Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
ATF Price Stabilisation Fund to Support Airlines; Helps maintain uninterrupted air connectivity across the country
All refineries operating at high capacity with adequate crude inventories; stocks of petrol and diesel sufficient across the country
About 1.43 Crore Domestic LPG cylinders delivered against bookings of around 1.50 Crore cylinders during the last 3 days
Over 80,400 PNG consumers surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website till 03.06.2026
All Indian seafarers in the region are safe; No incidents involving Indian Flag Merchant vessels or Indian seafarers on foreign flag Merchant vessels reported in the past 24 hours
Indian national loses life in attack on Kuwait International Airport; 13 Indian nationals injured; Mission extending all assistance
04 JUN 2026 6:19PM by PIB Delhi
Amid the evolving situation in West Asia, the Government of India continues its efforts to keep citizens informed through regular updates. In this regard, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministry of Petroleum and Natural Gas, Ministry of Ports, Shipping and Waterways, Ministry of External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. Ministry of Civil Aviation has also briefed media on the ATF Price Stabilisation Fund.
ATF price stabilisation measures
Ministry of Civil Aviation has informed that the Union Cabinet has approved a one-time budgetary support mechanism of up to ₹10,000 crore to provide Aviation Turbine Fuel (ATF) price stabilisation support to Scheduled Indian Airlines. This decision has been taken in the larger public interest to protect air connectivity, ensure stability in air services and shield passengers from the impact of extraordinary volatility in global fuel prices arising from the ongoing West Asia crisis. It was informed that:
• The approved mechanism is designed as a temporary and self-correcting arrangement. Under the scheme, the Government will provide an interest-free advance to Oil Marketing Companies, enabling them to supply ATF to participating Indian airlines at predetermined and stable prices for both domestic and international operations. Whenever international ATF prices rise above the benchmark level, the corpus will compensate OMCs for the difference.
• Importantly, when fuel prices moderate, the differential amount will be recovered from OMCs and returned to the Consolidated Fund of India through a transparent true-up mechanism. Thus, the arrangement is intended not as a subsidy, but as a temporary stabilisation measure to smoothen the impact of exceptional fuel price volatility while ensuring full accountability, monitoring and recovery of funds.
• ATF constitutes a major component of airline operating costs and the sharp increase in international fuel prices, coupled with longer flight paths for Indian carriers on several international routes, has placed significant pressure on airline operations. The approved mechanism will provide greater predictability in fuel costs through a fixed-price arrangement, enabling airlines to plan their operations more efficiently and continue serving passengers across domestic and international networks.
• For passengers, the most important benefit of this decision is that it will help moderate sudden increases in airfares that often result from sharp spikes in fuel prices. By reducing the exposure of airlines to extreme fuel price fluctuations, the Government aims to minimise the pass-through of such costs to travellers and provide greater fare stability. This will particularly benefit families, students, business travellers, tourists and citizens who depend on air transport for mobility and economic opportunities.
• The measure will also help maintain uninterrupted air connectivity across the country, including services to remote, regional, Tier-II and Tier-III cities. Continued connectivity is essential for regional development, tourism, trade, healthcare access, education and investment. It will ensure that citizens in all parts of the country continue to have reliable access to air transport services while supporting the Government’s vision of inclusive growth and balanced regional development.
• The decision is expected to have positive effects across the wider economy by supporting employment in airlines, airports, ground handling services, maintenance and repair organisations, tourism, hospitality and logistics sectors. It will also help preserve India’s domestic and international connectivity, strengthen integration with global markets, and ensure optimal utilisation of airport infrastructure developed across the country, including airports operationalised under the UDAN scheme.
• The Government remains committed to safeguarding the interests of passengers, maintaining affordable and reliable air services, and supporting the long-term growth and resilience of India’s civil aviation sector during this period of global uncertainty.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas provided an update on the current fuel supply situation, outlining measures being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the evolving situation in West Asia. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Govt. is making all efforts to ensure availability of Petrol, Diesel and LPG. Citizens are advised to avoid panic purchase of Petrol, Diesel and booking of LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• Citizens are requested to use alternate fuels like PNG, induction/electric cooktops, etc.
• Bulk and industrial consumers are requested to procure diesel from authorized procurement channels.
• In the current situation, all citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily usage.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals and educational institutions. Priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. Supply of 5 Kg FTL to migrant labour has also been doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritising sectors for supply.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• Government of India vide multiple letters and VCs have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability.
• Govt. of India vide letter dated 26.05.2026 has requested Chief Secretaries of all States/UTs to issue appropriate directions to State/district authorities to monitor and review district-wise HSD/MS offtake pattern, intensify inspections and enforcement activities in vulnerable areas and along major transportation/industrial corridors to prevent unauthorized procurement of HSD through retail outlets by industrial and commercial consumers, and initiate prompt penal action against violators.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions by States/UTs continue across the country to curb hoarding and black marketing of Petrol, Diesel and LPG.
• LPG-related enforcement — To check hoarding and black marketing of LPG cylinders, 4 FIRs have been registered during the last 3 days.
• Petrol and Diesel-related enforcement — In the last 3 days, more than 1,880 raids were conducted wherein more than 2,900 litres of Petrol and 6,350 litres of Diesel were seized. Further, 18 FIRs were registered and 13 persons were arrested across the country.
• Surprise inspections by PSU OMCs officials are also continuing:
• LPG distributorships — In the last 3 days, inspections at about 680 LPG distributorships have been conducted. Penalties have been imposed on 6 LPG distributorships, and 2 LPG distributorships have been put under suspension.
• Retail Outlets — In the last 3 days, inspections at about 2,500 retail outlets have been conducted. Penalties have been imposed on 19 Retail Outlets, and 457 Retail outlets have been put under suspension.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG Supply continues to be affected by the prevailing situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritised.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased to about 99% on industry basis yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have been increased to about 96% to prevent diversion at the distributor level. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
• In the last 3 days, about 1.43 Crore LPG cylinders were delivered against bookings of around 1.50 Crore LPG cylinders.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Govt of India has decided to allocate total commercial allocation to 70% of the pre-crisis level incl. 10% reform based.
• In the last 3 days, about 1.57 Lakh — 5 Kg FTL cylinders were sold.
• In the last 3 days, around 9,200 — 5 Kg FTL cylinders were sold through about 520 camps.
• In the last 3 days, total of 19,372 MT of Commercial LPG has been sold.
• In the last 3 days, about 649 MT of Auto LPG has been sold by PSU OMCs.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• Supply to operating Urea Plants is currently at around 98% of their average consumption over the preceding six months.
• Gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• Govt. of India has requested Govt. of States/UTs and Central Ministries to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
• Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long-term transition from LPG to PNG. 22 States/UTs are receiving additional Commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• Govt. of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. The National PNG Drive 2.0 (01.01.2026–31.03.2026) has now been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, Govt. of India has developed a model draft State CBG Policy intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. States opting for this will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• Since March 2026, about 8.82 Lakh PNG connections have been gasified and infrastructure has been created for additional 2.98 Lakh connections, taking the total to 11.80 Lakh connections. Further, about 8.98 Lakh customers have been registered for new connections.
• Till 03.06.2026, more than 80,400 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), provision for C3-C4 molecules of 1120 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma, Chemical and Paint sector companies.
• Since 01 June 2026, about 1,030 MT of C3-C4 Molecules (comprising Propylene and Butylene) and about 320 MT of Butyl Acrylate has been sold by Mumbai, Kochi, Vizag, Chennai, Mathura and Gujarat refineries to Chemical, Pharma and Paint Industry.
Retail Fuel Availability and Pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 31.05.2026 has reduced the export levy on petrol from ₹3 per litre to ₹1.5 per litre, on diesel from ₹16.50 per litre to ₹13.50 per litre, and on ATF from ₹16 per litre to ₹9.5 per litre.
• Unusually high sales and heavy crowding observed at Retail outlets in certain areas.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf, detailing measures being undertaken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew in the region. It was stated that:
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, and maritime stakeholders to ensure seafarer welfare and uninterrupted maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels or foreign vessels with Indian crew has been reported in the past 72 hours.
• DG Shipping Control Room Update: The Control Room has handled 11,630 calls and more than 25,864 emails since activation. In the last 72 hours, a total of 444 calls and 1,034 emails have been received from seafarers, their families, and maritime stakeholders.
• Repatriation Update: The Ministry, through the Directorate General of Shipping (DG Shipping), has facilitated the safe repatriation of more than 3,474 Indian seafarers so far, including 28 in the last 72 hours from various locations across the Gulf region.
• Port operations across India remain normal, with no congestion reported.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the developments in the Gulf and West Asia region, with focused efforts on ensuring safety, security and welfare of the Indian community in the region. It was informed that:
• The Ministry of External Affairs is in constant touch with State Governments and Union Territories for sharing of information and coordination of efforts.
• Indian Embassies and Consulates across the region are on alert and are proactively assisting the Indian community. They are operating round-the-clock helplines to provide timely assistance to Indian nationals and are in close touch with local governments.
• Advisories are being issued including information related to local government guidelines, flight and travel situations, consular services, and the various welfare measures being undertaken for the community.
• Indian Missions are actively engaged with the resident Indian community. They are regularly interacting with Indian community associations, organizations, professional groups, and Indian companies to address their concerns.
• Welfare of Indian seafarers in the region is of high priority. Indian Missions are extending all assistance to them including coordination with local authorities and agencies, extending consular assistance, and assisting requests to return to India.
Status of Flights
• The overall flight situation continues to improve with additional flights operating from the region to various destinations in India.
• UAE: UAE airspace is open. Indian and UAE carriers are operating flights from UAE to various destinations in India.
• Saudi Arabia and Oman: Flights are operating from various airports in Saudi Arabia and Oman to different destinations in India.
• Qatar: Qatar airspace is partially open. Air India, Air India Express, IndiGo and Qatar Airways are operating flights from Qatar to various destinations in India.
• Kuwait: Kuwait airspace is open. Kuwait Airways and Jazeera Airways continue to operate flights from Kuwait to various destinations in India.
• Bahrain: Bahrain airspace is open. Air India Express, IndiGo and Gulf Air are operating flights from Bahrain to various destinations in India.
• Iraq: Iraq airspace is open with limited flight operations to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.
• Iran: Iran airspace is partially open. Ministry has advised Indian nationals to avoid travelling to Iran and urged those already there to leave with the Embassy’s support. So far, Indian Embassy in Tehran has facilitated movement of 2,557 Indian nationals out of Iran through land border routes.
• Israel: Israel airspace is open and limited flight operations have resumed to destinations in the region, which can be used for onward travel to India.
Status Update on the Attack on Kuwait International Airport
• Yesterday, in an attack on the Kuwait International Airport, an Indian national unfortunately lost his life. The Government expresses its deepest condolences to the family of the deceased. The Indian Mission in Kuwait is in touch with the family and is coordinating closely with the local authorities. The mortal remains are expected to arrive in India tomorrow.
• Thirteen Indian nationals have been injured in the attack and are currently undergoing treatment at various hospitals in Kuwait. The Mission is extending all assistance to the injured and is in close touch with the local authorities.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
04 JUN 2026 6:19PM by PIB Bhubaneswar
• ସାରା ଦେଶରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବିମାନ ସେବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ ଏଟିଏଫ୍ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରୀକରଣ ପାଣ୍ଠି
• ସାରା ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ
• ଗତ ୩ ଦିନରେ ୧.୫୦ କୋଟି ବୁକିଂ ବିପକ୍ଷରେ ୧.୪୩ କୋଟି ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ
• MYPNGD.in ପୋର୍ଟାଲ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ୮୦,୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ହସ୍ତାନ୍ତର
• ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ
• କୁଏତ ବିମାନବନ୍ଦର ଆକ୍ରମଣରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ; ଆହତ ୧୩ ଜଣଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ
୦୪/୦୬/୨୦୨୬ : ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ସରକାର ନିୟମିତ ଅପଡେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆଜି ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଏଟିଏଫ୍‌ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରୀକରଣ ପାଣ୍ଠି ବିଷୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଛି।
ଏଟିଏଫ୍‌ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁସୂଚିତ ଭାରତୀୟ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଆଭିଏସନ ଟରବାଇନ୍ ଫୁଏଲ୍‌ (ଏଟିଏଫ୍‌) ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରୀକରଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଟ.୧୦,୦୦୦ କୋଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକକାଳୀନ ବଜେଟ୍ ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ବିମାନ ସଂଯୋଗକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା, ବିମାନ ସେବାରେ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଙ୍କଟରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟରେ ଅସାଧାରଣ ଅସ୍ଥିରତାର ପ୍ରଭାବରୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ବୃହତ୍ତର ଜନସ୍ୱାର୍ଥରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ:
ଅନୁମୋଦିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ-ସଂଶୋଧନକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସରକାର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସୁଧମୁକ୍ତ ଅଗ୍ରିମ ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପୂର୍ବନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଏବଂ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଭାରତୀୟ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏଟିଏଫ୍‌ ଯୋଗାଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଟିଏଫ୍‌ମୂଲ୍ୟ ବେଞ୍ଚମାର୍କ ସ୍ତରରୁ ଉପରକୁ ଉଠିବ, ସେତେବେଳେ କର୍ପସ୍ ପାର୍ଥକ୍ୟ ପାଇଁ ଓଏମସି ଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଦେବ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ, ଯେତେବେଳେ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟମ ହୁଏ, ପାର୍ଥକ୍ୟ ପରିମାଣ ଓଏମସି ଠାରୁ ଆଦାୟ କରାଯିବ ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟ୍ରୁ-ଅପ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସମନ୍ୱିତ ପାଣ୍ଠିକୁ ଫେରାଇ ଦିଆଯିବ। ତେଣୁ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସବସିଡି ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ, ତଦାରଖ ଏବଂ ପାଣ୍ଠିର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଅସାଧାରଣ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟ ଅସ୍ଥିରତାର ପ୍ରଭାବକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥିରୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ।
ଏଟିଏଫ୍‌ ବିମାନ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟରେ ତୀବ୍ର ବୃଦ୍ଧି ବିମାନ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚାପ ପକାଇଛି। ଅନୁମୋଦିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ସ୍ଥିର-ମୂଲ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟରେ ଅଧିକ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଏୟାରଲାଇନ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ଯୋଜନା କରିବାକୁ ଏବଂ ଘରୋଇ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନେଟୱାର୍କରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ହେଉଛି ଏହା ବିମାନ ଭଡ଼ାରେ ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରିବ ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟରେ ତୀବ୍ର ବୃଦ୍ଧିରୁ ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ହୋଇଥାଏ। ଏୟାରଲାଇନ୍ସଗୁଡ଼ିକର ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରି, ସରକାର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏପରି ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ଭଡ଼ା ସ୍ଥିରତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଏହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ପରିବାର, ଛାତ୍ର, ବ୍ୟବସାୟିକ ଯାତ୍ରୀ, ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ ଯେଉଁମାନେ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ବିମାନ ପରିବହନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ, ଆଞ୍ଚଳିକ, ଟିୟର-II ଏବଂ ଟିୟର -III ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସେବା ସମେତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବାଣିଜ୍ୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଂଶର ନାଗରିକମାନେ ବିମାନ ପରିବହନ ସେବାର ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରବେଶ ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ।
ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିମାନ ସେବା, ବିମାନବନ୍ଦର, ଭୂମି ପରିଚାଳନା ସେବା, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ମରାମତି ସଂଗଠନ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରି ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଭାରତର ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ, ବିଶ୍ୱ ବଜାର ସହିତ ସମନ୍ୱୟକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ଏବଂ ଉଡ଼ାନ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିମାନବନ୍ଦର ସମେତ ସାରା ଦେଶରେ ବିକଶିତ ବିମାନବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ଏହି ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା, ସୁଲଭ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବିମାନ ସେବା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଭାରତର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ରୂପରେଖା ଦିଆଯାଇଛି। ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ:
ସାଧାରଣ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ନାଗରିକ ସଚେତନତା
ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲର ଆତଙ୍କିତ କ୍ରୟ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ଏଡାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି, ଇଣ୍ଡକ୍ସନ/ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ କୁକଟପ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଅନୁମୋଦିତ କ୍ରୟ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକରୁ ଡିଜେଲ କିଣିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସରକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପରିଚାଳନା ପଦକ୍ଷେପ
ଚଳିତ ଭୌଗୋଳିକ ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି, ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି (ପରିବହନ) ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ପାଇଁ, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଫାର୍ମା, ଇସ୍ପାତ, ଅଟୋମୋବାଇଲ, ବିହନ, କୃଷି ଇତ୍ୟାଦିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨ ଏବଂ ୩ ରେ ଦୈନିକ ହାରାହାରି ଯୋଗାଣ ଆଧାରରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରାଯାଇଛି।
ସରକାର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ଉଭୟ ଦିଗରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୧ ରୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ତନ୍ତ୍ର ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ଗଚ୍ଛିତ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଅର୍ଡର, ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି। ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକାଧିକ ଚିଠି ଏବଂ ଭିସି ମାଧ୍ୟମରେ ସମାନ କଥା ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ଅନେକ ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ଭିସିମାନେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ସାର୍ବଜନୀନ ଯୋଗାଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ତଦାରଖ କାର୍ଯ୍ୟ
ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କାର୍ଯ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଜାରି ରହିଛି। ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୪ ଟି ଏଫଆଇଆର ପଞ୍ଜିକୃତ କରାଯାଇଛି।
ଗତ ୩ ଦିନରେ, ୧୮୮୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ୨୯୦୦ ଲିଟରରୁ ଅଧିକ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ୬୩୫୦ ଲିଟର ଡିଜେଲ ଜବତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ୧୮ ଟି ଏଫଆଇଆର ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ୧୩ ଜଣଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଥିଲା।
ଗତ ୩ ଦିନରେ, ପ୍ରାୟ ୬୮୦ ଟି ଏଲପିଜି ବିତରକରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ୬ ଟି ଏଲପିଜି ବିତରକ ଉପରେ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୨ ଟି ଏଲପିଜି ବିତରକକୁ ନିଲମ୍ବିତ କରାଯାଇଛି। ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୨୫୦୦ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ୧୯ ଟି ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଉପରେ ଦଣ୍ଡ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି: ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି। ଘରୋଇ ପରିବାରକୁ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ କୌଣସି ଡ୍ରାଏ-ଆଉଟ୍ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇନାହିଁ। ଗତକାଲି ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିରେ ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୯୯% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୧.୫୦ କୋଟି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରାୟ ୧.୪୩ କୋଟି ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ କରାଯାଇଛି।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଆବଣ୍ଟନ ପଦକ୍ଷେପ:
ଭାରତ ସରକାର ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ସ୍ତରର ୭୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଆବଣ୍ଟନ ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦% ସଂସ୍କାର ଆଧାରିତ। ଗତ ୩ ଦିନରେ, ପ୍ରାୟ ୧.୫୭ ଲକ୍ଷ — ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ଗତ ୩ ଦିନରେ, ପ୍ରାୟ ୫୨୦ ଶିବିର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୯,୨୦୦ — ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ୍‌ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ଗତ ୩ ଦିନରେ, ମୋଟ ୧୯,୩୭୨ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି। ଗତ ୩ ଦିନରେ, ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୬୪୯ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଅଟୋ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପଦକ୍ଷେପ
ଡି-ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି-ପରିବହନକୁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ସହିତ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ପୂର୍ବ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୯୮% ରହିଛି। ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଣ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ୮୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କିତ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଜିଏରେ ହୋଟେଲ, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ସିଜିଡି ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକର ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାର ୧୮.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଯଦି ସେମାନେ ଏଲପିଜି ରୁ ପିଏନଜି କୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ। ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସଂସ୍କାର ସହିତ ଜଡିତ ଅତିରିକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପାଉଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ୨୪.୦୩.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଗେଜେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ବଣ୍ଟନ (ପାଇପ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର, ନିର୍ମାଣ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ) ଅର୍ଡର, ୨୦୨୬ କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅର୍ଡର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପାଇପ୍ ଲାଇନ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଏବଂ ସମୟସୀମା ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଜମିରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ବିଳମ୍ବକୁ ସମାଧାନ କରେ ଏବଂ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ସକ୍ଷମ କରେ।
ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଶକ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଭାରତ ସରକାର ଏକ ମଡେଲ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ରାଜ୍ୟ ସିବିଜି ନୀତି ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସିବିଜି ବିକାଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ନିବେଶକ-ଅନୁକୂଳ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ-ମୁଖୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ନମନୀୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ବାଛିଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୮.୮୨ ଲକ୍ଷ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ଗ୍ୟାସିଫାଇ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ୨.୯୮ ଲକ୍ଷ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମୋଟ ୧୧.୮୦ ଲକ୍ଷ ସଂଯୋଗକୁ ନେଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ନୂତନ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୮.୯୮ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାହକ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ୦୩.୦୬.୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ୮୦,୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକ MYPNGD.in ୱେବସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି।
ଅଶୋଧିତ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ
ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ଇନଭେଣ୍ଟରୀ ସହିତ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ବଜାୟ ରଖାଯାଉଛି। ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ରିଫାଇନାରୀରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଘରୋଇ ବଜାର ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଯୋଗାଣର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଜେଡବ୍ଲୁଜି) ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ସରକାର ୦୧.୦୪.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା (ସିଏଚଟି) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିମାଣର ସି୩ ଏବଂ ସି୪ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସମେତ ତୈଳ ବିଶୋଧନାଗାର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛନ୍ତି।
୦୧ ଜୁନ୍ ୨୦୨୬ ଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୧,୦୩୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସି୩-ସି୪ ଅଣୁ (ପ୍ରୋପିଲିନ୍ ଏବଂ ବ୍ୟୁଟିଲିନ୍ ନେଇ ଗଠିତ) ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୨୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବ୍ୟୁଟିଲ୍ ଆକ୍ରିଲେଟ୍ ମୁମ୍ବାଇ, କୋଚି, ଭାଇଜାଗ୍, ଚେନ୍ନାଇ, ମଥୁରା ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ରାସାୟନିକ, ଫାର୍ମା ଏବଂ ରଙ୍ଗ ଶିଳ୍ପକୁ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଦେଶସାରା ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଅଶୋଧିତ ତେଲ ମୂଲ୍ୟରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି; ତଥାପି, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତି ଲିଟର ଟ.୧୦ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାର ୩୧.୦୫.୨୦୨୬ ତାରିଖର ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତି ଲିଟର ଟ.୩ ରୁ ଟ.୧.୫, ଡିଜେଲ ଉପରେ ଟ.୧୬.୫୦ ରୁ ଟ.୧୩.୫୦ ଏବଂ ଏଟିଏଫ୍‌ ଉପରେ ଟ.୧୬ ରୁ ଟ.୯.୫ କୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି। କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଅଧିକ ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ପ୍ରଚଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କ୍ରୁ ଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନାବିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଗତ ୭୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ କିମ୍ବା ଭାରତୀୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ସହିତ ଜଡିତ କୌଣସି ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
ଡିଜି ଜାହାଜ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଅପଡେଟ୍: ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ୧୧,୬୩୦ କଲ୍ ଏବଂ ୨୫,୮୬୪ ରୁ ଅଧିକ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି। ଗତ ୭୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ, ନାବିକ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କଠାରୁ ମୋଟ ୪୪୪ କଲ୍ ଏବଂ ୧୦୩୪ ଇମେଲ୍ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ପ୍ରତ୍ୟାର୍ପଣ ଅପଡେଟ୍: ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜି ଜାହାଜ) ମାଧ୍ୟମରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୪୭୪ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ସହଜ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୭୨ ଘଣ୍ଟାରେ ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ୨୮ ଜଣ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଭାରତ ସାରା ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିଛି, କୌଣସି ଭିଡ଼ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି। ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ:
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପ୍ରୟାସର ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ କନସୁଲେଟ୍ ସଜାଗ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି।
ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ, ଉଡ଼ାଣ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ପରିସ୍ଥିତି, କନସୁଲାର ସେବା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କିତ ସୂଚନା ସମେତ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରାଯାଉଛି। ଭାରତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ନିବାସୀ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଜଡିତ। ସେମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଂଘ, ସଂଗଠନ, ବୃତ୍ତିଗତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ, କନସୁଲାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଭାରତ ଫେରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଉଡ଼ାଣର ସ୍ଥିତି
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଅତିରିକ୍ତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସହିତ ସାମଗ୍ରିକ ବିମାନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି। ୟୁଏଇ ଆକାଶମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି। ଭାରତୀୟ ଏବଂ ୟୁଏଇ ବାହକମାନେ ୟୁଏଇ ରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଓମାନର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି।
କତାର ଆକାଶମାର୍ଗ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଅଛି। ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ, ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଇଣ୍ଡିଗୋ ଏବଂ କତାର ଏୟାରୱେଜ୍ କତାରରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। କୁଏତ ଆକାଶମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି। କୁଏତ ଏୟାରୱେଜ୍ ଏବଂ ଜଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ କୁଏତରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ପରିଚାଳନା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ବାହାରିନ ଆକାଶମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି। ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଇଣ୍ଡିଗୋ ଏବଂ ଗଲ୍ଫ ଏୟାର ବାହାରିନରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ଇରାକ ଆକାଶମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ସୀମିତ ବିମାନ ପରିଚାଳନା ରହିଛି, ଯାହାକୁ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ଇରାନ ଆକାଶମାର୍ଗ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଅଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଇରାନ ଯାତ୍ରା ନକରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ଏବଂ ଦୂତାବାସର ସହାୟତାରେ ସେଠାରେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେଠାରୁ ଚାଲିଯିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ତେହେରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ୨୫୫୭ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ଥଳ ସୀମା ମାର୍ଗ ଦେଇ ଇରାନରୁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି।
ଇସ୍ରାଏଲ ଆକାଶ ମାର୍ଗ ଖୋଲା ଅଛି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ସୀମିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହାକୁ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
କୁଏତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉପରେ ଆକ୍ରମଣର ସ୍ଥିତି ଅପଡେଟ୍
ଗତକାଲି, କୁଏତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉପରେ ଆକ୍ରମଣରେ, ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ପ୍ରାଣ ହରାଇଲେ। ସରକାର ମୃତକଙ୍କ ପରିବାର ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମବେଦନା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। କୁଏତରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ମିଶନ ପରିବାର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖିଛି। ପାର୍ଥିବ ଶରୀର ଆସନ୍ତାକାଲି ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଆକ୍ରମଣରେ ତେର ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କୁଏତର ବିଭିନ୍ନ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଚିକିତ୍ସାଧୀନ ଅଛନ୍ତି। ମିଶନ ଆହତମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛି।