Ministry of Railways
Indian Railways Achieves 145 Million Tonnes Freight Loading in May 2026 Despite Global Headwinds
Strong Performance in Iron Ore, Fertilisers and Other Goods Traffic Supports Freight Growth
Passenger Traffic Crosses 61 Crore Mark Last Month; Demand for Long-Distance Travel Continues to Rise
01 JUN 2026 8:09PM by PIB Delhi
Indian Railways maintained its freight growth momentum by loading 145 million tonnes of freight in May 2026, registering a 1.3 per cent increase over May 2025. The growth was led by strong performance in Iron Ore, Steel, Fertilisers and Balance Other Goods segments.
The increase in loading has been achieved despite challenges arising from the ongoing geopolitical situation in West Asia and its indirect impact on logistics and supply chains. Indian Railways remained focused on ensuring uninterrupted movement of essential commodities across the country through continuous operational monitoring and efficient asset utilisation.
Among major commodities, Balance Other Goods registered a robust growth of 16 per cent, while Iron Ore loading increased by 4.8 per cent and Pig Iron & Finished Steel loading grew by 3.5 per cent over the corresponding period of the previous year. Loading of fertilizers also recorded healthy growth of 6.2 per cent, reflecting the Railways' commitment towards supporting key sectors of the economy.
Coal, which continues to constitute the largest share of railway freight traffic, maintained steady growth with loading increasing by nearly 1 per cent over the previous year. To meet the requirements of thermal power plants and ensure energy security, Indian Railways accorded priority to coal movement and closely monitored its transit across the network.
Indian Railways has also intensified monitoring of both domestic and EXIM container traffic to facilitate seamless freight movement and support economic activity across regions. These measures have helped sustain freight growth and maintain supply chain efficiency under challenging circumstances.
On the passenger front, Indian Railways carried over 61 crore passengers during May 2026, compared to around 59 crore passengers in the corresponding period last year. The growth was primarily driven by the Non-Suburban segment, which recorded a 7.4 per cent increase, with passenger numbers rising from 28 crore to 30 crore. This reflects the continued preference for rail travel for both short and long-distance journeys across the country.
To cater to the seasonal surge in travel demand, Indian Railways operated a large number of Summer Special Trains across various routes. Passenger convenience has also been enhanced through the continued expansion of modern train services. The national transporter is currently operating 164 Vande Bharat services, including the recently introduced Sleeper Vande Bharat service between Howrah and Kamakhya, while the number of Amrit Bharat services has reached 68, with three new services inaugurated during May 2026.
With sustained growth in freight loading, strong performance across key commodity segments and rising passenger patronage, Indian Railways continues to strengthen its role as the backbone of the nation's transportation network, facilitating economic activity and connecting people across the country.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୪୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କଲା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ
ଲୁହାପଥର, ସାର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନରେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ; ବଢ଼ିଛି ମାଲ
୬୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା; ବଢ଼ୁଛି ଦୀର୍ଘଦୂରତା ଯାତ୍ରାର ଚାହିଦା
01 JUN 2026 8:09PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମଇ ୨୦୨୬ ରେ ୧୪୫ ମିଲିୟନ ଟନ୍ ମାଲ୍ ପରିବହନ (ଲୋଡିଂ) କରି ନିଜର ମାଲ୍ ପରିବହନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି, ଯାହା ମଇ ୨୦୨୫ ତୁଳନାରେ ୧.୩ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଅଟେ । ବିଶେଷ କରି ଲୁହାପଥର, ଇସ୍ପାତ, ସାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସନ୍ତୁଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ଭୌଗୋଳିକ ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ ଏହାର ପରୋକ୍ଷ ପ୍ରଭାବରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଲୋଡିଂରେ ବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରାଯାଇଛି। ନିରନ୍ତର ପରିଚାଳନା ତଦାରଖ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତିର ଦକ୍ଷ ଉପଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଦେଶରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପରିବହନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛି।
ପ୍ରମୁଖ ଦ୍ରବ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ, ବଳକା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ୧୬ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଥିବାବେଳେ ଲୁହାପଥର ଲୋଡିଂ ୪.୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପିଗ୍ ଆଇରନ୍ ଏବଂ ସମାପ୍ତ ଷ୍ଟିଲ୍ ଲୋଡିଂ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧିରେ ୩.୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସାର ଲୋଡିଂରେ ମଧ୍ୟ ୬.୨ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା କରିବା ଦିଗରେ ରେଳବାଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
କୋଇଲା, ଯାହା ରେଳ ମାଲ ପରିବହନର ବୃହତ ଅଂଶ ହାସଲ କରିଚାଲିଛି, ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସ୍ଥିର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବଜାୟ ରଖିଛି। ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କୋଇଲା ପରିବହନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ସମଗ୍ର ନେଟୱାର୍କରେ ଏହାର ପରିବହନ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଥିଲା।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମଧ୍ୟ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ମାଲ ପରିବହନକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ଏକ୍ସିମ କଣ୍ଟେନର ପରିଚାଳନା ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମାଲ ପରିବହନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଦକ୍ଷତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ଯାତ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମଇ, ୨୦୨୬ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ୬୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଗତ ବର୍ଷ ଏହି ଅବଧିରେ ଏହା ପାଖାପାଖି ୫୯ କୋଟି ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କରିଥିଲା। ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମୁଖ୍ୟତଃ ଅଣ-ସହରାଞ୍ଚଳ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଯାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ୨୮ କୋଟିରୁ ୩୦ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ୭.୪ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି। ଏହା ସାରା ଦେଶରେ ଉଭୟ ସ୍ୱଳ୍ପ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ରେଳ ଯାତ୍ରାର ନିରନ୍ତର ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ ।
ଭ୍ରମଣ ଚାହିଦାରେ ଋତୁକାଳୀନ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବିଭିନ୍ନ ମାର୍ଗରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଗ୍ରୀଷ୍ମ କାଳୀନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲା। ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାର ନିରନ୍ତର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଜାତୀୟ ପରିବହନକାରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୬୪ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବା ପରିଚାଳନା କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ନିକଟରେ ହାଓଡ଼ା ଏବଂ କାମାକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ଲିପର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେତେବେଳେ ଅମୃତ ଭାରତ ସେବା ସଂଖ୍ୟା ୬୮ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ମଇ ୨୦୨୬ ସମୟରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ସେବା ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି।
ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦେଶର ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବେ ନିଜର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି।