Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, dedicates to the nation and lays the foundation stone of multiple development projects worth over ₹18,800 crore in Surat, Gujarat
A series of transformative projects in the road, power and industrial sectors are being launched from Surat today; These initiatives will drive growth and improve ‘Ease of Living’ for the people: PM
Today, India is advancing its development guided by the principle of 'progress in harmony with nature': PM
A massive 'waste to wealth' public movement has been active in the country for the past 12 years; This is significantly contributing to city sanitation and helping keep our urban areas green and clean: PM
Today, the world is facing an unprecedented set of challenges, But with the collective efforts of 140 crore Indians, the country continues to move ahead with confidence and optimism: PM
05 JUN 2026 8:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today inaugurated and laid foundation stones for several development projects in Surat, Gujarat. Addressing a large gathering, the Prime Minister expressed his gratitude to the people of Gujarat for their unwavering support. "After the local body elections, I am visiting Surat for the first time. From Surat, I salute and congratulate the people of the entire Gujarat," remarked Shri Modi.
Extending congratulations to the many elected representatives from Surat and Navsari present at the event, the Prime Minister reminded all stakeholders that the people of Gujarat have endorsed the spirit of service. Emphasizing that this massive victory is a mandate to further expand the mission of service, he called upon all elected representatives to work even harder. He underscored the significant role that all elected public representatives must play in realizing this vision. "Our resolve is to build a Viksit Gujarat and Viksit Bharat. This resolve will be fulfilled only by developing every village, every district, every city of the country," asserted Shri Modi.
Drawing attention to the auspicious coincidence of the event taking place on Environment Day, the Prime Minister expressed pride in being in Surat, one of the cleanest cities of the country, on June 5. Recalling Surat's transformation from a city once affected by the plague epidemic to being recognized today for its cleanliness, he lauded the continuous efforts made over the past two and a half decades by all stakeholders, including citizens, officers, employees, and public representatives. "What a matter of great pride it is, this very Surat, which was once affected by the plague epidemic, is today being recognized for cleanliness," remarked Shri Modi.
Tracing Gujarat’s pioneering role in the global transition toward a green future, the Prime Minister recalled the state's foresight in establishing India's first Climate Change Department in 2009 alongside the historic Charanka Solar Park. He detailed how Surat perfectly exemplifies the national mantra of balancing progress with nature through its innovative 'Circular Water Economy', treating wastewater for industrial use, and the nationwide 'waste to wealth' movement of the past twelve years. Ensuring future drinking water and drainage security, he highlighted the approval of the Tapi Barrage Project, while also anticipating Surat's rapid expansion into electric mobility, the growing metro network, and the Hazira Industrial Area's upcoming green steel production powered entirely by renewable energy. '“All these steps, from ensuring our buses are electric to producing steel using green energy, will further empower Surat's distinct identity as a truly green city,”' noted Shri Modi.
Addressing the unprecedented challenges of what he termed a 'decade of disasters', spanning the pandemic, global conflicts, and volatile energy supply chains, the Prime Minister praised the 140 crore Indians for firmly withstanding these massive global shocks. He specifically credited Gujarat for its heavy contribution to India’s energy self-reliance, noting the state produces one-fifth (50 GW) of the nation's 250 GW renewable energy capacity and is poised to lead in emerging sectors like Green Hydrogen and Green Ammonia. Underscoring the critical importance of the energy capabilities built over the last twelve years, he outlined historic investments in solar power, ethanol blending, railway electrification, nuclear energy, modernized electricity transmission networks, and the massive expansion of gas pipelines and port storage capacities. '“This ongoing global crisis shows how absolutely necessary self-reliance is in terms of energy, and the vast capacity the country has built over the last twelve years holds immense importance today,”' observed Shri Modi.
Reflecting on his visit to Hazira prior to the event, the Prime Minister described the region not merely as an industrial zone, but as a comprehensive, thriving ecosystem encompassing energy, steel, defense production, and global maritime trade. He positioned this Maritime-Industrial Hub as a living testament to the 'Aatmanirbhar Bharat' (Self-Reliant India) initiative, strongly condemning pessimistic factions within the country who mock the self-reliance campaign and who historically kept the nation dependent on foreign entities. '“Those people who continuously demean the nation's resolve forget that a country dependent on others can never achieve the great heights of development which it rightfully deserves,”' emphasized Shri Modi.
Outlining the government's intense focus on modern connectivity to drive self-reliance, the Prime Minister cited mega-projects like the Dedicated Freight Corridor, the Bullet Train, and the newly inaugurated section of the Vadodara-Mumbai Expressway as vital catalysts for industrial and trade growth. He emphasized that this infrastructure drive is inherently inclusive, reaching previously underserved tribal and remote regions through initiatives like the Dahod-Bodeli-Vapi corridor. By bringing four-lane highways to the tribal belts of Chhota Udepur, Narmada, Bharuch, and Tapi, the government is reducing travel time and freight costs while simultaneously unlocking unprecedented access to education, healthcare, and tourism at destinations like the Statue of Unity and Saputara. '“By bringing modern connectivity to our tribal and rural areas, we are ensuring they receive excellent facilities for education, medicine, and enhanced earning opportunities,”' affirmed Shri Modi.
Inaugurating a modern ESIC hospital in Surat to provide better healthcare for workers and migrant families from other states, the Prime Minister connected these developmental milestones to the overwhelming electoral trust the nation continues to place in the government. Concluding with a resounding call to action, he celebrated the limitless optimism of the Indian citizens, expressing absolute confidence in the collective power of the people to build a fully developed nation. '“India is a country equipped with incredible aspirations and limitless optimism, and when the manpower of the nation is completely resolved, there is no goal we cannot achieve,” said Shri Modi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী সুরত্তা লুপা করোর ১৮,৮০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখ্রে, জাতিদা কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে
ঙসি সুরত্তগী লম্বী, পাৱর অমসুং ইন্দস্ত্রীএল সেক্তরশিংদা অওনবা পুরক্কদবা প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌদোক্লে; থৌরাংশিং অসিনা চাউখৎপা পুরক্লগনি অমসুং মীয়ামগীদমক ‘ইজ ওফ লিভিং’ হেগৎহল্লগনি: পি.এম.
ঙসিদি, ভারতনা 'মহৌশাগা লোয়ননা খল কাইদনা চাউখৎপা' হায়বা ৱাখল্লোন অসিগী লমজিং মখাদা চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি: পি.এম.
লৈবাক অসিদা হৌখিবা চহি ১২ অসিদা অচৌবা 'ৱেজ তু ৱেল্থ'কী মীয়ামগী খোঙজং অমা কন্না চংশিল্লি; মসিনা সহরগী সেনিতেসনদা চাউনা মতেং পাংলি অমসুং ঐখোয়গী সহরগী মফমশিংবু অশং-অমান্না থনবা অমসুং তরু-তনানবা ওইনা থম্বদা মতেং পাংলি: পি.এম.
ঙসিদি মালেম অসিনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা শিংনবশিং মায়োক্নরি, অদুবু ভারত মচা করোর ১৪০গী অপুনবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা থাজবা অমসুং আশাগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি: পি.এম.
05 JUN 2026 8:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী সুরত্তা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। তিল্লিবা য়াম্লবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী মীয়াম্না লেংদনা থাজবা থম্লিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। "লোকাল বোদীগী মীখলগী মতুংদা, ঐহাক অহানবা ওইনা সুরত্তা লাক্লি। সুরত্তগী ঐহাক্না গুজরাতকী মীয়াম পুম্নমকপু খুরুমজরি অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকচরি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা সুরত অমসুং নভসারীগী মীহুৎ কয়াবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা গুজরাতকী মীয়ামদা সেবাগী ৱাখল্লোন চেল্লী হায়না নীংশিংখি। মসিগী অচৌবা মাইপাকপা অসিনা সর্ভিসকী মিসন অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহন্নবগী মেনদেৎ অমা ওইরে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থম্লদুনা মীখলদা মায় পাকখিবা মীহুৎ পুম্নমকপু হেন্না কন্না থবক তৌনবা মহাক্না হায়খি। মহাক্না মীখল মায় পাক্লবা মীয়ামগী মীহুৎ খুদিংমক্না ভিজন অসিবু মঙফাওনহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগদবনি হায়না ফোংদোকখি। “ঐখোয়গী ৱারেপদি ভিক্সিত গুজরাত অমসুং ভিক্সিত ভারত অমা শেমগৎপনি। মসিগী ৱারেপ অসি লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিং, জিলা খুদিং, শহর খুদিং চাউখৎহন্দুনা মপুং ফাহনগনি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
এনভাইর্নমেন্ত দেদা য়াইফরবা থৌরম অসি চান্ননা পাংথোকপা অসি য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা জুন ৫দা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী তরু-তনানবা সহরশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা সুরত্তা লাকপদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মতম অমদা প্লেগ লাইচৎনা শোকহল্লম্বা সহর অমা ওইরম্বা সুরত অসি হৌজিক্না মাগী লুনানবগীদমক শকখঙনরকপা অসিবু নৌহৌননা নীংশিংলদুনা মহাক্না হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অনি মখাইগী মনুংদা নাগরিকশিং, ওফিসিএলশিং, এমপ্লোয়ীশিং অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "করিগুম্বা মতমদা প্লেগ লাইচৎনা শোকহল্লম্বা সুরত অসি ঙসিদি মশা-মউ ফনা লৈবগীদমক শকখঙনরকপা অসি চাউথোকচনিংঙাই ওই।"
মালেমগী ওইনা গ্রীন ফ্যুচর অমগী মায়কৈদা অহোংবা পুরকপদা গুজরাতকী মরুওইবা থৌদাং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ২০০৯দা পুৱারী ওইরবা চারঙ্কা সোলর পার্ক্কা লোয়ননা ভারতকী অহানবা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ দিপার্তমেন্ত লিংখৎপদা রাজ্য অসিনা লৌখিবা মাংজিল থাবা থৌদাং অদু নীংশিংখি। মহাক্না সুরতনা মতৌ করম্না হৌখিবা চহি ১২ অসিদা ইন্নোবেতিব ওইবা 'সর্ক্যুলর ৱাতর ইকোনোমী', ইন্দস্ত্রীএলগী শীজিন্নবগীদমক ৱেস্তৱাতর ত্রিৎমেন্ত, অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা 'ৱেস্ত তু ৱেল্থ' মুভমেন্তকী খুত্থাংদা মহৌশাগী ফিভমগা লোয়ননা খুমাং চাউশিল্লকপগী নেস্নেল মন্ত্র উৎখিবগে হায়বা অদু শন্দোক্না হায়খি। তুংদা থক্নবা ঈশিং অমসুং দ্রেনেজ সেক্যুরিতী ফংহন্নবা মহাক্না তাপি বারেজ প্রোজেক্তকী অয়াবা পীখিবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না সুরতকী ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী, হেনগৎলক্লিবা মেত্রো নেৎৱার্ক অমসুং হজিরা ইন্দস্ত্রীএল এরিয়াগী শেমগৎলক্লিবা গ্রীন স্তীল প্রদক্সন অসি মপুংফানা রিন্যুএবল ইনর্জীনা পাৱর তৌগনি হায়বগী থাজবা থমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঐখোয়গী বসশিং ইলেক্ত্রিক ওইহন্নবা হোৎনবদগী হৌরগা গ্রীন ইনর্জী শীজিন্নদুনা স্তীল পুথোকপদা চঙশিল্লিবা খোঙথাং পুম্নমক অসিনা সুরতপু তশেংনা গ্রীন সিতী অমা ওইনা অখন্নবা শক্তক অমা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি”।
মহাক্না 'দেকেদ ওফ দিজাস্তরস' হায়না মিংথোনখিবা, লাইচৎ, মালেমগী ওইবা লান অমসুং ইনর্জী সপ্লাই চেনগী ফীভম শোকচিল্লকপা অসিনচিংবা অসিগুম্বা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা শিংনবশিং অসি থেংনবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী ওইবা শিংনবশিং অসিবু মপাঙ্গল লৈনা থেংনবা ঙম্বগীদমক ভারত মচা করোর ১৪০বু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না গুজরাতনা ভারতকী ইনর্জীগী লমদা মীপাল তাংদনা লৈহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি, লৈবাক অসিগী রিন্যুএবল ইনর্জী কেপাসিতীগী জি.দবল্যু.২৫০গী শরুক মঙা থোকপগী অমা (জি.দবল্যু.৫০) গুজরাতনা পুথোক্লি অমসুং গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং গ্রীন অমোনিয়াগুম্বা সেক্তরশিংদা লুচিংবা ওইনবা শেম-শারি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি ১২ অসিদা শেমগৎখিবা ইনর্জী কেপাসিতীগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা মহাক্না সোলর পাৱর, ইথানোল ব্লেন্দিং, রেলৱে ইলেক্ত্রিফিকেসন, ন্যুক্লিয়র ইনর্জী, মোদর্নাইজ তৌরবা ইলেক্ত্রিসিতী ত্রান্সমিসন নেৎৱার্কশিং অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিং অমসুং পোর্ত স্তোরেজ কেপাসিতীশিং পাকথোক চাউথোকহনবদা পুৱারী ওইরবা ইনভেস্তমেন্তশিং অদু পনখি। “হৌজিক লৈরিবা মালেমগী ওইবা অৱাবা অসিনা ইনর্জীগী লমদা মতৌ করম্না মশা-মরোমদোম লেপচবা তঙাইফদবগে হায়বদু উৎলি। হৌখিবা চহি ১২ অসিদা লৈবাক অসিনা শেমগৎলকখিবা পাক চাউরবা কেপাসিতী অসি ঙসিদি য়াম্না মরু ওইরে”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুগী মমাংদা হাজিরাদা চৎখিবা মহাক্কী খোঙচৎ অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিবু ইন্দস্ত্রীএল জোন অমা ওইনা খক নত্তনা, ইনর্জী, স্তীল, দিফেন্স প্রদক্সন অমসুং মালেমগী মেরিতাইম ত্রেদ য়াওবা পাক-চাউবা, চাউখৎপা ইকোসিস্তেম অমা ওইনা শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না মসিগী মেরিতাইম-ইন্দস্ত্রীএল হব অসি 'আত্মনির্ভর ভারত' ইনিসিয়েতিবকী অহিংবা খুদম অমা ওইনা থমখি, লৈবাক অসিগী মনুংদা মশা-মরোমদোম লেপচবগী কেম্পেনবু করেম্নবা অমসুং পুৱারীদা লৈবাক অসি মপানগী এন্তিতীশিংগী মখা পোনহল্লিবা পেসিমিস্তিক ফ্রেক্সনশিংবু মহাক্না অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "জাতি অসিগী ৱারেপ অসিবু লেপ্পা লৈতনা পুক্নিং শোন্থহল্লিবা মীওইশিং অসিনা লৈবাক অমনা অতোপ্পদা মখা পোল্লবদি চাউখৎপগী অৱাংবা থাক অদু ফংবা ঙম্লোই হায়বসি কাউথোকপগুম তৌরি।”
মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা সরকারনা মোদর্ন কনেক্তিবিতীদা অকনবা মীৎয়েং চংলিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা দিদিকেতেদ ফ্রাইৎ কোরিদোর, বুলেৎ ত্রেন অমসুং নৌনা শঙ্গাখিবা ভাদোদরা-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী সেক্সন অসি ইন্দস্ত্রী অমসুং ললোন-ইতিক্কী চাউখৎপগী মরুওইবা কেতালাইজরশিংনি হায়না পনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শাহৌ পীবা অসি মশাগী ওইবা ইনক্লুসিব ওইরি। দাহোদ-বোদেলি-ভাপি কোরিদোরগুম্বা ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা হান্ননা কান্নবা ফংদ্রিবা ত্রাইবেল অমসুং মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা য়ৌহল্লগনি। ছোতা উদেপুর, নর্মদা, ভরুচ, অমসুং তাপিগী ত্রাইবেল বেল্তশিংদা লেন মরিগী হাইৱেশিং পুরক্তুনা সরকারনা চৎথোক-চৎশিনগী মতম অমসুং ফ্রাইৎ কোস্ত হন্থহল্লি। অমরোমদা স্তেচু ওফ য়ুনিতী অমসুং সাপুতারাগুম্বা দিস্তিনেসনশিংদা এজুকেসন, হেল্থকেয়র অমসুং তুরিজমগীদমক্তা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঐখোয়গী ত্রাইবেল অমসুং রুরেল এরিয়াশিংদা মোদর্ন কনেক্তিবিতী পুরক্তুনা, ঐখোয়না মখোয়দা এজুকেসন, হিদাক-লাংথক অমসুং হেন্না ফবা শেন্থোক ফংনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনরি।”
অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী লাকপা শিন্মীশিং অমসুং মাইগ্রেন্ত ফেমিলীশিংদা হেন্না ফবা হেল্থকেয়র ফংহন্নবগীদমক সুরত্তা মোদর্ন ই.এস.আই.সি. হোস্পিতাল অমা শঙ্গাদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইলস্তোনশিং অসি লৈবাক অসিনা সরকারদা থাজবা থম্লিবা ইলেক্তোরেল ত্রস্ত অসিগা মরী লৈনহনখি। ভারতকী নাগরিকশিংগী লোইনাইদ্রবা আশা অদু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা থবক পায়খৎনবা অকনবা ৱাফম অমগা লোয়ননা মহাক্না ৱা ঙাংবা লোইশিনখি, মহাক্না মপুং ফানা চাউখৎপা লৈবাক অমা শেমগৎনবা মীয়ামগী অপুনবা শক্তিদা মপুং ফানা থাজবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারত অসি থোইদোক হেন্দোকপা এস্পিরেসনশিং অমসুং লোইনাইদ্রবা আশা লৈবা লৈবাক অমনি, অমসুং লৈবাক অসিগী মেনপাৱর অসি মপুং ফানা ফিরেপ লৌরবা মতমদা, ঐখোয়না ফংবা ঙমলোইদবা পান্দম অমত্তা লৈরোই।”