Ministry of Women and Child Development
Beti Bachao Beti Padhao: Advancing Dignity at Birth and Early Childhood Care
BBBP has evolved as a Nationwide Movement Driving Behavioural Change and Girl Child Empowerment
13 JUN 2026 11:10AM by PIB Delhi
Care at birth shapes the foundation of a child’s life and a mother’s well-being. Over the years, India has strengthened maternal and early childhood care through a combination of health services, nutrition support, and institutional delivery systems.
The Government of India’s flagship initiative, Beti Bachao Beti Padhao (BBBP), continues to drive this transformative change in ensuring the survival, protection, and empowerment of the girl child across the country. Launched on 22nd January 2015, BBBP was conceived in response to the declining Child Sex Ratio (CSR) and pervasive gender-based discrimination. This scheme is a joint initiative of Ministry of Women and Child Development (MWCD), Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) and Ministry of Education (MoE).
Over the past eleven years, BBBP has evolved from a targeted policy intervention into a nationwide movement, mobilising stakeholders across government, media, civil society, and communities. The initiative underscores the importance of dignity at birth, protection of the girl child, and her access to early childhood care and education, thereby fostering an enabling environment for her holistic development.
The scheme has contributed significantly to improving key gender indicators. As per the Health Management Information System (HMIS) data of the Ministry of Health and Family Welfare, the Sex Ratio at Birth (SRB) at the national level has improved from 918 in 2014–15 to 929 in 2024–25. This reflects sustained efforts towards preventing gender-biased sex selection and promoting institutional deliveries.
In the education sector, notable progress has been achieved in enhancing girls’ access to schooling. According to Unified District Information System for Education (UDISE) data of the Ministry of Education, girls’ enrolment at the secondary level has increased from 75.51% in 2014–15 to 80.2% in 2024–25, indicating improved retention and transition rates.
BBBP continues to emphasise a lifecycle approach beginning with safe and dignified birth, ensuring early childhood care, and enabling education and empowerment of girls. The scheme reinforces behavioural change through sustained advocacy, community engagement, and convergence among Ministries and States/UTs.
The Ministry of Women and Child Development reiterates its commitment to strengthening the BBBP framework, ensuring that every girl child in India is protected, educated, and empowered, thereby contributing to the vision of women-led development.

মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
বেটি বচাও বেটি পঢ়াওঃ জন্মৰ সময়ত মৰ্য্যাদা বৃদ্ধি কৰা আৰু প্ৰাৰম্ভিক শৈশৱৰ যতন
বি বি বি পি আচৰণগত পৰিৱৰ্তন আৰু কন্যা শিশু সবলীকৰণৰ বাবে দেশজোৰা আন্দোলন হিচাপে বিকশিত হৈছে
13 JUN 2026 11:10AM by PIB Guwahati
জন্মৰ সময়ৰ যত্নই শিশুৰ জীৱন আৰু মাতৃৰ কল্যাণৰ ভেটি গঠন কৰে। বছৰ বছৰ ধৰি, ভাৰতে স্বাস্থ্য সেৱা, পুষ্টি সমৰ্থন আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক প্ৰসৱ প্ৰণালীৰ সংমিশ্ৰণৰ জৰিয়তে মাতৃ আৰু প্ৰাৰম্ভিক শৈশৱৰ যত্ন শক্তিশালী কৰিছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ মুখ্য পদক্ষেপ, বেটি বচাও বেটি পঢ়াও (বি বি বি পি)-এ সমগ্ৰ দেশতে কন্যা শিশুৰ জীয়াই থকা, সুৰক্ষা আৰু সবলীকৰণ নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এই পৰিৱৰ্তনমূলক পৰিৱৰ্তন অব্যাহত ৰাখিছে। ২২ জানুৱাৰী ২০১৫ ত আৰম্ভ কৰা বি বি বি পি-ৰ ধাৰণাটো হ্ৰাস পোৱা শিশু অনুপাত (চি এছ আৰ) আৰু ব্যাপক লিংগভিত্তিক বৈষম্যৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই কৰা হৈছিল। এই আঁচনিখন মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমডব্লিউচিডি), স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় (এমঅ’এইচএফডব্লিউ) আৰু শিক্ষা মন্ত্ৰালয় (এমঅ’ ই) ৰ এক যুটীয়া পদক্ষেপ।
যোৱা এঘাৰ বছৰত বি বি বি পি এক লক্ষ্যযুক্ত নীতিগত হস্তক্ষেপৰ পৰা দেশজোৰা আন্দোলনত পৰিণত হৈছে, যিয়ে চৰকাৰ, সংবাদ মাধ্যম, নাগৰিক সমাজ আৰু সম্প্ৰদায়ৰ অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰিছে। এই পদক্ষেপে জন্মৰ সময়ত মৰ্যাদাৰ গুৰুত্ব, কন্যা শিশুৰ সুৰক্ষা আৰু শৈশৱৰ প্ৰাৰম্ভিক যতন তথা শিক্ষা লাভ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ ফলত কন্যা শিশুৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে এক সক্ষম পৰিৱেশ গঢ়ি তোলা হয়।
এই আঁচনিখনে মূল লিংগ সূচকসমূহ উন্নত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাইছে। স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাপনা তথ্য প্ৰণালী (এইচএমআইএছ) তথ্য অনুসৰি, ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত জন্মৰ অনুপাত (এছআৰবি)২০১৪-১৫ চনত ৯১৮ৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত ৯২৯ লৈ উন্নীত হৈছে। ই লিংগ-পক্ষপাতমূলক বাছনি প্ৰতিৰোধ কৰা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক প্ৰসৱৰ প্ৰচাৰৰ দিশত ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাক প্ৰতিফলিত কৰে।
শিক্ষা খণ্ডত, ছোৱালীৰ বিদ্যালয়লৈ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে। শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ শিক্ষাৰ বাবে একত্ৰিত জিলা তথ্য প্ৰণালী (ইউ ডি আই এছ ই) তথ্য অনুসৰি, মাধ্যমিক পৰ্যায়ত ছোৱালীৰ নামভৰ্তি ২০১৪-১৫ চনত ৭৫.৫১%ৰ পৰা ২০২৪-২৫ চনত ৮০.২ % লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি ধাৰণ ক্ষমতা আৰু পৰিৱৰ্তনৰ হাৰ উন্নত হোৱাৰ ইংগিত দিয়ে।
বি বি বি পি-য়ে সুৰক্ষিত আৰু মৰ্য্যাদাপূৰ্ণ জন্মৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জীৱন চক্ৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে, শৈশৱৰ প্ৰাৰম্ভিক যতন নিশ্চিত কৰিছে আৰু ছোৱালীবোৰৰ শিক্ষা তথা সবলীকৰণক সক্ষম কৰি তুলিছে। এই আঁচনিখনে মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মাজত দীৰ্ঘম্যাদী সমৰ্থন, সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণ আৰু একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে আচৰণগত পৰিৱৰ্তনক শক্তিশালী কৰে।
মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে বি বি বি পি পৰিকাঠামো শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে, যাতে ভাৰতৰ প্ৰতিটো কন্যা শিশু সুৰক্ষিত, শিক্ষিত আৰু সবল হয়, যিয়ে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীত অৰিহণা যোগায়।