Ministry of Petroleum & Natural Gas
India’s refining surplus capacity ensures full domestic supply of Petrol and Diesel; Government calls for discipline in the use of retail fuel channels
PSU OMCs absorbing losses to protect retail consumers; States/UTs asked to take strict action against diversion of retail fuel supplies and unauthorised stocking
27 MAY 2026 8:14PM by PIB Delhi
The Government of India wishes to place on record, in unambiguous terms, that the country has more than adequate supplies of petrol and diesel to meet every domestic need, retail and industrial alike. India is the world’s fourth largest refiner, with an installed capacity of 258.1 million tonnes per annum across 22 operational refineries. Domestic consumption was 243.2 million tonnes in FY 2025-26; petroleum product exports were 61.5 million tonnes in the same year, making India one of the largest exporters of refined products globally. There is no supply issue of any kind.
Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri, has been in continuous coordination with the Public Sector Oil Marketing Companies, State Governments and industry bodies to ensure uninterrupted supply of Petrol & Diesel to all. The Govt. is constantly reviewing the situation. Secretary (P&NG) reviewed the situation with the Chief Secretaries of the States/UTs, FICCI and CII today. The picture that emerges from the field is consistent. There is no scarcity of any petroleum product. There is, in pockets, a pattern of arbitrage that is creating the appearance of one.
The mechanism is straightforward. Under the direction of the Government, and as a deliberate act of consumer protection during the ongoing West Asia disruption, the Oil Marketing Companies have refrained from passing through the full international price into domestic retail sales. PSU OMCs are currently absorbing losses of around ₹550 crore per day on sale of Petrol, diesel and domestic LPG. This cushion is intended for the retail consumers: the households, the two-wheeler commuters, the farmers at the pump. It is not extended to industrial procurement, where pricing tracks international actuals as a matter of standing policy.
Industrial consumers who divert their purchases from the industrial channel to the retail pump capture this cushion at the cost of the ordinary citizen. They also concentrate demand at the pump in a way that produces local shortages where none would otherwise exist.
It has been observed that Private Oil Marketing Companies are experiencing a decline of approximately 38% in HSD offtake during the current month, across both retail outlets and bulk customers due to higher rates fixed by them. This volume is shifting entirely to PSU oil marketing retail outlets. Coupled with this, PSU bulk customer volumes have also recorded a decline of approximately 29%, which is also migrating to retail outlets.
The Government, taking a serious view of above, has asked the industry associations to make their members aware of both the principle and the consequence of violations.
The Government has requested States/UTs to form special squads and take strict action against malpractice of bulk consumers and hoarders taking supplies meant for retail consumers, black marketing, unauthorised stocking and diversion of petroleum products under relevant provisions of EC Act and Control orders issued thereunder.
The Government remains fully seized of the international situation. India’s refining strength, the disciplined operation of the Public Sector OMCs and the active coordination across Centre, States and industry constitute the working architecture of energy security during this period. Citizens are requested to rely on official communication and to disregard rumours that mistake an arbitrage problem for a supply problem.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ অতিৰিক্ত শোধন ক্ষমতাই পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত ঘৰুৱা যোগান নিশ্চিত কৰে; খুচুৰা ইন্ধন চেনেল ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত অনুশাসনৰ আহ্বান চৰকাৰৰ
খুচুৰা গ্ৰাহকক সুৰক্ষা দিবলৈ পিএছইউ অ’এমচিসমূহে লোকচান বহন কৰিছে; ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহক খুচুৰা ইন্ধন যোগানৰ অপব্যৱহাৰ আৰু অকৰ্তৃত্বশীল মজুতকৰণৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা ল’বলৈ কোৱা হৈছে
27 MAY 2026 8:14PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে স্পষ্ট কৰিব বিচাৰিছে যে দেশত খুচুৰা আৰু ঔদ্যোগিকভাৱে প্ৰতিটো ঘৰুৱা প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিব পৰাকৈ পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ চাহিদাতকৈ অধিক মজুত আছে। ভাৰত বিশ্বৰ চতুৰ্থ বৃহত্তম শোধনাগাৰ। দেশখনত ২২টা কাৰ্যকৰী শোধনাগাৰত বছৰি ২৫৮.১ মিলিয়ন টন শোধনৰ ক্ষমতা আছে। ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ আছিল ২৪৩.২ মিলিয়ন টন; একেটা বছৰতে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি ৬ কোটি ১৫ লাখ টন হৈছিল। ফলত ভাৰত বিশ্বজুৰি শোধিত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিকাৰক দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল। ইয়াৰ অৰ্থ সম্প্ৰতি যোগান সম্পৰ্কীয় কোনো ধৰণৰ সমস্যা নাই।
কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানী, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে অহৰহ সমন্বয় ৰক্ষা কৰি সকলোকে পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ নিৰৱচ্ছিন্ন যোগান নিশ্চিত কৰি আহিছে। চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা পৰিস্থিতিৰ অহৰহ পৰ্যালোচনা কৰি আছে। আজি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিব, এফ আই চি আই আৰু চি আই আইৰ সৈতে সচিব (পি এণ্ড এন জি)য়ে পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে। তৃণমূলৰ ছবিখন সামঞ্জস্যপূৰ্ণ, ইয়াত কোনো ধৰণৰ পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ অভাৱ নাই। কিছুমান স্থানত আৰ্বিট্ৰেজৰ প্ৰথা (মূল্যৰ পাৰ্থক্যৰ সুবিধা লোৱা) দেখা গৈছে, যাৰ ফলত অভাৱৰ এটা ভ্ৰমৰ সৃষ্টি হৈছে।
ব্যৱস্থাটো পোনপটীয়া। চৰকাৰী নিৰ্দেশনাত আৰু পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা অস্থিৰতাৰ সময়ত গ্ৰাহকক সুৰক্ষা দিয়াৰ বাবে ইচ্ছাকৃত পদক্ষেপ হিচাপে তেলৰ বিপণন কোম্পানীসমূহে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মূল্যৰ সম্পূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন ঘৰুৱা খুচুৰা বিক্ৰীলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ পৰা বিৰত আছে। বৰ্তমান পিএছইউৰ অ’এমচিসমূহে পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু ঘৰুৱা এলপিজি বিক্ৰীৰ ফলত দৈনিক প্ৰায় ৫৫০ কোটি টকাৰ লোকচান ভুগিছে। এই সকাহ মূলতঃ পৰিয়াল পৰিচালনা, দুচকীয়া বাহন চলোৱা আৰু পাম্পসমূহৰ বাবে ইন্ধন ক্ৰয় কৰা কৃষকসকলক সাঙুৰি খুচুৰা গ্ৰাহকক দিয়া হৈছে। কিন্তু এই সকাহ ঔদ্যোগিক ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য নহয়, তাত প্ৰকৃত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰৰ মূল্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নীতিৰ দ্বাৰা মূল্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হয়।
ঔদ্যোগিক চেনেলৰ পৰা খুচুৰা পাম্পলৈ ক্ৰয় কৰা ঔদ্যোগিক গ্ৰাহকে সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত এই সকাহৰ সুবিধা লৈ আছে। পেট্ৰল পাম্পবোৰত অহেতুক নাটনি দেখুৱাই ভুৱা চাহিদা বৃদ্ধি কৰি স্থানীয় নাটনিৰ সৃষ্টি কৰিছে।
দেখা গৈছে যে ব্যক্তিগত তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে নিৰ্ধাৰিত হাৰতকৈ অধিক দৰত খুচুৰা বিপণী আৰু পাইকাৰী গ্ৰাহক উভয়তে চলিত মাহত এইচ এছ ডি বিক্ৰী প্ৰায় ৩৮% হ্ৰাস পাইছে। এই পৰিমাণ সম্পূৰ্ণৰূপে পি এছ ইউৰ তেল বিপণন খুচুৰা বিপণীলৈ স্থানান্তৰিত হৈছে। ইয়াৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ পিএছইউৰ পাইকাৰী গ্ৰাহকৰ পৰিমাণো প্ৰায় ২৯% হ্ৰাস পাইছে, যিটো খুচুৰা বিপণীলৈও স্থানান্তৰ হৈছে।
এই বিষয়টোক গুৰুত্বসহকাৰে লৈ চৰকাৰে উদ্যোগ সংস্থাসমূহক তেওঁলোকৰ সদস্য সংস্থাবোৰক নিৰ্ধাৰিত নীতি-নিয়ম উলংঘা কৰাৰ পৰিণতি দুয়োটাৰ বিষয়ে সচেতন কৰিবলৈ দিবলৈ কয়।
চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বিশেষ স্কোৱাড গঠন কৰিবলৈ আৰু ইয়াৰ অধীনত জাৰি কৰা ই চি আইন আৰু নিয়ন্ত্ৰণ আদেশৰ প্ৰাসংগিক বিধানৰ অধীনত খুচুৰা গ্ৰাহকৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত সামগ্ৰী গ্ৰহণ, ক’লা বিপণন, অকৰ্তৃত্বশীলভাৱে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ মজুতকৰণ আৰু ইফা-সিফাল কৰা পাইকাৰী গ্ৰাহক আৰু মুজতকাৰীৰ অসৎ ব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতিত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছে চৰকাৰে। ভাৰতৰ শোধন ক্ষমতা, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানী (OMC)ৰ অনুশাসিত কাৰ্যকলাপ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য আৰু উদ্যোগৰ মাজত সক্ৰিয় সমন্বয়— এই সকলোবোৰেই এই সময়ত শক্তি সুৰক্ষা কাৰ্যকলাপৰ ভিত্তি গঠন কৰে। নাগৰিকসকলক কেৱল চৰকাৰী তথ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি মূল্যৰ মধ্যস্থতাৰ সমস্যাক যোগানৰ সমস্যাৰ সৈতে সাঙুৰি বিভ্ৰান্ত কৰা উৰাবাতৰিক আওকাণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।