Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Government expresses its concerns on the recent incidents involving merchant vessels in the Persian region
All the 20 Indian crew members on board the commercial vessel MT Jalveer, a Guinea Bissau-flagged vessel are reportedly safe; Indian Mission in Oman coordinated with the Omani authorities for the safe rescue of the Indian crew
Seaman Welfare Fund Society (SWFS) directed to pay Rs10 lakh to the families of the 3 Indian crew members deceased during the attack on the commercial vessel MT Settebello
Approx. 153.79 LMT fertilizers added through imports and Domestic production in the availability after crisis situation
India’s fertiliser security remains strong, stable, and well-managed, with availability consistently exceeding requirement across all major fertilisers
About 9.42 Lakh PNG connections gasified and infrastructure created for 3.12 Lakh more connections; about 9.44 Lakh new customers registered for new connections since March 2026
Centre writes to States/UTs to encourage migration of LPG consumers to PNG in areas with network availability
About 1.91 lakh 5-kg free trade LPG cylinders sold in last three days; more than 10,000 sold through about 566 camps
11 JUN 2026 7:07PM by PIB Delhi
Amid the evolving situation in West Asia, the Government of India continues its efforts to keep citizens informed through regular updates. In this regard, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministry of Petroleum and Natural Gas, Ministry of Ports, Shipping and Waterways, Ministry of External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Ministry of Chemicals and Fertilizers has also shared updates regarding the availability and stock position of fertilizers in the country.
Fertilizer stock position and availability
• Overall Stock Position of Fertilizers in the country is comfortable.
• For Kharif 2026, the fertiliser requirement has been re-assessed by DA&FW at 383.9 LMT, against this stock as on today is around 195.79 LMT (more than 51%), significantly higher than the usual level of about 33%. This reflects improved planning, advance stocking, and efficient logistics management by the Government.
• Indian farmers already purchased total 94.60 LMT chemical fertilizers in the on-going Kharif-2026 till 07.06.2026. Approx. 25% of the total requirement.
• Stock of Organic Manure in the country is available approx. 22.80 LMT.
• Indian farmers purchased 11.38 LMT of organic manure (FOM/LFOM/PROM) after the war (Punjab 2.88 LMT, UP 2.76 LMT, Haryana 1.37 LMT, MP 1.27 LMT, Gujarat 0.98 LMT, Maharashtra 0.84 LMT) compared to 3.24 LMT during the corresponding period last year. This substantial increase reflects a positive trend towards greater adoption of organic nutrient sources and indicates a gradual shift in farmers' preference from chemical fertilizers to organic alternatives.
• At present, no major challenge in the availability of fertilizers for the on-going Kharif Season.
• Domestic production and import of fertilizers after crisis;-(Lakh Tons)
Product
Domestic production after crisis
Import reached on Indian Ports after crisis
Urea
71.41
20.13
DAP
10.04
3.13
NPKs
22.96
7.93
SSP
13.74
0
MOP
0
4.45
Total
118.15
35.64
• Total of approx. 153.79 LMT fertilizers through imports and Domestic production has been added in the availability after crisis situation.
• During this on-going crisis period India has secured more than 50 LMT Urea and P&K fertilizers.
• In coordination with 28 Missions abroad, India has secured supplies of Urea from Oman , Malaysia, Vietnam, Georgia, Nigeria, Russia, Finland, Egypt, Algeria, Turkey, Netherlands and DAP/NPKs from Russia, Morocco, Egypt, USA, Jordan, South Korea, Tunisia, Saudi Arabia – Via Red Sea etc.
• In the on-going June, it is expected to reach more than 25 LMT imported Urea, DAP and NPKs on the Indian ports.
• India has issued global tender for procurement of 17 LMT Urea, which is under progress.
• Availability of inputs for production of fertilizers i.e. Urea and P&K fertilizers is being regularly reviewed by the Department of Fertilizers.
• DoF is regularly paying all the subsidy bills raised by the companies on weekly basis and at present, adequate budget is available for payment of fertilizers subsidy.
• 12 Meetings of EGoS held till date to ensure the adequate availability of the fertilizers and most of the challenges in the availability addressed by EGoS.
• India’s fertiliser security remains strong, stable, and well-managed, with availability consistently exceeding requirement across all major fertilisers.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas provided an update on the current fuel supply situation, outlining measures being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in the context of the evolving situation in West Asia. It was noted that:
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), provision for C3-C4 molecules of 1120 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma, Chemical and Paint sector companies.
• Since 01-June-26, more than 4180 MT of C3-C4 Molecules (comprising Propylene and Butylene) and around 3460 MT of Butyl Acrylate has been sold by Mumbai, Kochi, Vizag, Chennai, Mathura and Gujarat refineries to Chemical, Pharma and Paint Industries.
Retail Fuel Availability and Pricing Measures
• All Retail outlets are operating normally across the country.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Unusually high sales and heavy crowding observed at Retail outlets in certain areas; however, adequate stocks of petrol and diesel are available at all Petrol Pumps across the country.
Excise duty exemption on higher ethanol-blended petrol (E22, E25, E27, E30) in continuation to exemption already available on ethanol blends up to E20
• The Central Government has been implementing Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme with multiple objectives of crude oil substitution, savings in foreign exchange, related environmental benefits and boost to domestic agriculture sector. With the concerted efforts of the Government, ethanol blending by Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) has increased from 1.53 % in ESY 2014-15 to 20% in ESY 2025-26. Since ESY 2014-15 (till May, 2026), the programme has resulted in expeditious payment to farmers to a tune of Rs. 1.62 lakh crore, foreign exchange saving of more than Rs.1.91 lakh crore, net CO2 reduction of approx. 931 lakh metric tonnes and crude oil substitution of about 310 lakh metric tonnes.
• Ethanol blending with Petrol is a manufacturing activity which can be subjected to Excise Duty. Petrol bears excise duty and ethanol bears GST at their respective stages. When the two are blended, the resulting product may attract excise duty once again on the full quantity.
• For ethanol blends of petrol up to 20%, excise duty on the blended petrol was exempted by the Ministry of Finance. The exemption ensures that the duties already paid are not charged a second time on the blend.
• BIS standards for higher ethanol blends (E22, E25, E27 and E30) have recently been issued in May 2026. The same excise duty waiver has now been extended to E22, E25, E27 and E30 vide notification dated 10 June 2026.
• This is a preliminary prerequisite for higher blends but doesn’t convey anything about roll out of higher blends which will only be done after extensive testing and consultation.
• The sole purpose of this notification is to avoid double levy of excise duty on ethanol-blended petrol.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• Supply to operating Urea Plants is currently at around 98% of their average consumption over the preceding six months.
• Gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• Govt. of India has requested Govt. of States/UTs and Central Ministries to expedite approval of applications required for expansion of CGD network.
• Govt. of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long-term transition from LPG to PNG.
• 22 States/UTs are receiving additional Commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• Govt. of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. The National PNG Drive 2.0 (01.01.2026–31.03.2026) has now been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, Govt. of India has developed a model draft State CBG Policy intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. States opting for this will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• Since March 2026, about 9.42 Lakh PNG connections have been gasified and infrastructure has been created for additional 3.12 Lakh connections, taking the total to 12.54 Lakh connections. Further, about 9.44 Lakh customers have been registered for new connections.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG Supply continues to be affected by the prevailing situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritised.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG cylinder bookings have increased to about 99% on industry basis yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have been increased to about 96% to prevent diversion at the distributor level. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
• In the last 3 days, about 1.49 Crore LPG cylinders were delivered against bookings of around 1.40 Crore LPG cylinders.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Govt of India has decided to allocate total commercial allocation to 70% of the pre-crisis level incl. 10% reform based.
• In the last 3 days-
• About 1.91 Lakh – 5 Kg FTL cylinders were sold.
• More than 10,000 - 5kg FTL cylinders were sold through about 566 camps.
• Total of 22339 MT of Commercial LPG has been sold.
• About 736 MT of Auto LPG has been sold by PSU OMCs
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• Government of India vide multiple letters and VCs have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability.
• Govt. of India vide letter dated 26.05.2026 has requested Chief Secretaries of all States/UTs to issue appropriate directions to State/district authorities to monitor and review district-wise HSD/MS offtake pattern, intensify inspections and enforcement activities in vulnerable areas and along major transportation/industrial corridors to prevent unauthorized procurement of HSD through retail outlets by industrial and commercial consumers, and initiate prompt penal action against violators.
• Govt. of India vide letter dated 10.06.2026 has requested Chief Secretaries of all States/UTs to issue necessary instructions to District Collectors/District Magistrate/Commissioner/Special officers of urban bodies to collaborate with respective SLCs/CGD entities to nudge and urge LPG consumers to fully migrate to PNG, wherever available. The involvement of the district and urban body administration will improve the outcome of ongoing efforts of the Govt. in expanding PNG network.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions by States/UTs continue across the country to curb hoarding and black marketing of Petrol, Diesel and LPG.
• LPG related enforcement – In the last 3 days, 2 FIRs were registered, 1 Person was arrested and 225 cylinders were seized across the country.
• Petrol, Diesel related enforcement - In the State of Manipur, 3680 Litres of Petrol was seized, 1 FIR was registered and 2 persons were arrested.
• Similarly, the surprise inspections by the PSU OMCs officials are also continuing-
• LPG distributorships – Penalties have been imposed on 19 LPG distributorships for indiscipline behaviour during last 3 days.
• Retail Outlets – During last 3 days, Penalties have been imposed on 14 Retail Outlets, and 461 Retail outlets have been put under suspension for violation of market discipline guidelines.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals and educational institutions. Priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc.
• Supply of 5 Kg FTL has been increased to support LPG requirement of migrant labour, student etc
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas, and prioritising sectors for supply.
Public Advisory and Citizen Awareness
• Govt. is making all efforts to ensure availability of Petrol, Diesel and LPG. Citizens are advised to avoid panic purchase of Petrol, Diesel and booking of LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• Citizens are requested to use alternate fuels like PNG, induction/electric cooktops, etc.
• Bulk and industrial consumers are requested to procure diesel from authorized procurement channels.
• In the current situation, all citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily usage.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways provided an update on the prevailing maritime situation in the Persian Gulf, detailing measures being undertaken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew in the region. It was stated that:
• Government expresses its concerns on the recent incidents involving merchant vessels in the Persian region. Details of recently reported incidents are as follows:
1. On 08 June 2026, a fire was reported onboard Palau flagged vessel MT MARIVEX, near the Omani coast. There were 24 Indian crew, and all crew members were safely rescued by Omani Air Force
2. On 10 June 2026 i.e. yesterday, vessel MT SETTEBELLO, Palau flagged, Oil tanker was attack and onboard emergency procedures were initiated. At the time of the incident, there were total 28 Seafarers were on the board including 24 Indian, 2 Pakistani, 1 Russian and 1 Ukrainian. Unfortunately, 3 Indian crew members, have lost their life and we extend our deepest condolences.
• The remaining 25 crew member including 21 Indians have been safely evacuated.
• The ministry through DGS is in touch with the Next of Kin (NOK) of all deceased crew members and providing all supports.
• Seaman Welfare Fund Society (SWFS) has been asked to pay Rs10 lakh to the families of each deceased.
1. On 11 June 2026 i.e. today, Guinea-Bissau flagged vessel Asphalt/Bitumen Tanker MT JALVEER (IMO: 9486283) was reportedly involved in a maritime security incident in the vicinity of Shinas Port, Oman. The vessel has 20 Indian seafarers onboard, all of whom are reported to be safe. No casualties or injuries have been reported.
• The Directorate General of Shipping (DG Shipping) is closely monitoring the situation and is in continuous coordination with the Ministry of External Affairs, Indian Missions abroad, and other relevant stakeholders.
• DG Shipping Control Room Update: The Control Room has handled 12,331 calls and more than 27,515 emails since activation. In the last 72 hours, a total of 311 calls and 683 emails have been received from seafarers, their families, and maritime stakeholders.
• Repatriation Update: The Ministry, through the Directorate General of Shipping (DG Shipping), has facilitated the safe repatriation of more than 3,537 Indian seafarers so far, including 31 in the last 72 hours from various locations across the Gulf region.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the developments in the Gulf and West Asia region, with focused efforts on ensuring safety, security and welfare of the Indian community in the region. It was informed that:
• The Ministry of External Affairs is in constant touch with State Governments and Union Territories for sharing of information and coordination of efforts.
• Indian Embassies and Consulates across the region are on alert and are proactively assisting the Indian community. They are operating round-the-clock helplines to provide timely assistance to Indian nationals and are in close touch with local governments.
• Advisories are being issued including information related to local government guidelines, flight and travel situations, consular services, and the various welfare measures being undertaken for the community.
• Indian Missions are actively engaged with the resident Indian community. They are regularly interacting with Indian community associations, organizations, professional groups, and Indian companies to address their concerns.
Update on recent attacks on commercial vessels off the coast of Oman
Status Update on MT Marivex
• All the 24 Indian crew members on board MT Marivex were safely rescued.
• Indian Mission in Oman has been rendering all assistance to the and has been in constant touch with the concerned authorities to facilitate their early repatriation to India. They are expected to return to India tomorrow.
Status Update on MT Settebello
• India has condemned the attack on the commercial vessel MT Settebello, a Palau-flagged ship, off the coast of Oman.
• Ministry expresses deepest condolences to the families of the 3 Indian crew members who lost their lives. Indian mission in Oman is in close touch with the concerned authorities for early repatriation of their mortal remains.
• Our Mission is also rendering all assistance to the rescued Indian seafarers and remains in touch with the concerned authorities for their early return to India.
Status Update on MT Jalveer
• All the 20 Indian crew members on board the commercial vessel MT Jalveer, a Guinea Bissau-flagged vessel, that came under attack off Shinas port in Oman are reportedly safe.
• Our Mission in Oman is closely monitoring the situation and coordinated with the Omani authorities for the safe rescue of the Indian crew.
• The continuing incidents affecting commercial shipping in the region are deeply concerning. Ministry reiterates the importance of ensuring the safety and security of seafarers, and of maintaining free and unimpeded navigation and commerce through international waterways in accordance with international law.
• India has strongly protested the attack on a commercial vessel with the US Embassy in New Delhi. The US CDA was summoned yesterday by the Ministry of External Affairs for this purpose. The attacks on three commercial vessels with Indian seafarers onboard were mounted by the US Navy.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিৱর্তনৰ সন্দৰ্ভত আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্য্যায়ৰ সংবাদমেল
পাৰস্য অঞ্চলত বাণিজ্যিক জাহাজৰ সৈতে জড়িত শেহতীয়া ঘটনাসমূহৰ ওপৰত চৰকাৰে নিজৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছে
বাণিজ্যিক জাহাজ এম টি জলবীৰত থকা মুঠ ২০ জন ভাৰতীয় কৰ্মচাৰী সুৰক্ষিত বুলি জানিব পৰা গৈছে; ওমানত থকা ভাৰতীয় মিছনে ভাৰতীয় কৰ্মচাৰীসকলক সুৰক্ষিতভাৱে উদ্ধাৰৰ বাবে ওমানী কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সমন্বয় কৰিছে
চিয়ামেন ৱেলফেয়াৰ ফাণ্ড ছচাইটি (এছডব্লিউএফএছ)-এ বাণিজ্যিক জাহাজ এমটি চেট্টেবেলোত আক্ৰমণৰ সময়ত নিহত ৩ জন ভাৰতীয় ক্ৰু সদস্যৰ পৰিয়ালক ১০ লাখ টকাকৈ পৰিশোধ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে
সংকটৰ পৰিস্থিতিৰ পাছত উপলভ্যতাত আমদানি আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনৰ জৰিয়তে আনুমানিক ১৫৩.৭৯ এলএমটি সাৰ যোগ কৰা হৈছে
ভাৰতৰ সাৰৰ সুৰক্ষা শক্তিশালী, স্থিৰ আৰু সু-পৰিচালিত হৈ আছে, সকলো প্ৰধান সাৰত উপলভ্যতা নিৰন্তৰভাৱে প্ৰয়োজনীয়তাতকৈ অধিক হৈ আছে
প্ৰায় ৯লাখ ৪২ হাজাৰ পি এন জি সংযোগ গেছিফাই কৰা হৈছে আৰু ৩ লাখ ১২ হাজাৰ অধিক সংযোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হৈছে; মাৰ্চ ২০২৬ ৰ পৰা প্ৰায় ৯ লাখ ৪৪ হাজাৰ নতুন গ্ৰাহকে নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে
নেটৱৰ্কৰ উপলভ্যতা থকা অঞ্চলসমূহত এলপিজি গ্ৰাহকসকলক পিএনজিলৈ স্থানান্তৰিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰই ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক পত্ৰ লিখিছে
যোৱা তিনি দিনত প্ৰায় ১.৯১ লাখ ৫ কিলোগ্ৰামৰ মুক্ত বাণিজ্য এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে; প্ৰায় ৫৬৬টা শিবিৰৰ জৰিয়তে ১০,০০০ তকৈ অধিক বিক্ৰী হৈছে
11 JUN 2026 7:07PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতিৰ মাজতে ভাৰত চৰকাৰে নাগৰিকসকলক নিয়মীয়া আপডেটৰ জৰিয়তে অৱগত কৰি ৰখাৰ বাবে নিজৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। এই সন্দৰ্ভত আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ কেন্দ্ৰত এখন সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত হয়, য’ত পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়, বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলভ্যতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহত সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে আপডেট প্ৰদান কৰে। ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়েও দেশত সাৰৰ উপলভ্যতা আৰু মজুত অৱস্থা সম্পৰ্কে আপডেট শ্বেয়াৰ কৰে।
সাৰৰ মজুতৰ অৱস্থা আৰু উপলভ্যতা
• দেশত সাৰৰ সামগ্ৰীৰ সামগ্ৰিক মজুত অৱস্থা সুস্থিৰ।
• ২০২৬ চনৰ খাৰিফৰ বাবে, ডি এ এণ্ড এফ ডব্লিউ-ৰ দ্বাৰা সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা ৩৮৩.৯ এল এম টি-ত পুনৰ মূল্যায়ন কৰা হৈছে, আজি এই ষ্টকৰ বিপৰীতে প্ৰায় ১৯৫.৭৯ এল এম টি (৫১ শতাংশতকৈ অধিক), যি সাধাৰণ স্তৰৰ প্ৰায় ৩৩ শতাংশতকৈ যথেষ্ট বেছি। ই চৰকাৰৰ উন্নত পৰিকল্পনা, আগতীয়া মজুতকৰণ আৰু দক্ষ লজিষ্টিক ব্যৱস্থাপনাক প্ৰতিফলিত কৰে।
• ভাৰতীয় কৃষকসকলে ইতিমধ্যে চলি থকা খাৰিফ-২০২৬ত ০৭-০৬-২০২৬লৈকে মুঠ ৯৪.৬ লাখ মেট্ৰিক টন ৰাসায়নিক সাৰ ক্ৰয় কৰিছে। । মুঠ প্ৰয়োজনীয়তাৰ আনুমানিক ২৫শতাংশ।
• দেশত জৈৱিক সাৰৰ মজুত প্ৰায় ২২.৮০ এলএমটি।
• ভাৰতীয় কৃষকসকলে যুদ্ধৰ পিছত ১১.৩৮লাখ মেট্ৰিক টন জৈৱিক সাৰ (এফ অ’ এম/এল এফ অ’ এম/পি আৰ অ’ এম) ক্ৰয় কৰিছিল (পঞ্জাৱ২.৮৮লাখ মেট্ৰিক টন, উত্তৰ প্ৰদেশ ২.৭৬ লাখ মেট্ৰিক টন, হাৰিয়ানা ১.৩৭ লাখ মেট্ৰিক টন, মধ্য প্ৰদেশ ১.২৭ লাখ মেট্ৰিক টন, গুজৰাট ০.৯৮ লাখ মেট্ৰিক টন, মহাৰাষ্ট্ৰ ০.৮৪ লাখ মেট্ৰিক টন) যিটো যোৱা বছৰৰ এই সময়ছোৱাত ৩.২৪ লাখ মেট্ৰিক টন আছিল। এই বৃদ্ধিয়ে জৈৱিক পুষ্টিৰ উৎসসমূহৰ অধিক গ্ৰহণৰ দিশত এক ইতিবাচক প্ৰৱণতা প্ৰতিফলিত কৰে আৰু ৰাসায়নিক সাৰৰ পৰা জৈৱিক বিকল্পলৈ কৃষকসকলৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ৰমান্বয়ে পৰিৱৰ্তনৰ ইংগিত দিয়ে।
• বৰ্তমান চলি থকা খাৰিফ ঋতুৰ বাবে সাৰৰ উপলভ্যতাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান নাই।
• সংকটৰ পাছত ঘৰুৱা উৎপাদন আৰু সাৰৰ আমদানি;-(লাখ টন)
Product
Domestic production after crisis
Import reached on Indian Ports after crisis
Urea
71.41
20.13
DAP
10.04
3.13
NPKs
22.96
7.93
SSP
13.74
0
MOP
0
4.45
Total
118.15
35.64
• সংকটৰ পৰিস্থিতিৰ পিছত আমদানি আৰু ঘৰুৱা উৎপাদনৰ জৰিয়তে মুঠ প্ৰায় ১৫৩.৭৯ এলএমটি সাৰ যোগ কৰা হৈছে।
• বৰ্তমান চলি থকা সংকটৰ সময়ছোৱাত ভাৰতে ৫০ এলএমটিৰো অধিক ইউৰিয়া আৰু পি এণ্ড কে সাৰ লাভ কৰিছে।
• বিদেশৰ ২৮ টা অভিযানৰ সৈতে সমন্বয় কৰি ভাৰতে ওমান, মালয়েছিয়া, ভিয়েটনাম, জৰ্জিয়া, নাইজেৰিয়া, ৰাছিয়া, ফিনলেণ্ড, ইজিপ্ত, আলজেৰিয়া, তুৰ্কী, নেদাৰলেণ্ডৰ পৰা ইউৰিয়া আৰু ৰাছিয়া, মৰক্কো, ইজিপ্ত, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ, জৰ্ডান, দক্ষিণ কোৰিয়া, টিউনিছিয়া, ছৌদি আৰৱ আদিৰ পৰা ডিএপি/এনপিকেৰ যোগান লাভ কৰিছে।
• চলিত জুন মাহত, ই ভাৰতীয় বন্দৰসমূহত ২৫ এলএমটিৰো অধিক আমদানি কৰা ইউৰিয়া, ডিএপি আৰু এনপিকে উপনীত হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
• ভাৰতে ১৭ এলএমটি ইউৰিয়া ক্ৰয়ৰ বাবে বিশ্বব্যাপী টেণ্ডাৰ জাৰি কৰিছে, যিটোৰ কাম চলি আছে।
• সাৰ বিভাগৰ দ্বাৰা সাৰ অৰ্থাৎ ইউৰিয়া আৰু পি এণ্ড কে সাৰৰ উৎপাদনৰ বাবে ইনপুটৰ উপলভ্যতা নিয়মীয়াভাৱে পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে।
• ডি ও এফ-এ নিয়মিতভাৱে কোম্পানীসমূহে উত্থাপন কৰা সকলো ৰাজসাহায্য বিল সাপ্তাহিক ভিত্তিত পৰিশোধ কৰি আছে আৰু বৰ্তমান সাৰৰ ৰাজসাহায্য পৰিশোধৰ বাবে পৰ্যাপ্ত বাজেট উপলভ্য।
• সাৰৰ পৰ্যাপ্ত উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু ই জি অ’ এছ-ৰ দ্বাৰা সমাধান কৰা উপলভ্যতাৰ বেছিভাগ প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে এতিয়ালৈকে ই জি অ’ এছ-ৰ ১২ খন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে।
• ভাৰতৰ সাৰৰ সুৰক্ষা শক্তিশালী, স্থিৰ আৰু সু-পৰিচালিত হৈ আছে, সকলো মুখ্য সাৰৰ মাজত উপলভ্যতা ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰয়োজনীয়তাতকৈ অধিক হৈ আছে।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলভ্যতা
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিৱর্তনশীল পৰিস্থিতিৰ সন্দৰ্ভত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এলপিজিৰ নিৰবিচ্ছিন্ন উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ৰূপাঙ্কণ কৰি বৰ্তমানৰ ইন্ধন যোগান পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত এক শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰিছে। ইয়াত উল্লেখ কৰা হৈছ যেঃ
অশোধিত অৱস্থান আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা সামগ্ৰীৰ সৈতে উচ্চ ক্ষমতাত কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ঘৰুৱা বজাৰৰ বাবে পেট্ৰোকেমিকেল ফিডষ্টক যোগানৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ এক আন্তঃমন্ত্রী পৰ্যায়ৰ যুটীয়া কৰ্মগোষ্ঠী (জেডব্লিউজি) গঠন কৰা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে ০১-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে পেট্ৰোকেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি তেল শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক চেণ্টাৰ ফৰ হাই টেকন'লজি (চি এইচ টি) ৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণৰ চি৩ আৰু চি৪ ধাৰা উপলভ্য কৰাৰ অনুমতি দিছে।
• ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’ৰাসায়নিক বিভাগ (ডি চি পি চি), উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰচাৰ বিভাগ (ডি পি আই আই টি) ৰ পৰা পোৱা অনুৰোধৰ ভিত্তিত, ফাৰ্মা, ৰাসায়নিক আৰু পেইন্ট খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এল পি জি পুলৰ পৰা প্ৰতিদিনে ১১২০ মেট্ৰিক টনৰ চি৩-চি৪ অণুৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• ১জুন ২০২৬ৰ পৰা মুম্বাই, কোচি, ভিজাগ, চেন্নাই, মথুৰা আৰু গুজৰাটৰ শোধনাগাৰসমূহে ৰাসায়নিক, ফাৰ্মা আৰু পেইণ্ট ইণ্ডাষ্ট্ৰিজক৪১৮০ মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক চি৩-চি৪ অণু (প্ৰপিলিন আৰু বুটিলিনৰে গঠিত) আৰু প্ৰায় ৩৪৬০ মেট্ৰিক টন বুটাইল এক্ৰিলেট বিক্ৰী কৰিছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলভ্যতা আৰু মূল্যৰ মাপকাঠি
• সমগ্ৰ দেশতে সকলো খুচুৰা দোকান স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্য প্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। অৱশ্যে, গ্ৰাহকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবৰ্জনা শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• কিছুমান অঞ্চলৰ খুচুৰা বিক্ৰী কেন্দ্ৰত অস্বাভাৱিকভাৱে অধিক বিক্ৰী আৰু প্ৰচুৰ ভিৰ পৰিলক্ষিত হৈছে; অৱশ্যে, সমগ্ৰ দেশৰ সকলো পেট্ৰল পাম্পত পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত আছে ।
ইতিমধ্যে ইথানল মিশ্ৰণত উপলভ্য ৰেহাইৰ ধাৰাবাহিকতাৰে অধিক ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰলৰ (২২, ২৫, ২৭, ৩০) ওপৰত আবৰ্জনা শুল্ক ৰেহাই ই২৫ পৰ্যন্ত
• কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে খাৰুৱা তেলৰ বিকল্প, বৈদেশিক মুদ্ৰাত সঞ্চয়, সম্পৰ্কিত পাৰিপাৰ্শ্বিক লাভালাভ আৰু ঘৰুৱা কৃষি খণ্ডক উৎসাহিত কৰাৰ একাধিক উদ্দেশ্যৰে ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰল (ই বি পি) কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰি আহিছে। চৰকাৰৰ সমন্বিত প্ৰচেষ্টাত ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ (অ’এম চি) ইথানল মিশ্ৰণ ২০১৪-১৫বৰ্ষৰ ই এছ ৱাই-ত ১.৫৩ শতাংশৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষত ২০শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪-১৫ বৰ্ষৰ ই এছ ৱাই-ৰ পৰা (২০২৬চনৰ মে’ মাহলৈকে) এই কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক প্ৰায় ১লাখ ৬২ হাজাৰ কোটি টকাৰ দ্ৰুত পৰিশোধ কৰা হৈছে, বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ সঞ্চয় হৈছে ১লাখ ৯১ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক, মুঠ কাৰ্বন ডাই অক্সাইড হ্ৰাস হৈছে প্ৰায় ৯৩১লাখ মেট্ৰিক টন আৰু খাৰুৱা তেলৰ বিকল্প প্ৰায় ৩১০ লাখ মেট্ৰিক টন।
• পেট্ৰলৰ সৈতে ইথানল মিশ্ৰণ কৰাটো এক উৎপাদন কাৰ্যকলাপ যাক আবৰ্জনা শুল্কৰ অধীনলৈ আনিব পাৰি। পেট্ৰলৰ ওপৰত আবৰ্জনা শুল্ক আৰু ইথানলে নিজ নিজ পৰ্যায়ত জিএছটি বহন কৰে। যেতিয়া দুয়োটাই মিশ্ৰিত হয়, তেতিয়া উৎপাদিত সামগ্ৰীটোৱে সম্পূৰ্ণ পৰিমাণৰ ওপৰত আকৌ এবাৰ আবৰ্জনা শুল্ক আকৰ্ষণ কৰিব পাৰে
• ২০শতাংশ পৰ্যন্ত পেট্ৰলৰ ইথানল মিশ্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত, বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে মিশ্ৰিত পেট্ৰলৰ ওপৰত আবৰ্জনা শুল্ক ৰেহাই দিছিল। এই ৰেহাইয়ে নিশ্চিত কৰে যে ইতিমধ্যে পৰিশোধ কৰা শুল্কবোৰ মিশ্ৰণত দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে লোৱা নহয়।
• উচ্চ ইথানল মিশ্ৰণৰ বাবে বিআইএছ মানসম্পন্ন (২২, ই২৫, ই২৭আৰু ই৩০) শেহতীয়াকৈ মে’২০২৬ ত জাৰী কৰা হৈছে। ১০ জুন ২০২৬ তাৰিখৰ জাননীৰ জৰিয়তে সেই একে আবকাৰী শুল্ক ৰেহাই এতিয়া ই২২, ই২৫, ই২ আৰু ই৩০ লৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে
• উচ্চ মিশ্ৰণৰ বাবে এইটো এটা প্ৰাথমিক প্ৰয়োজনীয়তা কিন্তু উচ্চ মিশ্ৰণৰ ৰোল আউটৰ বিষয়ে একো প্ৰকাশ নকৰে যিটো কেৱল ব্যাপক পৰীক্ষা আৰু পৰামৰ্শৰ পিছতহে কৰা হ'ব।
• এই জাননীৰ একমাত্ৰ উদ্দেশ্য হৈছে ইথানল মিশ্ৰিত পেট্ৰলৰ ওপৰত দুগুণ আবৰ্জনা শুল্ক আৰোপ কৰাটো পৰিহাৰ কৰা।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• ডি-পি এন জি আৰু চি এন জি-পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত ১০০ শতাংশ যোগানৰ সৈতে গ্ৰাহকসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• চলিত ইউৰিয়া প্ৰকল্পসমূহলৈ যোগান বৰ্তমান পূৰ্বৰ ছমাহত তেওঁলোকৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৮ শতাংশ।
• চি জি ডি নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগানকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছৰ যোগান ৮০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• চি জি ডি সংস্থাসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি-ৰ উপলভ্যতা সম্পৰ্কীয় উদ্বেগৰ সমাধানৰ বাবে তেওঁলোকৰ সকলো জি এ-ত হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পি এন জি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চি জি ডি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আবেদনৰ অনুমোদন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি ৰ অতিৰিক্ত ১০শতাংশ আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এল পি জি-ৰ পৰা পি এন জি-লৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ২২ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত পি এন জি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ গেজেটৰ জৰিয়তে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫-ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (স্থাপন, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ, ২০২৬-ক অৱগত কৰিছে। এই আদেশে সমগ্ৰ দেশতে পাইপলাইন স্থাপন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক সুবিন্যস্ত আৰু সময়সীমাৰ পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে, অনুমোদন আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰত হোৱা বিলম্ব দূৰ কৰে আৰু আৱাসিক অঞ্চলসমূহকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰে। ই পি এন জি নেটৱৰ্কৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব, অন্তিম সীমালৈ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ'ব আৰু ভাৰতৰ গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰগতি হ’ব।
• পি এন জি আৰ বি-য়ে চি জি ডি. সংস্থাসমূহক ডি-পি এন জি সংযোগ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। পি এন জি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পি এন জি ড্ৰাইভ ২ (০১-০১-২০২৬-৩১-০৩-২০২৬) এতিয়া ৩০-০৬-২০২৬লৈকে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
• এক পৰিষ্কাৰ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল শক্তি ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য চিবিজি উন্নয়নৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক তেওঁলোকৰ নিজৰ বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল আৰু ৰূপায়ণ-মুখী পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে সক্ষম কৰিবলৈ এক ব্যাপক নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক পৰিকাঠামো হিচাপে কাম কৰাৰ উদ্দেশ্যে এক মডেল খচৰা ৰাজ্যিক চিবিজি নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াৰ বাবে বাছনি কৰা ৰাজ্যসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী অংশৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব।
• মাৰ্চ ২০২৬ৰ পৰা, প্ৰায় লাখ ৪২ হাজাৰ পি এন জি সংযোগ গেছিফাই কৰা হৈছে আৰু অতিৰিক্ত লাখ ১২ হাজাৰ সংযোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত মুঠ সংযোগ ১২ লাখ ৫৪ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ উপৰি, নতুন সংযোগৰ বাবে প্ৰায় লাখ ৪৪ হাজাৰ গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
এলপিজি যোগান
ঘৰুৱা এলপিজি যোগানৰ স্থিতিঃ
• বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ ফলত এলপিজিৰ যোগান প্ৰভাৱিত হৈ আছে।
• পৰিয়ালসমূহলৈ এলপিজিৰ যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• এলপিজি বিতৰকত কোনো ড্ৰাই-আউটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• কালি উদ্যোগৰ ভিত্তিত অনলাইন এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ বুকিং প্ৰায় ৯৯ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• বিতৰক পৰ্যায়ত ডাইভাৰ্ছন প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ কোড (ডি এ চি) আধাৰিত ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯৬ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডি এ চি গ্ৰহণ কৰা হয়।
• যোৱা দিনত, প্ৰায় .কোটি এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ বুকিংৰ বিপৰীতে প্ৰায় .৪৯ কোটি এলপিজি চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী কৰা হৈছিল।
বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান আৰু আবণ্টন ব্যৱস্থাঃ
• ভাৰত চৰকাৰে সংকটপূৰ্ব স্তৰৰ ৭০ শতাংশকে ধৰি মুঠ১০ শতাংশ সংস্কাৰ ভিত্তিক বাণিজ্যিক আবণ্টন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
• যোৱা ৩ দিনত -
• প্ৰায় .৯১ লাখ-৫কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হ
• প্ৰায় ৫৬৬ টা শিবিৰৰ জৰিয়তে -কিলোগ্ৰামৰ ১০,০০০ অধিক এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছিল।
• মুঠ ২২৩৩৯ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• প্ৰায় ৭৩৬ মেট্ৰিক টন অটো এলপিজি ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অএমচিৰ দ্বাৰা বিক্ৰী কৰা হৈছে
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যোগান নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আৰু মজুতকৰণ আৰু কলা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে
• পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ একাধিক পত্ৰ আৰু ভিচিৰ জৰিয়তে এই কথা দোহাৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে একাধিক পত্ৰ আৰু ভিচিৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলভ্যতাৰ বিষয়ে আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
• ২৬-৫-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিবসকলক ৰাজ্য/জিলা কৰ্তৃপক্ষক জিলা অনুসৰি এইচ এছ ডি/এম এছ গ্ৰহণৰ ধৰণ নিৰীক্ষণ আৰু পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ উপযুক্ত নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে, ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ দ্বাৰা খুচুৰা দোকানৰ জৰিয়তে এইচ এছ ডি-ৰ অননুমোদিত ক্ৰয় প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ আৰু উলঙ্ঘনকাৰীসকলৰ বিৰুদ্ধে দ্ৰুত শাস্তিমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ দুৰ্বল অঞ্চল আৰু মুখ্য পৰিবহণ/ঔদ্যোগিক কৰিডৰত পৰিদৰ্শন আৰু প্ৰয়োগ কাৰ্যকলাপ তীব্ৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ।
• ১০-০৬-২০২৬তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিবসকলক জিলা কালেক্টৰ/জিলা ন্যায়াধীশ/আয়ুক্ত/নগৰ নিকায়ৰ বিশেষ বিষয়াসকলক সংশ্লিষ্ট এছ এল চি/চি জি ডি সংস্থাসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে যাতে এলপিজি গ্ৰাহকসকলক য'তেই উপলভ্য, সম্পূৰ্ণৰূপে পি এন জি-লৈ স্থানান্তৰিত হ'বলৈ আহ্বান জনোৱা হয়। জিলা আৰু নগৰ নিগম প্ৰশাসনৰ অংশগ্ৰহণে পি এন জি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ চলি থকা প্ৰচেষ্টাৰ ফলাফল উন্নত কৰিব।
কাৰ্য্যকৰীকৰণ আৰু নিৰীক্ষণৰ পদক্ষেপ
• পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ মজুতকৰণ আৰু ক’লা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ দ্বাৰা প্ৰৱৰ্তনমূলক পদক্ষেপ অব্যাহত আছে।
• এলপিজি সম্পৰ্কীয় বলৱৎকৰণ-যোৱা দিনত সমগ্ৰ দেশতে দুখন এজাহাৰ পঞ্জীয়ন কৰা হয়, এজন লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰাৰ লগতে ২২৫ টা চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হয়।
• পেট্ৰল, ডিজেল সম্পৰ্কীয় বলৱৎকৰণ-মণিপুৰত ৩৬৮০ লিটাৰ পেট্ৰল জব্দ কৰা হয়, এখন এজাহাৰ পঞ্জীয়ন কৰা হয় আৰু দুজন লোকক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হয়।
• এলপিজি বিতৰক-যোৱা ৩দিনত অনুশাসনহীন আচৰণৰ বাবে ১৯টা এলপিজি বিতৰকৰ ওপৰত জৰিমনা আৰোপ কৰা হৈছে।
• খুচুৰা দোকান-যোৱা ৩দিনত, ১৪খন খুচুৰা দোকানৰ ওপৰত জৰিমনা আৰোপ কৰা হৈছে আৰু বজাৰৰ অনুশাসনৰ নিৰ্দেশনা উলংঘা কৰাৰ বাবে ৪৬১ খন খুচুৰা দোকান সাময়িক ভাবে বন্ধ কৰা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ স্বত্বেও, চৰকাৰে ঘৰুৱা এলপিজি, ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি (পৰিবহণ)১০০ শতাংশ যোগান ধৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
• বাণিজ্যিক এলপিজিৰ বাবে চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ফাৰ্মা, ষ্টীল, অটোমোবাইল, বীজ, কৃষি আদিকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিক, শিক্ষাৰ্থী আদিৰ এলপিজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএলৰ যোগান বৃদ্ধি কৰা হৈছে
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসঙ্গত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, নগৰ অঞ্চলত বুকিংৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া।
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• পেট্ৰল, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। নাগৰিকসকলক পেট্ৰল, ডিজেল ক্ৰয় আৰু এলপিজি বুকিংৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
• নাগৰিকসকলক পিএনজি, ইণ্ডাকচন/বৈদ্যুতিক কুকটপ আদিৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে। বাল্ক আৰু ঔদ্যোগিক গ্ৰাহকসকলক অনুমোদিত ক্ৰয় চেনেলৰ পৰা ডিজেল ক্ৰয় কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে। বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত, সকলো নাগৰিকক তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰচেষ্টা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ পৰিবহণ কাৰ্য্যকলাপ
বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে পাৰস্য উপসাগৰৰ বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে এক আপডেট প্ৰদান কৰি অঞ্চলটোত ভাৰতীয় জাহাজ আৰু কৰ্মচাৰীসকলৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিশদ বিৱৰণ প্ৰদান কৰে। ইয়াত উল্লেখ কৰা হৈছে যেঃ
• পাৰস্য অঞ্চলত বাণিজ্যিক জাহাজৰ সৈতে জড়িত শেহতীয়া ঘটনাসমূহৰ ওপৰত চৰকাৰে নিজৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছে। শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশিত ঘটনাসমূহৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
1. ৮জুন ২০২৬ত ওমানী উপকূলৰ ওচৰত পালাউ ফ্লেগ জাহাজ এম টি মেৰিভেক্সত অগ্নিকাণ্ডৰ খবৰ পোৱা গৈছিল। তাত ২ ৪গৰাকী ভাৰতীয় নাবিক আছিল আৰু ওমানৰ বায়ুসেনাই সকলো নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে উদ্ধাৰ কৰিছিল
2. ১০ জুন ২০২৬ অৰ্থাৎ কালি, পালাউৰ এম টি ছেটেবেল্লো জাহাজখন ফ্লেগ কৰা হৈছিল, তেল টেংকাৰ আক্ৰমণ কৰা হৈছিল আৰু জাহাজত জৰুৰীকালীন প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ঘটনাটো সংঘটিত হোৱাৰ সময়ত বোৰ্ডখনত মুঠ ২৮ জন নাবিক আছিল, যাৰ ভিতৰত ২৪ জন ভাৰতীয়, দুজন পাকিস্তানী, এজন ৰাছিয়ান আৰু এজন ইউক্ৰেইন আছিল। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে, ৩ জন ভাৰতীয় ক্ৰু মেম্বাৰে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে আৰু আমি আমাৰ গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো।
• ২১ জন ভাৰতীয়কে ধৰি বাকী ২৫জন নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
• মন্ত্ৰালয়ে ডিজিএছ-ৰ জৰিয়তে সকলো মৃত কৰ্মচাৰীৰ নিকটতম আত্মীয়ৰ সৈতে যোগাযোগ কৰি আছে আৰু সকলো সহায় প্ৰদান কৰি আছে।
• চিয়ামেন ৱেলফেয়াৰ ফাণ্ড ছ’চাইটি (এছডব্লিউএফএছ) ক প্ৰতিজন মৃতকৰ পৰিয়ালক ১০ লাখ টকাকৈ দিবলৈ কোৱা হৈছে।
3. আজি ১১ জুন ২০২৬ত, গিনি-বিসাউয়ে এছফাল্ট/বিটুমেন টেংকাৰ এম টি জালভিৰ (IMO: 9486283) ওমানৰ শ্বিনাছ বন্দৰৰ ওচৰত এক সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা ঘটনাত জড়িত আছিল বুলি জানিব পৰা গৈছে। জাহাজখনত ২০ গৰাকী ভাৰতীয় নাবিক আছে, যিসকলৰ সকলো সুৰক্ষিত বুলি জানিব পৰা গৈছে। কোনো লোক হতাহত বা আহত হোৱাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয় (ডিজি শ্বিপিং)-এ পৰিস্থিতিটো নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, বিদেশত থকা ভাৰতীয় অভিযান আৰু অন্যান্য প্ৰাসংগিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে নিৰন্তৰ সমন্বয় বজাই ৰাখিছে।
• ডিজি শ্বিপিং নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষৰ শেহতীয়া তথ্যঃ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষটোৱে সক্ৰিয় হোৱাৰ পাছৰে পৰা ১২,৩৩১টা কল আৰু ২৭,৫১৫টাৰো অধিক ইমেইল নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছে। যোৱা ৭২ ঘণ্টাত নাবিক, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ পৰা মুঠ ৩১১টা কল আৰু ৬৮৩ টা ইমেইল লাভ কৰা হৈছে।
• প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ শেহতীয়া তথ্যঃ মন্ত্ৰালয়ে জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ৰ (ডিজি শ্বিপিং) জৰিয়তে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যোৱা ৭২ ঘণ্টাত ৩১ জনকে ধৰি এতিয়ালৈকে ৩,৫৩৭ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে অঞ্চলটোত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়ন নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে। অৱগত কৰা হ যেঃ
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তথ্যৰ আদান-প্ৰদান আৰু প্ৰচেষ্টাৰ সমন্বয়ৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগত আছে।
• সমগ্ৰ অঞ্চলটোত থকা ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু কনসুলেটসমূহ সতৰ্ক হৈ আছে আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ক সক্ৰিয়ভাৱে সহায় কৰি আছে। তেওঁলোকে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সময়মতে সহায় প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত থাকিবলৈ ২৪ ঘণ্টাই হেল্পলাইনসমূহ পৰিচালনা কৰি আছে।
• স্থানীয় চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা, বিমান আৰু ভ্ৰমণ পৰিস্থিতি, কনচুলাৰ সেৱা আৰু সম্প্ৰদায়ৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক ব্যৱস্থা সম্পৰ্কীয় তথ্যকে ধৰি পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে।
• ভাৰতীয় অভিযানসমূহে স্থানীয় ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। তেওঁলোকে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠন, পেছাদাৰী গোট আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ সৈতে তেওঁলোকৰ উদ্বেগৰ সমাধানৰ বাবে নিয়মীয়াভাৱে মত বিনিময় কৰি আছে।
ওমান উপকূলৰ ওচৰত বাণিজ্যিক জাহাজৰ ওপৰত শেহতীয়া আক্ৰমণৰ তথ্য, এম টি মেৰিভেক্সত শেহতীয়া তথ্য
• এম টি মেৰিভেক্সত থকা মুঠ ২৪ জন ভাৰতীয় কৰ্মচাৰীক সুৰক্ষিতভাৱে উদ্ধাৰ কৰা হয়।
• ওমানত থকা ভাৰতীয় মিছনে তেওঁলোকক সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াই আহিছে আৰু তেওঁলোকৰ ভাৰতলৈ সোনকালে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগত আছে। তেওঁলোকে কাইলৈ ভাৰতলৈ উভতি আহিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এম টি চেট্টেবেলো শেহতীয়া তথ্য
• ওমানৰ উপকূলৰ ওচৰত পালাউৰ পতাকাবাহী বাণিজ্যিক জাহাজ এম টি চেট্টেবেলোৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণক ভাৰতে গৰিহণা দিছে।
• মন্ত্ৰালয়ে প্ৰাণ হেৰুওৱা ৩ গৰাকী ভাৰতীয় নাবিকৰ পৰিয়াললৈ গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছে। ওমানত থকা ভাৰতীয় মিছনে তেওঁলোকৰ মৃতদেহ সোনকালে ঘূৰাই অনাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত আছে।
• আমাৰ মিছনে উদ্ধাৰ কৰা ভাৰতীয় নাবিকসকলকো সকলো সহায় আগবঢ়াই আছে আৰু তেওঁলোকক সোনকালে ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে যোগাযোগত আছে।
এম টি জলবীৰৰ শেহতীয়া তথ্য
• ওমানৰ শ্বিনাছ বন্দৰৰ ওচৰত আক্ৰমণৰ সন্মুখীন হোৱা বাণিজ্যিক জাহাজ এম টি জলবীৰ নামৰ গিনি বিচাউৰ পতাকাবাহী জাহাজখনত থকা ২০ গৰাকী ভাৰতীয় কৰ্মচাৰী সুৰক্ষিত বুলি জানিব পৰা গৈছে।
• ওমানত থকা আমাৰ মিছনে পৰিস্থিতি নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে আৰু ভাৰতীয় নাবিকসকলক সুৰক্ষিতভাৱে উদ্ধাৰৰ বাবে ওমানী কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি আছে।
• অঞ্চলটোত বাণিজ্যিক জাহাজ চলাচলক প্ৰভাৱিত কৰা অবিৰত ঘটনাবোৰ গভীৰভাৱে উদ্বেগজনক। মন্ত্ৰালয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জলপথৰ জৰিয়তে মুক্ত আৰু বাধাহীন নৌ পৰিবহণ তথা বাণিজ্য বজাই ৰখাৰ লগতে নাবিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে।
• নতুন দিল্লীত আমেৰিকাৰ দূতাবাসত থকা এখন বাণিজ্যিক জাহাজৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণৰ তীব্ৰ প্ৰতিবাদ কৰিছে ভাৰতে। এই উদ্দেশ্যে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে কালি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ চি ডি এ-ক আমন্ত্ৰণ জনাইছিল। ভাৰতীয় নাবিকসকল থকা তিনিখন বাণিজ্যিক জাহাজৰ ওপৰত আক্ৰমণ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ নৌসেনাই কৰিছিল।