Ministry of Home Affairs
The Government of India constitutes the 'High-Level Committee on Demographic Change'
Prime Minister Shri Narendra Modi had announced the ‘High-powered Demography Mission’ on 15 August 2025, as a result of that, the High-level Committee has been set up today
Union Home Minister Shri Amit Shah says, Under the leadership of Prime Minister Modi, we are committed to build an infiltrator-free India
Illegal infiltration and other reasons leading to Unnatural Demographic Change is a very big challenge for the present and future of any nation
This Committee, constituted under the chairmanship of Justice Prakash Prabhakar Navlekar (Retired), will have the Census Commissioner along with Shri Durga Shankar Mishra (Retd. IAS), Shri Balaji Srivastava (Retd. IPS), and Dr. Shamika Ravi as its members
Demographic Change is a serious problem linked not only to our sovereignty but also to national security, law and order, major changes in the social structure, and the protection of tribal societies
This Committee will conduct a comprehensive assessment of the demographic changes occurring across India due to illegal immigration and other abnormal reasons
The Committee will analyse the patterns of abnormal population changes at the level of religious and social communities and will present a well-planned and time-bound solution to address the issue
The Committee will submit its report within one year, if necessary, the tenure of the Committee may be extended by up to six months
26 MAY 2026 5:30PM by PIB Delhi
The Government of India has constituted a High-Level Committee to study the demographic changes arising from illegal immigration and other abnormal reasons, and to suggest measures to deal with these demographic changes. Prime Minister Shri Narendra Modi had announced the “High-powered Demography Mission” on 15 August 2025. The Union Cabinet gave its approval to this proposal on 11 September 2025.
Justice Prakash Prabhakar Navlekar (Retired) will be the Chairman of the Committee. In addition to the Census Commissioner, three distinguished experts — Shri Durga Shankar Mishra (Retired IAS), Shri Balaji Srivastava (Retired IPS), and Dr. Shamika Ravi — will be members of the Committee. The Joint Secretary (Foreigners-I), Ministry of Home Affairs, will be the Member Secretary of the Committee. This Committee will submit its report within one year. If necessary, the Ministry of Home Affairs may extend the tenure of the Committee by up to six months.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said in a post on the X platform: “Illegal infiltration and other reasons leading to Unnatural Demographic Change is a very big challenge for the present and future of any nation. To deal with this challenge, Prime Minister Shri Narendra Modi had announced the ‘High-Level Committee on Demographic Change’ on 15 August 2025. I am delighted to inform that the government has constituted this Committee. This Committee, formed under the chairmanship of Justice Prakash Prabhakar Navlekar (Retired), will have the Census Commissioner along with Shri Durga Shankar Mishra (Retd. IAS), Shri Balaji Srivastava (Retd. IPS), and Dr. Shamika Ravi as its members. The Joint Secretary (Foreigners-I), Ministry of Home Affairs, will be the Member Secretary of this Committee. Demographic Change is a serious problem linked not only to our sovereignty but also to national security, law and order, major changes in social structure, and the protection of tribal societies. This Committee will conduct a comprehensive assessment of the demographic changes occurring across India due to illegal immigration and other abnormal reasons. It will analyse the patterns of abnormal population changes at the level of religious and social communities and will present a well-planned and time-bound solution to address the issue.”
This High-Level Committee will scientifically assess the demographic changes occurring in various parts of the country due to illegal immigration and other abnormal reasons, analyse their causes, and recommend appropriate policy, legislative, and administrative measures. The proposed structure and Terms of Reference of the Committee are as follows:
1. To comprehensively deliberate upon the challenges arising from demographic changes, including illegal immigration.
2. To study the possible causes of such demographic changes, such as cross-border activities (including illegal immigration), economic opportunities, and other socio-environmental factors.
3. To identify the underlying factors behind these changes, which include illegal immigration, abnormal settlement patterns, and orchestrated migration
4. To analyse structural population changes at the level of religious or social communities, particularly where they deviate from broader trends.
5. To recommend a streamlined and permanent operational mechanism for the legal, fair, and time-bound identification, detention, and deportation of illegal immigrants already residing in the country.
6. To recommend an appropriate institutional mechanism to strengthen border management, population stabilization, and identification systems for the continuous monitoring of such trends.
7. To propose a comprehensive policy framework to enhance coordination between the Central and State Governments on matters related to illegal immigration and the resulting demographic imbalances.
8. The Committee may recommend any other measures it deems appropriate to address the challenges arising from demographic changes, including illegal immigration.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
ভাৰত চৰকাৰে গঠন কৰিলে ‘জনগাঁথনি পৰিৱৰ্তন সম্পৰ্কীয় উচ্চস্তৰীয় কমিটী’
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ১৫ আগষ্টত ঘোষণা কৰিছিল ‘উচ্চ শক্তিসম্পন্ন জনগাঁথনি অভিযান’
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অনুপ্ৰৱেশ আৰু অন্যান্য কাৰণত অস্বাভাৱিকভাবে জনগাঁথনিৰ পৰিৱৰ্তন হোৱাটো যিকোনো দেশৰ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে এক অতি ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান
ন্যায়াধীশ প্ৰকাশ প্ৰভাকৰ নাভলেকাৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত)ৰ অধ্যক্ষতাত গঠন কৰা এই সমিতিৰ সদস্য হিচাপে থাকিব লোকপিয়ল আয়ুক্তৰ লগতে শ্ৰী দুৰ্গা শংকৰ মিশ্ৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই এ এছ), শ্ৰী বালাজী শ্ৰীবাস্তৱ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই পি এছ) আৰু ড° শমিকা ৰবি
জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তন কেৱল আমাৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ সৈতেই নহয়, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা, আইন-শৃংখলা, সামাজিক গাঁথনিৰ বৃহৎ পৰিৱৰ্তন, জনজাতীয় সমাজৰ সুৰক্ষাৰ সৈতেও জড়িত এক গুৰুতৰ সমস্যা
এই কমিটীয়ে অনুপ্ৰৱেশ আৰু অন্যান্য অস্বাভাৱিক কাৰণত সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত ঘটি থকা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ বিস্তৃত মূল্যায়ন কৰিব
কমিটীখনে ধৰ্মীয় আৰু সামাজিক সম্প্ৰদায়ৰ পৰ্যায়ত জনসংখ্যাৰ অস্বাভাৱিক পৰিৱৰ্তনৰ আৰ্হি বিশ্লেষণ কৰিব তথা সমস্যাটোৰ সমাধানৰ বাবে সুপৰিকল্পিত আৰু সময়সীমাবদ্ধ সমাধান দাঙি ধৰিব
কমিটীয়ে এবছৰৰ ভিতৰত প্ৰতিবেদন দাখিল কৰিব, প্ৰয়োজন হ’লে সমিতিৰ কাৰ্যকাল ছমাহলৈকে বৃদ্ধি কৰিব পৰা যাব
26 MAY 2026 5:30PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে অনুপ্ৰৱেশ আৰু অন্যান্য অস্বাভাৱিক কাৰণত উদ্ভৱ হোৱা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনসমূহ অধ্যয়ন কৰিবলৈ আৰু এই জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে পৰামৰ্শ দিবলৈ এখন উচ্চস্তৰীয় কমিটী গঠন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ১৫ আগষ্টত “উচ্চ শক্তিসম্পন্ন জনগাঁথনি অভিযান” ঘোষণা কৰিছিল।২০২৫ চনৰ ১১ ছেপ্টেম্বৰত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে এই প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনাইছিল।
ন্যায়াধীশ প্ৰকাশ প্ৰভাকৰ নাভলেকাৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত) কমিটীৰ অধ্যক্ষ হ’ব। লোকপিয়ল আয়ুক্তৰ উপৰি তিনিগৰাকী বিশিষ্ট বিশেষজ্ঞ — শ্ৰী দুৰ্গা শংকৰ মিশ্ৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই এ এছ), শ্ৰী বালাজী শ্ৰীবাস্তৱ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই পি এছ) আৰু ড০ শমিকা ৰবি — কমিটীৰ সদস্য হ’ব। গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব (বিদেশী-১) কমিটীৰ সদস্য সচিব হ’ব। এই কমিটীয়ে এবছৰৰ ভিতৰত প্ৰতিবেদন দাখিল কৰিব। প্ৰয়োজন হ’লে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে কমিটীৰ কাৰ্যকাল ছমাহ পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে এক্স প্লেটফৰ্মত দিয়া এটা পোষ্টত কয়- ‘অনুপ্ৰৱেশ আৰু অন্যান্য কাৰণত অস্বাভাৱিক জনগাঁথনি পৰিৱৰ্তন হোৱাটো যিকোনো দেশৰ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে এক অতি ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান।এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ১৫ আগষ্টত ‘জনগাঁথনি পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ত উচ্চস্তৰীয় কমিটী ’ গঠনৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল।চৰকাৰে এই কমিটীখন গঠন কৰা বুলি জনাবলৈ পাই আনন্দিত হৈছোঁ। ন্যায়াধীশ প্ৰকাশ প্ৰভাকৰ নাভলেকাৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত)ৰ অধ্যক্ষতাত গঠিত এই কমিটীৰ সদস্য হিচাপে থাকিব লোকপিয়ল আয়ুক্তৰ লগতে শ্ৰী দুৰ্গা শংকৰ মিশ্ৰ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই এ এছ), শ্ৰী বালাজী শ্ৰীবাস্তৱ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই পি এছ), আৰু ড° শমিকা ৰবি। এই কমিটীৰ সদস্য সচিব হ’ব গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব (বিদেশী-১)। জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তন কেৱল আমাৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ সৈতেই নহয়, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা, আইন-শৃংখলা, সামাজিক গাঁথনিৰ বৃহৎ পৰিৱৰ্তন, জনজাতীয় সমাজৰ সুৰক্ষাৰ সৈতেও জড়িত এক গুৰুতৰ সমস্যা। এই কমিটীয়ে অনুপ্ৰৱেশ আৰু অন্যান্য অস্বাভাৱিক কাৰণত সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত ঘটি থকা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ বিস্তৃত মূল্যায়ন কৰিব। ইয়াত ধৰ্মীয় আৰু সামাজিক সম্প্ৰদায়ৰ পৰ্যায়ত জনসংখ্যাৰ অস্বাভাৱিক পৰিৱৰ্তনৰ আৰ্হি বিশ্লেষণ কৰা হ’ব আৰু সমস্যাটোৰ সমাধানৰ বাবে এক সুপৰিকল্পিত আৰু সময়সীমাবদ্ধ সমাধান উপস্থাপন কৰা হ’ব।”
এই উচ্চস্তৰীয় কমিটীখনে অনুপ্ৰৱেশ আৰু অন্যান্য অস্বাভাৱিক কাৰণত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ঘটি থকা জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনসমূহৰ বৈজ্ঞানিক মূল্যায়ন কৰিব, ইয়াৰ কাৰণসমূহ বিশ্লেষণ কৰিব আৰু উপযুক্ত নীতি, আইনগত তথা প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিব। কমিটীৰ প্ৰস্তাৱিত গাঁথনি আৰু কাৰ্য্য তলত দিয়া ধৰণৰ:
i. অবৈধ অনুপ্ৰৱেশকে ধৰি জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ত ব্যাপকভাৱে বিবেচনা কৰা।
ii. এনে জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ সম্ভাৱ্য কাৰণসমূহ, যেনে সীমান্ত অতিক্ৰম কৰি হোৱা কাৰ্য্যকলাপ (অনুপ্ৰৱেশকে ধৰি), অৰ্থনৈতিক সুযোগ আৰু অন্যান্য আৰ্থ-পৰিৱেশগত কাৰকসমূহ অধ্যয়ন কৰা।
iii. এই পৰিৱৰ্তনসমূহৰ আঁৰৰ অন্তৰ্নিহিত কাৰকসমূহ চিনাক্ত কৰা, যিবোৰৰ ভিতৰত অনুপ্ৰৱেশ, অস্বাভাৱিক বসতিৰ ধৰণ আৰু প্ৰব্ৰজন আদি অন্তৰ্ভুক্ত
iv. ধৰ্মীয় বা সামাজিক সম্প্ৰদায়ৰ স্তৰত গাঁথনিগত জনসংখ্যাৰ পৰিৱৰ্তন বিশ্লেষণ কৰা, বিশেষকৈ য’ত ই প্ৰচলিত ধাৰাৰ পৰা বিচ্যুত হয়।
v. দেশত ইতিমধ্যে বাস কৰা অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলক আইনীভাবে ন্যায্য তথা সময়সীমাবদ্ধ চিনাক্তকৰণ, আটক তথা বিতাড়নৰ বাবে এক সুশৃংখলিত আৰু স্থায়ী কাৰ্য্যকৰী ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিয়া।
vi. এনে ধাৰাসমূহৰ নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণৰ বাবে সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা, জনসংখ্যাৰ স্থিতিশীলতা আৰু চিনাক্তকৰণ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উপযুক্ত প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিয়া।
vii. অনুপ্ৰৱেশ আৰু তাৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা জনগাঁথনিগত ভাৰসাম্যহীনতাৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ সমাধানৰ বাবে কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্য চৰকাৰৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধিৰ বাবে এক বিস্তৃত নীতিগত কাঠামোৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া।
viii. অনুপ্ৰৱেশকে ধৰি জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ কমিটীয়ে উপযুক্ত বুলি ভবা আন যিকোনো ব্যৱস্থাৰ পৰামৰ্শ দিব পাৰে।