President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES CONVOCATION CEREMONY OF SIKKIM UNIVERSITY
SIKKIM UNIVERSITY HAS A SPECIAL RESPONSIBILITY OF PRESERVING THE REGION'S LANGUAGE, CULTURE AND ENVIRONMENT: PRESIDENT DROUPADI MURMU
THE PRESIDENT URGES STUDENTS TO EMPOWER THEMSELVES THROUGH EDUCATION AND WORK FOR THE BETTERMENT OF THE SOCIETY AND NATION
PRESIDENT DROUPADI MURMU CONGRATULATES THE SIKKIM GOVERNMENT AND PEOPLE ON SIKKIM BEING DECLARED A FULLY LITERATE STATE
27 MAY 2026 6:34PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu graced the seventh convocation ceremony of Sikkim University at Gangtok, Sikkim today (May 27, 2026).
Speaking on the occasion, the President said that Sikkim holds a distinct identity for its natural beauty, culture and biodiversity. Kanchenjunga, one of the highest peaks in the Himalayas, stands as nature's invaluable gift to Sikkim. The people of Sikkim revere this peak as their guardian deity. A profound sense of responsibility toward the conservation and nurturing of nature is evident among them.
The President said that it is a matter of immense pride for Sikkim that it became India's first fully organic state in 2016. She was happy to note that Sikkim has demonstrated that development and nature conservation can indeed go hand in hand. She stated that initiatives such as curbing plastic usage, promoting organic farming, and protecting the environment serve as an inspiration for the entire nation. If every individual were to assume responsibility for the cleanliness of their surroundings, as well as for nature and society, the country could achieve rapid progress.
The President said that it is a matter of pride for all fellow citizens, especially the people of Sikkim, that Sikkim has now become a fully literate state. She congratulated the government and people of Sikkim for this landmark achievement.
The President said that the development of the North-Eastern region is indispensable for the inclusive progress of the country. The youth of this region possess immense talent. She urged the students of Sikkim University, hailing from Sikkim as well as other states, to stay connected to each other and to move forward with a collective spirit of contributing to national development. She said that through their competence and dedication, they can improve the lives of people belonging to marginalized sections of society. In doing so, they can play important role in fostering inclusive development.
The President said that Sikkim University bears special responsibility of preserving the region's language, culture, and environment, apart from being a centre for education and research. She was happy to note that this university integrates modern education with local traditions, ecological consciousness and social responsibility. She said that it is the appropriate path to foster the holistic development of students.
The President said that education is a vital instrument for self-reliance. She urged students to empower themselves through education and work for the betterment of the nation and society. She advised them to always have complete faith in their own capabilities; learn from the experiences and knowledge of others; achieve progress through collaboration, not in isolation; and define both short-term and long-term objectives and formulate a strategy to achieve them. She said that we are advancing towards the goal of building a developed India by the year 2047. She expressed confidence that the students will move forward in their chosen fields internalizing the values of efficiency, equity, and sustainability.
Earlier in the day, the President flagged off the 'Ama Didi Bahini Bus Sewa' - pink buses for women, and Resource Recovery vehicles for solid waste management at Gangtok, Sikkim.
Please click here to see the President's speech-

ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ছিকিম বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিলে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে
অঞ্চলটোৰ ভাষা, সংস্কৃতি আৰু পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ছিকিম বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বিশেষ দায়িত্ব আছে: ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক শিক্ষাৰ জৰিয়তে নিজকে শক্তিশালী কৰি সমাজ তথা দেশৰ উন্নতিৰ বাবে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়
ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে ছিকিম সম্পূৰ্ণ সাক্ষৰ ৰাজ্য হিচাবে ঘোষিত হোৱাত ছিকিম চৰকাৰ আৰু ছিকিমৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়
27 MAY 2026 6:34PM by PIB Guwahati
আজি (২৭ মে', ২০২৬) ছিকিমৰ গেংটকত ছিকিম বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সপ্তম সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে শোভাবৰ্ধন কৰে।
এই উপলক্ষ্যে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াই ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য, সংস্কৃতি আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে ছিকিমৰ এক সুকীয়া পৰিচয় আছে। হিমালয়ৰ অন্যতম উচ্চতম শৃংগ কাঞ্চনজংঘা ছিকিমৰ বাবে প্ৰকৃতিৰ অমূল্য উপহাৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ছিকিমৰ জনসাধাৰণে এই শৃংগটোক নিজৰ ৰক্ষক দেৱতা হিচাপে শ্ৰদ্ধা কৰে। প্ৰকৃতিৰ সংৰক্ষণ আৰু লালন-পালনৰ প্ৰতি গভীৰ দায়িত্ববোধ তেওঁলোকৰ মাজত স্পষ্ট হৈ পৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৬ চনত ভাৰতৰ প্ৰথমখন সম্পূৰ্ণ জৈৱিক ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হোৱাটো ছিকিমৰ বাবে এক অপৰিসীম গৌৰৱৰ বিষয়। উন্নয়ন আৰু প্ৰকৃতি সংৰক্ষণ যে সমান্তৰালভাবে চলিব পাৰে সেই কথা ছিকিমে সঁচাকৈয়ে প্ৰমাণ কৰি দেখুৱাইছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ আনন্দিত হৈ পৰে। ছিকিমত প্লাষ্টিকৰ ব্যৱহাৰ ৰোধ কৰা, জৈৱিক কৃষিৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱা, পৰিৱেশ সুৰক্ষা আদিৰ দৰে পদক্ষেপে সমগ্ৰ দেশৰ বাবে প্ৰেৰণা হৈ পৰিছে বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে যদি নিজৰ চৌপাশৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ লগতে প্ৰকৃতি তথা সমাজৰ বাবেও দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰে তেন্তে দেশখনে দ্ৰুত গতিত আগুৱাই যাব পাৰিব বুলিও তেওঁ মন্তব্য কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ছিকিম এতিয়া সম্পূৰ্ণ সাক্ষৰ ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হোৱাটো সকলো নাগৰিকৰ বাবে, বিশেষকৈ ছিকিমৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এক গৌৰৱৰ বিষয়।এই উল্লেখনীয় কৃতিত্বৰ বাবে ছিকিমৰ চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণক তেওঁ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে দেশৰ সৰ্বাংগীন প্ৰগতিৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন হোৱাটো অপৰিহাৰ্য। এই অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকল অপৰিসীম প্ৰতিভাৰ অধিকাৰী। ছিকিমৰ লগতে অন্যান্য ৰাজ্যৰ পৰা অহা ছিকিম বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকিবলৈ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱাৰ সামূহিক মনোভাৱেৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ তেওঁ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকৰ যোগ্যতা আৰু নিষ্ঠাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে সমাজৰ প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ লোকৰ জীৱন উন্নত কৰিব পাৰে বুলিও তেওঁ কয়। এনেদৰে তেওঁলোকে সৰ্বাংগীন উন্নয়নক লাভান্বিত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ছিকিম বিশ্ববিদ্যালয়ে শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ কেন্দ্ৰ হোৱাৰ উপৰি অঞ্চলটোৰ ভাষা, সংস্কৃতি, পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ বিশেষ দায়িত্বও বহন কৰিছে। এই বিশ্ববিদ্যালয়খনে আধুনিক শিক্ষাক স্থানীয় পৰম্পৰা, পৰিৱেশ সচেতনতা আৰু সামাজিক দায়বদ্ধতাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে এয়াই উপযুক্ত পথ বুলিও কয় তেওঁ কয়।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে শিক্ষা হৈছে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এক অতি প্ৰয়োজনীয় আহিলা। ছাত্র-ছাত্রীসকলক শিক্ষাৰ জৰিয়তে নিজকে সবল কৰি তুলি দেশ আৰু সমাজৰ উন্নতিৰ হকে কাম কৰিবলৈ তেওঁ আহবান জনায়৷ তেওঁ লগতে তেওঁলোকক এইবুলি পৰামৰ্শ দিয়ে যে সদায় নিজৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস ৰাখিব লাগে; আনৰ অভিজ্ঞতা আৰু জ্ঞানৰ পৰা শিকিব লাগে; পৃথকে পৃথকে নহয়, সহযোগিতাৰ জৰিয়তে অগ্ৰগতি লাভ কৰা; আৰু হ্ৰস্বম্যাদী তথা দীৰ্ঘম্যাদী দুয়োটা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা আৰু সেইবোৰ লাভৰ বাবে কৌশল প্ৰণয়ন কৰা অতি প্ৰয়োজনীয় কথা। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমি উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰ দিশত আগবাঢ়িছো বুলিও ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয়।ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে দক্ষতা, সমতা আৰু বহনক্ষমতাৰ মূল্যবোধক সাৰোগত কৰি নিজৰ নিৰ্বাচিত ক্ষেত্ৰসমূহত আগবাঢ়ি যাব বুলিও তেওঁ পৰম আস্থা প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ পূৰ্বে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ছিকিমৰ গেংটকত ‘আমা দিদি বাহিনী বাছ সেৱা’ - মহিলাৰ বাবে গোলাপী ৰঙৰ বাছ আৰু কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ৰিচ’ৰ্চ ৰিকাভাৰী বাহন মুকলি কৰে।
Please click here to see the President's speech-