Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Availability of inputs for fertilizer production under regular review; no major challenge in the availability of fertilizers for the on-going Kharif season
Kharif 2026 fertiliser requirement re-assessed at 383.9 LMT; more than 51% in stock today, significantly higher than the usual level of about 33%
About 1.77 Crore LPG cylinders were delivered against bookings of around 1.67 Crore LPG cylinders during the last 04 days
About 9.16 Lakh PNG connections gasified and infrastructure created for 3.05 Lakh more connections; about 9.24 Lakh new customers registered since March 2026
E85 priced nearly ₹20/litre below petrol, offering cleaner and more affordable green mobility
Fire incident reported aboard the vessel MT MARIVEX; 24 Indian seafarers on board reported to be safe
DG Shipping, MEA and Indian Navy provide necessary assistance to the Indian seafarers
08 JUN 2026 7:33PM by PIB Delhi
Amid the evolving situation in West Asia, the Government of India continues its efforts to keep citizens informed through regular updates. In this regard, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministry of Petroleum and Natural Gas and Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided updates on fuel availability and maritime operations and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Ministry of Chemicals and Fertilizers has also shared updates regarding the availability and stock position of fertilizers in the country.
Fertilizer stock position and availability
• Overall Stock Position of Fertilizers in the country is comfortable.
• For Kharif 2026, the fertiliser requirement has been re-assessed by DA&FW at 383.9 LMT, against this stock as on today is around 197.56 LMT (more than 51%), significantly higher than the usual level of about 33%. This reflects improved planning, advance stocking, and efficient logistics management by the Government.
• Indian farmers already purchased total 86.65 LMT chemical fertilizers in the on-going Kharif-2026 till 07.06.2026. Approx. 22.57% of the total requirement.
• Indian farmers procured 11.17 LMT of organic manure (FOM/LFOM/PROM) after the war (Punjab 2.83 LMT, UP 2.71 LMT, Haryana 1.33 LMT, MP 1.25 LMT, Gujarat 0.96 LMT, Maharashtra 0.84 LMT) compared to 3.20 LMT during the corresponding period last year. This substantial increase reflects a positive trend towards greater adoption of organic nutrient sources and indicates a gradual shift in farmers' preference from chemical fertilizers to organic alternatives.
• At present, no major challenge in the availability of fertilizers for the on-going Kharif Season.
• Domestic production and import of fertilizers after crisis;-(Lakh Tons)
Product
Domestic production after crisis
Import reached on Indian Ports after crisis
Urea
69.15
18.35
DAP
9.78
2.53
NPKs
22.13
7.87
SSP
13.14
0
MOP
0
4.45
Total
114.20
33.20
• Total of approx. 147.40 LMT fertilizers through imports and Domestic production has been added in the availability after crisis situation.
• In the on-going June, it is expected to reach more than 25 LMT imported Urea, DAP and NPKs on the Indian ports.
• India has issued another global tender for procurement of 17 LMT Urea, which are under progress.
• Availability of inputs for production of fertilizers i.e. Urea and P&K fertilizers is being regularly reviewed by the Department of Fertilizers.
• DoF is regularly paying all the subsidy bills raised by the companies on weekly basis and at present, adequate budget is available for payment of fertilizers subsidy.
• 11 Meetings of EGoS held till date to ensure the adequate availability of the fertilizers and most of the challenges in the availability addressed by EGoS.
• India’s fertiliser security remains strong, stable, and well-managed, with availability consistently exceeding requirement across all major fertilisers.
“भारत सरकार के प्रभावी प्रयासों से देश में घरेलू उत्पादन में लगातार वृद्धि हो रही है। देश में उर्वरकों का पर्याप्त भंडार उपलब्ध है, जिससे किसानों की आवश्यकताओं की नियमित पूर्ति सुनिश्चित हो रही है और उन्हें किफायती दरों पर उर्वरक आसानी से उपलब्ध कराए जा रहे हैं।”
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas provided an update on the current fuel supply situation, outlining measures being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the evolving situation in West Asia. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Govt. is making all efforts to ensure availability of Petrol, Diesel and LPG. Citizens are advised to avoid panic purchase of Petrol, Diesel and booking of LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• Citizens are requested to use alternate fuels like PNG, induction/electric cooktops, etc.
• Bulk and industrial consumers are requested to procure diesel from authorized procurement channels.
• In the current situation, all citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily usage.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals and educational institutions. Priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. Supply of 5 Kg FTL to migrant labour has also been doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritising sectors for supply.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• Government of India vide multiple letters and VCs have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability.
• Govt. of India vide letter dated 26.05.2026 has requested Chief Secretaries of all States/UTs to issue appropriate directions to State/district authorities to monitor and review district-wise HSD/MS offtake pattern, intensify inspections and enforcement activities in vulnerable areas and along major transportation/industrial corridors to prevent unauthorized procurement of HSD through retail outlets by industrial and commercial consumers, and initiate prompt penal action against violators.
Enforcement and Monitoring action –
• Enforcement actions by States/UTs continue across the country to curb hoarding and black marketing of Petrol, Diesel and LPG.
• LPG related enforcement – To check hoarding and black marketing of LPG cylinders, 7 FIRs have been registered, and 2 Persons have been arrested during last 4 days.
• Petrol, Diesel related enforcement – In the last 4 days, more than 1800 raids were conducted across the country.
• Similarly, the surprise inspections by the PSU OMCs officials are also continuing-
• LPG distributorships – In the last 4 days, inspections at about 890 LPG distributorships have been conducted. Further, Penalties have also been imposed on 105 LPG distributorships.
• Retail Outlets – In the last 4 days, inspections at more than 2400 retail outlets have been conducted. Further, Penalties have also been imposed on 22 Retail Outlets, and 554 Retail outlets have been put under suspension.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG Supply continues to be affected by the prevailing situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritised.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased to about 99% on industry basis yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have been increased to about 96% to prevent diversion at the distributor level. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
• In the last 4 days, about 1.77 Crore LPG cylinders were delivered against bookings of around 1.67 Crore LPG cylinders.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Govt. of India has decided to allocate total commercial allocation to 70% of the pre-crises level incl. 10% reform based.
• In the last 4 days, about 1.89 Lakh – 5 Kg FTL cylinders were sold.
• In the last 4 days- more than 9800 - 5kg FTL cylinders were sold through about 878 camps.
• In the last 4 days, total of 22811 MT of Commercial LPG has been sold.
• In the last 4 days, about 748 MT of Auto LPG has been sold by PSU OMCs.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• Supply to operating Urea Plants is currently at around 98% of their average consumption over the preceding six months.
• Gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have also been advised by Govt. of India to prioritize PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• Govt. of India has requested Govt. of States/UTs and Central Ministries to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
• Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG. 22 States/UTs are receiving additional Commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• Govt. of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 (01.01.2026-31.03.2026) has now been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage cleaner, more secure and self-reliant energy future, Govt. of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• Since March 2026, about 9.16 Lakh PNG connections have been gasified and infrastructure has been created for additional 3.05 Lakh connections, taking the total to 12.21 lakh connections. Further, about 9.24 Lakh customers have been registered for new connections.
• Till 07.06.2026, around 82,000 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), provision for C3-C4 molecules of 1120 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma, Chemical and Paint sector companies.
• Since 01-June-26, more than 2760 MT of C3-C4 Molecules (comprising Propylene and Butylene) and more than 1660 MT of Butyl Acrylate has been sold by Mumbai, Kochi, Vizag, Chennai, Mathura and Gujarat refineries to Chemical, Pharma and Paint Industries.
Retail Fuel Availability and Pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 31.05.2026 has reduced the export levy on petrol from ₹3 per litre to ₹1.5 per litre, on diesel from ₹16.50 per litre to ₹13.50 per litre, and on ATF from ₹16 per litre to ₹9.5 per litre.
• Adequate stocks of petrol and diesel are available at all Petrol Pumps across the country.
Flex Fuels
Flex Fuel Vehicle (FFVs) launch
• Hon’ble Minister of Road Transport & Highways and Hon’ble Minister of Petroleum and Natural Gas launched Hero MotoCorp’s 2 Flex-Fuel Motorcycles on 03.06.2026 and Maruti Suzuki’s flex-fuel WagonR car on 04.06.2026
E-85 Fuel
• Hon’ble Minister of Petroleum and Natural Gas launched E85 fuel on 05.06.2026.
• E85 is a high-ethanol blended fuel comprising 80-85 per cent ethanol and 14-19 per cent petrol, specifically designed for use in flex-fuel vehicles in compliance with BIS 16634:2023 standard.
• E85 fuel is meant exclusively for specially designed flex-fuel vehicles and not for normal petrol vehicles.
• E85 fuel is priced nearly Rs. 20 per litre lower than the conventional E20 petrol.
• Flex-fuel vehicles operating on E85 can reduce lifecycle greenhouse gas emissions by around 61 per cent compared to conventional petrol vehicles.
• With a Research Octane Number (RON) of about 108, ethanol offers superior knock resistance that allows engines to operate at higher compression ratios and optimized ignition timing.
• FFVs, EVs, FCEVs, Hydrogen, LNG etc. is the way forward in transportation. E85 fuel is domestically produced, helps in mitigation of carbon emissions and supports agricultural economy.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf, detailing measures being undertaken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew in the region. It was informed that:
• A fire incident was reported today aboard the vessel MT MARIVEX at approximately 1330 hours off the coast of Oman. The vessel has 24 Indian seafarers on board, all of whom are reported to be safe. The Ministry of Ports, Shipping and Waterways, through the Directorate General of Shipping, is closely monitoring the situation and coordinating with the Ministry of External Affairs, Indian Missions abroad, and the Indian Navy to provide necessary assistance to the Indian seafarers.
• DG Shipping Control Room Update: The Control Room has handled 12,020 calls and more than 26,832 emails since activation. In the last 96 hours, a total of 390 calls and 968 emails have been received from seafarers, their families, and maritime stakeholders.
• Repatriation Update: The Ministry, through the Directorate General of Shipping (DG Shipping), has facilitated the safe repatriation of more than 3,506 Indian seafarers so far, including 32 in the last 96 hours from various locations across the Gulf region.
• Port operations across India remain normal, with no congestion reported.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
নিয়মীয়া পৰ্যালোচনাৰ অধীনত সাৰ উৎপাদনৰ বাবে সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা; চলি থকা খাৰিফ বতৰৰ বাবে সাৰৰ উপলব্ধতাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো বিশেষ প্ৰত্যাহ্বান নাই
খাৰিফ ২০২৬ সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুনৰ মূল্যায়ন ৩৮৩.৯ লাখ মেট্ৰিক টন, ৫১%তকৈ অধিক মজুত আছে, যিটো সাধাৰণ স্তৰৰ তুলনাত যথেষ্ট বেছি।
যোৱা ৪ দিনত প্ৰায় ১.৬৭ কোটি এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ বুকিঙৰ বিপৰীতে প্ৰায় ১.৭৭ কোটি এল পি জি চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰা হৈছে।
প্ৰায় ৯.১৬ লাখ পিএনজি সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু ৩.০৫ লাখৰো অধিক সংযোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা; ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৯.২৪ লাখ নতুন গ্ৰাহকে পঞ্জীয়ন কৰিছে
ই ৮৫ ৰ মূল্য পেট্ৰলৰ তলত প্ৰায় ২০ টকা /লিটাৰত, যিয়ে নিকা আৰু অধিক সুলভ সেউজ গতিশীলতা প্ৰদান কৰে
এম টি মেৰিভেক্স জাহাজখনত অগ্নিকাণ্ডৰ কাণ্ডৰ খবৰ পোৱা গৈছে ; জাহাজত থকা ২৪ জন ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদে থকা বুলি জানিব পৰা গৈছে
ডি জি শ্বিপিং, এম ই এ আৰু ভাৰতীয় নৌসেনাই ভাৰতীয় নাৱিকসকলক প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াইছে
08 JUN 2026 7:33PM by PIB Guwahati
• পশ্চিম এছিয়াৰ বিকাশশীল পৰিস্থিতিৰ মাজতে ভাৰত চৰকাৰে নিয়মীয়াকৈ তথ্ প্ৰদানৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক অৱগত কৰি ৰখাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। এই সন্দৰ্ভত আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত এখন সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত কৰা হয়। য’ত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয় আৰু বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলব্ধতা আৰু সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ আৰু মূল খণ্ডসমূহৰ মাজত স্থিতিশীলতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰে। ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়েও দেশত সাৰৰ উপলব্ধতা আৰু মজুতৰ অৱস্থা সন্দৰ্ভত তথ্য প্ৰদান কৰে।
• সাৰৰ মজুতৰ অৱস্থা আৰু উপলব্ধতা
• • দেশত সাৰৰ সামগ্ৰিক মজুতৰ স্থিতি সুন্দৰ হৈ আছে।
• • খাৰিফ ২০২৬ৰ বাবে ডি এ এণ্ড এফ ডব্লিউৱে সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা ৩৮৩.৯ এল এম টিত পুনৰ মূল্যায়ন কৰিছে, এই ষ্টকৰ বিপৰীতে আজিৰ দিনত প্ৰায় ১৯৭.৫৬ এল এম টি (৫১%তকৈ অধিক), যিটো সাধাৰণ মাত্ৰা প্ৰায় ৩৩%তকৈ যথেষ্ট বেছি। ইয়াৰ দ্বাৰা চৰকাৰৰ উন্নত পৰিকল্পনা, আগতীয়া মজুতকৰণ, আৰু দক্ষ লজিষ্টিক ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিফলিত হয়।
• • ভাৰতীয় কৃষকসকলে ইতিমধ্যে চলি থকা খাৰিফ-২০২৬ত ০৭.০৬.২০২৬ লৈকে মুঠ ৮৬.৬৫ লাখ মেট্ৰিক টন ৰাসায়নিক সাৰ ক্ৰয় কৰিছে। এয়া প্ৰয়োজনীয়তাৰ ২২.৫৭%।
• • ভাৰতীয় কৃষকসকলে যুদ্ধৰ পিছত ১১.১৭ এল এম টি জৈৱিক গোবৰ (এফ অ’ এম/এল এফ অ’ এম/পি আৰ এম) (পঞ্জাৱ ২.৮৩ এল এম টি, ইউ পি ২.৭১ এল এম টি, হাৰিয়ানা ১.৩৩ লাখ মেট্ৰিক টন এম পি ১.২৫ এল এম টি, গুজৰাট ০.৯৬ লাখ মেট্ৰিক টন , মহাৰাষ্ট্ৰ ০.৮৪ লাখ মেট্ৰিক টন ) ক্ৰয় কৰাৰ বিপৰীতে যোৱা বছৰৰ সংশ্লিষ্ট সময়ছোৱাত ৩.২০ এল এম টি ক্ৰয় কৰিছিল। এই যথেষ্ট বৃদ্ধিয়ে জৈৱিক পুষ্টিকৰ উৎসৰ অধিক গ্ৰহণৰ দিশত এক ইতিবাচক ধাৰা প্ৰতিফলিত কৰে আৰু ই কৃষকৰ ৰাসায়নিক সাৰৰ পৰা জৈৱিক বিকল্পলৈ পছন্দৰ ক্ৰমান্বয়ে পৰিৱৰ্তন হোৱাৰ ইংগিত দিয়ে।
• • বৰ্তমান চলি থকা খাৰিফ ঋতুৰ বাবে সাৰ উপলব্ধতাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান নাই।
• • সংকটৰ পিছত ঘৰুৱা উৎপাদন আৰু সাৰ আমদানি;-(লাখ টন)
সামগ্ৰী
সংকটৰ পিছত ঘৰুৱা উৎপাদন
সংকটৰ পিছত ভাৰতীয় বন্দৰসমূহত হোৱা আমদানি
ইউৰিয়া
৬৯.১৫
১৮.৩৫
ডি এ পি
৯.৭৮
২.৫৩
এন পি কে সমূহ
২২.১৩
৭.৮৭
এছ এছ পি
১৩.১৪
এম অ’ পি
৪.৪৫
মুঠ
১১৪.২০
৩৩.২০
• আমদানি আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনৰ জৰিয়তে ১৪৭.৪০ লাখ মেট্ৰিক টন সাৰ সংকটৰ পৰিস্থিতিৰ পিছত উপলব্ধতাৰ সৈতে যোগ কৰা হৈছে।
• চলি থকা জুন মাহত ভাৰতীয় বন্দৰত ২৫ লাখ মেট্ৰিক টনতকৈ অধিক আমদানিকৃত ইউৰিয়া, ডি এ পি আৰু এন পি কে পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
• ভাৰতে ১৭টা লাখ মেট্ৰিক টন ইউৰিয়া ক্ৰয়ৰ বাবে আন এক বিশ্বব্যাপী নিবিদা জাৰি কৰিছে, যিবোৰ অগ্ৰগতি চলি আছে।
• সাৰ উৎপাদনৰ বাবে সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা অৰ্থাৎ ইউৰিয়া আৰু পি এণ্ড কে সাৰ সাৰ বিভাগে নিয়মিতভাৱে পৰ্যালোচনা কৰি আছে।
• কোম্পানীসমূহে উত্থাপন কৰা সকলো ৰাজসাহায্যৰ বিল সাপ্তাহিক ভিত্তিত ড’এফে নিয়মিতভাৱে পৰিশোধ কৰি আছে আৰু বৰ্তমান সাৰ ৰাজসাহায্য প্ৰদানৰ বাবে পৰ্যাপ্ত বাজেট উপলব্ধ।
• সাৰৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু ইগ’এছে মোকাবিলা কৰা উপলব্ধতাৰ প্ৰায়বোৰ প্ৰত্যাহ্বান নিশ্চিত কৰিবলৈ আজিলৈকে ইগ’এছৰ ১১খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে।
• ভাৰতৰ সাৰৰ সুৰক্ষা শক্তিশালী, সুস্থিৰ আৰু সুপৰিচালিত হৈ আছে, সকলো প্ৰধান সাৰতে উপলব্ধতাই ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰয়োজনীয়তা অতিক্ৰম কৰিছে।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলব্ধতা
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে বৰ্তমানৰ ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰি পশ্চিম এছিয়াৰ বিকশিত পৰিস্থিতিৰ প্ৰেক্ষাপটত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। মন কৰিবলগীয়া যে:
পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• চৰকাৰে পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাইছে। পেট্ৰল, ডিজেল আতংকিত ক্ৰয় আৰু এল পি জি বুকিঙৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ নাগৰিকসকলক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
• নাগৰিকসকলক পিএনজি, ইণ্ডাকচন/ইলেক্ট্ৰিক কুকটপ আদি বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• বাল্ক আৰু ঔদ্যোগিক গ্ৰাহকসকলক অনুমোদিত ক্ৰয় চেনেলৰ পৰা ডিজেল ক্ৰয় কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
• বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত সকলো নাগৰিককে দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
• চলি থকা ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে ঘৰুৱা এল পি জি, ঘৰুৱা পি এন জি আৰু চি এন জি (পৰিবহন)লৈ ১০০% যোগান ধৰা হৈছে।
• বাণিজ্যিক এল পি জিৰ বাবে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ফাৰ্মা, ষ্টীল, অটোম’বাইল, বীজ, কৃষি আদিকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকলৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএলৰ যোগানো গড়ৰ ভিত্তিত দুগুণ কৰা হৈছে। ২০২৬ চনৰ ২ আৰু ৩ মাৰ্চত দৈনিক যোগান ধৰা হয়।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসংগতকৰণ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, য’ত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰ অঞ্চলত বুকিঙৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা, যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আদি অন্তৰ্ভুক্ত।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এল পি জি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত যোগান নিৰীক্ষণ আৰু জমা আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে
• চৰকাৰে পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগানৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব বুলি কৈছে ।ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ একাধিক পত্ৰ আৰু ভিচিৰ জৰিয়তে একেখিনি কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে একাধিক পত্ৰ আৰু ভিচিসকলে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলব্ধতাৰ সন্দৰ্ভত আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
• ২৬.০৫.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিবক ৰাজ্য/জিলা কৰ্তৃপক্ষক জিলাভিত্তিক এইচ এছ ডি/এম এছ অফটেক পেটাৰ্ণ নিৰীক্ষণ আৰু পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ উপযুক্ত নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে, দুৰ্বল অঞ্চলত আৰু প্ৰধান পৰিবহণ/ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ কাষেৰে পৰিদৰ্শন আৰু বলবৎকাৰী কাৰ্য্যকলাপ তীব্ৰতৰ কৰি ঔদ্যোগিকভাৱে খুচুৰা বিপণীৰ জৰিয়তে এইচ এছ ডিৰ অকৰ্তৃত্বশীল ক্ৰয় ৰোধ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহক, আৰু উলংঘাকাৰীৰ বিৰুদ্ধে তৎকালীন শাস্তিমূলক ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা।
বলৱৎকাৰী আৰু নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা –
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ জমা আৰু ক’লা বিপণন ৰোধৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বলৱৎকাৰী ব্যৱস্থা অব্যাহত আছে।
• এল পি জি সম্পৰ্কীয় বলৱৎকৰণ – এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ অবৈধ মজুতকৰণ আৰু ক’লা বিপণন পৰীক্ষা কৰিবলৈ ৭খন এজাহাৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে আৰু যোৱা ৪ দিনৰ ভিতৰত ২ জন ব্যক্তিক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে।
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল সম্পৰ্কীয় বলৱৎকৰণ – যোৱা ৪ দিনত সমগ্ৰ দেশতে ১৮০০ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হৈছে।
• একেদৰে পিএছইউৰ অ’এমচিৰ বিষয়াসকলৰ আকস্মিক পৰিদৰ্শনও অব্যাহত আছে-
• এল পি জি বিতৰক – যোৱা ৪ দিনত প্ৰায় ৮৯০ টা এল পি জি বিতৰকত পৰিদৰ্শন কৰা হৈছে। তদুপৰি ১০৫টা এল পি জি বিতৰক বিভাগৰ ওপৰতো জৰিমনা বিহা হৈছে।
• খুচুৰা বিপণী – যোৱা ৪ দিনত ২৪০০ৰো অধিক খুচুৰা বিপণীত পৰিদৰ্শন কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ২২টা খুচুৰা বিপণীৰ ওপৰতো জৰিমনা বিহা হৈছে, আৰু ৫৫৪টা খুচুৰা বিপণীকো নিলম্বন কৰা হৈছে।
এল পি জি যোগান
ঘৰুৱা এল পি জি যোগানৰ অৱস্থা:
• প্ৰচলিত পৰিস্থিতিৰ ফলত এল পি জি যোগানৰ ওপৰত প্ৰভাৱ অব্যাহত আছে।
• ঘৰুৱা পৰিয়াললৈ এল পি জি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ ড্ৰাই-আউট হোৱাৰ খবৰ পোৱা নাই।
• কালি উদ্যোগৰ ভিত্তিত অনলাইন এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বুকিং প্ৰায় ৯৯% লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• বিতৰক পৰ্যায়ত ডাইভাৰচন ৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক’ড (DAC) ভিত্তিক ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯৬% লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডিএচি লাভ কৰা হয়।
• যোৱা ৪ দিনত প্ৰায় ১.৬৭ কোটি এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ বুকিংৰ বিপৰীতে প্ৰায় ১.৭৭ কোটি এল পি জি চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰা হৈছে।
বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান আৰু আবণ্টনৰ ব্যৱস্থা:
• ভাৰত চৰকাৰে সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ ৭০% মুঠ বাণিজ্যিক আবণ্টন আবণ্টন দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছে , ১০% সংস্কাৰৰ ভিত্তিত।
• যোৱা ৪ দিনত প্ৰায় ১.৮৯ লাখ – ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে।
• যোৱা ৪ দিনত- প্ৰায় ৮৭৮ টা শিবিৰৰ জৰিয়তে ৯৮০০ - ৫ কিলোগ্ৰামতকৈ অধিক এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• যোৱা ৪ দিনত মুঠ ২২৮১১ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এল পি জি বিক্ৰী হৈছে।
• যোৱা ৪ দিনত প্ৰায় ৭৪৮ মেট্ৰিক অটো এল পি জি পি এছ ইউ অ’ এম চিয়ে বিক্ৰী কৰিছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• ডি-পিএনজি আৰু চিএনজি-ট্ৰেন্সপ’ৰ্টলৈ ১০০% যোগানৰ জৰিয়তে গ্ৰাহকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• চলি থকা ইউৰিয়া উদ্যোগসমূহলৈ যোগান বৰ্তমান পূৰ্বৰ ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৮%।
• চিজিডি নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগানকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছ যোগান ৮০% পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• চিজিডি সত্তাসমূহক চৰকাৰে পৰামৰ্শ দিছে। ভাৰতৰ সকলো জিএতে ৰেষ্টুৰেণ্ট, হোটেল আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ, বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলব্ধতাৰ সম্পৰ্কে উদ্বেগ সমাধান কৰিবলৈ।
• চৰকাৰে অনুৰোধ জনাইছে যে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আবেদনসমূহৰ অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিব লাগে।
• চৰকাৰে ১৮-৩-২০২৬ৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক ৰাজ্যসমূহলৈ বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০% আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এলপিজিৰ পৰা পিএনজিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে। ২২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
• চৰকাৰী ২৪-৩-২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অনুসৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাসমূহৰ বিস্তাৰ, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ, ২০২৬ অধিসূচনা কৰিছে। অনুমোদন আৰু প্ৰৱেশত পলম হোৱা, আৰু আৱাসিক অঞ্চলকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰা। ইয়াৰ দ্বাৰা পিএনজি নেটৱৰ্ক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত হ’ব, সমাজৰ শেষ মাইলৰ সংযোগ বৃদ্ধি হ’ব, আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনত সহায় হ’ব, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ’ব আৰু ভাৰতৰ গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতি আগুৱাই নিব পৰা যাব ।
• পিএনজিআৰবিয়ে চিজিডি সত্তাসমূহক ডি-পিএনজি সংযোগ ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। লগতে, পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ এতিয়া নেচনেল পিএনজি ড্ৰাইভ ২.০ (০১.০১.২০২৬-৩১.০৩.২০২৬) ৩০.০৬.২০২৬ লৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• স্বচ্ছ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল শক্তিৰ ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যিক চিবিজি নীতিৰ আৰ্হি খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে। আৰ্হি নীতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহে চিবিজি উন্নয়নৰ বাবে নিজাকৈ বিনিয়োগকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ আৰু ৰূপায়ণমুখী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক বিস্তৃত নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক কাঠামো হিচাপে কাম কৰা। যিবোৰ ৰাজ্যই ইয়াক বাছি লয়, সেইবোৰক বাণিজ্যিক এল পি জিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী শাখাৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব।
• ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৯.১৬ লাখ পিএনজি সংযোগ গেছীকৰণ কৰা হৈছে আৰু অতিৰিক্ত ৩.০৫ লাখ সংযোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত মুঠ সংযোগ ১২.২১ লাখ হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও নতুন সংযোগৰ বাবে প্ৰায় ৯.২৪ লাখ গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
• ০৭.০৬.২০২৬ তাৰিখলৈকে প্ৰায় ৮২,০০০ পিএনজি গ্ৰাহকে MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে নিজৰ এলপিজি সংযোগ ত্যাগ কৰিছে।
খাৰুৱা তেলৰ অৱস্থান আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সহায় কৰিবলৈ শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ঘৰুৱা বজাৰৰ বাবে পেট্ৰ’কেমিকেল ফিডষ্টক যোগানৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ যৌথ কৰ্মগোট (জে ডব্লিউ জি) গঠন কৰা হৈছে। চৰকাৰে ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশ অনুসৰি পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি তেল শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক চেণ্টাৰ ফৰ হাই টেকন’লজি (চি এইচ টি)ৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত জটিল খণ্ডসমূহৰ বাবে কিছুমান নূন্যতম পৰিমাণৰ চি ৩ আৰু চি ৪ ষ্ট্ৰিম উপলব্ধ কৰাৰ অনুমতি দিছে।
• ঔষধ বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’ ৰাসায়নিক বিভাগ (ডিচিপিচি), উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য প্ৰসাৰ বিভাগ (ডিপিআইআইটি)ৰ পৰা পোৱা অনুৰোধৰ ভিত্তিত ফাৰ্মা, ৰাসায়নিক আৰু ৰং খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এলপিজি পুলৰ পৰা ১১২০ মেট্ৰিক টন/দিন চি৩-চি৪ অণুৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• ০১-জুন-২৬ৰ পৰা মুম্বাই, কোচি, বিজাগ, চেন্নাই, মথুৰা আৰু গুজৰাট শোধনাগাৰে কেমিকেল, ফাৰ্মা আৰু পেইণ্ট ইণ্ডাষ্ট্ৰীজক ২৭৬০ মেট্ৰিক টনতকৈ অধিকচি৩-চি৪ অণু (প্ৰপাইলিন আৰু বুটাইলিনকে ধৰি) আৰু ১৬৬০ মেট্ৰিক টনতকৈ অধিক বুটাইল এক্ৰিলেট বিক্ৰী কৰিছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলব্ধতা আৰু মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ ব্যৱস্থা
• সমগ্ৰ দেশতে সকলো খুচুৰা বিপণী স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্যপ্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে; কিন্তু গ্ৰাহকক সুৰক্ষা দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• চৰকাৰে ৩১-৫-২০২৬ ৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত পেট্ৰ’লৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ৩ টকাৰ পৰা প্ৰতি লিটাৰত ১.৫ টকালৈ, ডিজেলৰ ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ১৬.৫০টকাৰ পৰা প্ৰতি লিটাৰত ১৩.৫০টকালৈ, আৰু এটিএফৰ ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ১৬₹ৰ পৰা ৯.৫ টকালৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
• সমগ্ৰ দেশৰ সকলো পেট্ৰ’ল পাম্পতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ।
ফ্লেক্স ইন্ধন
ফ্লেক্স ফিউৱেল ভেহিকেল (এফএফভি) মুকলি
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী আৰু পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰীয়ে ০৩.০৬.২০২৬ তাৰিখে হিৰো মট’কৰ্পৰ ২ খন ফ্লেক্স-ফিউৱেল মটৰ চাইকেল আৰু ০৪.০৬.২০২৬ তাৰিখে মাৰুতি চুজুকিৰ ফ্লেক্স-ফিউৱেল ৱেগনআৰ গাড়ী মুকলি কৰে
ই-৮৫ ইন্ধন
• পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰীয়ে ০৫.০৬.২০২৬ তাৰিখে ই৮৫ ইন্ধন মুকলি কৰে।
• ই৮৫ হৈছে ৮০-৮৫ শতাংশ ইথানল আৰু ১৪-১৯ শতাংশ পেট্ৰ’লযুক্ত উচ্চ ইথানল মিশ্ৰিত ইন্ধন, যিটো বিশেষভাৱে বিআইএছ ১৬৬৩৪:২০২৩ মান অনুসৰি ফ্লেক্স-ইন্ধনযুক্ত বাহনত ব্যৱহাৰৰ বাবে ডিজাইন কৰা হৈছে।
• ই৮৫ ইন্ধন কেৱল বিশেষভাৱে ডিজাইন কৰা ফ্লেক্স-ইন্ধনযুক্ত বাহনৰ বাবেহে বুজোৱা হৈছে আৰু সাধাৰণ পেট্ৰ’লযুক্ত বাহনৰ বাবে নহয়।
• ই৮৫ ইন্ধনৰ মূল্য প্ৰচলিত ই-২০ পেট্ৰ’লৰ তুলনাত প্ৰতি লিটাৰত ২০ টকা কম।
• ই ৮৫ত চলা ফ্লেক্স-ফুৱেল বাহনে গতানুগতিক পেট্ৰ’ল বাহনৰ তুলনাত জীৱনচক্ৰৰ সেউজ গৃহ গেছৰ নিৰ্গমন প্ৰায় ৬১ শতাংশ হ্ৰাস কৰিব পাৰে।
• প্ৰায় ১০৮ ৰ ৰিচাৰ্চ অক্টেন নম্বৰ (RON)ৰ সৈতে ইথানলে উচ্চমানৰ নক ৰেজিষ্টেন্স প্ৰদান কৰে যিয়ে ইঞ্জিনক অধিক কম্প্ৰেছন অনুপাত আৰু অনুকূল ইগনিচন টাইমিঙত কাম কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে।
• এফ এফ ভি, ই ভি, এফ চি ই ভি, হাইড্ৰজেন, এল এন জি আদি পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথ। ই৮৫ ইন্ধন ঘৰুৱাভাৱে উৎপাদিত হয়, ই কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে আৰু কৃষি অৰ্থনীতিত সহায় কৰে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে পাৰ্চী উপসাগৰৰ প্ৰচলিত সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে এক আপডেট প্ৰদান কৰে, য’ত অঞ্চলটোত ভাৰতীয় জাহাজ আৰু ক্ৰুৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়া হয়। ইয়াত জনোৱা হয় যে:
• ওমানৰ উপকূলৰ পৰা প্ৰায় ১৩৩০ ঘণ্টাত আজি এম টি মেৰিভেক্স জাহাজত অগ্নিকাণ্ড সংঘটিত হোৱাৰ বাতৰি পোৱা গৈছে। জাহাজখনত ২৪ জন ভাৰতীয় নাৱিক আছে, আটাইকেইজনেই নিৰাপদ বুলি জানিব পৰা গৈছে। বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ সঞ্চালকালয়ৰ জৰিয়তে পৰিস্থিতি নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, বহিঃৰাজ্যৰ ভাৰতীয় মিছন, আৰু ভাৰতীয় নৌসেনাৰ সৈতে সমন্বয় কৰি ভাৰতীয় নাৱিকসকলক প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াইছে।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুম আপডেট: সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত কন্ট্ৰল ৰুমে ১২,০২০টা কল আৰু ২৬,৮৩২টাতকৈ অধিক ইমেইল চম্ভালিছে। যোৱা ৯৬ ঘণ্টাত নাৱিক, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল, আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ পৰা মুঠ ৩৯০টা ফোন আৰু ৯৬৮টা ইমেইল লাভ কৰা হৈছে।
• প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ আপডেটঃ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ সঞ্চালকালয় (ডি জি শিপিং)ৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে ৩,৫০৬ জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, য’ত সমগ্ৰ উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যোৱা ৯৬ ঘণ্টাত ৩২ জন নাৱিকক নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
• সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে, কোনো ধৰণৰ যানজঁটৰ বাতৰি পোৱা হোৱা নাই।