Ministry of Rural Development
Secretary, Department of Rural Development Reviews States’ Preparedness for Rollout of VB–G RAM G Act, 2025
Adequate Labour Budget of Over 45 Crore Persondays Approved for June, 2026 to Ensure Employment Availability and Uninterrupted Implementation of Mahatma Gandhi NREGS till Commencement of VB–G RAM G Act i.e. 1st Jul, 2026
₹26,971 Crore Mother Sanctions Issued under Mahatma Gandhi NREGS Towards Different Components for Continued Fund Flow and Implementation of Works
Mahatma Gandhi NREGS to Continue Smoothly till Commencement of the VB–G RAM G Act on 1st July, 2026 to Ensure Uninterrupted Employment Opportunities for Rural Households
23 MAY 2026 6:00PM by PIB Delhi
A meeting to review preparedness for the rollout and operationalisation of the VB–G RAM G Act, 2025 was held today under the chairpersonship of Shri Rohit Kansal, Secretary, Department of Rural Development (DoRD), Ministry of Rural Development. Senior officers of the Ministry and representatives from States/UTs participated in the meeting.
During the meeting, Secretary, DoRD reviewed the status of preparatory activities being undertaken by States/UTs for smooth transition from Mahatma Gandhi NREGS to the revised framework under the VB–G RAM G Act. States/UTs were advised to complete all critical preparatory measures in a time-bound manner to ensure seamless operationalisation of the Act after its commencement.
The preparatory activities reviewed during the meeting included various State-level preparatory measures required for operationalisation of the revised framework, such as preparation for notification of the State VB–G RAM G Scheme, formulation of State-specific Rules under the Act, technical integration for DBT-SPARSH and SNA-SPARSH, and preparation of an adequate shelf of works through the Yuktdhara portal, duly approved by the Gram Sabha through a participatory planning approach, along with other necessary financial, technical and administrative arrangements. States/UTs were also advised to make necessary budgetary provisions and ensure adequate financial allocations for implementation of VB–G RAM G from 1st July onwards. The States/UTs were further advised to ensure timely reconciliation and settlement of pending liabilities under Mahatma Gandhi NREGS for smooth transition to the revised framework.
Shri Rohit Kansal emphasised the need for close coordination among all stakeholders, including States/UTs and technical teams, to ensure timely completion of all preparatory activities before 1st July, 2026. He highlighted that the transition from Mahatma Gandhi NREGS to VB–G RAM G represents a major reform in the rural employment and livelihood framework, and therefore requires coordinated efforts at both the Central and State levels.
Secretary, DoRD, also informed the States/UTs about various preparatory activities already undertaken by the Central Government for operationalisation of the VB–G RAM G Act, 2025. In this regard, an interim list of permissible works under VB–G RAM G has already been shared with all States/UTs for feedback and suggestions. States/UTs have also been requested to propose additional works based on local requirements, which may be considered by the Central Government under Schedule I of the VB–G RAM G Act, 2025.
The Ministry informed States/UTs that various draft Rules under the VB–G RAM G Act, 2025 have been issued on 22.05.2026 and published in the e-Gazette for wider public consultation for a period of 30 days before finalisation. These include:
• VB–G RAM G Central Gramin Rozgar Guarantee Council Rules, 2026
• VB–G RAM G Manner of Payment of Wages and Unemployment Allowance Rules, 2026
• VB–G RAM G Manner and Procedure of Expenditure Incurred by the State in Excess of the Normative Allocation and Expenses of the Scheme for the UTs without Legislature Rules, 2026
• VB–G RAM G National Level Steering Committee Rules, 2026
• VB–G RAM G Grievance Redressal Rules, 2026
• VB–G RAM G Administrative Expenses Rules, 2026
• Transitional Provisions under VB–G RAM G Rules, 2026
• VB–G RAM G Objective Parameters for Normative Allocation Rules, 2026
An indicative framework for categorisation of Gram Panchayats into A/B/C categories has also been shared with States/UTs to facilitate planning and implementation under the revised framework. States/UTs have been advised that they may adopt suitable criteria for such categorisation based on State-specific needs and requirements.
The Ministry further informed that regular consultative and review meetings are being conducted with States/UTs on a weekly basis to review preparedness, provide necessary handholding support, facilitate consultations on implementation-related issues, and ensure smooth transition to the new framework.
Shri Kansal further emphasised that works under the Mahatma Gandhi NREGS should continue uninterrupted till the commencement of the VB–G RAM G Act on 1st July, 2026. In this regard, adequate Labour Budget for the month of June, 2026 has been approved for all States/UTs based on their projected demand to ensure continuity of employment generation and smooth transition to the enhanced framework.
In addition, Shri Kansal informed States/UTs that mother sanctions amounting to ₹26,971 crore under Mahatma Gandhi NREGS have been issued towards Wage, Material, Administrative and Social Audit Unit components to ensure uninterrupted flow of funds and continued implementation of works during the transition. States/UTs were advised to ensure timely utilisation of funds and smooth execution of ongoing works to adequately meet the employment demand in rural areas.
States/UTs were advised to ensure adequate availability of works at the ground level, honour all genuine demand for employment, and take necessary measures to provide timely employment opportunities to rural households, particularly during the peak agricultural lean season. States/UTs were also advised to adopt a focused approach for timely completion of ongoing works under the Mahatma Gandhi NREGS before the commencement of the revised framework. However, it was emphasised that the ongoing works as on 30th June, 2026 would be transitioned under VB–G RAM G while maintaining consistency with the provisions of VB–G RAM G.
Shri Kansal reiterated that the Ministry remains committed to working closely with States/UTs to ensure smooth operationalisation of the enhanced rural employment and livelihood framework across the country.

গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইন, ২০২৫ ৰূপায়ণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ সচিবৰ
‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইন আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে মহাত্মা গান্ধী এনৰেগাৰ অধীনত নিয়োগৰ উপলব্ধতা আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন ৰূপায়ণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ২০২৬ চনৰ জুন মাহৰ বাবে ৪৫ কোটিতকৈও অধিক মানৱদিনৰ পৰ্যাপ্ত শ্ৰম বাজেটত অনুমোদন
পুঁজিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰবাহ আৰু কাম-কাজৰ ৰূপায়ণৰ বাবে মহাত্মা গান্ধী এনৰেগাৰ অধীনত বিভিন্ন উপাদানৰ বাবদ ২৬,৯৭১ কোটি টকাৰ মূল ধনৰাশিৰ অনুমোদন
গ্ৰাম্য পৰিয়ালসমূহৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ১ জুলাই, ২০২৬ তাৰিখে ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইন আৰম্ভ নোহোৱালৈকে মহাত্মা গান্ধী এনৰেগা সুচাৰুৰূপে চলি থাকিব
23 MAY 2026 6:00PM by PIB Guwahati
‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইন, ২০২৫ ৰূপায়ণ আৰু কাৰ্যকৰী কৰাৰ প্ৰস্তুতি পৰ্যালোচনাৰ বাবে আজি গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ৰোহিত কানছালৰ অধ্যক্ষতাত এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। বৈঠকত মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
বৈঠকত গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ সচিবে এমজি এনৰেগাৰ পৰা ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইনৰ অধীনত সংশোধিত গাঁথনিলৈ সুচাৰুৰূপে পৰিৱৰ্তন কৰাৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে হাতত লোৱা প্ৰস্তুতিমূলক কাৰ্যসূচীৰ স্থিতি পৰ্যালোচনা কৰে। আইনখন আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত ইয়াৰ নিৰৱচ্ছিন্ন কাৰ্যক্ষমতা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক এক নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰস্তুতিমূলক পদক্ষেপ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
বৈঠকত পৰ্যালোচনা কৰা প্ৰস্তুতিমূলক কাৰ্যকলাপসমূহৰ ভিতৰত সংশোধিত গাঁথনি কাৰ্যক্ষম কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বিভিন্ন ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ প্ৰস্তুতিমূলক ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। সেইবোৰৰ ভিতৰত ৰাজ্যিক ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আঁচনিৰ অধিসূচনাৰ প্ৰস্তুতি, আইনখনৰ অধীনত ৰাজ্য-নিৰ্দিষ্ট নিয়ম প্ৰণয়ন, ডিবিটি-স্পৰ্শ আৰু এছএনএ-স্পৰ্শৰ বাবে কাৰিকৰী একত্ৰীকৰণ আৰু যুক্তধাৰা (Yuktdhara) পৰ্টেলৰ জৰিয়তে এক পৰ্যাপ্ত কৰ্ম-তালিকা প্ৰস্তুত কৰা, যিখন অংশগ্ৰহণমূলক পৰিকল্পনা দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে গাঁও সভাৰ দ্বাৰা যথোচিতভাৱে অনুমোদিত হোৱাৰ লগতে অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় বিত্তীয়, কাৰিকৰী আৰু প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা উল্লেখযোগ্য।
ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাজেটীয় ব্যৱস্থা কৰিবলৈ আৰু ১ জুলাইৰ পৰা ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ ৰূপায়ণৰ বাবে পৰ্যাপ্ত বিত্তীয় আৱণ্টন সুনিশ্চিত কৰিবলৈও পৰামৰ্শ দিয়া হয়। সংশোধিত গাঁথনিটোলৈ সুচাৰুৰূপে পৰিৱৰ্তন কৰাৰ বাবে এমজি এনৰেগাৰ অধীনত থকা বাকী থকা লেনদেনসমূহ সময়মতে মীমাংসা আৰু নিষ্পত্তি কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক পুনৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
শ্ৰী ৰোহিত কানছালে ১ জুলাই, ২০২৬ৰ পূৰ্বে সকলো প্ৰস্তুতিমূলক কাৰ্যসূচী সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কাৰিকৰী দলসমূহকে ধৰি সকলো অংশীদাৰৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এমজি এনৰেগাৰ পৰা ‘ভিবি-জি ৰাম জি’লৈ পৰিৱৰ্তন গ্ৰাম্য নিয়োগ আৰু জীৱিকাৰ গাঁথনিত এক বৃহৎ সংস্কাৰক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু গতিকে ইয়াৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক দুয়োটা পৰ্যায়তে সমন্বিত প্ৰয়াসৰ প্ৰয়োজন।
গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ সচিবে ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইন, ২০২৫ কাৰ্যক্ষম কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইতিমধ্যে হাতত লোৱা বিভিন্ন প্ৰস্তুতিমূলক কাৰ্যসূচীৰ বিষয়েও ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক অৱগত কৰে। এই সন্দৰ্ভত, ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ৰ অধীনত অনুমোদনযোগ্য কামৰ এখন অন্তৱৰ্তীকালীন তালিকা ইতিমধ্যে মতামত আৰু পৰামৰ্শৰ বাবে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰা হৈছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি অতিৰিক্ত কামৰ প্ৰস্তাৱ দিবলৈও অনুৰোধ জনোৱা হৈছে, যিবোৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইন, ২০২৫-ৰ অনুসূচী ১-ৰ অধীনত বিবেচনা কৰিব পাৰে।
মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক জনায় যে ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইন, ২০২৫-ৰ অধীনত বিভিন্ন খচৰা নিয়মসমূহ ২২.০৫.২০২৬ তাৰিখে জাৰি কৰা হৈছে আৰু চূড়ান্ত কৰাৰ পূৰ্বে ৩০ দিনৰ বাবে ব্যাপক ৰাজহুৱা পৰামৰ্শৰ বাবে ই-গেজেটত প্ৰকাশ কৰা হৈছে। সেইবোৰ হৈছেঃ
• ভিবি-জি ৰাম জি কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামীণ ৰোজগাৰ গেৰাণ্টী পৰিষদ অধিনিয়ম, ২০২৬
• ভিবি-জি ৰাম জি মজুৰি আৰু নিবনুৱা ভাট্টা প্ৰদানৰ পদ্ধতি অধিনিয়ম, ২০২৬
• ভিবি-জি ৰাম জি অধিনিয়মক আৱণ্টনতকৈ অধিক ৰাজ্যই কৰা ব্যয়ৰ পদ্ধতি আৰু প্ৰক্ৰিয়া আৰু বিধানসভা ব্যৱস্থা নথকা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ আঁচনিৰ ব্যয় অধিনিয়ম, ২০২৬
• ভিবি-জি ৰাম জি ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ পৰিচালনা সমিতি অধিনিয়ম, ২০২৬
• ভিবি-জি ৰাম জি ওজৰ-আপত্তি নিষ্পত্তি অধিনিয়ম, ২০২৬
• ভিবি-জি ৰাম জি প্ৰশাসনিক ব্যয় অধিনিয়ম, ২০২৬
• ভিবি-জি ৰাম জি অধিনিয়ম, ২০২৬ৰ অধীনত অন্তৱৰ্তীকালীন ব্যৱস্থাৱলী
• ভিবি-জি ৰাম জি নিয়মক আৱণ্টনৰ বাবে বস্তুনিষ্ঠ মাপকাঠি অধিনিয়ম, ২০২৬
সংশোধিত গাঁথনিৰ অধীনত পৰিকল্পনা আৰু ৰূপায়ণ সহজসাধ্য কৰিবলৈ গাঁও পঞ্চায়তসমূহক ক/খ/গ শ্ৰেণীত শ্ৰেণীভুক্ত কৰাৰ বাবে এক নিৰ্দেশক গাঁথনিও ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰা হৈছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে যে তেওঁলোকে ৰাজ্য-নিৰ্দিষ্ট প্ৰয়োজন আৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এনে শ্ৰেণীবিভাজনৰ বাবে উপযুক্ত মাপকাঠি গ্ৰহণ কৰিব পাৰে।
মন্ত্ৰালয়ে লগতে জনায় যে প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা, প্ৰয়োজনীয় সহায়-সহযোগিতা আগবঢ়োৱা, ৰূপায়ণ সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত পৰামৰ্শ সহজ কৰাৰ লগতে নতুন গাঁথনিটোলৈ সুচাৰুৰূপে পৰিৱৰ্তন সুনিশ্চিত কৰিবলৈ সাপ্তাহিক ভিত্তিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া পৰামৰ্শমূলক আৰু পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।
শ্ৰী কানছালে পুনৰ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ১ জুলাই, ২০২৬-ত ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ আইন আৰম্ভ নোহোৱালৈকে এমজি এনৰেগাৰ অধীনত কাম-কাজসমূহ নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে চলি থাকিব লাগে। এই সন্দৰ্ভত, নিয়োগ সৃষ্টিৰ ধাৰাবাহিকতা আৰু উন্নত গাঁথনিটোলৈ সুচাৰু পৰিৱৰ্তন সুনিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আনুমানিক চাহিদাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ২০২৬ চনৰ জুন মাহৰ বাবে পৰ্যাপ্ত শ্ৰম বাজেটত অনুমোদন কৰা হৈছে।
শ্ৰী কানছালে লগতে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক অৱগত কৰে যে পৰিৱৰ্তনৰ সময়ছোৱাত পুঁজিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰবাহ আৰু কামৰ ধাৰাবাহিক ৰূপায়ণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ এমজি এনৰেগাৰ অধীনত মজুৰি, সামগ্ৰী, প্ৰশাসনিক আৰু সামাজিক অডিট গোটৰ উপাদানসমূহৰ বাবদ ২৬,৯৭১ কোটি টকাৰ মূল ধনৰাশিৰ কৰা হৈছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক পুঁজিৰ সময়োপযোগী ব্যৱহাৰ আৰু চলি থকা কামসমূহৰ সুচাৰুৰূপে সম্পাদন সুনিশ্চিত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয় যাতে গ্ৰামীণ এলেকাবোৰত নিয়োগৰ চাহিদা পৰ্যাপ্তভাৱে পূৰণ কৰিব পৰা যায়।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক তৃণমূল পৰ্যায়ত কামৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ, নিয়োগৰ বাবে সকলো প্ৰকৃত চাহিদাক সন্মান জনাবলৈ আৰু গ্ৰাম্য পৰিয়ালসমূহক, বিশেষকৈ কৃষিৰ চৰম মন্দা ঋতুৰ সময়ত, সময়মতে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক সংশোধিত গাঁথনি আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে এমজি এনৰেগাৰ অধীনত চলি থকা কামসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে এক কেন্দ্ৰীভূত দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিবলৈও পৰামৰ্শ দিয়া হয়। বৈঠকত এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল যে ৩০ জুন, ২০২৬ তাৰিখলৈ চলি থকা কামসমূহ ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ‘ভিবি-জি ৰাম জি’ৰ অধীনলৈ স্থানান্তৰ কৰা হ’ব।
শ্ৰী কানছালে দোঁহাৰে যে সমগ্ৰ দেশতে উন্নত গ্ৰামীণ নিয়োগ আৰু জীৱিকাৰ গাঁথনিৰ সুচাৰুৰূপে কাৰ্যক্ষমতা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয় ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে মিলি কাম কৰিবলৈ সদায় দায়বদ্ধ।