Ministry of Communications
PM-WANI Gets Major Citizen-Friendly Upgrade to Make Public Wi-Fi Simpler and More Accessible
QR-Based Laptop Login, Flexible Short-Duration Plans and Standardised PM-WANI Hotspot Names Introduced
PM-WANI Ecosystem undergoes Comprehensive Transformation to enable Inclusive Digital Connectivity
26 MAY 2026 12:05PM by PIB Delhi
In a major step towards strengthening India’s digital public infrastructure and improving ease of internet access for citizens, the Department of Telecommunications (DoT) has introduced a series of user-friendly reforms under the PM-WANI (Prime Minister’s Wi-Fi Access Network Interface) framework.
The new measures include:
• QR-based authentication for laptops and secondary devices
• Introduction of flexible short-duration Wi-Fi plans of 15, 30 and 60 minutes
• Standardisation of PM-WANI hotspot names (SSIDs) for easier identification and enhanced reliability
The reforms have been introduced through DoT Circular Nos. 1/PM-WANI/2026 and 2/PM-WANI/2026 dated 22 May 2026.
All PM-WANI stakeholders have been directed to implement the revised guidelines within eight weeks from the date of issuance of the circulars, making the new user-friendly features operational across the ecosystem by July 2026.
The reforms are part of the Government’s continuing efforts to translate the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi into accessible and affordable digital connectivity for every citizen.
Under the leadership of Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya Scindia, the PM-WANI ecosystem is witnessing a comprehensive transformation focused on improving accessibility, interoperability, ease of use and citizen adoption.
Minister of State for Communications and Rural Development, Dr. Chandra Sekhar Pemmasani,, has recently held extensive review meetings with Department officials and stakeholders to accelerate implementation and improve user experience under PM-WANI.
Speaking about the reforms, Dr Pemmasani said that PM-WANI is our platform for universal public Wi-Fi access — and we are making it easier to use. QR-based login now lets you connect your laptop simply by scanning a code on your phone. We have also advised hotspot operators to offer short-duration plans of 15, 30 and 60 minutes for users who need brief internet access.
He stated that in today’s digital era, public Wi-Fi is emerging as an important public utility supporting students, travellers, commuters, professionals and small businesses across the country.
Simplified Laptop Connection via QR Authentication
The DoT now permits QR-based authentication for secondary devices like laptops to ease PM-WANI access. Users can connect by scanning a QR code on the login page using an authenticated smartphone app, reducing friction for a faster, secure experience.
Flexible Short-Duration Access Plans
To assist users at public locations like transit hubs and malls, the DoT has advised operators to offer sachet-style validity plans:
• 15, 30, and 60 minutes
These plans enhance affordability for commuters and students while boosting operator revenue and hotspot utilisation.
Standardised Hotspot Identification
SSID nomenclature is now standardised with PMWANI branding to help users identify authentic networks. Launched under the Digital India initiative, PM-WANI provides scalable, affordable internet through a distributed ecosystem of PDOs, PDOAs, and app providers. These reforms aim to drive nationwide adoption of public Wi-Fi infrastructure.

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସର୍ବସାଧାରଣ ଓ୍ବାଇ-ଫାଇକୁ ସରଳ ଓ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବାକୁ ପିଏମ୍-ବାଣୀରେ ସଂସ୍କାର
କ୍ୟୁଆର୍-ଭିତ୍ତିକ ଲାପ୍‌ଟପ୍‌ ଲଗ୍‌-ଇନ, ନମନୀୟ ସ୍ବଳ୍ପ-ମିଆଦୀ ପ୍ଲାନ ଓ ମାନକୀକୃତ ପିଏମ୍-ବାଣୀ ହଟ୍‌ସ୍ପଟ୍‌ ନାମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି
ସମାବେଶୀ ଡିଜିଟାଲ୍‌ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପିଏମ୍-ବାଣୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି
26 MAY 2026 12:05PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍‌ ସର୍ବସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଓ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଲାଗି ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ବରୂପ ଦୂରସଂଚାର (ଡଟ୍‌) ପକ୍ଷରୁ ପିଏମ୍‌-ବାଣୀ ( ପ୍ରାଇମ୍‌ ମିନିଷ୍ଟର୍ସ ଓ୍ବାଇଫାଇ ଆକ୍‌ସେସ୍‌ ନେଟଓ୍ବର୍କ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍‌) ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ କେତେକ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଅନୁକୂଳ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି।
ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
ଲାପଟପ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଡିଭାଇସ୍ ନିମନ୍ତେ କ୍ୟୁଆର୍-ଆଧାରିତ ପ୍ରମାଣୀକରଣ
୧୫, ୩୦ ଏବଂ ୬୦ ମିନିଟ୍ ଅବଧି ସହିତ ନମନୀୟ ସ୍ୱଳ୍ପମିଆଦୀ ଓ୍ବାଇଫାଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ
ସହଜ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ପାଇଁ ପିଏମ୍‌-ବାଣୀ ହଟସ୍ପଟ୍ ନାମ (SSIDs) ର ମାନକୀକରଣ
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ୨୨ ମଇ, ୨୦୨୬ ତାରିଖର ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ ସର୍କୁଲାର ନମ୍ବର 1/PM-WANI/2026 ଏବଂ 2/PM-WANI/2026 ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସର୍କୁଲାର ଜାରି ହେବାର ଆଠ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ସଂଶୋଧିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସହ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ନୂତନ ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପିଏମ୍‌-ବାଣୀ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଏବଂ ସୁଲଭ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂଚାର, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ପିଏମ୍‌-ବାଣୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ବ୍ୟାପକ ରୂପାନ୍ତରଣ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ସହଜ ସଂଯୋଗ, ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା, ସହଜ ବ୍ୟବହାର ଓ ନାଗରିକ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଉଛି।
ପିଏମ୍‌-ବାଣୀର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସଂଚାର ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର ପେମାସାନି ନିକଟରେ ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରିଥିଲେ।
ଏସବୁ ସଂସ୍କାର ସମ୍ପର୍କରେ ଡକ୍ଟର ପେମାସାନି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଏମ୍‌-ବାଣୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାର୍ବଜନୀନ ୱାଇ-ଫାଇ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଆମେ ଏହାର ବ୍ୟବହାରକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। କ୍ୟୁଆର୍-ଆଧାରିତ ଲଗଇନ୍ ସହିତ, ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍‌ରେ ଏକ କୋଡ୍ ସ୍କାନ କରି ସହଜରେ ଲାପଟପ୍ ସଂଯୋଗ କରିପାରିବେ। ସ୍ବଳ୍ପ ସମୟ ପାଇଁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଲାଗି ସ୍ୱଳ୍ପ ଅବଧି ଯୋଜନା - ୧୫, ୩୦ ଏବଂ ୬୦ ମିନିଟ୍- ପ୍ରଚଳନ କରିବାକୁ ହଟ୍‌ସ୍ପଟ୍ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଡିଜିଟାଲ୍ ଯୁଗରେ, ସାର୍ବଜନୀନ ୱାଇ-ଫାଇ ସାରା ଦେଶରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି, ଯାହା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଯାତ୍ରୀ, ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ, ପେସାଦାର ଏବଂ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହାୟତା କରୁଛି।
କ୍ୟୁଆର୍ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜ ଲାପଟପ୍ ସଂଯୋଗ
ପିଏମ-ବାଣୀ ସଂଯୋଗକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ ଏବେ ଲାପଟପ୍ ପରି ଡିଭାଇସ୍ ପାଇଁ କ୍ୟୁଆର୍-ଆଧାରିତ ପ୍ରମାଣୀକରଣକୁ ଅନୁମତି ଦେଉଛି। ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ଏକ ପ୍ରାମାଣୀକୃତ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ବାରା ଲଗଇନ୍ ପେଜ୍‌ରେ ଏକ କ୍ୟୁଆର୍ କୋଡ୍ ସ୍କାନ କରି ସଂଯୋଗ କରିପାରିବେ, ଯାହା ଏକ ଦ୍ରୁତ, ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସୁବିଧାଜନକ ସ୍ୱଳ୍ପମିଆଦୀ ପ୍ଲାନ
ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ବସଷ୍ଟାଣ୍ଡ୍‌ ପରି ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍‌ ହବ୍ ଏବଂ ମଲ୍ ଭଳି ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ୧୫, ୩୦ ଏବଂ ୬୦ ମିନିଟ୍ ପରି ସ୍ବଳ୍ପ ମିଆଦୀ ବୈଧତା ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ଲାନ୍‌ ଉପଲବ୍ଧ କରିବାକୁ ଦୂରସଂଚାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ଲାନଗୁଡ଼ିକ ଯାତ୍ରୀ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ ସୁଲଭ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ହଟ୍‌ସ୍ପଟ୍‌ ବ୍ୟବହାର ଓ ରାଜସ୍ବ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।
ମାନକୀକୃତ ହଟସ୍ପଟ୍ ଚିହ୍ନଟୀକରଣ
SSID ନାମକରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ PMWANI ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସହିତ ମାନକୀକୃତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତ ନେଟୱାର୍କ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ସହାୟତା କରେ। 'ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା, ପିଏମ-ବାଣୀ PDOs, PDOAs ଏବଂ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ଏକ ଆବଣ୍ଟିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବିସ୍ତାରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସୁଲଭ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସାରା ଦେଶରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଓ୍ବାଇଫାଇ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗ୍ରହଣୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା।