Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah interacts with BSF personnel & e-inaugurates Women’s Barracks at Sanchu Post in Bikaner, Rajasthan
Modi government is transforming the landscape of the border regions by constructing lateral roads, installing high-tech fencing and providing piped drinking water to 180 BSF outposts in Rajasthan
BSF has stood firm at the borders despite formidable geographical challenges and adverse conditions; we pay homage to the supreme sacrifice of 2,000 martyrs
Border security relies on a 'Quadrangular Security Grid' comprising the BSF, the Army, border-area citizens and the local administration; border security is not an isolated duty, but a territorial responsibility
Ensuring 'zero infiltration' is our responsibility—a goal that can only be achieved through this quadrangular security grid
BSF must keep a vigilant watch on any 'Unnatural Demographic Change' occurring in villages situated within a 50-kilometer radius of the border and alert the local administration regarding any unauthorized construction
Anti-drone systems will be deployed along the border within the next 6 months, world-class technology for border security will soon be made available
Anti-national elements are misusing technology; that is why Modi government has expanded the BSF's operational jurisdiction from 15 to 50 kilometers
BSF should take the lead in the 'Vibrant Villages Programme' to ensure 100% saturation of every public welfare scheme in the border villages
BSF must take every necessary measure to strictly and decisively put an end to the smuggling of narcotics and weapons
We must maintain a sharp vigil over those who seek to foment internal threats from within our borders, and ruthless legal action must be taken against them
26 MAY 2026 7:58PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah interacted with personnel at the Sanchu Post of the Border Security Force (BSF), located on the international border in Bikaner, and virtually inaugurated women’s barracks. On this occasion, Rajasthan Chief Minister Shri Bhajan Lal Sharma, Union Minister Shri Arjun Ram Meghwal, Union Home Secretary, Director Intelligence Bureau, Secretary (Border Management), Director General of BSF, and other senior officers were present.
1
Addressing the personnel, Shri Addressing the personnel, Amit Shah said that since the establishment of the BSF, border guards have fulfilled the responsibility of protecting the nation’s borders with dedication to duty, bravery, courage, and the spirit of supreme sacrifice, without caring for scorching heat, severe cold, rain, dense forests, snow-covered peaks, or temperatures ranging from 45 degrees to minus 45 degrees Celsius. He said that the sacrifice of more than 2,000 border guards is not only a debt owed by the BSF and the Government of India, but by all 1.4 billion Indians. The Home Minister added that the entire nation is proud of the border guards.
Shri Amit Shah said that the government has decided to ensure the participation of the country’s daughters in every field in a gender-neutral manner and provide them with equal opportunities. He said that earlier governments had not given adequate attention to the role of women in border security and the facilities required for them, but the country’s daughters have gone two steps ahead of men in contributing to national security. He added that by 2030, all necessary facilities for women personnel deployed in border security will be ensured. Shri Shah informed that in Rajasthan, 79 barracks have been sanctioned, and work on 67 of them has already been completed at a cost of around ₹39 crore. Of these, 14 barracks were inaugurated today. The Home Minister said that along the borders guarded by the BSF, a total of 356 barracks will be constructed at a cost of around ₹200 crore. Once completed, these barracks will make duty deployment much more convenient for women personnel.
2
Shri Amit Shah said that since Shri Narendra Modi became Prime Minister in 2014, there has been a fundamental transformation in the country’s security landscape. He said that the armed forces are being modernised and the Border Security Forces are also undergoing modernisation. He added that the Government of India has adopted a policy of ruthlessly giving a befitting reply to any attempt by terrorists. The Home Minister said that ensuring zero infiltration is our responsibility, and that this can be achieved through a quadrilateral security grid.
Shri Amit Shah said that BSF personnel delivered a commendable performance during ‘Operation Sindoor’. He said that wherever the BSF took charge of the frontlines, they stood firm with complete determination.He added that the BSF also played a major role in maintaining the morale of people living in border districts. Wherever required, BSF personnel gave a befitting reply to Pakistan in keeping with their proud tradition.
Union Home Minister expressed happiness over visiting the historic Sanchu post and said that during the 1965 India-Pakistan war, Sanchu had a population of more than 500, while the RAC post was located about 25 kilometres behind in Ranjitpura village.He said that when the brave personnel of three RAC units and the 13 Grenadiers received information that Pakistan was attempting to capture Sanchu, they launched a fierce attack and ensured that Sanchu remained secure within India’s borders, forcing Pakistan to retreat. Union Home Minister said that the three RAC units, which are now part of the 12thBattalion of the BSF, proudly celebrate Vijay Utsav every year. This Victory Day has been named “SanchuDiwas.” He added that this post is inscribed in golden letters in India’s military history.
Shri Amit Shah said that construction work on a lateral road across the entire Rajasthan desert has begun. Home Minister added that the approximately 1,096-kilometre-long lateral road and the 520-kilometre-long axial road will not only provide better facilities to BSF personnel but also improve connectivity.He further said that work on new-design fencing is also underway, and that the task of supplying drinking water through pipelines to nearly 180 border posts in Rajasthan has been completed.
Shri Amit Shah said that the traditional role of the BSF must now be viewed from a new perspective. He said that along with border security, the force must strengthen its preparedness by maintaining constant vigilance against illegal smuggling, infiltration, and cross-border activities.The Home Minister said that a few years ago, the Government of India decided to expand the BSF’s jurisdiction from 15 kilometres to 50 kilometres from the border. He said that it is our responsibility to inform the civil administration if any illegal construction takes place within villages located inside this 50-kilometre zone.Union Home Minister added that if any artificial demographic change is taking place within the 50-kilometre radius, the BSF must remain alert and inform the state government. He further said that it is also the responsibility of the force to take all necessary measures to strictly stop the smuggling of narcotics and weapons through drones and other means.
Union Home Minister said that the Government of India will begin installing anti-drone systems within the next six months. However, he stressed that it is equally important to identify who receives the drones once they land on Indian soil and who uses the materials brought by them for anti-national activities.Shri Shah said that there must be constant vigilance on such activities. For their neutralisation, close coordination with civil authorities and district police is essential, and the response must be result-oriented
Shri Amit Shah said that border villages are being developed under the plan envisioned by Prime Minister, Shri Narendra Modi. He said that the BSF should take the lead under the Vibrant Villages Programme and work towards ensuring 100 percent saturation of welfare schemes of the state governments and the Government of India in border villages.He added that the coming generations in border villages must be made aware and empowered, because only then can the BSF, the armed forces, and vigilant citizens together build a strong security grid.
3
Union Home Minister said that there must be constant vigilance over all threats originating from across the border. At the same time, attention must also be paid to those within our borders who are used to create internal threats, and strict action should be taken against them in accordance with the law.Shri Shah said that the responsibility for securing the Pakistan and Bangladesh borders lies with the BSF. Along both these borders, we have to strengthen the quadrilateral security grid. To deal with any threat, the BSF, the armed forces, border residents, and the local administration must work jointly; that is why it has been named a quadrilateral grid. Border security is not an isolated duty, but a territorial responsibility shared by all of us.
Shri Amit Shah said that the Central Armed Police Forces (CAPFs) have made a significant contribution to tree plantation efforts. He said that over the past five years, personnel of CAPFs have planted nearly 7 crore 35 lakh trees.Shri Shah added that, in view of climate change and rising global temperatures, such a large number of trees will prove extremely beneficial in the future. The Home Minister also planted a Khejri sapling and said that the Khejri tree is like a wish-fulfilling tree for the desert region.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে বিএছএফৰ কৰ্মীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে আৰু ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে ৰাজস্থানৰ বিকানেৰৰ সাঞ্চু পোষ্টত মহিলা বেৰেক উদ্বোধন কৰে
মোদী চৰকাৰে ৰাজস্থানৰ ১৮০টা বি এছ এফৰ আউটপোষ্টত পাৰ্শ্বীয় পথ নিৰ্মাণ, উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ বেৰ স্থাপন আৰু পাইপেৰে খোৱাপানী যোগান ধৰি সীমান্ত অঞ্চলসমূহৰ পৰিৱেশ সলনি কৰিছে
গুৰুতৰ ভৌগোলিক প্ৰত্যাহ্বান আৰু প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ মাজতো বি এছ এফে সীমান্তত দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে; আমি ২০০০ শ্বহীদৰ পৰম বলিদানক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো
সীমান্ত নিৰাপত্তা নিৰ্ভৰ কৰে বিএছএফ, সেনাবাহিনী, সীমান্ত অঞ্চলৰ নাগৰিক আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনক সামৰি লোৱা
‘চতুৰ্ভুজ নিৰাপত্তা গ্ৰীড’ৰ ওপৰত; সীমান্ত নিৰাপত্তা কোনো বিচ্ছিন্ন কৰ্তব্য নহয়, বৰঞ্চ ই এক ভূখণ্ডৰ দায়িত্ব
‘শূন্য অনুপ্ৰৱেশ’ নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব—এয়া চতুৰ্ভুজ সুৰক্ষা গ্ৰীডৰ জৰিয়তেহে লাভ কৰিব পৰা এক লক্ষ্য
সীমান্তৰ পৰা ৫০ কিলোমিটাৰ ব্যাসাৰ্ধত অৱস্থিত গাঁওসমূহত সংঘটিত হোৱা যিকোনো ‘অস্বাভাৱিক জনগাঁথনি পৰিৱৰ্তন’ৰ বিষয়ত বি এছ এফে সতৰ্ক দৃষ্টি ৰাখিব লাগিব আৰু যিকোনো অকৰ্তৃত্বশীল নিৰ্মাণ সন্দৰ্ভত স্থানীয় প্ৰশাসনক সতৰ্ক কৰি দিব লাগিব
অহা ৬ মাহৰ ভিতৰত সীমান্তত ড্ৰ’ন প্ৰতিৰোধী ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হ’ব, সীমান্ত সুৰক্ষাৰ বাবে বিশ্বমানৰ প্ৰযুক্তি অতি সোনকালে উপলব্ধ কৰা হ’ব
দেশ বিৰোধী উপাদানসমূহে প্ৰযুক্তিৰ অপব্যৱহাৰ কৰিছে; সেইবাবেই মোদী চৰকাৰে বি এছ এফৰ কাৰ্যকৰী অধিকাৰক্ষেত্ৰ ১৫ৰ পৰা ৫০ কিলোমিটাৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে
সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ প্ৰতিখনতে জনকল্যাণমূলক আঁচনিৰ ১০০% পৰিপূৰ্ণতা নিশ্চিত কৰিবলৈ বি এছ এফে ‘ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজছ কাৰ্যসূচী ’ত আগভাগ ল’ব লাগে
বি এছ এফে কঠোৰ আৰু নিৰ্ণায়কভাৱে নিচাযুক্ত দ্ৰব্য তথা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সৰবৰাহৰ অন্ত পেলাবলৈ প্ৰয়োজনীয় সকলো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব
আমাৰ সীমান্তৰ ভিতৰৰ পৰা আভ্যন্তৰীণ ভাবুকিৰ সৃষ্টি কৰিব বিচৰাসকলৰ ওপৰত আমি চোকা দৃষ্টি ৰাখিব লাগিব আৰু তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্দয়ভাবে আইনী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব
26 MAY 2026 7:58PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে বিকানেৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত অৱস্থিত সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ (বি এছ এফৰ) সাঞ্চু পোষ্টত কৰ্মীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে আৰু ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে মহিলা বেৰেক উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষ্যে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজন লাল শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, চোৰাংচোৱা ব্যুৰোৰ সঞ্চালক, সচিব (সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা), বি এছ এফৰ সঞ্চালক প্ৰধানকে ধৰি অন্যান্য বহু জ্যেষ্ঠ বিষয়া উপস্থিত থাকে।
বিএছএফৰ কৰ্মীসকলক সম্বোধন কৰি অমিত শ্বাহে কয় যে বি এছ এফ প্ৰতিষ্ঠাৰ পিছৰে পৰা সীমান্তৰক্ষীসকলে কৰ্তব্যৰ প্ৰতি সমৰ্পণ, সাহস আৰু পৰম ত্যাগৰ মনোভাৱেৰে দেশৰ সীমান্ত ৰক্ষাৰ দায়িত্ব পালন কৰি আহিছে। অতি মাত্ৰা গৰম , তীব্ৰ ঠাণ্ডা, বৰষুণ, ঘন অৰণ্য, বৰফেৰে আবৃত পৰ্বত শিখৰত , বা ৪৫ ডিগ্ৰীৰ পৰা মাইনাছ ৪৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছলৈকে উষ্ণতা থকা ঠাইতো তেওঁলোকে সদা সতৰ্ক হৈ আছে। তেওঁ কয় যে ২০০০ৰো অধিক সীমান্তৰক্ষীৰ বলিদানৰ বাবে কেৱল বি এছ এফ আৰু ভাৰত চৰকাৰ ঋণী নহয়, আটাইকেইজনৰ বলিদানৰ বাবে ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয় ঋণী হৈ আছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে সীমান্তৰক্ষীক লৈ সমগ্ৰ দেশ গৌৰৱান্বিত।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে দেশৰ কন্যাসকলে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে লিংগ নিৰপেক্ষভাৱে অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিব পৰাৰ লগতে তেওঁলোকক সম সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে সীমান্ত সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ ভূমিকা তথা তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সা-সুবিধাসমূহৰ প্ৰতি পৰ্যাপ্ত গুৰুত্ব দিয়া নাছিল, যদিও ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাত অৰিহণা যোগোৱাৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ কন্যাসকলে পুৰুষতকৈ দুখোজ আগুৱাই গৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত সীমান্ত সুৰক্ষাত নিয়োজিত মহিলা কৰ্মীৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো সুবিধা নিশ্চিত কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে জনায় যে ৰাজস্থানত ৭৯টা বেৰেক নিৰ্মাণত অনুমোদন কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰে ৬৭টা বেৰেক ইতিমধ্যে প্ৰায় ৩৯ কোটি টকা ব্যয়ৰে সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে। ইয়াৰে ১৪টা বেৰেক আজি উদ্বোধন কৰা হয়। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বি এছ এফে পহৰা দিয়া সীমান্তৰ কাষে কাষে প্ৰায় ২০০ কোটি টকা ব্যয় কৰি মুঠ ৩৫৬টা বেৰেক নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। এই বেৰেকসমূহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত মহিলা কৰ্মীসকলক কৰ্তব্যত মোতায়েন কৰাটো বহুত বেছি সুবিধাজনক হৈ পৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছৰে পৰা দেশৰ নিৰাপত্তাৰ পৰিৱেশত লক্ষ্যণীয়ভাবে মৌলিক পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। তেওঁ কয় যে সশস্ত্ৰ বাহিনীক আধুনিকীকৰণ কৰাৰ লগতে সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰো আধুনিকীকৰণৰ কাম চলি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদীৰ যিকোনো অপচেষ্টাক নিৰ্দয়ভাৱে উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিয়াৰ নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শূন্য অনুপ্ৰৱেশ নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব আৰু চতুৰ্ভুজ নিৰাপত্তা গ্ৰীডৰ জৰিয়তে এই কাম সম্ভৱ হ’ব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ‘অপাৰেচন সিন্দূৰ’ৰ সময়ত বি এছ এফৰ জোৱানসকলে প্ৰশংসনীয় প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বি এছ এফে য’তেই আগশাৰীত থাকি দায়িত্ব লয় ত'তেই তেওঁলোকে সম্পূৰ্ণ দৃঢ়তাৰে থিয় দিয়ে।তেওঁ লগতে কয় যে সীমান্তৱৰ্তী জিলাত বসবাস কৰা লোকসকলৰ মনোবল বজাই ৰখাতো বি এছ এফে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। যেতিয়াই প্ৰয়োজন হয়, বি এছ এফৰ জোৱানসকলে তেওঁলোকৰ গৌৰৱময় পৰম্পৰা অনুসৰি পাকিস্তানক উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঐতিহাসিক সাঞ্চু পোষ্টটো পৰিদৰ্শন কৰি সুখ প্ৰকাশ কৰে আৰু কয় যে ১৯৬৫ চনৰ ভাৰত-পাকিস্তান যুদ্ধৰ সময়ত সাঞ্চুৰ জনসংখ্যা ৫০০ৰো অধিক আছিল, আনহাতে আৰ এ চি পোষ্টটো প্ৰায় ২৫ কিলোমিটাৰ দূৰৈত ৰঞ্জিতপুৰা গাঁৱত আছিল।তেওঁ কয় যে যেতিয়া তিনিটা আৰ এ চি ইউনিট আৰু ১৩টা গ্ৰেনেডিয়াৰৰ সাহসী জোৱানে পাকিস্তানে সাঞ্চু দখল কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা বুলি তথ্য লাভ কৰিছিল, তেতিয়া তেওঁলোকে তীব্ৰ আক্ৰমণ চলাইছিল আৰু ভাৰতৰ সীমাৰ ভিতৰত সাঞ্চুক সুৰক্ষিত হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰিছিল, যাৰ ফলত পাকিস্তানে পিছুৱাই যাবলৈ বাধ্য হৈছিল।কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বৰ্তমান বি এছ এফৰ দ্বাদশ বেটেলিয়নৰ অন্তৰ্গত আৰ এ চি ইউনিট তিনিটাই প্ৰতি বছৰে গৌৰৱেৰে বিজয় উৎসৱ উদযাপন কৰে। এই বিজয় দিৱসক “সাঞ্চু দিৱস” নামেৰে নামাকৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই পোষ্টটোৰ কথা ভাৰতৰ সামৰিক ইতিহাসত সোণালী আখৰেৰে খোদিত হৈ ৰ'ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ ৰাজস্থানৰ মৰুভূমিৰ মাজৰে এটা পাৰ্শ্বীয় পথ নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে প্ৰায় ১,০৯৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পাৰ্শ্বীয় পথ আৰু ৫২০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ অক্ষীয় পথটোৱে বিএছএফৰ কৰ্মীসকলক উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰাই নহয়, সংযোগৰ ক্ষেত্ৰতো উন্নতি সাধন কৰিব।তেওঁ লগতে কয় যে নতুন আৰ্হিৰ বেৰৰ কামো চলি আছে আৰু ৰাজস্থানৰ প্ৰায় ১৮০টা সীমান্ত চকীলৈ পাইপলাইনৰ জৰিয়তে খোৱাপানী যোগান ধৰাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বি এছ এফৰ পৰম্পৰাগত ভূমিকাক এতিয়া নতুন দৃষ্টিকোণেৰে চাব লাগিব। তেওঁ কয় যে সীমান্ত সুৰক্ষাৰ লগতে বাহিনীটোৱে অবৈধ সৰবৰাহ, অনুপ্ৰৱেশ আৰু সীমা অতিক্ৰম কৰি হোৱা কাৰ্যকলাপৰ বিৰুদ্ধে অহৰহ সতৰ্কতা বজাই ৰাখি নিজৰ প্ৰস্তুতি শক্তিশালী কৰিব লাগিব।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেইবছৰমান পূৰ্বে ভাৰত চৰকাৰে বি এছ এফৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰ সীমান্তৰ পৰা পূৰ্বৰ ১৫ কিলোমিটাৰৰ সলনি ৫০ কিলোমিটাৰলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। তেওঁ কয় যে এই ৫০ কিলোমিটাৰ অঞ্চলৰ ভিতৰত অৱস্থিত গাঁৱৰ ভিতৰত যদি কোনো অবৈধ নিৰ্মাণ কাৰ্য সংঘটিত হয় তেন্তে অসামৰিক প্ৰশাসনক অৱগত কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব।কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ৫০ কিলোমিটাৰ ব্যাসাৰ্ধৰ ভিতৰত যদি জনগাঁথনিৰ কোনো কৃত্ৰিম পৰিৱৰ্তন ঘটিছে , তেন্তে বি এছ এফে এই বিষয়ত সজাগ হ'ব লাগিব আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক অৱগত কৰিব লাগিব। তেওঁ লগতে কয় যে ড্ৰ’ন আৰু অন্যান্য উপায়েৰে নিচাযুক্ত দ্ৰব্য তথা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ সৰবৰাহ কঠোৰভাৱে ৰোধ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাটোও বাহিনীটোৰ দায়িত্ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অহা ছমাহৰ ভিতৰত ভাৰত চৰকাৰে ড্ৰ’ন প্ৰতিৰোধী ব্যৱস্থা স্থাপনৰ কাম আৰম্ভ কৰিব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ মাটিত এবাৰ ড্ৰ’ন অৱতৰণ কৰাৰ পিছত সেয়া কোনে গ্ৰহণ কৰে আৰু কোনে সেই সামগ্ৰী দেশবিৰোধী কামত ব্যৱহাৰ কৰে সেয়া চিনাক্ত কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এনে কাৰ্যকলাপৰ ক্ষেত্ৰত অহৰহ সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব। সেই শক্তিসমূহৰ নিষ্ক্ৰিয়কৰণৰ বাবে অসামৰিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু জিলা আৰক্ষীৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয় ৰক্ষা কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়, আৰু এইক্ষেত্ৰত জনোৱা সঁহাৰি ফলাফলমুখী হ’ব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কল্পনা কৰা ধৰণে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ উন্নয়ন কৰা হৈছে। ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজছ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত বি এছ এফে আগভাগ লোৱাৰ লগতে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহত ৰাজ্য চৰকাৰ তথা ভাৰত চৰকাৰৰ কল্যাণমূলক আঁচনিৰ ১০০ শতাংশ প্ৰাপ্তি নিশ্চিত কৰাৰ দিশত কাম কৰিব লাগে বুলিও তেওঁ কয়।
তেওঁ লগতে কয় যে সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱৰ নতুন প্ৰজন্মক সজাগ তথা সবলীকৰণ কৰিব লাগিব, কাৰণ তেতিয়াহে বি এছ এফ, সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু সজাগ নাগৰিকে মিলি এক শক্তিশালী নিৰাপত্তা গ্ৰীড গঢ়ি তুলিব পাৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সকলো ভাবুকিৰ ক্ষেত্ৰত অহৰহ সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব। একে সময়তে আমাৰ সীমান্তৰ ভিতৰত যিসকলক আভ্যন্তৰীণ ভাবুকিৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়, তেওঁলোকৰ প্ৰতিও সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব, আইন অনুসৰি তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পাকিস্তান আৰু বাংলাদেশ সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰাৰ দায়িত্ব বি এছ এফৰ ওপৰত। এই দুয়োটা সীমান্তৰ কাষে কাষে আমি চতুৰ্ভুজ নিৰাপত্তা গ্ৰীড শক্তিশালী কৰিব লাগিব।
যিকোনো ভাবুকিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ বি এছ এফ, সশস্ত্ৰ বাহিনী, সীমান্তবাসী আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনে যৌথভাৱে কাম কৰিব লাগিব; সেইবাবেই ইয়াক চতুৰ্ভুজ গ্ৰীড বুলি কোৱা হৈছে। সীমান্ত নিৰাপত্তা কোনো বিচ্ছিন্ন কৰ্তব্য নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ সকলোৰে বাবে ভূখণ্ডৰ প্ৰতি এক দায়িত্ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে বৃক্ষৰোপণৰ প্ৰচেষ্টাত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে বিগত পাঁচ বছৰত চিএপিএফৰ কৰ্মীসকলে প্ৰায় ৭ কোটি ৩৫ লাখ গছপুলি ৰোপণ কৰিছে।শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন তথা বৃদ্ধি পোৱা বিশ্বৰ উষ্ণতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভৱিষ্যতে ইমান গছবোৰ অত্যন্ত উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হ’ব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে খেজুৰ পুলি ৰোপণ কৰি কয় যে খেজুৰ গছ হৈছে মৰুভূমিৰ বাবে কল্পতৰু।