Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi distributes more than 51,000 appointment letters to the newly appointed youth in Government Under Rozgar Mela
India’s youth are playing a vital role in accelerating the journey towards a Viksit Bharat: PM
Rozgar Mela reflects our Government’s commitment to empowering the Yuva Shakti with new opportunities: PM
The world is immensely excited by India's young demographic and technological progress; Today, the global community wants to partner in India's developmental journey: PM
Today, Sectors associated with clean energy, critical minerals, green hydrogen, and sustainable manufacturing are also advancing at a rapid pace; Partnerships in these areas are opening the doors to a new economy and new opportunities: PM
Every Indian is advancing with a strong commitment today; This commitment is to build a Viksit Bharat by the year 2047,to realize this objective, the nation is currently investing across multiple sectors, and these investments are generating millions of new job opportunities for the country's youth: PM
Today, Rapid transformation is clearly visible even in rural areas; Enhanced connectivity has opened new avenues for farmers, small traders, and students: PM
Indian youth are establishing their identity in every global sphere today; This very spirit and energy must also be reflected in public service, A Viksit Bharat will be built by the efforts of such youth who view their work as a means of national service: PM
23 MAY 2026 1:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today distributed more than 51,000 appointment letters to newly appointed youth in various Government departments and organisations at the 19th Rozgar Mela today at 11 AM via video conferencing. Addressing the gathering, he described the occasion as a profoundly significant day for thousands of young people across the nation. Welcoming the newest entrants into government service, he underscored their imminent contribution to India’s development across sectors including railways, banking, defence, health, and education. “In the years to come, all of you will play a crucial role in realizing the vision of a Vikasit Bharat,” asserted Shri Modi.
Honouring the dedication and rigorous preparation that brought the appointees to this milestone, the Prime Minister extended his heartfelt congratulations to each one of them. Recognising that no individual achievement stands alone, he also offered his best wishes to the families and parents whose support had been indispensable along the way.
Sharing insights from a just-concluded diplomatic tour spanning five countries, the Prime Minister conveyed the palpable excitement that leaders of global corporations, representing dozens of nations , had expressed about India’s youth and its technological advancement. He described a world eager to participate in India’s rise. “The world wants to be a part of India’s development journey,” remarked Shri Modi.
Elaborating on the diplomatic and economic outcomes of the tour, the Prime Minister outlined sector-specific agreements forged and dialogues held with each nation visited, which included discussions on semiconductors, water, agriculture, and advanced manufacturing with the Netherlands; talks on cooperation in the fields of AI and digital innovation with Sweden; discussions on green technology and maritime cooperation with Norway; MoUs on strategic energy and technology partnerships with the UAE; and agreements on defence, critical minerals, and science and technology with Italy. PM Modi made clear that India’s international partnerships are purposefully structured to serve its youth. “The purpose is that India’s youth get employment and global exposure,” asserted Shri Modi.
Conveying the direct relevance of each agreement to employment generation, the Prime Minister emphasised that every new investment, every technology partnership, and every industrial collaboration ultimately creates fresh opportunities for India’s young people. He further underlined the long-range significance of these collaborations. “These are the sectors that will shape industries defining global growth for the next 25 years,” asserted Shri Modi.
Citing the ASML–Tata Electronics agreement as a concrete example of India’s growing stature as a trusted global supply chain partner, the Prime Minister pointed out that India is among only a handful of countries with which the Dutch semiconductor giant has signed an accord. He added that partnerships with Sweden on AI and co-operation with UAE on supercomputing would similarly bolster India’s technological capabilities. “This single ASML–Tata Electronics agreement alone will create thousands of new employment opportunities in India,” noted Shri Modi.
Highlighting the rapid rise of clean energy, critical minerals, green hydrogen, and sustainable manufacturing as sectors of immense opportunity, the Prime Minister noted that growing collaboration with Sweden, Norway, and Italy in green transition and sustainable technology would position India strongly in the clean manufacturing industries of the future. “These partnerships are opening the doors of a new economy and new opportunities,” affirmed Shri Modi.
Pointing to accelerated work on ports, shipping, and maritime infrastructure agreements, the Prime Minister observed that partnerships with UAE and Norway would fortify India’s shipbuilding ecosystem, directly expanding the horizon of opportunity for the country’s engineers, technicians, and skilled workers. “New opportunities will be created for India’s engineers, technicians, and skilled workers,” asserted Shri Modi.
Noting that each new partnership simultaneously widens global connectivity for Indian startups, researchers, and young professionals, the Prime Minister reflected on a world that today respects nations which innovate, build, and deliver at scale. He expressed pride that India is advancing on all three fronts. “The greatest force behind this transformation is India’s youth, all of you,” affirmed Shri Modi.
Anchoring the moment within the larger national mission, the Prime Minister spoke of the collective resolve to build a Developed India, Viksit Bharat, by 2047, affirming that cross-sectoral investment by the government is generating millions of new employment opportunities as a direct consequence of this ambition. “This investment is creating millions of new employment opportunities for the country’s youth,” asserted Shri Modi.
Enumerating the scale of India’s emerging semiconductor ecosystem, the Prime Minister announced that a complete domestic supply chain for semiconductor manufacturing is being established and that ten major semiconductor units will soon make their mark on the global stage, with large numbers of young Indians already finding employment within them. “India’s semiconductor units will make their mark in the world,” asserted Shri Modi.
Drawing attention to India’s expanding shipbuilding, ship-repair, and overhauling ecosystem , backed by an investment of approximately ₹75,000 crore, the Prime Minister also highlighted the development of a complete MRO ecosystem, encompassing Maintenance, Overhaul, and Repair Facilities, which promises to transform the aviation sector. “A new employment sector is going to open up for India’s youth,” asserted Shri Modi.
Describing India’s rise as a major electronics manufacturer, the Prime Minister pointed to the Production Linked Incentive scheme as the engine driving record electronics production and generating jobs for youth in the millions, with the entire electronics value chain being built domestically. “The PLI scheme is resulting in record electronics production in the country,” noted Shri Modi.
Emphasising that both the public and private sectors are jointly channelling large-scale investment into these multiple initiatives, the Prime Minister also called upon the newly appointed government employees to remain mindful of their role in facilitating business and enterprise. “Ease of Doing Business is a great priority for the country,” asserted Shri Modi.
Underscoring the foundational role of infrastructure in driving employment generation and inclusive growth, the Prime Minister observed that the true dividend of national progress reaches its full potential only when villages, small towns, and remote regions are integrated into the development fabric. “When villages and remote areas connect with development, the benefit of the country’s progress reaches more people,” affirmed Shri Modi.
Cataloguing the breadth of infrastructure built over the past twelve years, spanning railways, highways, airports, logistics, ports, and digital networks, the Prime Minister observed that connectivity has opened new avenues for farmers, small traders, and students alike, with transformation now visibly reshaping even India’s villages. “Change is visibly occurring rapidly even in villages,” remarked Shri Modi.
Reflecting on the cascading social impact of basic amenities now delivered to crores of Indian households, permanent homes, household toilets, electricity, and tap water under the Jal Jeevan Mission, the Prime Minister noted that these foundational changes extend well beyond convenience. “The impact of these changes is not limited to just conveniences,” remarked Shri Modi.
Tracing how rural roads, improved electricity, and digital connectivity have each acted as multipliers for economic activity, easing access to markets, enabling small enterprises to thrive, and bringing villages into new digital systems, the Prime Minister observed that these interconnected improvements have together accelerated India’s economy and generated millions of new employment opportunities. “All of this has had a positive impact on employment generation,” noted Shri Modi.
Declaring that the opportunities available to India’s youth today, across manufacturing, technology, startups, digital services, railways, defence, and space, are unprecedented in the country’s history, the Prime Minister reaffirmed the government’s commitment to ensuring that the maximum number of young people can seize these opportunities and fully showcase their talent. “The opportunities India’s youth have today to fulfil their dreams were never there before,” asserted Shri Modi.
Outlining the government’s ongoing investment in skill development, industry-linked education, and future technology, including the modernisation of ITIs, the strengthening of National Skill Training Institutes, and the roll-out of the PM SETU initiative, the Prime Minister stressed the importance of continuous preparation to match the pace of a rapidly evolving economy. “There is continuous emphasis on skill development, industry-linked education, and future technology,” asserted Shri Modi.
Celebrating the emergence of a new culture of self-employment and entrepreneurship across the country, the Prime Minister noted that India has become the world’s third largest startup ecosystem, with over 2.3 lakh recognised startups, and that this transformation is no longer confined to metropolitan centres. “This change is not limited to just big cities,” observed Shri Modi.
Noting with pride that youth from Tier-2 and Tier-3 cities are entering the world of startups and innovation in large numbers, and that this movement has become an important component of the national economy, the Prime Minister highlighted the growing and decisive role of India’s women in this entrepreneurial surge. Recognising the financial empowerment of crores of women through the Mudra Yojana and the self-reliance enabled by schemes like PM SVANidhi, Shri Modi observed, “ Today, more women than ever before in villages and small towns are launching new ventures entirely on their own.”
Pivoting to address the new appointees directly, the Prime Minister reminded them that the true strength of any institution lies in its people, and that the system they are joining is intimately and directly connected to the lives of crores of citizens. He conveyed that a government job is first and foremost a vehicle for making people’s lives easier. “In whichever department you serve, your behavior, empathy, and way of working will be of immense significance,” noted Shri Modi.
Affirming the nation’s trust in the new appointees, the Prime Minister called upon every young Karmayogi to view their position as a living responsibility, to understand the growing aspirations of India’s people and to align their work accordingly. “Now it is your responsibility to strengthen that trust through your work,” affirmed Shri Modi.
Urging the new government servants to commit to lifelong learning and continuous adaptation to new technologies, systems, and evolving needs, the Prime Minister commended the iGOT Karmayogi Platform and the Karmayogi Prarambh module as powerful tools to help them understand and discharge their responsibilities with confidence. “I urge you to take maximum advantage of it,” affirmed Shri Modi.
Closing with an inspiring call to action, the Prime Minister expressed complete confidence that the youth receiving their appointment letters today carry within them the same spirit and energy with which India’s young people are making their mark in every field across the world , and that this spirit must animate their public service. “Viksit Bharat will be built through the efforts of youth who consider their work a means of serving the nation,” asserted Shri Modi.
Concluding the address, the Prime Minister reiterated his full confidence that the new appointees will impart fresh momentum to India’s development journey, and that through their work and decisions, the resolve of Viksit Bharat will be fulfilled. He extended his warmest best wishes to all the youth receiving appointment letters for the road ahead.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰোজগাৰ মেলাৰ অধীনত চৰকাৰী বিভাগত নৱনিযুক্ত যুৱক-যুৱতীসকলক ৫১ হাজাৰৰো অধিক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
এখন বিকশিত ভাৰতৰ দিশত যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰাত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰোজগাৰ মেলাই যুৱ শক্তিক নতুন সুযোগেৰে সবলীকৰণৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ যুৱ জনগাঁথনি আৰু প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতিকলৈ বিশ্ব অপৰিসীমভাবে উৎসাহিত হৈছে; আজি বিশ্ব সমাজে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত অংশীদাৰ হ’ব বিচাৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি স্বচ্ছ শক্তি, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ, সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু বহনক্ষম উৎপাদনৰ সৈতে জড়িত খণ্ডসমূহো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে; এই ক্ষেত্ৰসমূহত অংশীদাৰিত্বই নতুন অৰ্থনীতিতথা নতুন সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই আজি এক দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আগবাঢ়িছে; এই প্ৰতিশ্ৰুতি হৈছে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলা,এই উদ্দেশ্য বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ দেশখনে বৰ্তমান একাধিক খণ্ডত বিনিয়োগ কৰিছে আৰু এই বিনিয়োগসমূহে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে লাখ লাখ নতুন চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি গ্ৰাম্য অঞ্চলতো দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন স্পষ্টৰূপত দেখা গৈছে; বৰ্ধিত সংযোগে কৃষক, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে আজি বিশ্বজুৰি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত নিজৰ পৰিচয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিব পাৰিছে ; এই মনোভাৱ আৰু শক্তি জনসেৱাতো প্ৰতিফলিত হ’ব লাগিব, নিজৰ কামক ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱাৰ মাধ্যম হিচাপে গণ্য কৰা এনে যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰচেষ্টাতেই এখন বিকশিত ভাৰত গঢ় লৈ উঠিব : প্ৰধানমন্ত্ৰী
23 MAY 2026 1:52PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পুৱা ১১ বজাত ১৯ সংখ্যক ৰোজগাৰ মেলা উপলক্ষ্যে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংস্থাত নৱনিযুক্ত যুৱক-যুৱতীক ৫১ হাজাৰৰো অধিক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰে। এই উপলক্ষ্যে ভাষণ দি তেওঁ এই এই দিনটোক সমগ্ৰ দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ যুৱকৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য দিন বুলি অভিহিত কৰে। চৰকাৰী সেৱাত নতুনকৈ প্ৰৱেশ কৰাসকলক আদৰণি জনাই তেওঁ ৰে’লৱে, বেংকিং, প্ৰতিৰক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু শিক্ষাকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডত ভাৰতৰ উন্নয়নত তেওঁলোকে আগবঢ়াবলগীয়া অৱদানৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘আগন্তুক বছৰবোৰত আপোনালোক সকলোৱেই বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
নতুনকৈ নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলে এই মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হ'বলৈ দেখুওৱা নিষ্ঠা আৰু কঠোৰ প্ৰস্তুতিক সন্মান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ প্ৰতিগৰাকীকে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। কোনো ব্যক্তিগত কৃতিত্বই যে অকলে থিয় দিব নোৱাৰে সেই কথা স্বীকাৰ কৰি তেওঁ নৱ নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলৰ পৰিয়াল তথা অভিভাৱকসকলকো শুভেচ্ছা জনায়, যাৰ সহায় তেওঁলোকৰ সফলতাৰ বাটত অপৰিহাৰ্য হৈ পৰিছিল।
পাঁচখন দেশৰ সদ্য সমাপ্ত কূটনৈতিক ভ্ৰমণৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেইবা ডজন ৰাষ্ট্ৰক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা বিশ্বৰ নিগমৰ অগ্ৰণী ব্যক্তিসকলে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতী তথা ইয়াৰ প্ৰযুক্তিগত উন্নতিকলৈ বিশেষভাবে উৎসাহিত তথা ৰোমাঞ্চিত হৈছে । তেওঁ ভাৰতৰ উয়ন্নত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আগ্ৰহী এখন বিশ্বৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিশ্বই ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ অংশ হ’ব বিচাৰে।
তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ কূটনৈতিক আৰু অৰ্থনৈতিক ফলাফলৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খণ্ড-নিৰ্দিষ্ট চুক্তিসমূহ স্বাক্ষৰ কৰা আৰু ভ্ৰমণ কৰা প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে হোৱা আলোচনাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। য’ত নেদাৰলেণ্ডৰ সৈতে অৰ্ধপৰিবাহী, পানী, কৃষি আৰু উন্নত উৎপাদনৰ বিষয়ত আলোচনা কৰা হয়; ছুইডেনৰ সৈতে এআই আৰু ডিজিটেল উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বিষয়ত আলোচনা; নৰ'ৱেৰ সৈতে সেউজ প্ৰযুক্তি আৰু সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ বিষয়ত আলোচনা; ইউ এ ইৰ সৈতে কৌশলগত শক্তি আৰু প্ৰযুক্তি বিষয়ক অংশীদাৰিত্বৰ বিষয়ত বুজাবুজি চুক্তি আৰু ইটালীৰ সৈতে প্ৰতিৰক্ষা, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ তথা বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিষয়ক চুক্তি আদি অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে । প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে ভাৰতৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্বসমূহ নিৰ্দিষ্ট উদ্দেশ্য আগত ৰাখি ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, “এইবোৰৰ উদ্দেশ্য ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কৰ্মসংস্থাপন আৰু বিশ্বজুৰি পৰিচয় লাভ কৰা।
নিয়োগ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিখন চুক্তিৰ প্ৰাসংগিকতাৰ কথা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰতিটো নতুন বিনিয়োগ, প্ৰতিটো প্ৰযুক্তিৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু প্ৰতিটো ঔদ্যোগিক সহযোগিতাই শেষত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সুন্দৰ সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ এই সহযোগিতাসমূহৰ দীৰ্ঘম্যাদী তাৎপৰ্য্যৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, “এইবোৰে হৈছে এনে খণ্ড যিয়ে অহা ২৫ বছৰৰ বাবে বিশ্বৰ বৃদ্ধিৰ সংজ্ঞা নিৰূপণ কৰা উদ্যোগসমূহক গঢ় দিব।”
এ এছ এম এল–টাটা ইলেক্ট্ৰনিকছৰ মাজত স্বাক্ষৰিত চুক্তিক বিশ্বজুৰি বিশ্ব যোগান শৃংখলৰ অংশীদাৰ হিচাপে ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান অগ্ৰগতিৰ সুনিৰ্দিষ্ট উদাহৰণ বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ডাচ অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰতিষ্ঠানটোৱে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা কেইখনমান মুষ্টিমেয় দেশৰ ভিতৰত ভাৰতো আছে। তেওঁ লগতে কয় যে এআইৰ ক্ষেত্ৰত ছুইডেনৰ সৈতে গঢ়ি তোলা অংশীদাৰিত্ব তথা ছুপাৰ কম্পিউটিঙৰ ক্ষেত্ৰত ইউএইৰ সৈতে কৰা সহযোগিতাই ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত সামৰ্থ্যক শক্তিশালী কৰিব। “কেৱল এই এ এছ এম এল–টাটা ইলেক্ট্ৰনিকছৰ চুক্তিয়েই ভাৰতত হাজাৰ হাজাৰ নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব,” শ্ৰী মোদীয়ে কয় ।
অপৰিসীম সুযোগৰ খণ্ড হিচাপে স্বচ্ছ শক্তি, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ, সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু বহনক্ষম উৎপাদনৰ দ্ৰুত উত্থানৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সেউজ পৰিৱৰ্তন আৰু বহনক্ষম প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ছুইডেন, নৰ'ৱে, আৰু ইটালীৰ সৈতে ক্ৰমবৰ্ধমান সহযোগিতাই ভৱিষ্যতৰ স্বচ্ছ শক্তিৰ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰ খনত ভাৰতক শক্তিশালী স্থানত উপৱিষ্ট কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই অংশীদাৰিত্বসমূহে নতুন অৰ্থনীতি আৰু নতুন সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে।
বন্দৰ, জাহাজ আৰু সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনি চুক্তিৰ বিষয়টো ত্বৰান্বিত হোৱাৰ দিশলৈ আঙুলিয়াই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইউ এ ই আৰু নৰ'ৱেৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বই ভাৰতৰ জাহাজ নিৰ্মাণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সুদৃঢ় কৰিব। ফলত দেশখনৰ অভিযন্তা, কাৰিকৰী আৰু দক্ষ শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সুযোগৰ সম্ভাৱনা ব্যাপকভাবে সম্প্ৰসাৰিত হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, “ভাৰতৰ অভিযন্তা, কাৰিকৰী, আৰু দক্ষ শ্ৰমিকৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব।
প্ৰতিটো নতুন অংশীদাৰিত্বই ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপ, গৱেষক, আৰু যুৱ পেছাদাৰীসকলৰ বাবে বিশ্বজুৰি সংযোগক বিস্তৃত কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি এনে এখন পৃথিৱীৰ বিষয়ে চিন্তা কৰে যিখন বিশ্বই এনে দেশসমূহক সন্মান কৰে যিয়ে উদ্ভাৱন, নিৰ্মাণ আৰু যোগানৰ পৰিসৰত উল্লেখনীয় অগ্ৰগতি লাভ কৰে। ভাৰত তিনিওটা ক্ষেত্ৰতে আগবাঢ়িছে বুলি তেওঁ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, “এই ৰূপান্তৰৰ আঁৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈছে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল, আপোনালোক সকলোৱে।”
বৃহত্তৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰত, বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ সামূহিক সংকল্পৰ কথা কয়, এই উচ্চাকাংক্ষাৰ প্ৰত্যক্ষ পৰিণতি হিচাপে চৰকাৰৰ আন্তঃ খণ্ডীয় বিনিয়োগে লাখ লাখ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই বিনিয়োগে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে লাখ লাখ নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
ভাৰতৰ উদীয়মান অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ বাবে এক সম্পূৰ্ণ ঘৰুৱা যোগান শৃংখল স্থাপন কৰা হৈছে আৰু দহটা ডাঙৰ অৰ্ধপৰিবাহী গোটে অতি সোনকালে বিশ্বৰ মঞ্চত নিজৰ স্থান দখল কৰিব। এইবোৰত ইতিমধ্যে বৃহৎ সংখ্যক ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীয়ে কৰ্মসংস্থাপন বিচাৰি পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটসমূহে বিশ্বত নিজৰ নাম উজলাই তুলিব।
ভাৰতৰ সম্প্ৰসাৰিত জাহাজ নিৰ্মাণ, জাহাজ-মেৰামতি, আৰু অভাৰহ’লিং পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰায় ৭৫,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰক্ষণাবেক্ষণ, অভাৰহ’ল আৰু মেৰামতিৰ সুবিধাসমূহ সামৰি লোৱা এটা সম্পূৰ্ণ এম আৰ অ’ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে, যিয়ে বিমান পৰিবহন খণ্ডক ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এটা নতুন নিয়োগৰ খণ্ড মুকলি হ’ব।
প্ৰধান ইলেক্ট্ৰনিকছ নিৰ্মাতা হিচাপে ভাৰতৰ উত্থানৰ কথা বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰডাকচন লিংকড ইনচেন্টিভ আঁচনিখনক অভিলেখ সৃষ্টিকাৰী ইলেক্ট্ৰনিকছ উৎপাদন তথা লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে চাকৰি সৃষ্টি কৰা ইঞ্জিন হিচাপে অভিহিত কৰে। য’ত সমগ্ৰ ইলেক্ট্ৰনিকছৰ মূল্য শৃংখলটো ঘৰুৱাভাৱে গঢ় দিয়া হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পিএলআই আঁচনিৰ ফলত দেশত অভিলেখ পৰিমাণত ইলেক্ট্ৰনিকছ সামগ্ৰী উৎপাদন হৈছে।
ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড উভয়তে গ্ৰহণ কৰা এনে একাধিক পদক্ষেপে যৌথভাৱে বৃহৎ পৰিসৰৰ বিনিয়োগ প্ৰবাহিত কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱনিযুক্ত চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলক ব্যৱসায় তথা উদ্যোগক সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া ভূমিকা সম্পৰ্কেও সচেতন হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “ইজ অৱ ডুইং বিজনেছ দেশৰ বাবে এক বৃহৎ অগ্ৰাধিকাৰ।নিয়োগ সৃষ্টি আৰু সৰ্বাংগীন বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃগাঁথনিৰ ভূমিকাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ প্ৰকৃত লভ্যাংশ তেতিয়াহে সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাত উপনীত হয় , যেতিয়া গাঁও, সৰু চহৰ, আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহক উন্নয়নৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “যেতিয়া গাঁও আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহে উন্নয়নৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে, তেতিয়াই দেশে লাভ কৰা প্ৰগতিৰ সুবিধা অধিক লোকৰ মাজলৈ যায়।”
যোৱা বাৰ বছৰত নিৰ্মিত আন্তঃগাঁথনি সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰে’লপথ, ঘাইপথ, বিমানবন্দৰ, লজিষ্টিক, বন্দৰ আৰু ডিজিটেল নেটৱৰ্কক সামৰি লোৱা সংযোগে কৃষক, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিছে। পৰিৱৰ্তনে এতিয়া আনকি ভাৰতৰ গাঁওসমূহকো দৃশ্যমানৰূপত ধৰা দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে , “গাঁৱতো পৰিৱৰ্তন দৃশ্যমানৰূপত দ্ৰুতগতিৰে সংঘটিত হৈছে।
কোটি কোটি ভাৰতীয় পৰিয়াললৈ আগবঢ়োৱা মৌলিক সুবিধাসমূহৰ সামাজিক প্ৰভাৱৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মানুহে এতিয়া স্থায়ী ঘৰ, ঘৰুৱা শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ আৰু জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত টেপৰ পানী লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই মৌলিক পৰিৱৰ্তনসমূহ সুবিধাৰ বহু ওপৰলৈকে বিস্তৃত। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে এই পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱ কেৱল সুবিধাতেই সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই।
গ্ৰাম্য পথ, উন্নত বিদ্যুৎৰ ব্যৱস্থা আৰু ডিজিটেল সংযোগে কেনেদৰে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধিত বহুগুণক হিচাপে কাম কৰিছে, বজাৰত প্ৰৱেশ সহজ কৰি তুলিছে, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ উন্নতি সাধন কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে আৰু গাঁওসমূহক নতুন ডিজিটেল ব্যৱস্থাৰ আওতালৈ আনিছে, সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই আন্তঃসংযোগী উন্নতিসমূহে একেলগে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিক ত্বৰান্বিত কৰিছে আৰু লাখ লাখ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে এই সকলোবোৰে নিয়োগ সৃষ্টিৰ বিষয়ত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে।
আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে উৎপাদন, প্ৰযুক্তি, ষ্টাৰ্টআপ, ডিজিটেল সেৱা, ৰে’লৱে, প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশৰ খণ্ড আদিত লাভ কৰা সুযোগসমূহ দেশৰ ইতিহাসত অভূতপূৰ্ব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সৰ্বাধিক সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে যাতে এই সুযোগসমূহ লাভ কৰিব পাৰে আৰু নিজৰ প্ৰতিভাক সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰে তাৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ বুলি পুনৰ দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ সপোন পূৰণৰ বাবে আজি যি সুযোগ পাইছে, সেয়া আগতে কেতিয়াও পোৱা নাছিল।
আই টি আইৰ আধুনিকীকৰণ, ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক শক্তিশালী কৰা, পি এম সেতুৰ দৰে পদক্ষেপৰ ৰূপায়ণকে ধৰি দক্ষতা বিকাশ, উদ্যোগ-সংলগ্ন শিক্ষা আৰু ভৱিষ্যত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে কৰা বিনিয়োগৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা অৰ্থনীতিৰ গতিৰ সৈতে যুৱক-যুৱতীসকলে নিজকে মিলাবলৈ কৰিবলগীয়া নিৰন্তৰ প্ৰস্তুতিৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “দক্ষতা বিকাশ, উদ্যোগ-সংলগ্ন শিক্ষা আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ত নিৰন্তৰ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
সমগ্ৰ দেশতে আত্ম সংস্থাপন আৰু উদ্যোগীকৰণৰ নতুন সংস্কৃতিৰ উত্থানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰত পৰিণত হৈছে, য’ত ২.৩ লাখৰো অধিক স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্টআপ আছে আৰু এই পৰিৱৰ্তন এতিয়া মহানগৰীতে সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই। শ্ৰী মোদীয়ে পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে এই পৰিৱৰ্তন কেৱল ডাঙৰ চহৰতে সীমাবদ্ধ নহয়।
টিয়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বৃহৎ সংখ্যক ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্ভাৱনৰ জগতখনত প্ৰৱেশ কৰি এই আন্দোলনক ৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনীতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদানত পৰিণত কৰাৰ কথা গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উদ্যোগীকৰণৰ উত্থানত ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ ক্ৰমবৰ্ধমান তথা নিৰ্ণায়ক ভূমিকাৰ বিষয়েও আলোকপাত কৰে। মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে কোটি কোটি মহিলাৰ আৰ্থিক সবলীকৰণ আৰু পি এম স্বনিধিৰ দৰে আঁচনিৰ দ্বাৰা সক্ষম হৈ পৰা আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক স্বীকৃতি দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় , “ আজি গাঁও আৰু সৰু চহৰত পূৰ্বতকৈ অধিক মহিলাই সম্পূৰ্ণ নিজাববীয়াকৈ নতুন উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছে।”
নতুনকৈ নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলক পোনপটীয়াকৈ সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক সোঁৱৰাই দিয়ে যে যিকোনো প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰকৃত শক্তি ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ মাজত নিহিত হৈ থাকে আৰু তেওঁলোকে যোগদান কৰা ব্যৱস্থাটো কোটি কোটি নাগৰিকৰ জীৱনৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত। তেওঁ কয় যে চৰকাৰী চাকৰি এটা হৈছে প্ৰধানকৈ মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ এক মাধ্যম। “আপোনালোকে যি বিভাগতে সেৱা আগবঢ়াওক, আপোনালোকৰ আচৰণ, সহানুভূতি আৰু কাম কৰাৰ ধৰণৰ গুৰুত্ব অপৰিসীম হ’ব,” শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
নতুনকৈ নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলৰ ওপৰত দেশৰ আস্থা থকাৰ কথা দৃঢ় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিজন যুৱ কৰ্মযোগীক নিজৰ পদক গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্ব হিচাপে ল’বলৈ, ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আকাংক্ষাক বুজিব উঠিবলৈ আৰু সেই অনুসৰি নিজৰ কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘এতিয়া আপোনালোকৰ কামৰ জৰিয়তে সেই আস্থাক শক্তিশালী কৰাটো আপোনালোকৰ দায়িত্ব।
নতুনকৈ নিযুক্তিপ্ৰাপ্ত চৰকাৰী সেৱকসকলক আজীৱন শিক্ষণ আৰু নতুন প্ৰযুক্তি, ব্যৱস্থা আৰু বিকাশশীল প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে নিৰন্তৰ অভিযোজনৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ হ’বলৈ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আই জি অ’ টি কৰ্মযোগী মঞ্চ আৰু কৰ্মযোগী প্ৰাৰম্ভ মডিউলক শক্তিশালী আহিলা হিচাপে প্ৰশংসা কৰে। যাতে ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকে আত্মবিশ্বাসেৰে নিজৰ দায়িত্ব বুজিবলৈ আৰু সেয়া পালন কৰাত সহায় হয় । শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘মই আপোনালোকক ইয়াৰ সৰ্বাধিক সুবিধা ল’বলৈ আহ্বান জনাইছো।
এক প্ৰেৰণাদায়ক কৰ্মৰ আহ্বানৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলে যি মনোভাৱ আৰু শক্তিৰে কাম কৰিছে, তেওঁলোকে সেই মনোভাৱেৰেই সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নিজৰ স্থান দখল কৰি থকা আন যুৱ শক্তিৰ দৰেই জনসেৱাক সজীৱ কৰি তুলিব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “নিজৰ কামক দেশ সেৱাৰ মাধ্যম বুলি গণ্য কৰা যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে বিকশিত ভাৰত গঢ় লৈ উঠিব।”
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ আস্থা পুনৰবাৰ ব্যক্ত কৰি কয় যে নতুনকৈ নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত সতেজ গতি প্ৰদান কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ কাম তথা সিদ্ধান্তৰ জৰিয়তে বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণ হ’ব। আগন্তুক দিনৰ বাবে নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ তেওঁ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।