Ministry of Information & Broadcasting
Shri Ashwini Vaishnaw announces establishment of Advanced Quantum and Artificial Intelligence labs at MNIT Jaipur
Students to get access to Lam Research’s Semiverse Semiconductor Training Platform
11 JUN 2026 5:22PM by PIB Jaipur
Union Minister for Electronics & Information Technology, Railways and Information & Broadcasting, Sh. Ashwini Vaishnaw today announced the establishment of an Advanced Quantum Computing and Quantum Communications Lab at the Malaviya National Institute of Technology (MNIT), Jaipur.
The lab will be established under the Electronics and ICT Academic Project of Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY).
It will focus on building indigenous capabilities in Quantum Key Distribution (QKD), Quantum Computing simulation, and Quantum Sensing hardware components.
Addressing students and faculty members, the Union Minister said that while the current technological wave is being driven by AI, the next major technological wave will be led by Quantum Technology.
The Minister stated that the work to be undertaken under this project will be of significant importance for the country. The lab will also undertake research in Quantum Key Distribution (QKD), which is important from the national security perspective.
Shri Vaishnaw urged MNIT Jaipur to take a leadership role in the area of post-quantum cryptography.
Lam Research’s “Semiverse” platform
The Union Minister also announced that students of MNIT Jaipur will get access to Lam Research’s “Semiverse” platform. It is a digital twin-based semiconductor fabrication and training ecosystem.
Through Semiverse, students can now study semiconductor chip structures in 3D, understand chip manufacturing processes, and simulate fabrication steps in a virtual environment.
Union Minister mentioned that there is a demand of more than million semiconductor design workforce, as per industry's estimate. India can easily bridge this gap. Already, companies like NVIDIA, Qualcomm, ARM, & AMD are already designing the advanced semiconductor chips of 2 and 3 nm in India. This is possible because of design workforce.
Shri Vaishnaw said that Government of India as part of Chips to Startup (C2S) Programme, is providing Electronic Design Automation (EDA) tools to more than 323 universities across the country. These are state of the art semiconductor design tools of leading companies such as Synopsys, Cadence and Renesas.
Using these tools, more than 100 student-designed chips from institutions across India have been fabricated at Semiconductor Laboratory (SCL), Mohali. The Minister encouraged students to make full use of these advanced EDA tools.
Artificial Intelligence Lab
Union Minister announced that AI Lab will also be established at MNIT Jaipur. The lab will provide the facilities including advanced compute and tools for research and innovation.
The focus will be on connecting it with the network of IndiaAI mission. In this regard, he highlighted the work being carried out by Indian Institute of Technology Jodhpur related to deepfake detection technology.
Makers Lab inauguration
Later, Union Minister along with Sh. Heeralal Nagar, Minister of State (IC) for Energy Department in the Government of Rajasthan and Sh. Gopal Sharma Member, Rajasthan Member of Legislative Assembly (Civil Lines Jaipur) inaugurated the Makers Lab at MNIT Jaipur.
Makers lab will provide students with experiential and hands-on training opportunities in both software and hardware technologies. This will include sensors, embedded systems, compute devices and electronics systems.
Earlier during the visit, Shri Vaishnaw interacted with students and faculty members. Students demonstrated several projects and applications in the fields of AI, robotics, drone, structural engineering and post-quantum cryptography.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୟପୁର ଏମଏନଆଇଟିରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଘୋଷଣା କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
11 JUN 2026 5:22PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ରେଳ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଆଜି ଜୟପୁରର ମାଲବ୍ୟ ଜାତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏମଏନଆଇଟି)ରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ପ୍ରୟୋଗଶାଳାଗୁଡ଼ିକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର 'ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇସିଟି ଏକାଡେମିକ୍ସ’ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ଏହାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କି ଡିଷ୍ଟ୍ରିବୁସନ , କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସିମୁଲେସନ୍ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ସେନ୍ସିଂ ହାର୍ଡୱେର୍ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟସ୍‌ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଦେଶୀ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବା।
ଏହି ଅବସରରେ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଅଧ୍ୟାପକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଲହର କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଲହର କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ଏହି ପରୀକ୍ଷାଗାର କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କୀ ବଣ୍ଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗବେଷଣା କରିବ, ଯାହା ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ପୋଷ୍ଟ-କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କ୍ରିପ୍ଟୋଗ୍ରାଫି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏମଏନଆଇଟି ଜୟପୁରକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଲାମ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚର ସେମିଭର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏମଏନଆଇଟି ଜୟପୁରର ଛାତ୍ରମାନେ ତାଲିମ ପାଇଁ ଲାମ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚର ସେମିଭର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ - ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ତାଲିମ ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଟ୍ୱିନ୍-ଆଧାରିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ - ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ସେମିଭର୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଛାତ୍ରମାନେ ଏବେ ଥ୍ରୀଡିରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ ଗଠନ ଅଧ୍ୟୟନ କରିପାରିବେ, ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବୁଝିପାରିବେ ଏବଂ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସିମୁଲେଟ୍ କରିପାରିବେ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ଅଟକଳ ଅନୁସାରେ ଦଶ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ ପେସାଦାରଙ୍କ ଚାହିଦା ରହିଛି। ଏହି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ । Nvidia, Qualcomm, ARM, ଏବଂ AMD ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ଉନ୍ନତ ୨-ନାନୋମିଟର ଏବଂ ୩-ନାନୋମିଟର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ସ ଡିଜାଇନ୍ କରୁଛନ୍ତି; ଏହି ଡିଜାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏକ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ଚିପ୍ସ ଟୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍' (C2S) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ସରକାର ଦେଶର ୩୨୩ ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଡିଜାଇନ୍ ଅଟୋମେସନ୍ (ଇଡିଏ) ଉପକରଣ - Synopsys, Cadence ଏବଂ Renesas ଭଳି ଅଗ୍ରଣୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ ସଫ୍ଟୱେର୍ - ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ଏହି ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବହାର କରି, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚିପ୍ ମୋହାଲିର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଲାବୋରେଟୋରୀରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଉନ୍ନତ ଇଡିଏ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା
କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏମଏନଆଇଟି ଜୟପୁରରେ ଏକ ଏଆଇ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଲ୍ୟାବ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସୁବିଧା ଏବଂ ଉପକରଣ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ହେବ। ଏହାର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଇଣ୍ଡିଆଏଆଇ ମିଶନ ନେଟୱାର୍କରେ ଲ୍ୟାବକୁ ସଂହତ କରିବା। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେ ଡିପଫେକ୍ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସଂସ୍ଥାନ (ଆଇଆଇଟି) ଯୋଧପୁରରେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ମେକର୍ସ ଲ୍ୟାବର ଉଦଘାଟନ ପରେ, ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ହୀରାଲାଲ ନାଗର ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ବିଧାନସଭା ସଦସ୍ୟ (ସିଭିଲ୍ ଲାଇନ୍ସ, ଜୟପୁର) ଶ୍ରୀ ଗୋପାଳ ଶର୍ମାଙ୍କ ସହିତ ଏମଏନଆଇଟି ଜୟପୁରରେ ମେକର୍ସ ଲ୍ୟାବ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ମେକର୍ସ ଲ୍ୟାବ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସଫ୍ଟୱେର୍ ଏବଂ ହାର୍ଡୱେର୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉଭୟରେ ହାତପାତି ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ତାଲିମ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।