকপা অসি পুরকপদা ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয় খুদিংমক মহাক্না থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লনাই মীওই অমনা মশা মথন্থনা মাইপাকপা পুরকপা নত্তে। খোঙচৎ অসিদা থাদোক্নবা য়াদ্রবা মখোয় শৌগৎলিবা ইমুং-মনুংশিং অমসুং মমা-মপাশিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
হন্দক পাংথোকখিবা লৈবাক মঙাগী খোঙচৎকী ৱারিশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী নহারোলশিং অমসুং লৈবাক অসিগী তেক্নোলোজিগী চাউখৎপদা মালেমগী কোর্পোরেসনশিংগী লুচিংবশিং, লৈবাক কয়াগী মীহুৎশিং অঙকপা পোক্নখি। ভারতনা মপান ফগৎলকপদা খৌরাংনা ঙাইরিবা মালেম অমনা শরুক য়াগনি। ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচত্ত খোঙলোই অমা ওইবা মালেম্না পাম্লি।
খোঙচৎ অদুগী কুতনিতি অমসুং শেন-থুমগী কান্নবশিং শন্দোক্না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অকক্নবা হিরমদা য়ানচেশিং খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং লৈবাক খুদিংমক্কা ৱারি শানখ্রে, সেমিকন্দক্তরশিং, ঈশিং, লৌউ-শিংউ অমসুং অৱাংবা থাক্কী মেনুফেকচরিংগী মতাংদা নেদরলেন্দসগা ৱারি শানখ্রে; এ.আই অমসুং দিজিতেল ইন্নোবেগী হিরমশিংদা মতেং পাংন্নবা সুইদেনগা ৱারি শানখ্রে; গ্রিন তেক্নোলোজি অমসুং মেরিতাইম কোওপরেসনগী মতাংদা নোরৱেগা খন্নখ্রে; ষ্ট্রাতেজিক ইনর্জি অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা য়ু.এ.ইগা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং ইতালিগা লোয়ননা দিফেন্স, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী য়ানচেশিং খুৎয়েক পীণ্রে। লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী য়াইফনবা পান্দমদা ভারতনা মালেমগী লৈবাকশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবনি। মসিগী পান্দমদি ভারতকী নহারোলশিং থবক ফংবা অমসুং মালেমদা মশক তাকপনি।
য়ানখিবা খুদিংমক থবক ফংনবগা হকথেংননা মরী লৈনৈ হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নৌনা শেন থাদবা খুদিংমক, তেক্নোলোজিগী পুন্না থবক তৌমিন্না অমসুং উদ্যোগকী পুন্না থবক তৌমিন্নবা খুদিংমক ভারতকী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। হায়রিবা পুন্না থবক তৌমিন্নবশিং অসিনা মতম শাংনা কান্নবশিং পীগনি। সেক্তরশিং অসিনা মথং চহি ২৫ গীদমক মালেমগী চাউখৎনবা উদ্যোগশিং শেমগৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এ.এস.এম.এল-তাতা ইলেক্ত্রোনিক্স এগ্রিমেন্ত অসি থাজবা য়ারবা মালেমগী সপ্লাই চেনগী মরুপ অমা ওইনা ভারতকী ফিবম ফগৎলকপগী চপ চারবা খুদম অমনি। দচ সেমিকন্দক্তর কম্পেনিগা য়ানচে অমা খুৎয়েক পীনবা লৈবাক খরগী মনুংদা ভারত য়াওরে। এ.আইগী লমদা সুইদেনগা থবক তৌমিন্নবা অমসুং সুপরকম্পুতিংগী লমদা য়ু.এ.ইগা মতেং পাংনবা অসিনা ভারতকী তেক্নোলোজিগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি। এ.এস.এম.এল-তাতা ইলেক্ত্রোনিক্স এগ্রিমেন্ত মথন্থনা ভারত্ত অনৌবা থবক লিশিং কয়া ফংহল্লগনি।
ক্লিন ইনর্জি, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং, গ্রিন হায়দ্রোজেন অমসুং ষ্টেনেবল মেনুফেকচরিংগা মরী লৈনবা হিরমশিংসু য়াম্না য়াংবা খোঙচেল অমদা চাউখৎলক্লিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গ্রিন ইনর্জি শীজিন্নবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা তেক্নোলোজিগী লমদা সুইদেন, নোরৱে অমসুং ইতালিগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎলকপা অসিনা তুংদা ক্লিন মেনুফেকচরিংগী উদ্যোগশিংদা ভারতকী ফিবম ফগৎহনগনি। হায়রিবা পুন্না থবক তৌমিন্নবশিং অসিনা অনৌবা শেন্মিৎলোন অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিংগী থোঙশিং হাংদোক্লি।
হিথাংফমশিং, সিপ্পিং অমসুং মেরিতাইম ইনফ্রাষ্ট্রকচর এগ্রিমেন্তশিংদা য়াংনা থবক পায়খৎলিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়ু.এ.ই অমসুং নোরৱেগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা ভারতকী জহাজ শাবগী থবক ফগৎহনগনি, লৈবাক অসিগী ইঞ্জিনিয়ারশিং, তেক্নিসিয়ানশিং অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা শিন্মীশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে। ভারতকী ইঞ্জিনিয়ারশিং, তেক্নিসিয়ানশিং অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা শিন্মীশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নৌনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা খুদিংমক্না ভারতকী ষ্টার্দঅপশিং, থিজিল্লোয়শিং অমসুং নহা ওইরবা শীনফম কয়াগী মীওইশিংনা মালেমগা শম্নবা পাকথোক-চাউথোকহল্লে। অনৌবা থবক পায়খৎপা, শেমগৎ-শাগৎপা অমসুং পাক-শন্না মীয়ামদা খুদোংচাবা ফংহনবা লৈবাকশিং ঙসি মালেম্না ইকায়খুম্নরি। মাইকৈ অহুম অসিদা ভারত য়াংনা চঙশিল্লি। অওনবগী অসিগী মনিংদা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা শাফুদি ভারতকী নহারোলশিংনিং, অদোম ময়াম্নি।
অচৌবা লৈবাক্কী পান্দম অমগা লোয়ননা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা অপুনবা ৱাশক অমা লৈরি, হিরম কয়াদা সরকারনা শেন থাদরিবা অসিনা অনৌবা থবক লাখ কয়া ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরি অমসুং মসি পান্দম অসিগী হকথেংনবা থবক অমনি। থাদরিবা শেনফম অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী অনৌবা থবক লাখ কয়া ফংহল্লে।
ভারতকী নৌনা সেমিকন্দক্তর শাবগী থবক হেনগৎলক্লিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সেমিকন্দক্তর শানবা মপুংফারবা লৈবাক মনুংগী সপ্লাই চেন অমা শেমগৎলে অমসুং মরুওইবা সেমিকন্দক্তর য়ুনিত ১০ অথুবা মতমদা মালেমগী ফম্বাক্ত থবক হৌরগনি অমসুং মসিদা মশিং য়াম্লবা ভারতকী নহারোলশিং থবক ফংখ্রে। মালেমদা ভারতকী সেমিকন্দক্তর য়ুনিতশিংনা মখোয়গী মফম অমা কল্লগনি।
চাউরাক্না লুপা করোর ৭৫,০০০ গী শেনফম অমা থারিবা ভারতকী ফিবম ফগৎলক্লিবা জহাজ শাবা, জহাজ শেমজিন-শাজিনবগী থবক পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এভিএসন সেক্তরদা অওনবা পুরক্নবা ৱাশক্কা লোয়ননা মেন্তেনেন্স, ওভরহোল অমসুং রিপিয়ারগী খুদোংচাবশিং য়াওরবা মপুংফারবা এম.আর.ও ইকোসিষ্টেম অমা শেমগৎলে। ভারতকী নহারোলশিংগী অনৌবা থবক ফংনবা সেক্তর অমা হাংদোক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরুওইবা ইলেক্ত্রোনিক্স মেনুফেকচরর অমা ওইনা ভারত চাউখৎলক্লি। প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ স্কিমনা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোৎথোকশিং পুথোকপা হেনগৎহল্লে অমসুং লৈবাক মনুংদা অপুনবা ইলেক্ত্রোনিক্স ভেলুন চেন শেমগৎপগা লোয়ননা নহারোলশিংগী থবক লাখ কয়া ফংহল্লে। পি.এল.আই স্কিমনা লৈবাক অসিদা রেকোর্দ ওইনা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোৎথোকশিং পুথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তোঙান তোঙানবা থবকশিংদা সরকার অমসুং লনাই কাংবুনা পুন্না পাক-চাউনা শেন থাদরি। ললোন-ইতিক্কী থবকশিং চাউখৎনবা নৌনা থবক খল্লবা সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংনা মখোয়গী থৌদাং ফজনা পাংথোক্কদবনি। ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহনবা হায়বসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা থবক অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থবক ফংহনবা অমসুং পুন্না চাউখৎমিন্নবদা ইনফ্রাষ্ট্রকচরনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। খুঙ্গংশিং, অপীকপা তাউনশিং অমসুং মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবাক অসিগী চাউখৎপা য়ৌরবা মতম খক্তদা লৈবাক অসি চাউখৎপগী অশেংবা কান্নবা ফংগনি। খুঙ্গংশিং অমসুং মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিং চাউখৎলবা মতমদা, লৈবাক অসি চাউকৎপগী কান্নবশিং মীওই কয়াদা য়ৌহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১২ দা রেলৱেজশিং, হায়ৱেশিং, এয়রপোর্তশিং, হিথাংফমশিং অমসুং দিজিতেল নেতৱার্কশিং য়াওনা ইনফ্রাষ্ট্রকচর কয়া শেমগৎলে। ঙসিদি, খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়াংনা অওনবশিং পুরকপা উরে। লম্বী-থোঙ ফগৎলকপা অসিনা লৌমীশিং, অপীকপা ললোনবশিং অমসুং মহৈরোয়শিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক ভারতকী মীওই করোর কয়াদা তঙাইফদবা দরকার ওইবশিং ফংহল্লে। ভারতমচা করোর কয়াদা লেংদ্রবা য়ুমশিং, তোইলেতশিং, মৈ অমসুং জল জিবন মিসনগী মখাদা ঈশিং ফংহল্লে। হায়রিবা মরুওইবা অওনবশিং অসিনা খুদোংচাবা কয়াদগী হেন্দোক্না ফংহল্লে। অহোংবশিং অসিগী কান্নবা অসি শুপ্নবগী তঙাইফদবশিং খক নত্তে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী লম্বীশিং ফগৎহনবা, মৈ চাং নাইনা ফংহনবা অমসুং দিজিতেলগী খুদোংচাবা পীবদগী শেন-থুমগী থবকশিং হেনগৎলে, কৈথেলশিং য়ৌবা ঙমহল্লে, অপীকপা ললোন-ইতিকশিং চাউখৎপা ঙম্লে অমসুং খুঙ্গংশি১দা অনৌবা দিজিতেলগী থবকশিং পায়খৎলে। অমগা অমগা শম্নবা হেনগৎলকপা অসিনা অপুনবা ওইনা ভারতকী শেন-থুম চাউখৎপা য়াংখৎলে অমসুং অনৌবা থবক লাখ কয়া ফংহল্লে। পুম্নমক অসিনা থবক ফংহনবদা কান্নবা অমা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মেনুফেকচরিং, তেক্নোলোজি, ষ্টার্দঅপশিং, দিজিতেলগী থবকশিং, রেলৱেজ, দিফেন্স অমসুং স্পেসকী হিরমশিংদা লৈবাক অসিগী পুৱারিদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ঙসি ভারতকী নহারোলশিংনা খুদোংচাবশিং ফংলে। নহারোলশিং মশিং য়াম্না হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎথোক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। ঙসি ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা ফংলিবা খুদোংচাবশিং অসি কৈদৌঙৈদা মমাঙদা ফংখিদ্রি।
আই.তি.আইগী মতমগা চুন্না শেমগৎপা অমসুং নেসনেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিতুৎশিং ফগৎহনবা অমসুং পি.এম সেতু হৌদোকপা য়াওনা, স্কিল হেনগৎহন্নবা, উদ্যোগকা মরী লৈনবা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং তুংগী তেক্নোলোজিগী লমদা হৌজিক সরকারনা শেন থাদরিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি য়াংনা হোংলক্লিবা শেন্মিৎলোন অমগী খোঙজেলগা মান্নবা ঙম্নবা লেপ্তনা শেম-শাবা য়াম্না মরুওই। স্কিল হেনগৎহন্নবা, উদ্যোগকা মরী লৈনবা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং তুংগী তেক্নোলোজিগী লমদা মখা তানা মীৎয়েং চঙলি।
লৈবাক শীনবা থুংনা মশানা মশাবু থবক পীজবা অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরসিপকী অনৌবা চৎনবী অমা লাক্লিবা অসিদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মশক খঙলবা ষ্টার্দঅপ লাখ ২.৩ হেন্না লৈদুনা ভারতনা মালেমদা ষ্টার্দঅপশিং য়াম্না লৈবা অহুমশুবা লৈবাক ওইরে অমসুং মসিগী অওনবা অসি মখা তানা মেত্রোপোলিতানশিং খক্তদা ওইদ্রে। মসিগী অহোংবা অসি শুপ্নগী অচৌবা সহরশিং খক্তদা ওইদ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩ সহরশিংগী নহারোলশিং মশিং য়াম্না ষ্টার্দঅপশিং অমসুং ইন্নোবেসনগী তাইবংদা চঙলক্লি অমসুং মসিগী ইহৌ অসি লৈবাক্কী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা মচাক অমা ওইরে। ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপকী থবক ফগৎলক্লিবা অসিদা ভারতকী নু্পীশিংগী থৌদাং হেনগৎলক্লি। মুদ্রা য়োজনাগী খুৎথাংদা নুপী করোর কয়াগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলে অমসুং পি.এম শ্বানিধিগুম্বা স্কিমশিংনা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙমহল্লে। ঙসিদি, খুঙ্গংশিং অমসুং অপীকপা তাউনশিং ফাওবদা হান্নদগী হেন্না নুপীশিংনা মখোয়গী অনৌবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হৌদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লুপ অমগী অশেংবা মপাঙ্গল মদুদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী মখা পোল্লি অমসুং মখোয়না য়াওরিবা সিষ্টেম অদুগা মীওই করোর কয়াগী পুন্সিগা হকথেংননা মরী লৈনরি। মীয়ামগী পুন্সি লাইনা হিংবদা সরকারগী থবক অমনা খ্বাইদগী মরুওইবা অমসুং অহানবা গারিনি। অদোমনা থবক তৌরিবা বিভাগ অমদা হেক্ত, অদোমগী লমচৎ-শাজৎ, মীনুংশি অমসুং থবক তৌবগী মওং অদু য়াম্না শিংথানিঙাই ওইহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নৌনা থবক খল্লবশিংদা লৈবাক অসিনা থাজবা থম্লি। নহা ওইরিবা কর্মায়োগী খুদিংমক্না মখোয়গী ফম অদু হিংদুনা লৈবা থৌদাং অমনি হায়না খনগদবনি, ভারতকী মীয়ামগী অনিংবশিং খঙগদবনি অমসুং মখোয়গী দরকার ওইবা মতুংইন্না থবক তৌগদবনি। অদোমগী থবক্না মরম ওইদুনা থাজবা হেনগৎহনবা হায়বসি হৌজিক অদোমগী দাইত্বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নৌনা থবক চঙলবা সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংনা মখা তানা তমগদবনি অমসুং লেপ্তনা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং, সিষ্টেমশিং অমসুং দরকার ওইরকপশিং খঙনবা হোৎনগদবনি। মখোয়না খঙনবা অমসুং থাজবগা লোয়ননা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকপদা আইগোত কর্মায়োগী প্লেতফোর্ম অমসুং কর্মায়োগী প্রারাম্ভ শীজিন্নগদবনি। মসিগী কান্নবা মপুংফানা লৌনবা ঐনা অদোমদা হায়জরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী নহারোলশিংনা মালেমদা হিরম খুদিংমক্ত মখোয়গী মফম অমা কন্নবা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অমসুং থৌনা মখোয়গী নুঙদা লৈদুনা ঙসি নহারোলশিংনা মখোয়গী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং লৌরি। মখোয়গী থবক অসি লৈবাক্কী সেবা তৌবগী পাম্বৈ অমনি হায়না খলবা নহারোলশিংগী থবকশিংনা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎকনি।
ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নৌনা থবক খল্লবশিংনা মখোয়গী থবক অমসুং ৱারেপশিংগী খুৎথাংদা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেলদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপকনি। নৌনা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ফংলিবশিং মখোয়গী তুংগী লম্বীগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।