Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri J P Nadda Reviews Preparedness Measures for Ebola Disease in view of rising cases in parts of Africa
India has not reported any case of Bundibugyo Ebola disease till date: Shri Nadda
WHO Declares Ebola Outbreak a Public Health Emergency of International Concern; Africa CDC Declares Public Health Emergency of Continental Security
Shri Nadda directed the Secretary, Ministry of Health, the Indian Council of Medical Research (ICMR) and the National Centre for Disease Control (NCDC) to keep all necessary arrangements for tracking, testing, and surveillance in a constant state of readiness
Enhanced screening and surveillance measures have been initiated at international airports and other points of entry, and advisories along with SOPs on screening, quarantine, clinical management, laboratory testing and infection prevention practices have been shared with States/ UTs
Centre is Monitoring the Ebola Situation and Continues Close Coordination with International Agencies
25 MAY 2026 8:24PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda reviewed preparedness and surveillance measures for Ebola disease in view of the recent outbreak in some parts of Africa, here today.
At the outset, the Union Health Minister stated that “India has not reported any case of Bundibugyo Ebola disease till date.” However, following the declaration of Ebola as a Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) by the World Health Organization (WHO) and Public Health Emergency of Continental Security (PHECS) by the Africa CDC, the Government of India is closely monitoring the Ebola situation in Africa and has proactively intensified surveillance and preparedness measures across the country as an abundant precaution to safeguard public health.
Shri Nadda noted that as a precautionary measure, the Union Health Ministry, in close coordination with the National Centre for Disease Control (NCDC), DGHS, ICMR, Civil Aviation, Immigration authorities and other concerned Ministries and Departments, has strengthened surveillance and public health preparedness across the country. “Enhanced screening and surveillance measures have been initiated at international airports and other points of entry, and advisories along with Standard Operating Procedures (SOPs) on screening, quarantine, clinical management, laboratory testing and infection prevention practices have been shared with all States and Union Territories.” Meetings have also been held with States/UTs and concerned stakeholders to review preparedness and response measures. The Union Minister also directed the Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Director General, Indian Council of Medical Research (ICMR) and Director, National Centre for Disease Control (NCDC) to keep all necessary arrangements for tracking, testing, and surveillance in a constant state of readiness.
On 24th May, 2026, India had issued a travel advisory for citizens to avoid non-essential travel to the Democratic Republic of the Congo, Uganda and South Sudan. Prior to that, on 21st May 2026, the Union Health Ministry issued SOP on public health preparedness and response to Ebola disease encompassing protocols to be followed by International passengers and on 22nd May 2026, guidelines were issued for hospital infection control, isolation facility preparedness and for safe and dignified handling of human remains of Ebola patients.
Integrated Disease Surveillance Programme (IDSP) units and Airport Health Organizations have been instructed to maintain heightened vigilance for unexplained febrile illness among international travellers and ensure prompt reporting and management of any suspected case.
Ebola disease is a severe viral haemorrhagic fever with a high mortality rate. At present, no approved vaccines or specific treatments are available for Ebola disease caused by the Bundibugyo virus strain.
Smt. Punya Salila Srivastava, Union Health Secretary; Dr Rajiv Bahl, Secretary, Dept. of Health Research and DG, ICMR; Dr Sunita Sharma, DGHS; Shri Rakesh Gupta, Addl. Secretary, Union Health Ministry; Smt. G S Chitra, Joint Secretary, Union Health Ministry and senior officials of the Union Health Ministry were present at the meeting.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇବୋଲା ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେ. ପି. ନଡ୍ଡା
25 MAY 2026 8:24PM by PIB Bhubaneswar
• ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ବୁଣ୍ଡିବୁଜିଓ ଇବୋଲା ରୋଗର କୌଣସି ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ: ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା
• ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ଇବୋଲା ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଘୋଷଣା କରିଛି; ଆଫ୍ରିକା ସିଡିସି ମହାଦେଶୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଘୋଷଣା କରିଛି
• ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇ. ସି. ଏମ୍. ଆର୍.) ଏବଂ ଜାତୀୟ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନ୍. ସି. ଡି. ସି.) ଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅବସ୍ଥାରେ ନିରୀକ୍ଷଣ, ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ତଦାରଖ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି
• ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏବଂ ପ୍ରବେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଏଣ୍ଟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସ୍କ୍ରିନିଂ ଏବଂ ତଦାରଖ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସ୍କ୍ରିନିଂ, କ୍ବାରାଣ୍ଟାଇନ୍, କ୍ଲିନିକାଲ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ, ଲାବୋରେଟୋରୀ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରତିରୋଧ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଏସ୍ଓପି ସହିତ ପରାମର୍ଶ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସେୟାର କରାଯାଇଛି
• କେନ୍ଦ୍ର ଇବୋଲା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି
• କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ଏଠାରେ ଆଫ୍ରିକାର କେତେକ ଭାଗରେ ନିକଟରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଇବୋଲା ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ରୋଗର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ଭାରତରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଣ୍ଡିବୁଗିୟୋ ଇବୋଲା ରୋଗର କୌଣସି ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।" ତେବେ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁ. ଏଚ୍. ଓ.) ଦ୍ୱାରା ଇବୋଲାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚିନ୍ତାର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି (ପିଏଚ୍. ଇ. ଆଇ. ସି.) ଏବଂ ଆଫ୍ରିକା ସି. ଡି. ସି. ଦ୍ୱାରା ମହାଦେଶୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି (ପିଏଚ୍. ଇ. ସି. ଏସ୍.) ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରାଯିବା ପରେ, ଭାରତ ସରକାର ଆଫ୍ରିକାରେ ଇବୋଲା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସତର୍କତା ଭାବରେ ସାରା ଦେଶରେ ତଦାରଖ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପଦକ୍ଷେପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ନଡ୍ଡା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାତୀୟ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଡିସି), ଡିଜିଏଚଏସ, ଆଇସିଏମଆର, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ଇମିଗ୍ରେସନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ସାରା ଦେଶରେ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। "ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ପ୍ରବେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଏଣ୍ଟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସ୍କ୍ରିନିଂ ଏବଂ ତଦାରଖ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ସ୍କ୍ରିନିଂ, କ୍ବାରାଣ୍ଟାଇନ୍, କ୍ଲିନିକାଲ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ, ଲାବୋରେଟୋରୀ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରତିରୋଧ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେଟିଂ ପ୍ରୋସିଜ୍ୟୁର୍ (ଏସ୍ଓପି) ସହିତ ପରାମର୍ଶ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସେୟାର କରାଯାଇଛି।" ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପଦକ୍ଷେପ ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ (ଆଇ. ସି. ଏମ୍. ଆର୍.) ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନ୍. ସି. ଡି. ସି.) ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅବସ୍ଥାରେ ନିରୀକ୍ଷଣ, ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ତଦାରଖ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ମଇ ୨୪, ୨୦୨୬ ତାରିଖ ଦିନ ଭାରତ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କଙ୍ଗୋ ଗଣରାଜ୍ୟ, ଉଗାଣ୍ଡା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ସୁଦାନକୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ଯାତ୍ରା ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିଥିଲା। ଏହାପୂର୍ବରୁ ମଇ ୨୧, ୨୦୨୬ ରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଇବୋଲା ରୋଗର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଉପରେ ଏସ. ଓ. ପି. ଜାରି କରିଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁସରଣ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ଏବଂ ମଇ ୨୨, ୨୦୨୬ ରେ, ଡାକ୍ତରଖାନା ସଂକ୍ରମଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ପୃଥକ ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଇବୋଲା ରୋଗୀଙ୍କ ମାନବ ଅବଶେଷର ନିରାପଦ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା।
ସମନ୍ୱିତ ରୋଗ ନିରୀକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଆଇ. ଡି. ଏସ୍. ପି.) ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ବିମାନ ବନ୍ଦର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅସ୍ବାଭାବିକ ଜ୍ୱରଜନିତ ରୋଗ ପାଇଁ ଅଧିକ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ଏବଂ କୌଣସି ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ମାମଲାର ତୁରନ୍ତ ରିପୋର୍ଟିଂ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଇବୋଲା ରୋଗ ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତର ଭାଇରାଲ ରକ୍ତସ୍ରାବଜନିତ ଜ୍ୱର ଯାହାର ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଅଧିକ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ବୁଣ୍ଡିବୁଜିଓ ଜୀବାଣୁ ଷ୍ଟ୍ରେନ୍ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଇବୋଲା ରୋଗ ପାଇଁ କୌଣସି ଅନୁମୋଦିତ ଟିକା କିମ୍ବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଚିକିତ୍ସା ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ପୁଣ୍ୟ ସଲିଲା ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ବିଭାଗର ସଚିବ ଏବଂ ଆଇ. ସି. ଏମ୍. ଆର୍. ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ରାଜୀବ ବହଲ, ଡି. ଜି. ଏଚ୍. ଏସ୍ ଡ. ସୁନୀତା ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାକେଶ ଗୁପ୍ତା, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଜି. ଏସ୍. ଚିତ୍ରା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।