Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi distributes more than 51,000 appointment letters to the newly appointed youth in Government Under Rozgar Mela
India’s youth are playing a vital role in accelerating the journey towards a Viksit Bharat: PM
Rozgar Mela reflects our Government’s commitment to empowering the Yuva Shakti with new opportunities: PM
The world is immensely excited by India's young demographic and technological progress; Today, the global community wants to partner in India's developmental journey: PM
Today, Sectors associated with clean energy, critical minerals, green hydrogen, and sustainable manufacturing are also advancing at a rapid pace; Partnerships in these areas are opening the doors to a new economy and new opportunities: PM
Every Indian is advancing with a strong commitment today; This commitment is to build a Viksit Bharat by the year 2047,to realize this objective, the nation is currently investing across multiple sectors, and these investments are generating millions of new job opportunities for the country's youth: PM
Today, Rapid transformation is clearly visible even in rural areas; Enhanced connectivity has opened new avenues for farmers, small traders, and students: PM
Indian youth are establishing their identity in every global sphere today; This very spirit and energy must also be reflected in public service, A Viksit Bharat will be built by the efforts of such youth who view their work as a means of national service: PM
23 MAY 2026 1:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today distributed more than 51,000 appointment letters to newly appointed youth in various Government departments and organisations at the 19th Rozgar Mela today at 11 AM via video conferencing. Addressing the gathering, he described the occasion as a profoundly significant day for thousands of young people across the nation. Welcoming the newest entrants into government service, he underscored their imminent contribution to India’s development across sectors including railways, banking, defence, health, and education. “In the years to come, all of you will play a crucial role in realizing the vision of a Vikasit Bharat,” asserted Shri Modi.
Honouring the dedication and rigorous preparation that brought the appointees to this milestone, the Prime Minister extended his heartfelt congratulations to each one of them. Recognising that no individual achievement stands alone, he also offered his best wishes to the families and parents whose support had been indispensable along the way.
Sharing insights from a just-concluded diplomatic tour spanning five countries, the Prime Minister conveyed the palpable excitement that leaders of global corporations, representing dozens of nations , had expressed about India’s youth and its technological advancement. He described a world eager to participate in India’s rise. “The world wants to be a part of India’s development journey,” remarked Shri Modi.
Elaborating on the diplomatic and economic outcomes of the tour, the Prime Minister outlined sector-specific agreements forged and dialogues held with each nation visited, which included discussions on semiconductors, water, agriculture, and advanced manufacturing with the Netherlands; talks on cooperation in the fields of AI and digital innovation with Sweden; discussions on green technology and maritime cooperation with Norway; MoUs on strategic energy and technology partnerships with the UAE; and agreements on defence, critical minerals, and science and technology with Italy. PM Modi made clear that India’s international partnerships are purposefully structured to serve its youth. “The purpose is that India’s youth get employment and global exposure,” asserted Shri Modi.
Conveying the direct relevance of each agreement to employment generation, the Prime Minister emphasised that every new investment, every technology partnership, and every industrial collaboration ultimately creates fresh opportunities for India’s young people. He further underlined the long-range significance of these collaborations. “These are the sectors that will shape industries defining global growth for the next 25 years,” asserted Shri Modi.
Citing the ASML–Tata Electronics agreement as a concrete example of India’s growing stature as a trusted global supply chain partner, the Prime Minister pointed out that India is among only a handful of countries with which the Dutch semiconductor giant has signed an accord. He added that partnerships with Sweden on AI and co-operation with UAE on supercomputing would similarly bolster India’s technological capabilities. “This single ASML–Tata Electronics agreement alone will create thousands of new employment opportunities in India,” noted Shri Modi.
Highlighting the rapid rise of clean energy, critical minerals, green hydrogen, and sustainable manufacturing as sectors of immense opportunity, the Prime Minister noted that growing collaboration with Sweden, Norway, and Italy in green transition and sustainable technology would position India strongly in the clean manufacturing industries of the future. “These partnerships are opening the doors of a new economy and new opportunities,” affirmed Shri Modi.
Pointing to accelerated work on ports, shipping, and maritime infrastructure agreements, the Prime Minister observed that partnerships with UAE and Norway would fortify India’s shipbuilding ecosystem, directly expanding the horizon of opportunity for the country’s engineers, technicians, and skilled workers. “New opportunities will be created for India’s engineers, technicians, and skilled workers,” asserted Shri Modi.
Noting that each new partnership simultaneously widens global connectivity for Indian startups, researchers, and young professionals, the Prime Minister reflected on a world that today respects nations which innovate, build, and deliver at scale. He expressed pride that India is advancing on all three fronts. “The greatest force behind this transformation is India’s youth, all of you,” affirmed Shri Modi.
Anchoring the moment within the larger national mission, the Prime Minister spoke of the collective resolve to build a Developed India, Viksit Bharat, by 2047, affirming that cross-sectoral investment by the government is generating millions of new employment opportunities as a direct consequence of this ambition. “This investment is creating millions of new employment opportunities for the country’s youth,” asserted Shri Modi.
Enumerating the scale of India’s emerging semiconductor ecosystem, the Prime Minister announced that a complete domestic supply chain for semiconductor manufacturing is being established and that ten major semiconductor units will soon make their mark on the global stage, with large numbers of young Indians already finding employment within them. “India’s semiconductor units will make their mark in the world,” asserted Shri Modi.
Drawing attention to India’s expanding shipbuilding, ship-repair, and overhauling ecosystem , backed by an investment of approximately ₹75,000 crore, the Prime Minister also highlighted the development of a complete MRO ecosystem, encompassing Maintenance, Overhaul, and Repair Facilities, which promises to transform the aviation sector. “A new employment sector is going to open up for India’s youth,” asserted Shri Modi.
Describing India’s rise as a major electronics manufacturer, the Prime Minister pointed to the Production Linked Incentive scheme as the engine driving record electronics production and generating jobs for youth in the millions, with the entire electronics value chain being built domestically. “The PLI scheme is resulting in record electronics production in the country,” noted Shri Modi.
Emphasising that both the public and private sectors are jointly channelling large-scale investment into these multiple initiatives, the Prime Minister also called upon the newly appointed government employees to remain mindful of their role in facilitating business and enterprise. “Ease of Doing Business is a great priority for the country,” asserted Shri Modi.
Underscoring the foundational role of infrastructure in driving employment generation and inclusive growth, the Prime Minister observed that the true dividend of national progress reaches its full potential only when villages, small towns, and remote regions are integrated into the development fabric. “When villages and remote areas connect with development, the benefit of the country’s progress reaches more people,” affirmed Shri Modi.
Cataloguing the breadth of infrastructure built over the past twelve years, spanning railways, highways, airports, logistics, ports, and digital networks, the Prime Minister observed that connectivity has opened new avenues for farmers, small traders, and students alike, with transformation now visibly reshaping even India’s villages. “Change is visibly occurring rapidly even in villages,” remarked Shri Modi.
Reflecting on the cascading social impact of basic amenities now delivered to crores of Indian households, permanent homes, household toilets, electricity, and tap water under the Jal Jeevan Mission, the Prime Minister noted that these foundational changes extend well beyond convenience. “The impact of these changes is not limited to just conveniences,” remarked Shri Modi.
Tracing how rural roads, improved electricity, and digital connectivity have each acted as multipliers for economic activity, easing access to markets, enabling small enterprises to thrive, and bringing villages into new digital systems, the Prime Minister observed that these interconnected improvements have together accelerated India’s economy and generated millions of new employment opportunities. “All of this has had a positive impact on employment generation,” noted Shri Modi.
Declaring that the opportunities available to India’s youth today, across manufacturing, technology, startups, digital services, railways, defence, and space, are unprecedented in the country’s history, the Prime Minister reaffirmed the government’s commitment to ensuring that the maximum number of young people can seize these opportunities and fully showcase their talent. “The opportunities India’s youth have today to fulfil their dreams were never there before,” asserted Shri Modi.
Outlining the government’s ongoing investment in skill development, industry-linked education, and future technology, including the modernisation of ITIs, the strengthening of National Skill Training Institutes, and the roll-out of the PM SETU initiative, the Prime Minister stressed the importance of continuous preparation to match the pace of a rapidly evolving economy. “There is continuous emphasis on skill development, industry-linked education, and future technology,” asserted Shri Modi.
Celebrating the emergence of a new culture of self-employment and entrepreneurship across the country, the Prime Minister noted that India has become the world’s third largest startup ecosystem, with over 2.3 lakh recognised startups, and that this transformation is no longer confined to metropolitan centres. “This change is not limited to just big cities,” observed Shri Modi.
Noting with pride that youth from Tier-2 and Tier-3 cities are entering the world of startups and innovation in large numbers, and that this movement has become an important component of the national economy, the Prime Minister highlighted the growing and decisive role of India’s women in this entrepreneurial surge. Recognising the financial empowerment of crores of women through the Mudra Yojana and the self-reliance enabled by schemes like PM SVANidhi, Shri Modi observed, “ Today, more women than ever before in villages and small towns are launching new ventures entirely on their own.”
Pivoting to address the new appointees directly, the Prime Minister reminded them that the true strength of any institution lies in its people, and that the system they are joining is intimately and directly connected to the lives of crores of citizens. He conveyed that a government job is first and foremost a vehicle for making people’s lives easier. “In whichever department you serve, your behavior, empathy, and way of working will be of immense significance,” noted Shri Modi.
Affirming the nation’s trust in the new appointees, the Prime Minister called upon every young Karmayogi to view their position as a living responsibility, to understand the growing aspirations of India’s people and to align their work accordingly. “Now it is your responsibility to strengthen that trust through your work,” affirmed Shri Modi.
Urging the new government servants to commit to lifelong learning and continuous adaptation to new technologies, systems, and evolving needs, the Prime Minister commended the iGOT Karmayogi Platform and the Karmayogi Prarambh module as powerful tools to help them understand and discharge their responsibilities with confidence. “I urge you to take maximum advantage of it,” affirmed Shri Modi.
Closing with an inspiring call to action, the Prime Minister expressed complete confidence that the youth receiving their appointment letters today carry within them the same spirit and energy with which India’s young people are making their mark in every field across the world , and that this spirit must animate their public service. “Viksit Bharat will be built through the efforts of youth who consider their work a means of serving the nation,” asserted Shri Modi.
Concluding the address, the Prime Minister reiterated his full confidence that the new appointees will impart fresh momentum to India’s development journey, and that through their work and decisions, the resolve of Viksit Bharat will be fulfilled. He extended his warmest best wishes to all the youth receiving appointment letters for the road ahead.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳା ଅବସରରେ ନବନିଯୁକ୍ତ ୫୧,୦୦୦ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
23 MAY 2026 1:52PM by PIB Bhubaneswar
• ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବାରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ରୋଜଗାର ମେଳା ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସହ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରକୁ ଦର୍ଶାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତିକୁ ନେଇ ବିଶ୍ବ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛି, ଆଜି ବିଶ୍ବ ସମୁଦାୟ ଭାରତର ବିକାଶଯାତ୍ରାରେ ସହଭାଗୀ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଜି ସ୍ବଚ୍ଛଶକ୍ତି, ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ପାଦନ ସହ ସଂପୃକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବି ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି; ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗିତା ଏକ ନୂଆ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଲାଗି ଦ୍ବାର ଖୋଲିଦେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏକ ଦୃଢ ଅଙ୍ଗୀକାର ସହ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି, ଏହି ଅଙ୍ଗୀକାର ହେଉଛି ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ, ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରୁଛି ଓ ଏସବୁ ନିବେଶ ଦେଶର ଯୁବପିଢି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଜି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ କୃଷକ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଜି ଭାରତର ଯୁବା ବିଶ୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି; ଏହି ଉର୍ଜ୍ଜା ଓ ଉତ୍ସାହ ଜନସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବି ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ଉଚିତ୍‌; ସେହି ଯୁବପିଢିଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ହେବ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଜନସେବା ରୂପେ ଦେଖନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧୯ତମ ରୋଜଗାର ମେଳା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସକାଳ ୧୧ଟାରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ନୂଆକରି ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ୫୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଏହି ଅବସରକୁ ସାରା ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସରକାରୀ ସେବାରେ ନୂତନ ପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ସେ ରେଳ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସମେତ ଭାରତର ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଆଗାମୀ ଅବଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ନିଯୁକ୍ତିପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିବା ସମର୍ପଣ ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଫଳତା ଏକା ଆସି ନଥାଏ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି, ସେ ସେହି ପରିବାର ଏବଂ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା।
ନିକଟରେ ସମାପ୍ତ ପାଞ୍ଚଟି ଦେଶକୁ ନିଜର କୂଟନୈତିକ ଗସ୍ତର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରମୁଖମାନେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ଉନ୍ନତିକୁ ନେଇ ପ୍ରକୃତ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । "ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ନିଜ ଗସ୍ତର କୂଟନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଫଳାଫଳ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମା ଏବଂ ଆଲୋଚନାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସହିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଜଳ, କୃଷି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା; ସ୍ୱିଡେନ ସହିତ ଏଆଇ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା; ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ନରୱେ ସହିତ ଆଲୋଚନା; ୟୁଏଇ ସହିତ ରଣନୈତିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ବୁଝାମଣା; ଏବଂ ଇଟାଲୀ ସହିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗୀତା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ଭାବରେ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଗଢାଯାଇଛି। “ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବା’’ ସେ କହିଥିଲେ।
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚୁକ୍ତିର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ସୂଚାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ନିବେଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ଶେଷରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ସେ ଏହି ସହଭାଗୀର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। “ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନୂଆ ନୂଆ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାର ଦେବ ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବେ’’ ସେ କହିଥିଲେ।
ଏଏସଏମଏଲ୍‌-ଟାଟା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହଭାଗୀ ଭାବରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଲେ ଯେ ଏହି ଡଚ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କମ୍ପାନି ଯେଉଁ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଆଇ ଉପରେ ସ୍ୱିଡେନ ସହିତ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂରେ ୟୁଏଇ ସହିତ ସହଯୋଗ ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷମତାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। କେବଳ ଏଏସଏମଏଲ-ଟାଟା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଚୁକ୍ତିନାମା ଭାରତରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ପାଦନର ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅପାର ସୁଯୋଗର କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସ୍ୱିଡେନ, ନରୱେ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ସହିତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗ ଭାରତକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସହଭାଗୀତା ଏକ ନୂତନ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି। ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୟୁଏଇ ଏବଂ ନରୱେ ସହିତ ସହଭାଗୀତା ଭାରତର ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବ, ଯାହା ଦେଶର ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଟେକ୍ନିସିଆନ ଏବଂ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଦିଗନ୍ତକୁ ସିଧାସଳଖ ବିସ୍ତାର କରିବ। ଭାରତର ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଟେକ୍ନିସିଆନ ଏବଂ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ସହଭାଗୀତା ସହିତ, ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ନବସୃଜନକାରୀ ଏବଂ ଯୁବ ପେସାଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସହ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିକାଲି ଯେଉଁ ଦେଶ ନବସୃଜନ, ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ତାହାକୁ ବିଶ୍ବ ସମ୍ମାନ କରୁଛି। ଭାରତ ଏହି ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗର୍ବବୋଧ କରିଥିଲେ। "ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି, ଅର୍ଥାତ ଆପଣମାନେ’’ ସେ କହିଥିଲେ।
ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଏକ ବୃହତ ଜାତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କରାଯାଉଥିବା ନିବେଶ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏହି ନିବେଶ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଭାରତର ଉଦୀୟମାନ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିଶାଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଘରୋଇ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ୧୦ଟି ବଡ଼ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନିଜର ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବ ଭାରତୀୟ ପୂର୍ବରୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇସାରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, "ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଛାପ ଛାଡ଼ିବ।"
ପ୍ରାୟ ୭୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭାରତର ବିସ୍ତାରିତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ଜାହାଜ-ମରାମତି ଏବଂ ଓଭରହାଲିଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏମଆରଓ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ନବୀକରଣ ଏବଂ ମରାମତି ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଏ। “ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି’’ ସେ କହିଥିଲେ।
ବିଶ୍ବର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ଭାରତର ଉତ୍ଥାନ କଥା ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ଲିଙ୍କଡ୍‌ ଇନସେଣ୍ଟିଭ୍ (ପିଏଲ୍‌ଆଇ) ଯୋଜନାକୁ ରେକର୍ଡ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରମୁଖ ବାହକ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଏବେ ଯାହା ସମଗ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି। “ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି“ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଉଭୟ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହି ବହୁବିଧ ପଦକ୍ଷେପରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବନିଯୁକ୍ତ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାପନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ପ୍ରତି ସଚେତନ ରହିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। "ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା" ସେ କହିଥିଲେ।
ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରକୃତ ଲାଭ କେବଳ ସେତେବେଳେ ମିଳିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାମ, ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତି। "ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଏ, ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ଲାଭ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ"," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଗତ ବାର ବର୍ଷ ଧରି ବିକଶିତ ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିଭୂମି - ରେଳପଥ, ରାଜପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନେଟୱାର୍କ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ନେଟୱାର୍କ ଆଦି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଚାଷୀ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ରୁପାନ୍ତରଣ ଏବେ ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ନୂଆ ରୂପ ଦେଉଛି। "ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ପରିବାରକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ମୌଳିକ ସୁବିଧା - ଯେପରିକି ସ୍ଥାୟୀ ବାସସ୍ଥାନ, ଘର ଭିତରେ ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ଇତ୍ୟାଦିର ଗଭୀର ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ସୁବିଧା ନୁହନ୍ତି , ତାଠାରୁ ଅଧିକ କିଛି। "ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ କେବଳ ସୁବିଧାରେ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତା, ଉନ୍ନତ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସହଜରେ ବଜାର ପ୍ରବେଶ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧିର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ଡିଜିଟାଲ୍ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସାମୂହିକ ଭାବରେ, ଏହି ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। " ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଏସବୁର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବା, ରେଳବାଇ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଯେପରି ସୁଯୋଗ ରହିଛି, ତାହା ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବପିଢ଼ି ଯେପରି ଏହି ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। "ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଯେତେ ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ତାହା ପୂର୍ବରୁ ନଥିଲା," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଶିଳ୍ପ-ସମର୍ଥିତ ଶିକ୍ଷା, ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଆଇଟିଆଇ ଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଜାତୀୟ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ପିଏମ ସେତୁ ପଦକ୍ଷେପର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ନିବେଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବକାଶ ଲାଭ କରୁଥିବା ଅର୍ଥନୀତିର ଗତି ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଶିଳ୍ପ-ସମର୍ଥିତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି।"
ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟିହୋଇଥିବା ସ୍ୱ-ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋମିତାର ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କୃତିର ଉଦୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୩୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହା ଏପରି ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହା କେବଳ ମହାନଗର ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଟାୟାର-୨ ଏବଂ ଟାୟାର-୩ ସହରରୁ ଯୁବକମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନର ଜଗତରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବିପ୍ଲବ ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି। ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଲହରରେ ମହିଳାମାନେ ବି ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଓ ତାଙ୍କର ଭୂମିକା ବଢିଚାଲିଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇଥିବା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି, ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ମହିଳା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନିଜସ୍ୱ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି।"
ନବନିଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରାଇଥିଲେ ଯେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଏହାର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କଠାରେ ରହିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ତାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଏବଂ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସରକାରୀ ଚାକିରି ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାର ପ୍ରଥମ ଓ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "ଆପଣ ଯେଉଁ ବି ବିଭାଗରେ ସେବା କରନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କର ଆଚରଣ, ସହାନୁଭୂତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ନୀତି ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।"
ନବନିଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବ 'କର୍ମଯୋଗୀ'ଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପଦବୀକୁ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ଦେଖିବା, ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ସେହି ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, "ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବେ ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ।"
ନୂତନ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଶିକ୍ଷା ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିକଶିତ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ନିରନ୍ତର ଖାପ ଖୁଆଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ 'iGOT-କର୍ମଯୋଗୀ' ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ 'କର୍ମଯୋଗୀ ପ୍ରାରମ୍ଭ' ମଡ୍ୟୁଲର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ବୁଝିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।"
ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ନିଜର ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି, ଆଜି ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଯୁବପିଢ଼ି, ସେହି ସମାନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବେ - ଏକ ଉତ୍ସାହ ଯାହା ନିଃସନ୍ଦେହରେ ସେମାନଙ୍କର ଜନସେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ। "'ବିକଶିତ ଭାରତ' ସ୍ବପ୍ନ ସାକାର ସେହି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି" ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ନବନିଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ସେ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ଲାଗି ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।