Ministry of Communications
PM-WANI Gets Major Citizen-Friendly Upgrade to Make Public Wi-Fi Simpler and More Accessible
QR-Based Laptop Login, Flexible Short-Duration Plans and Standardised PM-WANI Hotspot Names Introduced
PM-WANI Ecosystem undergoes Comprehensive Transformation to enable Inclusive Digital Connectivity
26 MAY 2026 12:05PM by PIB Delhi
In a major step towards strengthening India’s digital public infrastructure and improving ease of internet access for citizens, the Department of Telecommunications (DoT) has introduced a series of user-friendly reforms under the PM-WANI (Prime Minister’s Wi-Fi Access Network Interface) framework.
The new measures include:
• QR-based authentication for laptops and secondary devices
• Introduction of flexible short-duration Wi-Fi plans of 15, 30 and 60 minutes
• Standardisation of PM-WANI hotspot names (SSIDs) for easier identification and enhanced reliability
The reforms have been introduced through DoT Circular Nos. 1/PM-WANI/2026 and 2/PM-WANI/2026 dated 22 May 2026.
All PM-WANI stakeholders have been directed to implement the revised guidelines within eight weeks from the date of issuance of the circulars, making the new user-friendly features operational across the ecosystem by July 2026.
The reforms are part of the Government’s continuing efforts to translate the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi into accessible and affordable digital connectivity for every citizen.
Under the leadership of Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya Scindia, the PM-WANI ecosystem is witnessing a comprehensive transformation focused on improving accessibility, interoperability, ease of use and citizen adoption.
Minister of State for Communications and Rural Development, Dr. Chandra Sekhar Pemmasani,, has recently held extensive review meetings with Department officials and stakeholders to accelerate implementation and improve user experience under PM-WANI.
Speaking about the reforms, Dr Pemmasani said that PM-WANI is our platform for universal public Wi-Fi access — and we are making it easier to use. QR-based login now lets you connect your laptop simply by scanning a code on your phone. We have also advised hotspot operators to offer short-duration plans of 15, 30 and 60 minutes for users who need brief internet access.
He stated that in today’s digital era, public Wi-Fi is emerging as an important public utility supporting students, travellers, commuters, professionals and small businesses across the country.
Simplified Laptop Connection via QR Authentication
The DoT now permits QR-based authentication for secondary devices like laptops to ease PM-WANI access. Users can connect by scanning a QR code on the login page using an authenticated smartphone app, reducing friction for a faster, secure experience.
Flexible Short-Duration Access Plans
To assist users at public locations like transit hubs and malls, the DoT has advised operators to offer sachet-style validity plans:
• 15, 30, and 60 minutes
These plans enhance affordability for commuters and students while boosting operator revenue and hotspot utilisation.
Standardised Hotspot Identification
SSID nomenclature is now standardised with PMWANI branding to help users identify authentic networks. Launched under the Digital India initiative, PM-WANI provides scalable, affordable internet through a distributed ecosystem of PDOs, PDOAs, and app providers. These reforms aim to drive nationwide adoption of public Wi-Fi infrastructure.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
পি.এম.-ৱানিনা মীয়ামগী ৱাই-ফাই অসি হেন্না লায়না অমসুং হেন্না খুদোংচাবা ওইহন্নবা অচৌবাা নাগরিকশিংগা চুনবা অপগ্রেদ ফংলে
ক্যু.আর.-বেজ লেপতোপ লোগইন, ফ্লেক্সিবল সোর্ত-দ্যুরেসন প্লানশিং অমসুং স্তেন্দরদাইজ তৌরবা পি.এম. ৱানী হোতস্পোতকি মমিংশিং হৌদোকখ্রে
পি.এম.-ৱানি ইকোসিস্তেম্না ইনক্লুসিব দিজিতেল কনেক্তিবিতি ফংহনবা অপুনবা ত্রান্সফোর্মেসন তৌরি
26 MAY 2026 12:05PM by PIB Imphal
ভারতকি দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং নাগরিকশিংগী ইজ ওফ ইন্তরনেৎ এক্সেস ফগৎহন্নবা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইনা তেলিকম্যুনিকেসন দিপার্তমেন্ত (দোত)না পি.এম.-ৱানি (প্রধান মন্ত্রীগী ৱাই-ফাই এক্সেস নেতৱার্ক ইন্তরফেস) ফ্রেমৱার্ক্কি মখাদা য়ুজর ফ্রেন্দলি রিফোর্ম কয়া অমা হৌদোকখ্রে।
অনৌবা খোঙথাংশিং অসিগী মনুংদা মখাদা পিরিবশিং অসি য়াওরি:
• লেপতোপ অমসুং সেকেন্দরি দিভাইশশিংগীদমকতা QRদা য়ুমফম ওইবা ওথেন্তিকেসন।
• মীনিৎ ১৫, ৩০ অমসুং ৬০গী ফ্লেক্সিবল সোর্ত-দ্যুরেসন ৱাই-ফাই প্লানশিং হৌদোকপা।
• হেন্না ফজনা খংদোকপা অমসুং থাজবা য়াবা হেনগৎহন্নবগীদমক পি.এম.ৱানি হোতস্পোত মমিংশিং (এস.এস.আই.দি.)শিংগী স্তেন্দর্দাইজেসন।
রিফোর্মশিং অসি ২০২৬কি মে ২২দা থোকখিবা দোত সরকুলর নম্বর ১/পি.এম.-ৱানি/২০২৬ অমসুং ২/পি.এম.-ৱানি/২০২৬কি খুত্থাংদা হৌদোকখিবনি।
পি.এম.-ৱা.এন.আই.গী স্তেকহোলদর পুম্নমক্তা সরকুলরশিং ফোঙবা তাংদগী নুমীৎ ৮নিগী মনুংদা রিভাইজ তৌরবা গাইদলায়নশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা য়াথং পিখ্রে, মশিনা অনৌবা য়ুজর ফ্রেন্দলি ফিচরশিং অসি ইকোসিস্তেম পুম্বদা জুলাই ২০২৬ ফাওবগী মনুংদা ওপরেসন তৌবা ঙমহল্লে।
রিফোর্মশিং অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং অদু নাগরিক খুদিংমক্কি খুদোংচাবা অমসুং মমল হোঙবা দিজিতেল কনেক্তিবিতিদা ওন্থোক্নবা সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরিবা অদুগী শরুক অমনি।
অৱাং নোংপোক লমদমগী কম্ম্যুনিকেসন অমসুং দিবেলপমেন্তকি কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্দিয়াগী লীচিং মখাদা পি.এম.-ৱানি ইকোসিস্তেমদা এক্সেসিবিলিতি, ইন্তরওপরেবিলিতি, ইজ ওফ য়ুজ অমসুং সিতিজন এদোপ্ত তৌবদা মীৎয়েং থম্বা অপুনবা ত্রান্সফোর্মেসন অমা উবা ফংলি।
কম্ম্যুনিকেসন অমসুং রুরেল দিবলপমেন্তকি রাজ্য মন্ত্রী দা. চন্দ্রসেখর পেমাসানিনা পি.এম.ৱানীগী মখাদা ইমপ্লিমেন্তেসনগী খোংজেল য়াংখৎহন্নবা অমদি য়ুজর এক্সপরিএন্সশিং ফগৎহন্নবা হন্দক্তা দিপার্তমেন্তকী ওফিসিএলশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগা মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
রিফোর্মশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা দা. পেমাসানীনা হায়খি মদুদি পি.এম. ৱানী অসি য়ুনিভর্সেল পব্লিক ৱাই-ফাইগীদমক্তা ওইবা ঐখোয়গী প্লেতফোর্মনি। ক্যু.আর. দা য়ুম্ফম ওইবা লোগইন অসিনা হৌজিক্তি নহাক্কী ফোন্দা কোদ অমা স্কেন তৌদুনা নহাক্কী লেপতোপ অদু কনেক্ত তৌবা য়াহল্লে। ঐখোয়না হোতস্পোত ওপরতরশিংদা অতেনবা মতমগী ইন্তরনেতকি খুদোংচাবা মথৌ তাবা য়ুজরশিংগীদমক মীনিৎ ১৫, ৩০ অমসুং ৬০গী অতেনবা মতমগী প্লানশিং পিনবা পাওতাক পিখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিগী দিজিতেলগী মতম অসিদা পব্লিক ৱাই-ফাই অসি লৈবাক শিনবা থুংনা মহৈরোয়শিং, লমকোয়বশিং, চত্থোক-চৎশিন তৌবা মীওইশিং, প্রোফেস্নেলশিং অমসুং অপিকপা বিজিনেসশিংদা মতেং পাংলিবা মরুওইবা পব্লিক য়ুতিলিতি অমা ওইনা থোরক্লি।
ক্যু.আর. ওথেন্তিকেসনগী খুত্থাংদা লাইথোকহনবা লেপতোপ কনেক্সন
হৌজিক্তি দোতনা পি.এম.-ৱানি এক্সেস লাইথোকহন্নবা লেপতোপগুম্বা সেকেন্দরি দিভাইসশিংগীদমকতা ক্যু.আর. দা য়ুম্ফম ওইবা ওথেন্তিকেসন তৌবগী অয়াবা পিরে। য়ুজরশিংনা ওথেন্তিকেৎ তৌরবা স্মার্তফোন এপ অমা শিজিন্নদুনা লোগইন পেজদা লৈবা ক্যু.আর. কোদ অমা স্কেন তৌদুনা কনেক্ত তৌবা য়াই, মসিনা য়াম্না থুনা, সেক্যুওর ওইবা এক্সপিরিএন্স অমগীদমক ফ্রীক্সন হন্থহল্লি।
ফ্লেক্সিবল সোর্ত-দ্যুরেসন এক্সেস প্লানশিং
ত্রাঞ্জিত হব অমসুং মোলশিংগুম্বা মীয়ামগী মফমশিংদা য়ুজরশিংদা মতেং পাংনবা, দোতনা ওপরেতরশিংদা সেচেৎ-স্তাইল ভেলিদিতি প্লানশিং পিনবা পাওতাক পিখ্রে:
• মীনিৎ ১৫, ৩০ অমসুং ৬০ ফাওবা চৎখি।
হায়রিবা থৌরাংশিং অসিনা ওপরেতরশিংগী শেন্থোক অমসুং হোতস্পোত য়ুতিলাইজেসন হেনগৎহনবগা লোয়ননা চত্থোক-চৎশিন তৌবা অমসুং মহৈরোয়শিংগী মমল হোঙবা হেনগৎহল্লি।
স্তেন্দরদাইজ তৌরবা হোতস্পোত মশক খংদোকপা
য়ুজরশিংনাা অচুম্বা নেতৱার্কশিং খঙদোকপদা মতেং পাংনবা হৌজিক্তি এস.এস.আই.দি.গী নোমেন্কেলচর অসি পি.এম.ৱাই.এন.আই. দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিশিয়েতিবকি মখাদা হৌদোকখিবা পি.এম.-ৱানিনা পি.দি.ও.শিং, পি.দি.ও.এ.শিং, অমসুং এপ প্রোভাইদরশিংগী দিস্ত্রিব্যুৎ তৌরবা ইকোসিস্তেম অমগী খুত্থাংদা স্কেলেবল, এফোরদেবল ইন্তরনেৎ ফংহল্লি। রিফোর্মশিং অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা মীয়ামগী ৱাই-ফাই ইনফ্রাস্ত্রকচর এদোপ্ত তৌনবা পান্দম থম্লি।