AYUSH
Kolkata to Host International Day of Yoga 2026 Main Event; Theme Announced as “Yoga for Healthy Ageing”
Thousands Participate in Common Yoga Protocol at Khajuraho During 25-Day Countdown to IDY 2026
Yoga Sangam Portal, Yoga Park Portal and New Yoga T-Shirt Unveiled
“Khajuraho Has the Potential to Become a Global Centre for Yoga and Wellness”: Shri Prataprao Jadhav
“Yoga and Khajuraho are Integral Symbols of India’s Cultural Heritage”: CM Dr. Mohan Yadav
27 MAY 2026 11:25AM by PIB Delhi
The main celebration of the International Day of Yoga (IDY) 2026 will be held in Kolkata, West Bengal on 21 June, Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush and Minister of State for Health & Family Welfare Shri Prataprao Jadhav announced today. He further informed that the theme for this year’s observance is “Yoga for Healthy Ageing”, highlighting the role of Yoga in promoting physical health, mental well-being and healthy ageing.
The announcement was made during Yoga Mahotsav 2026 organised at the UNESCO World Heritage Site, Western Group of Temples, Khajuraho, marking the commencement of the 25-day countdown to IDY 2026. The event, organised by the Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), Ministry of Ayush, witnessed participation of thousands of yoga enthusiasts in the mass demonstration of the Common Yoga Protocol.
Addressing the gathering, Shri Prataprao Jadhav said that Kolkata, steeped in India’s traditional heritage and spiritual consciousness, will host the main celebration of IDY 2026. He noted that the theme “Yoga for Healthy Ageing” reflects the growing importance of Yoga in promoting holistic well-being in advancing age. The Minister emphasised that Yoga represents India’s ancient wisdom and plays a vital role in preventive healthcare and balanced living.
Shri Jadhav also noted that Khajuraho, with its rich cultural and spiritual heritage, represents the harmony between India’s ancient traditions and wellness practices. He stated that the city has the potential to emerge as a global centre for Yoga and wellness.
The Minister emphasised that Yoga should become a part of daily life and said the Ministry of Ayush, under the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, is continuously working to take Yoga to every village, household, school, office and community through sustained outreach and public participation. Highlighting the importance of preventive healthcare, Shri Jadhav noted that Yoga and initiatives such as Ayush Aahar promote balanced nutrition, disciplined living and overall well-being.
On the occasion, the Union Minister relaunched the Yoga Sangam Portal to facilitate online registrations and strengthen public participation for IDY 2026, and launched the Yoga Park Portal to support the development of dedicated yoga spaces across states and institutions. He also unveiled a newly designed Yoga T-shirt promoting the message of yoga, health and wellness, and informed that over two lakh individuals have participated in the 100-day free Yoga training programme under the Yoga 365 Campaign, receiving Yog Mitra certification.
Chief Minister of Madhya Pradesh Dr. Mohan Yadav joined the programme virtually and stated in his video message that Yoga and Khajuraho are integral symbols of India’s cultural heritage. He noted that the younger generation is increasingly embracing Yoga as part of daily life, contributing towards a healthier and more aware society.
Shri Inder Singh Parmar, Cabinet Minister of Higher Education, Technical and, Ministry of Ayush, Govt. of Madhya Pradesh, said that Yoga and Ayurveda are not merely practices but a way of life rooted in India’s rich traditions. He emphasised that education and Yoga together can contribute towards building a healthier society.
Shri Dharmendra Bhav Singh Lodhi, Minister of State (Independent Charge) for Culture, Tourism and Religious Trust & Endowment, Government of Madhya Pradesh, highlighted that the programme reflected India’s cultural consciousness and civilisational values while promoting holistic wellness among the masses.
Shri Vishnu Datt Sharma, Member of Parliament, Khajuraho Lok Sabha Constituency, stated that Yoga has emerged as a global movement for health and wellness under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and is now practised in nearly 190 countries worldwide.
Ms. Monalisa Dash, Joint Secretary, Ministry of Ayush, said yoga offers a simple, sustainable path to holistic health in today’s stressful lifestyle. She urged citizens to become ‘Yoga Mitras’ and appealed for participation in the Guinness World Record attempt on 14 June 2026 to unite the world through yoga.
The event was graced by dignitaries including MLA Rajnagar Vidhan Shaba Sh. Arvind Pateriya; MLA Bijawar Shri Rajesh Shukla; MLA Chhatarpur Smt. Lalita Yadav; Principal Secretary of Ayush, Madhya Pradesh Shri Shobhit Jain; District Magistrate and Collector, Chhatarpur Shri Parth Jaiswal (IAS); Superintendent of Police, Chhatarpur Shri Rajat Saklecha IPS, along with senior officials from the Ministry of Ayush and the State Government.
A major highlight of the programme was the large-scale demonstration of the Common Yoga Protocol led by Prof. (Dr.) Kashinath Samagandi, Director, MDNIY, along with Yoga instructors from MDNIY. Thousands of Yoga enthusiasts from across the region participated in the mass demonstration of the Common Yoga Protocol (CYP), reflecting the growing nationwide movement towards Yoga-based wellness and preventive healthcare.
Developed by the Ministry of Ayush, the Common Yoga Protocol is a standardised sequence of Yoga practices aimed at promoting physical, mental and emotional well-being for people of all age groups.
The event marked another important milestone in the nationwide build-up to International Day of Yoga 2026 and reaffirmed the Government’s commitment towards promoting holistic health and wellness through Yoga.

আয়ুষ
কলকাতাত ২০২৬ চনৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ মূল অনুষ্ঠান; বিষয়বস্তু- ‘সুস্থ বয়সৰ বাবে যোগ’
২০২৬ৰ আই ডি ৱাইলৈ ২৫ দিন বাকী থকা অৱস্থাত খাজুৰাহোত সাধাৰণ যোগ প্ৰট’কলত হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ অংশগ্ৰহণ
যোগ সংগম প’ৰ্টেল, যোগ পাৰ্ক প’ৰ্টেল আৰু নতুন যোগ টি-চাৰ্ট মুকলি
‘খাজুৰাহোৰ যোগ আৰু সুস্থতাৰ বাবে এক গোলকীয় কেন্দ্ৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে’: শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাধৱ
‘যোগ আৰু খাজুৰাহো ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ অখণ্ডতাৰ প্ৰতীক’: মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ মোহন যাদৱ
27 MAY 2026 11:25AM by PIB Guwahati
পশ্চিমবংগৰ কলকাতাত ২১ জুনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আই ডি ৱাই) ২০২৬ৰ মূল কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হ’ব বুলি আয়ুষ (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) আৰু স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাধৱে আজি ঘোষণা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে এই বছৰৰ এই দিৱসৰ মূল বিষয়বস্তু হৈছে ‘সুস্থ বয়সৰ বাবে যোগ’, যিয়ে শাৰীৰিক স্বাস্থ্য, মানসিক সুস্থতা আৰু সুস্থ বয়স বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত যোগৰ ভূমিকা সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে।
ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ, ৱেষ্টাৰ্ণ গ্ৰুপ অৱ টেম্পলছ, খাজুৰাহোত আয়োজিত যোগ মহোৎসৱ ২০২৬ৰ সময়ত এই কথা ঘোষণা কৰা হৈছিল, য’ত আই ডি ৱাই ২০২৬লৈ ২৫ দিনীয়া গণনাৰ আৰম্ভণি হৈছিল। আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ মোৰাৰাজী দেশাই ৰাষ্ট্ৰীয় যোগ প্ৰতিষ্ঠান (এমডিএনআইৱাই)ৰ দ্বাৰা আয়োজিত এই অনুষ্ঠানত সাধাৰণ যোগ প্ৰট’কলৰ গণ প্ৰদৰ্শনত হাজাৰ হাজাৰ যোগপ্ৰেমীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
সমাৱেশত ভাষণ দি শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাধৱে কয় যে ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত ঐতিহ্য আৰু আধ্যাত্মিক চেতনাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত নিমজ্জিত কলকাতাই আই ডি ৱাই ২০২৬ৰ মূল কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ‘স্বাস্থ্যসন্মত বয়স বৃদ্ধিৰ বাবে যোগ’ বিষয়বস্তুৱে বয়স বৃদ্ধিৰ সময়ত সামগ্ৰিক সুস্থতাৰ প্ৰচাৰত যোগৰ বৰ্ধিত গুৰুত্বক প্ৰতিফলিত কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যোগে ভাৰতৰ প্ৰাচীন জ্ঞানক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা তথা সন্তুলিত জীৱনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
শ্ৰী যাধৱে লগতে উল্লেখ কৰে যে খাজুৰাহোৱে ইয়াৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ সৈতে ভাৰতৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰা আৰু সুস্থতা অনুশীলনৰ মাজৰ সম্প্রীতিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। তেওঁ কয় যে চহৰখনৰ যোগ আৰু সুস্থতাৰ বাবে বিশ্বৰ ভিতৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
যোগ দৈনন্দিন জীৱনৰ এটা অংশ হোৱা উচিত বুলি উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত নিৰন্তৰ প্ৰসাৰণ আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে যোগক প্ৰতিখন গাওঁ, ঘৰ, বিদ্যালয়, কাৰ্যালয় আৰু সম্প্ৰদায়ৰ মাজলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে। প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী যাধৱে উল্লেখ কৰে যে যোগ আৰু আয়ুষ আহাৰৰ দৰে উদ্যোগসমূহে সন্তুলিত পুষ্টি, শৃংখলাবদ্ধ জীৱন-যাপন আৰু সামগ্ৰিক কল্যাণক উৎসাহিত কৰে।
এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অনলাইন পঞ্জীয়নৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু আই ডি ৱাই ২০২৬ৰ বাবে জনসাধাৰণৰ অধিক অংশগ্ৰহণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ যোগ সংগম প’ৰ্টেল পুনৰ আৰম্ভ কৰে আৰু ৰাজ্য তথা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত সমৰ্পিত যোগ স্থানৰ বিকাশক সমৰ্থন কৰিবলৈ যোগ পাৰ্ক প’ৰ্টেল মুকলি কৰে। তেওঁ যোগ, স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰি নতুনকৈ প্ৰস্তুত কৰা যোগ টি-ছাৰ্ট উন্মোচন কৰে আৰু কয় যে যোগ ৩৬৫ অভিযানৰ অধীনত ১০০ দিনীয়া বিনামূলীয়া যোগ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীত দুই লাখৰো অধিক ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰি যোগ মিত্ৰৰ প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰিছে।
মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড মোহন যাদৱে এই কাৰ্যসূচীত ভাৰ্চুৱেলভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু এটা ভিডিঅ’ বাৰ্তাত কয় যে যোগ আৰু খাজুৰাহো ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ অবিচ্ছেদ্য প্ৰতীক। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যুৱ প্ৰজন্মই যোগক দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ হিচাপে গ্ৰহণ কৰি এক স্বাস্থ্যকৰ আৰু অধিক সচেতন সমাজৰ দিশত অৰিহণা যোগাইছে।
মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ উচ্চ শিক্ষা, কাৰিকৰী আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ কেবিনেট মন্ত্ৰী শ্ৰী ইন্দৰ সিং পাৰমাৰে কয় যে যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদ কেৱল অনুশীলনেই নহয়, বৰং ভাৰতৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰাত নিহিত এক জীৱনশৈলী। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শিক্ষা আৰু যোগে সমন্বয়েৰে এখন সুস্থ সমাজ গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব পাৰে।
মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ সংস্কৃতি, পৰ্যটন আৰু ধৰ্মীয় ন্যাস আৰু এনডাউমেণ্টৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ ভৱ সিং লোধীয়ে কয় যে এই কাৰ্যসূচীয়ে জনসাধাৰণৰ মাজত সামগ্ৰিক সুস্থতাৰ প্ৰচাৰ কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক চেতনা আৰু সভ্যতাৰ মূল্যবোধ প্ৰতিফলিত কৰে।
খাজুৰাহো লোকসভা সমষ্টিৰ সাংসদ শ্ৰী বিষ্ণু দত্ত শৰ্মাই কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত যোগে স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী আন্দোলন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু এতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰায় ১৯০ খন দেশত ইয়াৰ অনুশীলন কৰা হয়।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰীমতী মনালিছা দাশে কয় যে যোগে বৰ্তমানৰ চাপযুক্ত জীৱনশৈলীত সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবে এক সৰল, বহনক্ষম পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। তেওঁ নাগৰিকসকলক ‘যোগ মিত্র’ হ’বলৈ আহ্বান জনায় আৰু যোগৰ জৰিয়তে বিশ্বক একত্ৰিত কৰাৰ বাবে ২০২৬ৰ ১৪ জুনত গিনিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ডৰ প্ৰচেষ্টাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
এই অনুষ্ঠানত বিধায়ক ৰাজনগৰ বিধানসভাৰ বিধায়ক অৰবিন্দ পাটৰিয়া, বিজৱাৰৰ বিধায়ক শ্ৰী ৰাজেশ শুক্লা, ছত্তৰপুৰৰ বিধায়ক শ্ৰীমতী ললিতা যাদৱ, মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ আয়ুষৰ প্ৰধান সচিব শ্ৰী শোভিত জৈন, ছত্তৰপুৰৰ জিলা ন্যায়াধীশ আৰু কালেক্টৰ শ্ৰী পাৰ্থ জয়ছৱাল (আই এ এছ), ছত্তৰপুৰৰ আৰক্ষী অধীক্ষক শ্ৰী ৰজত ছকলেচাকে ধৰি গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
কাৰ্যসূচীৰ মুখ্য আকৰ্ষণ আছিল এম ডি এন আই ৱাইৰ যোগ প্ৰশিক্ষকসকলৰ সৈতে এম ডি এন আই ৱাইৰ সঞ্চালক অধ্যাপক (ড) কাশীনাথ সমগণ্ডীৰ নেতৃত্বত কমন যোগ প্ৰট’কলৰ ব্যাপক প্ৰদৰ্শন। সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ হাজাৰ হাজাৰ যোগপ্ৰেমীয়ে কমন যোগ প্ৰট’কল (চিৱাইপি)ৰ সামূহিক প্ৰদৰ্শনত অংশগ্ৰহণ কৰে, যিয়ে যোগ-আধাৰিত সুস্থতা আৰু প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ দিশত দেশজোৰা বৰ্ধিত আন্দোলনক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে বিকশাই তোলা কমন যোগ প্ৰট’কল হৈছে সকলো বয়সৰ লোকৰ বাবে শাৰীৰিক, মানসিক আৰু আৱেগিক সুস্থতাৰ প্ৰচাৰৰ লক্ষ্যৰে কৰা যোগ অনুশীলনৰ এক প্ৰামাণিক ক্ৰম।
এই কাৰ্যসূচী ২০২৬ চনৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বাবে দেশজোৰা প্ৰস্তুতিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে বিবেচিত হৈছে আৰু যোগৰ জৰিয়তে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ প্ৰচাৰৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছে।