Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) 5.0 targets total additional credit flow of ₹2,55,000 crore (including ₹5,000 crore for airlines) for extending additional credit support to eligible business borrowers in view of the West Asia situation
Record foodgrain and pulses production strengthens availability; Prices remain stable across key food categories
Government maintains comfortable foodgrain stocks; Domestic availability of edible oils remains adequate, supported by regular imports, domestic production and existing stocks
India’s fertiliser security remains strong, stable, and well-managed, with availability consistently exceeding requirement across all major fertilisers
About 1.22 Crore LPG cylinders delivered against bookings of around 1.21 Crore LPG cylinders during last 3 days
Adequate stocks of petrol and diesel available at all Petrol Pumps in the country; Sale of petrol and diesel increased by more than 30% in many districts during May-26,
Shipping services in the region remain stable and operational; Number of services operating East of Hormuz and through the Red Sea rose from 127 in February to a peak of 257 in April, with 245 services recorded in May
01 JUN 2026 6:02PM by PIB Delhi
Amid the evolving situation in West Asia, the Government of India continues its efforts to keep citizens informed through regular updates. In this regard, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Water ways and Shipping provided updates on fuel availability and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. Ministry of Chemicals and Fertilizers, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public distribution, Department of Financial Services, Ministry of Finance also briefed the media in this context.
Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) 5.0
The department of Financial Services has noted that the Union Cabinet has approved Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) 5.0. The scheme aims to provide credit guarantee coverage of 100% for MSMEs and 90% for non-MSMEs as well as airline sector, to Member Lending Institutions (MLIs) by National Credit Guarantee Trustee Company Limited (NCGTC) for the amount in default under the additional credit facility extended to the eligible borrowers to tide over any short-term liquidity mismatches in view of West Asia Crisis.
Salient features of the scheme:
• Eligible borrowers: MSMEs and non-MSMEs with existing working capital limits and scheduled passenger airlines having outstanding credit facilities, as of March 31, 2026, provided their accounts are standard.
• Guarantee coverage: 100% for MSMEs and 90% for non-MSMEs as well as airline sector.
• Guarantee Fee: Nil.
• Quantum of Support: Additional credit up to 20% of peak working capital utilised during Q4 FY 26 (capped at ₹100 crore). For airlines up to 100% (capped at ₹1,500 crore per borrower, subject to satisfying certain specific conditions).
• Tenor of Loan:
For MSMEs/Non MSMEs (except Airline sector): 5 years from the date of first disbursement including moratorium of 1 year.
For airline sector: 7 years from the date of first disbursement including moratorium of 2 years.
• Tenure of Guarantee Cover: Maximum period of guarantee cover shall be co-terminus with the tenor of the loan.
• Duration of the Scheme: The Scheme would be applicable to all loans sanctioned during the period from the date of issue of these guidelines by NCGTC upto 31.03.2027
Impact:
The scheme aims to enable businesses to tide over the challenges arising from the West Asia conflict. Additionally, this is expected to help businesses maintain their operations, protect jobs, and sustain supply chains. The proposed credit guarantee scheme is a major step to help businesses, particularly MSMEs and airline sector, to ensure their additional working capital needs, are catered by the Banks & FIs. By providing timely liquidity, the scheme will sustain the businesses and prevent job losses. It will also promote uninterrupted domestic production and maintain the resilience of the ecosystem.
Prices and Availability of Essential Food Commodities
Department of Consumer Affairs, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution monitors the daily prices of 40 food commodities reported from 578 centres across the country. The department informed that:
• Amid ongoing geopolitical tensions, India’s food price stability is being supported by a record food grain production of 3,766 LMT in 2025-26, an increase of 5.2% over 3,577 LMT in 2024-25 and about 13% higher compared to levels of 2023-24. Higher output across both cereals and pulses has eased availability concerns and contributed to near-term price stability.
• Total pulses production in 2025-26 is estimated at a record 274.09 LMT; an increase of 6.7% over previous year’s ~257 LMT, and about 13% rise from 242 LMT during 2023-24. Between 2024-25 and 2025-26 production of all major pulses witnessed an increase. Chana production rose significantly by 12.6% to 125.14 LMT over previous year’s 111 LMT. Moong production increased by around 6% to 44.92 LMT from 42.44 LMT. Lentil production grew by approximately 7%, reaching 17.62 LMT from 16.54 LMT, reflecting broad-based growth across major pulse crops.
• Rising domestic production led to a decline in Pulse imports. Pulse imports declined from 73 LMT in FY 2024-25 to 60 LMT in FY 2025-26, leading to nearly a 30% reduction in the import bill. Chana imports declined by ~51% in FY 2025-26 over previous year’s 15.06 LMT. This decline has occurred despite the continuation of a free import policy for pulses, indicating that the moderation is primarily driven by improved domestic availability. And the fact that the countries from which pulses was imported such as Myanmar, Tanzania, Malawi, Mozambique, Canada, Australia, Brazil are not impacted by West-Asia Crisis.
• The moderation in imports is particularly significant amid the rupee depreciation, as reduced import volumes have helped ease pressure on the overall import bill amidst robust availability.
• Stock of pulses with the Government is at ~43 LMT in May-26, marking the highest level over the past three years and more than double the stocks recorded in May 2024 (~21 LMT) and May 2025 (~18 LMT). Currently under PSS, procurement remains significant, with over 5.34 LMT of Tur and 20.35 LMT of Chana procured, so far.
• Higher production, reduced imports, and strong procurement collectively indicate a comfortable availability position, aligning with the government’s broader strategy to promote pulses cultivation, reduce dependence on chemical fertilizers, and support long-term sustainability in cropping systems.
• Production of major horticultural crops like potato, tomato and onion are sufficient to meet domestic demand; potato 584 LMT against 586 LMT last year; tomato ~227 LMT against ~205 LMT last year; and onion ~273 LMT against 307 LMT last year.
• Government has set price stabilisation buffer target of 2 LMT for onion in 2026-27. Procurement commenced on May 15 and is expected to support mandi prices and help moderate price volatility. To further encourage timely procurement amid rising arrivals, the procurement price was increased with effect from May 26, 2026.
• Prices of food commodities are stable. Price trends across key food categories such as cereals, milk, pulses and sugar continue to exhibit stable price behaviour. Among the vegetables, potato and onion prices are range-bound, helping maintain overall stability in the food basket. No unusual price volatility in the food commodities
• Based on consumer grievance data available through, National Consumer Helpline, sharp decline observed in grievances with respect to LPG Gas connection from April onwards.
• Initial spikes in complaints were short‑lived and gradually corrected through enforcement and system interventions.
• Data till 24th May indicates a large dip in grievances/complaints regarding Black marketing, Deficiency in Services, and Extra charges being demanded for Cylinder/Home delivery
Foodgrain Stock Position and Food Security Preparedness
The Government of India maintains comfortable foodgrain stocks to meet requirements under the National Food Security Act (NFSA) and other welfare schemes. The department of Food and Public Distribution has further added that the Government is closely monitoring developments in international edible oil markets in view of the evolving geopolitical situation.
• As on 28 May 2026, wheat stock in the Central Pool stood at 513 Lakh Metric Tonnes (LMT) against the prescribed buffer norm of 275.80 LMT for 1 July. Wheat procurement during the current Rabi Marketing Season has reached approximately 350 LMT and procurement operations continue up to 30 June 2026.
• Rice stock in the Central Pool stood at 397 LMT against the prescribed buffer norm of 135.40 LMT for 1 July. In addition, around 298 LMT of procured paddy is yet to be milled and added to rice stocks.
• Overall, foodgrain stocks available with the Government are substantially above the prescribed buffer norms, providing adequate availability for food security requirements and market interventions, if required.
• Domestic availability of edible oils remains adequate, supported by regular imports, domestic production and existing stocks. Imports continue from major supplying countries, including Indonesia and Malaysia (palm oil), Russia and Ukraine (sunflower oil), and Argentina and Brazil (soybean oil). The Government is in regular consultation with stakeholders and is monitoring supply and price trends.
• Sugar availability in the country remains adequate to meet domestic consumption requirements. Stocks and production levels are sufficient to ensure continued availability in the domestic market.
• Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme: India has established adequate ethanol production capacity to meet blending requirements under the Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme. Availability of feedstock remains sufficient to support ethanol production. The programme contributes to reducing dependence on imported fossil fuels and supports the use of domestically produced renewable fuel.
Fertilizer stock position and availability
The Department of Fertilizers has stated that India’s fertilizer security remains strong, stable, and well-managed, with overall availability consistently exceeding requirements across all major fertilizers. The overall stock position of fertilizers in the country remains comfortable.
• Department of Agriculture & Family Welfare has re-assessed the requirement for Kharif-2026 in consultation with states of major fertilizers i.e. Urea from 194.02 to 190.32 and DAP from 59.17 LMT to 56.23 LMT.
• For Kharif 2026, the fertiliser requirement has been re-assessed by DA&FW at 383.9 LMT, against this stock as on today is around 199.86 LMT (more than 52%), significantly higher than the usual level of about 33%. This reflects improved planning, advance stocking, and efficient logistics management by the Government.
Domestic production and import of fertilizers after crisis;-(Lakh Tons)
Product
Domestic production after crisis
Import reached on Indian Ports after crisis
Urea
63.67
15.44
DAP
8.89
1.43
NPKs
20.29
6.30
SSP
11.96
0
MOP
0
4.45
Total
104.81
27.62
• Total of approx. 132.43 LMT fertilizers through imports and Domestic production has been added in the availability after crisis situation.
• India has already secured approx. 25 LMT Urea, 15 LMT DAP and 10 LMT NPKs including AS from out of SOH to be arrived on Indian ports in June-July.
• India has issued another global tender for procurement of 17 LMT Urea, which are under progress.
• Inspite of challenges, India achieved domestic production of urea approx. 25.17 LMT in May,26, which are higher by 2.80 LMT as compared to May-25 production.
• India achieved domestic production of DAP approx. 3.86 LMT in May,26, which are higher by 2,000 MT as compared to May-25 production
• Availability of inputs for production of fertilizers i.e. Urea and P&K fertilizers is being regularly reviewed by the Department of Fertilizers.
• DoF is regularly paying all the subsidy bills raised by the companies on weekly basis and at present, adequate budget is available for payment of fertilizers subsidy.
• 10 Meetings of EGoS held till date to ensure the adequate availability of the fertilizers and most of the challenges in the availability addressed by EGoS.
• India’s fertiliser security remains strong, stable, and well-managed, with availability consistently exceeding requirement across all major fertilisers.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas provided an update on the current fuel supply situation, outlining measures being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the evolving situation in West Asia. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG as the Govt is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• Bulk and industrial consumers are requested to procure diesel from authorized procurement channel.
• All citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily use during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labour is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing.
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• Government of India vide multiple letters and VCs have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability.
• Again, Govt. of India vide letter dated 26.05.2026 has requested Chief Secretaries of all States/UTs to issue appropriate direction to State/district authorities to monitor and review district wise HSD/MS offtake pattern, intensify inspections and enforcement activities in vulnerable areas and along major transportation/industrial corridors to prevent unauthorized procurement of HSD through retail outlets by industrial and commercial consumers and initiate prompt penal action against violators.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions by States/UTs continue across the country to curb hoarding and black marketing of Petrol, Diesel and LPG.
• LPG related enforcement – In the last 3 days, 10 FIRs were registered and 3 persons were arrested across the country.
• Petrol, Diesel related enforcement – In the last 3 days, about 1300 raids were conducted wherein 960 litres of Petrol and 2194 litres of Diesel was seized, 18 FIRs were registered and 7 persons were arrested across the country.
• Similarly, the surprise inspections by the PSU OMCs officials are also continuing-
• LPG distributorships - During last 3 days, inspections at more than 460 LPG distributorships have been conducted. Penalties have also been imposed on 42 LPG distributorships.
• Retail Outlets – During last 3 days, inspections at about 1850 retail outlets have been conducted. Further, Penalties have also been imposed on 19 Retail Outlets, and 446 Retail outlets have been put under suspension.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritized.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings increased to about 99% on an industry basis yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to about 95% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
• During last 3 days, about 1.22 Crore LPG cylinders were delivered against bookings of around 1.21 Crore LPG cylinders.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Govt. of India has decided to allocate total commercial allocation to 70% of the pre-crises level incl. 10% reform based.
• During last 3 days, about 1.8 Lakh – 5 Kg FTL cylinders were sold.
• Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organised more than 17,150 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 2.72 Lakh - 5Kg FTL cylinders were also sold.
• Yesterday, around 2527 - 5kg FTL cylinders were sold through about 179 camps.
• A three-member committee of Executive Directors of IOCL, HPCL and BPCL, in consultation with State authorities and industry bodies finalises the plan for the sale of Commercial LPG in the States/UTs.
• During May-26 month, total of 2,09,353 MT of Commercial LPG has been sold.
• During last 3 days, total of 22,641 MT of Commercial LPG has been sold.
• During May-26 month, about 8382 MT of Auto LPG has been sold by PSU OMCs, which is about 170% increase over Feb-26 month.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• Supply to operating Urea Plants is currently at around 98% of their average consumption over the preceding six months.
• Gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
· Since March 2026, about 8.56 Lakh PNG connections have been gasified and infrastructure has been created for additional 2.96 Lakh connections, taking the total to 11.52 lakh connections. Further, about 8.78 Lakh customers have been registered for new connections.
• Till 31.05.2026, more than 77,800 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Subsequently, Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on the requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and internal trade (DPIIT), the provision for C3-C4 molecules of 1120 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma, Chemical and Paint sector companies.
• During May-26 month, about 14500 MT of C3-C4 Molecules (comprising Propylene and Butylene) and about 6100 MT of Butyl Acrylate has been sold by Mumbai, Kochi, Vizag, Chennai, Mathura and Gujarat refineries to Chemical, Pharma and Paint Industry.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• Middle East crisis has resulted in abnormal increase in the crude prices. In order to protect consumers from this impact, the Government of India has decided to absorb a part of this burden through a reduction in excise duties on petrol and diesel by Rs. 10/litre.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 31.05.2026 has reduced the export levy on petrol from Rs. 3 per litre to Rs. 1.5 per litre, on diesel from Rs. 16.50 per litre to Rs. 13.50 per litre and on ATF from Rs. 16 per litre to Rs. 9.5 per litre.
• Unusually high sales and heavy crowding is observed at Retail outlets in certain areas. However, it is informed that there are adequate stocks of petrol and diesel available at all Petrol Pumps in the country.
• During the month of May-26, the sale of petrol and diesel has increased by more than 30% in many districts.
• There is decline in the sale of private oil marketing companies (-38%) and bulk sale of PSU OMCs (-29%). This volume has shifted to retail outlets of PSU OMCs.
• States/UTs have been requested to form special squads and take action on malpractice of bulk consumers and hoarders taking supplies meant for retail consumers, black marketing, unauthorised stocking and diversion of petroleum products under relevant provisions of EC Act and Control orders issued thereunder.
• Industry associations have also been requested to advice their members to purchase diesel from authorised procurement channels.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf, detailing the measures being undertaken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew in the region. It was stated that:
• Despite the ongoing situation in West Asia, shipping services in the region have remained stable and operational. The number of services operating East of Hormuz and through the Red Sea rose from 127 in February to a peak of 257 in April, with 245 services recorded in May, underscoring the resilience of maritime trade and sustained confidence among shipping stakeholders.
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels or foreign vessels with Indian crew has been reported in the past 72 hours.
• DG Shipping Control Room has handled 11,186 calls and more than 24,830 emails since activation. In the last 72 hours, a total of 345 calls and 732 emails have been received from seafarers, their families, and maritime stakeholders.
• The Ministry, through the Directorate General of Shipping (DG Shipping), has facilitated the safe repatriation of more than 3,446 Indian seafarers so far, including 24 in the last 72 hours from various locations across the Gulf region.
• Port operations across India remain normal, with no congestion reported.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତି ନେଇ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ପରିସ୍ଥିତି ଦୃଷ୍ଟିରେ ଯୋଗ୍ୟ ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ପାଇଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା
ନିୟମିତ ଆମଦାନୀ ଓ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଗୁଁ ଖାଇବା ତେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ
ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସାରଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି
ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧.୨୧ କୋଟି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ବିପକ୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୧.୨୨ କୋଟି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ପ୍ରଦାନ
ଦେଶର ସମସ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପଲବ୍ଧ
01 JUN 2026 6:02PM by PIB Bhubaneswar
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ସରକାର ନିୟମିତ ଅପଡେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆଜି ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବ୍ରିଫିଂ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ବନ୍ଦର, ଜଳପଥ ଏବଂ ଜାହାଜ ପରିବହନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ରସାୟନ ଏବଂ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ, ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ଜରୁରୀକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା (ଇସିଏଲଜିଏସ୍) ୫.୦
ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଜରୁରୀକାଳୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା (ଇସିଏଲଜିଏସ୍) ୫.୦ କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯେକୌଣସି ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ତରଳତା ଅସମାନତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୁବିଧା ଅଧୀନରେ ଡିଫଲ୍ଟ ପରିମାଣ ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଟ୍ରଷ୍ଟି କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଜିଟିସି) ଦ୍ୱାରା ସଦସ୍ୟ ଋଣ ପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥା (ଏମଏଲଆଇ) ମାନଙ୍କୁ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ୧୦୦% ଏବଂ ଅଣ-ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୯୦% କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ଯୋଜନାର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ:
• ଯୋଗ୍ୟ ଋଣଗ୍ରହୀତା: ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପୁଞ୍ଜି ସୀମା ସହିତ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଅଣ-ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ବକେୟା ଋଣ ସୁବିଧା ଥିବା ସୂଚୀବଦ୍ଧ ଯାତ୍ରୀ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ, ଯଦି ସେମାନଙ୍କର ଆକାଉଣ୍ଟ ମାନକ ହୋଇଥାଏ।
• ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ୍: ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ୧୦୦% ଏବଂ ଅଣ- ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୯୦%।
• ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଫି: ନାହିଁ।
• ସହାୟତାର ପରିମାଣ: ୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ୪ ତ୍ରୟମାସରେ ବ୍ୟବହୃତ ସର୍ବାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପୁଞ୍ଜିର ୨୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ (ଟ.୧୦୦ କୋଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ)। ୧୦୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ (ପ୍ରତି ଋଣଗ୍ରହୀତା ଟ.୧୫୦୦ କୋଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ, କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ତ୍ତ ପୂରଣ କରିବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ)।
• ଋଣର ଅବଧି: ଏମଏସଏମଇ /ଅଣ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ (ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟତୀତ): ପ୍ରଥମ ପ୍ରଦାନ ତାରିଖରୁ ୫ ବର୍ଷ ଓ ୧ ବର୍ଷର ମୋରାଟୋରିୟମ ସୁବିଧାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି
• ବିମାନ କମ୍ପାନୀ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ: ପ୍ରଥମ ପ୍ରଦାନ ତାରିଖରୁ ୭ ବର୍ଷ ୨ ବର୍ଷର ମୋରାଟୋରିୟମ ଅବଧି ସହିତ
• ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରର ଅବଧି: ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରର ସର୍ବାଧିକ ଅବଧି ଋଣର ଅବଧି ସହିତ ସମାପ୍ତ ହେବ।
• ଯୋଜନାର ଅବଧି: ଏନସିଜିଟିସି ଦ୍ୱାରା ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି ହେବା ତାରିଖଠାରୁ ୩୧.୦୩.୨୦୨୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଋଣ ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ।
ପ୍ରଭାବ:
ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷରୁ ଉପୁଜିଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା। ଏହା ସହିତ, ଏହା ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଚାକିରିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରସ୍ତାବିତ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ, ବିଶେଷକରି ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ବିମାନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ, ସେମାନଙ୍କର ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପୂରଣ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ। ସମୟୋଚିତ ତରଳତା ପ୍ରଦାନ କରି, ଏହି ଯୋଜନା ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବ ଏବଂ ଚାକିରି କ୍ଷତିକୁ ରୋକିବ। ଏହା ନିରନ୍ତର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ପରିବେଶର ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବ।
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା
ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୫୭୮ ଟି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଥିବା ୪୦ ଟି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଦୈନିକ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି। ବିଭାଗ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ:
ଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ୨୦୨୫-୨୬ ରେ ୩୭୬୬ ଏଲଏମଟି ର ରେକର୍ଡ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ, ଯାହା ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୩୫୭୭ ଏଲଏମଟି ତୁଳନାରେ ୫.୨% ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ୨୦୨୩-୨୪ ସ୍ତର ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୩% ଅଧିକ। ଶସ୍ୟ ଏବଂ ଡାଲି ଉଭୟରେ ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦନ ଉପଲବ୍ଧତା ଚିନ୍ତାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି।
୨୦୨୫-୨୬ ରେ ମୋଟ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ୨୭୪.୦୯ ଏଲଏମଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି; ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ~୨୫୭ ଏଲଏମଟି ତୁଳନାରେ ୬.୭% ବୃଦ୍ଧି, ଏବଂ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ୨୪୨ ଏଲଏମଟି ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୩% ବୃଦ୍ଧି। ୨୦୨୪-୨୫ ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଡାଲିର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଚଣା ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ୧୧୧ ଏଲ୍ଏମଟି ତୁଳନାରେ ୧୨.୬% ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୨୫.୧୪ ଏଲ୍ଏମଟି ହୋଇଛି। ମୁଗ ଉତ୍ପାଦନ ୪୨.୪୪ ଏଲ୍ଏମଟିରୁ ପ୍ରାୟ ୬% ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୪୪.୯୨ ଏଲ୍ଏମଟି ହୋଇଛି। ମସୁର ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୭% ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୬.୫୪ ଏଲ୍ଏମଟି ରୁ ୧୭.୬୨ ଏଲ୍ଏମଟିରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ପ୍ରମୁଖ ଡାଲି ଫସଲରେ ବ୍ୟାପକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଡାଲି ଆମଦାନୀରେ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ଡାଲି ଆମଦାନୀ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୭୩ ଏଲ୍ଏମଟି ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୬୦ ଏଲ୍ଏମଟି ହୋଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଆମଦାନୀ ବିଲ୍ ପ୍ରାୟ ୩୦% ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଚଣା ଆମଦାନୀ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ୧୫.୦୬ ଏଲ୍ଏମଟି ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୫୧% ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଡାଲି ପାଇଁ ଏକ ମୁକ୍ତ ଆମଦାନୀ ନୀତି ଜାରି ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହି ହ୍ରାସ ଘଟିଛି, ଯାହା ସୂଚାଇ ଦିଏ ଯେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ମୁଖ୍ୟତଃ ଉନ୍ନତ ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ମିଆଁମାର, ତାଞ୍ଜାନିଆ, ମଲାୱି, ମୋଜାମ୍ବିକ, କାନାଡା, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ବ୍ରାଜିଲ ଭଳି ଡାଲି ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପଶ୍ଚିମ-ଏସିଆ ସଙ୍କଟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ନୁହଁନ୍ତି।
ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ଡାଲିର ଷ୍ଟକ୍ ମେ-୨୬ ରେ ~୪୩ ଏଲ୍ଏମଟି ଅଛି, ଯାହା ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତର ଏବଂ ମେ ୨୦୨୪ (~୨୧ ଏଲ୍ଏମଟି) ଏବଂ ମେ ୨୦୨୫ (~୧୮ ଏଲ୍ଏମଟି) ରେ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟକ୍ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ। ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏସଏସ ଅଧୀନରେ, କ୍ରୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫.୩୪ ଏଲ୍ଏମଟି ରୁ ଅଧିକ ହରଡ଼ ଏବଂ ୨୦.୩୫ ଏଲ୍ଏମଟି ଚଣା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ, ହ୍ରାସିତ ଆମଦାନୀ ଏବଂ ଦୃଢ଼ କ୍ରୟ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଏକ ଆରାମଦାୟକ ଉପଲବ୍ଧତା ସ୍ଥିତିକୁ ସୂଚିତ କରେ, ଯାହା ଡାଲି ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ରାସାୟନିକ ସାର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଫସଲ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖେ।
ଆଳୁ, ଟମାଟୋ ଏବଂ ପିଆଜ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ୟାନ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ; ଗତ ବର୍ଷ ୫୮୬ ଏଲ୍ଏମଟି ତୁଳନାରେ ୫୮୪ ଏଲ୍ଏମଟି ଆଳୁ; ଗତ ବର୍ଷ ~୨୦୫ ଏଲ୍ଏମଟି ତୁଳନାରେ ୨୨୭ ଏଲ୍ଏମଟି ଟମାଟୋ; ଏବଂ ଗତ ବର୍ଷ ୩୦୭ ଏଲ୍ଏମଟି ତୁଳନାରେ ପିଆଜ ~୨୭୩ ଏଲ୍ଏମଟି ରହିଛି ।
ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି। ଶସ୍ୟ, କ୍ଷୀର, ଡାଲି ଏବଂ ଚିନି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଖାଦ୍ୟ ବର୍ଗରେ ମୂଲ୍ୟ ଧାରା ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଚାଲିଛି। ପନିପରିବା ମଧ୍ୟରେ, ଆଳୁ ଏବଂ ପିଆଜର ମୂଲ୍ୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି, ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ବାସ୍କେଟରେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀରେ କୌଣସି ଅସ୍ୱାଭାବିକ ମୂଲ୍ୟ ଅସ୍ଥିରତା ନାହିଁ।
ଜାତୀୟ ଗ୍ରାହକ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ ଗ୍ରାହକ ଅଭିଯୋଗ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ, ଏପ୍ରିଲ୍ ପରଠାରୁ ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଭିଯୋଗରେ ତୀବ୍ର ହ୍ରାସ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି। ଅଭିଯୋଗରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଓ ସିଷ୍ଟମ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା। ୨୪ ମଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତଥ୍ୟ କଳାବଜାରୀ, ସେବାରେ ଅଭାବ ଏବଂ ସିଲିଣ୍ଡର/ହୋମ୍ ଡେଲିଭରି ପାଇଁ ଦାବି କରାଯାଉଥିବା ଅତିରିକ୍ତ ଶୁଳ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଭିଯୋଗ/ଅଭିଯୋଗରେ ଏକ ବଡ଼ ହ୍ରାସ ସୂଚାଇଥାଏ।
ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତି
ଭାରତ ସରକାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ (ଏନଏଫଏସଏ) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆରାମଦାୟକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ ଆହୁରି କହିଛି ଯେ ବିକଶିତ ଭୌଗୋଳିକ ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ତେଲ ବଜାରରେ ଘଟୁଥିବା ବିକାଶ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି।
୨୮ ମଇ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଗହମ ଷ୍ଟକ୍ ୧ ଜୁଲାଇ ପାଇଁ ୨୭୫.୮୦ ଏଲ୍ଏମଟି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବଫର ମାନଦଣ୍ଡ ବିରୁଦ୍ଧରେ ୫୧୩ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲ୍ଏମଟି) ଥିଲା। ଚଳିତ ରବି ବିପଣନ ଋତୁରେ ଗହମ କ୍ରୟ ପ୍ରାୟ ୩୫୦ ଏଲ୍ଏମଟି ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ କ୍ରୟ କାର୍ଯ୍ୟ ୩୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଧାନ ଷ୍ଟକ୍ ୧ ଜୁଲାଇ ପାଇଁ ୧୩୫.୪୦ ଏଲ୍ଏମଟି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବଫର ମାନଦଣ୍ଡ ବିରୁଦ୍ଧରେ ୩୯୭ ଏଲ୍ଏମଟି ରହିଛି। ଏହା ସହିତ, ପ୍ରାୟ ୨୯୮ ଏଲ୍ଏମଟି ସଂଗୃହିତ ଧାନ ମିଲିଂ କରି ଚାଉଳ ଷ୍ଟକ୍ ରେ ଯୋଡାଯିବା ବାକି ଅଛି। ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ଉପଲବ୍ଧ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଷ୍ଟକ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବଫର ମାନଦଣ୍ଡଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ, ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ବଜାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ନିୟମିତ ଆମଦାନୀ, ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ ଷ୍ଟକ୍ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଖାଦ୍ୟ ତେଲର ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରହିଛି। ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ମାଲେସିଆ (ପାମ୍ ତେଲ), ରୁଷ ଏବଂ ୟୁକ୍ରେନ (ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ), ଏବଂ ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନା ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ (ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ) ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗାଣକାରୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ଆମଦାନି ଜାରି ରହିଛି। ସରକାର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଧାରା ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
ଦେଶରେ ଚିନି ଉପଲବ୍ଧତା ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରହିଛି। ଘରୋଇ ବଜାରରେ ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟକ୍ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ସ୍ତର ଯଥେଷ୍ଟ।
ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରିତ ପେଟ୍ରୋଲ (ଇବିପି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ: ଭାରତ ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରିତ ପେଟ୍ରୋଲ (ଇବିପି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ମିଶ୍ରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଫିଡଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରହିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରେ ଏବଂ ଘରୋଇ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦିତ ନବୀକରଣ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
ସାର ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା
ସାର ବିଭାଗ କହିଛି ଯେ ଭାରତର ସାର ସୁରକ୍ଷା ଦୃଢ଼, ସ୍ଥିର ଏବଂ ସୁପରିଚାଳିତ ରହିଛି, ସାମଗ୍ରିକ ଉପଲବ୍ଧତା ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସାର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି। ଦେଶରେ ସାରର ସାମଗ୍ରିକ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରହିଛି। କୃଷି ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ପ୍ରମୁଖ ସାରର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ଖରିଫ-୨୦୨୬ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକତା ପୁନଃମୂଲ୍ୟାୟନ କରିଛି ଯଥା ୟୁରିଆ ୧୯୪.୦୨ ରୁ ୧୯୦.୩୨ ଏବଂ ଡିଏପି ୫୯.୧୭ ଏଲଏମଟିରୁ ୫୬.୨୩ ଏଲଏମଟି।
ଖରିଫ ୨୦୨୬ ପାଇଁ, ଡିଏ ଆଣ୍ଡ ଏଫଡବ୍ଲୁ ଦ୍ୱାରା ସାର ଆବଶ୍ୟକତା ୩୮୩.୯ ଏଲଏମଟିରେ ପୁନଃମୂଲ୍ୟାୟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆଜିର ଏହି ଷ୍ଟକ୍ ପ୍ରାୟ ୧୯୯.୮୬ ଏଲଏମଟି (୫୨% ରୁ ଅଧିକ), ପ୍ରାୟ ୩୩% ସାଧାରଣ ସ୍ତର ଅପେକ୍ଷା ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ। ଏହା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତ ଯୋଜନା, ଆଗୁଆ ଷ୍ଟକ୍ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ସଙ୍କଟ ପରେ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସାର ଆମଦାନୀ;-(ଲକ୍ଷ ଟନ୍)
ଉତ୍ପାଦ
ସଙ୍କଟ ପରେ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ
ସଙ୍କଟ ପରେ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ଆମଦାନୀ
ୟୁରିଆ
63.67
15.44
ଡିଏପି
8.89
1.43
ଏନପିକେ
20.29
6.30
ଏସଏସପି
11.96
0
ଏମଓପି
0
4.45
ମୋଟ୍
104.81
27.62
ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତ ମେ,୨୬ ରେ ପ୍ରାୟ ୨୫.୧୭ ଏଲଏମଟି ୟୁରିଆର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ମେ,୨୫ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୨.୮୦ ଏଲଏମଟି ଅଧିକ। ଭାରତ ମେ,୨୬ ରେ ପ୍ରାୟ ୩.୮୬ ଏଲଏମଟି ଡିଏପି ର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ମେ,୨୫ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୨୦୦୦ ଏମଟି ଅଧିକ। ସାର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଇନପୁଟ୍ ଯଥା ୟୁରିଆ ଏବଂ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ନିୟମିତ ଭାବରେ ସାର ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି।
ଡିଓଏଫ୍‌ ନିୟମିତ ଭାବରେ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସାପ୍ତାହିକ ଭାବରେ ସମସ୍ତ ସବସିଡି ବିଲ୍ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ସାର ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବଜେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି। ସାରର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଇଜିଓଏସ୍ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ବୋଧିତ ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଅଧିକାଂଶ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଜିଓଏସ୍ ର ୧୦ ଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଭାରତର ସାର ସୁରକ୍ଷା ଦୃଢ଼, ସ୍ଥିର ଏବଂ ସୁପରିଚାଳିତ ରହିଛି, ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସାରରେ ଉପଲବ୍ଧତା ନିରନ୍ତର ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ରୂପରେଖା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ:
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଚେତନତା
ପ୍ରାଥମିକ ଭାବରେ ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ଆତଙ୍କିତ କ୍ରୟରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି କାରଣ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ବିତରକମାନଙ୍କୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକ୍ସନ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ବହୁଳ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଅନୁମୋଦିତ କ୍ରୟ ଚ୍ୟାନେଲରୁ ଡିଜେଲ କିଣିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି। ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି।
ସରକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପରିଚାଳନା ପଦକ୍ଷେପ
ଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି, ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି (ପରିବହନ) ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ପାଇଁ, ହସ୍ପିଟାଲ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଔଷଧ, ଇସ୍ପାତ, ଅଟୋମୋବାଇଲ, ବିହନ, କୃଷି ଇତ୍ୟାଦିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ୫ କେଜି ଏଫଟିଏଲ୍‌ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟ ହାରାହାରି ଆଧାରରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଇଛି।
ସରକାର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ଉଭୟ ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୧ ରୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସାଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଅର୍ଡର, ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି। ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅନେକ ଚିଠି ଏବଂ ଭିସି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ଅନେକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ଭିସିମାନେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ସାର୍ବଜନୀନ ଯୋଗାଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ପୁଣି ଥରେ, ସରକାର ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ୨୬.୦୫.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲାୱାରୀ ଏଚଏସଡି/ଏମଏସ୍ ଉତ୍ତୋଳନ ଢାଞ୍ଚାର ତଦାରଖ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ତଦାରଖ କାର୍ଯ୍ୟ
ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ର ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସାରା ଦେଶରେ ଜାରି ରହିଛି। ଏଲପିଜି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ - ଗତ ୩ ଦିନରେ, ସାରା ଦେଶରେ ୧୦ଟି ଏଫଆଇଆର ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୩ ଜଣଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଛି। ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ - ଗତ ୩ ଦିନରେ, ପ୍ରାୟ ୧୩୦୦ ଚଢାଉ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ୯୬୦ ଲିଟର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ୨୧୯୪ ଲିଟର ଡିଜେଲ ଜବତ କରାଯାଇଥିଲା, ୧୮ଟି ଏଫଆଇଆର ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ୭ ଜଣଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଥିଲା।
ସେହିପରି, ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ ଜାରି ରହିଛି । ଏଲପିଜି ବିତରକ - ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ୪୬୦ ରୁ ଅଧିକ ଏଲପିଜି ବିତରକରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ୪୨ଟି ଏଲପିଜି ବିତରକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ - ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୧୮୫୦ ଟି ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ ରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ୧୯ ଟି ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୪୪୬ ଟି ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି: ପ୍ରଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି। ଘରୋଇ ପରିବାରକୁ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏଲପିଜି ବିତରକରେ କୌଣସି ଡ୍ରାଏ-ଆଉଟ୍ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇନାହିଁ। ଗତକାଲି ଶିଳ୍ପ ଆଧାରରେ ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୯୯%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୧.୨୧ କୋଟି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ରାୟ ୧.୨୨ କୋଟି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ କରାଯାଇଛି।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଆବଣ୍ଟନ ପଦକ୍ଷେପ:
ଭାରତ ସରକାର ୧୦% ସଂସ୍କାର ଆଧାରିତ ସମେତ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ସ୍ତରର ୭୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୧.୮ ଲକ୍ଷ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା। ୩ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ଠାରୁ, ପିଏସୟୁ ଓଏମସିଗୁଡ଼ିକ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ୧୭,୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ସଚେତନତା ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୨.୭୨ ଲକ୍ଷ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ ସିଲିଣ୍ଡର ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା। ଗତକାଲି, ପ୍ରାୟ ୧୭୯ ଶିବିର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୨୫୨୭ - ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା।
ଆଇଓସିଏଲ, ଏଚପିସିଏଲ ଏବଂ ବିପିସିଏଲର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଏକ ତିନି ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ କମିଟି, ରାଜ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଯୋଜନାକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିଛି। ମେ-୨୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ମୋଟ ୨,୦୯,୩୫୩ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ମୋଟ ୨୨,୬୪୧ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ମେ-୨୬ ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୮୩୮୨ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଅଟୋ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି, ଯାହା ଫେବୃଆରୀ-୨୬ ମାସ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୭୦% ବୃଦ୍ଧି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପଦକ୍ଷେପ
ଡି-ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି -ପରିବହନକୁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ସହିତ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ପୂର୍ବ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୯୮% ରହିଛି। ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଣ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ୮୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କିତ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଜିଏରେ ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁମୋଦନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ର ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯଦି ସେମାନେ ଏଲପିଜି ରୁ ପିଏନଜି କୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ।
ପିଏନଜିଆରବି ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଡି-ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି। ଏହା ସହିତ, ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପିଏନଜି ଡ୍ରାଇଭ୍ ୨.୦ କୁ ୩୦.୦୬.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୮.୫୬ ଲକ୍ଷ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ଗ୍ୟାସିଫାଇଡ୍ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ୨.୯୬ ଲକ୍ଷ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମୋଟ ୧୧.୫୨ ଲକ୍ଷ ସଂଯୋଗକୁ ନେଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ନୂତନ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୮.୭୮ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାହକ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ୩୧.୦୫.୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୭୭,୮୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକ MYPNGD.in ୱେବସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି।
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ
ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସଂଗ୍ରହ ସହିତ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି। ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ରିଫାଇନାରୀରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଘରୋଇ ବଜାର ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଫିଡଷ୍ଟକ୍ ଯୋଗାଣର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଜେଡବ୍ଲୁଜି) ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଭାରତ ସରକାର ୦୧.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସମେତ ତୈଳ ବିଶୋଧନାଗାର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଚଟି) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିମାଣର ସି୩ ଏବଂ ସି୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଖୁଚୁରା ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଦେଶସାରା ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଏହି ପ୍ରଭାବରୁ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କରେ ୧୦ ଟଙ୍କା/ଲିଟର ହ୍ରାସ କରି ଏହି ବୋଝର ଏକ ଅଂଶ ଶୋଷଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୩୧.୦୫.୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ଟିକସକୁ ପ୍ରତି ଲିଟର ୩ ଟଙ୍କାରୁ ହ୍ରାସ କରି ୧.୫ ଟଙ୍କା, ଡିଜେଲ ଉପରେ ୧୬.୫୦ ଟଙ୍କାରୁ ୧୩.୫୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏଟିଏଫ୍‌ ଉପରେ ୧୬ ଟଙ୍କାରୁ ହ୍ରାସ କରି ୯.୫ ଟଙ୍କା ପ୍ରତି ଲିଟର କରିଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍କ୍ୱାଡ୍ ଗଠନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବଲ୍କ ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ମହଜୁଦକାରୀଙ୍କ ଭୁଲ ବ୍ୟବହାର, କଳାବଜାରୀ, ଅନଧିକୃତ ଷ୍ଟକ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ବିକ୍ରୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ପ୍ରଚଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଜାରି ରହିଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଜାହାଜ ସେବା ସ୍ଥିର ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି। ହର୍ମୁଜର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଲୋହିତ ସାଗର ଦେଇ ପରିଚାଳିତ ସେବା ସଂଖ୍ୟା ଫେବୃଆରୀରେ ୧୨୭ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଏପ୍ରିଲରେ ୨୫୭ ର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ମେ ମାସରେ ୨୪୫ ସେବା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଜାହାଜ ପରିଚାଳନା ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ବିଶ୍ୱାସକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ।
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନାବିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଗତ ୭୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ କିମ୍ବା ଭାରତୀୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ସହିତ ଜଡିତ କୌଣସି ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
ଡିଜି ସିପିଂ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ୧୧,୧୮୬ କଲ୍ ଏବଂ ୨୪,୮୩୦ ରୁ ଅଧିକ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି। ଗତ ୭୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ, ନାବିକ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କଠାରୁ ମୋଟ ୩୪୫ କଲ୍ ଏବଂ ୭୩୨ ଇମେଲ୍ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜି ସିପିଂ) ମାଧ୍ୟମରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩,୪୪୬ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ସହଜ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୭୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ୨୪ ଜଣ ନାବିକ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିଛି, କୌଣସି ଭିଡ଼ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ।