Cabinet
Cabinet approves Price Stabilization Fund for Scheduled Indian Airlines towards ATF pricing
03 JUN 2026 3:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved one-time budgetary support not exceeding Rs.10,000 crore for Oil Marketing Companies (OMCs) to provide ATF price stabilisation support to Scheduled Indian Airlines for their domestic and international operations. The budgetary support shall be in the form of interest-free advances to OMCs through the Demands for Grants of the Ministry of Petroleum and Natural Gas. The support shall be provided to OMCs to facilitate stable ATF pricing for airlines during the ongoing period of exceptional fuel price volatility arising from the West Asia crisis.
Key component of the approved of Price Stabilization Fund:
(i) Interest-Free advance to OMCs
A one-time budgetary support of up to Rs.10,000 crore shall be provided as an interest-free advance to OMCs to support ATF price stabilisation for Scheduled Indian Airlines. The corpus shall compensate OMCs for losses arising from elevated international ATF prices whenever the prevailing Import Parity Price exceeds the benchmark price determined under the approved mechanism.
(ii) Recovery and True-Up Mechanism
When international ATF prices moderate, the differential amount shall be recovered from OMCs and returned to the Consolidated Fund of India. The arrangement shall continue until the entire support amount is fully recovered and settled.
(iii) Coverage of Domestic and International Operations
The scheme shall be available to all willing Scheduled Indian carriers for both domestic and international operations.
(iv) Fixed ATF Price Arrangement
The mechanism provides greater predictability in fuel costs by adopting a fixed-price arrangement for domestic and international operations, thereby reducing airline’s exposure to sudden fuel price spikes.
(v) Exclusive rights of ATF supply to OMCs
The arrangement will be implemented through an MoU between participating Indian airlines and OMCs, with the Ministry of Civil Aviation and the Ministry of Petroleum & Natural Gas as signatories. Under this one-time arrangement, participating airlines will procure ATF only from OMCs for up to three years, subject to annual review or until the advance amount is fully recovered, whichever is earlier.
(vi) Monitoring and Audit
A Monitoring Committee comprising representatives of the Ministry of Civil Aviation, Ministry of Petroleum & Natural Gas and Department of Expenditure shall oversee implementation, claim verification, reconciliation and settlement. All claims and recoveries shall be subject to audit.
(vii) Duration of Prise Stabilization support
ATF price stabilisation support will be in force for a period of thirty-six months with provision for annual review or until the advance amount is fully recovered/settled, whichever is earlier. The proposal may be extended beyond thirty-six months with the approval of the Competent Authority in case the corpus is not fully trued up within this period.
Expected outcome:
• The proposed mechanism will provide enhanced stability and predictability in ATF pricing for Indian airlines, enabling better operational and financial planning.
• It will shield Oil Marketing Companies (OMCs) from losses arising from volatile and elevated ATF prices during the ongoing West Asia crisis.
• The measure will help protect and sustain domestic and international air connectivity, ensuring continuity of air services.
• It will reduce the pass-through of fuel price shocks to passengers, thereby helping to moderate fare volatility.
• The arrangement will support continued air connectivity to remote, regional, Tier-II and Tier-III cities, promoting balanced regional development and inclusive growth.
Key Benefits:
• Stable airline operations help sustain employment across airlines, airports, ground handling agencies, MROs, travel agencies, hospitality and logistics sectors.
• Continued air connectivity will facilitates movement of passengers, high-value cargo, business travellers and tourists, thereby supporting economic activity across sectors.
• The measure will have positive spill-over effects on tourism, hospitality, trade, exports, regional development and investment.
• It will help ensure optimum utilisation of airport infrastructure developed across the country, including airports operationalised under the UDAN scheme.
• By preserving domestic and international connectivity, the initiative will strengthen India's integration with global markets and support long-term economic growth.
Background:
The aviation sector has been impacted by unprecedented volatility in global ATF prices following the West Asia crisis.
• Due to the ongoing West Asia crisis, international ATF prices have surged nearly 2.5 times from Rs.60.50/ litre in March 2026 to Rs.142/litre in May 2026. ATF accounts for nearly 40% of an airline's operating cost. Therefore, this volatility in ATF prices has resulted in high cost pressure on airline financials.
• ATF accounts for nearly 40% of airline operating costs and during periods of extreme fuel volatility, can constitute up to 60% of total operating expenditure.
• While ATF price has been capped for domestic operations, Indian carriers continue to purchase ATF for international operations at Import Parity Prices (IPP), exposing them to elevated fuel costs.
• However, the capping of ATF prices is a temporary measure and not sustainable in the long run for OMCs. Due to the capping of ATF prices, OMCs are also incurring losses particularly with volatile and surging ATF prices during the West Asia crisis.
• Closure of Pakistan airspace for Indian carriers has resulted in longer flight paths to Europe, North America and Central Asia, increasing fuel burn and operational costs.
• Long-haul passenger fares have increased substantially, international demand has declined and airlines have reduced or suspended services on several international routes.

মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা সেদ্যুল তৌরবা ইন্দিয়ন এয়রলাইনশিংগী প্রাইস স্তেবিলাইজেসন ফন্দ ATF তা অয়াবা পীখ্রে
03 JUN 2026 3:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌবা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিং (OMC) গীদমক সেদ্যুল তৌরবা ইন্দিয়ন এয়রলাইনশিংনা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেসনেল চলাইবা মতমদা ATF কী মমল স্তেবিলাইজেসন তৌবদা মতেং ওইনবগীদমক লুপা করোর ১০,০০০ দগী হেনদবা অমুক্তংগী ওইগদবা বজেতকী তেংবাং পীবদা অয়াবা পীখ্রে। বজেতরী সপ্পোর্ত অসি ও এম সিশিংদা পেত্রোলিম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়গে দিমান্দস ফোর গ্রান্তকী খুত্থাংদা পীগনি। তেংবাং অসি ও এম সিশিংদা নোংচুপ এসিয়াগী লাংফম্না মরম ওইদুনা অখন্নবা মওংদা থাউ মমল হেনগৎপা লাকপা মতমদা খল চানা লৈবা ATF প্রাইসিংদা এয়রলাইনশিংনা চলাইবা ঙম্নবগীদমক্তা পীগনি।
অয়াবা পীরবা প্রাইস স্তেবিলাইজেসন ফন্দগী মরুওইবা মচাকশিংঃ
(i) ও এম সিশিংদা ইন্তরেস্ত-ফ্রী এদভান্স
ও এম সিশিংদা সেদ্যুল তৌরবা ইন্দিয়ন এয়রলাইনশিংগীদমক ATF প্রাইস স্তেবিলাইজেসন তৌবদা মতেং ওইনবা ইন্তরেস্ত য়াওদবা এদভান্স ওইনা অমুক্তদা লুপা করোর ১০,০০০ ফাওবা পীবা। কোর্পস অসিনা ও এম সিশিংদা মালেমগী ATF হেনগৎলকপা মতমদা ইম্পোর্ত পারিতী প্রাইসনা অয়াবা পীরবা মেকানিজমগী মখাদা বেঞ্চমার্ক প্রাইস হেনবা মতমদা থেংনবা অমাংবদগী কনবা ঙমগনি।
(ii) রিকভরী অমসুং ত্রু উপ মেকানিজম
করিগুম্বা মালেমগী ATF প্রাইসনা ময়াই ওইনা লৈবা মতমদা খেন্নরিবা শেনফম অসি ও এম সিদগী রিকভর তৌগনি অমসুং ভারতকী কন্সোলিদেতেদ ফন্দা হাপকনি। হায়রিবা ফিভম অসি অপুনবা সপ্পোর্ত এমাউন্ত অদু শুনা লৌখৎত্রিবা ফাওবা অমসুং লোইশিন্নদ্রিবা ফাওবা চৎনগনি।
(iii) দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেসনেল ওপরেসন্দা কোনশিনবা
স্কিম অসি দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেসনেলদা চলাইরিবা অপাম্বা সেদ্যুল তৌরবা ইন্দিয়ন কেরিয়র খুদিংমক্তা পীগনি।
(iv) ফিক্স ATF প্রাইস এরেঞ্জমেন্ত
মেকানিজম অসিনা ফ্যুলগী মমল অসি দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেসনেলগী ওইনা ফিক্স প্রাইস এরেঞ্জমেন্ততা হেন্না ফবা প্রেদিক্তেবিলিতী অমা পীগনি, মসিনা এয়রলাইনশিংনা থাউগী মমল হেনগৎপদা থেংনবা অৱাবা হন্থহনগনি।
(v) ATF না ও এম সিশিংদা সপ্লাই তৌবগী অখন্নবা হক
হায়রিবা ফিভম অসি শরুক য়ারিবা ইন্দিয়ন এয়রলাইনশিং অমসুং ও এম সিশিংগা অমসুং সিভিল এভিএসন অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্ল্যাস মন্ত্রালয়না খুৎয়েক পীদুনা তৌনবা এম ও য়ু অমগী খুত্থাংদা চলাইগনি। হায়রিবা অমুক্তংগী ওইবা এরেঞ্জমেন্ত অসিনা শরুক য়ারিবা এয়রলাইনশিংনা ATF অসি ও এম সি খক্তদগী চহি অহুমগী ওইনা লৈগনি, মসি চহিগী নৎত্রগা এদভান্স এমাউন্ত অদু মপুং ফানা লৌখৎত্রিবা ফাওবা চত্থগনি।
(vi) মোনিতরিং অমসুং ওদিত
সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্ত্মেন্ত ওব এক্সপেন্দিচরগী মীহুতশিং য়াওবা মোনিতরিং কম্মিতী অমনা চলাইবা, ক্লেম ভেরিফিকেসন, রিকন্সিলিএসন অমসুং সেতল্মেন্তকী থবকশিং য়েংশিনগনি। ক্লেম অমসুং রিকভরি খুদিংমক ওদিত তৌগনি।
(vii)
ATF প্রাইস স্তেবিলাইজেসন সপ্পোর্ত অসি চহিগী য়েংশিনবগা লোইননা এদভান্সকী শেনফম্না মপুং ফানা লৌখৎত্রিবা ফাওবা থা কুন্থ্রাতরুক চলাইগনি। প্রোপোজেল অসি মতীক চাবা ওথোরিতীনা অয়াবা পীবগী মতুং ইন্না মতম অসিগী মনুংদা কোর্পস লৌখৎত্রিবা ফাওবা থা কুন্থ্রাতরুক হেন্না শাংদোকপা য়াই।
ফংবা য়াবা ফলঃ
হৌদোক্লিবা মেকানিজম অসিনা হেন্না স্তেবিলিতী লৈহনগনি অমসুং ইন্দিয়ন এয়রলাইনশিংদা ATF প্রাইসিং হেন্না ফহনগনি, মসিনা ওপরেসনেল অমসুং ফাইনান্সিএল প্লানিং হেনা ঙমহনগনি।
মসিনা ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিং (ও এম সি) বু নোংচুপ এসিয়াগী লাংফম অসিনা মরম ওইদুনা ATF মমল হেনগৎলকপদা মাংবা হন্থহনগনি।
খোংথাং অসিনা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তরনেসনেল এয়র কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনগনি, মসিনা এয়র সর্ভিস হেন্না ফগৎহনগনি।
মসিনা থাউ মমল হেনগৎপনা পেসেঞ্জরশিংদা অৱাবা পীবা হন্থহনি।
মসিনা অথাপ্পা, রিজনেল, তাইয়র II অমসুং তাইয়র III সিতিশিংদা এয়র কন্নেক্তিবিতী লৈহন্দুনা বেলেন্স ওইবা রিজনেল দিবেলপমেন্নত অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথ অমা লৈহনগনি।
মরুওইবা খুদোংচাবশিংঃ
স্তেবল ওইবা এয়রলাইন ওপরেসন্না এয়রলাইনশিং, এয়রপোর্ত, গ্রাউন্দ হেন্দলিং, এম আর ও, ত্রাভেল এজেন্সী, হোস্পিতালিতী অমসুং লোজিস্তিক্স সেক্তরশিংদা থবক তৌরিবশিংদা থবক লেপতনা লৈহনগনি।
এয়র কন্নেক্তিবিতী লেপতবনা পেসেঞ্জর চত্থোক চশিন নুংঙাইহনগনি, হায়-ভেল্যু কার্গো, বিজিনেস ত্রাভেল্লর অমসুং তুরিস্তশিংগী পুথোক পুশিন য়াহনবনা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং কান্নহনগনি।
খোংথাং অসিনা তুরিজম, হোস্পিতালিতী, ত্রেদ, এক্সপোর্ত, রিজনেল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইনভেস্তমেন্ততা কান্নহনগনি।
মসিনা এয়রপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা হেনগৎহনগনি, মসিদা উরান স্কিমগী মখাদা এয়রপোর্ত ওপরেসন তৌহনবা য়াওরি।
দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেসনেল কন্নেক্তিবিতী লৈহনবনা খোংথাং অসিনা ভারতকা মালেমগী কৈথেল পুনশিন্নবগী চাং হেনগৎহনগনি অমসুং মতম শাংনা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং পায়খৎপা হেনগৎহনগনি।
হৌরকফম
এভিএসন সেক্তর অসি নোংচুপ এসিয়াগী লাংফম্না মরম ওইদুনা মালেমগী ATF মমলদা অকাইবা লাকপদগী অকনবা শাফু থেংনরি।
• নোংচুপ এসিয়াগী লাংফম্না মরম ওইদুনা ইন্তর্নেসনেল ATF কী মমল অসি মার্চ ২০২৬ তা লিতরদা লুপা ৬০.৫০ ওইরম্বদগী মে ২০২৬ দা লিতরদা লুপা ১৪২ ওইরকতুনা শরুক ২.৫ হেনগৎখি। ATF না এয়রলাইন ওপরেতিং কোস্তকী ৪০% পায়রি। মরম অসিনা ATF কী মমলদা কাইরকপা হায়বসিনা এয়রলাইন ফাইনান্সিএলশিংদা শেলগী অচৌবা চৈথেং পীরি।
• ATF না এয়লাইন চলাইবগী অচঙবা শেলগী ৪০% পায়বনা মরম ওইদনা থাউগী মমল কাইরকপা মতমদা অপুনবা চলাইবগী চাদিংগী ৬০% য়ৌহল্লি।
• অদুগা ATF কী মমল অসিনা দোমেস্তিক্কী ওইনা খাক্তুনা থম্বা মতমদা ভারতকী কেরিয়রলশিংনা ATF অসি ইন্তর্নেসনেল চলাইনবগী ওইনা ইম্পোর্ত পারিতী প্রাইস (আই পিপি)দা লৈ।
• অদুমওইনমক, ATF গী মমল অসি কেপিং তৌবা হায়বসি মতম খরগী ওইবা খোংথাং অমতংনি অমসুং ও এম সি শিংদা মতম শাংনা চৎনবা য়ারোই। মরম অসিনা ATF কী মমলদা কেপিং তৌবনা ও এম সিশিং অসিদা মাঙবা নঙ্গই।
• ভারতকী কেরিয়রশিং পাকিস্তান এয়রস্পেস থিংজিনবনা য়ুরোপ, নোর্থ অমেরিকা অমসুং সেন্ত্রেল এসিয়া চৎপা মতমদা লম্বী শাংদোকপনা থাউ চাবা অমসুং চলাইবগী শেল চঙবা হেনগৎহল্লি।
• মতম শাংনা ঙাইদুনা লৈবা পেসেঞ্জরশিং মশীং হেনগৎলকই, ইন্তর্নেসনেল দিমান্দ হন্থরকই অমসুং এয়রলাইনশিং হন্থরকই নৎত্রগা ইন্তর্নেসনেল রুতশিংদা চৎকদবা সর্ভিসশিং ককথরকই।