Ministry of Social Justice & Empowerment
12 Years of Transforming Lives: Ministry of Social Justice and Empowerment Uplifts Over 11 Crore aspirational Citizens
Overhauling India's Welfare Architecture: Digital Reforms and Direct Transfers Anchor ₹71,000+ Crore Social Justice Push
Restoring Dignity has been given Priority: Inside the Schemes Re-Engineering Safety Frameworks for Transgender Communities, Senior Citizens, and Sanitation Workers
11 JUN 2026 4:08PM by PIB Delhi
The Department of Social Justice and Empowerment (DoSJE) today released a comprehensive review marking 12 years of landmark achievements, highlighting a paradigm shift from basic welfare to absolute empowerment. Through deep-rooted digital interventions, robust legislative safety nets, and targeted livelihood opportunities, the Ministry has directly impacted the lives of over 11 crore students, senior citizens, transgender persons, and marginalized communities across India since 2014.
Revolutionizing Education Through Digital Transparency A multi-layered digital architecture has completely overhauled the delivery of educational assistance. By transitioning to an absolute Direct Benefit Transfer (DBT) model linked with Aadhaar-seeded bank accounts from FY 2021-22, the Ministry eliminated leakages and institutional delays. To date, the flagship Post-Matric Scholarship Scheme for Scheduled Castes has supported over 6.12 crore students with an investment of ₹46,581.54 crore.
Similarly, the Pre-Matric Scholarship Scheme has secured the education of 2.99 crore vulnerable students with a ₹4,893.03 crore funding release. Under the PM-YASASVI scheme, over 1,069 lakh students from OBC, EBC, and DNT communities have received financial assistance, residential hostel infrastructure, and premier school placements totaling ₹15,555.53 crore.
Concrete Safeguards for Social Justice and Dignity The Ministry has enforced historic institutional protections. To ensure stringent justice, major amendments to the SC/ST (Prevention of Atrocities) Act were enacted, establishing Exclusive Special Courts, setting up Victim Rights frameworks, and raising relief amounts. Since 2014, ₹5,012.17 crore has been released, directly supporting 7.26 lakh atrocity victims. On the national health front, the Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) has built an unprecedented mass awareness force, reaching more than 26.28 crore citizens, including 9.56 crore youth, mobilized through partnerships with spiritual bodies and digital dashboards.
Specialized Care Frameworks for Senior Citizens and Transgender Persons Under the Atal Vayo Abhyudaya Yojana (AVYAY), senior care has moved from charity to institutional right. Over 8.53 lakh elderly persons have received 46.32 lakh free assistive living devices through Rashtriya Vayoshri camps, while the national "Elderline" (14567) has successfully resolved over 29 lakh calls. Furthermore, the pioneering SMILE scheme has extended legal and economic identity to transgender persons via a unified National Portal, issuing 33,189 certificates, setting up operational 'Garima Greh' shelters, and integrating gender-affirmation procedures into the Ayushman Bharat (PM-JAY) framework.
Fostering Inclusive Entrepreneurship and Mechanical Sanitation Driving economic self-reliance, the Venture Capital Funds for Scheduled Castes (VCF-SC) and Backward Classes (VCF-BC) have collectively approved over ₹750 crore to establish competitive businesses, securing direct employment for thousands. Additionally, under the NAMASTE scheme, the Ministry has championed the complete mechanization of sewer cleaning to replace manual practices, deploying ₹2,383.06 crore in concessional finance to guarantee safety and professional dignity for 3.42 lakh sanitation workers across the country.

ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୨ ବର୍ଷରେ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ; ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୭୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା
ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ରୂପାନ୍ତରଣ; ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଦୃଢ଼ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା
11 JUN 2026 4:08PM by PIB Bhubaneswar
ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ବିଭାଗ (ଡିଓଏସ୍‌ଜେଇ) ଆଜି ଗତ ୧୨ ବର୍ଷର ଐତିହାସିକ ସଫଳତାକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଏକ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ଏଥିରେ ମୌଳିକ କଲ୍ୟାଣରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଚିତ୍ର ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି। ଡିଜିଟାଲ୍ ପଦକ୍ଷେପ, ଦୃଢ଼ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦୀ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମୁଦାୟର ଜୀବନକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି।
ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷାରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା, ଏକ ବହୁ-ସ୍ତରୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଶିକ୍ଷାଗତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ଆଧାର-ସିଡ୍‌ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ମଡେଲକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅର୍ଥ ଅପଚୟ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ବିଳମ୍ବକୁ ଦୂର କରିଛି। ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ‘ମାଟ୍ରିକ୍-ପରବର୍ତ୍ତୀ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ ୪୬,୫୮୧.୫୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇ ୬.୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ସେହିପରି, ‘ପ୍ରି-ମାଟ୍ରିକ୍ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ ୪,୮୯୩.୦୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇ ୨.୯୯ କୋଟି ଅସହାୟ ଓ ଦୁର୍ବଳ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ‘ପିଏମ୍-ଯଶସ୍ୱୀ ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ, ଓବିସି, ଇବିସି ଏବଂ ଡିଏନ୍‌ଟି ବର୍ଗର ୧,୦୬୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଆବାସିକ ଛାତ୍ରାବାସ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରିମିୟର ସ୍କୁଲ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ ୧୫,୫୫୫.୫୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରାଯାଇଛି।
ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପାଇଁ ସୁଦୃଢ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା: ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଐତିହାସିକ ସଂସ୍ଥାଗତ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି। କଠୋର ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଏସ୍‌ସି/ଏସ୍‌ଟି (ଅତ୍ୟାଚାର ନିବାରଣ) ଆଇନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଅଧୀନରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଶେଷ ଅଦାଲତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ପୀଡିତଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଢାଞ୍ଚା ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କ୍ଷତିପୂରଣ ରାଶି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାଠାରୁ ୫,୦୧୨.୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଏଥିରେ ୭.୨୬ ଲକ୍ଷ ଦୁଷ୍କର୍ମ ପୀଡ଼ିତଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ‘ନିଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ’ (ଏନ୍‌ଏମ୍‌ବିଏ) ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଜନସଚେତନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡର ସହଯୋଗରେ ୯.୫୬ କୋଟି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସମେତ ୨୬.୨୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ପହଞ୍ଚିଛି।
ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯତ୍ନ ଓ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା: ଅଟଳ ବୟୋ ଅଭ୍ୟୁଦୟ ଯୋଜନା (AVYAY) ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ସେବା ଦାନଧର୍ମରୁ ବାହାରି ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗତ ଅଧିକାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ‘ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବୟୋଶ୍ରୀ ଶିବିର’ ମାଧ୍ୟମରେ ୮.୫୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ୪୬.୩୨ ଲକ୍ଷ ମାଗଣା ସହାୟକ ଜୀବନଯାପନ ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି ଜାତୀୟ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍‌ "ଏଲ୍ଡରଲାଇନ୍" (୧୪୫୬୭) ସଫଳତାର ସହ ୨୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କଲ୍‌’ର ସମାଧାନ କରିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ମାଇଲ୍ (SMILE) ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏକୀକୃତ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ୩୩,୧୮୯ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଜାରି କରାଯାଇଛି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ 'ଗରିମା ଗୃହ' ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ (ପିଏମ୍‌-ଜେଏଓ୍ୱାଇ) ଯୋଜନାରେ ଲିଙ୍ଗ-ପ୍ରମାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି।
ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଆର୍ଥିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଉଦ୍ୟମ ପୁଞ୍ଜି ପାଣ୍ଠି (VCF-SC) ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଉଦ୍ୟମ ପୁଞ୍ଜି ପାଣ୍ଠି (VCF-BC) ଅଧୀନରେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, ନମସ୍ତେ (NAMASTE) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ହାତରେ ନର୍ଦ୍ଦମା ସଫେଇ ପ୍ରଥାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଯାନ୍ତ୍ରିକ ସଫେଇକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ୨,୩୮୩.୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରିହାତି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୩.୪୨ ଲକ୍ଷ ପରିମଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ ବୃତ୍ତିଗତ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।