PIB Backgrounder
India’s Health Transformation
06 JUN 2026 12:29PM by PIB Delhi
In past 12 years, the Government has significantly strengthened India’s health system. It has insured over 44 crore families and operationalised over 1.86 lakh primary care centres. Generic medicines are now available at rates 50–90% below market price through over 18,000 Jan Aushadhi Kendras. Over 47 crore telemedicine consultations have been delivered. Medical colleges in India have more than doubled. 12 new AIIMS are functional since 2014. Traditional medicine has been formally integrated into the public health system. Maternal and child mortality rates have dropped significantly since 2014. TB incidence has fallen and malaria mortality is down 78%. Prevalence of various other diseases is also declining. Taken together, these gains reflect India's steady progress towards improved public health and universal health coverage.
Towards Universal Health Coverage
India has massively transformed its public health infrastructure in the past 12 years. It is now more accessible, affordable, and quality-driven. The impact is deeply visible even at the grassroots levels.
National Statistical Office 2025 survey of over 1.39 lakh households showcases more Indians than ever before are seeking medical care. Those visiting government hospitals and clinics for outpatient care — consultation, diagnosis, tests, prescription — are not having to pay anything. About half of the hospitalised patients are paying below Rs. 1,100 for their care. The poorest of households are benefitting from low or no out-of-pocket healthcare costs at such facilities. These are signs that people have renewed trust in the public healthcare system.
This did not happen by chance. Increased government spending and systematic healthcare upgrades have driven India's progress towards universal health coverage. From insurance schemes to expansion of healthcare infrastructure, India has systematically rebuilt its public health foundations over past 12 years.
The National Health Mission, with its myriad disease control and care programmes, is making healthcare delivery more targeted. A new and robust digital health infrastructure, along with budding artificial intelligence integrations, is taking healthcare delivery to the next level. To meet rising demand, the government has more than doubled its capacity to train doctors and nurses the system needs. At the centre of these changes is the world's most ambitious universal health coverage programme – the Ayushman Bharat scheme, launched in 2018.
Ayushman Bharat: Universal Health Coverage for Every Citizen
Ayushman Bharat — meaning Long Life India — provides affordable, quality healthcare to people from all walks and all stages of life. It has emerged as a critical lifeline for socio-economically weaker sections and senior citizens above 70 years. The Ayushman Bharat architecture rests on four key pillars that collectively strengthen preventive, promotive, curative, and digital healthcare systems across the country.
Pillar 1: Public Health Insurance Through Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB-PMJAY)
In continuation of the National Health Mission, the government introduced the National Health Policy (NHP), 2017. It outlines a transformative vision for India’s healthcare system. The policy recognised emerging healthcare challenges, including the rise of non-communicable diseases and escalating treatment costs. To tackle these issues, the government in 2018 launched Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB-PMJAY). It has now emerged as the world’s largest publicly funded health assurance scheme.
AB-PMJAY provides free public health insurance up to Rs. 5 lakh per family per year to socio-economically deprived families. Such families make up about 40 per cent of the population, or about 12 crore families. The insurance saves these families from catastrophic healthcare bills.
In a landmark expansion of the scheme in October 2024, the government introduced the Ayushman Bharat Vay Vandana, extending the insurance coverage to all senior citizens above 70 years.
The insurance covers consultations, hospitalisations and specialised treatment for a wide range of conditions, including cancer and heart diseases.
Empanelled public and private hospitals offer this insurance scheme. About 40,000 claims are processed daily for more than 1,900 treatment packages.
AB-PMJAY is available across the country, and has become a cornerstone of healthcare equity for lower-income people and senior citizens:
• 44.14 crore Ayushman Cards were created
• 12.03 crore hospitalisations were covered
• Treatment worth Rs. 1,80,435 crore was provided
• 36,218 hospitals were empanelled — 19,659 public and 16,559 private
• 1.20 crore senior citizens were enrolled under the Ayushman Bharat Vay Vandana scheme, who availed over 13.84 lakh treatments worth Rs. 3,000 crore (as on June 5, 2026)
Ayushman App
One-stop hub for PM-JAY beneficiaries – Available on both Android and iOS in 19 regional languages. Beneficiaries can:
• Verify eligibility
• Download Ayushman e-cards
• Monitor wallet balances
• Locate empanelled hospitals
• Raise grievances
A Second Chance at Life
Soni Kahtoon, wife of a daily wage worker from Motihari, Bihar, suffered from a heart valve condition for years while her family struggled financially. Her husband borrowed Rs. 2.5 lakh for treatment at a private hospital in Bihar, which brought no relief. Under AB-PMJAY, she received free heart valve replacement surgery at a multi-specialty hospital in Lucknow. She recovered and returned home to her children. Ayushman Bharat saved Soni and her family from a lifetime of financial duress.
Pillar 2: Primary Care Through Ayushman Arogya Mandirs (AAM)
The government is scaling primary healthcare infrastructure for less specialised treatment of minor ailments and for public outreach health programmes. Ayushman Arogya Mandirs (AAMs) are being established to provide primary healthcare at every neighbourhood. These AAMs are the cornerstone of community health in India, expanding universal health coverage. They provide comprehensive care spanning preventive, promotive, curative, rehabilitative and palliative care.
Each AAM offers 12 free services, going well beyond maternal and child healthcare. These include the screening and management of diseases, oral, eye and ear-nose-throat care, and mental health support. Teleconsultations, first-level emergency and trauma care, and free essential medicines and diagnostics are also provided at these centres. The AAMs have recorded a cumulative footfall of over 540 crores as on date. The government is rapidly building this infrastructure. There are now:
• 1.86+ lakh Ayushman Arogya Mandirs are functional, including:
•
• 1.34 lakh Sub Health Centres
• 24,483 Primary Health Centres
• 5,474 Urban Primary Health Centres
• 12,259 AYUSH centres
• 9,758 Urban Health and Wellness Centres (as of June 5, 2026)
AAMs are also centres for community health outreach for Community Health Workers and Accredited Social Health Activists (ASHAs). At these centres, they spread awareness of health programmes, check in on patients, and keep track of community health.
Improving Public Health at the Grassroot Level
For years, the Lalmati sub-centre in Assam's Bongaigaon district served over 10,000 people across 10 villages, providing only basic maternal and child health services. When the centre was upgraded to an AAM through the Ayushman Bharat scheme, it was truly transformed. The AAM expanded its services, adding screening of non-communicable diseases, mental health support, oral and eye care, and emergency services. Trained Community Health Officers were deployed to lead the team delivering these services.
Due to these changes, the area has recorded zero maternal and child mortality from preventable causes since 2024. High-risk pregnancies have more than halved. Cases of communicable diseases and anaemia have also declined.
Pillar 3: Pandemic Preparedness Through PM-ABHIM
Primary healthcare centres also play a pivotal role during public health emergencies, as seen during COVID-19. They become centres for disease surveillance, screening and treatment. The government has been significantly expanding the primary healthcare infrastructure to ensure pandemic preparedness.
Launched on October 25, 2021, the Pradhan Mantri Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) is one of India’s largest pan-national programmes aimed at developing a resilient, accessible, and self-reliant public health system. Its total financial outlay is Rs. 64,180 crores, spanning from financial years 2021–22 to 2025–26.
The mission is building capacity at every tier of the health system and is:
• Providing support for 23,224 rural health and wellness centres in 10 high-focus states.
• Establishing:
• 13,736 urban health and wellness centres in all states.
• 3,389 block public health units in 11 high-focus states.
• Setting up 744 integrated public health labs in all districts
• Establishing 631 critical care hospital blocks in all districts with a population of more than 5 lakh.
Beyond physical infrastructure, PM-ABHIM is also building India's pandemic defence architecture. This includes:
• Dedicated investments in bio-security preparedness, pandemic research, and disease surveillance
• Outbreak response and preparedness at 50 points of entry into the country
• Critical Care Blocks with 150 beds being established across 12 central institutions
Pillar 4: Digital Health Ecosystem Through Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM)
A robust digital health infrastructure is as crucial for improving healthcare accessibility as brick-and-mortar infrastructure. At its core, it gives citizens ownership of their own health data — making it portable, accessible, and usable across any provider in the country. It creates a single source of truth for health facilities, professionals, and pharmacies, enabling better clinical decisions and continuity of care. It also creates a national database that the government can use to analyse public health trends, support medical research, and take a more targeted approach to interventions.
The fourth pillar, the Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM), is focused on building a comprehensive, citizen-centric digital infrastructure. It was launched in September 2021. At the heart of ABDM is the Ayushman Bharat Health Account (ABHA) — a unique 14-digit health identity number to which a citizen's complete health records are linked. With the citizen's consent, these records can be accessed by any healthcare professional across the ABDM network, enabling paperless, seamless care. ABDM also facilitates evidence-based decision-making for more effective health interventions at a population level.
The ABHA app, run by the National Health Authority, has a QR-based appointment registration service, which helps with long queues at hospitals or clinics. It also helps verify patient data. The app is leading the expansion of ABDM:
• 20.49 crore registrations were recorded on the app
• 27,328 facilities spanning 36 states and union territories were connected to the platform (as of March 31, 2026)
National Health Mission: Targeting Myriad Ailments and Diseases
The NHM with its two sub-missions — National Rural Health Mission and National Urban Health Mission — delivers targeted programmes that address specific diseases, populations, and health challenges.
NHM has improved public health outcomes across maternal and child health, disease elimination and immunisation.
Central to the NHM are community health workers operating from the primary healthcare centres. Due to the rapid expansion and upgradation of the primary healthcare infrastructure through Ayushman Bharat, these health workers are more capable than ever. They deliver healthcare services to more people, in more places, with better tools and data than before. Their work spans several targeted programme areas — beginning with maternal and child healthcare.
Maternal and Child Healthcare under National Health Mission
Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA): Launched in 2016, this scheme provides free and quality antenatal check-ups at government health facilities. Crores of women have benefitted from this scheme:
• Over 7.47 crore pregnant women were examined
• 22,349 facilities provided PMSMA services nationwide (as of June 5, 2026).
Janani Suraksha Yojana (JSY): This scheme supports women through childbirth. It encourages facility-based deliveries among poor pregnant women, particularly those from below-poverty-line households, and the scheduled caste and scheduled tribe communities.
Janani Shishu Suraksha Karyakram (JSSK): This scheme entitles every pregnant woman at a public facility to government-funded free delivery, drugs, diagnostics, diet, and transport. There is no out-of-pocket cost. In 2014, the JSSK was extended to all antenatal & post-natal complications of pregnancy.
These programmes together have significantly reduced maternal mortality rates.
Community Health Workers Ensure Safe Institutional Births
The pregnancy of Mubashira (of Malappuram, Kerala) was identified as high-risk at Panakkad Urban Family Health Centre. Thereafter, ASHA workers conducted monthly home visits throughout her pregnancy. They monitored both maternal and foetal health. They provided antenatal care and vaccined Mubashira (tetanus and adult diphtheria vaccination). The local police station was also informed at the outset. Regular phone conversations helped build trust with the family. Due to the community outreach, Mubashira safely delivered the baby girl at a hospital.
The NHM runs several other schemes to take care of mothers and children. These include:
Maternal Health
• Surakshit Matritva Aashwasan: Guarantees free, dignified healthcare to every woman and newborn at public health facilities.
• Midwifery Initiative: Trains Nurse Practitioner Midwives
• Stillbirth Surveillance and Response: Tracks and reduces stillbirths, targeting fewer than 10 stillbirths per 1,000 births by 2030.
Child Health
• Home Based Newborn Care: ASHA workers conduct six home visits after birth to monitor newborn health and enable early referral.
• Home Based Care of Young Child: ASHA workers conduct five home visits for children aged 3–15 months to support nutrition and early childhood development.
• Rashtriya Bal Swasthya Karyakram: Screens children for birth defects, developmental delays, deficiencies, and diseases
Nutrition and Adolescent Health
• Anaemia Mukt Bharat: Provides iron and folic acid supplementation to pregnant women, children, and adolescents.
• Weekly Iron Folic Acid Supplementation: Provides weekly Iron and Folic Acid tablets to adolescents to prevent deficiency.
• Mothers' Absolute Affection: Promotes breastfeeding and complementary feeding through frontline health worker training.
• Adolescent Friendly Health Centres: Provide counselling and clinical services to adolescents at the primary healthcare level.
• Menstrual Hygiene Scheme: Ensures adolescent girls have access to information, sanitary products, and safe disposal mechanisms.
Mission Indradhanush
Vaccination of newborns and pregnant mothers is crucial to ensure their health and longevity. The government runs the Universal Immunisation Programme (UIP), which targets 2.67 crore newborns and 2.9 crore pregnant women annually — offering free vaccines against 12 diseases.
Despite this programme, many children and pregnant women are not or partially vaccinated. In 2014, the government launched Mission Indradhanush as a catch-up programme for such communities with low vaccination rates.
Through Mission Indradhanush:
• 5.46 crore children and 1.32 crore pregnant women that were not immunised before were vaccinated
Across routine immunisation, over 95 per cent of children aged 12–23 months received their vaccinations at a public health facility in 2023–24, according to the National Health Family Survey (2023-2024).
Together, these efforts have significantly improved vaccination coverage nationwide.
The share of zero-dose children — those who have received no vaccines at all — fell from 0.11 per cent of the population in 2023 to 0.06 per cent in 2024.
India's immunisation programmes have also contributed to the elimination of maternal and neonatal tetanus, as certified by the World Health Organisation in May 2015.
U-WIN
To strengthen timely vaccination of children and pregnant women, the Government launched the U-WIN (Universal Immunisation Web-enabled Network) platform for a pan-India rollout in 2024. U-WIN digitally records every vaccination event, tracks due doses, and ensures permanent, portable health records for beneficiaries. It reduced gaps caused by missed or untracked vaccinations.
• 11.87 crore children and 3.96 crore pregnant women are registered on the platform (as of March 2026).
The government also launched a three-month cervical cancer prevention campaign in February 2026. The campaign provided free human papillomavirus (HPV) vaccine to girls aged 14 years across the country, which number about 1.15 crore.
Beyond protecting mothers, children and young girls, NHM's programmes have also driven significant progress in eliminating communicable diseases that have long burdened India’s public health system.
Eliminating Communicable Diseases
The government has reduced the prevalence of communicable diseases over the past 12 years. NHM's targeted programmes for disease elimination and treatment have delivered measurable outcomes across tuberculosis, malaria, and leprosy.
Tuberculosis
India has reduced tuberculosis (TB) incidence through the National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP). The goal of the programme is to eliminate tuberculosis. This programme is multifaceted and includes screening and treatment of TB through government facilities.
Due to the programme, TB cases and fatalities have declined faster than the global rate of decline. A strong community support network established through the programme also helped in combating TB.
• Over 3.78 lakh Nik-shay Mitras — volunteers who provide TB patients with nutritional, vocational and diagnostic support — supported over 20 lakh patients.
• These volunteers provided over 45 lakh food baskets (as of December 2025). This support helped patients stay committed to their treatment over the full course of care.
Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan: Launched in September 2022, the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan is the community-led component of the National TB Elimination Programme (NTEP). It transformed TB elimination into a Jan Andolan — a people's movement.
• Through awareness drives and community mobilisation, over 20 crore individuals have been screened for TB and more than 28 lakh patients diagnosed since December 7, 2024.
This large-scale screening helped identify previously undetected TB cases circulating silently within communities.
Malaria
India, once among the highest malaria-burden countries globally, has significantly reduced cases and deaths since 2017 through sustained and targeted government interventions via the NHM.
In 2016, the government launched the National Framework for Malaria Elimination, which provides a roadmap for eliminating malaria by 2027. Building on this framework, the National Strategic Plan for Malaria Elimination (2023–2027) introduced enhanced surveillance and a "test, treat, and track" approach to case management. It also developed real-time data tracking. These interventions have contributed to a sustained decline in both malaria cases and deaths across India.
Other Communicable Diseases
NHM's targeted programmes have driven measurable progress even beyond TB and malaria — reducing transmission, cutting fatality rates, and pushing several diseases towards elimination.
• HIV-AIDS: The mother-to-child transmission rate has declined by about 74.5% between 2010 and 2024. This has outpaced the global decline of around 56.5% in the same period.
• Kala-Azar: 633 endemic blocks in 54 districts have shown less than one case per 10,000 population.
• Japanese Encephalitis: Case Fatality Rate has reduced from 17.6% (2014) to 7.1% (2024)
• Dengue: Case Fatality Rate has reduced to 0.13% in 2024.
• Lymphatic Filariasis:
• 143 of 348 endemic districts (41%) have stopped Mass Drug Administration and cleared Transmission Assessment Survey, up from 15% in 2014 (MDA is the administration of drugs to whole populations irrespective of disease status).
• MDA coverage improved from 75% (2014) to 85% (2025) against total population.
• Leprosy:
• Districts achieving elimination (<1 case per 10,000) went up from 542 (2014-15) to 638 (2024-25).
• The new case detection rate has dropped from 9.73 per 100,000 in 2014-15 to 7.0 per 100,000 in 2024-25.
COVID-19 and Pandemic Response
India’s pandemic response was among the most proactive. The government started screenings at airports before the first domestic case was reported. A dedicated vaccine task force was also formed in April 2020. India was among the first, globally, to introduce the Rapid Antigen Tests.
On January 16, 2021, India launched the National COVID-19 Vaccination Programme, which became one of the world’s largest vaccination drives. Over 220 crore doses — including two indigenous vaccines — were administered free of charge at government schools, clinics, hospitals, and other venues. Certificates were digitised and delivered via the COWIN digital platform.
The government rapidly scaled up its infrastructure during the pandemic:
• Testing labs grew from 14 to 3,400
• ICU beds increased from 2,168 to 1.45 lakh
• Oxygen-supported beds went up from 50,583 to 5.15 lakh
• Before the pandemic, India did not produce any PPE kits domestically. During COVID-19, domestic PPE manufacturing scaled from zero to more than 5 lakh kits per day.
• Over 1,563 Pressure Swing Adsorption (PSA) oxygen plants were sanctioned, and about 900 Oxygen Express trains transported over 36,840 tonnes of liquid medical oxygen during times of crisis.
Under Vaccine Maitri, India supplied vaccines to nearly 100 countries — including free vaccines to 48 countries. Under this humanitarian initiative, India provided about 300 million doses. India truly lived the ethos of Vasudhaiva Kutumbakam — “the world is one family” — by standing with the world in times of need.
Prevention and Treatment of Non-Communicable Diseases
Non-communicable diseases (NCDs) heart disease, diabetes, cancer, stroke account for 60% of all deaths in India. To address this growing burden, NHM's National Programme for Prevention and Control of NCDs (NP-NCD) has been strengthening infrastructure for early detection, diagnosis, and treatment.
Early Detection and Screening
Ayushman Arogya Mandirs (AAMs) function as the cornerstone for community screenings of NCDs, including cancer. The government also runs various clinics and care centres for cancer screenings, diagnosis and management of the diseases.
• Over 60 crore screenings have been conducted for oral, breast and cervical cancers at AAMs.
• 35.3 crore people have been screened for oral cancer out of which:
• 2.3 lakh people have been detected with the cancer
• About 2 lakh people are being treated
• Over 16.5 crore have been screened for breast cancer
• 8.73 crore screenings have been done for cervical cancer, out of which:
• 1.1 lakh women have been diagnosed
• About 97,000 are being treated
• Since 2017, 41.5 crore people have been screened for hypertension, out of which:
• 7.1 crore have been diagnosed, and
• 5.7 crore people are notified.
• 41.3 crore people have been screened for diabetes, out of which:
• 4.7 crore people have been found diabetic
• 3.4 crore people are being treated.
Treatment and Care
Cancer Care
The government has made cancer treatment a priority over the past 12 years. It is expanding cancer care from district to tertiary levels.
• The Strengthening of Tertiary Cancer Care Centres Facilities Scheme established 19 State Cancer Institutes and 20 Tertiary Cancer Care centres.
• Cancer treatment facilities were approved in all 22 new All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS). These facilities are equipped with diagnostic, medical, and surgical capabilities.
• The national cancer surveillance was expanded through over 600 cancer registry sites and over 100 stroke registry sites. This enhanced the government's ability to track and respond to non-communicable diseases at scale.
Kidney Disease and Dialysis
NCDs can also trigger secondary conditions. Chronic kidney disease, for instance, can occur due to uncontrolled diabetes, high blood pressure, and other causes. End-Stage Renal Disease is the final and most severe stage of chronic kidney disease. Dialysis, its primary treatment, is expensive.
To support patients of the disease, the government rolled out the Pradhan Mantri National Dialysis Programme (PMNDP) in 2016, which provides free dialysis treatment to the poor.
Through this programme:
• 31.74 lakh patients received dialysis treatment
• Over 4 crore haemodialysis sessions were held across 1,816 centres
• The programme saved patients an estimated Rs. 10,102.25 crore in out-of-pocket healthcare expenses (as on June 5, 2026)
Many treatments for NCDs are also covered under the AB-PMJAY insurance scheme, providing poorer sections of society an affordable means of recovery.
Prevention: Reducing NCD Risk Factors
A sedentary and unhealthy lifestyle is often a leading cause for NCDs, particularly for obesity and diabetes. Since 2014, the government has launched several initiatives outside the NHM to combat NCDs and promote a healthy lifestyle.
Eat Right India
A healthy diet is key to combating or preventing obesity, diabetes, under-nutrition and micronutrient deficiencies. Launched in July 2018, the Eat Right India movement promotes safe, healthy, and sustainable food. It promotes hygiene at food establishments, healthy eating practices, and food free from contaminants. The initiative takes a whole-of-government approach – cutting across ministries and departments to deliver coordinated outcomes. The initiative has involved the community in influencing change in people’s diets and lifestyle practices. Through this programme:
• 182 Clean Street Food Hubs were certified
• 546 Fruits and Vegetables Market were certified
• 411 railway stations were (as on June 5, 2026)
• Over 21 thousand kilos Used Cooking Oil was collected in 2024-25 financial year
Fit India
Engaging in physical activity is also an important way of combating NCDs. Launched in 2019, the Fit India Movement encourages people to incorporate fitness into their daily routines. The Fit India Sundays on Cycle campaign promotes cycling in urban spaces as a simple, accessible, and eco-friendly way to stay active.
• The Fit India Sundays campaign engaged over 30 lakh citizens across over 2.8 lakh locations since its launch.
Tobacco Control
Tobacco use continues to be a major public health challenge, claiming over 13 lakh lives annually in India. Tobacco use is also a leading cause of cancer.
Through the National Tobacco Control Programme, India has achieved a 17.3% reduction in overall tobacco use over the past decade.
Tobacco use among school-going children declined too:
• It declined from 14.6% in 2009 to 8.5% in 2019 (Global Youth Tobacco Surveys 4 & 5)
Various initiatives under the NTCP helped communities kick off tobacco addition.
• The government operates various Tobacco Cessation Centres across the country through this programme. Over 2,000 Tobacco Cessation Centres were established across the country in district hospitals, medical colleges, dental colleges, and NCD clinics.
• In 2016, the government launched a toll-free National Tobacco QuitLine (1800-112-356) that offers free counselling and support, along with follow-up support.
• Over 6.5 lakh people were assisted through this helpline from June 2016 to April 2026.
• Sustained counselling helped 34.5% of the callers quit tobacco.
• The government launched the Tobacco Free Youth Campaign in 2023 — now in its third edition – to ensure that school-children and youth do not develop tobacco addiction. Across successive 60-day campaigns:
• Over 3.09 lakh educational institutions and 39,000 villages achieved tobacco-free status
• Over Rs. 2.1 crore was collected in fines
India received the Bloomberg Philanthropies Award in 2025 for tobacco control. The award recognised the government's progress in curbing tobacco use through a national toll-free quit line and cessation support services at health facilities across the country.
Preventing disease is only one part of building a healthy society. When illness does occur, access to treatment should depend on need—not on a person’s ability to pay.
Providing Affordable Medicines and Emergency Transport
Healthcare becomes truly accessible and equitable when people can afford the medicines, tests, and transport that treatment requires. Three government initiatives have directly addressed and solved these problems.
The Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana provides quality-assured generic medicines at significantly lower prices than market prices. These medicines are available for purchase at Jan Aushadhi Kendras (JAKs) across the country. This initiative has made quality generic medicines available at a fraction of branded prices — typically 50–80% cheaper.
The AMRIT (Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment) Pharmacies initiative was launched in 2015. These pharmacies provide life-saving and essential medicines at discounts ranging from 50% to 90%. They have brought down treatment costs for patients, especially for those from low-income backgrounds.
• Till date, AMRIT Pharmacies have benefited over 6.85 crore patients with over 255 outlets established. Patients have saved about Rs. 8,400 crore through this scheme.
The government launched the Free Essential Diagnostics Initiative in 2015, under the National Health Mission to address the high out of pocket expenditure on diagnostics. The initiative prescribes free essential tests at every level of the public health system:
The initiative covers:
• 9 tests at Sub-Centre level
• 19 at Primary Healthcare Centres
• 39 at Community Health Centres
• 57 at the District Hospital level
The specialities covered are:
• Haematology
• Serology
• Biochemistry
• Clinical Pathology
• Microbiology
• Radiology
• Cardiology
Free Diagnostics Initiative
Andhra Pradesh was the first state to implement the Free Diagnostics Initiative in 2016. Before, patients in the state paid out-of-pocket for basic lab tests and radiology at public facilities. The state government launched the NTR Vaidya Pariksha initiative across all 13 districts to implement the Free Diagnostics Initiative in government facilities. Free lab and radiology services were extended to:
• 1,182 primary healthcare centres
• 192 community health centres
• 31 Area Hospitals, and
• 8 District Hospitals.
Tele-radiology was introduced at 120 facilities lacking qualified radiologists. Four new CT centres were set up on Public-Private-Partnership mode. The response was immediate:
• Between 45,000 to 55,000 tests and 1,200 X-rays were conducted every working day through this initiative.
• About 60–70 Computed Tomography (CT) studies were reported daily via tele-radiology.
• Outpatient visits rose by over 16 lakh and inpatient admissions by 2.72 lakh between January–June 2016, compared to the same period in 2015.
• Running costs were approximately Rs. 10 crore per month across 1,400 healthcare centres statewide.
The model was designed for replication across other states under NHM.
Emergency transport is also provided by the government. Over the past 12 years, the government has systematically closed the gap between a patient and a hospital by expanding India’s primary emergency ambulance network.
Dial 108 and Dial 102 operate across 35 states and union territories. Dial 108 handles medical emergencies like critical care, trauma, and accident emergencies. Dial 102 focuses on pregnant women and children, managing the beneficiaries of the Janani Shishu Suraksha Karyakram (JSSK) scheme end-to-end. Various emergency support vehicles are closing the gap:
• 3,044 Advanced Life Support ambulances
• 15,283 Basic Life Support ambulances
• 3,918 Patient Transport Vehicles, 19 boats, 81 bikes for hard-to-reach areas
Reaching People Where They Are: Digital and Last-Mile Health Services
Since 2014, the government has expanded last-mile healthcare delivery through digital health technology. Geography is no longer a barrier between people and their health. A patient in a remote village earlier had little hope of seeing a specialist. Now, they can virtually consult them. Three platforms have been central to this effort.
eSanjeevani: National Telemedicine Service
eSanjeevani, India's national telemedicine platform, is at the centre of this digital shift. Citizens living in underserved or remote areas can now consult a doctor via smartphones, computers or at the nearest primary and sub-health centres.
Launched in November 2019, eSanjeevani was initially designed for doctors at health centres to consult one another. However, demand for the platform exploded once the pandemic barred people from visiting hospitals and clinics.
Now, the platform connects people directly to specialists sitting in top medical institutes of the country.
Since its launch:
• Over 47 crore calls were recorded
• More than 2.34 lakh healthcare providers — including doctors, specialists, and super-specialists across government hospitals, medical colleges, and Ayushman Arogya Mandirs — were onboarded onto the platform
Tele-MANAS: Mental Health on the Phone
For those seeking mental health care, there exists the Tele-MANAS telemedicine service launched by the government in October 2022. It makes mental healthcare — historically stigmatised and under-resourced — accessible to those living outside cities, where such care has long been concentrated. The service improves access to quality mental health counselling and care services across the country.
The service is available in 20 languages across all 36 states and union territories. People can get telephone-based counselling, psychotherapy, psychiatric consultations, and referral services, including urgent care through Tele-MANAS.
In October 2024, the government launched the Tele-MANAS mobile app, which made the use of the service easier. The app also makes services accessible to the visually impaired. This is through a specially designed, user-friendly digital interface and a toll-free phone line that does not require screen use. The use of the telemedicine service was boosted since the launch of the app.
• There are now 53 Tele-Manas Cells and 23 Mentoring Institutes connected to the platform.
i-DRONE for Medicine Delivery
Medicine delivery is often difficult in remote and hilly regions, or difficult terrain. Drones are now being used to deliver medicines to those who cannot get them due to physical or other barriers. The Indian Council of Medical Research launched the i-DRONE service in 2021. These drones are used to transport medicines, vaccines and blood samples for testing via drones.
• 22,000 medicines were delivered through 7,700 kilometres via drones.
• 65 healthcare centres used the service
Transforming Healthcare Delivery Through Artificial Intelligence
The government is deploying artificial intelligence across healthcare to further increase equity, accessibility, affordability and speed.
AI-powered Clinical Decision Support Systems (CDSS) assists doctors during eSanjeevani consultations through structured data capture and clinical alerts.
• 28.2 crore eSanjeevani consultations benefited from standardized AI-enabled support since CDSS was introduced in April 2023 through November 2025.
AI tools are also strengthening disease screening. The ‘Cough Against TB’ tool uses cough analysis to identify likely tuberculosis cases.
• An additional 12-16% TB was reported by using this tool – cases which may have been missed if the patients were screened using conventional methods.
• More than 1.62 lakh people have been screened using this tool from March 2023 through November 2025.
MadhuNetrAI enables automated diabetic retinopathy screening, helping prevent avoidable blindness. It eliminates the need for a specialist ophthalmologist at the point of screening.
• The solution was implemented across 38 facilities in 11 states
• It provided AI assistance during screening of more than 14,000 retinal images, benefiting 7,100 patients (as of December 2025).
Medical Education and Workforce
Over the past 12 years, the government has expanded medical education to meet rising demand for health professionals.
Nursing has received equal attention:
• 157 new nursing colleges are being established alongside the new medical colleges — adding approximately 15,700 nursing graduates annually.
• The number of nursing seats have increased since 2014 too (as of June 2025):
• B.Sc. Nursing seats: up 53% to 1,27,290
• M.Sc. Nursing seats: up 39% to 14,986
Alternative Healthcare
Alongside modern medicine, the government has also formally integrated traditional healthcare systems into the public health framework since 2014.
The Ministry of AYUSH (Ayurveda, Yoga, and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy), formed in November 2014, established traditional medicine as an active part of India's health system.
• 942 AYUSH institutions were opened (as of 2025)
The National AYUSH Mission co-locates AYUSH facilities at public health centres and district hospitals. Traditional care now shares infrastructure with modern medicine.
• AYUSH care was mainstreamed across 13,093 NHM co-located facilities (as of December 2025)
To unify the traditional healthcare ecosystem, the AYUSH Grid will digitally connect all AYUSH hospitals and laboratories nationwide.
India is also positioning AYUSH as a global offering. A dedicated AYUSH Visa was introduced in July 2023, for foreign nationals seeking treatment in India. This has significantly expanded the country’s potential to become the world’s health and wellness capital.
Towards a Viksit Bharat 2047
During the past 12 years, investments in medical infrastructure, primary healthcare, and medical education have strengthened India’s health sector. These efforts are steadily advancing the country towards universal health coverage. It is the fulfilment, in practice, of the government’s motto — Sabka Saath, Sabka Vikas.
A healthier population is not only a moral achievement — it is an economic one. When people are not pushed into poverty by medical bills, they spend more on their development. When workers are not lost to preventable disease, they are more productive at work. When children survive their first years and grow up well-nourished, they learn, earn, and contribute.
The benefits over the past 12 years will compound across generations. Children born today into a system with near-universal immunisation coverage, accessible primary care, and early disease screening will live longer, healthier lives than their parents. They will also inherit a stronger health baseline in turn. India is moving steadily towards its vision of Viksit Bharat @ 2047 — a healthier, stronger, and more prosperous nation for every citizen.
References
Press Information Bureau
Ministry of Health and Family Welfare
Others
Click here to see PDF
PIB Research

PIB Backgrounder
भारतमा स्वास्थ्य सेवामा रूपान्तरण
06 JUN 2026 12:29PM by PIB Gangtok
पछिल्ला 12 वर्षमा, सरकारले भारतको स्वास्थ्य प्रणालीलाई धेरै हदसम्म मजबुत बनाएको छ। यसले 44 करोड़भन्दा अधिक परिवारहरूको बीमा गरेको छ र 1.86 लाखभन्दा अधिक प्राथमिक स्वास्थ्य केन्द्रहरू शुरु गरेको छ। अब 18,000 भन्दा अधिक जन औषधि केन्द्रहरूको माध्यमद्वारा जेनेरिक औषधिहरू बजार मूल्यभन्दा 50-90% कम मूल्यमा उपलब्ध छन्। 47 करोड़भन्दा अधिक टेलिमेडिसिन परामर्श दिइसकिएको छ। भारतमा मेडिकल कलेजहरूको सङ्ख्या दुईगुणाभन्दा अधिक भएका छन्। 2014 देखि 12 नयाँ एम्सहरूले कार्य गरिरहेका छन्। परम्परागत चिकित्सालाई औपचारिक रूपमा सार्वजनिक स्वास्थ्य प्रणालीमा एकीकृत गरिएको छ। 2014 देखि मातृ तथा बाल मृत्यु दरमा धेरै कमी आएको छ। क्षयरोगको मामिलामा कमी आएको छ र मलेरियाबाट हुने मृत्युमा 78% को गिरावट आएको छ। विभिन्न अन्य रोगहरूको मामिलामा पनि कमी आइरहेको छ। कुल मिलाएर, यी उपलब्धिहरूले राम्रो सार्वजनिक स्वास्थ्य र सबैका लागि स्वास्थ्य कभरेज (युनिभर्सल हेल्थ कवरेज)को दिशामा भारतको निरन्तर प्रगतिलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।
सबैका लागि स्वास्थ्य कवरेजतर्फ
भारतले पछिल्ला 12 वर्षमा आफ्नो सार्वजनिक स्वास्थ्य बुनियादी ढाँचामा ठूलो मात्रामा परिवर्तन ल्याएको छ। अहिले यो अधिक सुलभ, किफायती र गुणस्तरीय बनेको छ। यसको प्रभाव जमिनी स्तरमा पनि स्पष्ट रूपमा देखिन थालेको छ।
राष्ट्रिय तथ्याङ्क कार्यालयको 2025 को सर्वेक्षणले 1.39 लाखभन्दा अधिक परिवारबाट के पत्ता लागेको छ भने पहिलाको तुलनामा अधिक भारतीयहरूले चिकित्सा सेवा लिइरहेका छन्। जुन मानिसहरू सरकारी अस्पताल र क्लिनिकहरूमा आउटपोशेन्ट देखभाल - परामर्श, निदान, परीक्षण, प्रिस्क्रिप्शन - को लागि जान्चन्, उनीहरूले केही पनि भुक्तान गर्नु पर्दैन। अस्पतालमा भर्ना भएका लगभग आधा बिरामीहरूले आफ्नो हेरचाहको लागि 1,100 रुपियाँभन्दा कमको भुक्तान गरिरहेका छन्। सबैभन्दा गरीब परिवारहरूले यस्ता सुविधाहरूमा कम वा कुनै पनि बाहिरी स्वास्थ्य सेवा लागतबाट लाभान्वित भइरहेका छन्। यी संकेतहरू हुन् कि मानिसहरूले सार्वजनिक स्वास्थ्य सेवा प्रणालीमा नयाँ विश्वास गरेका छन्।
यो अचानक भएको होइन। सरकारद्वारा खर्चमा वृद्धि र स्वास्थ्य सेवामा व्यवस्थित सुधारहरूले सबैका लागि स्वास्थ्य कवरेजको दिशामा भारतको प्रगतिलाई अगाड़ि बढ़ाएको छ। बीमा योजनाहरूदेखि लिएर स्वास्थ्य सेवाका बुनियादी ढाँचाहरूको विस्तारसम्म, भारतले पछिल्ला 12 वर्षमा व्यवस्थित रूपमा आफ्नो सार्वजनिक स्वास्थ्य व्यवस्थाको आधारलाई पुनः मजबुत बनाएको छ।
राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशन, आफ्ना धेरै किसिमका रोग नियन्त्रण तथा हेरचाह कार्यक्रमहरूको साथ, स्वास्थ्य देखभाल सेवालाई अधिक लक्षित बनाइरहेको छ। एक नयाँ तथा मजबुत डिजिटल स्वास्थ्य बुनियादी ढाँचा, साथै कृत्रिम बुद्धिमत्ता एकीकरणको बढ़्दो प्रयोग, स्वास्थ्य देखभाल सेवालाई एक नयाँ स्तरमा पुर्याइरहेको छ। बढ्दो मागलाई पूरा गर्नका लागि, सरकारले सिस्टमको लागि आवश्यक पर्ने डाक्टर र नर्सहरूलाई तालिम दिन आफ्नो क्षमतालाई दुईगुणाभन्दा पनि अधिक बढाएको छ। यी परिवर्तनहरूको केन्द्रमा विश्वको सबैभन्दा महत्त्वाकांक्षी ‘वैश्विक स्वास्थ्य कवरेज’ कार्यक्रम हो, - आयुष्मान भारत योजना, जुन 2018 मा शुरु गरिएको थियो।
आयुष्मान भारत: हरेक नागरिकको लागि वैश्विक स्वास्थ्य कवरेज
आयुष्मान भारत - जसको अर्थ लामो उमेर भएको भारत हो - ले जीवनका हरेक मोड़ र हरेक वर्गका मानिसहरूलाई सस्तो, गुणस्तरीय स्वास्थ्य सेवा प्रदान गर्दछ। यो सामाजिक-आर्थिक रूपमा कमजोर वर्ग र 70 वर्षभन्दा माथिका ज्येष्ठ नागरिकहरूको लागि एक महत्त्वपूर्ण सहाराको रूपमा देखा परेको छ। आयुष्मान भारतको ढाँचा चार प्रमुख स्तम्भहरूमा आधारित छ, जसले मिलेर सम्पूर्ण देशमा बिमारीबाट बचाउ, स्वास्थ्यलाई बढ़ावा दिने र उपचारात्मक तथा डिजिटल स्वास्थ्य सेवा प्रणालीहरूलाई मजबुत बनाउँछ।
स्तम्भ 1: आयुष्मान भारत - प्रधानमन्त्री जन आरोग्य योजना (एबी-पीएमजेएवाई) को माध्यमद्वारा सार्वजनिक स्वास्थ्य बीमा
राष्ट्रिय स्वास्थ्य अभियानलाई अघि बढ़ाउँदै, सरकारले राष्ट्रिय स्वास्थ्य नीति (एनएचपी), 2017 शुरु गर्यो। यसले भारतको स्वास्थ्य सेवा प्रणालीको लागि एक क्रान्तिकारी दृष्टिकोणको रूपरेखा प्रस्तुत गर्दछ। यो पोलिसीले गैर-संक्रामक रोगहरूको वृद्धि र बढ्दो उपचार लागत सहित उदीयमान स्वास्थ्य सेवा चुनौतीहरूलाई पहिचान गर्यो। यी समस्याहरूलाई सम्बोधन गर्नका लागि, सरकारले 2018 मा आयुष्मान भारत - प्रधानमन्त्री जन आरोग्य योजना (एबी-पीएजेएवाई) शुरु गर्यो। यो अहिले विश्वको सबैभन्दा ठूलो सार्वजनिक रूपमा वित्त पोषित स्वास्थ्य बीमा योजनाको रूपमा देखा परेको छ।
एबी-पीएजेएवाईले सामाजिक-आर्थिक रूपमा विपन्न परिवारहरूलाई हरेक वर्ष प्रति परिवार 5 लाख रुपियाँसम्मको नि:शुल्क सार्वजनिक स्वास्थ्य बीमा प्रदान गर्दछ। त्यस्ता परिवारहरू आबादीको लगभग 40 प्रतिशत हिस्सा छ, अर्थात् लगभग 12 करोड़ परिवार छन्। यो बीमाले यी परिवारहरूलाई भारी भरकम स्वास्थ्य सेवा बिलहरूबाट बचाउँछ।
अक्टोबर 2024 मा यो योजनाको एक ऐतिहासिक विस्तार अन्तर्गत सरकारले ‘आयुष्मान भारत वय वन्दना’ शुरु गर्यो, जसले 70 वर्षभन्दा माथिका सबै ज्येष्ठ नागरिकहरूलाई बीमा कभरेज प्रदान गर्यो।
यो बीमामा क्यान्सर र मुटु रोगहरू सहित धेरै प्रकारका रोगीहरूका लागि डाक्टरको सल्लाह, अस्पतालमा भर्ना हुने र विशेष गरी उपचारको सुविधा सामेल छ।
यो बीमा योजनाको सुविधा प्यानलमा समावेश गरिएका सरकारी र निजी अस्पतालहरूले प्रदान गर्छन्। 1,900 भन्दा अधिक उपचार प्याकेजहरूको लागि दैनिक लगभग 40,000 दावीहरू प्रशोधन गरिन्छ।
एबी-पीएजेएवाई देशभरि उपलब्ध छ, र कम आय भएका मानिसहरू र ज्येष्ठ नागरिकहरूको लागि स्वास्थ्य सेवामा बसारी ल्याउने एक अहम् माध्यम बनेको छ:
• 44.14 करोड़ आयुष्मान कार्ड निर्माण गरियो
• 12.03 करोड़ चोटि अस्पतालमा भर्ना भएको खर्च कवर गरियो
• 1,80,435 करोड़ रुपियाँको उपचार निःशुल्क प्रदान गरियो
• 36,218 अस्पतालहरूलाई प्यानलमा राखियो - 19,659 सरकारी र 16,559 निजी
• 1.20 करोड़ ज्येष्ठ नागरिकहरूलाई ‘आयुष्मान भारत वय वन्दना’ योजना अन्तर्गत दर्ता गरिएको थियो, जसले 3,000 करोड़ रुपियाँको 13.84 लाखभन्दा अधिक उपचार प्राप्त गरेका थिए (5 जून, 2026 सम्म)
आयुष्मान एप
पीएम-जेएवाई लाभार्थीहरूको लागि एक-स्टप हब - यो 19 क्षेत्रीय भाषाहरूमा एन्ड्रोइड र आईओएस दुवैमा उपलब्ध छ। लाभार्थीहरूले निम्न काम गर्न सक्नेछन्:
1. आफ्नो पात्रताको जाँच गर्नु
2. आयुष्मान ई-कार्ड डाउनलोड गर्नु
3. वालेट ब्यालेन्सको निगरानी गर्नु
4. प्यानल गरिएका अस्पतालहरू पत्ता लगाउनु
5. शिकायत दर्ता गराउनु
जीवनको एक अर्को मौका
बिहारको मोतिहारीकी एक दैनिक मजदुरकी पत्नी सोनी खातुन धेरै वर्षदेखि मुटुको भल्भको समस्याबाट पीडित थिइन्, जबकि उनको परिवारले आर्थिक रूपमा संघर्ष गरिरहेको थियो। उनका पतिले बिहारको एक निजी अस्पतालमा उपचारको लागि 2.5 लाख रुपियाँ ऋण लिएका थिए, तर यसभन्दा कुनै फाइदा मिलेन। एबी-पीएमजेएवाई अन्तर्गत, उनले लखनऊको एक बहु-विशेषता सम्पन्न अस्पतालमा नि:शुल्क मुटुको भल्भ प्रतिस्थापन शल्यक्रिया गरिन्। उनी निको भइन् र आफ्ना बच्चाहरूकहाँ घर फर्किइन्। आयुष्मान भारतले सोनी र उनको परिवारलाई जीवनभरको आर्थिक तंगीबाट बचायो।
स्तम्भ 2: आयुष्मान आरोग्य मन्दिर (एएएम) को माध्यमद्वारा प्राथमिक हेरचाह
सरकारले साना रोगहरूको उपचार र मानिसहरूसम्म पहुँच स्वास्थ्य कार्यक्रमहरू पुर्याउनको लागि प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा पूर्वाधारलाई बढ़ाइरहेको छ। हरेक इलाकामा प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा प्रदान गर्नका लागि आयुष्मान आरोग्य मन्दिरहरू (एएएम) स्थापना गरिँदैछ। यी एएएमहरू भारतमा सामुदायिक स्वास्थ्यका आधारशिला हुन्, जसले वैश्विक स्वास्थ्य कभरेजलाई विस्तार गर्दैछ। तिनीहरूले बिमारीहरूबाट बचाउ, स्वास्थ्यलाई बढ़ावा दिने, उपचारात्मक, पुनर्वासात्मक र गम्भीर बिमारीबाट राहत दिनलाई व्यापक हेरचाह प्रदान गर्छन्।
हरेक एएएमले मातृ तथा बाल स्वास्थ्य सेवाभन्दा बाहिर गएर 12 वटा नि:शुल्क सेवाहरू प्रदान गर्दछ। यसमा रोगहरूको जाँच र इलाज, मुख, आँखा र कान-नाक-घाँटीको देखभाल अनि मानसिक स्वास्थ्यमा सहयोगी सामेल छ। यी केन्द्रहरूमा दूरसञ्चार परामर्श, शुरुआती स्तरको आपतकालीन र ट्रामा केयर अनि नि:शुल्क आवश्यक औषधि र जाँचको सुविधा पनि प्रदान गरिन्छ। आजसम्म एएएममा कुल मिलाएर 540 करोड़भन्दा अधिक मानिस सेवा लिन आइरहेका छन्। सरकारले यो पूर्वाधार द्रुत गतिमा निर्माण गरिरहेको छ। अहिले यी केन्द्रहरूले काम गरिरहेका छन्:
• 1.86 लाखभन्दा अधिक आयुष्मान आरोग्य मन्दिरहरू चालू छन्, जसमा सामेल छन्:
• 1.34 लाख उपस्वास्थ्य केन्द्रहरू
• 24,483 प्राथमिक स्वास्थ्य केन्द्रहरू
• 5,474 शहरी प्राथमिक स्वास्थ्य केन्द्रहरू
• 12,259 आयुष केन्द्रहरू
• 9,758 शहरी स्वास्थ्य र कल्याण केन्द्रहरू (5 जून, 2026 सम्म)
एएएमहरू सामुदायिक स्वास्थ्यकर्मीहरू र मान्यता प्राप्त सामाजिक स्वास्थ्य कार्यकर्ताहरू (आशा) को लागि सामुदायिक स्वास्थ्य पहुँचका लागि केन्द्रहरू पनि हुन्। यी केन्द्रहरूमा, तिनीहरूले स्वास्थ्य कार्यक्रमहरूको बारेमा जागरूकता फैलाउँछन्, बिरामीहरूको जाँच गर्छन्, र सामुदायिक स्वास्थ्यमा नजर राख्छन्।
जमिनी स्तरमा जन स्वास्थ्यमा सुधार
वर्षौंदेखि, असमको बोंगाईगाउँ जिल्लाको लालमती उप-केन्द्रले केवल आधारभूत मातृ तथा बाल स्वास्थ्य सेवाहरू प्रदान गर्दै 10 गाउँका 10,000 भन्दा अधिक मानिसहरूलाई सेवा दिँदै आएको छ। जब आयुष्मान भारत योजना अन्तर्गत यो केन्द्रलाई एएएममा स्तरोन्नति गरियो, तब यसमा साँच्चै ठूलो परिवर्तन आएको थियो। एएएमले आफ्ना सेवाहरूको दायरालाई बढायो र यसमा गैर-संक्रामक रोगहरूको स्क्रीनिङ, मानसिक स्वास्थ्य सहायता, मुख र आँखा हेरचाह तथा आपतकालीन सेवाहरू पनि सामेल गर्यो। यी सेवाहरू प्रदान गर्ने टोलीको नेतृत्व गर्नका लागि प्रशिक्षित सामुदायिक स्वास्थ्य अधिकारीहरू खटाइएका थिए।
यी परिवर्तनहरूका कारण, यस इलाकामा 2024 देखि रोकथाम गर्न सकिने कारणहरूबाट मातृ तथा बाल मृत्यु दरको एउटै पनि मामिला अघि आएको छैन। उच्च जोखिम गर्भावस्थाको मामिलामा आधाभन्दा बेसीको कमी आएको छ। सरुवा रोग र रक्तअल्पताको मामिलामा पनि कमी आएको छ।
स्तम्भ 3: पीएम-एबीएचआईएमको माध्यमद्वारा महामारीको तयारी
कोविड-19 को समयमा देखिए जस्तै, प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा केन्द्रहरूले सार्वजनिक स्वास्थ्य आपतकालको समयमा पनि महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्छन्। तिनीहरू रोग निगरानी, स्क्रीनिङ र उपचारको लागि केन्द्र बन्छन्। महामारीको तयारी सुनिश्चित गर्न सरकारले प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा पूर्वाधारलाई उल्लेखनीय रूपमा विस्तार गरिरहेको छ।
25 अक्टोबर, 2021 मा शुरु गरिएको प्रधानमन्त्री आयुष्मान भारत स्वास्थ्य पूर्वाधार अभियान (पीएम-एबीएचआईएम ) भारतका सबैभन्दा ठूला राष्ट्रिय कार्यक्रमहरू मध्ये एक होजसको उद्देश्य एक मजबुत, सजिलै उपलब्ध र आत्मनिर्भर सरकारी स्वास्थ्य प्रणाली विकास गर्नु हो। यसको कुल वित्तीय परिव्यय 64,180 करोड़ रुपियाँ छ, जुन वित्त वर्ष 2021-22 देखि 2025-26 सम्मको लागि छ।
यो अभियानले स्वास्थ्य प्रणालीको हरेक स्तरमा क्षमता बढ़ाइरहेको छ र निम्नानुसार छ:
• 10 उच्च-केन्द्रित राज्यहरूमा 23,224 ग्रामीण स्वास्थ्य तथा कल्याण केन्द्रहरूको लागि सहयोग प्रदान गरिँदैछ।
• यसको स्थापना गरिरहेका छन्:
• सबै राज्यमा 13,736 शहरी स्वास्थ्य तथा कल्याण केन्द्रहरू।
• 11 उच्च-केन्द्रित राज्यहरूमा 3,389 ब्लक सरकारी स्वास्थ्य एकाइहरू।
• सबै जिल्लामा 744 एकीकृत जन स्वास्थ्य प्रयोगशाला स्थापना गरिँदै।
• 5 लाखभन्दा अधिक आबादी भएका सबै जिल्लाहरूमा 631 क्रिटिकल केयर अस्पताल ब्लकहरू स्थापना गरिँदै।
भौतिक पूर्वाधार बाहेक, पीएम-एबीएचआईएम ले भारतको महामारीबाच बचाउका ढाँचा पनि निर्माण गरिरहेको छ। यसमा यी सामेल छन्:
• जैव-सुरक्षाको तयारी, महामारीमाथि शोध र रोगको निगरानीको लागि समर्पित निवेश
• देशमा प्रवेश गर्ने 50 बिन्दुहरूमा बिमारी फैलिएको स्थितिमा प्रतिक्रिया तथा तयारी
• 12 केन्द्रीय संस्थाहरूमा 150 शैया सहितको क्रिटिकल केयर ब्लक स्थापना गरिँदै
स्तम्भ 4: आयुष्मान भारत डिजिटल मिशन (एबीडीएम) को माध्यमद्वारा डिजिटल स्वास्थ्य पारिस्थितिक प्रणाली
स्वास्थ्य सेवासम्म पहुँच सुधार गर्नको लागि एक मजबुत डिजिटल स्वास्थ्य पूर्वाधार त्यति नै जरुरी छ, जति भौतिक पूर्वाधारको हुन्छ। यसको मूलमा, यसले नागरिकहरूलाई आफ्नै स्वास्थ्य डेटाको मालिकाना हक दिन्छ - यसलाई देशको कुनै पनि प्रदायकमा पोर्टेबल, सजिलै उपलब्ध र प्रयोगयोग्य बनाउँछ। यसले स्वास्थ्य सुविधा, पेशेवर र फार्मेसीहरूको लागि सत्यको एकल स्रोत सिर्जना गर्दछ, राम्रो क्लिनिकल फैसला र हेरचाहको निरन्तरता सक्षम पार्दछ। यसले एक राष्ट्रिय डेटाबेस पनि निर्माण गर्दछ जुन सरकारले सरकारी स्वास्थ्य प्रवृत्तिहरूको विश्लेषण गर्न, चिकित्सा अनुसन्धानलाई समर्थन गर्न र हस्तक्षेपहरूको लागि अधिक लक्षित दृष्टिकोण अपनाउन प्रयोग गर्न सक्छ।
चौथो स्तम्भ, आयुष्मान भारत डिजिटल मिशन (एबीडीएम), एक व्यापक, नागरिक-केन्द्रित डिजिटल पूर्वाधार निर्माणमा केन्द्रित छ। यो सेप्टेम्बर 2021 मा शुरु गरिएको थियो। एबीडीएमको केन्द्रमा आयुष्मान भारत स्वास्थ्य खाता (एबीएचए) छ - एक अद्वितीय 14-अङ्कको स्वास्थ्य पहिचान नम्बर जसमा नागरिकको पूर्ण स्वास्थ्य रेकर्डहरू जोडिएका छन्। नागरिकको सहमतिमा यी रेकर्डहरू एबीडीएम नेटवर्कमा कुनै पनि स्वास्थ्य सेवा पेशेवरले पहुँच गर्न सक्छन्, जसले कागजविहीन, निर्बाध हेरचाह सक्षम बनाउँछ। एबीडीएमले आबादीको स्तरमा अधिक प्रभावकारी स्वास्थ्य हस्तक्षेपहरूको लागि प्रमाण-आधारित निर्णय-निर्धारणलाई पनि सहज बनाउँछ।
राष्ट्रिय स्वास्थ्य प्राधिकरणद्वारा सञ्चालित एबीएचए एपमा क्यूआर-आधारित नियुक्ति पञ्जीकरण सेवा छ, जसले अस्पताल वा क्लिनिकहरूमा लामो लाइनहरूको समस्यालाई कम गर्न मद्दत गर्दछ। यसले बिरामीको डेटालाई सत्यापित गर्न पनि मद्दत गर्दछ। यो एपले एबीडीएमको विस्तारमा महत्त्वपूर्ण भूमिका निर्वाह गरिरहेको छ:
• एपमा 20.49 करोड़ पञ्जीकरणहरू रेकर्ड गरिएका छन्
• 36 राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा फैलिएका 27,328 सुविधालाई प्लेटफर्मसँग जोडिएका थिए (31 मार्च, 2026 सम्म)
राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशन: धेरै प्रकारका बिमारी र रोगहरूमा ध्यान केन्द्रित गर्दै
राष्ट्रिय ग्रामीण स्वास्थ्य मिशनराष्ट्रिय शहरी स्वास्थ्य मिशन - सँग एनएचएमले आफ्ना दुई उप-मिशन - राष्ट्रिय ग्रामीण स्वास्थ्य मिशन र राष्ट्रिय शहरी स्वास्थ्य मिशन - सहित विशिष्ट रोगहरू, आबादी र स्वास्थ्य चुनौतीहरूलाई सम्बोधन गर्ने लक्षित कार्यक्रमहरू प्रदान गर्दछ।
एनएचएमले मातृ तथा शिशु स्वास्थ्य, रोगलाई उन्मूलन गर्ने र खोपको क्षेत्रमा सार्वजनिक स्वास्थ्य परिणामहरूमा सुधार गरेको छ।
एनएचएमको केन्द्रबिन्दु प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा केन्द्रहरूबाट सञ्चालित सामुदायिक स्वास्थ्यकर्मीहरू हुन्। आयुष्मान भारतको माध्यमद्वारा प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा पूर्वाधारको द्रुत विस्तार र स्तरोन्नतिको कारण यी स्वास्थ्यकर्मीहरू पहिलेभन्दा अधिक सक्षम छन्। तिनीहरूले पहिलेभन्दा राम्रो उपकरण र डेटाको साथ धेरै मानिसहरूलाई धेरै ठाउँहरूमा, स्वास्थ्य सेवा प्रदान गर्छन्। तिनीहरूको काम मातृ तथा शिशु स्वास्थ्य सेवाबाट शुरु गर्दै धेरै लक्षित कार्यक्रम क्षेत्रहरूमा फैलिएको छ।
राष्ट्रिय स्वास्थ्य अभियान अन्तर्गत मातृ तथा शिशु स्वास्थ्य सेवा
प्रधानमन्त्री सुरक्षित मातृत्व अभियान (पीएमएसएमए): 2016 मा शुरु गरिएको यो योजनाले सरकारी स्वास्थ्य सुविधाहरूमा नि:शुल्क र गुणस्तरीय प्रसवपूर्व जाँच प्रदान गर्दछ। यस योजनाबाट करोड़ौँ महिलाहरू लाभान्वित भएका छन्:
• 7.47 करोड़भन्दा अधिक गर्भवती महिलाहरूको जाँच गरिएको छ
• देशभरिमा 22,349 सुविधाहरूले पीएमएसएमए सेवाहरू प्रदान गरेका छन् (5 जून, 2026 सम्म)।
जननी सुरक्षा योजना (जेएसवाई): यो योजनाले प्रसवको समयमा महिलाहरूको सहायता गर्दछ। यसले गरीब गर्भवती महिलाहरू, विशेष गरी गरिबीको रेखामुनि रहेका परिवार र अनुसूचित जाति र अनुसूचित जनजाति समुदायका महिलाहरूमा बीच अस्पतालमा प्रसवलाई प्रसवलाई प्रोत्साहन गर्दछ।
जननी शिशु सुरक्षा कार्यक्रम (जेएसएसके): यो योजना अन्तर्गत सरकारी केन्द्रहरूमा हरेक गर्भवती महिलालाई सरकारद्वारा वित्तपोषित नि:शुल्क प्रसव, औषधि, जाँच, आहार र यातायातको हकदार बनाउँछ। यसमा आफ्नो गोजीबाट कुनै खर्च गर्नु पर्दैन। 2014 मा, जेएसएसकेको दायरा बढ़ाएर यसमा गर्भावस्थासँग जोड़िएका सबै प्रसवपूर्व र प्रसवोत्तर जटिलताहरूलाई पनि सामेल गरिएको छ।
यी कार्यक्रमहरूले मिलेर मातृ मृत्यु दरमा धेरै कमी ल्याएको छ।
सामुदायिक स्वास्थ्य कर्मीहरूले सुरक्षित संस्थागत जन्म सुनिश्चित गर्छन्।
पनक्कड शहरी परिवार स्वास्थ्य केन्द्रमा मुबाशिरा (केरलाको मलप्पुरम) को गर्भावस्थालाई उच्च जोखिमको रूपमा पहिचान गरिएको थियो। त्यसपछि, आशा कार्यकर्ताहरूले उनको गर्भावस्थाभरि मासिक घर भ्रमणहरू गरे। उनीहरूले मातृ र भ्रूण स्वास्थ्य दुवैको निगरानी गरे। उनीहरूले प्रसवपूर्व हेरचाह प्रदान गरे र मुबाशिरा (टिटनस र वयस्क डिप्थेरिया खोप) खोप लगाए। शुरुआतमा स्थानीय पुलिस चौकीलाई पनि जानकारी गराइएको थियो। नियमित फोन वार्ताले परिवारसँग विश्वास निर्माण गर्न मद्दत गर्यो। सामुदायिक पहुँचका कारण, मुबाशिराले अस्पतालमा सुरक्षित रूपमा एक बालिकालाई जन्म दिइन्।
एनएचएमले आमा र बच्चाहरूको हेरचाहको लागि धेरै अन्य योजनाहरू सञ्चालन गर्दछ। यसमा सामेल छन्:
मातृ स्वास्थ्य
• सुरक्षित मातृत्व आश्वसन: सरकारी स्वास्थ्य सुविधाहरूमा प्रत्येक महिला र नवजात शिशुलाई नि:शुल्क, सम्मानजनक स्वास्थ्य सेवाको ग्यारेन्टी गर्दछ।
• मिडवाइफरी पहल: नर्स प्रैक्टिसनर मिडवाइफहरूलाई तालिम दिन्छ।
• मृत जन्म निगरानी तथा प्रतिक्रिया: 2030 सम्ममा प्रति 1000 जन्ममा 10 भन्दा कम मृत जन्मलाई लक्षित गर्दै मृत जन्म ट्र्याक गरिरहेको छ र यसमा कमी ल्याएको छ।
बाल स्वास्थ्य
• घरमा नवजात शिशुको हेरचाह: आशा कार्यकर्ताहरूले जन्मपछि नवजात शिशुको स्वास्थ्यको निगरानी गर्न र आवश्यक परेमा प्रारम्भिक रेफरलको लागि छः वटा घरको भ्रमण गर्छन्।
• सानो बच्चाको घरमा आधारित हेरचाह: आशा कार्यकर्ताहरूले पोषण र प्रारम्भिक बाल्यकाल विकासलाई समर्थन गर्न 3-15 महिना उमेरका बच्चाहरूको लागि पाँच घर भ्रमण गर्छन्।
• राष्ट्रिय बाल स्वास्थ्य कार्यक्रम: जन्मजात दोष, विकासमा ढिलाइ, कमी र रोगहरूको लागि बालबालिकाहरूको जाँच गर्दछ।
पोषण र किशोर स्वास्थ्य
• रक्तअल्पता मुक्त भारत: गर्भवती महिला, बालबालिका र किशोरकिशोरीहरूलाई आइरन र फोलिक एसिड पूरक प्रदान गर्दछ।
• साप्ताहिक आइरन फोलिक एसिड पूरक: कमीलाई रोक्नको लागि किशोरकिशोरीहरूलाई साप्ताहिक आइरन र फोलिक एसिड ट्याब्लेट प्रदान गर्दछ।
• आमाहरूको पूर्ण स्नेह: अग्रपंक्ति स्वास्थ्य कर्मी प्रशिक्षणको माध्यमद्वारा स्तनपान र पूरक आहारलाई बढ़ावा दिँदछ।
• किशोरी अनुकूल स्वास्थ्य केन्द्रहरू: प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा स्तरमा किशोरकिशोरीहरूलाई परामर्श र क्लिनिकल सेवाहरू प्रदान गर्दछ।
• मासिक धर्म स्वच्छता योजना: किशोरकिशोरीहरूलाई जानकारी, सेनेटरी उत्पाद र सुरक्षित विसर्जन संयन्त्रहरूमा पहुँच सुनिश्चित गर्दछ।
मिशन इन्द्रधनुष
नवजात शिशु र गर्भवती आमाहरूको स्वास्थ्य र दीर्घायु सुनिश्चित गर्नको लागि खोप महत्त्वपूर्ण छ। सरकारले वैश्विक खोप कार्यक्रम (यूआईपी) चलाउँछ, जसले वार्षिक 2.67 करोड़ नवजात शिशु र 2.9 करोड़ गर्भवती महिलाहरूलाई लक्षित गर्दछ - 12 रोगहरू विरुद्ध नि:शुल्क खोप प्रदान गर्दछ।
यस कार्यक्रमको बावजुद, धेरै बालबालिका र गर्भवती महिलाहरूलाई खोप लगाइएको छैन वा आंशिक रूपमा मात्र खोप लगाइएको छ। 2014 मा, सरकारले कम खोप दर भएका त्यस्ता समुदायहरूको लागि क्याच-अप कार्यक्रमको रूपमा ‘मिशन इन्द्रधनुष’ शुरु गर्यो।
मिशन इन्द्रधनुषको माध्यमद्वारा:
• 5.46 करोड़ बालबालिका र1.32 करोड़ गर्भवती महिलाहरूलाई खोप लगाइएको थियो जसलाई पहिले खोप लगाइएको थिएन।
राष्ट्रिय स्वास्थ्य परिवार सर्वेक्षण (2023-2024) अनुसार, नियमित खोपको क्रममा, 2023-24 मा 12-23 महिना उमेरका 95 प्रतिशतभन्दा अधिक बालबालिकाले सार्वजनिक स्वास्थ्य सुविधामा आफ्नो खोप प्राप्त गरे।
यी प्रयासहरूले देशभर खोप कवरेजमा धेरै सुधार गरेका छन्।
‘शून्य-डोज’ भएका बालबालिका - अर्थात् जसले कुनै पनि खोप लिएका छैनन् - को सङ्ख्या 2023 मा आबादीको 0.11 प्रतिशत थियो, जुन 2024 मा घटेर 0.06 प्रतिशतमा भएको छ।
भारतको खोप कार्यक्रमहरूले मातृ र नवजात शिशु टिटानस उन्मूलनमा पनि योगदान पुर्याएको छ, जसलाई मई 2015 मा विश्व स्वास्थ्य संगठनले प्रमाणित गरेको छ।
यू-विन
बालबालिका र गर्भवती महिलाहरूको समयमै खोपलाई सुनिश्चित गर्नका लागि सरकारले 2024 मा पूरा देशमा लागू गर्नको लागि यू-विन (युनिभर्सल इम्युनाइजेसन वेब-सक्षम नेटवर्क) प्लेटफर्म शुरु गर्यो। यू-विनले प्रत्येक खोप कार्यक्रमलाई डिजिटल रूपमा रेकर्ड गर्दछ, बाँकी खुराकहरू ट्र्याक गर्दछ र लाभार्थीहरूको लागि स्थायी, पोर्टेबल स्वास्थ्य रेकर्ड सुनिश्चित गर्दछ। यसले छुटेका वा ट्र्याक नगरिएका खोपहरूबाट हुने खाड़ललाई कम गर्दछ।
• 11.87 करोड़ बालबालिका र 3.96 करोड़ गर्भवती महिलाहरू यस प्लेटफर्ममा पञ्जीकृत भएका छन् (मार्च 2026 सम्म)।
सरकारले फरवरी 2026 मा तीन महिने पाठेघरको मुखको क्यान्सर रोकथाम अभियान पनि शुरु गर्यो। अभियानले देशभरका 14 वर्ष उमेरका केटीहरूलाई नि:शुल्क मानव प्यापिलोमाभाइरस (एचपीभी) खोप प्रदान गर्यो, जसको संख्या लगभग 1.15 करोड़ थियो।
आमा, बालबालिका र युवा केटीहरूलाई सुरक्षा प्रदान गर्नु बाहेक, एनएचएमका कार्यक्रमहरूले भारतको सार्वजनिक स्वास्थ्य प्रणालीलाई लामो समयदेखि बोझ बनाइरहेका सरुवा रोगहरू उन्मूलनमा पनि उल्लेखनीय प्रगति हासिल गरेका छन्।
सरुवा रोगहरू उन्मूलन
सरकारले पछिल्ला 12 वर्षमा सरुवा रोगहरूको प्रचलन घटाएको छ। रोग उन्मूलन र उपचारका लागि एनएचएमका लक्षित कार्यक्रमहरूले क्षयरोग, मलेरिया र कुष्ठरोगमा मापनयोग्य परिणामहरू प्रदान गरेका छन्।
क्षयरोग
भारतले राष्ट्रिय क्षयरोग उन्मूलन कार्यक्रम (एनटीईपी) को माध्यमद्वारा क्षयरोग (टीबी) को मामिलामा कमी आएको छ। कार्यक्रमको लक्ष्य क्षयरोग उन्मूलन गर्नु हो। यो कार्यक्रम बहुआयामिक छ र यसमा सरकारी सुविधाहरूको माध्यमद्वारा क्षयरोगको जाँच र उपचार समावेश छ।
यस कार्यक्रमको कारण, क्षयरोगका मामिलाहरू र मृत्युमा कमीको दर वैश्विक दरको तुलनामा तीव्र रूपमा कमी आएको छ। कार्यक्रममार्फत स्थापित मजबुत सामुदायिक सहयोग सञ्जालले पनि क्षयरोग विरुद्ध लड्न मद्दत गर्यो।
• 3.78 लाखभन्दा अधिक ‘निक्षय मित्रहरू’ - अर्थात् ती स्वयंसेवीहरूस जो क्षयरोगीहरूलाई पोषण, रोजगार र जाँचसित जोड़िएका सहयोग प्रदान गर्छनन् - ले 20 लाखभन्दा अधिक बिरामीहरूलाई सहयोग गरे।
• यी स्वयंसेवकहरूले 45 लाखभन्दा अधिक खानाका टोकरी प्रदान गरे (दिसम्बर 2025 सम्म)। यो सहयोगले बिरामीहरूलाई हेरचाहको पूर्ण पाठ्यक्रममा आफ्नो उपचारमा प्रतिबद्ध रहन मद्दत गर्यो।
प्रधानमन्त्री क्षयरोग मुक्त भारत अभियान: सेप्टेम्बर 2022 मा शुरु गरिएको ‘प्रधानमन्त्री क्षयरोग मुक्त भारत अभियान’, ‘राष्ट्रिय क्षयरोग उन्मूलन कार्यक्रम’ (एनटीईपी) को समुदाय-नेतृत्वको घटक हो। यसले क्षयरोग उन्मूलनको कामलाई एक ‘जन आन्दोलनट अर्थात् मानिसहरूको आन्दोलनमा परिणत गर्यो।
• जागरूकता अभियान र सामुदायिक परिचालनको माध्यमद्वारा, 7 दिसम्बर, 2024 देखि 20 करोड़भन्दा अधिक व्यक्तिहरूको क्षयरोगको लागि जाँच गरिएको छ र 28 लाखभन्दा अधिक बिरामीहरूको निदान गरिएको छ।
ठूलो मात्रामा भएको यो जाँचले ती टीबी मामिलाहरूको पहिचान गर्नमा मद्द्त मिल्यो, जसले पहिला समुदायहरूमा चुपचाप फैलाइरहेका थिए र जसको कुनै पत्ता लागेको थिएन।
मलेरिया
भारत, जुन कुनै पनि विश्वमा मलेरियाको सबैभन्दा अधिक बोझ थाम्ने देशहरूमध्ये एक थियो। यसले एनएचएममार्फत लगातार तथा विशेष गरी सरकारी प्रयासहरूमा 2017 पछिदेखि मामिला र मृत्युमा धेरै कमी आएको छ।
2016 मा, सरकारले मलेरिया उन्मूलनको लागि ‘राष्ट्रिय रूपरेखा’ शुरु गर्यो, जसले 2027 सम्ममा मलेरिया उन्मूलनको लागि रोडम्याप प्रदान गर्दछ। यस रूपरेखामा निर्माण गर्दै, मलेरिया उन्मूलनको लागि राष्ट्रिय रणनीतिक योजना (2023-2027) ले बढेको निगरानी र मामिला व्यवस्थापनको लागि परीक्षण, उपचार र ट्र्याक दृष्टिकोण प्रस्तुत गर्यो। यसले वास्तविक-समय डेटा ट्र्याकिङ पनि विकास गर्यो। यी हस्तक्षेपहरूले भारतभरि मलेरियाका केसहरू र मृत्यु दुवैमा निरन्तर गिरावट ल्याउन योगदान पुर्याएको छ।
अन्य सरुवा रोगहरू
एनएचएमका लक्षित कार्यक्रमहरूले क्षयरोग र मलेरियाभन्दा बाहिर पनि मापनयोग्य प्रगति हासिल गरेका छन् - जस्तै संक्रमणलाई कमी गर्नु, मृत्यु दर घटाउनु र धेरै रोगहरूलाई उन्मूलन गर्ने दिशामा अघि बढ्नु।
• एचआईभी-एड्स: 2010 र 2024 को बीचमा आमाबाट बच्चामा सर्ने दर लगभग 74.5% ले घटेको छ। यसले सोही अवधिमा लगभग 56.5% को वैश्विक गिरावटलाई उछिनेको छ।
• काला-अजार: 54 जिल्लाका 633 स्थानीय ब्लकहरूमा प्रति 10,000 आबादीमा एकभन्दा कम मामिला देखिएको छ।
• जापानी इन्सेफलाइटिस: बिमारीबाट हुने मृत्यु दर 17.6% (2014) बाट घटेर 7.1% (2024) पुगेको छ।
• डेङ्गु: 2024 मा बिमारीबाट हुने मृत्युको दर घटेर 0.13% मात्रै भएको छ।
• लिम्फेटिक फाइलेरियासिस:
• 348 प्रभावित जिल्लाहरू मध्ये 143 (41%) ले सामूहिक औषधि प्रशासन बन्द गरेका छन् र प्रसारण मूल्याङ्कन सर्वेक्षणलाई स्वीकृत गरेका छन्, जुन 2014 मा 15% थियो (एमडीए भनेको रोगको स्थितिलाई ध्यान नदिई सम्पूर्ण जनसंख्यालाई औषधिको प्रशासन हो)।
• कुल आबादीको तुलनामा एमडीए कवरेज 75% (2014) बाट 85% (2025) मा सुधार भएको छ।
• कुष्ठरोग:
• बिमारीलाई समाप्त गर्ने जिल्लाहरू (प्रति 10,000 आबादीमा 1 भन्दा कम मामिला) भएका जिल्लाहरूको संख्या 542 (2014-15) बाट बढेर 638 (2024-25) पुगेको छ।
• नयाँ केस पत्ता लगाउने दर 2014-15 मा प्रति 100,000 मा 9.73 बाट घटेर 2024-25 मा प्रति 100,000 मा 7.0 पुगेको छ।
कोभिड-19 र महामारी प्रतिक्रिया
महामारीबाट निपट्नमा भारतको तरिका सबैभन्दा तीव्र रूपमा कम उठाउनेहरूमध्ये एक थियो। सरकारले देशमा पहिलो घरेलु केस रिपोर्ट हुनुभन्दा पहिला नै विमानस्थलहरूमा स्क्रिनिङ शुरु गरेको थियो। अप्रेल 2020 मा एक समर्पित खोप कार्यदल पनि गठन गरिएको थियो। भारत वैश्विक रूपमा द्रुत एन्टिजेन परीक्षणहरू शुरु गर्ने पहिलो देशहरू मध्ये एक थियो।
16 जनवरी, 2021 मा भारतले राष्ट्रिय कोभिड-19 खोप कार्यक्रम शुरु गर्यो, जुन विश्वको सबैभन्दा ठूलो खोप अभियानहरू मध्ये एक बन्यो। 220 करोड़भन्दा अधिक डोज - दुई स्वदेशी खोपहरू सहित - सरकारी विद्यालय, क्लिनिक, अस्पताल र अन्य स्थानहरूमा नि:शुल्क दिइयो। प्रमाणपत्र डिजिटलाइज गरियो र कोविन डिजिटल प्लेटफर्म मार्फत डेलिभर गरियो।
महामारीको समयमा सरकारले आफ्नो पूर्वाधारलाई द्रुत गतिमा बढायो:
• परीक्षण प्रयोगशालाहरूको संख्या 14 बाट 3,400 पुगे
• आईसीयू बेडहरूको संख्या 2,168 बाट 1.45 लाख पुगे
• अक्सिजन-समर्थित बेडहरूको संख्या 50,583 बाट 5.15 लाख पुगे
• महामारीभन्दा पहिला, भारतले घरेलु रूपमा कुनै पनि पीपीई किट उत्पादन गर्दैनथ्यो। कोभिड-19 को समयमा घरेलु पीपीई उत्पादन शून्यबाट 5 लाखभन्दा अधिक किटहरू प्रति दिन बढ्यो।
• 1,563 भन्दा अधिक प्रेसर स्विङ एड्सर्प्शन (पीएसए) अक्सिजन प्लान्टहरू स्वीकृत गरियो र संकटको समयमा लगभग 900 अक्सिजन एक्सप्रेस रेलहरूले 36,840 टन भन्दा अधिक तरल मेडिकल अक्सिजन ढुवानी गरे।
‘खोप मैत्री’ अन्तर्गत, भारतले लगभग 100 देशहरूलाई खोपहरू आपूर्ति गर्यो - जसमा 48 देशहरूलाई नि:शुल्क खोपहरू समावेश थिए। यस मानवीय पहल अन्तर्गत, भारतले लगभग 30 करोड़ डोजहरू प्रदान गर्यो। आवश्यकताको समयमा संसारसँगै उभिएर भारतले वास्तवमै ‘वसुधैव कुटुम्बकम्’ - अर्थात् संसार एक परिवार हो - को नीतिलाई पालना गर्यो।
गैर-सञ्चारी रोगहरूको रोकथाम र उपचार
गैर सञ्चारी रोगहरू (एनसीडी) - जस्तै मुटु रोग, मधुमेह, क्यान्सर, स्ट्रोक - भारतमा हुने 60% मृत्युको कारण हुन्। यो बढ्दो बोझलाई सम्बोधन गर्नका लागि एनएचएमका एनसीडीहरूको रोकथाम र नियन्त्रणको लागि राष्ट्रिय कार्यक्रम (एनपी-एनसीडी) ले प्रारम्भिक पहिचान, निदान र उपचारको लागि पूर्वाधारलाई सुदृढ गर्दै आएको छ।
प्रारम्भिक पहिचान र स्क्रिनिङ
आयुष्मान आरोग्य मन्दिरहरू (एएएम) क्यान्सर सहित एनसीडीहरूको सामुदायिक स्क्रिनिङको लागि आधारशिलाको रूपमा काम गर्दछ। सरकारले क्यान्सर स्क्रिनिङ, निदान र रोगहरूको व्यवस्थापनको लागि विभिन्न क्लिनिक र हेरचाह केन्द्रहरू पनि चलाउँछ।
• एएएमहरूमा मुख, स्तन र सर्वाइकल क्यान्सरको लागि 60 करोड़भन्दा अधिक स्क्रिनिङहरू गरिएको छ। 35.3 करोड़ मानिसहरूको मुखको क्यान्सरको लागि जाँच गरिएको छ जसमध्ये:
• 2.3 लाख मानिसहरूलाई क्यान्सर भएको पत्ता लागेको छ
• लगभग 2 लाख मानिसहरूको उपचार भइरहेको छ
• 16.5 करोड़भन्दा अधिकको स्तन क्यान्सरको लागि जाँच गरिएको छ
• सर्वाइकल क्यान्सरको लागि 8.73 करोड़ स्क्रीनिङ गरिएको छ, जसमध्ये:
• लाख महिलाहरूको बिमारीको पत्ता लागेको छ
• लगभग 97,000 को उपचार भइरहेको छ
• 2017 देखि, 41.5 करोड़ मानिसहरूको उच्च रक्तचापको लागि जाँच गरिएको छ, जसमध्ये:
• 7.1 करोड़ मानिसहरूको बिमारीको पत्ता लागेको छ, र
• 5.7 करोड़ मानिसहरूलाई सूचित गरिएको छ।
• 41.3 करोड़ मानिसहरूको मधुमेहको लागि जाँच गरिएको छ, जसमध्ये:
• 4.7 करोड़ मानिसहरूलाई मधुमेह भएको पत्ता लागेको छ
• 3.4 करोड़ मानिसहरूको उपचार भइरहेको छ।
उपचार र हेरचाह
क्यान्सर हेरचाह
सरकारले पछिल्ला 12 वर्षदेखि क्यान्सर उपचारलाई प्राथमिकतामा राखेको छ। यसले जिल्लादेखि तृतीयक तहसम्म क्यान्सर हेरचाह विस्तार गर्दैछ।
• तृतीयक क्यान्सर हेरचाह केन्द्रहरूको सुदृढीकरण सुविधा योजनाले 19 राज्य क्यान्सर संस्थानहरू र 20 तृतीयक क्यान्सर हेरचाह केन्द्रहरू स्थापना गर्यो।
• सबै 22 नयाँ अखिल भारतीय चिकित्सा विज्ञान संस्थान (एम्स) मा क्यान्सर उपचार सुविधाहरू अनुमोदन गरिएको थियो। यी सुविधाहरू डायग्नोस्टिक, चिकित्सा र शल्यक्रिया क्षमताहरूले सुसज्जित छन्।
• राष्ट्रिय क्यान्सर निगरानी 600 भन्दा अधिक क्यान्सर रजिस्ट्री साइट र 100 भन्दा अधिक स्ट्रोक रजिस्ट्री साइटहरूको माध्यमद्वारा विस्तार गरिएको छ। यसले गैर-संक्रामक रोगहरूलाई स्तरमा ट्र्याक गर्ने र प्रतिक्रिया दिने सरकारको क्षमता बढायो।
मृगौला रोग र डायलिसिस
एनसीडीको कारण दोस्रो बिमारीहरू पनि हुन सक्छन्। उदाहरणका लागि, अनियन्त्रित मधुमेह, उच्च रक्तचाप र अन्य कारणहरूले दीर्घकालीन मृगौला रोग हुन सक्छ। अन्तिम चरणको मृगौला रोग दीर्घकालीन मृगौला रोगको अन्तिम र सबैभन्दा गम्भीर चरण हो। डायलिसिस, यसको प्राथमिक उपचार, महँगो छ।
यस रोगका बिरामीहरूलाई सहयोग गर्न सरकारले 2016 मा प्रधानमन्त्री राष्ट्रिय डायलिसिस कार्यक्रम (पीएमएनडीपी) शुरु गर्यो, जसले गरीबहरूलाई नि:शुल्क डायलिसिस उपचार प्रदान गर्दछ।
यस कार्यक्रमको माध्यमद्वारा:
• 31.74 लाख बिरामीहरूले डायलिसिस उपचार प्राप्त गरे
• 1,816 केन्द्रहरूमा 4 करोड़भन्दा अधिक हेमोडायलिसिस सत्र आयोजना गरियो
• यस कार्यक्रमले बिरामीहरूलाई आफ्नो खल्तीबाट हुने स्वास्थ्य सेवा खर्चमा अनुमानित 10,102.25 करोड़ रुपियाँ बचत गर्यो (5 जून, 2026 सम्म)
एनसीडीहरूको धेरै उपचारहरू एबी-पीएमजेएवाई बीमा योजना अन्तर्गत पनि समेटिएका छन्, जसले समाजका गरीब वर्गहरूलाई निको हुने किफायती माध्यम प्रदान गर्दछ।
रोकथाम: एनसीडी जोखिम कारकहरूलाई कम गर्नु
एक आराम-वेतन तथा अस्वस्थ जीवनशैली प्रायः एनसीडीहरूको प्रमुख कारण हो, विशेष गरी मोटोपना र मधुमेहको लागि। 2014 देखि सरकारले एनसीडीहरूसँग लड्न र स्वस्थ जीवनशैलीलाई प्रवर्द्धन गर्न एनएचएम बाहिर धेरै पहलहरू शुरु गरेको छ।
ईट राइट इण्डिया
मोटोपना, मधुमेह, कुपोषण र सूक्ष्म पोषक तत्त्वको कमीसँग लड्न वा रोक्नको लागि स्वस्थ आहार महत्त्वपूर्ण छ। जुलाई 2018 मा शुरु गरिएको ‘ईट राइट इण्डिया’ आन्दोलनले सुरक्षित, स्वस्थ र दिगो खानालाई प्रवर्द्धन गर्दछ। यसले खाद्य प्रतिष्ठानहरूमा स्वच्छता, स्वस्थ खाने अभ्यास र दूषित पदार्थहरूबाट मुक्त खानालाई प्रवर्द्धन गर्दछ। यो पहलले सरकारका सबैमन्त्रालय र विभागहरूलाई एक साथमा ल्याएर काम गर्दछ, ताकि राम्रो नतिजा हासि गर्न सकियोस्। यो पहलले मानिसहरूको आहार र जीवनशैली अभ्यासहरूमा परिवर्तनलाई प्रभाव पार्न समुदायलाई संलग्न गराएको छ। यस कार्यक्रमको माध्यमद्वारा:
• 182 क्लिन स्ट्रिट फूड हबहरूलाई सर्टिफाइ गरियो
• 546 फल र सब्जी बजारलाई सर्टिफाइ गरियो
• 411 रेलवे स्टेशनहरूलाई सर्टिफाई गरियो (जुन 5, 2026 सम्म)
• 2024-25 वित्त वर्षमा 21 हजार किलोभन्दा अधिक प्रयोग गरिएको खाना पकाउने तेल सङ्कलन गरियो
फिट इण्डिया
शारीरिक गतिविधिमा संलग्न हुनु पनि एनसीडीहरूसँग लड्ने एक महत्त्वपूर्ण तरिका हो। 2019 मा शुरु गरिएको ‘फिट इण्डिया आन्दोलन’ ले मानिसहरूलाई आफ्नो दैनिक दिनचर्यामा फिटनेस समावेश गर्न प्रोत्साहित गर्दछ। फिट इण्डिया सण्डे अन साइकल अभियानले शहरी क्षेत्रहरूमा साइकल चलाउनलाई सक्रिय रहन सरल, पहुँचयोग्य र पर्यावरणमैत्री तरिकाको रूपमा प्रवर्द्धन गर्दछ।
• फिट इण्डिया सन्डे अभियानले आफ्नो शुरुआतदेखि नै 2.8 लाखभन्दा अधिक स्थानहरूमा 30 लाखभन्दा अधिक नागरिकहरूलाई संलग्न गराएको छ।
तम्बाकू नियन्त्रण
तम्बाकू पदार्थको प्रयोग अझै पनि एक प्रमुख जनस्वास्थ्य चुनौतीको रूपमा रहेको छ, जसले भारतमा वार्षिक 13 लाखभन्दा अधिकको ज्यान लिन्छ। तम्बाकूको प्रयोग पनि क्यान्सरको प्रमुख कारण हो।
राष्ट्रिय तम्बाकू पदार्थ नियन्त्रण कार्यक्रम मार्फत, भारतले पछिल्लो एक दशकमा समग्र सुर्तीजन्य पदार्थको प्रयोगमा 17.3% कमी हासिल गरेको छ।
स्कूल जाने बालबालिकाहरूमा तम्बाकूको प्रयोगमा पनि कमी आएको छ:
• यो 2009 मा 14.6% बाट घटेर 2019 मा 8.5% पुगेको छ (ग्लोबल युथ टोबाको सर्वेक्षण 4 र 5)
एनटीसीपी अन्तर्गतका विभिन्न पहलहरूले समुदायहरूलाई तम्बाकूको प्रयोग शुरु गर्न मद्दत गरेको छ।
• सरकारले यस कार्यक्रमको माध्यमद्वारा देशभरि विभिन्न तम्बाकू निवारण केन्द्रहरू सञ्चालन गर्दछ। देशभरका जिल्ला अस्पताल, मेडिकल कलेज, डेन्टल कलेज र एनसीडी क्लिनिकहरूमा 2,000 भन्दा अधिक तम्बाकू त्याग केन्द्रहरू स्थापना गरिएका छन्।
• 2016 मा, सरकारले टोल-फ्री राष्ट्रिय तम्बाकू क्विटलाइन (1800-112-356) शुरु गर्यो जसले नि:शुल्क परामर्श र सहयोग प्रदान गर्दछ, साथै अनुगमन समर्थन पनि प्रदान गर्दछ।
• जून 2016 देखि अप्रेल 2026 सम्म यस हेल्पलाइनमार्फत 6.5 लाख भन्दा अधिक मानिसहरूलाई सहयोग गरिएको थियो।
• निरन्तर परामर्शले 34.5% कल गर्नेहरूलाई सुर्तीजन्य पदार्थ त्याग्न मद्दत गर्यो।
• सरकारले 2023 मा सुर्तीजन्य पदार्थमुक्त युवा अभियान शुरु गरेको थियो - अहिले यसको तेस्रो संस्करणमा - स्कूले बालबालिका र युवाहरूमा सुर्तीजन्य पदार्थको लत नलागोस् भन्ने कुरा सुनिश्चित गर्न। लगातार चलेको 60-दिने अभियानहरूमा:
• 3.09 लाखभन्दा अधिक शैक्षिक संस्था र 39,000 गाउँहरूले सुर्तीजन्य पदार्थमुक्त स्थिति हासिल गरे।
• 2.1 करोड़ रुपियाँभन्दा अधिक जरिवाना संकलन गरियो।
भारतले 2025 मा सुर्तीजन्य पदार्थ नियन्त्रणको लागि ब्लूमबर्ग परोपकार पुरस्कार प्राप्त गर्यो। पुरस्कारले देशभरका स्वास्थ्य सुविधाहरूमा राष्ट्रिय टोल-फ्री छोड्ने लाइन र अन्त्य समर्थन सेवाहरूमार्फत सुर्तीजन्य पदार्थको प्रयोगलाई नियन्त्रण गर्ने सरकारको प्रगतिलाई मान्यता दियो।
रोग रोकथाम स्वस्थ समाज निर्माणको एउटा मात्र भाग हो। जब रोग लाग्छ, उपचारमा पहुँच आवश्यकतामा निर्भर हुनुपर्छ - न कि कुनै व्यक्तिको तिर्न सक्ने क्षमतामा होइन।
किफायती औषधि र आपतकालीन यातायातको सुविधा
मानिसहरूले उपचारको लागि आवश्यक पर्ने औषधि, परीक्षण र यातायात किन्न सक्ने बित्तिकै स्वास्थ्य सेवा साँच्चै पहुँचयोग्य र समान हुन्छ। तीन सरकारी पहलहरूले प्रत्यक्ष रूपमा यी समस्याहरूलाई सम्बोधन र समाधान गरेका छन्।
प्रधानमन्त्री भारतीय जनऔषधि परियोजनाले बजार मूल्यभन्दा निकै कम मूल्यमा गुणस्तरीय जेनेरिक औषधिहरू प्रदान गर्दछ। यी औषधिहरू देशभरका जन औषधि केन्द्रहरू (जेएके) मा खरिद गर्न उपलब्ध छन्। यस पहलले गुणस्तरीय जेनेरिक औषधिहरू ब्राण्डेड मूल्यहरूको एक अंशमा उपलब्ध गराएको छ - सामान्यतया 50-80% सस्तो।
अमृत (उपचारका लागि किफायती औषधि र भरपर्दो प्रत्यारोपण) फार्मेसी पहल 2015 मा शुरु गरिएको थियो। यी फार्मेसीहरूले जीवन रक्षक र आवश्यक औषधिहरू 50% देखि 90% सम्मको छुटमा प्रदान गर्छन्। तिनीहरूले बिरामीहरूको लागि, विशेष गरी कम आय भएका पृष्ठभूमिकाहरूका लागि उपचार लागत घटाएका छन्।
• आजसम्म, अमृत फार्मेसीहरूले 255 भन्दा अधिक आउटलेटहरू स्थापना गरी 6.85 करोड़भन्दा अधिक बिरामीहरूलाई लाभान्वित गरेका छन्। यस योजनामार्फत बिरामीहरूले लगभग 8,400 करोड़ रुपियाँ बचत गरेका छन्।
सरकारले निदानमा हुने उच्च खर्चलाई सम्बोधन गर्न राष्ट्रिय स्वास्थ्य मिशन अन्तर्गत 2015 मा नि:शुल्क आवश्यक निदान पहल शुरु गरेको थियो। यस पहलले सार्वजनिक स्वास्थ्य प्रणालीको हरेक तहमा नि:शुल्क आवश्यक परीक्षणहरू तोकेको छ:
यस पहलले निम्न कुराहरू समेट्छ:
• उप-केन्द्र स्तरमा 9 टेस्ट
• प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा केन्द्रहरूमा 19 टेस्ट
• सामुदायिक स्वास्थ्य केन्द्रहरूमा 39 टेस्ट
• जिल्ला अस्पताल स्तरमा 57 टेस्ट
समेटिएका विशेषताहरू यस प्रकार छन्:
• हेमेटोलजी
• सेरोलोजी
• बायोकेमिस्ट्री
• क्लिनिकल प्याथोलोजी
• माइक्रोबायोलोजी
• रेडियोलोजी
• कार्डियोलोजी
नि:शुल्क निदान पहल
आन्ध्र प्रदेश 2016 मा नि:शुल्क निदान पहल लागू गर्ने पहिलो राज्य थियो। यसअघि, राज्यका बिरामीहरूले सार्वजनिक सुविधाहरूमा आधारभूत प्रयोगशाला परीक्षण र रेडियोलोजीको लागि आफ्नो गोजीबाट पैसा तिर्ने गर्थे। राज्य सरकारले सरकारी सुविधाहरूमा नि:शुल्क निदान पहल लागू गर्न सबै 13 जिल्लाहरूमा एनटीआर वैद्य परीक्षा पहल शुरु गरेको थियो। नि:शुल्क प्रयोगशाला र रेडियोलोजी सेवाहरू निम्नमा विस्तार गरिएको थियो:
• 1,182 प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा केन्द्रहरू
• 192 सामुदायिक स्वास्थ्य केन्द्रहरू
• 31 क्षेत्रीय अस्पतालहरू, र
• 8 जिल्ला अस्पतालहरू।
योग्य रेडियोलोजिस्टहरूको अभाव भएका 120 सुविधाहरूमा टेलि-रेडियोलोजी शुरु गरिएको थियो। सार्वजनिक-निजी-साझेदारी मोडमा चार नयाँ सीटी केन्द्रहरू स्थापना गरियो। यसको तुरुन्तै असर देखियो:
• यस पहलको माध्यमद्वारा प्रत्येक कार्य दिनमा 45,000 देखि 55,000 परीक्षण र 1,200 एक्स-रे गरियो।
• टेलि-रेडियोलोजीमार्फत दैनिक लगभग 60-70 कम्प्युटेड टोमोग्राफी (सीटी) अध्ययनहरू रिपोर्ट गरियो।
• 2015 को सोही अवधिको तुलनामा जनवरी-जून 2016 को बीचमा बाहिरी बिरामी भ्रमण 16 लाखभन्दा अधिक र भित्री बिरामी भर्ना 2.72 लाखको बढ़ोत्तरी भयो।
• राज्यभरका 1,400 स्वास्थ्य सेवा केन्द्रहरूमा प्रति महिना सञ्चालन लागत लगभग 10 करोड़ रुपियाँ थियो।
नयाँ मोडेल एनएचएम अन्तर्गत अन्य राज्यहरूमा प्रतिकृतिको लागि डिजाइन गरिएको थियो।
सरकारले आपतकालीन यातायात पनि प्रदान गर्दछ। पछिल्ला 12 वर्षमा, सरकारले भारतको प्राथमिक आपतकालीन एम्बुलेन्स नेटवर्क विस्तार गरेर बिरामी र अस्पताल बीचको खाडललाई व्यवस्थित रूपमा कम गरेको छ।
‘डायल 108’ र ‘डायल 102’ सेवाहरू 35 राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा सञ्चालन छन्। डायल 108 ले गम्भीर बिमारी, ट्रामा र दुर्घटना आपतकालीन अवस्था जस्ता चिकित्सा आपतकालीन अवस्थाहरू देखरेख गर्दछ। डायल 102 गर्भवती महिला र बालबालिकामा केन्द्रित छ, जननी शिशु सुरक्षा कार्यक्रम (जेएसएसके) योजनाका लाभार्थीहरूलाई अन्त्यदेखि अन्त्यसम्म व्यवस्थापन गर्दछ। विभिन्न आपतकालीन सहयोग वाहनहरूले कमीलाई कम गरिरहेका छन्:
• 3,044 उन्नत जीवन समर्थन एम्बुलेन्सहरू
• 15,283 आधारभूत जीवन समर्थन एम्बुलेन्सहरू
• 3,918 बिरामी यातायात सवारी साधनहरू, 19 नौकाहरू, पुग्न गाह्रो क्षेत्रहरूको लागि 81 बाइकहरू
मानिसहरू जहाँ छन् त्यहाँ पुग्ने: डिजिटल र अन्तिम-माइल स्वास्थ्य सेवाहरू
2014 देखि, सरकारले डिजिटल स्वास्थ्य प्रविधिमार्फत अन्तिम-माइल स्वास्थ्य सेवा वितरण विस्तार गरेको छ। भूगोल अब मानिसहरू र उनीहरूको स्वास्थ्य बीचको बाधा होइन। दुर्गम गाउँका बिरामीलाई पहिले विशेषज्ञ भेट्ने आशा कम थियो। अब, तिनीहरूले भर्चुअल रूपमा उनीहरूसँग परामर्श लिन सक्छन्। यस प्रयासमा तीन प्लेटफर्महरू केन्द्रबिन्दु भएका छन्।
ई-सञ्जीवनी: राष्ट्रिय टेलिमेडिसिन सेवा
भारतको राष्ट्रिय टेलिमेडिसिन प्लेटफर्म, ई-सञ्जीवनी, यो डिजिटल परिवर्तनको केन्द्रमा छ। सेवाबाट वञ्चित वा दुर्गम क्षेत्रहरूमा बस्ने नागरिकहरूले अब स्मार्टफोन, कम्प्युटर वा नजिकैको प्राथमिक र उप-स्वास्थ्य केन्द्रहरूमा डाक्टरसँग परामर्श लिन सक्छन्।
नोभेम्बर 2019 मा शुरु गरिएको, ई-सञ्जीवनी शुरुमा स्वास्थ्य केन्द्रहरूमा डाक्टरहरूलाई एकअर्कासँग परामर्श गर्न डिजाइन गरिएको थियो। यद्यपि, महामारीले मानिसहरूलाई अस्पताल र क्लिनिकहरूमा जानबाट रोक लगाएपछि प्लेटफर्मको माग विस्फोट भयो।
अब, प्लेटफर्मले मानिसहरूलाई देशका शीर्ष चिकित्सा संस्थानहरूमा बसेका विशेषज्ञहरूसँग सिधै जोड्दछ।
यसको शुरुआतदेखि:
• 47 करोड़भन्दा अधिक कलहरू रेकर्ड गरिएका छन्
• सरकारी अस्पताल, मेडिकल कलेज र आयुष्मान आरोग्य मन्दिरका डाक्टर, विशेषज्ञ र सुपर-विशेषज्ञहरू सहित 2.34 लाखभन्दा अधिक स्वास्थ्य सेवा प्रदायकहरू प्लेटफर्ममा जोड़िएका थिए
टेली-मानस: फोनमा मानसिक स्वास्थ्य
मानसिक स्वास्थ्य सेवा खोज्नेहरूका लागि, सरकारले अक्टोबर 2022 मा शुरु गरेको टेली-मानस टेलिमेडिसिन सेवा विद्यमान छ। यसले मानसिक स्वास्थ्य सेवा - ऐतिहासिक रूपमा कलंकित र कम स्रोतसाधन भएको - शहर बाहिर बस्नेहरूका लागि पहुँचयोग्य बनाउँछ, जहाँ यस्तो हेरचाह लामो समयदेखि केन्द्रित छ। सेवाले देशभर गुणस्तरीय मानसिक स्वास्थ्य परामर्श र हेरचाह सेवाहरूमा पहुँच सुधार गर्दछ।
यो सेवा सबै 36 राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा 20 भाषाहरूमा उपलब्ध छ। मानिसहरूले टेली-मानस मार्फत तत्काल हेरचाह सहित टेलिफोन-आधारित परामर्श, मनोचिकित्सा, मनोचिकित्सा परामर्श र रेफरल सेवाहरू प्राप्त गर्न सक्छन्।
अक्टोबर 2024 मा, सरकारले टेली-मानस मोबाइल एप शुरु गर्यो, जसले सेवाको प्रयोगलाई सजिलो बनायो। एपले दृष्टिविहीनहरूलाई पनि सेवाहरू पहुँचयोग्य बनाउँछ। यो विशेष रूपमा डिजाइन गरिएको, प्रयोगकर्ता-मैत्री डिजिटल इन्टरफेस र स्क्रिन प्रयोगको आवश्यकता नपर्ने टोल-फ्री फोन लाइन मार्फत हो। एप शुरु भएदेखि नै टेलिमेडिसिन सेवाको प्रयोग बढाइएको थियो।
• अहिले प्लेटफर्ममा 53 वटा टेलि-मानस सेल र 23 मेन्टरिङ संस्थानहरू जोडिएका छन्।
औषधि डेलिभरीको लागि आई-ड्रोन
दुर्गम र पहाडी क्षेत्रहरू, वा कठिन भू-भागमा औषधि वितरण प्रायः गाह्रो हुन्छ। भौतिक वा अन्य अवरोधका कारण औषधि प्राप्त गर्न नसक्नेहरूलाई औषधि पुर्याउन अब ड्रोनहरू प्रयोग गरिँदैछ। भारतीय चिकित्सा अनुसन्धान परिषद्ले 2021 मा आई-ड्रोन सेवा शुरु गर्यो। यी ड्रोनहरू ड्रोनहरूमार्फत परीक्षणको लागि औषधि, खोप र रगतको नमूना ढुवानी गर्न प्रयोग गरिन्छ।
• ड्रोनमार्फत 22,000 औषधिहरू 7,700 किलोमिटर पार गरिएको थियो।
• 65 स्वास्थ्य सेवा केन्द्रहरूले सेवा प्रयोग गरे
कृत्रिम बुद्धिमत्तामार्फत स्वास्थ्य सेवा वितरणलाई रूपान्तरण गरियो
सरकारले समानता, पहुँच, किफायती र गति बढाउन स्वास्थ्य सेवामा कृत्रिम बुद्धिमत्ता तैनाथ गरिरहेको छ।
एआई-सञ्चालित क्लिनिकल निर्णय समर्थन प्रणाली (सीडीएसएस) ले संरचित डेटा क्याप्चर र क्लिनिकल अलर्टहरूमार्फत ई-सञ्जीवनी परामर्शको समयमा डाक्टरहरूलाई सहयोग गर्दछ।
• अप्रेल 2023 देखि नोभेम्बर 2025 सम्म सीडीएसएस शुरु भएदेखि मानकीकृत एआई-सक्षम समर्थनबाट 28.2 करोड़ ई-सञ्जीवनी परामर्शहरू लाभान्वित भएका छन्।
एआई उपकरणहरूले रोग जाँचलाई पनि मजबुत बनाउँदैछन्। ‘क्षयरोग विरुद्ध खोकी’ उपकरणले सम्भावित क्षयरोगका केसहरू पहिचान गर्न खोकी विश्लेषण प्रयोग गर्दछ।
• यो उपकरण प्रयोग गरेर थप 12-16% क्षयरोग रिपोर्ट गरिएको थियो - परम्परागत विधिहरू प्रयोग गरेर बिरामीहरूको स्क्रिनिङ गरिएको भए छुटेका केसहरू।
• मार्च 2023 देखि नोभेम्बर 2025 सम्म यो उपकरण प्रयोग गरेर 1.62 लाख भन्दा अधिक मानिसहरूको स्क्रिनिङ गरिएको छ।
मधुनेत्राईले स्वचालित मधुमेह रेटिनोप्याथी स्क्रिनिङ सक्षम बनाउँछ, जसले गर्दा अन्धोपन रोक्न मद्दत गर्दछ। यसले स्क्रिनिङको बिन्दुमा विशेषज्ञ नेत्र रोग विशेषज्ञको आवश्यकतालाई हटाउँछ।
• यो समाधान 11 राज्यका 38 सुविधाहरूमा लागू गरिएको थियो।
• यसले 14,000 भन्दा अधिक रेटिनल छविहरूको स्क्रिनिङको क्रममा एआई सहायता प्रदान गर्यो, जसबाट 7,100 बिरामीहरू लाभान्वित भए (दिसम्बर 2025 सम्म)।
चिकित्सा शिक्षा र कार्यबल
पछिल्ला 12 वर्षमा, सरकारले स्वास्थ्य पेशेवरहरूको बढ्दो माग पूरा गर्न चिकित्सा शिक्षा विस्तार गरेको छ।
नर्सिङमा पनि समान ध्यान दिइएको छ:
• नयाँ मेडिकल कलेजहरूका साथै 157 नयाँ नर्सिङ कलेजहरू स्थापना भइरहेका छन् - जसमा हरेक वर्ष लगभग 15,700 नर्सिङ स्नातकहरू तयार हुनेछन्।
• 2014 देखि नर्सिङ सिटहरूको संख्या पनि बढेको छ (जून 2025 सम्म):
• बीएससी नर्सिङ सिटहरू: 53% ले वृद्धि भई 1,27,290 पुगेको छ
• एमएससी नर्सिङ सिटहरू: 39% ले वृद्धि भई 14,986 पुगेको छ
वैकल्पिक स्वास्थ्य सेवा
आधुनिक चिकित्साको साथसाथै सरकारले 2014 देखि औपचारिक रूपमा परम्परागत स्वास्थ्य सेवा प्रणालीहरूलाई सार्वजनिक स्वास्थ्य ढाँचामा एकीकृत गरेको छ।
नोभेम्बर 2014 मा गठन भएको आयुष मन्त्रालय (आयुर्वेद, योग र प्राकृतिक चिकित्सा, युनानी, सिद्ध र होमियोप्याथी) ले भारतको स्वास्थ्य प्रणालीको सक्रिय भागको रूपमा परम्परागत औषधि स्थापना गर्यो।
• 942 आयुष संस्थाहरू खोलिएका थिए (2025 सम्म)
राष्ट्रिय आयुष मिशनले सार्वजनिक स्वास्थ्य केन्द्रहरू र जिल्ला अस्पतालहरूमा आयुष सुविधाहरू सह-स्थान गर्दछ। परम्परागत हेरचाहले अब आधुनिक औषधिसँग पूर्वाधार साझा गर्दछ।
• आयुष हेरचाहलाई 13,093 एनएचएम सह-स्थित सुविधाहरूमा मुख्यधारमा समावेश गरिएको थियो (दिसम्बर 2025 सम्म)
परम्परागत स्वास्थ्य सेवा पारिस्थितिक प्रणालीलाई एकताबद्ध गर्न, आयुष ग्रिडले देशभरका सबै आयुष अस्पतालहरू र प्रयोगशालाहरूलाई डिजिटल रूपमा जडान गर्नेछ।
भारतले आयुषलाई वैश्विक प्रस्तावको रूपमा पनि स्थान दिइरहेको छ। भारतमा उपचार खोज्ने विदेशी नागरिकहरूका लागि जुलाई 2023 मा एक समर्पित आयुष भिसा शुरु गरिएको थियो। यसले विश्वको स्वास्थ्य र कल्याण राजधानी बन्ने देशको सम्भावनालाई उल्लेखनीय रूपमा विस्तार गरेको छ।
विकसित भारत 2047 को दिशामा
पछिल्ला 12 वर्षमा, चिकित्सा पूर्वाधार, प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा र चिकित्सा शिक्षामा गरिएको लगानीले भारतको स्वास्थ्य क्षेत्रलाई मजबुत बनाएको छ। यी प्रयासहरूले देशलाई वैश्विक स्वास्थ्य कभरेजतर्फ निरन्तर अगाडि बढाइरहेको छ। यो व्यवहारमा सरकारको आदर्श वाक्य - सबका साथ, सबका विकासको पूर्ति हो।
एक स्वस्थ आबादी केवल नैतिक उपलब्धि मात्र होइन - तर यो एक आर्थिक उपलब्धि हो। जब मानिसहरूलाई चिकित्सा बिलहरूले गरिबीमा धकेल्दैनन्, तिनीहरूले आफ्नो विकासमा अधिक खर्च गर्छन्। जब कामदारहरू रोकथाम गर्न सकिने रोगको शिकार हुँदैनन्, तिनीहरू काममा अधिक उत्पादक हुन्छन्। जब बच्चाहरू आफ्नो पहिलो वर्ष पार गर्छन् र राम्रोसँग पोषित भएर हुर्कन्छन्, तिनीहरूले सिक्छन्, कमाउँछन् र योगदान दिन्छन्।
पछिल्ला 12 वर्षमा भएका फाइदाहरू पुस्ताहरूमा बढ्दै जानेछन्। आज यस्तो सिस्टम पैदा हुनेवाला छ, जहाँ लगभग सबैको टीकाकरण भइरहेको छ, सजिलै प्राथमिक स्वास्थ्य सेवा मिलिरहेको छ र हिमालीहरूको शुरुआती जाँच भइरहेको छ, उनीहरू आफ्ना आमाबाबुको तुलनामा अधिक लामो र स्वस्थ जीवन बाँच्नेछन्। तिनीहरूले बद्लामा एक मजबुत स्वास्थ्य आधार पनि प्राप्त गर्नेछन्। भारत 2047 सम्म विकास भारतको आफ्नो दृष्टिकोण - प्रत्येक नागरिकको लागि एक स्वस्थ, मजबुत र अधिक समृद्ध राष्ट्र - तर्फ दृढतापूर्वक अगाडि बढिरहेको छ।
सन्दर्भ
प्रेस सूचना ब्यूरो
स्वास्थ्य तथा परिवार कल्याण मन्त्रालय
अन्य
पीडीएफ हेर्न यहाँ क्लिक गर्नुहोस्
पीआईबी अनुसन्धान